De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?"

Transkript

1 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt om sin produkt och gör en bra presentation av säljmaterialet, så löser sig saker av sig själv. Det gör det inte. Kunden kommer inte betala för att du ger dem en presentation av din produkt eller ditt material. De betalar för att du har gett dem tillräckligt mycket värde för att få deras pengar i utbyte mot produkten. När du inser att allt som händer innan avslutet bara handlar om information och som inte har något värde för kunden, så tror jag faktiskt att du alltid kommer att göra vilja avslut under dina säljsamtal framöver. Telling is not selling. Gör avslut. Få affären. Tjäna pengar. De 10 mest basala avslutsteknikerna Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? - Men då skriver jag ut den här ordern, så kan vi köra igång direkt? OK. - Vill du ha den skickad direkt? Ja, tack. Det normala avslutet som kommer naturligt efter en presentation. Notera att ett direkt avslut både kan vara en fråga och ett konstaterande och heter så för att det är just en direkt fråga som oftast ställs i slutet av ett samtal. Tillhör förvisso gammal säljteknik, men kan ofta räcka. Försöksavslutet: - Kan du tänka dig att prova den här? - Nja, jag vet inte riktigt. - Det låter som om du är mest intresserad av det första alternativet? - Jo, det är väl det som skulle vara mest aktuellt. - Vad sägs om att lägga en beställning på den här då? - Jag skulle nog vilja titta på fler varianter först. Här gör man ett första försök att få med kunden och se om den är fortsatt intresserad. Kanske inte det mest effektfulla avslutet, då risken för att kunden ska slingra sig ur är stor. Det bör dock alltid testas för att se om du nått ända fram eller om kunden vill veta mer. Även om kunden säger nej, så har du alltid möjligheten att fortsätta sälja.

2 Delavslut: - Hur känns det så här långt? Jo, men det känns bra. - Är detta det du letar efter? Inte riktigt, jag ville egentligen ha en större. - Är jag tydlig nog? Ja, jag hänger med på vad du menar. Denna avslutsteknik ska du egentligen alltid köra med kontinuerligt i ett säljsamtal för att få med dig kunden steg för steg. Det gör att kunden leds i hand genom presentationen eller processen och du har möjlighet att parera för om kunden tar en annan riktning. Sammanfattningsavslutet: - Ska vi se vad vi har kommit fram till så här långt? - Ok. - Innan vi fortsätter, ska jag sammanfatta vad vi kommit fram till hittills? - Ja, gör det. Här gäller det att hjälpa kunden att hålla ordning på allt ni diskuterat och sammanfatta värden och fördelar med affären för kunden. Gör sammanfattningen i en frågeform eller påstående, så att det blir lättare för kunden att köpa: - Då ska vi se, du ville ha den större varianten, sedan tyckte du att den mjuka såg bäst ut och sedan skulle jag kolla om vi hade den italienska hemma för att kunna skicka med den också, vidare så ville du Förslagsavslutet: - Om du lägger både driften och underhållet hos oss så får du ännu bättre villkor. - Du kan ju ha både liv- och olycksfallsförsäkringen hos oss också vilket ger ett lägre pris. Får jag komma med ett förslag? Är den fras du kan använda för att få kunden intresserad av din hjälp. Gör exempel för kunden om hur mycket han kan spara på affären, göra det enklare, få en smidigare lösning t ex. I det här avslutet följs frågan av ett påstående eller argument. Om-jag kan-ordna-avslutet: - Har ni den här i rött? - Om jag kan ordna den i rött, vill du ha en då? - Kan ni leverera innan jul? - Om jag kan ordna så att det går, blir det affär då?

3 Detta avslut är ett bra sätt att få kunden att ta beslutet till att köpa och inte du. Du lägger beslutet att säga ja till affären hos kunden, eftersom du, om du kan lösa hans problem, har röjt hindret ur vägen. Deadline-avslutet: - Priset gäller bara idag och imorgon, så passa på nu. - Om du köper den här idag, så får du också en Kan anpassas efter rådande omständigheter, men syftar till att lätt pressa kunden att göra affär direkt och inte vänta med att bestämma sig och därmed missa ditt erbjudande. Det kan dock ibland uppfattas som ett tveksamt avslut, eftersom kunden ofta tänker att det där säger han bara för att jag ska köpa. Använd därför detta avslut med förstånd. Alternativmetoden: - Vill du ha den i svart eller rött? - Ta den i rött. - Ska vi beställa 10 eller 20 nu? - Ta 20 direkt. Ibland behöver man själv ta köpbeslutet åt kunden och då är denna klassiska metod bra för att få kunden att välja mellan något och något, istället för något och inget. Det här avslutet tillhör topp tre över de vanligaste avslutsteknikerna och lärs ut överallt. Låsnings-avslutet: - Och om jag går med på ditt krav, har vi en affär då? Ja. - Köper du idag om du får det till det här priset? Ja, det gör jag. - Om det finns i rött, ska jag beställa den då? Ja. Kan vara användbart om det finns en liten grej som kunden inte gillar och som han vill ändra. Det gör ju också att kunden får det mycket svårare att slingra sig, när han har sagt att det blir affär om du löser hans problem. Det tysta avslutet: När du ställt en avslutsfråga så ska du bara göra en enda sak: Hålla tyst! När du frågar kunden om vi ska köra på förslaget så våga vara tyst! Ju längre du är tyst desto hårdare press sätter du på kunden att ta första steget. Den som verkligen vågar knipa igen framstår ofta som självsäker och som ägare av situationen. Ok, det där var de mest basala avslutsteknikerna som du som nybörjare kan klara dig ganska långt med och som förmodligen inte ens dina kollegor eller konkurrenter kan hälften av. Bara genom att läsa om de basala kunskaperna i avslutstekniker, har redan gjort att du fått en konkurrensfördel.

4 10 sätt att hantera prisfrågan Här kommer 10 olika sätt att hantera prisfrågan som kan dyka upp vid dina kundmöten. Det finns fler varianter på dessa, men jag tror att du kommer att klara dig ganska långt på de här. Att kunna hantera pris är nästan det viktigaste när det kommer till försäljning. Priset kommer i princip alltid att dyka upp som en invändning och då gäller det att du är förberedd. Prishantering 1 kompromissen: - Det är mer än jag förväntat mig! - Hur långt ifrån varandra är vi? Ofta har kunden ett pris som han anser är skäligt eller som han budgeterat för Prishantering 2 argumenten: - Du är dyrare än dina konkurrenter! - Ja, och vill du veta varför? Förklara vilka skäl och argument som ligger till grund för det och lyft vad värdet av att köpa av dig är och vad resultatet är. Prishantering 3 vänd till en fråga: - Det är nog lite för dyrt för mig! - Det du undrar är alltså hur du ska få råd till det här? - Förstår jag dig rätt om du vill se hur du ska kunna få in det här i din budget? Omvandla invändningen till en fråga, eftersom det alltid är lättare att svara på en fråga än en åsikt eller kommentar. Prishantering 4 reflektera tillbaka: - Det är för dyrt! - Du är bekymrad över priset? - Ja Var då helt tyst! Låt kunden formulera vad det är han tycker är dyrt eller utveckla invändningen. Är det en täckmantel? Ofta berättar kunden vad som är problemet och kanske hur det kan lösas om han får höra sin egen röst säga invändningen och fått ventilera det för dig.

5 Prishantering 5 kundvärde: - Du är alldeles för dyr! - Det är bra att du tar upp frågan om priset. Jag vet att det är en viktig fråga, inte bara för dig och ditt företag, utan för alla våra kunder Kunden förväntar sig nu att du ska börja motargumentera och gå i försvarsställning. Gör istället kunden lite konfunderad genom att ge honom lite beröm för sin kritik. Är det en taktisk invändning eller har han inte insett värdet av att köpa din produkt? Ge svaret! Prishantering 6- aldrig argumentera: - Oj, vad det kostade mycket! - Ja, det kan se ut så vid första anblicken, och det finns väldigt många skäl till prissättningen och jag skulle vilja förklara några av dem för dig om det är OK? Det finns ingen anledning att börja tjafsa och argumentera med kunden, för det blir bara fel. Påvisa istället varför värdet mer er produkt överstiger vad den kostar, så att kunden förstår. Prishantering 7 referera till andra: - Oj, vad ni ligger högt i pris! - Många av våra kunder har tyckt så vid första anblicken, men efter att ha granskat vårt förslag noggrant och jämfört med våra konkurrenter, så har de ändå velat köpa av oss, trots att vi ligger högre i pris, skulle du vilja veta varför? Här behöver du vara beredd på att kunna referera till andra kunder som köpt exakt samma sak efter att ha kontrollerat flera leverantörer först och framför allt kunna påvisa det värde som dina andra kunder har ansett att de fått när det köpt av dig. Prishantering 8 mer att göra än någonsin: - Ni ligger mycket högre i pris än era konkurrenter! - Ja, vi är den med högst pris i hela branschen och vi är mer upptagna nu än någonsin tidigare. Vill du veta varför så många kunder väljer oss trots att vi ligger högre i pris? - Ja, varför? - Det beror nämligen på att det finns följande fördelar och värden som du får, nämligen

6 Ligger ni högst i pris, så måste du träna in din produkts värden och dessa värden måste härledas till vad resultatet blir av att handla av dig istället. De här värdena ska sitta i ryggmärgen och kunna plockas fram och lyftas upp när som helst. Träna in dem direkt! Prishantering 9 jämför: - Du är väldigt dyr! - Jämfört med vad? (var beredd att kunna visa kunden er prisbild jämfört med konkurrenterna) Ibland har kunden ingen aning om vad han pratar om, han kanske inte har köpt en sån här på flera år och inser inte att priset gått upp med 50 % sedan dess. (OBS! Använd denna teknik så lite som möjlig, eftersom du vill undvika att hamna i en diskussion om erbjudanden från konkurrenter) Prisinvändning 10 returnera: - Det är nog lite för mycket för oss i dagsläget! - Hur tror du att du kan lösa det här problemet? Att ge bollen till kunden att lösa, gör att han ordnar själv hur han ska finansiera köpet. Att låta kunden säga sänk priset som lösning gäller inte, utan kunden ska istället komma på en lösning som leder till köp! Delbetalning, gå ner en storlek, ta bort några tillägg, få senare fakturering, första månad fri, mängdrabatt, längre bindningstid, etc. Tyckte du att de här avslutsteknikerna är något som du kan ta till dig och använda dig av i ditt dagliga arbete? Fortsätt då att titta in på med jämna mellanrum för att lära dig nya avslutstekniker som är lite mer ovanliga än de som nämns här. Du kanske vill veta hur man gör avslut i början av ett möte, i mitten av mötet och mot slutet? Hur man hanterar prisfrågan på ännu fler sätt eller hur man gör med de kunder som vill fundera lite eller fråga någon annan innan han eller hon bestämmer sig? Håll utkik efter produkter som kan hjälpa dig att göra fler affärer på Med vänliga hälsningar Mattias Hillestrand

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då?

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då? - Okej Christer, det har varit en full vecka förstår jag? - Ja, den har varit proppfull faktiskt. Nu är det lite lugnar den här veckan hoppas jag men förra veckan och veckan där innan var helt knökfullt

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8. TEMA: Hard Sell the Right Way ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 8 Hard Sell The Right Way BIG 3 CLOSING TECHNIQUES TEMA: Hard Sell the Right Way AFFLUENCE 8 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden peaks of income En

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare

Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare Hur du säljer till moderna kunder -hemligheterna som gör dig till en professionell säljare av Mattias Hillestrand 2 Hur du säljer till moderna kunder Copyright 2013, Mattias Hillestrand Ansvarig utgivare:

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7 Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer TEMA: Tjäna mer AFFLUENCE 7 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Konsten att förlora så lite som möjligt

Konsten att förlora så lite som möjligt Kunden ska veta vad du erbjuder, pris, prestationer och villkor. Kunden ska ha uttryckt en önskan om att gå vidare. Sälj & marknadsföring ICA Förlaget Stora Gatan 41 721 85 Västerås Konsten att förlora

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

2012-10-30 Föreläsning av Maria Abelsson Beroende/missbruk och psykiatrisk samsjuklighet (ADHD)

2012-10-30 Föreläsning av Maria Abelsson Beroende/missbruk och psykiatrisk samsjuklighet (ADHD) 2012-10-30 Föreläsning av Maria Abelsson Beroende/missbruk och psykiatrisk samsjuklighet (ADHD) Projekt Kunskap gör skillnad Vårdsamverkan Fyrbodal Det är bra att dagdrömma Hur kan det vara det? Att dagdrömma

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA www.businesssmart.se ViviAnn Labba och Business Smart 2009-2010 35tips till fler kunder består utav en samling artiklar kring kundvård skrivna av ViviAnn Labba

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system:

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system: Klimat 4AQ: Pengar och Konsumtion (Grupp X) Den här uppgiften handlar om något som är väldigt viktigt men som jag är väldigt osäker på. Därför skickar jag först det här mailet där jag beskriver problemet

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

En bok av Mikael Glännström

En bok av Mikael Glännström En bok av Mikael Glännström TACK TILL Alla som tror på mig och alla som hjälper till. Min familj och mina vänner. INNEHÅLL - FÖRORD - DEL 1 Förklaringsdelen - DEL 2 Intervjuer och kommentarer INNEHÅLL

Läs mer