PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA"

Transkript

1 PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

2 Daniel Lehto 2011 Till Julia

3 PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO

4 Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt och intressant arbete. Men en gång för länge sedan trodde Pappa att han aldrig skulle kunna jobba med det. Att jobba inom vården var inget för Pappa. Åtminstone trodde Pappa det. Men när Pappa hade jobbat som personlig assistent och som ledsagare, bestämde sig Pappa för att prova. Och efter bara några dagar förstod Pappa att det var det här han trivdes riktigt bra med. Så Pappa läste till Undersköterska. När Pappa blev klar fick han jobb på boendet. Och ibland får Julia följa med.

5 Tvättlappar Blöja Papper Plasthandskar Medicindosett Handsprit Tvål Medicinpåsar Löständer Tandborste Schampoo och tvättsvamp Det finns många viktiga saker på boendet. Saker som behövs för att göra jobbet. På Pappas jobb hjälper Pappa och de andra anställda gamla människor med sådant de inte längre orkar eller klarar av själva. Det kan vara duschning, tandborstning, att torka bajset efter toalettbesöket eller att ge medicin.

6 Insulinpenna Kateterskölj Kateter Kateterpåse Där finns också en slags spruta som en del behöver innan de äter. Det är insulin. Insulin finns i kroppen för att ta hand om allt socker. Ibland finns det inte tillräckligt med insulin i kroppen, då kallas det att man har diabetes. Och har man diabetes måste man ofta ta sprutor eller äta tabletter. Pappa sticker ofta folk på magen med diabetessprutor på boendet. En del kan inte hålla kisset, eller klarar inte av att kissa själva. Då behöver de en kateter. Katetern är en liten slang som man sätter in i kissröret, så att kisset rinner ut genom slangen och ned i en påse. Ibland behöver katetern sköljas. Då använder man en liten behållare med saltvattenlösning som man sprutar in i katetern och sedan låter rinna ut igen. Det gör man för att det inte ska bli stopp i slangen, för då kommer ju inget kiss ut.

7 Vissa behöver hjälp med att ta på sig kläderna. Pappa hjälper till med det som behövs. Det är olika för alla och en del behöver ingen hjälp. Andra behöver hjälp med allt, kanske för att de har ont i kroppen, eller för att de inte längre kan böja sig eller för att de har glömt bort hur man klär på sig. Glömskans sjukdom kallas demens. Demens är när man inte längre minns saker som är mycket viktiga, som till exempel var man bor, eller om ens mamma eller pappa lever eller vilken dag eller vilket år det är. Man kan glömma hur man tar på sig kläderna, varför man bajsar eller hur man berättar för folk hur man vill ha det. När man glömmer så mycket kan man få svårt att klara sig själv.

8 Några kan inte kliva i och ur sängen. Andra klarar det själva. De som inte klarar det måste få hjälp. Pappa hjälper ofta tanter och farbröder att stiga upp eller lägga sig. För att inte bli trött i ryggen och kanske göra sig eller den man hjälper illa, finns hjälpmedel, som till exempel en lyft. En lyft är en maskin som lyfter en människa. En del lyftar sitter fast på väggar och tak, andra har hjul så man kan rulla dem på golvet. Med lyftens hjälp slipper man själv bära. Det blir säkrare både för Pappa och den som Pappa hjälper. När man lyfter någon i en lyft är det bra om man är två personer som hjälper till.

9 Somliga behöver hjälp med att äta. Då hjälper Pappa eller någon annan av personalen till. En del behöver ingen hjälp, andra bara lite grann och vissa behöver hjälp med nästan allt. En del kan inte tugga heller, så då får man mosa maten med en mixer. Då blir maten nästan som potatismos. Det är viktigt att man hjälper till med maten på rätt sätt. Alla äter olika. Olika snabbt. Olika mycket. Olika mat. Alla människor är olika så då måste man hjälpa till olika.

10 Det som är viktigt Men allt det där som vi har berättat om tidigare, det är bara saker som används i jobbet. Det riktiga jobbet är inte att torka bajs i stjärten på tanter och farbröder, att ge skedar med mat eller lägga någon för kvällen. Det riktiga jobbet är att ta hand om människor och att få dem att trivas och må bra. Som att vara en extra arm om du inte längre kan använda din egen arm, eller att vara dina ben om du inte längre kan använda dina egna. Det riktiga jobbet är med människorna. Tänk dig själv, det är inte så roligt att bli torkad ren av någon annan efter att ha bajsat, för att man inte längre orkar göra det själv. Därför måste man vara mycket försiktig och lyhörd i arbetet. Man får inte kränka någon eller säga dumma saker. När någon säger att det låter äckligt att torka bajs i andras stjärtar säger jag att jag inte torkar bajs. Jag rengör en annan människa istället för att den människan gör det själv. Det är viktigt hur man ser på människorna man arbetar med.

11 Ibland tar Pappa eller någon annan i personalen en promenad med någon av de som bor på boendet. Det är bra, för alla vill väl komma ut ibland. En del kan inte gå själva, deras ben kanske inte längre fungerar som de ska, eller så orkar de inte. Då får de åka rullstol. Pappa kör rullstolen. Det finns ett slags rullstolar med motorer som farbrorn eller tanten kan köra själva. Då styr man med en liten spak. En sådan rullstol med motor kallas permobil.

12 Andra kan gå helt själva, och en del kan gå med hjälp av en rollator. En rollator är lite som ett gåbord som man kan stödja sig på. Under promenaderna pratar Pappa och farbröderna eller tanterna om allt möjligt. Det kan vara minnen från för länge sedan, saker som har hänt i världen eller hur magen fungerar.

13 Ibland åker Pappa från boendet för att åka på hemtjänst. Hemtjänst är när man gör någon en tjänst i hemmet. När man hjälper till där istället för på boendet. Det är bra att det finns, för de allra flesta vill väl bo hemma så länge det går.

14 Oftast blir de som Pappa besöker mycket glada då Pappa kommer på besök. Det tycker både Pappa och den Pappa besöker är mycket trevligt.

15 Ute på hemtjänst får Pappa göra olika saker. Det kan vara att klippa naglar, koka gröt eller städa och diska. Ibland tvättar Pappa kläder. Precis sådana saker som Pappa och Mamma gör hemma. Nästan hela tiden pratar Pappa med de som får hjälp. De pratar om nästan vad som helst. En film på tv, en artikel i tidningen, sjukdomar och mediciner och väder och vind. Ibland har Pappa tid att sitta en stund och bara prata utan att behöva göra så mycket annat under tiden. Alla behöver någon att prata med ibland, även om det bara är om vädret.

16 Pappa får också prata med farbrödernas och tanternas anhöriga. En anhörig är någon som är familj eller släkt med tanten eller farbrorn som bor på boendet. Det kan vara om både bra och dåliga saker. Bra saker är roliga att prata om. Dåliga saker är jobbiga. Men man måste prata om det jobbiga också. Det jobbiga kan vara att den anhörigas pappa eller mamma som bor på boendet har blivit sjuk eller har ramlat eller inte vill äta. De bra sakerna kan vara att mamman eller pappan som bor på boendet har blivit frisk eller vill äta igen eller har varit pigg på benen.

17 På hemmet bor bara gamla människor. Gamla människor blir till slut så gamla att deras kroppar inte längre orkar leva. Då dör de. Det kan gå fort eller ta lång tid. Ingen ska behöva dö ensam, om man kan undvika det. Ibland går det inte. som till exempel om någon ramlar och slår sig. Sådant kan man inte hjälpa. Men om någon blir så gammal att kroppen inte orkar mer kan man hjälpa det. Då vet man ofta några dagar i förväg att snart är det dags. Vid dessa tillfällen sitter det alltid någon vid sängen, oftast en anhörig. Om tanten eller farbrorn inte har någon anhörig, kan personalen sitta där tills det är över.

18 När någon dör blir det begravning. Precis som för Farfar. Då lägger man oftast kroppen i en kista och gräver ned den i jorden. Någon i personalen som jobbade mycket med tanten eller farbrorn brukar vara med på begravningen. Och innan begravningen så brukar personalen på boendet tvätta kroppen ren. Det är så att kroppen ska se fin ut. Farfars kropp tvättades också ren, men då var det begravningsbyrån som gjorde det.

19 Ibland när någon blir sjuk kan läkarna rädda den personen. Blir någon hastigt sjuk ringer personalen 112 och så kommer ambulansen. Då följer nästan alltid en anhörig eller någon av personalen med till sjukhuset. Tänk själv om du blev väldigt sjuk, då skulle du säkert vilja ha med dig någon om du var tvungen att åka in till sjukhuset. Förmodligen Mamma eller Pappa. Ibland, om den som blir sjuk är dement (demens var glömskans sjukdom), måste någon följa med för att berätta vad som hänt. Visst är det bra att man slipper åka ensam med ambulansen?

20 Allt viktigt som händer på hemmet och på hemtjänsten ska skrivas ned på datorn. Det gör man för att det alltid ska finnas där så all personal kan läsa det. Det är för att man ska veta vad som hänt och om det är något särskilt man behöver tänka på. Viktiga saker kan vara: * Att någon som brukar vara ledsen är glad * Att någon inte vill ta sina mediciner * Att någon har ramlat och hur det gick * Att någon har varit ute på promenad eller gjort något annat kul * Att någon blivit sjuk och åkt ambulans

21 På hemmet är det många andra än Pappa som jobbar. Pappa tycker han har mycket bra arbetskamrater. Det är viktigt på ett jobb. Pappa trivs också mycket bra med att vara med andra människor, och hjälpa dem som behöver hjälp. Ibland är det jobbigt och svettigt, men Pappa trivs bra ändå. Det var nog för att Pappa tycker om andra människor så mycket som Pappa blev undersköterska. Eller vad tror du?

22 Pappa jobbar på ett hem för gamla människor. Det är ett roligt och intressant arbete. Men en gång för länge sedan trodde Pappa att han aldrig skulle kunna jobba med det. Att jobba inom vården var inget för Pappa. Åtminstone trodde Pappa det. Men när Pappa hade jobbat som personlig assistent och som ledsagare, bestämde sig Pappa för att prova. Och efter bara några dagar förstod Pappa att det var det här han trivdes riktigt bra med. Så Pappa läste till Undersköterska. När Pappa blev klar fick han jobb på boendet. Och ibland får Julia följa med.

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Menar du att dom kan dö? Johanna Axby

Menar du att dom kan dö? Johanna Axby 1 Menar du att dom kan dö? Johanna Axby Mitt emot mig sitter tre läkare. Antal och Björn är barnleverläkare och räknas till de bästa i landet. Den tredje är en ung AT- läkare. Allvarliga miner. Bredvid

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Ett sista andetag På soffan i vardagsrummet ligger en femtonårig kille vid namn Victor som inte har orken till att varken byta kanal eller ta en klunk vatten ur den blåa stora muggen med ett mönster som

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt ELSA SLUTET del 2 ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt omtöcknad när hon sitter i färdtjänsttaxin på väg hem från läkarbesöket. Hon känner att hon inte riktigt uppfattade eller

Läs mer

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara.

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara. 38 fyra jag- du Den kommunikativa nyckeln jag och du innebär att ha förståelse för att jag ansvarar, tänker och tycker för mig. Jag står för mina egna tankar och åsikter. Jag låter dig vara och respekterar

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer