Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010"

Transkript

1 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4, 5, 6 Reflektioner Slutsats och diskussion.8 Sammanfattning 9 Slutord..10 Källförteckning 11

3 Bakgrund Jag har valt att skriva om filmen Hip hip hora, därför att jag tycker det är ett intressant ämne att skriva om, och eftersom jag inte vet så mycket om filmen sen tidigare så ska det bli kul att hitta mer information om den och få mer kunskap av filmen. Innan jag började med den här uppgiften så hade jag ingen erfarenhet av filmen och visste inte så mycket om den mer än att jag har sett filmen några gånger och vet vilka personer som är med i den. Jag tror att det kommer gå bra att skriva den här uppsatsen för jag har blivit mer intresserad av filmen nu när jag ska skriva om den än var jag var innan, då tänkte jag inte ens på att filmen fanns och att det bara var en vanlig film, men det är inte bara en vanlig film, utan dom i filmen visar verkligen att det går att ändra på mobbning och att man ska våga vara sig själv.

4 Syfte, frågeställning, metod Syftet med uppsatsen är att komma fram till varför filmen Hip hip hora blev så uppmärksammad av samhället när den kom ut. Vad är det som gör att denna film blev mer uppmärksammad än tidigare ungdomsfilmer? Jag tycker att filmen har påverkats av samhället, det är nog därför dom har gjort filmen för att visa alla ungdomar om hur det kan vara för tonåringar att börja högstadiet och börja gå på fester o.s.v. Jag tycker att dom som har gjort filmen har kopplat filmen och samhället ganska bra eftersom att dom visar vad som kan hända om man gör vissa saker och att man ska tänka sig för innan man gör någonting så att det inte blir fel och man blir missförstådd av någon. Min frågeställning är: Varför blev filmen så uppmärksammad? Metoden jag använder för att få information om uppgiften är att jag söker på internet och läser i böcker om filmen så att jag får den informationen jag vill ha och att jag kan skriva utifrån det jag hittar. Och jag har såklart sett filmen så jag vet hur filmen är och hur dom är som personer och hur dom spelar filmen, och utifrån det så kan jag jämföra med det jag läser och som sagts om filmen. Dessa metoder jag har valt att hitta information om filmen var bra för mig för att det är lätt att hitta information på internet och även i olika böcker, och eftersom jag skriver om en film så är det bra om man har sett filmen annars blir det svårt att skriva om den om man inte har sett den. Jag har inte intervjuat någon eftersom jag inte behöver det till den här uppgiften, det räcker med informationen från internet och från böcker.

5 Avhandling Filmen Hip hip hora handlar om en tjej som heter Sofie som ska börja i 7:an på en helt ny skola med sina två kompisar Emma och Amanda. Redan dom första dagarna i skolan så tittar alla snett på Sofie och viskar om henne, hon bryr sig inte men hon förstår inte vad dom håller på med, jag tycker att hon är för utmanande klädd första dagen hon är i skolan, och det är nog därför alla tittar på henne för hon klär sig lite annorlunda. När hon går in i skolan en dag så ser hon en kille som heter Mouse, hon tycker om honom men hon vet att han inte är så intresserad av henne men hon gör ett försök. Hon gör några försök, som att när Sofie, Amanda och Emma var på en restaurang och åt så kom Mouse och hans vänner in och satte sig i bordet intill och Sofie gick fram till deras bord och ville låna ketchupen fast hon hade en själv på bordet, hon gick fram och frågade och dom sa ta den då, den stod på andra sidan bordet så hon fick stäcka sig över dom och hon hade ett urringat linne så dom såg ganska mycket och Mouse råkar komma åt Sofies ena bröst och det är först då han lägger han märke till henne och bjuder in henne till en fest som dom ska ha. Väl inne på festen så dricker nog nästan alla och dansar, Sofie är en av dom och innan kvällen är slut så blir Sofie full och dansar och Mouse säger till Sebbe, Mouse kompis, att han ska försöka få med Sofie upp till ett rum och att Mouse säger att han ska säga till Sofie att hon ska runka av honom. Sebbe går fram till Sofie och lyckas få med henne upp till ett rum eftersom att Mouse sa åt honom att fråga henne, och när dom sitter på sängen så frågar han Sofie om hon vill runka av honom, hon säger visst men hon vet inte hur man gör så hon börjar slå på han för hon tänker att man gör som med en ketchup flaska, och Sebbe börjar skrika för att han får ont och rusar ut därifrån, medans hans kompisar står i dörröppningen och tittar in och ser att allt blev misslyckat och dom skrattar jätte mycket åt både Sebbe och Sofie. När Sofie kommer ner igen så börjar hon dansa ännu mer och hon blev mer full och då går Mouse fram till henne och tar hennes trosor och sätter dom på Sofies huvud och knäpper kort på henne.

6 Dom sätter upp alla bilder i skolan och alla tycker Sofie är en hora, hennes kompisar blir också chokade av bilderna som är tagna på Sofie Allt i Sofies liv handlar om killar, fester och tillhöra dom coola, men Sofie inser att hon inte är cool nog för att få vara med dom hon vill, och en kväll bestämmer hon sig att gå till en fest som hon har hört talas om. När hon kommer dit så ser hon Mouse och hans kompisar och hennes kompis Amanda och många andra där, Sofie är så ledsen över alla bilder på sig själv och hur dom behandlar henne, så nu har hon tröttnat på allt och bestämmer sig för att göra precis vad hon känner sig för, hon går mot balkongen och tar tag i räcket och hoppar, alla blir förvånade över att hon hoppade för ingen av dom som var på festen hade ingen aning om vad hon höll på med, hennes kompis Amanda springer ner till Sofie som ligger medvetslös på backen. Sofie åker till sjukhuset och hon inser i slutet att hon varken vill vara en av dom coola eller ha Mouse som pojkvän. När hon kommer hem från sjukhuset så träffar Sofie en kompis till Mouse som hon gillar och han gillar henne, han vill inte visa sig med Sofie för Mouse, för då vet han att han blir kickad ur gänget eftersom att alla tycker att Sofie är en hora, dom håller sig hemliga och tillslut så struntar han i vad alla killar säger utan han ville bara vara med Sofie. En dag i skolan så går hon genom matsalen fram till Mouse, och säger till honom att han kan behålla korten som han hade på henne från festen och dom han hade satt upp i skolan. Han slängde fram korten till Sofie och sa att hon kunde ta dom för att han tyckte ändå att hon var så ful och äcklig så det var inte värt att ha kvar korten, hon tog dom och gick därifrån, Mouse skrek hora efter henne och samtalet forstätter, Mouse blir sur över att Sofie sa att han hade liten kuk och sen gick därifrån hon och alla andra i matsalen började skratta, Mouse blev arg och tog upp en stol i luften och tänkte slänga den efter henne men Sofies kompis Amanda fällde krokben på Mouse så han ramlade på golvet istället, Amanda, Emma och Sofie gick därifrån och skrattade, och skrattade gjorde även hela matsalen.

7 Sofie fick en lättnad över att säga allt till Mouse inför alla som satt i matsalen och när hon kom ut på skolgården med sina kompisar så skratta dom och hade kul åt det som just hade hänt, Sebbe som Sofie gillar och han gillar henne, han sprang efter henne och sa att han gillade henne eftersom att dom bara hade träffats innan så vågade han säga nu att han gillade henne, han struntade i Mouse för han ville vara med Sofie istället.

8 Varför blev alla så upprörda över att filmen visades i skolor? Reflektioner Folk blev väldigt upprörda när filmen Hip hip hora började visas i skolor. Föräldrar tycke att det inte var bra för barnen att se filmen eftersom att det är våld och mycket alkohol i filmen och att det inte var bra för barnen att se den, men varför är det egentligen så farligt att se filmen? Jag tycker det är bra att skolorna visar filmen för elever, då kanske dom får en bild av hur dom ska uppföra sig och tänka efter innan dom gör någonting när dom blir äldre, jag tycker det inte är någonting att vara upprörd över utan att det är bra att den visas i skolor. Andra föräldrar tycker att det är bra att visa filmen i skolor så att eleverna förstår hur det t.ex. kan gå på en fest om man dricker för mycket och så vidare.

9 Slutsats och diskussion Filmen blev uppmärksammad för att föräldrarna tyckte inte att det var lämpligt att visa filmen i skolorna så att eleverna såg den, för att föräldrarna tyckte inte att man skulle visa sådana filmer i skolorna som handlade om våld, alkohol och så vidare. Jag tycker att det är bra att filmen visades i skolorna, det är bra för eleverna att se filmen och förstå vad som egentligen kan hända om man är på fester och dricker alkohol. Föräldrarna tycker jag agerar helt fel i det här fallet, dom förstår inte att det är bra att visa filmen i skolor så att eleverna förstår, men istället så blir dom upprörda över att den visas, lärarna tycker säkert att det är jätte bra att den visas, men vissa föräldrar förstår inte fördelen med filmen, dom ska vara glada och nöjda över att lärarna visar den så föräldrarna slipper sitta hemma och säga åt oss tonåringar att vara rädd om sig och så vidare, jag tror man förstår mer om man ser den själv än att föräldrarna ska sitta och säga allt till en själv om vad som kan hända. Mitt resultat är att jag har skrivit information om, varför filmen blev så uppmärksammad av mina egna ord och inte tagit fakta från internet, jag hittade ingen information om min frågeställning på internet om varför filmen blev så uppmärksammad, så jag skrev utifrån mina egna erfarenheter om vad jag tror att vissa människor tycker och varför den visas i skolor och varför den blev så uppmärksammad, det jag har skrivit tror jag stämmer bra på vad vissa människor tycker om filmen. Om jag hade gjort en till uppsats om Hip hip hora så hade jag gjort en undersökning och intervjua människor t.ex. föräldrar och skolor, jag skulle inte kunna skriva så mycket mer information om filmen eftersom att jag inte hittade så mycket information på internet så skulle jag ha gjort en undersökning istället.

10 Sammanfattning/abstract Min uppsats handlar om filmen Hip hip hora. Och om vad föräldrar tycker om att filmen visas i skolor, om dom tycker det är bra eller dåligt och vad lärarna tycker om att den visas i skolor. Min frågeställning är att, varför filmen blev så uppmärksammad när den kom ut. Varför filmen blev uppmärksammad var att den började visas i skolor och föräldrar började reagera på det, och det är säkert många ungdomar idag som tittar på sådana filmer som handlar om alkohol och våld och så vidare, det är vissa ungdomar intresserad av och det lockar fler och fler folk till att se sådana filmer tror jag för dom är intresserad av hur det är att gå på fester och så, dom som inte brukar festa, så dels det så tror jag det lockar folk.

11 Slutord Jag tycker det har gått bra att göra den här uppsatsen om filmen Hip hip hora, det fanns inte så mycket information om filmen på internet, mest fakta om vad filmen handlade om. Det var kul att göra uppsatsen och det gick bra för mig att skriva den och det blev precis som jag hade tänkt mig. Det jag kunde ha förbättrat var att jag skulle kunna göra en till frågeställning så det hade blivit lite mer att skriva om. Det jag har lärt mig av den uppgiften är att jag skulle kunna planera dom kommande uppgifter bättre än vad jag gjorde med den här. Det ända problemet med uppgiften är att jag inte hitta så mycket information om filmen.

12 Källförteckning Muntliga källor: Källan jag har använt är filmen Hip hip hora. Jag tittade på filmen Hip hip hora den 2 maj 2010 Det var svårt att hitta fakta rakt av till filmen så just därför kollade jag på filmen, vilket gav mig den fakta jag behövde för att kunna skriva denna uppsats.