Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme"

Transkript

1 KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC

2 Inledning Uppgiften bestod i att undersöka användargränssnittet på två stycken olika parkeringsautomater. Vi valde en automat som stod utomhus vid Clemenstorget och en som stod inomhus i parkeringshuset Färgaren. Metod Vid varje apparat intervjuade vi fem personer. Vi formulerade fem stycken frågor som vi ställde till intervjuobjekten. Digitala bilder togs av de två automaterna och dess omgivning, samt på personerna vi intervjuade. Bilderna använde vi till att komma ihåg kön och ungefärlig ålder på intervjuobjekten för att senare kunna undersöka huruvida dessa variabler på något vis hade samband med svaren. Vi löste också en biljett i varje automat för att kunna undersöka deras utseende. Vi valde två automater som var väldigt olika varandra för att få större chans till skiftande svar på intervjufrågorna. Resultat och diskussion Parkeringsautomater används av i huvudsak av vuxna människor med bil. Dessa kan vara av olika nationalitet, samhällsgrupp, kön, ålder, inkomst och fysik. Även personer med funktionshandikapp kan komma i kontakt med p-automater. Vid varje automat intervjuade vi fem personer. De fick alla samma serie frågor vilka var: Tycker du att automaten är bra placerad? Tycker du att automaten är lätt att förstå? Tror du att det är lätt hänt att man använder automaten fel? Har du själv gjort något misstag någon gång när du använt denna automat? Har du någon gång funderat över huruvida automaten skulle kunna varit bättre om den var utformad på ett annat sätt? Då ytterligare information fanns ställdes följdfrågor.

3 Automat 1 Clemenstorget Beskrivning Automaten är belägen vid infarten/utfarten till parkering, som är långsmal. Automaten är lätt att hitta då den står i det fria och man kör förbi den när man kör in på parkeringen. En skylt ovanför den gör också att man lokalisera den från avstånd. Automaten är klassisk i sitt utförande och har en relativt begränsad uppsättning funktioner. Man kan lösa biljett både med mynt eller med kredit-/tankkort. Vilka kort som accepteras anges med symboler på automaten. Instruktioner för användande finns på automaten både i text- och symbolform och användaren får feedback från en LCD-display. Möjlighet att ångra sig finns om man inte vill fullborda köpet. Gränssnittet är enkelt och avskalat. Endast två knappar finns (bortsett från de som är relaterade till kortköp) och de är stora, utstående och i avvikande färg. När man trycker in någon av knapparna så får man ingen audiell feedback, dvs. man hör inget ljud som talar om att automaten utför kommandot. Däremot syns detta på displayen. Det hörs ett knattrande ljud när biljetten håller på att skrivas. Ljudet kommer då från biljettfacket och inte direkt från knappen. Vid varje knapp finns instruktioner för användande samt pil. Myntinkastet är rejält tilltaget och guidar in mynten i automaten. Myntreturen är försedd med lucka och sitter längst ner på automaten. Automaten har ingen egen belysning men står nedanför en gatlykta. Biljetten (bifogad sist i dokumentet) vi fick ut ur automaten på Clemenstorget var liten och tunn och har klargula kanter. Texten är svart och har ett tydligt teckensnitt. Det står med störst bokstäver vilken dag, datum och tid biljetten räcker till. Den erlagda summan och momsen därav är också tydlig. Telefon- och organisationsnumret finner man på baksidan. Observera att den analyserade biljetten var av den typ man fick ut vid kontant betalning.

4 Flödesdiagram för Automat 1

5 Intervjuresultat I intervjuerna svarade 4 personer att de var missnöjda med hur automaten var placerad. De ansåg istället att den skulle ha varit placerad i mitten av parkeringen eller att fler automater skulle vara tillgängliga. Alla tyckte att automatens funktioner var lätta att förstå. Ett intervjuobjekt gav kommentaren: Ja, de e ju bara att stoppa in pengarna och ta ut biljetten. Intervjuobjekten var relativt överens om att det inte var lätt hänt att man använde automaten fel. En person påpekade att det var enklare om man var van vid denna eller liknande automater. Endast en person hade använt automaten fel någon gång, han hade försökt använda ett kreditkort som inte accepterades av automaten. En annan person påpekade att om man var osäker var det bara att läsa instruktionerna. Ingen av intervjuobjekten hade någon gång funderat över hur automaten skulle kunna vara bättre, utöver frågan om dess placering. Våra synpunkter På det hela taget tycker vi att automaten är enkel och bra. Betalkortsmöjligheten är bra då man ofta inte har småslantar. Däremot är det inte särskilt bra att automaten inte accepterar Visa eller Mastercard då dessa är två av de vanligaste betalkorten. Det fanns inte någon möjlighet att betala med sedlar, vilket vi tyckte var dåligt. Feedbacken var bra, man fick information om hur mycket pengar man lagt i och hur länge man får stå parkerad. Däremot var kvaliteten på displayen inte särskilt bra. Den var liten och otydlig. Knapparna däremot var bra på så sätt att det var enkelt att förstå dess funktion och lätt att känna dem i t.ex. mörker. De kändes också bra att trycka in. Biljettfacket var utformat så att biljetten var lätt att greppa när man skall ta den men utan risk för att flyga ut vid eventuell vind. Biljetten är lättavläst eftersom den relevanta informationen har stor text. Användarvänligheten är ju viktig vid en parkeringsautomat även för funktionshindrade, men däremot behöver man ju inte ta hänsyn till gravt synskadade eller förståndshandikappade eftersom dessa personer inte har förmåga/tillstånd att köra bil. Något som man ju däremot behöver ta hänsyn till vid en uttagsautomat.

6 Automat 2 parkeringshuset Färgaren Beskrivning Biljettautomaten i Färgaren är av samma storlek som automat 1 vid Clemenstorget. Det finns en automat placerad på varje parkeringsplan och alla är placerade likadant. Det finns en upplyst skylt ovanför som gör det lätt att se den på håll. Automaten kan hantera två betalsätt, kontant respektive kort. Kontant betalning sker genom en stor tydlig springa och biljettknappen är stor, röd och väl synlig. Automaten har av någon underlig anledning två ångerknappar. Kortbetalningen skiljer sig från automat 1, där man trycker in önskat belopp som skall dras från kortet. På automat 2 checkar man in med kortet och sedan när man lämnar parkeringshuset så checkar man ut. Man betalar då exakt för tiden man utnyttjat parkeringshuset. Trots att det finns ungefär samma funktioner som på automat 1 så ser automat 2 mer komplicerad ut på grund av layouten. Knappar och display fungerade likadant på denna automaten som på den förra. Biljetten (bifogad sist i dokumentet) är stor med perforerad nederkant. Papperskvalitén är grövre och lite räfflad. Biljetten är indelad i tre olika färgfält som är tonade i varandra.. Informationen om vad man betalat och hur länge man får stå parkerad är tryckt i en lång rad, nästintill utan mellanrum. Trycktexten är uppbyggd av punkter. Bläcket var på upphällningen och var ljust och på vissa ställen saknades punkter helt. Den förtryckta informationen om ÅR/VECKA, DAG och KLOCKAN är tryckt på två olika ställen. Organisationsnumret står på framsidan men telefonnummer till ansvarigt parkeringsbolag saknas. Observera att den analyserade biljetten var av den typ man fick ut vid kontant betalning.

7 Flödesdiagram för Automat 2

8 Intervjuresultat 4 av 5 tillfrågade personer i parkeringshuset tyckte att automaten hade en bra placering. En person tyckte inte om att automaten tog upp en hel parkeringsruta. Alla var överens att om att den var lättförståelig om man följde den textade instruktionen. 3 av 5 har någon gång gjort något fel, vanligaste felet var att man glömt betala avgiften. Ingen av de tillfrågade har funderat över någon förbättring av automatens utseende. Våra synpunkter Första intrycket är att automaten är rörig och komplicerad. Orsaken är de många informationsskyltarna och mångfalden i färgvalen. Det är svårt att veta vart man skall börja och det finns ingen tydlig logik i placeringen av knappar. Automaten tar flertalet kort utom VISA och Mastercard, vilket är underligt då de är bland de vanligaste betalkorten. In och ut checkningsfunktionen är bra eftersom man då slipper betala för mycket eller oroa sig om parkeringstiden gått ut. En förvirrande detalj är de två helt olika myntreturknapparna som var placerade på två olika ställen. Biljettknappen är stor och röd, vilket är förvirrande då det känns som om röd signalerar fel. Första intrycket av biljetten är att den är otydlig och rörig. Egna erfarenheter säger att trycket är mycket ljuskänsligt och bleknar fort. Det är ju inget större problem i ett P-hus men denna biljettyp används på många ställen. Slutdiskussion Vi tyckte att det var väldigt intressant att de två automaternas flödesdiagram är i stort sett identiska, vilket innebär att de är väldigt lika i sin funktion, men ändå är så olika i sitt utförande. Som nämnts ovan behövs det inte ta hänsyn till så stor grupp av brukare, utan endast de som kör bil. Dessa kan i stort sett anses vara experter på att använda denna typ av automater eftersom de kommer i kontakt med dem ofta. Denna expertis avspeglades i svaren på våra intervjufrågor. Ingen tyckte att automaterna var svåranvända och intervjuobjekten hade dessutom svårt att tänka sig att någon skulle kunna använda automaterna fel. De brister som vi kunde identifiera (Automat 1 s läge, färgval på Automat 2 s knappar) var ringa och påverkade inte användarens förståelse för automaten.

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

SKOP Skandinavisk opinion ab

SKOP Skandinavisk opinion ab SKOP,, har på uppdrag av Post & Telestyrelsen intervjuat cirka 1.2 personer bosatta i hela landet i åldern 16 till 69 år. Intervjuerna gjordes mellan den 29 juni och 21 augusti 1999. Undersökningens resultat

Läs mer

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014 Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014 Kvalitet- och beställarenheten Helena Bertilsson, verksamhetsutvecklare 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Om undersökningen...

Läs mer

Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning

Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning Tre kvällar om tillgänglighet - Metodbeskrivning Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2013-09- 25 Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, 111 40 Stockholm 08-555 770 60 kontakt@funkanu.se

Läs mer

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna?

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Resultatet av den uppföljande intervjuundersökningen 2008 Diarienummer 1895-2008 Tryckt på AB Danagårds Grafiska, november 2008 Den här intervjun var väldigt

Läs mer

av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign i kursen Grafiska Gränssnitt vid IT-universitet i Göteborg 2004-10-22

av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign i kursen Grafiska Gränssnitt vid IT-universitet i Göteborg 2004-10-22 INDIVIDUAL PROJECT 1: PAPER Analys och jämförelse av designvalen i Internetbaserade biobokningsystem på Sveriges två största biografer, SF Bio och Sandrew Metronome av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Av: Behzad Charoose, Johan Magnuson, Mikael Onsjö och Sofie Persson Datum och Plats: 03-09-19 Göteborg, Chalmers/GU Anledning: Uppgiften ingick som en obligatorisk

Läs mer

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt

En by som alla andra. Spel Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt Spel Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på?

En stammande elev i klassen - inget att haka upp sig på? Kontakt Vill Du veta mer om stamning eller ha kontakt med ytterligare människor som stammar? Ta kontakt med Sveriges stamningsförbund Hemsida: http://www.stamning.se/ Telefon: 08-720 61 12 08-720 66 09

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

E-LEGITIMATION 12 MÖJLIGHETER ATT FÖRBÄTTRA ANVÄNDBARHETEN

E-LEGITIMATION 12 MÖJLIGHETER ATT FÖRBÄTTRA ANVÄNDBARHETEN E-LEGITIMATION 12 MÖJLIGHETER ATT FÖRBÄTTRA ANVÄNDBARHETEN INNEHÅLL 1. Om e-legitimation 4 En digital identitetshandling 4 Utfärdare av e-legitimationer 5 E-legitimation i offentlig sektor 6 2. Tillgänglighet

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Dokument och Dokumenthantering

Dokument och Dokumenthantering Dokument och Dokumenthantering Utfört av: Victor Asting Kurs: KPP306, Produkt- och processutveckling Handledare: Rolf Lövgren, Ragnar Tengstrand Att beskriva, eller dokumentera (det är det som dokumentera

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Symmetry: Bortsett från menyn har innehållet av sidan viss symmetri när det kommer till videoklippen som är upplagda på sidan.

Symmetry: Bortsett från menyn har innehållet av sidan viss symmetri när det kommer till videoklippen som är upplagda på sidan. WorkShop II Checklistor 1.2 Överordnad Struktur Balance: Gränssnittet har just nu viss balans i innehållet, men menyn behöver justeras i förhållande med innehållet samt en fast container för innehållet

Läs mer

Styr och ställ - en kundundersökning

Styr och ställ - en kundundersökning Styr och ställ - en kundundersökning 1525983 Teresia Schullström November 2012 Styr och ställ kundundersökning om undersökningen Undersökningen genomfördes under 5-18 november 2012 genom ett utskick till

Läs mer

ParkOnOff Användarhandbok. För Android, iphone & Windows Phone 8

ParkOnOff Användarhandbok. För Android, iphone & Windows Phone 8 ParkOnOff Användarhandbok För Android, iphone & Windows Phone 8 1. Att komma igång Innehåll 2. Registrera dina personuppgifter 3. Registrera dina kontokort 4. Registrera dina fordon 5. Oklarheter vid registreringen

Läs mer

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3 Snabbstart med Turbo...3 Kalenderbokningen....3 Hur en bokning går till...4 Boknings Dialogen:...4 Godkänn Logipris....4 Checklista...6 Kommentera bokning...6 Ändra order....6 Övriga funktioner på kalendern...7

Läs mer

Val av transporter i Aneby kommun

Val av transporter i Aneby kommun VTI notat 13 2003 VTI notat 13-2003 Val av transporter i Aneby kommun Författare Sonja Forward FoU-enhet Trafikanters mobilitet och säkerhet Projektnummer 40257 Projektnamn Aneby Uppdragsgivare Vägverket

Läs mer

Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering och användbarhet i fokus

Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering och användbarhet i fokus Södertörns högskola Institutionen för Naturvetenskap, miljö och teknik Praktiskt examensarbete 15 hp Medieteknik Vårterminen 2015 Programmet It, medier och design Redesign av en hemsida Med sökmotoroptimering

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Barns upplevelser av instabil samhällsvård

Barns upplevelser av instabil samhällsvård Barns upplevelser av instabil samhällsvård En studie baserad på intervjuer med 12 barn i åldern 8-18 år. Om barns upplevelser av instabil samhällsvård och deras relationer till föräldrar, vårdgivare och

Läs mer

E-betaltjänster - delrapport

E-betaltjänster - delrapport DATUM RAPPORTNUMMER 14 oktober 2003 PTS-ER-2003:38 ISSN 1650-9862 E-betaltjänster - delrapport Konsumenters attityder till e-betaltjänster Fortsatt arbete Förord Förord Regeringen gav i december 2002

Läs mer

Usability Partners. World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system

Usability Partners. World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system En eye-tracking studie på fyra av Sveriges storbankers webbplatser. Bakgrund 8 november 2012 är utsett till World Usability Day av UPA (Usability

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer