Författare: Helena Karlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Författare: Helena Karlsson"

Transkript

1 Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk, som är enkelt att avkoda. Den som har läst de tidigare böckerna om Lea, känner till att Lea går på särskolegymnasium (men i just denna bok nämns det inte överhuvudtaget). Om man läser alla böckerna om Lea, kanske de passar extra bra för läsare som kan känna igen sig i Leas särskilda behov. Som fristående böcker kan de läsas och uppskattas av vem som helst, som önskar sig en lättläst ungdomsbok. Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst. Böckerna heter Lea, Lea på läger och Lea och Maja. Innan du läser Titta på bokens framsida. Vad tror du att den här boken handlar om? Ungefär hur gammal tror du att personen på bilden är? Tänker du att det är en flicka eller pojke som visas på omslaget? Vilka känslor tror du att personen på bilden upplever? Kan du, utifrån bilden, gissa vilken sorts plats, som personen befinner sig på? Läs texten på bokens baksida. Stämmer dina tankar, som du fick av att titta på bokens framsida, överens med det du får veta i texten? Medan du läser Mormor Hur tycker du att relationen mellan Lea och hennes mormor verkar vara? Hur tror du att Lea känner över att vara helt själv med sin mormor i två veckor? Tror du att hon längtar, eller kanske att hon är orolig över att vara borta från sina föräldrar? Hur hade du känt det, om du var Lea, tror du?

2 Leas mormor bor långt borta, på landet nära en skog. Tänker du att det verkar mysigt, kusligt, eller kanske roligt, att hälsa på där eller kanske något helt annat? Vad, i så fall, och varför? Har du en mor- eller farförälder? Hur ser det ut där de bor? Vad är det roligaste med att vara där, tycker du? Finns det något som inte är lika roligt, med att hälsa på där? Vad, i så fall, och varför? På väg Hur skulle du beskriva att det känns i kroppen när något är pirrigt och spännande? Hur känns det inuti dig då? Kan du komma på något som kan göra, att det känns pirrigt och spännande i dig? I så fall vad? Varför tror du att det känns så? Lea har med sig godis och en tidning, för att få tiden att gå fortare när hon åker buss. Har du åkt långt bort någon gång, så att du fick sitta länge i bil, buss eller på tåg? Gjorde du någonting för att göra resan lite roligare då? Vad, i så fall? Tog du med dig något speciellt till resan, som Lea gjorde? Vad hade du med dig, i så fall? Lea och mormor När Lea beskriver att det doftar gott i mormors hus säger hon att det luktar bröd, kaffe, skorstensrök och mormor. Finns det några dofter som du tycker luktar extra hemtrevligt och gott? Vilka då, i så fall? Kan lukter som inte är kända för att lukta gott, ändå lukta hemtrevligt, tycker du? I så fall, varför? Vet du vad en glänta är? Vet du vad en myr är? Om inte ta reda på det! Du kan diskutera tillsammans med en kompis, och om ingen av er vet så kan ni söka svaren på internet. Varför tror du att Lea inte fick gå ut ensam på myren? Finns det något som kan vara farligt på en myr? Vad, i så fall? Diskutera tillsammans med en kompis! Ensam hos mormor Lea stannar hemma när mormor åker och handlar. Brukar du vara ensam hemma ibland? Vad tycker du om det? Känns det spännande, läskigt eller kanske roligt? Om du brukar vara ensam hemma ibland vad brukar du göra då? Varför bestämmer sig Lea för att gå ut i skogen, medan hennes mormor har åkt iväg för tt handla? Har du plockat bär någon gång? I så fall, vilken sorts bär plockade du? Använde du/ni bären till något speciellt, eller åt du upp dem direkt i skogen? Kan du baka? Har du några favoritrecept? Vad behövs till en blåbärs-paj? Hittar Lea själv till stora stenen?

3 Plocka blåbär Lea väljer att gå barfota i skogen. Skulle du ha gjort detsamma? Varför eller varför inte? Kan det finnas någon risk med att gå barfota i skogen, tror du? Hur luktar sommar? Lea går på mjuk, skön mossa men det kan finnas annat i skogen som inte är lika mjukt att gå på. Vad kan det vara, tänker du? Diskutera tillsammans med en kompis! Vilse i skogen Lea har gått vilse! Har du gått vilse någon gång? I så fall, var befann du dig den gången var du inomhus eller utomhus? Gjorde du något för att hitta rätt igen, eller var det kanske någon annan som hittade dig? Berätta för varandra, två och två, om det känns okej att prata om det! Hur tror du att Lea känner sig när hon inser att hon har gått vilse? Kan det vara bra att göra som Lea, och fortsätta gå, när man är vilse, tänker du? Varför eller varför inte? Var tror du att Lea är någonstans, när det börjar klafsa av vatten och lera under fötterna? Tittar noga Lea känner hur paniken kommer. Hur känns det då, tror du? Vet du vad panik är? Försök förklara ordet panik för en kompis. Om ingen av er vet ta gärna rätt på mer information på internet! Leas mormor har sagt, att om man går vilse ska man stanna och titta runt omkring sig. På vilket sätt kan det vara ett bra tips, tror du? Vad tror du att Leas mormor tänker, då hon kommer hem och inte hittar Lea någonstans? Vad tror du att mormodern gör då? Vilket råd skulle du ge till Lea just nu? Mormor! Vad tror du Lea känner när hon hör mormors röst? Vad tror du mormor känner när hon går där och ropar i skogen? Vad ler mormor och Lea åt?

4 Sockerkaka med blåbär på Vad tycker du bäst om med Leas mormor? Varför tror du att Lea tycker så mycket om att sitta uppe på nätterna, i köket, med sin mormor? Vad kan det vara som gör det så mysigt och speciellt, tänker du? Tycker du att Lea ska gå ut själv i skogen fler gånger? Efter läsningen Tyckte du om den här boken? Vad tyckte du var bäst i boken? Vad var mest spännande? Var det något du inte tyckte om i boken? Varför då? Hur tycker du att det skulle ha varit istället? I den här boken upplever Lea många olika känslor! Vilka olika känslor kan du hitta i boken? Vilken känsla tror du att Lea känner i dessa situationer: När Lea ska åka till mormor alldeles ensam. När Lea träffar sin älskade mormor. Känslan Lea får, när hon får bo i mormors trygga stuga, med alla hemtrevliga dofter. När Lea har gått vilse och kommit fram till myren. När Lea tänker på vad mamma, pappa och mormor ska säga om Lea aldrig kommer tillbaka igen. Gör en känslokarta över Leas upplevelser, där du ritar in toppar och dalar och sätter en glad smiley i toppen och en ledsen i botten. Börja med att göra en tidslinje över bokens händelser där du ritar symboler för de händelser Lea är med om. T.ex. en buss för resan, ett hus för mormors stuga, ett träd, för skogen, osv. Sedan ritar du in hur du tänker att Lea kände inför de olika händelserna. Du kan arbeta tillsammans med en kompis, eller göra en egen och sedan jämföra din känslokarta med din kompis! I boken beskrivs några olika sorters träd som växer runt Leas mormors stuga. Vilka olika sorters träd kan du? Vet du hur en björk ser ut, och vad som är skillnaden på gran och tall? Skulle du känna igen en asp och en ek? Sök fakta om träd på internet, eller låna en bok om olika sorters träd på ditt bibliotek. Gör gärna en liten utställning tillsammans, där ni delar med er av vad ni lärt er om olika träd. Vet du vilka sorters ormar det kan finnas i skogarna i Sverige? När man går i skogen kan det vara bra att kunna se skillnad på en snok och en huggorm! Leta information om snok och huggorm tillsammans med en kompis, och jämför de båda ormsorterna! Vilken av dem är farlig, och vilken är ofarlig? Hur ser de olika ormarna ut och hur ser man skillnad på dem? När Lea går vilse blir hon hungrig. Hon hade bara hittat några få blåbär och längtar efter mormors smörgåsar. Vet du något mer man kan äta, som finns i skogen? Prata tillsammans i klassen om vad man kan äta ifall man är i skogen och inte har någon mat med sig.

5 Vilka bär kan man äta? Kan man äta rötter? Finns det ätbara blad? Ta gärna rätt på mer information, genom att söka på internet, eller titta i en bok! När Lea är helt vilse vet hon inte var hon är någonstans, och vet inte åt vilket håll hon ska gå. Vad hade du gjort i Leas ställe? Vad kan man göra, när man har gått vilse, för att lättare hittas? För att inte bli för kall? För att hitta rätt? Prata tillsammans med en kompis, och ta gärna rätt på mer fakta om ni inte vet! Friluftsfrämjandet har några bra tips på vad man kan göra om man har gått vilse. Titta gärna på deras sida på internet: Hegas arbetsmaterial kallar vi Läsnycklar med fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren, språket eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Välj ut frågor och uppgifter utefter vad som passar din klass/barngrupp. Jobbar du med yngre barn får förstås skriv-uppgifter förvandlas till något annat. Uppgifterna kan användas individuellt eller gemensamt i t ex boksamtal. Antingen jobbar ni med dem under läsningens gång, eller efteråt. Svaren på de flesta frågorna finns i texten det finns inget facit i den här Läsnyckeln. Mycket läsnöje!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Doktor Blek och blodbanken Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney Doktor Blek och blodbanken är en fristående berättelse i serien Mardrömsklubben. Boken har tilldelats en trea, av fem, på

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Nadir och ingen annan Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt I boken Nadir och ingen annan möter vi den ensamkommande flyktingpojken Nadir, som går i en svensk högstadieskola. Innan kriget

Läs mer

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser Läsnyckel Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen Finnar och vårtor Den kliande sanningen om huden är en lättläst faktabok i serien Fokus på Fakta.

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Batman Jokerns glasskupp Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Batman är här igen med ett nytt spännande äventyr. Vågar du äta glass när du läst den här

Läs mer

Den rätte för min syster

Den rätte för min syster Läsnyckel Den rätte för min syster Av: Rosmary Hayes Illustrationer: Giuliano Aloisi Lailas föräldrar gör allt för att hitta en bra partner till storasystern Amina, men hon hittar bara fel. De börjar bli

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Läsnyckel Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Thomas Kingsley Troupe Ill.: Rudy Faber Antik-ligan är tillbaka och den här gången är det en grammofon som blir hemsökt. Ska Vilmer, Juno, Hai och Isa lyckas

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv Läsnyckel På plats i tiden 1 Vide i Lund Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. I denna första del befinner

Läs mer

Läsnyckel. Nils Holgersson

Läsnyckel. Nils Holgersson Läsnyckel Nils Holgersson Efter originalberättelsen av: Selma Lagerlöf Återberättad av: Maria Seidemann Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Ute Thönissen Nils Holgersson är en bearbetad klassiker.

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock.

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock. Läsnyckel Bli klok på: Djurens värld Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock Visst vill du bli klok på djur? I den här boken får du lära dig en massa rolig och

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Läsnyckel Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Den tredje boken i serien om de åtta handbollstjejerna. Den här gången ska Freja åka på läger utan sina

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Splej Mysteriet med den försvunna tjejen Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård Ett nytt fall för SPLEJ! En tjej i Esters storasysters klass har försvunnit. Hon har fått avslag på sin asylansökan

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Elias kan inte sluta spela

Elias kan inte sluta spela Elias kan inte sluta spela Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Elias kan inte sluta spela är andra fristående delen i bokserien om kompis-gänget som ställer upp för varandra i vått och torrt. Vännerna

Läs mer

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Läsnyckel Glimma Jakten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Jakten är den femte fristående boken i serien om islandshästen Glimma, hästtjejen Lilly och hennes vänner på ridskolan Mulen.

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

S som i skräck - Fångad

S som i skräck - Fångad Läsnyckel S som i skräck - Fångad Text: Ewa Christina Johansson Bild: Carl Stenmark I skräcktriologin om datorspelet som fångar sina spelare är det här del två. Det är bra att ha läst del ett innan, och

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Läsnyckel Glimma: Spelet av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Tredje fristående boken om hästtjejen Lilly och hennes kompis Stina. Tillsammans med ridskolekompisen Simon får de möjlighet

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet?

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet? 1 Katten us 1 Vad heter katten? Lus Mus us 2 Vad vill us? sova leka äta 3 Vad ser du på bordet? en duk en vas en bok 4 Var är us? i en vas på ett bord på ett fat Kopiering tillåten Författarna och Gleerups

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre, rektorn och klassen ska åka till Stora

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel. Robinson Kruse. Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Robinson Kruse. Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Robinson Kruse Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech Berättelsen om hur Robinson Kruse ger sig ut på äventyr och blir skeppsbruten på en öde ö är en långlivad klassiker.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Turbos klass ska sätta upp en kabaré i skolan och Turbo och hans kompisar ska göra en pjäs. Pjäsen handlar

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech

Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech Läsnyckel Kung Arthur och riddarna av runda bordet Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech Berättelserna om Kung Arthur och hans riddare är ursprungligen en samling keltiska legender som

Läs mer

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på tivoli Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på tivoli Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på tivoli med sina föräldrar. Noa ser bilarna och vill gärna åka dem. Men efter att ha åkt bilarna blir han av med

Läs mer

Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen. Fundera på vad du redan vet om vår matsmältning. Vad är du nyfiken på?

Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen. Fundera på vad du redan vet om vår matsmältning. Vad är du nyfiken på? Läsnyckel Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen I serien Fokus på fakta ingår den här lättlästa faktaboken om bajs och fisar. Helt naturligt

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tyra och hennes pappa som åker iväg och campar. Tyra älskar att bada och hennes pappa gillar att titta på fåglar. När Tyra och hennes pappa

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Boken är en bilderbok, där man får följa en flicka. Hon gör en utflykt till stranden, tillsammans med sin familj. Där träffar hon en sjöjungfru

Läs mer

Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Vips och Drakula- klubben av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. En låda från rektorn 1. Skriv en sak som visar att Ebba och Ivar är lika och en sak som visar att de är olika. 2. Varför får rektorn inte veta att Fröken Sparre

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Lea spelar hockey VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Lea spelar hockey VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Sidan 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM?. Hon är ensam tjej i laget. Hon gillar hockey mycket. När Lea kommer ut på isen gör hon mål men sedan blir hon utvisad. Det andra laget leder med ett mål. Kommer

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Tyra och hennes pappa är på camping med silverkulan. Ja, de kallar sin husvagn för silverkulan eftersom den är liten och rund. De bestämmer sig för att ta en

Läs mer

Så sjukt kär guldboken

Så sjukt kär guldboken SIDAN 1 guldboken Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns som är kär i Emma. Han vill bjuda henne på bio men vågar inte riktigt fråga. En dag tar han mod till sig och frågar och hon svarar

Läs mer

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Glimma: Julfesten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Julfesten är den sjätte fristående boken om islandshästen Glimma och hennes skötare Lilly. Hästälskare kommer

Läs mer

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik rymmer VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Erik rymmer Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik vill ha ett nytt spel till datorn, men pappa säger nej. Erik säger att han kan köpa det själv, men pappa säger fortfarande

Läs mer

En överraskning i stallet

En överraskning i stallet SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lina som älskar att vara i stallet. En dag berättar Lotta att hästen Gullan ska säljas för att hon är för gammal för att vara ridskolehäst.

Läs mer

Apstjärnan. Innehåll. Text Frida Nilsson Bild Per Dybvig

Apstjärnan. Innehåll. Text Frida Nilsson Bild Per Dybvig 1 2 3 Apstjärnan Text Frida Nilsson Bild Per Dybvig Nioåriga Jonna bor på barnhemmet Renfanan. Jonna drömmer om att bli adopterad av en mamma som luktar gott och har fina kläder. En dag kommer det en skruttig

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Sunna

Djurdoktorn: Linus och Sunna SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus mamma är veterinär. En dag hämtar Linus mamma honom efter skolan för att de ska åka till en häst som är sjuk. Hästen som är sjuk heter Sunna. Det är Sams

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial IDAN 1 Boken handlar om: Turbo är en kille på tio år. Varje sommar brukar Turbo, och hans familj, åka till Åland. Turbo tycker om att vara där. Han kan bada, och fiska, hur mycket han vill.

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Inte bjudna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Inte bjudna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS THOMAS HALLING Sidan 1 Inte bjudna Läraramaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Los föräldrar har åkt iväg för att fira sin bröllopsdag. Lo och hennes kompis Elli ska äta pizza, godis och kolla på film. I godisaffären

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

- reflektera, skapa frågor, diskutera och skriv

- reflektera, skapa frågor, diskutera och skriv Hjärterum - reflektera, skapa frågor, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymnasiet, Vux Lektionstyp: Textfrågor till de inledande sidorna, diskussions- och skrivuppgifter Lektionsåtgång:

Läs mer

Läsnyckel Skot av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Carina Gabrielsson Edling

Läsnyckel Skot av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Carina Gabrielsson Edling Läsnyckel Skot av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Carina Gabrielsson Edling Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare.

Läs mer

2002-2003 NATUREN. Ormbunken fritidshem och klass 2C Per Olsskolan

2002-2003 NATUREN. Ormbunken fritidshem och klass 2C Per Olsskolan 2002-2003 NATUREN Ormbunken fritidshem och klass 2C Per Olsskolan Innehållsförteckning: Bakgrund...s.2. Syftet med försöket...s.2. Tillvägagångssätt...s.2. Resultat...s.3. Diskussion...s.4. Litteraturförteckning...s.4

Läs mer

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik sitter hemma och spelar på sin dator. Hans pappa har gått till affären för att handla. Plötsligt plingar det i Eriks mobil. Erik läser: Jag är på väg. Han

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lea ringer 112 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea sticker iväg till skateparken. Hon brukar gå med sin kompis Erik men idag ska han spela fotbollsmatch. När hon kommer dit

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl.

Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl. Läsnyckel Sår, ruvor och var: den smetiga sanningen om blodet Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl. Ny del i serien Fokus på fakta är en lättläst faktabok om blodet.

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer