Kapitel 1: Turistfällan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitel 1: Turistfällan"

Transkript

1 Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning. Hon ska kämpa mot en ond häxa, som tillfångatagit en grupp turister! Dessutom måste hon kämpa mot en mängd andra otäcka varelser! Sist men inte minst en stor drake! Innan du läser På bokens omslag ser du Wonder Woman som skyddar sig från drakens eld bakom en stor sköld. Varför tror du att draken vaktar Merlins svärd? Känner du till Merlin? I boken får du veta mer om Merlin. Läs texten på baksidan varför tror du att häxan vill åt Merlins svärd? Vad är det som är så speciellt med just det svärdet, tror du? På baksidan av boken ser du Wonder Woman svinga en lasso vem/vad tror du att hon ska fånga med den? Har du hört talas om häxan Morgaine Le Fey? På sidan hittar du fakta om Morgaine. Läs gärna igenom den, innan du läser boken! Om du vill kan du även titta på ordlistan på sidan 53, så går läsningen lättare sedan när du vet vad de lite svårare orden betyder. Medan du läser Kapitel 1: Turistfällan Häxan har skrivit ett meddelande till Wonder Woman i molnen. Du har säkert sett flygplanens streck på himlen. Kan man skriva meddelanden på himlen på riktigt, tror du? Vad skulle du vilja skriva med moln i så fall? Och till vem? Har du hört talas om Stonehenge? På Internet finns många bilder på det häftiga byggnadsverket, titta gärna på dem! Stonehenge är en mystisk byggnation men lite har

2 forskare kunnat få fram om dess historia ta reda på vad vi vet hittills om stenformationen! Känner du till Kung Arthur? Han är en känd hjältekung som levde för mer än tusen år sedan. Flera författare har sedan skrivit böcker om de historier som berättats om honom. Flera av historierna har övernaturliga inslag. Därför säger man att kung Arthur har blivit en legend. Häxan Morgaine Le Fey sägs ha fötts på kung Arthurs tid. Kan häxor bli hur gamla som helst, tror du? Tror du att häxan bryter förtrollningen på den stackars turisten som blev förvandlad till monster om hon får Merlins svärd? Amasoner får inte stjäla hur ska Wonder Woman kunna hämta svärdet åt häxan utan att stjäla det? Om du söker på "Tintagel" på Internet kan du läsa om slottets historia och om kung Arthur och häxan Morgaine (även kallad Morgan) Le Feys släktskap enligt den gamla legenden. Finns trollkarlen Merlin kvar, enligt sagan? Kommer Wonder Woman att träffa på honom i så fall, tror du? Var kan svärdet finnas nu när slottet är ruiner? Kapitel 2: Den magiska grottan Vem tror du har lämnat de varnande meddelandena som Wonder Woman hittar i grottan? Havsödlan försökte bita Wonder Woman med sina elektriska tänder visste du att det finns en fisk som är elektrisk på riktigt? Den elektriska ålen! Kanske har författaren till den här boken hämtat inspiration till monstret genom att läsa om "Darrålen". Ta gärna reda på mer om det spännande och farliga djuret! Varför luktar trollen så illa, tror du? Tunga saker kan slungas upp i luften av kraftiga virvelvindar. Läs mer om orkaner så får du veta hur stora saker vinden kan lyfta! Är det bra eller dåligt att det inte finns någon varningstext ovanför den sista porten, tror du? Vad kan dölja sig bakom porten? Kapitel 3: Merlins labyrint Inte ens Wonder Womans syn hjälpte i den mörka tunneln. Vilka andra sinnen finns det som hon använde för att ta sig vidare?

3 Har du känt lukten av ruttna ägg någon gång? Hur skulle du säga att de luktar i så fall? Vad är den äckligaste lukt du känt någon gång? Hur skulle du beskriva den lukten? Vad är den bästa lukten du vet? Har du gått i en labyrint någon gång? Hur tror du att det skulle kännas att gå vilse i en sådan? Varelsen som vaktade i labyrinten var hälften människa och hälften skorpion. Vet du några fler sagoväsen/varelser som är hälften människa och hälften djur vilka har du i så fall sett/läst om i sagornas värld? Om du själv skulle välja ett djur att vara till hälften vilket skulle du välja och varför? Kan du se Merlins svärd på bilden från drakens håla? Kapitel 4: I drakens håla Kunde du se Wonder Womans kamp mot draken framför dig, när du läste om den? Varför blev draken lugn när Wonder Woman fått lasson runt djurets hals? Tyckte du också synd om draken? Varför/varför inte? Känner du igen känslan av att ha misslyckats med ett uppdrag? Hur känns det? Hur brukar du tänka för att det ska kännas bättre igen om du inte lyckats så bra som du velat med något? På vilket sätt tror du att draken kan hjälpa Wonder Woman i kampen mot Morgaine Le Fey? Kapitel 5: Vilken stjärna! Svärdet var kraftlöst utan stjärnan. Kan Merlin ha gjort det så, för att han visste att det skulle skydda svärdet från onda makter i framtiden, tror du? Var draken den enda som visste hemligheten, tror du? Hur länge tror du att häxan sitter fast i Wonder Womans lasso? Kommer häxan att vara rädd för Wonder Woman i all evighet,nu när hon tror att Wonder Woman har Merlins svärd? Wonder Woman lämnade tillbaka svärdet till draken. Hade du också gjort det och i så fall varför, eller varför inte? Draken sa att man aldrig blir för gammal för att få nya vänner har du någon vän som är riktigt gammal? Vad är det för skillnad att ha unga vänner jämfört med gamla? Är vänskap viktigast när man är gammal eller ung, eller har åldern ingen betydelse, tänker du? Vad tyckte du om drakens namn? Vad skulle du kalla en drake för om du fick sätta namn på den? Tror du att draken följer med på en flygtur med Wonder Woman? Vart skulle du flyga tillsammans med en drake om du fick välja helt fritt, och varför just dit?

4 Efter läsningen Vad tyckte du om boken? Vilken del var mest spännande? Vad gillade du mest med boken? Var det något som var mindre bra? Var det något som var svårt att förstå? Är Wonder Woman en bra förebild som superhjälte, tycker du? Vilken/vilka är de viktigaste egenskaper en superhjälte ska ha, tänker du? Är Wonder Woman en sådan som alltid gör det rätta? Hon lämnade ju, till exempel, tillbaka Merlins svärd till draken (när hon hade räddat turisterna). Varför gjorde hon det, tror du? Gjorde hon det rätta? Hur vet man vad som är rätt att göra? Hon kanske kunde ha använt svärdet till att utkämpa fler strider mot det onda, till exempel, om hon valt att behålla svärdet. Gjorde hon rätt som lurade häxan och band henne med sin lasso, tycker du? Varför/varför inte? Vad, om något, skiljer Wonder Woman från andra superhjältar, tänker du? Känner du till några fler superhjältar som är kvinnor? Är det någon skillnad mellan kvinnliga och manliga superhjältar? Vilken/vilka då, i så fall? Diskutera med en kompis! I boken nämns flera grekiska gudar. Känner du till några grekiska gudar? Det finns många spännande sagor om de grekiska gudarna. De berättar om olika krafter och speciella egenskaper som gudarna hade. Wonder Woman sägs ha fått sin kraft från Zeus. Ta reda på mer om Zeus och de andra grekiska gudarna du hittade i den här boken. På bilioteket får du hjälp med att hitta böcker om gudarna. Du kan också söka på Internet. Leta och läs gärna tillsammans med en kompis! När ni läser om olika gudar berätta gärna om dem för varandra efteråt! Hur tycker du att en superhjältedräkt ska se ut? Häftig? Snygg? Hemlig? Vad är viktigt med en dräkt? Rita din egen superhjältedräkt! Beskriv också vilka egenskaper dräkten har: om den till exempel tål eld eller kan byta färg så att man blir kamouflerad. Vilken superhjältestyrka skulle du vilja ha och hur skulle du använda den? Diskutera olika styrkor med en kompis och fundera på vilka ni tycker bäst om och varför. Vad skulle vara bäst med att vara superhjälte? Finns det något som kan vara svårt med att vara superhjälte? Vad skulle det i så fall kunna vara? Skriv ett eget superhjälte-äventyr med en drake och en häxa i handlingen. Prova att göra häxan snäll och draken ond. Påverkar det berättelsen på något sätt? Vilka hinder möter din superhjälte på vägen mot målet? Vad är målet? Om du blev nyfiken på kung Arthur, Merlin och häxan Morgaine ska du läsa Hegas lättlästa bok Kung Arthur och riddarna av runda bordet! Det är en spännande äventyrsbok fylld av trollkarlar, drakar och magi. Författaren till den lättlästa versionen heter Peter Gotthardt. * Hegas arbetsmaterial kallar vi Läsnycklar med fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika sätt och på olika plan. Ibland fokuserar Läsnyckeln mest på innehållet, ibland mer på genren, språket eller formen, det beror på vilken titel det gäller.

5 Välj ut frågor och uppgifter utefter vad som passar din klass/barngrupp. Jobbar du med yngre barn får förstås skriv-uppgifter förvandlas till något annat. Uppgifterna kan användas individuellt eller gemensamt i t ex boksamtal. Antingen jobbar ni med dem under läsningens gång, eller efteråt. Svaren på de flesta frågorna finns i texten det finns inget facit i den här Läsnyckeln. Mycket läsnöje!

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

Läsnyckel. Nils Holgersson

Läsnyckel. Nils Holgersson Läsnyckel Nils Holgersson Efter originalberättelsen av: Selma Lagerlöf Återberättad av: Maria Seidemann Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Ute Thönissen Nils Holgersson är en bearbetad klassiker.

Läs mer

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Batman Jokerns glasskupp. Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Batman Jokerns glasskupp Text: Donald Lemke Bilder: Andie Tong Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Batman är här igen med ett nytt spännande äventyr. Vågar du äta glass när du läst den här

Läs mer

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Doktor Blek och blodbanken. Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Doktor Blek och blodbanken Text: Annie Graves Bilder: Glenn McElhinney Doktor Blek och blodbanken är en fristående berättelse i serien Mardrömsklubben. Boken har tilldelats en trea, av fem, på

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv Läsnyckel På plats i tiden 1 Vide i Lund Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. I denna första del befinner

Läs mer

Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech

Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech Läsnyckel Kung Arthur och riddarna av runda bordet Återberättad av: Peter Gotthardt Illustratör: Sussi Bech Berättelserna om Kung Arthur och hans riddare är ursprungligen en samling keltiska legender som

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. På plats i tiden 2 Lin vid muren. Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel På plats i tiden 2 Lin vid muren Av: Åsa Storck Illustrerad av: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. Lin och hennes

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Läsnyckel Glimma Jakten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Jakten är den femte fristående boken i serien om islandshästen Glimma, hästtjejen Lilly och hennes vänner på ridskolan Mulen.

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Läsnyckel Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Thomas Kingsley Troupe Ill.: Rudy Faber Antik-ligan är tillbaka och den här gången är det en grammofon som blir hemsökt. Ska Vilmer, Juno, Hai och Isa lyckas

Läs mer

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Nadir och ingen annan. Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Nadir och ingen annan Författare: Pär Sahlin Omslag: Leon Remstedt I boken Nadir och ingen annan möter vi den ensamkommande flyktingpojken Nadir, som går i en svensk högstadieskola. Innan kriget

Läs mer

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser Läsnyckel Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen Finnar och vårtor Den kliande sanningen om huden är en lättläst faktabok i serien Fokus på Fakta.

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

S som i skräck - Fångad

S som i skräck - Fångad Läsnyckel S som i skräck - Fångad Text: Ewa Christina Johansson Bild: Carl Stenmark I skräcktriologin om datorspelet som fångar sina spelare är det här del två. Det är bra att ha läst del ett innan, och

Läs mer

Den rätte för min syster

Den rätte för min syster Läsnyckel Den rätte för min syster Av: Rosmary Hayes Illustrationer: Giuliano Aloisi Lailas föräldrar gör allt för att hitta en bra partner till storasystern Amina, men hon hittar bara fel. De börjar bli

Läs mer

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen

Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Läsnyckel Häxboken av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold

Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Läsnyckel Hej Flugo! av Tedd Arnold Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock.

Läsnyckel. Bli klok på: Djurens värld. Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock. Läsnyckel Bli klok på: Djurens värld Författare: Antonio Fischetti Illustratör: Cléo Germain Översättare: Johanna Brock Visst vill du bli klok på djur? I den här boken får du lära dig en massa rolig och

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Elias kan inte sluta spela

Elias kan inte sluta spela Elias kan inte sluta spela Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Elias kan inte sluta spela är andra fristående delen i bokserien om kompis-gänget som ställer upp för varandra i vått och torrt. Vännerna

Läs mer

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Tusen gånger om. Författare: Cecilia Sundh. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Tusen gånger om Författare: Cecilia Sundh Tusen gånger om är en berättelse med ett viktigt budskap. Den handlar om 13-åriga Iza, som träffar en äldre kille när hon är på sommarkollo. En kväll

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Splej Mysteriet med den försvunna tjejen Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård Ett nytt fall för SPLEJ! En tjej i Esters storasysters klass har försvunnit. Hon har fått avslag på sin asylansökan

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Glimma: Julfesten. Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Glimma: Julfesten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Julfesten är den sjätte fristående boken om islandshästen Glimma och hennes skötare Lilly. Hästälskare kommer

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

2. Vad händer när hans födelsemärke börjar bli varmt och glöda?

2. Vad händer när hans födelsemärke börjar bli varmt och glöda? Elevmaterial SIDAN 1 Frågor att fundera över: Kapitel 1 Kedjorna 1. Vad gjorde Sams föräldrar varje dag efter skolan? 2. Vad händer när hans födelsemärke börjar bli varmt och glöda? 3. Hur vet Sam att

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson

Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson Läsnyckel Rimfrost av Ewa Christina Johansson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel Orion På liv och död del 2 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg

Läsnyckel Orion På liv och död del 2 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg Läsnyckel Orion På liv och död del 2 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting

Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

Läsnyckel. Robinson Kruse. Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Robinson Kruse. Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Robinson Kruse Daniel Defoe. Återberättad av Peter Gotthardt. Ill.: Sussi Bech Berättelsen om hur Robinson Kruse ger sig ut på äventyr och blir skeppsbruten på en öde ö är en långlivad klassiker.

Läs mer

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier

Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget. Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Läsnyckel Handbollstjejerna del 3: På läger utan laget Av: Dorte Lilmose Ill.: Bodil Bang Heinemeier Den tredje boken i serien om de åtta handbollstjejerna. Den här gången ska Freja åka på läger utan sina

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen. Fundera på vad du redan vet om vår matsmältning. Vad är du nyfiken på?

Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen. Fundera på vad du redan vet om vår matsmältning. Vad är du nyfiken på? Läsnyckel Bajs och fisar Den stinkande sanningen om matsmältningen Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen I serien Fokus på fakta ingår den här lättlästa faktaboken om bajs och fisar. Helt naturligt

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Läsnyckel Grevinnan med den svarta masken av Peter Gotthardt illustrationer av Mårdøn Smet översättare Carina Gabrielsson Edling

Läsnyckel Grevinnan med den svarta masken av Peter Gotthardt illustrationer av Mårdøn Smet översättare Carina Gabrielsson Edling Läsnyckel Grevinnan med den svarta masken av Peter Gotthardt illustrationer av Mårdøn Smet översättare Carina Gabrielsson Edling Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och

Läs mer

Läsnyckel Den stora jakten Bok 3 av 3

Läsnyckel Den stora jakten Bok 3 av 3 Läsnyckel Den stora jakten Bok 3 av 3 av Jan Kjær översättning Leif Jacobsen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl.

Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl. Läsnyckel Sår, ruvor och var: den smetiga sanningen om blodet Text: Ian Graham Översättning: Sara Hemmel Illustrationer: Bryan Beach m.fl. Ny del i serien Fokus på fakta är en lättläst faktabok om blodet.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre, rektorn och klassen ska åka till Stora

Läs mer

Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson

Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson Läsnyckel Smart för en dag av KG Johansson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Annorlunda superhjältar. Av: Åk 2 från Jäderfors, Gullhed, Hedäng och Montessoriskolan

Annorlunda superhjältar. Av: Åk 2 från Jäderfors, Gullhed, Hedäng och Montessoriskolan Annorlunda superhjältar Av: Åk 2 från Jäderfors, Gullhed, Hedäng och Montessoriskolan Superhunden med skiftnyckeln och solglasögonen kan fånga flygplan med sin stora tass och laga dem så att de inte kraschar

Läs mer

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo 2017-04-27 / 05-04 KREATIVT KAOS I RYDAHOLM I samarbete med Värnamo Internationella vänner, http://internationellavanner.se/, ska

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

Våra äventyr i Höga Landet

Våra äventyr i Höga Landet 2019-05-10 Våra äventyr i Höga Landet Den spännande upplösningen i Höga Landet Nu kan vi pussla ihop kartan äntligen. Men hur ska vi använda den? Vi bestämmer oss för att skicka kartan till Miranda och

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall

Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall 1 Tanarog, Yxkämpen. Text Niklas Krog Bild Nils-Petter Ekwall Tanarog är en dvärg som lever med sitt folk i djupa grottor. De blir alltmer inträngda av den hotande Besten. Tanarog har blivit varnad av

Läs mer

M onstertrubbel. till monstertrubbel

M onstertrubbel. till monstertrubbel M onstertrubbel Facit visar förslag på lösningar, men till vissa uppgifter hittar ni säkert även andra sätt att lösa problemen. F acit till monstertrubbel Det första monstret sitter inlåst i en trädkoja,

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

SAGOTIDNING. Felicia s

SAGOTIDNING. Felicia s S O M M A R N U M M E R 2 0 1 1 Felicia s SAGOTIDNING SENASTE NYTT I SAGOVÄRLDEN Sammanfattning om folksagor En typisk folksaga börjar med ''Det var en gång.'' Dom flesta sagorna vet ingen vem som har

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Sagor. Årskurs 2 Vårterminen D-skolan Oxelösund

Sagor. Årskurs 2 Vårterminen D-skolan Oxelösund Sagor Årskurs 2 Vårterminen 2018 D-skolan Oxelösund Tre kaniner Det var en gång tre kaniner som heter Emeli, Albin och Rune. Dom var i skogen och lekte. Räven letar efter mat. Då såg han kaninerna. Då

Läs mer

Läsnyckel Så himla perfekt av Leif Jacobsen illustrationer Jimmy Wallin

Läsnyckel Så himla perfekt av Leif Jacobsen illustrationer Jimmy Wallin Läsnyckel Så himla perfekt av Leif Jacobsen illustrationer Jimmy Wallin Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att

Läs mer

Kapitel II 5. Hur är de andra i skolan mot Ellen nu? 6. På vilket sätt hämnas Ina? 7. Vad tycker du att Ellen borde ha gjort när hon hittade jackan?

Kapitel II 5. Hur är de andra i skolan mot Ellen nu? 6. På vilket sätt hämnas Ina? 7. Vad tycker du att Ellen borde ha gjort när hon hittade jackan? Frågor Dra lott av Åsa Storck De frågor med ett streck under behöver du inte skriva svar på. Fundera istället över dem. Dra lott 1. Det har alltid varit lottdragningar i Ellens klass. Vad har de handlat

Läs mer

Förhäxad Lärarmaterial

Förhäxad Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. På sin vanliga skola har hon sett Karl och blivit kär för första gången. Hon vill så gärna

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok sex: Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Amulett Bok sex: Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Amulett Bok sex: Flykten från Lucien av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Frågor och svar Läraren

Frågor och svar Läraren Frågor och svar Läraren side 1 TIPS! Låt eleverna skriva sina svar och göra uppgifterna på lösblad. Dessa samlar de sedan i en plastmapp. När boken är färdigläst och alla frågorna och uppgifterna är lösta

Läs mer

Annorlunda superhjältar. Kulturveckan Torsdag 1

Annorlunda superhjältar. Kulturveckan Torsdag 1 Annorlunda superhjältar Kulturveckan 2016 - Torsdag 1 Superhjälten Solbrillis kan flyga och har lasersyn. Han ser genom husen vilka som har tappat bort sina kalsonger och ger dem nya. Superhjälten Boxuggla

Läs mer

Sammanfattning fabler

Sammanfattning fabler SAGOR Sammanfattning fabler Fabler är oftast korta texter som ofta handlar om djur. Djuren blir som människor och dom kan vara t.ex. elaka eller envisa. Det finns fabler där man känner till vilken författare

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen börjar med en skapelseberättelse: Vid världens begynnelse fanns det inget ljus. En man lyckades fånga solen så ljus kom till världen. Solens vaktare råder över dagen, årstiderna och det som växer.

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson

Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson Den magiska dörren skriven och illustrerad av Allan Runnerström & Milo Johansson Karlsson Kapitel 1 Jag heter Alex och jag går på Solskensskolan. Jag har brunt hår och bruna ögon. Rut är min bästa kompis

Läs mer

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Kapitel 1 Skolan Hej! Jag heter Sandra och är 10 år. Jag går på Nivirena skolan. Det är en riktigt stor skola där det går många barn. Skolan är vit. Min kompis

Läs mer

Abdi och bokhunden LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ÅSA ÖHNELL. Elevmaterial. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Abdi och bokhunden LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 ÅSA ÖHNELL. Elevmaterial. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vem är Kajsa? 2. Varför blir Abdi inte glad när Kajsa kommer till skolan? 3. Hur tycker Abdi att Kajsa luktar? 4. Varför är

Läs mer

SmåSagors Läsutmaning 2019

SmåSagors Läsutmaning 2019 SmåSagors Läsutmaning 2019 Till dig som vill utmana någon på en Läsutmaning: Utmana din pappa, mamma, släktning eller någon annan vuxen på en läsutmaning. Småsagorns läsutmaning går ut på att du och en

Läs mer

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg

av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Läsnyckel Glimma: Spelet av Marie Helleday Ekwurtzel Illustratör: Lena Furberg Tredje fristående boken om hästtjejen Lilly och hennes kompis Stina. Tillsammans med ridskolekompisen Simon får de möjlighet

Läs mer

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13

Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Vetlanda kommun Kvarnens förskola Äventyret i Sjölandia HT 12- VT 13 Barnen på Ugglan är sugna på Äventyr igen. Genom vår egen Uggla Hedvig har vi fått kontakt med en god Sagofe som heter Miranda. Hon

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Vera - En riktig häxa

Vera - En riktig häxa MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad kan hända om man säger en trollramsa högt? 2. Varför har Vera inte någon flygande kvast? 3. Vad är Vera allergisk mot? 4. Vad tycker

Läs mer

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb

Vilka är bokens huvudpersoner? Vem passar boken för? Arbetsmaterial. coola tjejers klubb sidan 1 Gratis material till läraren Vilka är bokens huvudpersoner? Boken handlar om Boel, Ines, Tekla och Zilla som är 12 år. Tjejerna är väldigt olika varandra men de är vänner ändå. Sommaren mellan

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Lärarhandledning Svarta Damen

Lärarhandledning Svarta Damen Lärarhandledning Svarta Damen Lärarhandledningen till Svarta Damen fokuserar på innehåll ur kursplanerna i ämnena svenska och religion. Svenska Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Erik. Jag går på Lokalskolan. Och jag är 10 år. Jag är bästa vän med en tjej som heter Lina. Jag är rädd för en kille som heter Karl. Han är en rektor. Och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012 Läs också: Riddarskolan Den hemska draken Riddarskolan Det magiska svärdet Riddarskolan Den vilda galoppen Riddarskolan Världens bästa riddare Riddarskolan Liten är bäst! Riddarskolan Hemska Harald Riddarskolan

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av upphovsmännen.

Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av upphovsmännen. Sofi Poulsen www.sofipoulsen.se sofi@sofipoulsen.se Per von Schantz mini.studio.co@gmail.com Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Science-fiction, skräck och fantasy

Science-fiction, skräck och fantasy Science-fiction, skräck och fantasy Science-fiction Science fiction betyder ordagrant vetenskaplig fiktion. Realistiska spekulationer i alternativ och förändring. Science fiction hette ursprungligen scientification,

Läs mer