Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture"

Transkript

1 Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist? Svar 1. Sture är en katt. 2a. Han klättrar upp i ett träd. 2b. Han blir jagad av en hund. 3. Han klättrar upp i trädet. 4. För att Kim behöver hjälp med att komma ner. 5. Sture klättrar själv ner från trädet utan hjälp. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil Frågor 1. Varför går Kim och Lina hem till Kurt? 2. Vad gör Kim och Lina i den gula Volvon? 3. Vad händer med den gula Volvon? 4. Hur gör de för att få stopp på bilen? 5. Hur skall de få upp bilen?

2 Svar 1. De tycker om att vara där. Alt. De vill titta på bilarna. 2. De leker att de kör rally. 3. Den börjar rulla. 4. Kim drar i en spak. 5. De kan dra upp den med Knuts traktor. Elevuppgifter till Kim & Lina ensamma hemma Frågor 1. Varför är Kim och Lina ensamma hemma? 2. Vem är det som ringer? 3. Vad gör Kim i källaren? 4. Vem är det som slår mot rutan? 5. Varför klär Kim & Lina ut sig. Svar 1. Deras mamma och pappa har gått på bio. 2. Det är mamma. 3. Han hämtar läsk. Alt. Han hämtar saft. 4. Det är Linus och Maja. 5. De skall skrämma sin mamma och pappa. Alt. Det är snart Halloween

3 Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Kim & Lina flyger iväg av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven/klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: var är Kim och Lina? Vad gör de? Vem är det som står till höger om Kim och Lina och vad gör han/hon? Vad tror du boken kommer att handla om? Vad kommer att hända? Innan du läser boken, ta fram papper och penna! Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv också numret på sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen. Vilka tre saker gör att Kim och Lina nästan inte kommer iväg på semestern? Varför glömmer man så ofta något just när man ska iväg? Vem är det som fixar så att familjen ändå hinner med planet?

4 Copyright Bokförlaget Hegas Har du flugit någon gång? Vart då? Hur var det? Har du ett eget pass? Varför har man pass? Hur får man ett pass? Vad står det i det? Arbeta vidare Gör ett eget fantasi- rese- pass! Det kan vara stort eller litet. Titta på riktiga pass vad som behöver vara med, men hitta på vilken form som helst kan det vara runt t ex? 1. Gör ett självporträtt (= en bild på dig själv!) måla/fotografera/rita/gör collage. Klistra in i ditt pass. 2. Vad ska vara med i passet? Skriv in alla uppgifter, din längd, ögonfärg osv. Eller gissa hur du kommer att se ut som vuxen hur lång är du då? Glasögon? Hårfärg? 3. Fantisera ihop några dröm- resor och gör stämplar i ditt pass därifrån = gör små bilder/symboler av den plats du besökt. Skriv en berättelse om hur resan till någon av de platserna startade hitta på något krångel som gör att du nästan inte kom med raketen till månen, eller vart du nu tänkte dig att resa. Vad reser du med för slags fordon? Hur lång tid tar det? Har du någon mat med på resan? Någon särskild utrustning? Är det en farlig plats du kommer till? Måla/rita/collage- skapa en bild som visar hur utsikten från ditt fönster ser ut när du ska till att landa på/kommer fram till din dröm- plats. Mycket läsnöje!

5 Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Kim & Lina hoppar högt av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven eller klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: var är Kim och Lina? Vad gör de? Vad tror du Kim tänker, och vad tror du Lina tänker, precis där på bilden? Hur känner de sig? Vad tror du boken kommer att handla om? Vad kommer att hända? Innan du läser boken, ta fram papper och penna. Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen: Alla är rädda för något. Det kan vara olika saker. Att vara rädd för höga höjder är ganska vanligt. Eller mörka, trånga platser som grottor. Eller att åka hiss! Vad är du rädd för? Kan man göra något för att vara mindre rädd och kanske klara av det som känns läskigt? Är det viktigt/bra att försöka göra saker även om man är rädd?

6 Copyright Bokförlaget Hegas Har du hoppat från högsta tornet i badhuset? Skulle du vilja? Om du hade varit Kim när den stora killen kommer, hur skulle du ha gjort? Hoppat eller gått ner? Varför skäms Kim för att inte hoppa? Skulle han ha tyckt det var lika jobbigt om inte Lina hade varit med? Eller klasskompisarna kommit in? Vad är det som gör att Kim hoppar i alla fall? Hur känner han sig då? Mycket läsnöje!

7 Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Kim & Lina spelar match av Torsten Bengtsson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Läsnyckeln är tänkt både som en hjälp för enskild läsning och som grund för boksamtal eller annan bearbetning. Välj ut uppgifter/frågeställningar som passar eleven/klassen. Du och din klass har säkert många fler idéer till hur man kan arbeta vidare efter läsningen! Före läsningen Innan du öppnar boken, titta på omslaget: vem är det som nickar mot mål? Vem sitter i trädet? Boken heter ju Kim & Lina spelar match men på bilden spelar bara Kim fotboll, de gör inte det tillsammans. Vad tror du händer? Kommer Kim och Lina spela i samma lag, eller? I så fall varför? Innan du läser boken, ta fram papper och penna! Under läsningen Om du träffar på ett ord som är svårt att läsa eller förstå skriv ner det på ditt block. Skriv sidan i boken där det stod. Då får du en egen ord- lista och kan slå upp eller fråga din lärare hur ordet ska uttalas eller vad det betyder. Efter läsningen Att boksamtala om/diskutera i grupp eller fundera över på egen hand. Ibland finns svaret i texten, andra frågor kan ha olika svar beroende på hur du tycker eller tolkar berättelsen: Om boken Är Kim glad för att Lina gör mål? Varför/varför inte? Tror du att Lina kommer att börja spela fotboll?

8 Copyright Bokförlaget Hegas Sport- böcker Vet du några fler böcker om tjejer eller killar som spelar fotboll som du kan tipsa dina klass- kompisar om? (På Hegas finns t ex Bänkad av Helena Karlsson) Finns det böcker som handlar om unga/barn som håller på med andra sporter? Leta och fråga på biblioteket. Gör en boktips- lista. Litet läsprojekt: låt en grupp läsa böckerna på boktips- listan i förra uppgiften, och hålla bokpresentationer för klassen. Ha flera exemplar av varje titel och skapa läsgrupper som läser och diskuterar 2-3 böcker, som väljs utifrån bokpresentationerna. T ex en basket- grupp, eller en grupp som läser böcker med tjejer som huvudpersoner. Om sport Håller du på med någon sport utanför skolan? Vilken? Berätta vad som är roligast och svårast med din sport! Om du inte gör det, finns det någon sport som du skulle vilja vara med i? Varför? Vad hindrar dig från att pröva? Om man tar t ex höjdhopp och fotboll vad är bäst/sämst/svårast med en sport man gör ensam jämfört med en där man är ett lag? Vilken är den värsta sport du vet? Varför? (om du inte sportar utanför skolan kan du tänka på något ni prövat i jympan eller som du har sett på tv). Har du spelat match någon gång? Eller tävlat i någon annan sport? Var du nervös? Hur kändes det? Kändes det i magen eller huvudet eller benen? Varför är man nervös ibland när man ska spela match, eller kanske bara spela brännboll på jympan? Vad det värsta som kan hända? Finns det någon sport som är mer för tjejer än för killar? Varför? Diskutera! (genusperspektiv) Mycket läsnöje!

9 Elevuppgifter till Kim & Lina Kim & Lina och en godis-råtta Vart ska Kim & Lina åka? Vad gör Kim & Lina innan de går till håll-platsen? Varför ringer Kim till mamma? Vem har ätit upp godiset? Varför vill Lina först inte äta av mormors godis? Kim & Lina vilse i skogen Varför åker Kim & Lina till skogen? Varför går Kim & Lina inte på samma stig som mamma & pappa? Vad gör Kim & Lina efter att de sett älgen? Varför blir Kim så ledsen att han nästan börjar gråta? Vad är det som Kim & Linas pappa hittar på marken? Kim & Lina möter ett monster Varför är Kim & Lina ensamma hemma? Varför tycker inte Kim att de ska bada? Varför tror Kim att det är ett monster i sjön? Varför svarar inte farmor och farfar när Lina ropar på dem? Vem var monstret i sjön?

10 Läsnyckel Kim & Lina i ett ödehus Av Torsten Bengtsson Illustratör: Jimmy Wallin Torsten Bengtsson har skrivit många böcker om syskonen Kim och Lina som kan vara både roliga och spännande. De behöver inte läsas i en viss ordning utan kan läsas helt fristående. Före läsningen Läs titeln och titta på omslaget. Vad tänker du på när du hör ordet ödehus? Hur ser naturen runt ödehuset ut? Var verkar det ligga? Vad tror du Kim och Lina tänker när de ser ödehuset? Läs baksidestexten. Är det lättare att bli rädd när det åskar än en solig dag? Varför? I baksidestexten står det: Vågar Kim gå in? vad tror du, vågar han? Medan du läser Sid 9-10 Hur långt tror du det är ungefär till Kims och Linas mormor? Hur tror du det luktar och känns där Kim och Lina promenerar genom skogen? Kim tänker på saker som oroar honom medan de promenerar. Alla blir ibland rädda och oroliga, men av olika anledningar kan du ge exempel på några olika saker som det är vanligt att man är rädd för? Sid Kim tror inte på Lina, säger han. Tror du också hon hittar på? Varför då? Sid Varför ska man inte stå under ett träd när det åskar? Sid Varför vill inte Kim visa sig rädd inför Lina, tror du? Sid 17 Vilket verkar värst tycker du? Vara ute ensam i åskvädret eller gå in i ödehuset? Varför kan ödehus känns otäcka? Ett arbetsmaterial från Hegas.

11 Sid Hur känns det i kroppen när man blir riktigt rädd? Syns det på någon att den är rädd? Visa hur man ser ut då! Prova att visa andra känslor med bara kroppen, utan ord, och låt kompisarna gissa vilken känsla du försöker visa. Vad skulle du göra om du hörde steg i ett hus du trodde var tomt? Sid 20 Varför springer inte Kim sin väg? Kim trodde ju inte på Linas zombie-historia. Varför tror han att det är en zombie nu? Sid Tycker du Linas påhitt var kul? Om det var du som råkade ut för Linas påhitt istället för Kim, vad skulle du säga till henne? Sid Har du någon gång gjort något trots att du var väldigt rädd? Hur kändes det efteråt? Hur känner Kim sig när han hämtat bullarna, tror du? Sid 26 Hur tycker du boken slutar? Är det något du undrar över? Diskutera med en kompis! Efter läsningen Vad minns du tydligast från boken? När var det som mest spännande? Kan man lära sig något av berättelsen, tycker du? Följ vad som händer med bullarna genom boken! Berätta bullarnas historia från frysen hem till mormor Fika och kanelbullar är ganska typiskt för Sverige. Visste du att vi till och med firar kanelbullens dag? Känner du till några andra typiskt svenska traditioner? Kan du berätta om några traditioner som är vanliga i andra länder? På frågan åskar det? kan man alltid svara ja, för någonstans på jorden pågår alltid ett åskväder. Man forskar om åska men fortfarande finns det en hel del man inte vet Ta reda på spännande fakta man faktiskt vet om åska! Kan man till exempel räkna ut hur långt bort en blixt är? Varför kallade man åska för tordön förr? Vad är en klotblixt? Hur många blixtar slår varje år ner i Sverige? Kim gömmer sig under en filt när han blir rädd. Men man kan också göra en alldeles trygg övning där man gömmer sig under en filt. Övningen gör en uppmärksam på gruppen och hjälper gruppen att bli koncentrerad: En är ledare och sköter musiken. Medan musiken spelas går alla i gruppen runt i rummet. Så fort musiken tystnar kurar man ihop sig på golvet till en liten boll och blundar. Ledaren lägger en filt över en i gruppen. De andra får nu titta och ska snabbt komma på vem det är som ligger under filten. (Om man vill kan man som en extra tävlingsmotor ta tiden och se om gruppen kan pressa sina tider.) Ett arbetsmaterial från Hegas.

12 Skriv en sann eller påhittad berättelse om en gång du blev riktigt rädd. Använd dina sinnen när du skriver! Dofter, ljud, smaker och så vidare. Känns det svårt så prova använd tipsen nedan: Börja med att presentera vem du är var hände det någonstans? var det fler än du som var där? vad hände precis innan? när det otäcka händer, försök beskriva precis hur du kände dig vad hände sen? / hur löstes det? avsluta. Kanske till exempel om vad du tänker nu om det som hände? Gör bilder till din berättelse Hegas arbetsmaterial kallar vi Läsnycklar med fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren, språket eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Välj ut frågor och uppgifter utefter vad som passar din klass/barngrupp. Jobbar du med yngre barn får förstås skriv-uppgifter förvandlas till något annat. Uppgifterna kan användas individuellt eller gemensamt i t ex boksamtal. Antingen jobbar ni med dem under läsningens gång, eller efteråt. Svaren på de flesta frågorna finns i texten det finns inget facit i den här Läsnyckeln. Mycket läsnöje! Ett arbetsmaterial från Hegas.

13 Läsnyckel Kim & Lina under jorden av Torsten Bengtsson illustrerad av Jimmy Wallin Innan du börjar läsa Titta på omslaget. Berätta gärna för någon annan vad du ser. Vilka ledtrådar ger omslaget till vad boken kommer att handla om? Hjälper bokens titel dig att gissa vad som kommer att hända? Hur verkar personerna på omslaget känna sig? Jämför gärna gissningar med en kompis. Att fundera vidare kring: Har du läst någon annan bok av samme författare? Har du läst någon annan Kim och Lina-bok? Vad vet du i så fall redan om Kim och Lina? Hur skulle du beskriva att de är? Medan du läser Läs första sidan - verkar dina gissningar om bokens handling att stämma? Sidan 9 Varför måste alla i gruppen ha hjälm? Sidan Varför räknar guiden hur många de är? Hur tror du själv att gruvfrun som Anna berättar om ser ut? Gör en teckning eller docka! Vad ser Kim och Lina i gruvan? Sidan Varför tror du Lina gör saker som pappa blir irriterad på? Varför tror du Anna säger till Lina att hon kan bli bergtagen? (I boken förklaras det vad som menas med att bli bergtagen) Du har nu läst halva boken ungefär. Vad tror du kommer att hända härnäst? Ett arbetsmaterial från Hegas.

14 Sidan Vem tror du det känns värst för just nu? Kim eller Lina? Vad tror du hänt Lina? Sidan Hur känner sig Kim nu? Hur vet du det? Sidan 22 Har du själv blivit väldigt skrämd någon gång? Berätta för en kompis eller skriv en berättelse om det! Sidan Vi har tidigare fått veta att det är miltals med gångar i gruvan. Ändå verkar Lina på något sätt kunnat ta sig ut hur tror du hon lyckades med det? Sidan Nu vet du hur Lina tog sig ut! Kunde du gissa hur hon lyckades? Efter läsningen Naturväsen Förr var det vanligt att folk trodde på så kallade naturväsen. Känner du till några andra sådana varelser som levde i skog, i vatten, på ängar eller liknande platser förr? På vad sätt kunde de hjälpa eller vara farliga för människor? Använd gärna böcker eller internet för att ta reda på mer. Fladdermöss Både förr och nu har många människor varit rädda för fladdermöss. Tycker du de ser läskiga ut eller finns det något annat djur som du är tycker är otäckt? Fladdermöss är spännande djur numera fridlysta - som du kan leta intressanta fakta om, ifall du vill veta mer. När Kim blir rädd för fladdermöss berättar pappa att de bor nere i gruvan. Faktiskt finns det lite ont om boplatser för fladdermöss. Vill du hjälpa dem så kan du bygga en fladdermusholk de kan flytta in i: Gruvor Var finns närmaste gruva där du bor? Används den fortfarande? Till vad används/användes den? Var eller är det många som jobbade/jobbar där? Får man besöka den? Skulle du kunna tänka dig att jobba i en gruva? Ett arbetsmaterial från Hegas.

15 Hegas arbetsmaterial kallar vi Läsnycklar med fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren, språket eller formen, det beror på vilken titel det gäller. Välj ut frågor och uppgifter utefter vad som passar din klass/barngrupp. Jobbar du med yngre barn får förstås skriv-uppgifter förvandlas till något annat. Uppgifterna kan användas individuellt eller gemensamt i t ex boksamtal. Antingen jobbar ni med dem under läsningens gång, eller efteråt. Svaren på de flesta frågorna finns i texten det finns inget facit i den här Läsnyckeln. Mycket läsnöje! Ett arbetsmaterial från Hegas.

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Doktor Blek och blodbanken Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney Doktor Blek och blodbanken är en fristående berättelse i serien Mardrömsklubben. Boken har tilldelats en trea, av fem, på

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv Läsnyckel På plats i tiden 1 Vide i Lund Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. I denna första del befinner

Läs mer

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Batman Jokerns glasskupp Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Batman är här igen med ett nytt spännande äventyr. Vågar du äta glass när du läst den här

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Nadir och ingen annan Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt I boken Nadir och ingen annan möter vi den ensamkommande flyktingpojken Nadir, som går i en svensk högstadieskola. Innan kriget

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Läsnyckel Glimma Jakten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Jakten är den femte fristående boken i serien om islandshästen Glimma, hästtjejen Lilly och hennes vänner på ridskolan Mulen.

Läs mer

Den rätte för min syster

Den rätte för min syster Läsnyckel Den rätte för min syster Av: Rosmary Hayes Illustrationer: Giuliano Aloisi Lailas föräldrar gör allt för att hitta en bra partner till storasystern Amina, men hon hittar bara fel. De börjar bli

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Splej Mysteriet med den försvunna tjejen Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård Ett nytt fall för SPLEJ! En tjej i Esters storasysters klass har försvunnit. Hon har fått avslag på sin asylansökan

Läs mer

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Läsnyckel Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Thomas Kingsley Troupe Ill.: Rudy Faber Antik-ligan är tillbaka och den här gången är det en grammofon som blir hemsökt. Ska Vilmer, Juno, Hai och Isa lyckas

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Läsnyckel Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Den tredje boken i serien om de åtta handbollstjejerna. Den här gången ska Freja åka på läger utan sina

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel. Nils Holgersson

Läsnyckel. Nils Holgersson Läsnyckel Nils Holgersson Efter originalberättelsen av: Selma Lagerlöf Återberättad av: Maria Seidemann Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Ute Thönissen Nils Holgersson är en bearbetad klassiker.

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser Läsnyckel Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen Finnar och vårtor Den kliande sanningen om huden är en lättläst faktabok i serien Fokus på Fakta.

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

Elias kan inte sluta spela

Elias kan inte sluta spela Elias kan inte sluta spela Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Elias kan inte sluta spela är andra fristående delen i bokserien om kompis-gänget som ställer upp för varandra i vått och torrt. Vännerna

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

S som i skräck - Fångad

S som i skräck - Fångad Läsnyckel S som i skräck - Fångad Text: Ewa Christina Johansson Bild: Carl Stenmark I skräcktriologin om datorspelet som fångar sina spelare är det här del två. Det är bra att ha läst del ett innan, och

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Pappa, jag är hungrig!

Pappa, jag är hungrig! SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Magda och hennes pappa som är vampyrer. De ger sig ut för att äta. Det är mörkt ute och de har svårt att hitta mat. Till sist hittar de en tjej

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock.

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock. Läsnyckel Bli klok på: Djurens värld Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock Visst vill du bli klok på djur? I den här boken får du lära dig en massa rolig och

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Titta på omslaget, läs titeln och baksidestexten. Vad ser du? Vilka känslor väcks hos dig? Vad tror du att boken kommer att handla om?

Titta på omslaget, läs titeln och baksidestexten. Vad ser du? Vilka känslor väcks hos dig? Vad tror du att boken kommer att handla om? ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN MIAN LODALEN FÖRE LÄSNINGEN Titta på omslaget, läs titeln och baksidestexten. Vad ser du? Vilka känslor väcks hos dig? Vad tror du att boken kommer att handla om? UNDER LÄSNINGEN

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska

Läs mer

Lea spelar hockey VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Lea spelar hockey VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Sidan 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM?. Hon är ensam tjej i laget. Hon gillar hockey mycket. När Lea kommer ut på isen gör hon mål men sedan blir hon utvisad. Det andra laget leder med ett mål. Kommer

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre, rektorn och klassen ska åka till Stora

Läs mer

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Glimma: Julfesten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Julfesten är den sjätte fristående boken om islandshästen Glimma och hennes skötare Lilly. Hästälskare kommer

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Läsnyckel Glimma: Spelet av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Tredje fristående boken om hästtjejen Lilly och hennes kompis Stina. Tillsammans med ridskolekompisen Simon får de möjlighet

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska börja i en ny skola. Bullen, Klaras gris, följer med första dagen. Alla vill klappa Bullen. Men Klaras

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Turbos klass ska sätta upp en kabaré i skolan och Turbo och hans kompisar ska göra en pjäs. Pjäsen handlar

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Frågor mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Varför ska han börja på en ny skola? Frågor mellan raderna (Du

Läs mer

Skolmonstret. Författare och illustratör: Edvin Gustin

Skolmonstret. Författare och illustratör: Edvin Gustin Skolmonstret Författare och illustratör: Edvin Gustin 1 2 Kapitel 1 Ljudet -Hörde du ljudet sa, Totte till Tim. -Vad för ljud, jag hörde inget, sa Tim. Totte hade hört ett ljud från golvet, det var ett

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet?

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet? 1 Katten us 1 Vad heter katten? Lus Mus us 2 Vad vill us? sova leka äta 3 Vad ser du på bordet? en duk en vas en bok 4 Var är us? i en vas på ett bord på ett fat Kopiering tillåten Författarna och Gleerups

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Lingonvägen Kom ner, Sotis!

Lingonvägen Kom ner, Sotis! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Familjen på Lingonvägen hittar inte sin katt Sotis. De letar överallt. Plötsligt får de syn på honom i ett träd. Hur ska de få

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Pärlbröllop ORD INFÖR LÄSNINGEN FRÅGOR UNDER LÄSNINGEN KATARINA GENAR ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Pärlbröllop ORD INFÖR LÄSNINGEN FRÅGOR UNDER LÄSNINGEN KATARINA GENAR ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KATARINA GENAR ORD en gryta (s.6) Mat som lagas i en gryta, den kan bestå av fisk eller kött, grönsaker och sås. efterrätt (s.7) Något som du äter efter maten. Ofta något sött.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea tycker om att spela trummor. Hon spelar på pappas trummor som hon fått. Pappa bor i en annan stad och Lea träffar honom sällan. En dag

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar Moa och Lina som ska ta hästarna i stallet till hagen över sommaren. Lina ska ta hand om Gullan, som ligger ner i sin box och är trött. Lina pratar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Boken handlar om: Erik ska vara ensam hemma, medan hans pappa är på arbetet. Han måste lova sin pappa att inte hitta på något bus, och ringa om något skulle hända.

Läs mer

Erik på rally Lärarmaterial

Erik på rally Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson

Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Arbetshäfte Fröken Spöke 1 SLUKA SVENSKA! Arbetshäfte till ljudboken Fröken Spöke av författaren Kerstin Lundberg Hahn Förutom svenska finns boken också på språken

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson

Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

VAD HANDLAR BOKEN OM?

VAD HANDLAR BOKEN OM? ANN GOMÉR Sidan 1 Mimmi, valpen och branden Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Mimmi som åker och campar med sin familj och sin hund Bonita. Bonita får en hundkompis som heter Sven och

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer