Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme"

Transkript

1 KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC

2 Inledning Uppgiften bestod i att undersöka användargränssnittet på två stycken olika parkeringsautomater. Vi valde en automat som stod utomhus vid Clemenstorget och en som stod inomhus i parkeringshuset Färgaren. Metod Vid varje apparat intervjuade vi fem personer. Vi formulerade fem stycken frågor som vi ställde till intervjuobjekten. Digitala bilder togs av de två automaterna och dess omgivning, samt på personerna vi intervjuade. Bilderna använde vi till att komma ihåg kön och ungefärlig ålder på intervjuobjekten för att senare kunna undersöka huruvida dessa variabler på något vis hade samband med svaren. Vi löste också en biljett i varje automat för att kunna undersöka deras utseende. Vi valde två automater som var väldigt olika varandra för att få större chans till skiftande svar på intervjufrågorna. Resultat och diskussion Parkeringsautomater används av i huvudsak av vuxna människor med bil. Dessa kan vara av olika nationalitet, samhällsgrupp, kön, ålder, inkomst och fysik. Även personer med funktionshandikapp kan komma i kontakt med p-automater. Vid varje automat intervjuade vi fem personer. De fick alla samma serie frågor vilka var: Tycker du att automaten är bra placerad? Tycker du att automaten är lätt att förstå? Tror du att det är lätt hänt att man använder automaten fel? Har du själv gjort något misstag någon gång när du använt denna automat? Har du någon gång funderat över huruvida automaten skulle kunna varit bättre om den var utformad på ett annat sätt? Då ytterligare information fanns ställdes följdfrågor.

3 Automat 1 Clemenstorget Beskrivning Automaten är belägen vid infarten/utfarten till parkering, som är långsmal. Automaten är lätt att hitta då den står i det fria och man kör förbi den när man kör in på parkeringen. En skylt ovanför den gör också att man lokalisera den från avstånd. Automaten är klassisk i sitt utförande och har en relativt begränsad uppsättning funktioner. Man kan lösa biljett både med mynt eller med kredit-/tankkort. Vilka kort som accepteras anges med symboler på automaten. Instruktioner för användande finns på automaten både i text- och symbolform och användaren får feedback från en LCD-display. Möjlighet att ångra sig finns om man inte vill fullborda köpet. Gränssnittet är enkelt och avskalat. Endast två knappar finns (bortsett från de som är relaterade till kortköp) och de är stora, utstående och i avvikande färg. När man trycker in någon av knapparna så får man ingen audiell feedback, dvs. man hör inget ljud som talar om att automaten utför kommandot. Däremot syns detta på displayen. Det hörs ett knattrande ljud när biljetten håller på att skrivas. Ljudet kommer då från biljettfacket och inte direkt från knappen. Vid varje knapp finns instruktioner för användande samt pil. Myntinkastet är rejält tilltaget och guidar in mynten i automaten. Myntreturen är försedd med lucka och sitter längst ner på automaten. Automaten har ingen egen belysning men står nedanför en gatlykta. Biljetten (bifogad sist i dokumentet) vi fick ut ur automaten på Clemenstorget var liten och tunn och har klargula kanter. Texten är svart och har ett tydligt teckensnitt. Det står med störst bokstäver vilken dag, datum och tid biljetten räcker till. Den erlagda summan och momsen därav är också tydlig. Telefon- och organisationsnumret finner man på baksidan. Observera att den analyserade biljetten var av den typ man fick ut vid kontant betalning.

4 Flödesdiagram för Automat 1

5 Intervjuresultat I intervjuerna svarade 4 personer att de var missnöjda med hur automaten var placerad. De ansåg istället att den skulle ha varit placerad i mitten av parkeringen eller att fler automater skulle vara tillgängliga. Alla tyckte att automatens funktioner var lätta att förstå. Ett intervjuobjekt gav kommentaren: Ja, de e ju bara att stoppa in pengarna och ta ut biljetten. Intervjuobjekten var relativt överens om att det inte var lätt hänt att man använde automaten fel. En person påpekade att det var enklare om man var van vid denna eller liknande automater. Endast en person hade använt automaten fel någon gång, han hade försökt använda ett kreditkort som inte accepterades av automaten. En annan person påpekade att om man var osäker var det bara att läsa instruktionerna. Ingen av intervjuobjekten hade någon gång funderat över hur automaten skulle kunna vara bättre, utöver frågan om dess placering. Våra synpunkter På det hela taget tycker vi att automaten är enkel och bra. Betalkortsmöjligheten är bra då man ofta inte har småslantar. Däremot är det inte särskilt bra att automaten inte accepterar Visa eller Mastercard då dessa är två av de vanligaste betalkorten. Det fanns inte någon möjlighet att betala med sedlar, vilket vi tyckte var dåligt. Feedbacken var bra, man fick information om hur mycket pengar man lagt i och hur länge man får stå parkerad. Däremot var kvaliteten på displayen inte särskilt bra. Den var liten och otydlig. Knapparna däremot var bra på så sätt att det var enkelt att förstå dess funktion och lätt att känna dem i t.ex. mörker. De kändes också bra att trycka in. Biljettfacket var utformat så att biljetten var lätt att greppa när man skall ta den men utan risk för att flyga ut vid eventuell vind. Biljetten är lättavläst eftersom den relevanta informationen har stor text. Användarvänligheten är ju viktig vid en parkeringsautomat även för funktionshindrade, men däremot behöver man ju inte ta hänsyn till gravt synskadade eller förståndshandikappade eftersom dessa personer inte har förmåga/tillstånd att köra bil. Något som man ju däremot behöver ta hänsyn till vid en uttagsautomat.

6 Automat 2 parkeringshuset Färgaren Beskrivning Biljettautomaten i Färgaren är av samma storlek som automat 1 vid Clemenstorget. Det finns en automat placerad på varje parkeringsplan och alla är placerade likadant. Det finns en upplyst skylt ovanför som gör det lätt att se den på håll. Automaten kan hantera två betalsätt, kontant respektive kort. Kontant betalning sker genom en stor tydlig springa och biljettknappen är stor, röd och väl synlig. Automaten har av någon underlig anledning två ångerknappar. Kortbetalningen skiljer sig från automat 1, där man trycker in önskat belopp som skall dras från kortet. På automat 2 checkar man in med kortet och sedan när man lämnar parkeringshuset så checkar man ut. Man betalar då exakt för tiden man utnyttjat parkeringshuset. Trots att det finns ungefär samma funktioner som på automat 1 så ser automat 2 mer komplicerad ut på grund av layouten. Knappar och display fungerade likadant på denna automaten som på den förra. Biljetten (bifogad sist i dokumentet) är stor med perforerad nederkant. Papperskvalitén är grövre och lite räfflad. Biljetten är indelad i tre olika färgfält som är tonade i varandra.. Informationen om vad man betalat och hur länge man får stå parkerad är tryckt i en lång rad, nästintill utan mellanrum. Trycktexten är uppbyggd av punkter. Bläcket var på upphällningen och var ljust och på vissa ställen saknades punkter helt. Den förtryckta informationen om ÅR/VECKA, DAG och KLOCKAN är tryckt på två olika ställen. Organisationsnumret står på framsidan men telefonnummer till ansvarigt parkeringsbolag saknas. Observera att den analyserade biljetten var av den typ man fick ut vid kontant betalning.

7 Flödesdiagram för Automat 2

8 Intervjuresultat 4 av 5 tillfrågade personer i parkeringshuset tyckte att automaten hade en bra placering. En person tyckte inte om att automaten tog upp en hel parkeringsruta. Alla var överens att om att den var lättförståelig om man följde den textade instruktionen. 3 av 5 har någon gång gjort något fel, vanligaste felet var att man glömt betala avgiften. Ingen av de tillfrågade har funderat över någon förbättring av automatens utseende. Våra synpunkter Första intrycket är att automaten är rörig och komplicerad. Orsaken är de många informationsskyltarna och mångfalden i färgvalen. Det är svårt att veta vart man skall börja och det finns ingen tydlig logik i placeringen av knappar. Automaten tar flertalet kort utom VISA och Mastercard, vilket är underligt då de är bland de vanligaste betalkorten. In och ut checkningsfunktionen är bra eftersom man då slipper betala för mycket eller oroa sig om parkeringstiden gått ut. En förvirrande detalj är de två helt olika myntreturknapparna som var placerade på två olika ställen. Biljettknappen är stor och röd, vilket är förvirrande då det känns som om röd signalerar fel. Första intrycket av biljetten är att den är otydlig och rörig. Egna erfarenheter säger att trycket är mycket ljuskänsligt och bleknar fort. Det är ju inget större problem i ett P-hus men denna biljettyp används på många ställen. Slutdiskussion Vi tyckte att det var väldigt intressant att de två automaternas flödesdiagram är i stort sett identiska, vilket innebär att de är väldigt lika i sin funktion, men ändå är så olika i sitt utförande. Som nämnts ovan behövs det inte ta hänsyn till så stor grupp av brukare, utan endast de som kör bil. Dessa kan i stort sett anses vara experter på att använda denna typ av automater eftersom de kommer i kontakt med dem ofta. Denna expertis avspeglades i svaren på våra intervjufrågor. Ingen tyckte att automaterna var svåranvända och intervjuobjekten hade dessutom svårt att tänka sig att någon skulle kunna använda automaterna fel. De brister som vi kunde identifiera (Automat 1 s läge, färgval på Automat 2 s knappar) var ringa och påverkade inte användarens förståelse för automaten.

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson Vid fel ring 046-67834 BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma Vid fel ring 046-67834 0 0 AVBRYT AVBRYT BILJETT

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Två P-automater Inledning Gruppuppgiften gick ut på att analysera två olika parkeringsautomater ur ett användarperspektiv. Vi valde två platser med

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat 2002-10-08 Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT Gruppuppgift 2: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT OCH DESIGNFÖRSLAG FÖR EN FÖRBÄTTRAD AUTOMAT (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba (ID00)

Läs mer

MINA SIDOR. Betala bara för den tid du parkerar!

MINA SIDOR. Betala bara för den tid du parkerar! MINA SIDOR Betala bara för den tid du parkerar! Användarmanual 2013 Välkommen till framtidens betalsystem för parkering. - Ladda ner vår app. - Registrera dina uppgifter och du är klar för en bekymmersfri

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10.

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10. Innehåll Inledning 3 Metod 3 Läge 4 Utseende 5 Interjuver 6 Lathund 8 Flödesschema 9 Problem och svårigheter 10 Skisser 11 Det nya utseendet 15 Nytt flödesschema 17 Inledning Metod När vi skulle välja

Läs mer

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater 2000-01-31 Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Analys av användargränssnitt för uttagsautomater. Muntlig redovisning

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljettautomat Biljettautomat Gruppuppgift 2 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljet Innehåll 1. Bakgrund och metod 2. De befintliga automaterna a. Output-relaterade

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Svenska folkets betalningsvanor 2018

Svenska folkets betalningsvanor 2018 Svenska folkets betalningsvanor 18 Maj 18 2 SVENSKA FOLKETS BETALNINGSVANOR 18 Svenska folkets betalningsvanor 18 Svenska hushåll använder i allt större utsträckning elektroniska betalningsmedel som bankkort

Läs mer

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5.

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5. Innehåll 1. Inledning 2 2. Metod 2 3. Resultat och diskussion 2 3.1 Miljön 2 3.2 Bankomaten 5 3.3 Användarna 10 4. Sammanfattning 10 5. Bilagor 5.1 Flödesdiagram 5.1.1 SEB 5.1.2 5.2 Intervjuer 1 1 Inledning

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av bankomater

Kognitionsergonomisk analys av bankomater 2002-09-18 Kognitionsergonomisk analys av bankomater Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem. REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.se/parkering VAD VILL BILISTEN? Hitta en P-plats nära målet Få bilen parkerad

Läs mer

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Analys av: Kajsa Ericsson Karin Hartman Johan Lycke Susanna Silfverberg Sammanfattning I kursen Kognitionsergonomi har

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut

Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut Jan Prestberg Tillstånd 08-508 261 50 jan.prestberg@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-05-19 Alternativa betaltjänster för parkering. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik

Läs mer

Manual biljettmaskin. Ombud

Manual biljettmaskin. Ombud Manual biljettmaskin Ombud Ett nytt Värmlandskort är inte aktiverat i biljettsystemet vilket innebär att varje gång ni säljer ett nytt Värmlandskort så ska detta aktiveras genom att trycka på knappen NYTT

Läs mer

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 ISUPOS KASSA 3 Manual för användning av kassan Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 AffärsIT i Skandinavien AB, Ramgatan 11 653 41 Karlstad Innehållsförteckning S2 Logga in S3 Ställa

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping City-P i Norrköping City-P gäller på alla allmänna parkeringsplatser innanför promenaderna och i boendeparkeringsområdena. På parkeringsplatser anslutna till City-P gäller avgiftsplikt

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping Innehållsförteckning City-P i Norrköping...3 10-kronorsplatser - röd biljett...4 20-kronorsplatser - blå biljett...5 300-kronorsplatser...6 400-kronorplatser...7 Boendeparkering...8

Läs mer

Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB!

Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB! NOKAS Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB! Här kommer ditt startpaket med allt material du behöver för att börja göra dina insättningar av dagskassor via servicebox. Vi har även inkluderat 6

Läs mer

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del.

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del. Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Färgblindsvänlig! system för icke-verbal kommunikation www.speakbook.org

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Bra att veta: Om du ska använda sprutan efter 26 november 2016 måste du ha fått ett beslut från Jordbruksverket

Läs mer

Översikt över ResMed webshop

Översikt över ResMed webshop Översikt över ResMed webshop Innehåll Så här gör du när du handlar i ResMeds webshop:... 1 Registrera dig som kund innan du handlar... 7 Kontaktuppgifter till kundservice... 9 Så här gör du när du handlar

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

Manual för laddning av gäst- eller kårkort inom Chalmers Konferens & Restaurangers verksamhet

Manual för laddning av gäst- eller kårkort inom Chalmers Konferens & Restaurangers verksamhet Manual för laddning av gäst- eller kårkort inom Chalmers Konferens & Restaurangers verksamhet Har du några frågor? Kontakta oss på kontor@chalmerskonferens.se alternativt på 031-7723953 Först behöver du

Läs mer

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel Inledning Studenterna i Id-00 har fått i uppgift att analysera vars en apparat. Vår grupp har valt att analysera en mikrovågsugn, Whirlpool MT 257, som finns på en studentkorridor på Michael Hansens Kollegium

Läs mer

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+

Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Slutrapport: Design av Hemsida för PolyPlast+ Av: Behzad Charoose, Johan Magnuson, Mikael Onsjö och Sofie Persson Datum och Plats: 03-09-19 Göteborg, Chalmers/GU Anledning: Uppgiften ingick som en obligatorisk

Läs mer

Åtgärda en faktura som Slutattestant

Åtgärda en faktura som Slutattestant Åtgärda en faktura som Slutattestant När du har en faktura att åtgärda får du ett mail med information om fakturan samt en länk till UBW EFH: https://ubw.miun.se/ubw. I UBW visas att du har fakturor att

Läs mer

Åtgärda en faktura som Granskare (beställare)

Åtgärda en faktura som Granskare (beställare) Åtgärda en faktura som Granskare (beställare) När du har en faktura att åtgärda får du ett mail med information om fakturan samt en länk till UBW EFH: https://ubw.miun.se/ubw. I UBW visas att du har fakturor

Läs mer

INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK

INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK Mobilappen Mobitime är Jönköping Länstrafiks mobiltelefonapplikation. Med den kan resenär ladda ner tidtabeller, få realtidsinformation samt köpa biljett.

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Upplev den nya generationen kösystem!

Upplev den nya generationen kösystem! Upplev den nya generationen kösystem! timeacle är ett fullständigt fritt skalbart kösystem som Software as a service direkt från molnet! Det kan anpassas flexibelt efter dina önskemål och erbjuder många

Läs mer

1 SKILLNAD ELEVSALDO OCH LEKTIONSSALDO ELEVSALDO Att sälja elevsaldo i kassan Betalning med elevsaldo i kassan...

1 SKILLNAD ELEVSALDO OCH LEKTIONSSALDO ELEVSALDO Att sälja elevsaldo i kassan Betalning med elevsaldo i kassan... Vad är elevsaldo? INNEHÅLL 1 SKILLNAD ELEVSALDO OCH LEKTIONSSALDO... 3 2 ELEVSALDO... 3 2.1 Att sälja elevsaldo i kassan...4 2.2 Betalning med elevsaldo i kassan...5 3 NEGATIVT ELEVSALDO... 5 3.1 Att sälja

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Betalning med mobiltelefon

Betalning med mobiltelefon Betalning med mobiltelefon Utvärdering enkät till användare Meddelande 9:2005 2005-09-14 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Sedan Trafiknämnden under 2003 införde möjligheten att betala för parkering på

Läs mer

Användarinstruktion TIDSMASKINEN FÖRUTSÄTTNINGAR STARTA APPEN LADDA NER RUNDA

Användarinstruktion TIDSMASKINEN FÖRUTSÄTTNINGAR STARTA APPEN LADDA NER RUNDA Användarinstruktion TIDSMASKINEN Tidsmaskinen tar dig tillbaka i historien. Genom historiska ljudfönster kan du höra en kreatursmarknad eller ljuden från en smedja. Medan du lyssnar på ljuden kan du gå

Läs mer

Lättläst om Victor Classic X

Lättläst om Victor Classic X Lättläst om Victor Classic X Viktiga knappar på spelaren Sätta på spelaren Till höger på spelarens ovansida finns en knapp. När du trycker på sätter du på spelaren. Du hör ett pip och en röst som säger:

Läs mer

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Polen. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Polen Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Polen Huvudstad Invånarantal Språk Warszawa 38 milj. Polska Religion Valuta Yta Katolicismen Zloty 312 000 km2 Här nedan hittar du praktisk

Läs mer

ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03

ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03 ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03 Inledning Vi har valt att analysera mikrovågsugnarna på IKDC, Electrolux EMS 2485. Detta på grund av den svårighet som

Läs mer

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4»

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» Sida 1 av 11 Lektion 1: sida 3 av 4 «Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» 2. Formatera text Du kan ju redan skriva in text, men nu ska vi se hur man formaterar det man skrivit in -- alltså hur

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2014-12-15 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Lathund CallCenter 2010

Lathund CallCenter 2010 Lathund CallCenter 2010 Innehållsförteckning Reservation Bokningstotalen Försäljning med kortbetalning Lägg till platser Lägg till platser Ändra pristyp Ta bort platser Ta bort hel bokning Ändra dag i

Läs mer

Trygga betalningar enkelt.

Trygga betalningar enkelt. Trygga betalningar enkelt. Nuförtiden finns det många praktiska och säkra sätt att handla och sköta sina betalningar. Till exempel med betalkort, via datorn eller mobilen. Betalningshjälpen är ett initiativ

Läs mer

Din lärare kan se om och när du har utfört ditt uppdrag. Då får du ett nytt.

Din lärare kan se om och när du har utfört ditt uppdrag. Då får du ett nytt. till eleven Uppdrag I Textbanken jobbar du med uppdrag. Det är din lärare eller den som skrivit in dig som användare som avgör vilka uppdrag du ska utföra. Ett uppdrag består av en eller flera övningar.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING TANUMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING Syfte Riktlinjerna skall vara vägledande för butiks-/fastighets- och skyltägare, skyltdesigner/tillverkare och beaktas med fördel redan i ett tidigt skede. Riktlinjerna

Läs mer

Introduktion. Temperatursändarens finesser

Introduktion. Temperatursändarens finesser Introduktion Gratulerar till köpet av denna fjärrstyrda temperaturstation med radio-kontrollerad tid. Att använda denna produkt är enkelt och okomplicerat, men var vänlig och läs denna bruksanvisning så

Läs mer

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614

TRAFIKINFORMATION. Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun NYA LINJER: 611, 612, 613 & 614 TRAFIKINFORMATION Flextrafik i Falun Flextrafiken kompletterar den ordinarie linjetrafiken och körs med mindre bussar, ibland även med

Läs mer

Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB!

Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB! NOKAS Välkommen som kund hos Nokas Värdehantering AB! Här kommer ditt startpaket med allt material du behöver för att lämna dina dagskassor till Nokas. Vi har även inkluderat 6 stycken blanketter att använda

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det.

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det. Första gången ni spelar Idéspelet Här är en kortfattad vägledning för dig som ansvarar för den allra första spelomgången med idéspelet i er organisation. Börja med att läsa Quickstarten och därefter denna.

Läs mer

Hur man betalar skatten via Bahamas Government s hemsida

Hur man betalar skatten via Bahamas Government s hemsida Hur man betalar skatten via Bahamas Government s hemsida Här slipper du alla extra kostnader som banken tar och skatten betalas direkt från ditt Visa- eller MasterCard-kort. Om du tar för lång tid på dig

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors D enna guide redogör för var och hur man kan parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttagsautomater Uttagsautomater Gruppuppgift 1 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttag Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Läs mer

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget

Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Redovisning av enkät tidsbegränsad parkering på Kungstorget och Grönsakstorget Göteborg Stad Trafikkontoret 30 jan 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Deltagare...

Läs mer

Färger. Matthew Woehlke Översättare: Stefan Asserhäll

Färger. Matthew Woehlke Översättare: Stefan Asserhäll Matthew Woehlke Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Färger 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hantering av scheman................................... 4 1.2.1 Importerar

Läs mer

Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort

Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort Nedan följer en beskrivning hur Ni hanterar försäljning och inlösen av Frisörföretagarnas presentkort. Innehåll: 1. Inlösen av Presentkort

Läs mer

VBS-sjösättning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben.

VBS-sjösättning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. VBS-sjösättning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Innan sjösättningsdagen skall båten vara avtäckt och klar för sjösättning. Vaggan, stöttorna och pallningsvirket ska vara märkta

Läs mer

Så här reser du med Jojo Serviceresor

Så här reser du med Jojo Serviceresor serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor Detta är Jojo Serviceresor Jojo Serviceresor är ett kort som du använder både för resa med Skånetrafikens bussar och tåg samt för resa med färdtjänst.

Läs mer

Bokföring Nytt konto Ctrl-N Ta bort konto Ctrl-R Obs!

Bokföring Nytt konto Ctrl-N Ta bort konto Ctrl-R Obs! Nytt konto Gör så här: Välj Ny eller tryck på Ctrl-N. Skriv in kontonummer, benämning och övrig information. Glöm inte att ange momsrapportkod om kontot ska redovisas i momsrapporten. Uppgifter om SRU-koder

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI

MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI MANUAL FÖR STÖDCHATTEN KÄRLEKEN ÄR FRI INNEHÅLL Instruktioner & Inloggningsuppgifter 3 Lathund Chatt One 2 One 4 Lathund JIRA dokumentationssystem 6 2 INSTRUKTIONER & INLOGGNINGSUPPGIFTER Nedan har du

Läs mer

Inlämningsuppgift 1. Inlämningsuppgift 1. Metod. Tester. Högskolan i Kristianstad: Interaktionsdesign I. 2010-09-17, Per-Ola Olsson

Inlämningsuppgift 1. Inlämningsuppgift 1. Metod. Tester. Högskolan i Kristianstad: Interaktionsdesign I. 2010-09-17, Per-Ola Olsson Inlämningsuppgift 1 Metod Jag har valt att studera några av de vanliga funktionerna på en mobiltelefon, sk smartphone. Vi använde min iphone 3GS med ios 4.1 och språket inställt på svenska. Testerna genomfördes

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors enna guide redogör för var och hur man kan D parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA]

Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA] 2011 Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA] EN WORKSHOP I FORMALIA Använd dig av exempeltexten och gå noggrant igenom följande uppgifter. 1. Skapa en titelsida/försättsblad enligt mallen i Lathund för uppsatser.

Läs mer

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Min sida (Startsida): Hjälp; Här finns användarinstruktionerna. På Min sida (startsidan) kan du söka bland dina ärenden på flera olika sätt, använd Sök/filterfunktionerna.

Läs mer

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen.

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen. KEYNOTE guiden Det här en guide med en sammanställning av de några av de vanligaste funktionerna och snabbkommandon i keynote. Lär du dig dem så går det snabbare och effektivare att både använda och göra

Läs mer

Samarbete Paxess PayZone

Samarbete Paxess PayZone Sida 1 av 5 Samarbete Paxess PayZone Fr.o.m. 1 januari 2011 kommer betalningar med betalkort i Turbo, att förmedlas via PayZone s Spectracard. Därmed upphör samarbetet med Strålfors och integreringen med

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Confidence ticket 1.2

Confidence ticket 1.2 Confidence ticket 1.2 FÖR KASSAPERSONAL INNEHÅLL Starta programmet och logga in Beskrivning av kassafönstret 2 3 Inställningar 6 Personliga biljetter 7 Rabatter 8 Allotment 8 Dagsavslut 9 sida 1 Confidence

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på timer-appar Appar som hjälper dig hålla koll på tiden Juni 2017 Innehåll Vad är en timer-app?... 2 Grafisk visning med punkter eller

Läs mer

Tree house. m i e. r du

Tree house. m i e. r du Tree house en r du årt tävlingsbidrag är ett spel som har till syfte att göra folk mer medvetna om hur man sparar energi i vardagen, samtidigt som de har kul. Det ska inte vara tråkigt att lära sig hur

Läs mer

Sivu 1/6 Innehåll 2 kartor (spelplaner), 2 ark plastfilm (som används ovanpå spelplanen), Checkometer, 28 checkometerkort, 18 utrustningskort, 210 terrängbrickor, 2 whiteboardpennor Spelets mål I Discovery

Läs mer

Har du några frågor om denna tjänst? Kontakta oss på alternativt på

Har du några frågor om denna tjänst? Kontakta oss på alternativt på Manual för laddning av gäst- eller kårkort inom Chalmers Konferens & Restaurangers verksamhet Har du några frågor om denna tjänst? Kontakta oss på support@chalmerskonferens.se alternativt på 031-772 3953

Läs mer

Köpvillkor Priser Beställning

Köpvillkor Priser Beställning Priser Alla priser på våra klockor är angivna i SEK inklusive moms. Frakten är gratis inom Sverige. Frakt till Norge, Danmark eller Finland kostar 180 kr, och för utlandsbeställningar godtar vi endast

Läs mer

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7.

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7. INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid 1. Inledning 1 2. Metod 1 3. Så funkar det 2 4. Feedback 4 5. Resultat och diskussion 4 6. Detta ville vi ändra på 5 7. Lösning 7 Bilagor: 1 Användarintervjuer 2 Lathund för pantning

Läs mer

Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat:

Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat: EXTRA PROBLEM TILL ALMA Problem 1 I en familj fanns fem barn. När barnen väger sig flera åt gången får de följande resultat: Ann + Carolina = 65 kg Erik + David = 75 kg David + Ann = 85 kg Ann + Magnus

Läs mer

Manual för laddning av elev-tagg på Språkskolan

Manual för laddning av elev-tagg på Språkskolan Manual för laddning av elev-tagg. Sida 1 av 9. Reviderad 2014-09-24 Manual för laddning av elev-tagg på Språkskolan Du behöver bara ange dina fullständiga kortuppgifter vid första laddningstillfället.

Läs mer

Dokument med avgiftsinformation

Dokument med avgiftsinformation Dokument med avgiftsinformation Kontohållarens namn: Westra Wermlands Sparbank Kontobeteckning: Privatkonto Ekenkonto Datum: 2018-10-31 Detta dokument innehåller information om avgifter som är knutna till

Läs mer