Tro på dig själv Lärarmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tro på dig själv Lärarmaterial"

Transkript

1 sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips på hur du kan påverka dina tankar så att du kan må bättre. Då blir det lättare för dig att säga nej till saker som du inte vill göra. Mål och förmågor som tränas ur Lgr 11: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna. (Sv åk 4-6) Strategier för att lyssna, förstå och muntligt göra sig förstådd i situationer när det egna svenska språket inte räcker till. (Sv åk 4-6) Förmågan att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (Sv åk 4-6) Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. (Sv 4-6) Eleverna tränar på följande förmågor: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera litteratur och andra texter för olika syften. Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

2 sidan 2 Grupparbete/Helklass Våga sätta gränser Pedagogen introducerar övningen: När du har dålig självkänsla kan det vara extra svårt att sätta gränser och säga nej. Det är lätt att påverkas av andra för att man vill vara en i gänget och känna sig accepterad och att man duger. Dela gruppen i två grupper. Ställ de två grupperna mot varandra med lagom gångavstånd emellan. Den ena gruppen ska gå mot den andra gruppen. Man skapar ögonkontakt med den framför sig. Den stillastående gruppen ska: 1. Stoppa den andra gruppen med kroppen. 2. Stoppa den andra gruppen med ögonen. 3. Stoppa den andra gruppen med kroppen och ögonen. Reflektera över övningen. Vilken metod var mest effektiv? När förstod man att gränsen var nådd?

3 sidan 3 Tankarna styr allt Pedagogen introducerar övningen: Självkänsla handlar om tankar. Tankens kraft är stor. Går det att välja sina tankar, sin inställning? Ger det något resultat? Skriv följande kinesiska ordspråk på tavlan: Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud men du kan hindra dem att bygga bo i ditt hår. Eleverna ska arbeta två och två: 1. Elev A sträcker ut ena armen och tänker Detta går aldrig för jag är så himla svag medan elev B försöker att trycka ner armen. Gör sedan om övningen men den här gången tänker elev A Detta går bra för jag är stark. Fråga elev B hur skillnaden var. 2. Elev A ställer sig bredbent. Elev B får i uppgift att rubba elev A två gånger. Ena gången ska elev A försöka få fram bilden av en tunn, torr gren på ett träd. Den andra gången ska eleven tänka sig ett stort, starkt, gammalt träd med långa rötter ner i marken. Efteråt ska elev B gissa vilken av gångerna som elev A tänkte på den torra kvisten och när han/hon tänkte på det gamla starka trädet. 3. Elev A pressar pekfingret mot tummen. Elev B ska få isär fingrarna på elev A. Andra gången ska elev A tänka sig att pekfingret och tummen bildar en järnring. Diskutera skillnaden.

4 sidan 4 Brevfilmer Låt eleverna skriva var sin fråga/problem som berör självkänsla. T.ex. Hej Jag är en tjej som heter Anna och jag är kär i Tomas i min klass. Jag tror att han är kär i mig också. Vi brukar sms:a till varandra där vi skriver fina saker. Vi tittar ofta på varandra väldigt länge och ler mot varandra och ibland nuddar han vid mig när han går förbi mig. Men igår i skolan sa några av Tomas kompisar att jag hade fula byxor på mig när jag gick förbi dem och Tomas bara skrattade. Nu är jag så osäker. Hur kan han göra så? Han som brukar skriva så fina ord till mig! Vad ska jag göra? Hälsningar Anna Inför nästa tillfälle sammanställer du som pedagog frågorna/problemen som eleverna har skrivit. Dela in eleverna i grupper och låt varje grupp välja en fråga/problem som de vill arbeta med. De ska göra en brevfilm (typ en Bullen-film ). Ge dem en arbetsordning: 1. Gör ett enkelt bildmanus med max fem rutor (= fem scener). 2. Kom överens om rollerna. Alla ska någon gång vara med i en bild. 3. Repetera. 4. Börja filma. När alla är färdiga med sina filmer förbereder du som pedagog det sista passet som en filmpremiär. Ordna popcorn och dricka. Titta på en film i taget och diskutera vad man skulle kunna göra för den som har problem. Detta kan också filmas.

5 sidan 5 Påverka självkänslan Att få höra något positivt gör ofta att ens självkänsla stärks. Nu ska eleverna plocka fram varandras positiva egenskaper. Prata med klassen om vilka positiva egenskaper det finns hos olika människor. Skriv upp några förslag på tavlan med hjälp av en tankekarta. (Exempel: bra på matte, snäll, rolig, duktig på att rita, bra kompis, ställer upp, glad, bra på att läsa, duktig på att cykla osv.) Tejpa ett A4-papper på varje elevs rygg. Sedan ska alla eleverna gå runt och skriva en positiv egenskap på varje papper om just den eleven som har pappret på sin rygg. När övningen är slut får man ta av lappen och läsa alla positiva egenskaper som kamraterna har skrivit (anonymt). Tänk vilken härlig känsla att få läsa så mycket positivt om sig själv. Detta stärker garanterat självkänslan!

6 Tro på dig själv Facit elevmaterial sidan 6 Sant eller falskt Sant Falskt 1. När du har dålig självkänsla blir du oftast påverkad av andra. 2. Det är vanligt att växla mellan bra och dålig självkänsla. 3. Du kan påverka andras självkänsla. 4. Ofta har man en röst i hjärnan som är snäll, och en som tänker dumma och anklagande saker. 5. Ibland är det bra att undvika personer som gör dig ledsen. 6. När du har dålig självkänsla letar du fel hos andra. 7. Har du bra självkänsla blir du avundsjuk när det går bra för andra. 8. När självkänslan är dålig är det svårt att säga ja. 9. Tankens kraft är liten. 10. När du ler påverkar det hjärnan.