Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil."

Transkript

1 Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? år. Ca 10 min med bil år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil år. 5 min med bil år. Oj, tre mil år. Ca tre kilometer. Hur länge har du tränat hos/med oss? 1. Tränat på Friskis länge. Mamma hade dragit mig dit redan på junior jympa. 2. Länge 3. En månad 4. Till och från första gången, kom tillbaka i år. 5. Ett år. Varför valde du att börja träna hos oss på Friskis i Södertälje? 1. Bra gym och ligger nära. 2. Det var en lång historia. Jag började egentligen träna på Gröndal när kommunen tillhörde Scania och sen fick vi inte vara där längre. Och då valde jag friskis mycket tack vare jympan, för jag tyckte roligt med jympa. 3. Min kompis tränar där. Bra gym och bra pass. 4. En kompis fick dit mig första gången. 5. Därför att dels behövde jag omväxling och dels var mitt förra gym alldeles jätte dyrt. Vilken bild hade du av Friskis innan du började träna? 1. Som vilket gym som helst. Förväntade mig inte så många pass. Det är mer än ett litet vanligt gym. 3- Hade ingen bild av friskis. Hade hört om passen att det var roligt och bra. 4- Kommer inte ihåg. Visste att de fanns men, men ingen bild alls egentligen. Jag undrar om jag inte hade gått innan på några ute pass i Södertälje med dem på sommaren vid Länstidningen.

2 5- Att det var väldigt stort och anonymt och rörigt. Stämmer din bild/förväntningar med de du hade innan? 1. Det är mer professionellt än jag trodde jämfört med andra gym. 2. Nej, jag tycker att det är mycket bättre än jag trodde. Alltså det är ju så mycket att välja på. Man kan variera sin träning rätt mycket. Det är väldigt trevlig stämning. Och det är inte så att man måste vara fin eller vältränad. Här kan man bara vara sig själv. Det är skönt. 3. Ja, blev inte besviken. 4. Hade ju inga. 5. Nej tvärtom och är glatt överraskad. Jag trivs jätte bra så här blir jag kvar ett tag. Vad skiljer Friskis från andra som också erbjuder träning (om du provat flera)? 2- Trevlig stämning. Man får vara lite som man är, man vågar. Det är helt ok att vara ovan. Alla ledare är jättetrevliga och man blir glad av att komma hit. 3- Bara friskis. 4- Jag har gått på Nautilus ett tag och det valde jag ju för att det låg vid sydpolen och man fick ju simma. Men nej där är ju friskis så mycket roligare, gladare stämning, mer avslappnat. Friskis lockade mig mycket mer. 5- Det är för och nackdelar med alla anläggningar. Men jag trodde att jag skulle bli mer anonym här för att det är så stort och så mycket folk. Jag var på ett mindre gym innan men det är inte så, inte på nåt sätt. Man är verkligen sedd här. Det är fräscht och nya fräscha lokaler. Om du ska berätta om Friskis för andra som inte vet, vad säger du då? 1. Lämpligt för olika åldersgrupper, stereotyper med tanke på att det finns flera olika alternativ som pass i olika former som kondition och styrka och vad man nu vill fokusera på. Bra gym. 2. Jag brukar försöka säga det att det är så trevligt. Man kan ju komma, man måste inte ha så fina kläder. Det är ingen som tittar hur man ser ut eller hur man gör. Det är trevligt och du kan ta med dina barn hit och komma och pröva. Jag försöker verkligen få hit folk men det är lite svårt. En del är rädda för att träna nästan, rädda för att röra på sig. Det är konstigt! De måste prova ett tag så de vänjer sig. Om man aldrig har tränat blir det chock för kroppen annars. 3. Bra och stort gym, trevlig personal. Gillar spinnigpassen.

3 4. Trevligt ställe att gymma på, just för att det finns så mycket alternativ. Jag rekommenderar det ju absolut till folk. Försöker att få folk att hänga med mig när jag tränar. Många olika träningspass! 5. Att det finns jätte mycket olika pass att välja emellan. Att det finns nånting som passar alla. Det finns mycket variation och man kan träna fria vikter, på gymmet, på pass. Det finns mycket. Och att det är trevligt. Atmosfären är väldigt trevlig. Berätta om ett perfekt träningspass! 1. Bra uppvärmning, kanske en kvart eller tjugo minuter, sen är det beroende på vilken muskelgrupp man vill fokusera på. Känna på gymmets maskiner eller vikter, köttar på det i ungefär en halv timme allt som allt och stretch i slutet. 2. Jag tycker att det är väldigt olika. Roligt, spinning tycker jag mycket om när man tar sig ut ordentligt. Inspirerande ledare är det roligt. Styrka är det väldigt bre när ledaren visar exakt hur man ska göra. Det är glädje. Glädjen är ju viktig i träningen och det därför jag kommer hit för att jag tycker att det är roligt. Mest därför för att bli pigg. 3. Att träna styrka och kondition på gymmet. 4. Bra musik, engagerad ledare, bra stämning, en som peppar och det gör de ju, de är så bra på det. Och ändå den känslan där jag bestämmer själv hur jag vill ha min takt. De glömmer aldrig att säga det, de pushar på men är noga med att säga: du gör det här i din takt, det är din träning. 5. Det finns flera. Cirkelgymmet: styrka med lite gratis kondition. Berätta om när det verkligen känns mest jobbigt att träna? 1. När det är för mycket människor på gymmet då är det inte kul. Eller när man inte får skjuts och det är inte kul att gå dit själv med buss. En stressig dag då är det inte kul att träna. 2. Jag jobbar natt och ibland känns det jobbigt att komma hit. Ibland vaknar jag halv fem och då ska jag vara här till fem, halv sex och då kan det kännas lite stressigt. Men annars tycker jag att det är aldrig gör det. Utan det är väldigt roligt. Ja om det blir stressigt då. 3. Helgerna för att man vill göra en massa annat än träna. Även efter jobbet, man är trött. 4. När jag är trött och då åker jag inte dit för att träna. När jag har för mycket omkring mig då tränar inte jag heller. 5. Alltså, det gör inte det. Lärt mig att inte gå och träna när jag är sjuk. Jag lyssnar mer på min kropp nu. Har aldrig några problem att gå och träna.

4 Hur lång tid i förväg brukar du boka/bestämma dig för vad/när/hur du vill träna? 1. Dagen innan eller samma dag då är det beroende hur många dagar jag missat innan så känner jag verkligen att jag vill träna eller om jag har tränat tillräckligt. 2. Kanske ett par timmar innan. Samma dag och jag bestämmer alltid så här. Men idag har jag lust och köra spinning. Idag har jag lust med jympa eller skivstång. Bestämmer mig för varje dag egentligen. 3. Samma dag, då bestämmer jag om det blir pass eller gymmet. 4. Jag brukar bestämma mig senast dagen innan. Ibland flera dagar innan, planerar jag vilka dagar som passar att träna på. Jag har veckor som det inte funkar alls. 5. Tvår innan eller jag tar kanske vecka för vecka. Det som är så bra är att det aldrig behöver bli det statiska, samma pass, samma dag, samma tid för att man kan variera sig och det är ju stimulerande tycker jag. Vad är viktigast för att det ska vara lätt att bestämma sig? 1. För mig är det gör det måste du göra på dagen sen åker vi alla och tränar jag och syrran. Har jag nåt som jag måste göra senare och kan träna tidigare så gör jag det. För att träna kan man göra när man vill så det är bara att gå till gymmet och jag kan gå när jag vill. Har jag skjuts dit så kan jag lika gärna åka och träna. 2. Tiden tycker jag är viktig. Sena passen är väldigt svåra för mig i och med att jag ska börja jobba kl nio. Då vill man äta middag innan jag sticker iväg till jobbet. Så jag tycker att de tidiga passen halv sex eller kl sex är bra. 3. Beror på om jag har lust beroende på vad jag orkar och vad jag vill göra den dagen. Det är inga andra faktorer annars. 4. När jag vet att jag inte har annat inplanerat på kvällen. 5. Vet ej. Jag försöker att planera och blanda vecka för vecka, styrka och kondition. Brukar du träna på olika saker/i olika former eller håller du dig till samma? 1. Träna olika, ibland fokuserar på kondition ibland på olika muskelgrupper sedan andra. 2. Ja det brukar jag göra. Skivstång, spinning, jympa, dans. 3. Oftast blir olika muskelgrupper på gymmet. Eller pass blir det olika. 4. Jag försöker att variera mig. Olika pass och gym. 5. Jag har fyra pass ungefär som jag alternerar emellan. Styrka och kondition.

5 Är det något som krånglar till det för dig när du planerar, bokar och sedan tränar? 1. Ja om man inte har skjuts som sagt eller det dyker upp nåt som man inte vill missa eller lusten, kan också krångla. Om jag verkligen inte har lust. 2. Ibland kan det vara så bra pass på samma tid och dag som kolliderar. Det är jobbigt. Ibland är det flera bra pass och så vill man göra allt. Det går ju inte att göra två för då kanske en börjar halv sex och en börjar sex. Det tycker jag lite synd. Det är för många bra pass. 3. Ibland kan det komma upp något som är roligare än träningen! Har man lyckats ta sig till gymmet då är det bara och köra. 4. Nej, hade problem med mitt kort i början så jag inte kunde boka. Men det var någon på friskis som ordnade det åt mig. Nu funkar det. 5. Nej. Det är ibland om det kör ihop sig hemma. Det gör det sällan, inte annars. Jag har nog hög prioritering på träning. För att det skulle bli ännu lättare att planera/boka/träna, vad skulle du önska då? 1. Det är bra som är det. Det är lätt, det är bara att gå dit och så tränar du. Det är lättare att gå dit före fem för annars är det mycket folk och det är inte kul att träna. 2. Att lägga om passen. 3. Lite mera självdisciplin faktiskt. Liksom svårt att ha självdisciplin när det gäller träningen. 4. Att Södertälje friskis låg nära där jag bor! 5. Det här är första gymmet som jag är på som man kan boka på nätet eller via appen. Jag tycker att det är super. Vad är det som påverkar hur ofta du tränar? 1. Sällskapet. Det är roligare att gå till gymmet om man har skjuts och sällskap. Om jag har missat flera dagar då måste jag verkligen träna. Eller om jag har missat bara en dag i för sig. Man måste dock ändå vila också. 2. Det är nog lusten. När jag har lust att träna men alltså för att bli pigg också. Jag känner ju att jag måste träna och jag tycker om att komma hit. 3. Det beror på vad jag har att göra och hur mycket jag orkar. 4. Det är jobbet, jobbar kvällar ibland, har beredskap. Jag försöker även att träffa lite kompisar. 5. Det är ju tiden. Försöker minst tre ggr i veckan, gärna fyra. Familjen i så fall.

6 Hur ofta skulle du vilja träna? 1. Fem dagar i veckan är det bra, varje dag om det går. Det varierar och det är lika bra, men måste vila som sagt. 2. Jag skulle vilja träna här varje dag men sen har jag ju mycket andra saker också. Jag går på zumba och vi brukar dansa salsa och bachata. Annars är jag nog här fyra gånger i veckan. 3. Minst fyra dagar i veckan i stället för två. 4. Minst tre ggr i veckan skulle jag vilja göra det. 5. Fyra ggr i veckan. Fem behöver jag inte. Vad skulle göra det lättare att träna så ofta som du vill? 1. Egen bil och mycket tid. 2. Om man inte skulle jobba så mycket. Mera tid! En eller två dagar i veckan måste jag ju vila mig. 3. Inte försöka komma med bortförklaringar om varför jag inte kan träna. Att sluta vara så lat. Tvinga mig själv till gymmet annars vet jag inte. Är bara allmänt lat! 4. Jag skulle kunna välja ett närmare gym naturligtvis. Men jag vill ju inte det, det är min chans att få träffa min kompis och min son. Det är mycket roligare där man känner folk. 5. Det är ju när barnen är så pass stora och klara sig själva. Känner du många av de andra som tränar och/eller leder olika pass? 1. Nej, några få bara. 2. Ja, man lär ju känna lite folk här. Det är väldigt trevlig och vänlig stämning. 3. Ja, några få. 4. Några få. 5. Ja, det visade sig när jag började här så kände Jag åtminstone tre instruktörer och jag lär känna hela tiden så. Även folk som tränar här som jag känner sen förut och kommer fr gym där jag har varit tidigare. Är den sociala kontakten viktig kring dina besök på anläggningen? 1. Nej, man är där för sin egen skull. Det spelar ingen roll vem som är där. 2. Lite grann. Det är trevligt att träffa folk och prata med. Men mest för att det är roligt att köra de här passen alltså. Otroligt roligt. Och mest glädjen för träningen och

7 ledarna tycker jag är så himla duktiga. Alla ledare är så positiva, vänliga, bra stämning tycker jag. 3. Nej, verkligen inte. Det är bara att dra dit och göra det man ska. Det är inte alls viktigt. 4. Absolut, det är ju det som får mig dit. 5. Ja. Det är jätte viktigt, det ska känna roligt att kliva in här och se alla som tycker om att träna. Är det lätt hos oss att lära känna nya människor och samtidigt vara sig själv? 1. Ja, folk är trevliga, inte för att man pratar mycket med dem. Man gör sin grej. 2. Ja, jag tycker det. Jag har lärt känna mycket folk här faktiskt som jag inte skulle ha lärt känna annars. 3. Tror det. Jag är mig själv. Folk drar dit och gör sitt. Det är inte så att man bara går fram till nån och pratar bara. Man är där för att träna. 4. Ja, det tycker jag. Jag har inte försökt att lära känna människor där. De jag känner sedan tidigare hejar jag på men jag tar inte kontakt. För det känner jag inte riktigt att jag behöver eller orkar. För det är också kul att träffa gamla kompisar där. 5. Ja, absolut. Skulle du vilja lära känna fler med liknande intressen som du (förutom träning)? 1. Nej. 2. Jaaa, jag har ganska mycket annars i min fritid. Just att jag har med min mamma och jag har liksom kompisar. Man hinner nog inte så mycket mera. 3. Nej, har tillräckligt med vänner. 4. Nej, jag har inte det behovet. 5. Det har jag inte tänkt på. Jag har ingen behov. Jag är nog rätt nöjd. Varför tränar du? Vad vill du åstadkomma med din träning? 1. För att må bra och se bra ut. Man måste vara nöjd med sig själv. Man blir gladare av träning och hellre att träna än inte träna. Bli stark. Man vill orka vardagarna och känna sig pigg konstant och känna att kroppen orkar och inte bli trött om man går upp för trapporna liksom. Man blir det tro mig om man inte tränar! 2. För att det är roligt och för att jag blir pigg av träningen. För hälsan, för att jag inte får högt blodtryck. Min mamma har ju högt blodtryck och högt socker. Min syster har ju det också. Det är både för vikt och för blodtryck och socker och kolesterol och allting. För att hålla sig pigg i huvudet och inte bli så gammal.

8 3. Må bra, blir piggare och stark i kroppen. Få bättre kondition och kroppsform. 4. För att jag bara måste och jag behöver det. Jag tycker om att träna jag önskar bara att jag hade mera tid. Kunde jag gå ner i vikt vore det inte fel. Och jag måste ha styrkan och stabiliteten för att orka med jobbet. 5. Jag mår så bra och blir harmonisk. Jag tycker om att känna mig stark och i vardagen vara stark. Livet blir lättare om man är stark. Konditionen behöver jag jobba på. Välmåendet och behaget som man känner. Vad är det som gör att träningen ska ge resultat och/eller tillfredsställelse? 1. När man testar sina egna gränser. Om man kör regelbundet. 2. Det är ju skönt när man blir lite starkare. Jag känner att allting blir lättare, klarar av jobbet. Det ger resultat att variera sig, speciellt för mig som är benskör och inte belasta för mycket. Jag får hela tiden känna efter vad som funkar. Har jag lite ont nånstans då får jag träna nåt annat. 3. Variera träning och äta bra. 4. Variation i passen samt att gå dit oftare. 5. Om jag ska kunna äta så mycket godis som jag gör då måste jag hålla en balans och träna mycket. Kroppen behöver ju det, den är jord för att belastas och jobba och svettas. Jag blir otrevlig om jag inte tränar! Upplever du att det går framåt med din träning? Vad beror det på? 1. Ja, sällskapet. Mamma som pushar mig, syrran som man pushar och pushar tillbaks. 2. Jag för att jag variera mig tror jag. Det gäller att inte vara insnöad, vissa perioder kör jag ju mycket spinning, vissa perioder kör jag ju mycket jympa. Blir insnöad i nånting och kör jag mycket och då kommer jag på, nej nu måste jag köra nåt annat. Jag tycker att jag har ganska bra kondition. När jag började träna låg min vilopuls på 98, kan du tänka dig och nu ligger den på 60. Och det är tolv år sen. Blodtryck var ju också högt. Nu har jag lågt blodtryck i stället. Alla mina värden varit ju jätte efter träningen. Träningen hjälper ju mig på jobbet också, vi har tunga barn och att jag orkar på jobbet och orka tänka, vara alert och jobba på. Medan de som inte tränar är jätte trötta. Jag är ju alltid pigg och alltid glad. Det säger de till mig på jobbet också. 3. Kanske inte för tillfället, jag tränar ju inte så ofta. Behöver skärpa mig och träna oftare, själdisciplin som sagt! Sommaren 2015 är ju snart här. 4. Lite si och så med det, har alltid mål. Borde ligga som ett prio och försöker men samtidigt tar ju resan mycket tid och energi. Det är avståndet samtidigt som det betyder mycket att få träna där.

9 5. Ja, det gör det. För att jag tränar så ofta och blir starkare, konditionen förbättras. Det är inte mitt mål att bli jätte stark och får superkondis utan mitt mål är att hålla en bra livsstil. Vet du hur ledare tänker när de lägger upp ett pass? Om inte, vad tror du? 1. Eh.. ja. Komma åt alla muskler ordentligt, att folk ska göra rätt, rätt teknik. Man bygger till med uppvärmning sen köttar man på som fan. Sedan nedvarv och stretch. 2. Nej, det vet jag inte. Jag tror att de tänker att det ska var roligt. Och att man ska kunna träna många muskelgrupper och så. Jag tror att de tänker ganska mycket. Fantastiskt. 3. Nej. De tänker väl att det ska vara roligt, att man ska orka passet. Det ska ändå kännas lite tungt. 4. Nej, ingen aning faktiskt. Jag tror att de tänker att man ska tycka att det är kul, att det är bar musik, att man ska känna att det ger en nånting både styrka och kondition samtidigt som man får välja hur man lägger på sina vikter och motstånd. Ffa man har variation i sitt träningspass och olika rörelser beroende på och att utmaningen för den som tränar hela tiden ska finnas där. Men också att det ska finnas alternativ till vissa övningar, lättare eller svårare! 5. Nej, musiken, jag måste göra allt i takt med musiken. Först lite lugnare och sen lite mera fart. Och att det ska vara en bra ordning och smidigt. Vad, hur och när skulle du vilja lära dig mer om träning och vad som ger resultat? 1. Alltså, det är bra att veta vad som kan hjälpa en utanför träningen som mat och så. Bra även att veta vilka tekniker som är bra och dåligt för musklerna. Jag skulle vilja bli mera insatt på typ styrketräning, för kondition har jag koll på, men styrkan är viktigt man kan skada sig lätt. Vad som är bra och dåligt för knäna t ex och olika leder. PS! för mycket människor på gymmet. Flera maskiner speciellt uppvärmning och ben. Folk gillar ben. Speglar, många vill ha speglar men inte för många för då kommer folk att vilja stå och kolla på sig själv i spegeln hela tiden, en vägg t ex är det lagom. 2. Alltså jag har funderat på om jag inte ska börja gå det här TMI, då kanske skulle jag kunna lära mig lite mer om träning. Men jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga. För att jag inte är så bra på styrketräning. Vad är t ex det här TMI kom igång då? Jag har tänkt om jag kanske börjar gå på den då? För att lära mig lite mer om träning. Puls också har jag tänkt på, jag skulle kanske köpa mig en pulsklocka och se hur jag ligger på spinningen för att kunna se om jag når resultat överhuvudtaget när jag tränar. Så jag har funderat lite på. Det skulle jag vilja träna med pulsklocka. När jag står på trampmaskinerna får jag mycket hög puls. Jag har så hög puls så jag inte vet om det är sant, 222 kan jag få. Det skulle jag vilja lära mig lite mer. Det skulle var spännande faktiskt.

10 Kost är ju också väldigt bra att prata om och hur man ska äta. Det är viktigt när man tränar. Frukt och kvarg äter jag på natten. Kost och puls och hur man tränar skelettet också. Det är ju många kvinnor som är bensköra. 3. Hur man ska träna och äta på bästa sätt för att uppnå ett snabbare resultat med hjälp av PT eller nån kurs, så snabbt som möjligt. Speglar vore jätte skönt att ha. Det är så lätt att göra fel. Annars är det väl bra tror jag. 4. Jag skulle gärna vilja lära mig mer om träning och vad som ger resultat. Det skulle jag behöva lära mig rätt så snart. Att förebygga risker och skador skulle jag vilja lära mig om också! 5. Vet inte. Jag lär mig hela tiden på alla pass jag går på. Jag hade en timme med en PT. Det kan man göra om man vill lära sig mer och gå på djupet med vissa grejer. Jag skulle vilja ha en PT också.

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning Passbeskrivning Jympa och annan gruppträning Jympa Soft Rörelsevalet är lätt att hänga på. Passet genomsyras av en hållningsbefrämjande medvetenhet som ger en säker och effektiv träning. Att bibehålla

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Stig Nyberg, 71 år Varför tränar du? Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka.

Stig Nyberg, 71 år Varför tränar du? Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka. Stig Nyberg, 71 år Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka. Cirkelgym är det enda jag kan träna numera eftersom jag är höftopererad och inte kan hoppa. Förr tränade

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Sammanfattning (89 svar)

Sammanfattning (89 svar) Sammanfattning (89 svar) Hur nöjd eller missnöjd är du som helhet med Friskis&Svettis? 5 mycket nöjd 3742 % 4 4854 % 3 3 3 % 1 inte alls nöjd 0 0 % ingen uppfattning 0 0 % Hur väl motsvarar Friskis&Svettis

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis..

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför kan det vara bra att planera sin träning? Diskutera med bänkkompisen Den bästa träningen är den som blir av Så välj en aktivitet/aktiviteter

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Föreningsträdet Idrottshälsa Handledning Aktiva 10 år Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA

PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA PRELIMINÄRT PROGRAM FÖR AFTONBLADET SÖNDAGS MÅ- BRA RESA Måndag 9/1 15.30 17.00 Bassängtid simma i din egen takt och väck kroppen efter flygresan 18.00 Rundvandring på anläggningen 18.20 Välkomstmöte Tisdag

Läs mer

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren

Den Magiska Dörren Kapitel 1 Den låsta dörren Kapitel Kapitel 1 Den låsta dörren sida 2-2 Kapitel 2 Brevet sida 3-4 Kapitel 3 Nyckeln sida 4-5 Kapitel 4 En annorlunda värld sida 5-6 Kapitel 5 Tam sida 6-7 Kapitel 6 Planen sida 7-8 Kapitel 7 Tillbaka

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan:

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan: EGENTRÄNING 2012 Följande program är framtaget för att ge er spelare de bästa förutsättningarna inför säsongen 2013. Tanken med programmet är inte att ni ska bygga kroppen och öka kondititionen utan återhämta

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar totalt, 79 svar Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar Allmänt om sammanställningen och analysen av svaren: Antal svarande yngre än 20 år 3 st 20-39 år 10 st 40-59 år 38 st 60 år och äldre 28 st

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson

TRÄNA DIG I TENTAFORM. Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson TRÄNA DIG I TENTAFORM Peter Lundell & Karl-Fredrik Andersson INNEHÅLL Vad händer när man tränar? Hur påverkar träning studierna? Hur får man till träningen? Vad, varför och hur ska man träna? Hur får man

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Julklapstips i hälsans tecken

Julklapstips i hälsans tecken Julklapstips i hälsans tecken Igår fick min sambo en hemlig leverans av ett paket av något slag och jag fick sedan instruktioner att jag inte fick tjuvkika i hans garderob. Ni vet ju att det bara kan betyda

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

MOTION och DIABETES. Översättning och faktagranskning, Camilla Franks

MOTION och DIABETES. Översättning och faktagranskning, Camilla Franks MOTION och DIABETES Översättning och faktagranskning, Camilla Franks MOTION OCH DIABETES Motion och diabetes I den här broschyren hittar du information om varför det är så viktigt att motionera för dig

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket Efter semestern Hej Mikaela! Hej Joanna! Hur har du haft det på din semester? Vi har haft det jättebra! Var var ni nånstans? Vi var i Turkiet. Ja, just det, du berättade ju. Och du var lite orolig för

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig!

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Vi erbjuder över 70 gruppträningspass per vecka! Du får alltid vägledning av en instruktör så att du får ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år. Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal

Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år. Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal Elevenkät Våren 2012 Genomfördes under mars 2012 Antal svar: 186 Jag är 116 70 flicka pojke Jag är 41 81 51 yngre än 10 år 10-13 år 14-17 år 18-20 år 13 Jag deltar i 167 12 musik bildverkstan musikal 10

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson För att använda pulsen som en mätare behöver du veta hur snabbt ditt hjärta kan slå maximalt, med andra ord vad du har för maxpuls. Det är viktigt att notera

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012

JUNI 2012. Midsommar. den 25 juni 2012 JUNI 2012 Midsommar den 25 juni 2012 Då var midsommar över för denna gång och det har varit en riktigt trevlig helg med härligt folk! Började med Borejoggen som var bland det jobbigaste jag gjort, påminn

Läs mer

34 PiCCOLO Företag i Fokus

34 PiCCOLO Företag i Fokus 34 PiCCOLO Företag i Fokus PiCCOLO Företag i Fokus 35 De har hängt där ett bra tag nu. De där kärlekshandtagen som tillsammans min kula till mage ger mig en god portion ångest varje dag. Det är inte så

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog I & II om psykisk hälsa Hur mår du? Under maj och oktober månad 2013 besökte representanter från nämnden sammanlagt tolv gymnasieskolor i Sjuhärad;,, Naturbruksgymnasiet

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om:

Träningsbelastningar kan också varieras på olika sätt. Det kan handla om: TRÄNINGSLÄRA Glädjefaktorn I vårt moderna samhälle har vi byggt bort de flesta möjligheter till naturlig motion. Många gör sitt bästa för att slippa anstränga sig. Vissa är så ovana vid fysisk belastning

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution Hälsa, kondition och muskelstyrka En introdution Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer