Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture"

Transkript

1 Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist? Svar 1. Sture är en katt. 2a. Han klättrar upp i ett träd. 2b. Han blir jagad av en hund. 3. Han klättrar upp i trädet. 4. För att Kim behöver hjälp med att komma ner. 5. Sture klättrar själv ner från trädet utan hjälp. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil Frågor 1. Varför går Kim och Lina hem till Kurt? 2. Vad gör Kim och Lina i den gula Volvon? 3. Vad händer med den gula Volvon? 4. Hur gör de för att få stopp på bilen? 5. Hur skall de få upp bilen?

2 Svar 1. De tycker om att vara där. Alt. De vill titta på bilarna. 2. De leker att de kör rally. 3. Den börjar rulla. 4. Kim drar i en spak. 5. De kan dra upp den med Knuts traktor. Elevuppgifter till Kim & Lina ensamma hemma Frågor 1. Varför är Kim och Lina ensamma hemma? 2. Vem är det som ringer? 3. Vad gör Kim i källaren? 4. Vem är det som slår mot rutan? 5. Varför klär Kim & Lina ut sig. Svar 1. Deras mamma och pappa har gått på bio. 2. Det är mamma. 3. Han hämtar läsk. Alt. Han hämtar saft. 4. Det är Linus och Maja. 5. De skall skrämma sin mamma och pappa. Alt. Det är snart Halloween

3 Läsnyckel Kim & Lina flyger iväg av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven/klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: var är Kim och Lina? Vad gör de? Vem är det som står till höger om Kim och Lina och vad gör han/hon? Vad tror du boken kommer att handla om? Vad kommer att hända? Innan du läser boken, ta fram papper och penna! Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv också numret på sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen. Vilka tre saker gör att Kim och Lina nästan inte kommer iväg på semestern? Varför glömmer man så ofta något just när man ska iväg? Vem är det som fixar så att familjen ändå hinner med planet?

4 Har du flugit någon gång? Vart då? Hur var det? Har du ett eget pass? Varför har man pass? Hur får man ett pass? Vad står det i det? Arbeta vidare Gör ett eget fantasi- rese- pass! Det kan vara stort eller litet. Titta på riktiga pass vad som behöver vara med, men hitta på vilken form som helst kan det vara runt t ex? 1. Gör ett självporträtt (= en bild på dig själv!) måla/fotografera/rita/gör collage. Klistra in i ditt pass. 2. Vad ska vara med i passet? Skriv in alla uppgifter, din längd, ögonfärg osv. Eller gissa hur du kommer att se ut som vuxen hur lång är du då? Glasögon? Hårfärg? 3. Fantisera ihop några dröm- resor och gör stämplar i ditt pass därifrån = gör små bilder/symboler av den plats du besökt. Skriv en berättelse om hur resan till någon av de platserna startade hitta på något krångel som gör att du nästan inte kom med raketen till månen, eller vart du nu tänkte dig att resa. Vad reser du med för slags fordon? Hur lång tid tar det? Har du någon mat med på resan? Någon särskild utrustning? Är det en farlig plats du kommer till? Måla/rita/collage- skapa en bild som visar hur utsikten från ditt fönster ser ut när du ska till att landa på/kommer fram till din dröm- plats. Mycket läsnöje!

5 Läsnyckel Kim & Lina hoppar högt av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven eller klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: var är Kim och Lina? Vad gör de? Vad tror du Kim tänker, och vad tror du Lina tänker, precis där på bilden? Hur känner de sig? Vad tror du boken kommer att handla om? Vad kommer att hända? Innan du läser boken, ta fram papper och penna. Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen: Alla är rädda för något. Det kan vara olika saker. Att vara rädd för höga höjder är ganska vanligt. Eller mörka, trånga platser som grottor. Eller att åka hiss! Vad är du rädd för? Kan man göra något för att vara mindre rädd och kanske klara av det som känns läskigt? Är det viktigt/bra att försöka göra saker även om man är rädd?

6 Har du hoppat från högsta tornet i badhuset? Skulle du vilja? Om du hade varit Kim när den stora killen kommer, hur skulle du ha gjort? Hoppat eller gått ner? Varför skäms Kim för att inte hoppa? Skulle han ha tyckt det var lika jobbigt om inte Lina hade varit med? Eller klasskompisarna kommit in? Vad är det som gör att Kim hoppar i alla fall? Hur känner han sig då? Mycket läsnöje!

7 Läsnyckel Kim & Lina spelar match av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven/klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: vem är det som nickar mot mål? Vem sitter i trädet? Boken heter ju Kim & Lina spelar match men på bilden spelar bara Kim fotboll, de gör inte det tillsammans. Vad tror du händer? Kommer Kim och Lina spela i samma lag, eller? I så fall varför? Innan du läser boken, ta fram papper och penna! Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen: Om boken Är Kim glad för att Lina gör mål? Varför/varför inte? Tror du att Lina kommer att börja spela fotboll?

8 Sport- böcker Vet du några fler böcker om tjejer eller killar som spelar fotboll som du kan tipsa dina klass- kompisar om? (På Hegas finns t ex Bänkad av Helena Karlsson) Finns det böcker som handlar om unga/barn som håller på med andra sporter? Leta och fråga på biblioteket. Gör en boktips- lista. Litet läsprojekt: låt en grupp läsa böckerna på boktips- listan i förra uppgiften, och hålla bokpresentationer för klassen. Ha flera exemplar av varje titel och skapa läsgrupper som läser och diskuterar 2-3 böcker, som väljs utifrån bokpresentationerna. T ex en basket- grupp, eller en grupp som läser böcker med tjejer som huvudpersoner. Om sport Håller du på med någon sport utanför skolan? Vilken? Berätta vad som är roligast och svårast med din sport! Om du inte gör det, finns det någon sport som du skulle vilja vara med i? Varför? Vad hindrar dig från att pröva? Om man tar t ex höjdhopp och fotboll vad är bäst/sämst/svårast med en sport man gör ensam jämfört med en där man är ett lag? Vilken är den värsta sport du vet? Varför? (om du inte sportar utanför skolan kan du tänka på något ni prövat i jympan eller som du har sett på tv). Har du spelat match någon gång? Eller tävlat i någon annan sport? Var du nervös? Hur kändes det? Kändes det i magen eller huvudet eller benen? Varför är man nervös ibland när man ska spela match, eller kanske bara spela brännboll på jympan? Vad det värsta som kan hända? Finns det någon sport som är mer för tjejer än för killar? Varför? Diskutera! (genusperspektiv) Mycket läsnöje!

9 Elevuppgifter till Kim & Lina Kim & Lina och en godis-råtta Vart ska Kim & Lina åka? Vad gör Kim & Lina innan de går till håll-platsen? Varför ringer Kim till mamma? Vem har ätit upp godiset? Varför vill Lina först inte äta av mormors godis? Kim & Lina vilse i skogen Varför åker Kim & Lina till skogen? Varför går Kim & Lina inte på samma stig som mamma & pappa? Vad gör Kim & Lina efter att de sett älgen? Varför blir Kim så ledsen att han nästan börjar gråta? Vad är det som Kim & Linas pappa hittar på marken? Kim & Lina möter ett monster Varför är Kim & Lina ensamma hemma? Varför tycker inte Kim att de ska bada? Varför tror Kim att det är ett monster i sjön? Varför svarar inte farmor och farfar när Lina ropar på dem? Vem var monstret i sjön?

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR MÅLGRUPP 8-12 ÅR AKTIVITETS TIPS ETT LEDARMATERIAL MED TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM I DIN BARN- ELLER UNGDOMSGRUPP VILL ARBETA MED INSAMLING, SOLIDARITET OCH INTERNATIONELLA RELATIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg AV-nr 101022tv 1-3 I en klass för sig I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola Författare: Clara Holmberg Inledning: Programserien vill inspirera till diskussion kring olika teman, stärka identiteten

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Spåra djur. Förskoleklass åk 6 LÄRARHANDLEDNING. En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson.

Spåra djur. Förskoleklass åk 6 LÄRARHANDLEDNING. En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson. SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Spåra djur En lektion i samarbete mellan Skansen, Leif Gustavsson och Pernilla Josefsson. Förskoleklass åk 6 Innehåll Introduktion... 1 Före besöket... 1 Klassrums prat...

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR ANNA EHDE MALMBERG OCH ROLF HAMARK 1 2007 Datatext Anna Ehde Malmberg, Hamark Produktion Layout: Datatext Anna Ehde Malmberg Materialet

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Mysterier och modiga barn

Mysterier och modiga barn 1 Mysterier och modiga barn MUNTLIGT BERÄTTANDE 1 Blodet droppar A När du lyssnar på någon som berättar är det nästan som om du spelar upp en film i huvudet. Rita en händelse du såg när du lyssnade på

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil. Emil blir övertalad av en kille i klassen, Måns, att följa med till affären och handla godis på skoltid, fast man inte får.

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

Metoder för att skapa delaktighet

Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Presentation- och Lära känna-metoder Ballongen Dela upp gruppen två och två, ge varje par två ballonger och en penna som fäster på ballongen.

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer