TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning"

Transkript

1 ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning fackförening intyg ansökan sjukskrivning nedsatt arbetsförmåga födsel arbetssituation moderskapsintyg ersättning sjukpenning Detta rollspel handlar om en gravid kvinna, som kommer till en tjänsteman på försäkringskassen. På dennes kontor diskuteras bl a havandeskapspenning. = klienten = tjänstemannen Hej! Jag heter Stina Ström. Var så god och sitt. Vad kan jag hjälpa dig med? ack. Mitt namn är aludia Berger. Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska börja jag har så mycket att fråga om. Ja, ja, ta det i tur och ordning bara, så ska vi nog kunna lösa det. Men jag kanske får fråga dig först, du är väl inskriven i försäkringskassan? För så länge har du väl varit i Sverige? Jodå jag har varit här lite över fyra år. Jag har med mig försäkringsbeskedet i fall du vill titta på det. Ja, tack, det var fint. an jag få se på det?

2 2 Här. Varsågod. Storgatan 17, står det här. Är det din aktuella adress? Ja, det är där jag bor nu. Bra. Då var det riktigt av dig att komma hit till oss, för du tillhör nämligen det här kontoret. Jaha. Här får du tillbaka försäkringsbeskedet, varsågod. Vad hade du nu egentligen på hjärtat då? Jo, jag undrar, vilka förmåner och rättigheter man har när man är med barn? Är du gravid nu? Ja, jag är i femte månaden. Jaha, du. Är det några speciella saker du tänker på när du säger förmåner och rättigheter? Ja, jag vet inte riktigt det finns ju föräldrapenning och sån t. Aha. Du tänker alltså nu närmast på tiden efter förlossningen då, förstår jag. Nej, nej! Det det gäller, det är det stöd jag kan få under själva graviditeten. Jag har hört talas om, att man kan vara ledig från jobbet men ändå få betalt om man inte orkar med jobbet längre. Nja, det är väl inte riktigt så enkelt som du säger här, men jag förstår, att det är havandeskapspenningen du tänker på. Eller hur? Ja, just! Havandeskapspenning. Ja, det var just så min läkare sa att det hette, när jag var där sist. Ja, ja. Men som du förstår, så har vi vissa regler att gå efter här på försäkringskassan när det gäller havandeskapspenning eller andra saker också för den delen. Därför får jag nog ställa dig några frågor, så ska vi se om det kan bli aktuellt med havandeskapspenning för din del. Ja, det är klart att ni har regler, det måste ju finnas, det förstår jag ju. Får jag då först fråga dig vad du har för arbete? Jo, jag är städerska på Anderssons Städ AB. Det jobbet har jag haft hela tiden, ända sedan jag började jobba i Sverige. När var det?

3 3 Ja, det låt mig se lite mer än två år sedan. Så. Städerska, säger du. Vad har du då för arbetsuppgifter? an du berätta lite om det? Det är mest fråga om städning av stora kontorsgolv för min del. Det är mest på kvällarna. Är det ett hårt jobb det här, hördu? Ja visst. Jag måste ju sopa alla golv, rycka undan möbler och annat, och det är ju väldigt tunga grejor ibland. Vissa dagar, när det har regnat eller snöat, får jag också använda vatten och trasor för det blir ju så slaskigt då, och alla springer runt med sina smutsiga, blöta skor. Rätt ofta får man ju böja sig också, fram och tillbaka, och det är inte bra för ryggen. Speciellt tungt är det när alla ytor ska vaxas och fönster ska putsas, och det ska göras ett par gånger i månaden. Så det är hårda bud. Ja, det låter besvärligt det där. ycker du inte att du klarar av jobbet längre? Ja, det vill jag inte direkt säga, men det är ju det att jag är med barn nu och det gör ju inte saken lättare. Har du talat med din läkare om det här? Jo, jag var hos honom, hos dr arlsson här borta på Vidkärrs allé, i förra veckan. Jag har börjat få lite värk i ryggen, och yrsel också, ibland, när jag reser mig upp snabbt. Ja, men vad sade han? Nämnde han något om att du bör byta arbetsuppgifter, få lite enklare jobb? Jo, han tyckte att jag skulle prata med min bas om att få nå t annat, specielltom värken blir värre. Du förstår, att det är på det här viset, att om läkaren anser, att du inte klarar av dina vanliga arbetsuppgifter, så har du rätt att bli omplacerad till en lättare sysselsättning. Det är nämligen så också, att du måste faktiskt ha begärt en sådan omplacering hos arbetsgivaren, för att över huvud taget kunna ansöka om havandeskapspenningen så småningom. Jag kan inte tänka mig att jag skulle få nå t lättare. Vad skulle det vara, alla städjobb i våran firma är ju lika hårda. Ja, men du måste försöka i alla fall. Och gör det med en gång, för anmäler du det för sent omplaceringen alltså och firman därför inte kan ordna nå t annat, på grund av tidsbrist alltså, så kan du heller inte få någon havandeskapspenning. Det är faktiskt ganska viktigt det här, du måste anmäla detta till firman, ja, eller möjligtvis till fackföreningen på ditt jobb. Och detta måste göras en månad innan du vill byta arbetsuppgifter.

4 4 På det viset. Jag måste alltså först och främst fråga på jobbet om jag kan få nå t enklare jobb? Ja, just det. Och om jag får det, så kan jag alltså inte få det här stödet, havandeskapspenningen? Eller hur? Så ligger det till ja. I så fall anser man alltså inte att du behöver vara hemma i och med att du då har fått ett jobb som du orkar med, trots graviditeten. Ja, det låter ju logiskt förstås. Men om du kan få sådana arbetsuppgifter att du kan jobba halva dagen, så finns ju också den möjligheten att du ansöker om halv havandeskapspenning. Jaha. Men om det nu blir helt omöjligt att få enklare jobb, för det tror jag nämligen att det blir, hur går det då till? Ja, i det fallet ska du begära att få ett intyg av arbetsgivaren, där det står att dom inte har någon möjlighet till detta. Och det är sedan det här intyget, som du sedan ska lämna in här på försäkringskassan tillsammans med själva ansökan. Hur är det med läkaren då? Ska han också intyga något? Ja, det är helt riktigt. Det är precis som vid vanlig sjukskrivning, att han ska intyga, att din arbetsförmåga är nedsatt med minst hälften, som det heter. Okey, då ska jag nu ta reda på hur det kan bli på jobbet, om jag kan bli omplacerad eller inte. Ja, gör du det till en början. Sedan kan du komma hit igen, så pratar vi vidare. Men när ska jag komma? Är det risk för att jag missar någonting om jag inte kommer inom en viss tid? om så fort som möjligt efter det att du har fått reda på vad man anser på jobbet, men jag kan säga dig en sak, så kan du ha det som riktsnöre kanske, och det är det att havandeskapspenningen betalas ut tidigast från och med den 60:e dagen före den beräknade födseln. Och innan dess skall alltså ansökan ha lämnats in, så du har ju lite tid på dig än. Fint, då tror jag väl att jag har fått reda på det mesta. Jag frågar på jobbet redan i morgon, det är lika bra. Ja, gör du det. Då tackar jag för hjälpen! Vi ses.

5 5 Det gör vi. Hejdå. Hej och tack En månad senare Hej! Då ses vi igen! Hejsan! laudia Berger var det väl du hette, eller? Ja, det stämmer. Jo, jag minns mycket väl vad vi pratade om. Hur har det gått? Vad sa dom på ditt jobb? Jo, det blev som jag tänkte, jag kunde inte bli omplacerad. Det har jag fått ett intyg på, som jag har med mig här. Bra. Har du fått ett läkarintyg också? Ja, det har jag också skaffat, här är det. Det är fint, jag märker att du verkligen lyssnade noga på vad jag sa förra gången. Nu har du nog stora möjligheter att få din ansökan beviljad. Egentligen återstår väl bara två saker Va?! Är det ännu mer som behövs. Ja, det är faktiskt några detaljer till; för det första, så ska du skriva några rader om din arbetssituation när du lämnar in ansökan, och för det andra så får du inte heller glömma bort att lämna ditt moderskapsintyg här hos oss. Ja, ja, det där är ju bara småsaker. Men en annan sak som jag funderat på är, hur mycket får jag egentligen, om det här nu går igenom? Du menar hur mycket du får per dag i havandeskapspenning? Ja, just det. Ersättningen är exakt lika stor som din vanliga sjukpenning. Hur mycket får du om du är sjuk? Vet du det? Jag får 250 kr/dag i sjukpenning. Då får du alltså samma summa nu också i femtio dagar, om ansökan går igenom alltså. Jag vill inte säga alltför mycket, för det är ju inte jag som bestämmer. Nej, det förstår jag. Men varför femtio dagar? Jag har för mig att du sa förra gången jag var här, att den utbetalas från och med den 60:e dagen innan födseln. Ja, det stämmer, men å andra sidan betalas den inte ut längre än till och med den 11:e dagen före den beräknade förlossningen.

6 6 Ja, men herregud, det är väl ändå inte meningen att jag ska jobba just dom här sista tio dagarna?! Nej, nej. Det är klart att du inte ska. Dom dagarna har du rätt att få föräldrapenning i samband med barns födelse, som det heter. Hur fungerar det? Om du ursäktar, så hinner jag nog inte gå in på det i dag, men det är kanske en sak som vi kan diskutera när du kommer tillbaka och lämnar in ansökan. Går det bra? Jo, vi får säga så. Då bestämmer vi det. Om du kommer i morgon, så är jag här. Onsdagar och fredagar är nämligen inte jag här, utan fru Hultstam, så om du vill prata med mig, så får du alltså komma antingen i morgon eller på torsdag. Jag kommer i morgon, jag vill ha det här ordnat så fort som möjligt. Ja, det är väl bäst. Blanketter då? Ja just det, glöm inte det. Dom får du ute i informationen. a med dig ett par stycken när du går förbi på utvägen. Bra. Då får jag tacka för all hjälp, du har verkligen haft tålamod med mig. Det är inget att snacka om. Vi ses i morgon. Ja, hej!

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning

TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning Ordlista huvudförhandling gärningsbeskrivning stämningsansökan yrka ansvar tillgripa grov stöld tillämpligt lagrum brottsbalken inbrott våld mot tjänsteman

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

2 Innan ni flyttar ihop

2 Innan ni flyttar ihop 2 Innan ni flyttar ihop NINNI, 31: Usch, idag är det barnhelgsfredag. Fy för att sitta på jobbet och få ångest över att behöva åka hem. Två förstörda helgkvällar och dagar med två ungar som tar plats och

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn

Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn Lättläst om Barnfamilj Information om socialförsäkringen för dig som har barn Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 014 Socialtolkning Sidan 1 av 6

TÖI ROLLSPEL A - 014 Socialtolkning Sidan 1 av 6 TÖI ROLLSPEL - 014 Socialtolkning Sidan 1 av 6 Ordlista hyreskontrakt bostadslägenhet allmännyttigt bostadsföretag självkostnad folkbokföring inredning hushållsapparater skyldigheter källarkontor uppsägningstid

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

År: 9. Ämne: svenska. Kunskapskrav: E. Uppgift. Att skriva en debattartikel. Elevexempel Svar på tal

År: 9. Ämne: svenska. Kunskapskrav: E. Uppgift. Att skriva en debattartikel. Elevexempel Svar på tal Ämne: svenska Uppgift År: 9 Att skriva en debattartikel Kunskapskrav: E Elevexempel Svar på tal Jag har läst Linda Skugges inlägg i Aftonbladet där hon säger att nutidens generation av ungdomar är lata.

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst Socialtjänstlagen Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst SOCIALSTYRELSEN 2002 Broschyren kan beställas från: Socialstyrelsens kundtjänst, 120 88 Stockholm. Webbutik Fax 08-779 96 67 Artikelnummer

Läs mer

Try het för di och din familj

Try het för di och din familj Try het för di och din familj Skandias Gruppförsäkrin Gäller för perioden 1/1 2013 31/12 2013 Try het Skandia kan skydda dig och din familj ekonomiskt vid olycksfall, sjukdom och dödsfall. Men även ge

Läs mer