Feriepraktik Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter"

Transkript

1 Feriepraktik Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

2 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning Vi är fyra feriepraktikanter som har sommarjobbat på folkhälsoförvaltningen i Karlskoga under ett par veckor. Vårt uppdrag de här veckorna har varit att arbeta med barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Vi har själva fått valt vilket arbetsätt vi önskar att arbeta med. Så vi valde att nå ut till invånarna i både Karlskoga och Degerfors via flygblad och har även intervjuat dem inför vidare arbete. Syfte Vårt syfte med det här arbetet har varit att sprida information och kunskap om barnkonventionen. Vi anser att det är viktigt att människor i alla åldersgrupper är medvetna om barnkonventionen och i alla fall vet några av de artiklar som den innehåller.

3 Dagbok 16/6 Idag var vår första dag. Vi fick information och även lite kunskap om hur en kommun fungerar. 17/6 Idag var den första riktiga dagen. Vi fick läsa om Barnkonventionens olika artiklar och välja ut de vi tyckte var viktigast. Sedan planerade vi vad skulle göra de kommande två veckorna samt ringde till Socialen och Barnombudsmannen men fick inget svar från dem då. 18/6 Vi ringde till Barnombudsmannen och Socialen igen och även denna gång fick vi inget riktigt svar. Av barnombudsmannen fick vi en mailadress som vi sedan mailade våra frågor till. Vi skrev och gjorde en skiss till en flyer. 19/6 Idag fick vi svar av Barnombudsmannen via mail, vi läste igenom det och svarade även på mailet. Vi förberedde oss inför intervjuerna som vi ska ha nästa vecka genom att titta på olika intervjumallar, olika intervjuklipp och genom att skriva ner frågorna samt en liten presentation av vad vi ska säga på ett Word dokument. 23/6 Vi satt och planerade halva dagen om hur våra flyers skulle se ut! Vi gjorde skissar och valde ut olika artiklar ifrån Barnkonventionen vi ville ha med! Sen hade vi ett litet möte med Lena som skulle hjälpa oss att göra våra skisser till flyers! När vi var klara med det så gick vi runt i byggnaden och intervjua folk som jobbar här för att pröva våra frågor. 24/6 Idag var vi ute vid Skranta och Möckeln för att intervjua människor, men det var riktigt svårt att hitta folk eftersom de flesta var stressade på väg tillbaka till jobbet efter lunchen eller helt enkelt inte ville prata med oss haha. Vi var också på Möckelngymnasiet och fotade lite i deras kök eftersom att vi hade fått i uppdrag från Lena att göra en intervju om vad som händer på Möckeln nu under sommaren. 25/6 Idag va vi ute och intervjua folk i Degerfors, det var några som hade tid att prata med oss men de flesta sa att de hade bråttom någonstans. Men vi fick allt tag på några intervjuer. Efter

4 Degerfors åkte vi in till Karlskoga för att äta lunch, sedan cyklade vi ner till Näset för att få lite mer intervjuer. Nere vid näset var det också Sommarkul så vi fick även tag på några barn att intervjua, barnen visste faktiskt nästan mer om deras rättigheter än vad de flesta vuxna gjorde. När vi kände oss klara vid näset åkte vi upp mot stan och torget för att intervjua lite mer folk, vissa pratade mer än andra. Vi delade även ut massor av flyers överallt! 26/6 Idag har vi skrivit rent lite intervjuer vi fick dagen innan. Vi har också intervjuat Kostchefen Liz med våra egna frågor om vad som händer på Möckeln under sommaren. Vi gjorde även ett schema för de kommande dagarna och började planera lite hur vår avslutning skulle se ut. Vi bestämde os för att skicka filmen och göra ett bildspel istället med inspelade röster! Efter lunch åkte vi ner till Knapped där vi intervjuade ännu mer ungdomar, vissa gav oss seriösa och ärliga svar medans andra tog det lite mer oseriöst och skulle spela lite tuff inför sina kompisar haha. 27/6 Idag har vi fixat ett pressmeddelande till avslutningen. Vi har också skrivit ren alla intervju frågor och svar, för att sedan gå runt i byggnaden och fråga folk om det är okej att vi spelar in deras röster. Rösterna kommer vi använda till vårt bildspel till avslutningen. I slutet av dagen vi hittade lite bilder vi ville ha med i vårt bildspel, så vi började arbeta lite med det. 30/6 Idag har vi jobbat hela dagen med bildspelet. Vi har satt över alla inspelningar på datorn för att sedan sätta ihop dem med bilderna och frågorna från intervjuerna.

5 Intervju frågor och svar Vilka rättigheter tycker du/ni att barn borde ha? Kille 13år: de har rätt till allt alla andra har rätt till, förutom körkort och sådant. Tjej 15år: de ska ha rätt till frihet, sjukvård och skolgång. Tjej 14år: de ska ha rätt att träffa deras föräldrar. Kille 14år: de har rätt till trygghet, mat rena kläder och vänner. Tjej 10år: de har rätt till att leka! Kille 11år: de har rätt till att spela fotboll och barn ska få gå i skolan Kille 9år: vi har rätt till äta mat, sova, leka, träffa kompisar, gå i skolan och andas. Tjej 8år: vuxna får inte slå barn, barn måste också få bestämma annars kommer kanske jorden tas över av robotar en dag. Kille 13år: barn ska inte sitta i fängelse. Man 65år: Barn ska ha samma rättigheter som vuxna men inte lika mycket skyldigheter, barn idag bär på ett alldeles för stort ansvar. Kvinna 35år: De ska egentligen ha samma rättigheter som oss vuxna. Man 60år: de har rätt till att vara barn, de ska ha trygghet i hemmet och försöka vara barn så länge de kan. Tjej 17år: de har rätt till att få gå i skolan, sjukvård och att träffa sina föräldrar. Kille 18år: De rättigheterna dom har nu tycker jag är bra. Man 75år: Inget barn ska behöva bli misshandlat i hemmet eller någon annanstans, de har rätt till skolgång och sjukvård och de ska vara fria och ha fritid! Kvinna 55år: de ska vara fria från våld Vet du/ni vilka rättigheter barn faktiskt har? Kvinna 53år: Nej. Det är så mycket de har rätt till nuförtiden. Kille 14år: nej inte alla rättigheter.

6 Tjej 17år: ja dt vet jag! Hur ser du/ni på vilka värde? Oavsett vad man gjort tidigare i livet. Kvinna 36år: Alla har samma värde men kanske inte samma värderingar. Kvinna 59år: Man ska behandla alla med respekt Kille 18år: det beror på vad man har gjort, men alla förtjänar väl en andra chans. Kvinna 43år: pedofiler har inget värde enligt mig. Man 65år: Personen i sig är lika mycket värd med det är deras gärningar som fördöms. Kille 16år: man ska alltid få en andra chans. Tjej 16år: om man har förändrats från den man var innan tycker jag man har lika värde som alla andra. Kille 17år: ja, alla har lika värde. Kille 17år: nej, det finns alltid människor som jag anser inte har lika mycket värde som dig och mig, våldtäcksmän och pedofiler till exempel. Kvinna 60år: Ja, man ska ha en andra chans. Tror du alla blir bemötta på vilka villkor? Vad tror du kan påverka bemötandet? Kvinna 60år: Nej, jag tror det beror på status och hur mycket pengar man har. Vart man står i samhället påverkar människors syn väldigt mycket. Man 65år: Nej alla blir bemötta på olika sätt och jag tror det kan bero på okunskap och rädsla för annorlunda. Kille 16år: Jag tror det beror på ens sexuella läggning och utseende. Tjej 17år: Jag tror inte alla blir bemötta på samma sätt, jag tror att det beror på ens bakgrund. Kvinna 35år: Nej, folk dömer på ens hudfärg och utseende. Kille 17år: Utseendet påverkar, folk dömer till exempel invandrare väldigt snabbt. Om du/ni är ärliga nu, dömer ni personer efter utseendet? Kille 18år: det gör alla tyvärr alla som säger att de inte gör det ljuger. Det sägs att man har 15 sekunders första intryck av en person och det första man ser är ju utseendet, så det blir automatiskt att man dömer personen. Jag önska dock att det inte var så. Tjej 17 och 16år: Ibland dömer man personer efter utseende, det gör tyvärr alla. Kvinna 35: ibland.

7 Om det exempel skulle komma en ungdom som är tatuerad upp till öronen har färgat hår osv. skulle du ta den här personen på samma sätt som vem som helst? Tjej 14år: Jag skulle bemöta han på samma sätt som vem som helst, tatueringar är ju snygga. Kille 15år: Jag skulle bemöta honom på samma sätt, alla har ju olika sidor oavsett om man har tatueringar eller inte. Kvinna 45år: Jag skulle bemöta honom på samma sätt eftersom att jag själv har barn med tatueringar och dem vet jag ju är hur goa som helst. Man 68år: Jag skulle ta honom som ett förvuxet barn. Skulle du känna att du ville gå över vägen för att slippa möta den här killen? Kvinna 69år: Jag skulle nog gå över vägen. Kvinna 60år: nej absolut inte, han måste ju möta på mig också. Tänk om han skulle gå över vägen för att slippa det, jag skulle ju bli ledsen då. F-Kille 14år: nej det skulle jag inte, så länge han inte går med en kniv i handen är det lugnt. Tjej 17år: Nej det skulle jag verkligen inte göra. Visste ni att det finns barn som måste jobba istället för att gå i skolan? Vad tycker ni om att det finns barn som måste arbeta istället för att gå i skolan och leka? tjej 12år: Det tycker jag inte är bra, barn ska va fria. Kille 9år: barn ska inte behöva jobba, det är de vuxna som ska göra! Tjej 10år: Jag tycker inte att barn ska jobba, kanske slänga soporna lite då och då men inte mer! Kille 9år: Ja det finns vissa barn som måste diska, dammsuga, ta ut soporna och städa hela tiden ju! Vet ni vad Barnkonventionen och FN är? Tjej 12år: Jag vet vad FN är men inte Barnkonventionen. Kille 10år: nej. Tjej 11år: Ja vi har pratat lite om det i skolan! Tjej och kille 12år: nej Tjej 13år: Ja är inte det dem som ser till att barn har det bra?

8 Tycker du att vuxna lyssnar på dig? Tjej 12år: Ibland, men oftast inte. Kille 10år: Dom lyssnar ibland. Tjej 10år: Vuxna lyssnar inte på allt. Kan ni ge något exempel på när de inte lyssnar? Tjej och kille 12år: Ibland i skolan vågar de inte gå emellan när någon bråkar. Kille 10år: ibland blir de bara arga om man vill ha något. Tjej 13år: ibland när man räcker upp handen i klassrummet får man vänta super länge för att vi inte har tillräckligt med lärare till vår stora klass. Tycker du att barn har det bättre nu än vad de hade förr? Man 65år: Barn är mer skyddade idag. Jag tror inte de har samma kontakt med sina föräldrar som vi hade förr, nu handlar allt om teknologi. Men barnens och kvinnornas rättigheter har absolut förbättrats sedan jag var ung. Nu har de rättigheter upp till öronen. Man 59år: Jag tycker att barn nu har det bättre ekonomiskt nu, vi ärva morsans cykel och farsans stövlar men nu är det annorlunda eftersom att ungdomar och barn alltid får nya saker och modeller för annars kan det hända att man blir utstött om man inte är som alla andra.

9 Slutsats Under de här veckorna vi har jobbat här på Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga-Degerfors har vi arbetat med Barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Vi har lärt oss otroligt mycket om barnkonventionen och alla dess artiklar. Vi har fått tagit mycket eget ansvar när det gäller arbetet vilket vi tycker är bra. Vi har kommit överens med varandra och alla har varit delaktiga i arbetet. Roligaste var nog när vi fick gå ut och intervjua folk, det är spännande att lära sig mer om hur människor tänker och få höra andras åsikter Under de här veckorna har vi själva fått välja hur vi vill arbeta med detta, så vi valde att gå ut på stan och intervjua folk om just det här. Det kunde vara riktigt svårt vissa dagar att få folk att vilja prata med oss, de flesta sa at de inte hade tid eller inte hade något att säga om det. Vi fick in ganska många interjuver och när vi sammanfatta dem så fick vi känslan av att barn faktiskt är mer medvetna om sina rättigheter än vad vuxna är. Det var vissa som berättade att de hade Barnkonventionens bok hemma men ändå inte kunde nämna någon artikel, det tyckte vi var väldigt konstigt. Efter att ha sammanfattat alla våra svar har vi dragit den slutsatsen att ge ut viktig information om Barnkonventionen i pappers format är inte rätt tillvägagångs sätt. För dem blir oftast inte lästa. Vi tycker man borde göra en bra film som verkligen speglar olika barn i olika situationer, så alla verkligen får se vissa barns verkligheter. När de får se verkligheten kommer folk kanske inse hur viktig barnkonventionen här. Sen har vi det här med hur mycket folk dömer efter ens utseende. Här var det också barnen som verkade vara minst dömande när de gällde utseende och bakgrund. Om det nu skulle vara så att barn inte dömer lika mycket som vuxna, varför existerar mobbning fortfarande? Mobbning är tyvärr väldigt vanligt i många svenska skolor, mer eller mindre. Vi som ungdomar vet hur det kan vara i skolan ibland, vi vet hur tjejer kan snacka om varandra och vi vet hur fysiskt elaka killarna kan vara. Mobbarnas offer blir alltid den där annorlunda personen som faktiskt vågar vara sig själv, det är precis som en man sa till oss när vi intervjuade honom. - Folk dömer på grund av rädsla för det annorlunda. Vi har dragit den slutsatsen att barn vet mer om sina rättigheter, kanske för att de har mer fantasi eller kanske för att de pratar om det i skolan men mer kunskap om barnkonventionen verkar det i alla fall ha. Vi tycker inte att man ska gå ut med all information i pappers format, det är bättre att verkligen visa hur barn faktiskt kan ha det och vad barnkonventionen gör för att få deras situationer lite bättre.

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter

Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Alla barn har rätt! - att veta om sina rättigheter Ett inspirationsmaterial för att arbeta med barnets rättigheter. Övningar och inspiration för årskurs 6 och uppåt. Innehåll Inledning 3 Så här kan du

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR ANNA EHDE MALMBERG OCH ROLF HAMARK 1 2007 Datatext Anna Ehde Malmberg, Hamark Produktion Layout: Datatext Anna Ehde Malmberg Materialet

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund

Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Utbildningsguide Normkritisk skola, nu! Rädda Barnens Ungdomsförbund Att utbilda För att Rädda Barnens Ungdomsförbund ska bli en starkare barnrättsaktör måste vi veta vad vi snackar om och det är där du

Läs mer

2 Innan ni flyttar ihop

2 Innan ni flyttar ihop 2 Innan ni flyttar ihop NINNI, 31: Usch, idag är det barnhelgsfredag. Fy för att sitta på jobbet och få ångest över att behöva åka hem. Två förstörda helgkvällar och dagar med två ungar som tar plats och

Läs mer

Barnrättsspelet Handledning

Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet Handledning Barnrättsspelet är ett sätt för barn och unga att lära sig om sina rättigheter. Genom kunskap kan unga påverka sin situation, göra skillnad i sitt eget liv och sin omgivning.

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Intervju: Heidi Olsson Marianne Samuelsson Språkrör 1992-1999, riksdagsledamot och gruppledare. Miljöpartiet har redan från början haft kvotering som princip,

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer