Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01"

Transkript

1 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer av bankomater. Vi skulle också identifiera användargränssnittet, och fundera över på vilket sätt det hjälper eller försvårar apparaten. För att bäst förstå användarna skulle vi intervjua tio personer angående deras upplevelser, eventuella svårigheter och intryck av bankomaterna, samt jämföra dessa resultat, de båda bankomaternas utförande och deras placering. Vi valde att undersöka SEBs bankomat på Stora Södergatan och Färs & Frosta Sparbanks automatuttag vid Botulfsplatsen i Lund. Metod Eftersom de två olika bankomaterna hade olika användargränssnitt och utseende var de intressanta att jämföra. Vi började med att göra egna undersökningar av bankomaterna. En person i gruppen gjorde ett automattuttag medan en annan antecknade hur displayen ändrades, vilken information man fick, vilka eventuella varningar som dök upp, vad som hände om man t.ex. slog fel kod eller avbröt uttaget. Vi antecknade också tiden det tog att göra ett vanligt uttag. Bankomatens placering undersöktes, och om det fanns några anvisningar eller skyltar som tydligt eller otydligt berättade att det fanns en bankomat i närheten. Allt fotograferades och dokumenterades. Därefter frågade vi ett antal användare, som nyligen hade gjort ett uttag, om deras åsikter angående just den bankomaten och dess utförande. För att enkelt kunna redovisa uppgifterna sammanställde vi intervjuerna i en tabell och sammanfogade bilderna till ett flödesschema över de olika momenten vid ett vanligt uttag. Resultat och diskussion Användarna Den mest frekventa användargruppen vid tidpunkten då vi undersökte bankomaterna var unga kvinnor mellan år. Vi fann få pensionärer vid uttagsautomaterna och även männen var lätträknade, de män som gjorde uttag var i åldern Vi anser att samtliga intervjuade kan kategoriseras som experter på området, d.v.s. har god vana att använda bankomaterna.

2 Tillgänglighet och utseende Det underlättar att hitta till en bankomat om den är väl markerad; att det finns tydliga anvisningar i form av skyltar på husfasaden, stora tydliga bokstäver, och/eller färg som drar till sig uppmärksamhet. Vi undersökte dessa förhållanden och resultatet skilde sig mellan de två bankomaterna. Användargränssnittet, tillgänglighet, utseendet i helhet, och trygghet vid användningen är andra frågor vi ställde och diskuterade. Uttagsautomat Färs & Frosta Sparbank Över automaten hängde en stor svart markis med den vita texten Automatuttag. Markisen syntes tydligt framifrån men var mindre tydlig om man kom gående från sidan. Skylten var även otydlig på långt håll. På dörren in till banken ca 40 m till höger om uttagsautomaten fanns en liten dekal som hänvisade till den. Vi tyckte att skyltningen var dålig, då automaten var svår att upptäcka på långt håll. Svart färg smälter lätt in i bakgrunden och i detta fall hjälpte inte färgen användaren att hitta rätt. Däremot är bankomaten lättillgänglig tack vare sitt centrala läge, vid en busstation. Det kom även fram i intervjuerna att den centrala placeringen var viktig för användarna. Bankomaten är placerad mitt på väggen bredvid några gula brevlådor. Den var inte särskilt insynsskyddad förutom den svarta markisen man klev in under vid sitt uttag. Intervjuerna visar att säkerheten inte är det viktigaste för användarna och den förefaller i detta fall tillräcklig. Automaten har ett centralt läge, vid en allmän plats med mycket folk i rörelse, och detta inger säkerhet. Materialet i bankomatens yta är genomgående rostfritt stål. Det materialet ger ofta ett stramt, kallt och lite opersonligt intryck. Användarna tyckte i de flesta fall att detta bidrog till ett seriöst intryck av automaten och de var nöjda med detta. Bankomat SE-bankens Bankomaten var dold, men en stor skylt ut från husfasaden gjorde det lätt att uppmärksamma den. Skylten hade tydliga bokstäver och en klarblå färg förstärkte tydligheten. Det fanns ett räcke framför bankomaten som tydligt skärmade av från eventuell kö till den intilliggande biografen. Räcket gjorde också att kön till bankomaten blev tydligare och mer organiserad. Bankomaten var väl inbyggd, vilket minskade insynen betydligt. Inte heller i detta fall kände sig användarna otrygga. Öppningen där man för in kortet var placerad utanför försänkningen. Enligt en av användare har detta en gång bidragit till förvirring. Materialet i bankomat är mörkgrå plast och ytan var i detta fall sliten, smutsig och nerklottrad. Detta kan påverka användarens intryck av säkerhet och funktionsduglighet. Användargränssnitt Ingen användare hade reflekterat över de två bankomaternas skilda användargränssnitt och majoriteten var nöjda med deras utformning. Brukarna vi observerade var vanliga användare och det tar endast 30 till 45 sekunder att göra sitt vanliga uttag.

3 Displayerna är väldisponerade men skiljer sig beroende mellan bankomaterna. Färs & Frosta Sparbanks automatuttag är sparsmakad med enkel text och knappt utan grafik. Vissa kan ha svårt att läsa texten eftersom texten är liten och avståndet till ögonen stort. SEBs bankomat har mycket grafik med beskrivande bilder och färger hela tiden, vilket passar somliga brukare, medan somliga anser den vara övertydlig. På båda bankomaterna är skärmen upplyst och skyddas från bländande solljus. Informationen på engelska är bristfällig, endast i välkomst-rutan anges instruktioner om hur brukaren skall gå tillväga för att göra sitt uttag. Däremot visas beskrivande bilder i displayen på SEBs bankomat och man behöver inte kunna förstå texten. I detta avseende är Färs & Frosta Sparbanks automatuttag mindre tydlig. Knappsatsen har lika utseende i de båda fallen. Knapparna är lagom stora och har tydliga siffror. De markeras även med punktskrift. En knapp har påskriften tal för synskadade. Denna funktion fungerade dock inte på någon av bankomaterna. Något vi hängde upp oss på var processen som sker om användaren slår in fel kod. Användaren hinner slå in koden, välja belopp och kvitto, innan användaren får upp en information om att fel kod slagits in, och sedan får börja om på nytt. Efter tredje försöket med fel kod slukar automaten kortet, utan att man förvarnats om påföljden redan vid andra försöket. Även om man låter bli att ta sitt kort i tid dras det in i bankomaten utan någon varning innan. Sammanfattning Det totala intrycket vi får vid samanställningen av intervjuerna och diskussionerna är att så gott som alla användare i undersökningen var nöjda med sina bankomater. De vet hur man använder dem, tekniska problem uppstår sällan, bankomaterna är lagom snabba, och gränssnitten lättförståliga. Några viktiga aspekter i deras val av bankomat var att man kan få kontoutdrag efter sitt uttag, och några valde sin bankomat på grund av detta. Närhet och effektivitet är självklart också mycket viktigt.

4 Färs & frosta Sparbank, Botulfsplatsen, Lund. 4/ Frågor Kvinna år Kvinna år Kvinna år Man år Man år Hur hittade du just den här bankomaten? Lätthittad Visste att den fanns här, lätthittad. Den ligger nära busstationen. Jag får ett kontouttdrag i den här bankomaten. Brukar gå hit Men det var lite svårt, inte uppenbar att hitta Är den lätt att använda? Är den lagom hög/låg? Ja, vid vanligt uttag i alla fall. Ja. Ja. Ja Ja. Ja. Ja, lagom för mig. Ja. Känns bankomaten trygg? Ja. Ja, trygghet är inte viktigt. Inte tänkt på, det är tryggare i affärer med skärmar. Är den snabb? Ja, lagom snabb Ja. Ja, lagom långsammare än den gamla. Ja, känns trygg. Ja, lagom. Har du stött på några svårigheter/problem vid ett uttag? Vilket intryck ger den, ex seriös, färgglad? Bankomaten har svalt kortet. Bankomaten tog inte mot kortet, ingen info gavs om varför. Bankomaten är seriös, det är bra! Ja, ibland käkar den upp kortet, men hänvisning gavs om vad som skulle göras. Seriös, det är bra, ta ut pengar ska inte vara kul. Att inte kunna ta ut 100 kr sedlar ibland. Detta meddelas. Roligare färger skulle vara trevligt. Man får ångra sig om man gör fel. Seriös Nej, inga problem. Lätt att hitta knappar och funktioner. Vad är det viktigaste vid ett bankomatuttag. Effektiviteten. Att man får ett kontoutdrag. Skulle vara bra om man fick det på alla typer av bankomater.

5 SEB, Stora södergatan vid biografen Kino, Lund 4/ Frågor Man år Man år Kvinna år Kvinna år Man år Hur hittade du just den här bankomaten? Jag letar runt stadskärnan, och största gatan. Har varit här innan, letar efter närmaste bank Jag såg skylten. Nära jobbet Såg skylten. Vet var den ligger. Är den lätt att använda? Ja. Ja, Ja, lätt att använda med visakort. Ja, lätt att förstå Ja, allt. Är den lagom hög/låg? Ja. Ja. Känns bankomaten trygg? Ja. Ja. Om det är lång kö tänker jag på att skydda min kod. Är den snabb? Ja. Ja, mycket. Lagom Inte tänkt på det. Än så länge,ja. Tryggare inne i en lokal. Ja, inget som man tänker på. Har du stött på några svårigheter/ problem vid ett uttag? Nej. Nej. Aldrig. Men kortmynningen sitter på annan plats på den här typen. Inga problem En gång uppstod felet ingen kontakt. Annars inga problem. Vilket intryck ger den, ex seriös, färgglad? Vad är det viktigaste vid ett bankomatuttag. Lite väl färgglad, de med enbart text är bättre. Att få kontoutdrag är avgörande för mitt val. Inte tänkt på att det är mycket färger, trevligt, inte oseriöst. Att man kan göra överföringar mellan olika konton. Viktigt med färger. Att man kan få ett kontoutdrag. Snabbhet är viktigt. Bra med färger, fångar uppmärksamhet. Inte för grått. Närheten är viktig, och att den är snabb och smidig. Att den är felsäker, och snabb.

6 Färs & Frosta Sparbank Färs & frosta Sparbank syns tydligt från långt håll. Vid entrédörren blir man hänvisad till en bankomat 40 meter till vänster om ingången. Någon skyltning finns inte. En köbildning längre fram ger en information om att detta är en bankomatkö. Den enda skylten är den som syns rakt framifrån. Kvittoutmatning Sedelutmatning Öppning för kortet Display Knappsats Displayen informerar om datum, tid och banktillhörighet. Kort välkomsttext på svenska och engelska. En förklarande bild på hur kortet sätts in. Bankomaten har en infälld liggande bildskärm med knappsats till höger. Kortet förs in på väggen och kvittot fås upp mot taket. Detta är ej anpassat för rullstolsburna som får svårt att se och nå. Kortläsaren förstärks med en bild på hur kortet förs in. Bilden sitter vid sidan om kortläsaren, vilket kan uppfattas otydligt. En mer naturlig placering vore att sätta bilden rakt under kortläsaren. Knappsatsen är av metall med tydliga tryckta siffror. Klar markeras även med grön färg, Fel markeras med gul och Avbryt med röd färg. En knapp har påskriften Tal. Alla knappar har även punktskrift på sig. Två knappar används inte till något. Då knapparna trycks in klickar de svagt.

7 SE-bankens skylt syns på långt håll längs gatan. SE-Banken Kontoutdrag Display Kortinmatning Infälld knappsats Sedelutmatning Bankomaten är tydligt avgränsad från omgivande vägg. Displayen och knappsatsen är försänkta. Kortläsaren och kvittoautomaten är svarta. Bredvid displayen sitter åtta knappar på sidorna. Kortläsaren förtydligas av en bild på ett kort som sätts in korrekt. Bankomaten talar även om vilken bank som äger den. Till höger finns en papperskorg i samma blå färg som bankomatskyltningen vilket indikerar att de hör ihop. Höjden är anpassad för de flesta normalstora personer. Rullstolsburna och extrem korta personer får nog svårt att nå upp. Displayen är färgglad och informerar om datum, tid och banktillhörighet. Välkomsttexter på svenska och engelska. Informationsbilder på de kort som kan användas. En förklarande bild på hur och var kortet sätts in. Knappsatsen är av metall med tydliga tryckta siffror. Klar markeras även med grön färg, Fel markeras med gul och Avbryt med röd färg. En knapp har påskriften Tal. Alla knappar har även punktskrift på sig. Två knappar används inte till något. Då knapparna trycks in klickar de svagt.

8 Gränsnittsanalys, Sparbanken Färs och Frosta. Välkommentext. Information om banktillhörighet och lokalisering. Även en sparbankssymbol i hörnet. Denna kvarstår under hela uttaget. Information om tid och datum. Uppmaning på svenska och engelska att sätta in kortet. Bild på ett rättvänt kort. Diskreta färger: grått, brunt, blått, svart och vitt. Uppmaning att slå koden och trycka på klar. Även möjlighet att trycka fel eller avbrott. Uppmaning att skydda koden. Uppmaing att välja belopp, man knappar själv in beloppet och trycker sedan på klar. Man kan även välja tjänst. Dessa är kontoförteckning, Ändra kod, Annat konto och kontoutdrag. Val om man vill ha minneslapp. Uppmaning att vänta. Då sedlarna är på väg rasslar bankomaten lite.

9 Uppmaning att ta kortet. Bild på kortet Uppmaning att ta sedlarna och kontoutdraget. Bild på sedlar Vid avbruten tjänst: Information om att tjänsten avbrutits. Uppmaning att ta kortet och bild på kortet. Vid fel kod: Uppmaning att slå om koden. I övrigt samma ruta som första gången man slår koden.

10 Gränssnittsanalys, SEB Dags att slå in koden. Uppmaning att skydda koden. Pil visar var knappsatsen sitter. Sedan bör man trycka på klar. Klarknappen på displayen är helt olik den riktiga knappen. Stjärnor iställer för nummer indikerar att man slagit in en siffra. Man ser lätt om man slagit in sina fyra siffror. Uppmaning att välja belopp, antingen förvalt eller självvalt, upp till kr. Möjlighet att ta ut utländska pengar, bara få kontouppgift, eller göra överföringar. Beloppet måste vara jämna hundralappar. Val om man vill ha minneslapp eller inte. Bankomaten markerar att den kontaktar banken med en bild. Samma bild med banken och bankomaten. Sedelluckan visas på bilden. Bankomaten rasslar så småningom lite när pengarna räknas. Man uppmanas att vänta. Pengarna kommer i luckan och det visas på displayen.

11 Välkomsttext på svenska och engelska. Bild på hur kortet sätts in. Välkommentext. Uppmaning att insätta kortet enligt anvisningar. Tre gånger fel kod - Uppmaning att slå koden, välja fel, eller avbryt. Information om att skydda koden. Uppmaning att välja belopp, eller annan tjänst. Möjlighet att välja kontoförteckning, annat konto, kontoutdrag eller ändra din kod. När som helst vid tryck på "avbryt": Ingen kod knappas in Inget belopp väljs Omöjligt belopp väljs Kortet kommer ut efter 30 sekunder Kortet tas ej ut Kortet kommer ut efter 30 sekunder Kortet tas ej ut Tjänsten avbryts, uppmaning att ta kortet. Vid fel kod - uppmaning att slå koden på nytt. Ingen minneslapp kan ges. FÄRDIGT Möjlighet att välja minneslapp. Information om sedlar på väg. Uppmaning att ta kortet. Bild visar hur kortet ser ut. Uppmaning att ta sedlar och kontoutdrag. Kortet tas ej ut tillräckligt snabbt Pengarna tas ej ut Ingen lapp väljsuttaget fortsätter utan att lapp ges. Bankomaten behåller pengarna

12 Välkomsttext på svenska och engelska. Information om vilka kort som kan användas. Bild på var och hur kortet sätts in. Uppmaning att slå koden samt att skydda den. Bild på knappsatsen med förklarande pil. Rätt eller fel kod knappas in Ingen kod knappas in Information om att ingen minneslapp kan ges. Tre gånger fel kod - Kortet kommer ut efter 30 sekunder Fel kod vald- uppmaning att göra om proceduren. Kortet tas ej ut Uppmaning att välja belopp, förprogrammerat eller självvalt upp till ett maxbelopp. Möjlighet att välja kontoutdrag, utländsk valuta eller överföring. Möjlighet att välja minneslapp. Bild på bankomaten och banken den kontaktar. Uppmaning att vänta. Bild på bankomaten och banken den kontaktar. Information om sedlar på väg. Uppmaingatt ta kortet. Bild på kortet som kommer ut. Inget belopp väljs Omöjligt belopp väljs Kortet kommer ut efter 30 sekunder Ingen lapp väljsuttaget fortsätter utan att lapp ges. Kortet tas ej ut Uppmaning att ta minneslappen FÄRDIGT Kortet tas ej ut tillräckligt snabbt Uppmaing att ta pengarna och bild med pil som visar sedelluckans placering. Pengarna tas ej ut Ingen minneslapp kan ges. Bankomaten behåller pengarna

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5.

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5. Innehåll 1. Inledning 2 2. Metod 2 3. Resultat och diskussion 2 3.1 Miljön 2 3.2 Bankomaten 5 3.3 Användarna 10 4. Sammanfattning 10 5. Bilagor 5.1 Flödesdiagram 5.1.1 SEB 5.1.2 5.2 Intervjuer 1 1 Inledning

Läs mer

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater 2000-01-31 Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Analys av användargränssnitt för uttagsautomater. Muntlig redovisning

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av bankomater

Kognitionsergonomisk analys av bankomater 2002-09-18 Kognitionsergonomisk analys av bankomater Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson Vid fel ring 046-67834 BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma Vid fel ring 046-67834 0 0 AVBRYT AVBRYT BILJETT

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttagsautomater Uttagsautomater Gruppuppgift 1 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttag Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Två P-automater Inledning Gruppuppgiften gick ut på att analysera två olika parkeringsautomater ur ett användarperspektiv. Vi valde två platser med

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Innehållsförteckning Inledning... 1 Metod... 1 Den kognitiva genomgången... 2 Scenariogenomgång...

Läs mer

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 Vop handledning Användarhandledning till Vop applikationen Bring Technologies AB Innehållsförteckning 1 Introduktion...1

Läs mer

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Gruppuppgift 1: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Medverkande: (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba ID00, Industridesignprogrammet, LTH 2001-09-19

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank Enkla steg-för-steg guider Användarguide Nordeas Mobilbank Varför ska jag välja digitala tjänster? Idag kan nästan allt göras digitalt och vi använder internet för många olika typer av tjänster. Digitala

Läs mer

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus Måla träfasad Skydda och försköna ditt hus Jag har 96 favoriter I vår utomhusfärgkarta för träfasad har vi på Beckers noga valt ut 96 kulörer som på bästa sätt smälter in i vår nordiska natur och arkitektur.

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 ISUPOS KASSA 3 Manual för användning av kassan Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 AffärsIT i Skandinavien AB, Ramgatan 11 653 41 Karlstad Innehållsförteckning S2 Logga in S3 Ställa

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

Manual. OpenSolution Mobile System Fristående kassa. OpenSolution Nordic AB. Växel: 0304 66 77 36 Jour: 0200 56 78 91

Manual. OpenSolution Mobile System Fristående kassa. OpenSolution Nordic AB. Växel: 0304 66 77 36 Jour: 0200 56 78 91 VERSION 1.1 Manual OpenSolution Mobile System Fristående kassa OpenSolution Nordic AB Växel: 0304 66 77 36 Jour: 0200 56 78 1 info@opensolution.se www.opensolution.se Innehåll M4100 Fristående kassa...

Läs mer

Roboten. Sida 1 av 11

Roboten. Sida 1 av 11 EV3 ipad Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Patientenkät Väntrumsmilj

Patientenkät Väntrumsmilj Patientenkät Väntrumsmilj 1. I vilket väntrum sitter du? 1. I vilket väntrum sitter du? n A. Sunderby sjukhus 79 100 100 100 179 100 B. Kalix vårdcentral 0 0 0 0 0 0 C. Hortlax vårdcentral 0 0 0 0 0 0

Läs mer

Uppgift 3 B. Pedagogiskt inslag

Uppgift 3 B. Pedagogiskt inslag Uppgift B. Pedagogiskt inslag Inledning Syftet med min mini-kurs var att lära ut hur man i Word 00 kan arbeta med bilder som man själv fotograferat och sen sparat i datorn. Moment som ingick var: Infoga

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Doros enkla SMS-skola

Doros enkla SMS-skola Doros enkla SMS-skola Introduktion Välkommen till Doros enkla SMS-skola. Detta är en guide för dig som aldrig SMS:at tidigare. På Doro använder vi SMS flitigt. Nu hoppas vi att även DU ska komma igång

Läs mer

SNABBKURS Se hur man använder programmen

SNABBKURS Se hur man använder programmen SNABBKURS Se hur man använder programmen Min Kassa Min Räknare Min Plånbok MIN KASSA I Min Kassa kan du undersöka om pengarna du har räcker till det du planerar att köpa. Du kan också skriva ut en minneslapp.

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10.

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10. Innehåll Inledning 3 Metod 3 Läge 4 Utseende 5 Interjuver 6 Lathund 8 Flödesschema 9 Problem och svårigheter 10 Skisser 11 Det nya utseendet 15 Nytt flödesschema 17 Inledning Metod När vi skulle välja

Läs mer

Hur tillgängliga är uttagsautomater för personer med funktionsnedsättning och äldre? Post- och telestyrelsen

Hur tillgängliga är uttagsautomater för personer med funktionsnedsättning och äldre? Post- och telestyrelsen Hur tillgängliga är uttagsautomater för personer med funktionsnedsättning och äldre? Post- och telestyrelsen November 2014 Sammanfattning En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda

En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda Sammanfattning En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda Uttagsautomater ska vara enkla att använda. För att tillgängligheten till automaterna ska vara god för personer

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

Information från Löne- och Pensionsservice

Information från Löne- och Pensionsservice Information från Löne- och Pensionsservice Information om bankbyte och övergång till e-lönebesked Den 1 juni 2011 byter Östersunds kommun bank till Swedbank. Det innebär att lön kommer att betalas ut via

Läs mer

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel Inledning Studenterna i Id-00 har fått i uppgift att analysera vars en apparat. Vår grupp har valt att analysera en mikrovågsugn, Whirlpool MT 257, som finns på en studentkorridor på Michael Hansens Kollegium

Läs mer

Användarmenyn. S k r i v d i n k o d...

Användarmenyn. S k r i v d i n k o d... Användarmanual Användarmenyn När larmsystemet är i frånkopplat läge kan användarmenyn nås genom att en användare skriver in sin PIN-kod. Från användarmenyn kan larmsystemet sedan larmas på, sättas i skalskyddsläge,

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

Minimanual för Baltzaranvändare, ABF

Minimanual för Baltzaranvändare, ABF Minimanual för Baltzaranvändare, ABF Inloggning i Baltzar Öppna Baltzar via Internet Explorer i Citrix Klicka på ikonen för Internet Explorer i Citrix Via Startsidan väljer du Baltzar 5 Du hamnar nu i

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Usability Partners. World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system

Usability Partners. World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system World Usability Day 2012 Användbarhet av finansiella system En eye-tracking studie på fyra av Sveriges storbankers webbplatser. Bakgrund 8 november 2012 är utsett till World Usability Day av UPA (Usability

Läs mer

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios Dialect Unified Användarmanual mobilapplikation ios Med Dialect Unified Mobilapplikation når du växelns centrala funktioner direkt i din mobiltelefon. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper

Läs mer

Botkyrka Vuxenutbildning

Botkyrka Vuxenutbildning 2012-05-24 Botkyrka Vuxenutbildning Så här gör du din ansökan Post Botkyrka Vägledningscenter, Utbildningsvägen 2, 147 85 TUMBA Besök Tumba gymnasium Tel 08-530 617 90 www.botkyrka.se/ansokanvux 2 [27]

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

LÄS HELA MANUALEN INNAN ANVÄNDNING SPARA DESSA INSTRUKTIONER

LÄS HELA MANUALEN INNAN ANVÄNDNING SPARA DESSA INSTRUKTIONER DET HÄR INGÅR: PÅ/AVknapp Indikatorlampor för fläkthastighet Bakre galler L DE ME LÅG HÖ G Främre galler Vattentank Knapp för fläkthastighet Ljusknapp USB-kabel USB-strömadapter LÄS HELA MANUALEN INNAN

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Hantera och koppla samtal

Hantera och koppla samtal Hantera och koppla samtal I denna guide beskrivs grundläggande samtalshantering i Softphone i datorn som till exempel att svara och koppla samtal. Ytterligare mer avancerade funktioner beskrivs i guiden

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER 1 Drift & underhålls instruktioner Vad skall jag göra när en användare/hyresgäst säger att de inte kommer in med sin nyckelbricka? Vad indikerar lysdioderna

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Så här funkar det i mobilen!

Så här funkar det i mobilen! Så här funkar det i mobilen! Hur köper jag Idrottsrabatten i mobilen? För att köpa ett häfte i mobilen så skickar du ett sms med koden (ex. IRGBG för Göteborg) för den ort som du vill ha till nummer 72270.

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

Prisad färg 2014. tävlingsbidrag av Eva Sundman

Prisad färg 2014. tävlingsbidrag av Eva Sundman Prisad färg 2014 tävlingsbidrag av Eva Sundman Inspiration från 5 olika decennier: Jag använde mig av internet, olika köksböcker och vänner som har bra minne för vad som har varit modernt genom åren. 60-tal:

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

BluStar Agent mobiltelefon (MEX)

BluStar Agent mobiltelefon (MEX) BluStar Agent mobiltelefon (MEX) Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Samtalen kommer

Läs mer

Användarmanual 948 GSM-GPRS

Användarmanual 948 GSM-GPRS Användarmanual 948 GSM-GPRS Kontrollpanel Aktivering och inaktivering av larmsystemet För att aktivera ditt system från kontrollpanelen, slå din PIN-kod och avsluta med OK. Du kommer därefter in i en meny

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Användardokumentation Beställning via rekvisition

Användardokumentation Beställning via rekvisition 2019-03-21 1 (14) Användardokumentation Författare: Marika Agetoft Användardokumentation Beställning via rekvisition Inledning Denna användardokumentation även kallad lathund används för att beställa via

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel Information Värdetransport/Material/Insättning/Växel Välkommen till Nokas Värdehantering! Nokas tackar för förtroendet att vara er partner för kontanthantering. Vi hoppas du blir nöjd med din tjänst och

Läs mer

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7.

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7. INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid 1. Inledning 1 2. Metod 1 3. Så funkar det 2 4. Feedback 4 5. Resultat och diskussion 4 6. Detta ville vi ändra på 5 7. Lösning 7 Bilagor: 1 Användarintervjuer 2 Lathund för pantning

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Den hungriga fisken. Vi ska göra ett spel om en hunrgig fisk! Styr den stora Hungriga Fisken och försök att äta upp alla kräftor som simmar omkring.

Den hungriga fisken. Vi ska göra ett spel om en hunrgig fisk! Styr den stora Hungriga Fisken och försök att äta upp alla kräftor som simmar omkring. Nivå 2 Den hungriga fisken All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Läs mer

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28

H10_Statistik och Vetenskapsteori. Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 H10_Statistik och Vetenskapsteori Antal deltagare i enkäten: 44 Antal erhållna enkätsvar: 28 1. I vilken utsträckning anser du att du uppnått de angivna kursmålen? (5) Stor 13 46,4% (6) Mkt stor 5 17,9%

Läs mer

Förslag till arbetsgång

Förslag till arbetsgång BILAGA 1 Förslag till arbetsgång Urval av fastigheter/by, avgränsning. Vilka byar och områden som ska inventeras diskuteras utifrån Janssons regionindelning av länet. Fastighetssökning Fastighetssökning

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare

Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare 2019-04-11 1 (14) Omsorgsavdelningen Upprättad den Ansvarig Systemförvaltare 2018-01-13 Upprättad av Reviderad den Karin Broholm 2019-04-11 Manual skapa och uppdatera genomförandeplan i LifeCare Kom igång

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 5

Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11030-8-01 9789147110308c1c.indd 1 2014-05-16 11.26 TUMMEN UPP! Ç C I TUMMEN UPP! SVENSKA KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se DK-serien Gör en fotobok med myphotobook.se 1 Gör din egen fotobok Den här kursen är gjord för dig som vill vara lite kreativ med dina digitala bilder. Här lär du dig att göra en personlig fotobok där

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet.

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet. Export till SAM Internet 2015 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Maria Malcus, Johanna Håkansson, Åsa Jansson och Peter Aluuan ID01 INNEHÅLL Inledning 1 Metod 2 Flödessvhema

Läs mer

BluStar Agent IP telefon

BluStar Agent IP telefon BluStar Agent IP telefon Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Du pratar direkt i din

Läs mer

Så här funkar det i mobilen!

Så här funkar det i mobilen! Så här funkar det i mobilen! Hur köper jag Idrottsrabatten i mobilen? Du kan ladda ner Idrottsrabatten i din mobil på följande vis: 1. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play. Sök appen med namnet

Läs mer