Vilka tycker du är de bästa valen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilka tycker du är de bästa valen?"

Transkript

1 Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film, ett intro. Sedan kan du se tre olika fortsättningar, A, B och C. Skillnaden är att huvudpersonen beter sig på olika sätt så att berättelserna får olika slut. Du kan titta på alla filmer så många gånger du vill. För varje berättelse ska du välja det alternativ du tycker är det bästa för hur huvudpersonen ska bete sig. Använd det här formuläret för att skriva ner dina val. Du kan också titta på filmen Åsikter om du är osäker på vilket som är det bästa valet. Där får du veta vad andra ungdomar tycker. Berättelse 1 Jasmine söker jobb och får komma på anställningsintervju Jasmine beslutar sig för att leta efter ett extrajobb. Hon vill få ihop lite pengar till att handla och gå ut med sina kompisar för. Hon ringer till ett företag som annonserar efter en sekreterare. Mannen som svarar säger att hon kan komma hem till honom på en intervju nästa dag. Jasmine är lite frågande inför detta - det verkar konstigt att gå hem till honom. Val A - Låta bli att gå på intervjun. Val B - Gå ensam på intervjun. Val C - Gå på intervjun men ta med en kompis.

2 Berättelse 2 Story 1 Madeleine blir erbjuden att röka hasch av en kille hon gillar Nere vid ån så tar John fram en joint och tänder den. Vad tycker du att Madeleine ska göra? Val A - Gå iväg från John. Val B - Strunta i John tills han släcker jointen. Val C - Röka jointen tillsammans med John Madeleine bestämmer sig för att ringa till John som hon är lite intresserad av. John går på samma skola som hon, men är ett år äldre. Madeleines föräldrar och lärare tycker inte att han är pålitlig. Efter att ha druckit kaffe på ett fik så föreslår John att de ska gå en promenad längs ån. Berättelse 3 Jasmine vet inte riktigt vad hon ska göra. En okänd man närmar sig Jasmine på bussen Jasmine sitter ensam på en buss. En man som hon inte känner börjar prata med henne. Han är riktigt rolig och ger henne komplimanger Han säger att han vill vara vän med henne och ber om hennes mobilnummer. Val A - Ge mannen sitt mobilnummer. Val B - Säga nej och gå av bussen vid nästa hållplats. Val C - Säga nej och berätta för busschauffören om mannen. Hon ska också ringa en kompis och be kompisen möta henne när hon kommer fram.

3 Berättelse 4 Maria blir trakasserad av sin arbetsledare på jobbet Maria blir trakasserad på jobbet av sin arbetsledare. Det är bara Maria som blir utsatt. Inte någon annan i personalen. Arbetsledaren anklagar Maria för allt som blir fel. Maria har fått nog av situationen men vet inte vad hon ska göra. Vad tycker du att Maria ska göra? Val A - Inte göra någonting. Om hon berättar för andra kanske hon förlorar jobbet. Val B - Prata med sina föräldrar och sin chef. Val C - Gå därifrån. Hon kan lätt hitta ett annat jobb. Berättelse 5 En kille som Jasmine träffat på nätet vill träffa henne I verkligheten Jasmine sitter hemma vid datorn och chattar med en kille som heter Don. De träffades i ett chattrum och har chattat i några veckor. Jasmine tycker att det känns som om de känner varandra ganska bra nu. De bor I samma stad. Don föreslår att de ska träffas på tågstationen på onsdag efter skolan. Val A - Säga nej. Det är inte säkert att träffa en kille hon inte känner. Val B - Säga ja men ta med en kompis och föreslå att de ses på ett café. Val C - Säga ja. Hon känner honom ganska bra och behöver inte berätta om det för sina föräldrar.

4 Berättelse 6 En klasskompis försöker tafsa på Maria. Maria tycker det känns obehagligt. Vad tycker du att Maria ska göra? Maria går till skolan. I korridoren träffar hon två killar från klassen. De börjar skämta med Maria och hennes kompis Antonia. En av killarna lägger armen runt Maria och börjar ta på henne. Val A - Vara artig och be honom sluta på ett vänligt sätt. Val B - Säga ifrån ordentligt och knuffa bort honom. Val C - Säga ifrån ordentligt, knuffa bort honom och berätta för andra vad han har gjort. Berättelse 7 Madeleine blir hembjuden på fest till en kille hon gillar Madeleine och John träffas och fikar. Johns föräldrar kommer att vara borta på lördag så då ska han ha fest. John undrar om Madeleine vill komma. Madeleine blir väldigt glad över att bli bjuden på festen men hon blir också orolig. Hon känner sig osäker på om hon ska tacka ja eller nej till festen. Vad tycker du att Madeleine ska göra? Val A - Tacka nej och stanna hemma. Val B - Tacka ja och gå dit. Val C - Säga ja, men be att få ta med en kompis och ordna skjuts hem.

5 Berättelse 8 När Jasmine är ute och dansar vill hennes kompis att hon ska bjuda hela gänget på något att dricka Jasmine och hennes kompis Rachel är på en klubb. De har träffat två tjejer från en annan skola som de känner lite grann. Jasmine och Rachel har bara tillräckligt med pengar kvar att köpa något att dricka till sig själva för. Jasmine har fått taxipengar av sina föräldrar. Rachel vill att hon ska bjuda de två tjejerna på drinkar och betala med taxipengarna. Jasmine är orolig för hur hon ska komma hem om hon gör av med taxipengarna. Val A - Köpa drinkar till alla och promenera hem. Val B - Spara taxipengarna och bara köpa något att dricka till sig själv och Rachel. Val C - Spara taxipengarna men lägga ihop resten av pengarna med de andras pengar. Då kanske de får ihop tillräckligt med pengar för att köpa något att dricka till allihop. Berättelse 9 Jasmine blir erbjuden skjuts hem av en kille som hon har dansat med hela kvällen Det börjar bli sent och nattklubben ska snart stänga. Det är dags att åka hem. Jasmine har lovat sina föräldrar att åka taxi hem. Nu erbjuder sig Pete, killen som hon har dansat med, att skjutsa hem henne i sin bil. Val A - Tacka ja och låta Pete skjutsa hem henne. Val B - Tacka nej och ta en taxi hem.

6 Berättelse 10 Killen som skjutsar hem Maria börjar göra närmanden Marco börjar ge Maria komplimanger när han skjutsar hem henne. Han säger att Maria är snygg. Maria känner sig glad och smickrad men hon vet inte riktigt vad hon känner för Marco. Marco flyttar sin hand från växelspaken till Marias lår och stämningen förändras. Maria känner sig obehaglig till mods. Vad tycker du att Maria ska göra? Val A - Lyfta bort Marcos hand och stiga ur bilen. Val B - Lyfta bort Marcos hand och stanna kvar i bilen. Val C - Låta Marco ha kvar handen på hennes lår. Berättelse 11 Madeleines kompis blir full och försvinner med en kille på en fest Det är lördagskväll och Madeleine och Magdalena har gått hem till John på fest. Magdalena har med sig en del sprit och dricker det mesta av den själv. Magdalena blir ganska full och dansar med en kille. Efter ett tag följer hon med killen till ett sovrum. Madeleine börjar oroa sig för Magdalena och undrar vad hon gör. Vad tycker du att Madeleine ska göra? Val A - Lämna Magdalena ifred. Hon kan ta vara på sig själv. Val B - Gå in i sovrummet för att kolla hur det är med Magdalena. Val C - Be John att följa med och kolla hur det är med Magdalena.

7 Berättelse 12 Madeleines kompis har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp Vad tycker du att Madeleine ska göra? Madeleine hittar sin kompis Magdalena gråtandes i ett sovrum på övervåningen. Magdalena berättar att killen som hon var med inte lyssnade när hon sa nej. Magdalena är inte helt säker på vad som har hänt men hon känner sig utnyttjad. Val A - Ta hand om Magdalena på egen hand. Val B - Hjälpa Magdalena att ringa till polisen och till hennes föräldrar. Val C - Föreslå att de ska ringa till Kvinnofridslinjen för att få råd. Berättelse 13 Madeleine stöter på en bekant tjej i parken som är kraftigt berusad Madeleine vet inte vad de ska göra. Vad tycker du Madeleine och Magdalena ska göra? Madeleine och Magdalena har varit på en skolavslutningsfest. De har haft det jättekul. En del människor på festen drack alldeles för mycket. Madeleine och Magdalena har bestämt sig för att gå hem tillsammans genom parken. Där ser de en tjej som ligger på en bänk. De känner igen henne från skolfesten. Hon ser jättefull ut. Val A - Lämna tjejen och gå hem. Val B - Använda tjejens mobil för att ringa till hennes föräldrar. Val C - Ringa efter en ambulans till tjejen.

8 Berättelse 14 Marias pojkvän vill att hon skickar honom en nakenbild Vad tycker du att Maria ska göra? Marco är borta på en fotbollsturnering några dagar. Han ber Maria att hon ska skicka en nakenbild på sig själv. De har varit ihop ett tag nu men Maria är osäker på hur hon ska göra. Val A - Skicka en nakenbild till Marco. Val B - Inte skicka några bilder till Marco. Val C- Skicka en sexig bild som inte är en nakenbild till Marco. Berättelse 15 Madeleine, Maria och Jasmine diskuterar hur man bäst gör slut Maria hatar sin pojkvän och vill inte ha kvar honom som kompis så hon gör slut genom att skicka ett SMS till honom. Madeleine vill fortsätta att vara kompis med sin pojkvän efter att hon har gjort slut så hon tänker träffa honom och berätta det. Jasmine bryr sig inte om hon och hennes pojkvän fortsätter att vara kompisar eller inte efter att hon har gjort slut. Hon tänker ringa honom och berätta. Vilket sätt tycker du är bäst att göra slut med en pojkvän/flickvän på? Val A - Skicka ett SMS och berätta det. Val B - Träffas och berätta det. Val C - Ringa och berätta det.

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Film 1: Inledning En pappa och hans dotter pratar med varandra De sitter i soffan hemma i vardagsrummet Dottern har sin dator på bordet Hon

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Grundutbildning. för Junisledare

Grundutbildning. för Junisledare Kurspass 6 Ledarskap Fakta 1. Ledarskap hos Junis IOGT-NTOs Juniorförbund vill att Du som ledare: ska ha kännedom om och dela våra värdegrundsfrågor. Dessa är våra fyra profiler: Drogfrihet, Demokrati,

Läs mer

Diskussionsfrågor Lärarhandledning

Diskussionsfrågor Lärarhandledning Diskussionsfrågor Lärarhandledning Skolpolicy vill uppmuntra diskussioner kring Internet, dataspel och spelberoende. Vi tror att det ökar medvetenheten om nätets faror och fallgropar. Diskussionerna kan

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer LÄAHANDLEDNING Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Viktiga ord film 1: avgift bostadsrätt bostadsrättsförening delägare hyra hyresrätt hyresvärd universitet Viktiga ord film 2: el värme

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Dialogunderlag moped För viktiga samtal om alkohol, droger och mopedkörning

Dialogunderlag moped För viktiga samtal om alkohol, droger och mopedkörning 1 Dialogunderlag moped För viktiga samtal om alkohol, droger och mopedkörning Fullskärmsläge Tryck + för fullskärmsläge. Vänsterklicka för att bläddra framåt, högerklicka för att bläddra bakåt. Tryck för

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB - WWW.IFOCUS.NU

FILMHANDLEDNING UTGIVEN AV IFOCUS FILM & MULTIMEDIA AB - WWW.IFOCUS.NU Jag och Johan Varför kan vi inte bara leva, tillsammans med respekt? Det saknas respekt! Varför vänder vi bara blad och går vidare utan att bry oss, utan att orka ta tag i saker som vi vet är fel? En dag

Läs mer