TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning"

Transkript

1 ÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista pensionsfrågor ålderspension premiepension inkomstrelaterad pension förtidspension allmänna pensionssystemet förvärvsarbetande kärlkramp sjukbidrag stadigvarande sjukdom arbetsinvaliditet förvärvslivet ströjobb säsong anställningstrygghet garantipension skattepliktig inkomstbortfall En äldre dam uppsöker försäkringskassan, för att bl a ta reda på sina möjligheter att få pension. Flera grenar av pensionssystemet behandlas. = klienten = tjänstemannen God dag. Är det du som har hand om pensionsfrågor? Ja, god dag, det stämmer. Det är ett av mina områden det, ja. Berg är mitt namn. O, ursäkta! Jag glömde visst presentera mig. Bengtsson heter jag, Anna Bengtsson. Vad har du för problem? Nej, något problem ska det väl inte vara. Det hoppas jag inte åtminstone. Det är så, att jag inte riktigt känner mig så pigg som förr om åren, så jag tänkte börja ta ut min pension nu, så smått. Säger du det. Du har alltså fyllt 61 år då, antar jag? Ja, jag är 62. Jobbar du nu? Ja, jag är anställd på elemax AB. Men det börjar ta emot mer och mer, det känner jag.

2 2 Det låter som om du är intresserad av att börja ta ut din ålderspension nu då, stämmer det? Nja, det vill jag inte direkt säga. Jag har en bekant, som jobbar lite grand men som samtidigt får pension, och det verkar vara en ganska bra idé för min del också, eftersom jag kan tänka mig att jobba en del, åtminstone så mycket jag orkar. Men saken är den att det går inte att bilda sig någon uppfattning om vad det är för slags pension som din bekant har, med utgångspunkt av det som du säger här. ill och med vid förtidspension är det möjligt att jobba vid sidan av pensionen. Så, du får nog faktiskt berätta lite mer om hur du har tänkt dig det hela, hur mycket du tror att du orkar jobba och så vidare, så ska vi nog kunna hitta rätt pension för din del. Jo, jag har exempelvis redan talat med min arbetsgivare, och dom skulle vara införstådda med att jag drar ner mina timmar med kanske hälften. Ja, i så fall verkar det nog som om du skulle kunna ta ut kvarts-, halv- eller trekvarts pension. Men då får vi först ta reda på om du över huvud taget är försäkrad för pension. Det är väl klart att jag är försäkrad för pension. Alla har ju rätt till pension i det här landet!? Ja visst, men rättigheterna är relaterade till antalet arbetade år. Hm, kan du förklara lite? Vi gör så, att jag ställer dig några frågor, så ska vi undersöka om du är berättigad till pension, så klarnar det efter hand. Du kommer att förstå hur det fungerar efter hand som vi resonerar här. Då gör vi så. Det är nog bäst. Som sagt var, du jobbar nu. Eller hur? Ja. Det är bra. Du är alltså anställd, och i och med det förvärvsarbetande. Det är det första villkoret som ska vara uppfyllt. Förstår du? Ja visst. Sedan till nästa punkt. Du måste vidare ha arbetat minst fem månader under det senaste året, och det har du väl gjort? Nej, det har jag faktiskt inte. Jaså?

3 3 Spelar det någon roll? Det beror på. Berätta lite om det där. Jo, det ligger till på det viset, att jag var sjukskriven större delen av förra året. Så under det senaste året. förlåt, du menar väl inte kalenderåret nu? Nej, det är alltså dom sista tolv månaderna det är frågan om. Jag tänkte väl det, ja. Jo, som jag sa, så var jag sjukskriven, jag hade stora besvär av kärlkramp, och kunde inte jobba då. Om sanningen ska fram, så är jag inte helt återställd än, och det är mest därför, som jag nu vill minska ner på arbetstiden. Hörde du något av kassan under den tiden? alade någon från försäkringskassan med dig om möjligheten att bereda dig sjukbidrag? Jo, jag hade en hel del telefonsamtal med någon här. Ja, det var flera stycken förresten. Det var över huvud taget lite rörigt, jag fick gå till läkare stup i kvarten. Dom förlängde sjukskrivningen och så vidare, och till slut kom man fram till, att min sjukdom inte skulle vara något hinder för mig att jobba som vanligt, trots att sjukdomen var stadigvarande, som dom uttryckte det. Det tyckte jag var ganska underligt. Men det förelåg tydligen inte någon arbetsinvaliditet. Med det menas alltså, att man kan utföra sina vanliga arbetsuppgifter, trots att man lider av en sjukdom som då ofta anses vara relativt lindrig. Ja, just det. Det var ungefär så dom resonerade. Men om vi nu ska återgå till det här som vi pratade om, pension alltså, så sa du nyss att du inte hade jobbat fem månader under det senaste året de senaste tolv månaderna alltså, som du mycket riktigt påpekade. I det här fallet spelar det emellertid ingen roll, eftersom du har haft en sjukdom som du kan styrka. Den tiden får du räkna bort helt enkelt, så det ligger dig inte till last. Ja, det är väl inte mer än rätt. Nej, det har du nog rätt i. Så, nu ska vi titta lite närmare på det sista villkoret. Det är nämligen så, att du måste ha arbetat minst 30 år för att få full pension. Jaså? Vet du på rak arm om du har gjort det? Nja, jag får nog tänka efter lite. Hur var det nu? Jag var väl en år, när barnen var vuxna och lämnade oss. Då började jag fundera på att ge mig ut i förvärvslivet.

4 4 Så innan dess hade du inte jobbat då? Jobbat och jobbat. Jag var hemma och skötte hemmet. Det var ingen dans på rosor det heller. Nej, ursäkta att jag formulerade mig så klumpigt. Det var inte min avsikt. Men du förvärvsarbetade alltså inte innan dess? Nej. När du nu var 43 år, som du sa, kom du då ut och började arbeta? I början var det ju inte så lätt. Ja, det kan du kanske själv tänka dig, hemmafru i den åldern och utan särskild utbildning det var en hård tid. Så jag fick lite ströjobb. I början var jag städerska utan fast anställning och sedan blev det lite olika säsongsarbeten. ja, i den stilen var det. På den tiden var det inte så mycket snack om anställningstrygghet och säkerhet som i dag. Nej, det var hårda bud, det förstår jag. Hur länge har du haft den här anställningen på elemax AB, då? Där har jag arbetat nu i snart sju år. Och under dessa år har du väl tjänat in pensionsrättigheter, antar jag. Jo, det har jag ju, för det är ju ett normalt jobb med hyfsad lön. Men hur det är med intjänad pension innan dess, det vet du alltså inte då? Nej, i många år tjänade jag så lite, det blev ju mycket oregelbundna jobb och så. Men vilka år, eller hur mycket pension det blev av det, det har jag ingen aning om. Men då får vi kolla upp det här ordentligt. Detta är nämligen en avgörande detalj i det här sammanhanget. Jag ska gå bort till datan. I den är allting lagrat, och där får vi reda på exakt hur det ligger till med din inkomstrelaterade pension. an jag få ditt personnummer? Vänta lite Det har jag nog tyvärr glömt. Men jag har ett ID-kort här, så att du ser att allt verkligen är som det ska vara. Ja, tack. Då tar jag det, för här står ju personnummer och namn och så vidare. Om du är vänlig och väntar en liten stund, så ska jag ta reda på hur det är med dina pensioner under tiden. a gärna en kopp kaffe under tiden. ack Så där, ja,. Nu har vi klara besked. Ja, hur var det nu egentligen?

5 5 Du har tjänat ihop inkomstrelaterad pension och premiepension för nio år. Innan du fyllde 45 hade du inga alls, och efter det att du hade uppnått den här åldern, så var det bara vid några sporadiska tillfällen, några få år, som du hade tjänat in pension, förutom under dom här sista åren på elemax AB. Hur mycket har jag tjänat in? Spelar det någon roll? Du har alltså rätt till 9 trettiondelar av den inkomstrelaterade pensionen och premiepensionen. I det fallet kommer du att vara beroende av garantipensionen. Inte mer? Nej, just det. Och det är det som är kruxet här. Med andra ord, så kan jag inte ansöka om pension nu då, om jag förstår saken rätt. Nej, det är riktigt. Du måste vänta tills du fyller 67. Det var ju tråkigt att höra. Finns det då ingen annan möjlighet än det här för min del? Det blir förtidspension i så fall. Nja det är inte riktigt bra. Pensionen blir väl lägre i det fallet, eller hur? Ja, det är riktigt. Jag har svårt att göra mig en bild av det. Ja, du får ha tack för hjälpen. Det var ju lite tråkigt, att jag inte kunde ansöka om den här pensionen nu, det hade jag allt hoppats på, men nu är det som det är, det är inget att göra åt. En sak till, som jag kanske ska upplysa dig om, så att du verkligen känner till allting som behövs för att du ska kunna besluta vad som är bäst för dig, det är det att förtidspensionen faktiskt är pensionsgrundande. Va? an en pensionär tjäna ihop till pension? Det var inte dåligt. Nej, men så är det. Men å andra sidan så är den ju skattepliktig. Ja, ja. Det är mycket att tänka på. Ja, du får väl försöka att stå ut på jobbet, om det nu går. Du kan kanske dra ner på antalet arbetstimmar ändå om du tycket att du har råd med det. Vi får väl se hur jag gör. ack och hej. Hejdå.

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Sjukhusläkarens lilla pensionsskola KAP-KL. Hur mycket vet du om ditt nuvarande avtal?

Sjukhusläkarens lilla pensionsskola KAP-KL. Hur mycket vet du om ditt nuvarande avtal? Sjukhusläkarens lilla pensionsskola KAP-KL Hur mycket vet du om ditt nuvarande avtal? Sjukhusläkaren 4/2011 www.sjukhuslakaren.se Se upp, så du inte åker Att arbeta åt flera arbetsgivare samtidigt kan

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015

Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015 Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning...3 2.Steg 1 Kartlägg behov...5 2.1.Kontakt 1 - Mejla...6 2.2.Mall för mejlutskick...6 2.3.Respons...7 2.4.Kontakt 2 Ringa

Läs mer

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ.

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. ISSP 2005 Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. Först några frågor om arbete i allmänhet Fråga 1 Föreställ Dig att Du kunde förändra hur Du använder Din tid, och ägna mer tid åt vissa saker

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista uppehållstillstånd akut sjukvård vårdcentral akutmottagning personnummer journal huvudvärk migrän yrsel skalle tryckkänsla dunka i huvudet kräkas

Läs mer