>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ">>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR"

Transkript

1 >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

2 Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern år varav en del aldrig spelat teater förut. Vi har tillsammans skapat pjäsen utifrån ungdomarnas egna tankar och berättelser. Det betyder INTE att man alltid spelar sig själv. Vi hoppas att ni uppskattar pjäsen samt visar ungdomarna respekt för deras insats på scenen. Den här pjäsen handlar om sådant som vi tycker att man alldeles för sällan pratar om. Det kan vara tabubelagda ämnen som folk blir generade av att prata om eller sociala regler som man förväntas känna till. Om du bryter om normen eller reglerna är du obekväm... helst ska du inte ta plats eller sticka ut. Får alla vara med och leka? Åker du ut eller blir du kvar? Nedan följer ett material som du som lärare kan använda för att prata om olika delar av pjäsen med dina elever. Det är ju just det vi vill, att vi ska prata mer om de här sakerna! Du kan välja att bara prata om vissa saker så klart, det är bättre att prata lite eller inget alls. Kring varje scen finns några enkla frågor som du kan utgå ifrån och låta eleverna fundera över i mindre grupper eller enskilt. Börja med: Gör en minnesrunda, låt alla få berätta vad de minns mest och vad som gjorde störst intryck på dem. Summera handling och pjäs tillsammans. Fundera över vad man ville säga med pjäsen. Tänk på att det inte finns något rätt eller fel. Alla har rätt till sin egen uppfattning. Man måste inte heller förstå allt, ibland räcker det med att uppleva och reflektera. 1.

3 1. FUNKTIONSNORMEN Många människor i vårt samhälle har ett så kallat funktionshinder. Ordet funktionshinder antyder att det finns något hos de här människorna som hindrar dem i att fungera. Men frågan är: Vad är det som hindrar dem att fungera, de själva eller samhället? Någon som sitter i rullstol har ju inget som helst problem att fungera i samhället om det bara finns t.ex. ramper eller hissar. Någon som har adhd har ju inga problem att klara av skolan om man får en lugnare miljö eller tex längre tid för prov och läxor. Hur ser vår norm ut i Sverige? Vem är normen? Vad hände i scenen? Prata i grupper om vad du tyckte att scenen handlade om. Hur tycker du att vi behandlar människor med funktionshinder Prata om hur många med funktionshinder vi egentligen har omkring oss och hur kan vi andra och samhället anpassa oss så att de istället kan vara en del av normen. 2. HETERONORMEN Vi vill gärna dela upp alla människor i han eller hon men faktum är att många inte vill bli indelade i ett fack. Det finns ju de som föds till ett kön men känner sig som ett annat eller de som helt enkelt känner sig som både och eller mittemellan. Man kan fråga alla vilket pronomen de vill bli kallad för; han, hon eller hen. Att prata om hbtq väcker ofta många känslor, man kan ju undra varför en del blir så upprörda. Det handlar ju om respekt för andra människor bara. Gör en pronomenrunda i klassen. Låt alla berätta om de vill bli kallade för hon, han eller hen. Låt alla fundera över hur mycket tjej eller kille de egentligen är. Vad är det som definierar kön? Varför tycker vi att det här är svårt att prata om? Eller gör ni inte det? 2.

4 3. DÖDEN OCH BEGRAVNINGAR Döden upplevs ju oftast som något skrämmande och på begravningar förväntas man bete sig på ett särskilt sätt. Just för att vi pratar lite om det blir det ännu svårare när något väl händer och en begravning kan upplevas som något jobbigt bara för att man inte vet vad som förväntas av en mer än att man sörjer någon som dött Hur beter man sig egentligen på en begravning? Får man prata om vad som helst? Ska man gå på en begravning om man inte tyckte om personen som dött? Vad händer när en person dött? Varför är döden så svår att prata om för många? 4. HOMOSEXUALITET Att vara homosexuell idag i Sverige är lagligt men för inte länge sedan var det olagligt och betraktades dessutom som en sjukdom frågan är om inte många fortfarande gör det. Och att vara homosexuell är tydligen så provocerande för många att det rent sagt är farligt att vara homosexuell. Du kan bli misshandlad och dödad. I skolan behandlas man ofta illa av sina klasskompisar redan om det finns en misstanke om homosexualitet, och att prata om det undviks väldigt. Varför var killen i scenen rädd för att kanske vara homosexuell? Varför trakasseras många homosexuella? Hur kan man göra för att minska brotten mot homosexuella (mobbing, misshandel, hot mm) 5. KÖTTINDUSTRIN Visst måste inte alla bli vegetarianer eller veganer men ofta uppstår en gräns mellan de som äter kött och de som inte vill äta kött eller andra animaliska produkter. Normen i samhället är fortfarande köttätare, om du ifrågasätter upplevs du ofta som besvärlig istället för att man lyssnar. Är det ok för människor att behandla djur som vi ska äta hur som helst? Behöver man äta kött varje dag? Skulle du kunna tänka dig att vara vegan eller vegetarian för en vecka? 3.

5 6. UPPMÄRKSAMHETSHORA Mobbing av olika slag förekommer överallt i vårt samhälle och framförallt på alla skolor. Ju äldre människor desto svårare blir det att upptäcka och komma till rätta med mobbingen. Få är de som vågar säga ifrån och priset för det kan ju vara högt. Hur gick det för tjejen i scenen när hon vågade säga ifrån trakasserierna på nätet? Varför väljer vissa att mobba andra? Hur skulle du agerat om du sätter dig in i de olika karaktärernas situationer? Uppmärksamhetshora är ett ord som används ofta, varför och hur? Vad tycker du om det? 7. KROPPSIDEALET Både tjejer och killar slåss mot ett ofta orealistiskt kroppsideal. Idealet kommer både från medier men även från föräldrar, vänner mm. Det kan vara förknippat med inte bara kroppsliga saker utan även hur man ska vara som person, duktig i skolan, alltid glad, ha många vänner, engagerad i föreningar mm. När det blir för mycket kan det ibland resultera i anorexia eller ångest. Hur upplever du förväntningarna på dig? Hemifrån? Från kompisar? Från skolan? Känner du att du kan leva upp till förväntningarna? Vad gör du om förväntningarna blir för höga? Hur kan vi minska att kraven och förväntningarna på en perfekt kropp och perfekta prestationer i samhället? Var kan man söka hjälp om man mår dåligt? 8. RASISM I Sverige finns en massa människor som har sitt ursprung från olika länder. En del är födda i Sverige av invandrade föräldrar, en del har kommit hit med sin familj och en del har kommit ensamma utan sin familj. Anledningarna kan se olika ut, fattigdom, studier, krig eller arbete. Ofta behandlar man folk illa för att de är mörkhyade eller inte behärskar språket. En del vill t.om att de inte ens ska komma hit Hur skulle världen se ut om inga människor var välkomna i något annat land? Om du var fattig och inte kunde försörja dig skulle du då tänka dig att flytta till ett annat land? Om du inte fick tänka eller säga vad du ville i ditt land, inte blogga eller skriva på Facebook vad du ville, skulle du vilja vara kvar då? Om dina föräldrar blev torterade skulle du inte vilja fly med dem då? Hur tror du att du skulle bli mottagen i ett annat land om du flydde dit? Hur skulle du vilja bli mottagen? 4.

6 9. HELA HAVET STORMAR Pjäsen heter ju även hela havet stormar, vilket ju är en klassisk lek som alla säkert lekt som barn. Alla placerar en varsin stol med ryggen mot varandra. Alla går runt stolarna till musik. När musiken tystnar ska alla försöka ta en stol. Varje gång tar man bort en stol, den som blir utan åker ut Lek gärna leken tillsammans och fundera över vilka roller man tar i leken. Prova att dela ut olika status (lågstatus och högstatus) till eleverna och låt de leka leken utifrån sina statusar. Prata om varför ni tror att man använde leken i pjäsen? Lek gärna leken omvänt. Dvs ta bort en stol varje gång men ingen åker ut utan istället ska man försöka samsas om de stolar som blir kvar. Hur få stolar kan alla få plats på blir då utmaningen. Jämför de två olika varianterna. Vad är skillnaden? Ungdomsensemblen är en del av ett treårigt projekt för barn och ungdomar som drivs av Uppsala stadsteater med stöd av Kulturrådet, Landstinget samt Uppsala Kommun. I höst startar vi upp den tredje ungdomsensemblen och ska tillsammans producera den tredje pjäsen. Om någon i din klass är intresserad av att söka in så be hen maila till 5.

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - ett sätt att förlänga teaterbesöket i ditt klassrum

VERKTYGSLÅDA - ett sätt att förlänga teaterbesöket i ditt klassrum VERKTYGSLÅDA - ett sätt att förlänga teaterbesöket i ditt klassrum www.ungscen.se HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får spela Sexigt - på riktigt för dig och din elevgrupp. Sexigt - på

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Grundutbildning. för Junisledare

Grundutbildning. för Junisledare Kurspass 6 Ledarskap Fakta 1. Ledarskap hos Junis IOGT-NTOs Juniorförbund vill att Du som ledare: ska ha kännedom om och dela våra värdegrundsfrågor. Dessa är våra fyra profiler: Drogfrihet, Demokrati,

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

En bok av Mikael Glännström

En bok av Mikael Glännström En bok av Mikael Glännström TACK TILL Alla som tror på mig och alla som hjälper till. Min familj och mina vänner. INNEHÅLL - FÖRORD - DEL 1 Förklaringsdelen - DEL 2 Intervjuer och kommentarer INNEHÅLL

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se Rädda Barnen 2013 Författare: Anna Norlén Redaktion: Yara Anttila, Ylva Edling, Anna Fairbrass Formgivning: Lowe Brindfors Illustration: Moa Hoff/ Söderberg Agentur Första upplagan ISBN: 978-91-7321-446-9

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER

STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER STUDIECIRKELMATERIAL för ATTENTIONS TJEJGRUPPER Tack! Ett stort tack till Christina Hedström, ABF för ett roligt och inspirerande samarbete med att ta fram materialet. My Vingren, projektledare för Stockholm

Läs mer

Individer och gemensk aper

Individer och gemensk aper Individer och gemenskaper 9 Individer och gemensk aper I samhällskunskap betyder individ samma sak som människa. Vi människor lever tillsammans i olika typer av gemenskaper, till exempel familjen, föreningar,

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Barn och unga berättar om stress

Barn och unga berättar om stress Barnombudsmannen rapporterar br2004:03 Barn och unga berättar om stress Resultat från Barnombudsmannens undersökning bland kontaktklasserna, våren 2003 ISSN 1652-0157 Barnombudsmannen Postadress: Box 22106,

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

Foto Petra Hellberg 1

Foto Petra Hellberg 1 Foto Petra Hellberg 1 Skuggfåglarna Om att ockupera sin plats i livet trots att ingen erbjuder dig den premiär på Unga Klara 25 januari 2007 Lärarmaterial av Monica Nyberg, lärare och dramapedagog. Det

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås?

En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås? En utvärdering - vad säger elever och personal vid skolorna i Västerås? Det handlar om Kärlek i Västerås under perioden mars 2011 till juni 2012. Sammanställd av Maria Thisell, projektledare. Förord Det

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

JAG ÄR HÄR NU! MUSIKTEATER

JAG ÄR HÄR NU! MUSIKTEATER LÄRARHANDLEDNING JAG ÄR HÄR NU! MUSIKTEATER LISA PEDERSEN HARRIET OHLSSON NADINA PUNDINS Hej du lärare som ska hålla i efterarbetet kring föreställningen Tantpresidenterna! När Björn Borg blev en framgångsrik

Läs mer