Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson"

Transkript

1 Vid fel ring BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT AVBRYT BILJETT Grupp 3 Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

2 Parkeringsautomatanalys Inledning Uppgiften går ut på att analysera en typ av automater ur användbarhetsperspektiv, i vårt fall parkeringsautomater. Vi har analyserat den typ av parkeringsautomater som finns på Universitetssjukhusets område i Lund. Den parkeringsautomat som vi har fotograferat finns på parkeringen vid Klinikgatan 22 med infart från Sölvegatan. Den automat som vi har intervjuat folk vid finns vid den Rosa kiosken på Kioskgatan inne på sjukhusområdet. Metod Vi har själva provat parkeringsautomaten och intervjuat användare. Människorna som parkerar här har ärenden till sjukhuset eller jobbar där. Analys och diskussion Placering Automaterna på sjukhusområdet är placerade i direkt anslutning till parkeringsplatsen. Det finns en stor skylt bredvid automaten med information om parkering. Kommer man bakifrån kan det vara svårt att se att det är en parkeringsautomat, men de flesta står placerade mot en vägg eller så att man alltid kommer framifrån. Utseende Parkeringsautomaten har ett blått metallhölje som innesluter elektroniken. Framsidan av automaten är silver/metallfärgad. Där finns alla funktioner och en mängd information. Högst upp sitter en display. På den står det Klar för drift och veckodag, datum och vad klockan är. När man matar i mynt står det hur mycket pengar man har lagt i och till vilket klockslag man får parkera. Sedan trycker man på knappen för biljett och då står det Vänta Tag biljett på displayen. Rakt under displayen finns en ruta med information om hur man köper P-tid, tryck för biljett -knappen, en pil och text var biljettluckan finns. Nedanför rutan, längst ner i mitten finns biljettluckan. Det finns som sagt var en pil och text, men ingen symbol för biljettlucka. I biljettluckan kommer också returmynten. Det finns ingen information att så är fallet. Till vänster finns myntinkastet. Springan är vinklad till vänster. Troligen för att det ska vara mer ergonomiskt (i alla fall för högerhänta). Bredvid finns en symbol med tre mynt i olika storlekar. Under myntinkastet finns en retur/ångerknapp och information om hur mycket det kostar att parkera.

3 Till höger finns en hel spalt med information om hur man betalar med kort. Under texten finns kortinmatningen. Det finns också en bild med de kort man kan betala med. Ovanpå/vid sidan om informationstexten är en remsa påklistrad med texten: Endast kontant betalning. Funktionen att betala med kort fungerar alltså inte. Högst upp till höger finns en knapp för månadskort. Bredvid är en påklistrad text månadskort. Antagligen har de kommit på senare att den informationen saknades. Om man inte kan läsa eller inte förstår svenska kan det vara svårt att förstå sig på automaten. Det finns bara en symbol för mynten annars är all information i form av text. Parkeringstaxan är kr/2 min. Det borde vara bättre att skriva ut den per timme, alltså kr/timme. Kanske är det för att det ska låta billigare med kr. Feedback Biljettknappen är tydlig. Den är rund och det finns en stor grön ring runt knappen. Det är bra svikt i knappen när man trycker in den, men dåligt klickljud. Returknappen är fyrkantig. Den sitter på en utstickande/upphöjd svart platta. Klicket är tydligt när man trycker in knappen. Färgen är vit. (Vi tycker att den borde vara röd.) Knappen för månadskort är bara en metallknapp. Den är otydlig och borde utmärkas bättre. Precis som med biljettknappen är det bra svikt i knappen, men dåligt klickljud. (Vi tycker att den borde ha en färg, kanske gul.) När man har stoppat i mynten och tryckt för biljett rasslar mynten ner i automatens inre. En del användare tycks tro att de kommer ner i myntreturen och att deras köp inte blivit genomfört. Strax efter kommer biljetten ner i luckan, dock utan ljud. På en del andra parkeringsautomater hörs ett skrivarljud när biljetten skrivs ut. Visuell feedback för man dels på displayen där det står vad man ska göra och dels i form av biljetten. Den är tydlig. Med stor text står det vilken tid man har betalt till, veckodag och datum. I mindre text står när man betalade och var ( Univ. Sjukh. Lund). Det står också Placeras innanför framrutan- väl läsbar utifrån. Fel eller svårigheter Om man har stoppat i för många mynt och fått för lång parkeringstid trycker man på ångra-knappen, alla mynt kommer i returfacket och man får börja om från början. Displayen visar det första texten igen. Det kan vara problem för rullstolsbundna att nå upp att se displayen och nå myntinkastet. Vid en del automater finns det cementgjutningar och trottoarkanter som kan försvåra.

4 Analys av intervjuer Vi intervjuade 8 personer (fem män och tre kvinnor) som nyligen använt parkeringsautomaten. Det var många som inte ville ställa upp på att bli intervjuade p.g.a. att de var stressade till läkartider. Några svar vi fick ut av vår undersökning; - man följer pilarna till automaten, men det är inte alltid skyltingen är bra eller tillräcklig. - De flesta tycker inte att det är för mycket information på automaten eller att den är för svår att förstå sig på. - Informationen som man läser är den om parkeringsavgiften. - De flesta var för att kunna använda kort eller sedlar som betalningsmedel, det var dock mycket delade meningar om vilket betalningssätt som var bäst. Övriga kommentarer vi fick var att man ville ha energisnåla automater och modernare design. Någon hade även stött på en talande automat och tyckte att det kunde vara ett bra sätt att förmedla information om dagens avgifter och under vilka tider avgiften gäller. Av de personer som utfrågades, var det endast en som tyckte att det kunde vara svårt att förstå hur parkeringsautomater fungerade. Svar från intervjuer finns nedan. Resultat och Diskussion Vi tyckte att det var på tok för mycket text och klisterlappar på automaten, något användarna inte reagerade på. Automaten hade en kortfunktion som var satt ur funktion, detta gällde samtliga automater, av samma fabrikat, som fanns i närområdet. Vi tycke att detta var dåligt eftersom det kunde skapa förvirring. Det är dock inte alla användare som är positiva till att använda kort som betalning. Vi upplevde inga direkta problem med displayen eller myntinkastet. Extremt korta personer kan tänkas ha svårt att nå upp men de var lagom monterat för långa personer. Intervjuer, Parkeringsautomat Rosa Kiosken, Kioskgatan, Universitetssjukhuset. Tycker du att det är lätt att förstå sig på automaten? 2. Hur hittade du till den här automaten? 3. Skulle du betala med kort, sedlar om det gick? 4. Tycker du att automaten har onödigt mycket text/information?. Har du några kommentarer om något som är bra eller dåligt, förändringar? 6. Har du lyckats göra något fel, tryckt på fel knapp? Vad hände då? 7. Räknar du ut beloppet i förväg, läser du på displayen, eller direkt på biljetten? Man, 6 år. Bra. Inga problem att förstå.

5 2. Följa pilar. (I detta fall visste han att det fanns en automat här.) 3. Tror inte jag skulle betala med sedlar. Kanske om det fanns myntretur, annars blir det för stora summor. 4. Nej, inte för mycket info.. Bra, taxan står klart och tydligt. 6. Någon gång har det blivit fel, då fick jag mynten i retur och började om. 7. Tittar på displayen. Man, 74 år. Lätt att använda. 2. Har varit här tidigare. 3. Kort? Nej, jag betalar alltid kontant. 4. Nej, inte för mycket info.. Det är inte för mycket information Tittar på displayen. Kvinna, 32 år. Ja, men jag vill helst använda mig utav kort istället för mynt, men den fungerar inte. 2. Jag hittade hit med hjälp av pilarna. 3. Jag skulle gärna betala med kort och sedlar om det fanns möjlighet. 4. Ja, mycket text.. Jag tycker att det skall vara ett alternativ att betala med kort, som fungerar. 6. Inte tryckt fel. 7. Tittar på displayen. Man, 29 år. Ja, de flesta gånger. 2. Jag tittade efter de blå skyltarna med vita pilar. 3. Jag skulle betala med sedlar. 4. Tittar inte.. Det är dyrt. 6. Inte på den här automaten. Jag gjorde fel på en automat i Malmö, jag köpte en biljett som gällde på en annan parkering. 7. Jag tittar på displayen. Man, 36 år. Ja. 2. Jag visste att den låg här. 3. Ja, jag skulle betala med kort om det gick. 4. Nej, tillräckligt mycket info.

6 . En gång när jag var på en annan automat så var det en automat som pratade med mig. Det var bland annat allmän information om vilka tider som parkeringen gällde. 6. Nej. 7. Jag tittar på displayen. Kvinna, 6-70 år. Ja. 2. Jag visste om att den fanns här. Ibland är det svårt att hitta. 3. Dålig skyltning 4. Nej, bra med info.. Dålig skyltning. Bra att den här automaten är av den nyare sorten, som sparar energi. 6. Nej. 7. Jag ser till att ha mynt till hands, och räknar ut kostnadsbeloppet i förväg. Man, 7 år. Sådär, ibland krångligt. 2. Skyltar. 3. I första hand med kort sedan med sedlar. 4. Ja, mycket text.. Inte tydlig nog. 6. Ånger knappen är inte så tydlig, smälter in i sin omgivning. 7. Tittar på displayen. Kvinna, år. Ja, jag använder den varje dag. 2. Efter skyltningen. 3. Jag skulle använda sedlar. 4. Jag tycker att informationen angående kortets användning är onödig eftersom kortet inte fungerar.. Det är bra att parkeringstiden är väl skyltad och att den överensstämmer med informationen på biljettautomaten. 6. Nej, inte för mycket info. 7. Tittar på displayen.

7 Månadsbiljettknapp Myntinmatning Display Ångerknapp Kortinsättning (fungerar inte) Biljettknapp Biljettutmatningsställe På biljetten man får i automaten ser man tydligt hur länge man har betalt, veckodag och datum.

8 FLÖDESCHE MA FÖR PARKERINGSAUTOMATER När man har parkerat sin bil kan man tydligt se skylten som indikerar att här finns en parkerings automat. Automaten i sig står ochså synligt. : Det först man gör är att se hur mycket det kostar och när det kostar. Här kostar det kr för 2 min alla tider. Det står att man kan betala med kr, kr,0kr och med ett antal olika kort. 2: Här berättar man om hur man skall gå tillväga för att köpa en p-biljett. Informationen är tydlig och lagom omfattande. 3: Här informerar man väldigt omfattande och komlicerat om hur man gör för att betala med kort, men man har sedan klistrat upp en lapp som talar om att man inte kan betala med kort. Under denna lapp finns en annan lapp som har en massa pilar. vad denna lapp har för funktion är en gåta. Information om hur man köper månadskort finns också här. 3 2 Väl framme vid automaten börjar man läsa informationen som står på automaten. På denna automat finns mycket information, för mycket information. Om man vill köpa månadskort skall man trycka in månadkorts knappen innan man börjar stoppa i pengarna. Innan man börjar att stoppa i pengar kan man se på displayen att det är klart för nytt köp, klockslag och datum. Automaten har ett tydligt och "ergonomiskt vridet" myntinkast. Det står ochså tydligt vilka mynt man kan betala med. Retutknappen tycker vi har en otydlig färg och form, men där finns en text som talar om dess funktion. När man stoppat in önskat belopp pengar visas detta belopp på displayen. Där står också hur länge p-biljetten gäller. Om man ångrar köpet är det nu man skall trycka på retur-knappen. Pengarna kommer i retur i samma fack som biljetten. Biljetten kommer ut i biljettfacket, man tar biljetten och köpet är avslutat. Om man inte vill avbryta köpet trycker man nu på den gröna knappen. Det raslar till när pengarna faller ner i aparaten. På displayen står det vänta, och man uppmanas också att ta biljetten.

9 PARKERINGSAUTOMAT GÖR SÅ HÄR 0 Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Så här köps P-tid Månadskort 2 0 Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Månadskort Retutmynt Så här köps P-tid Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Retutmynt Biljett Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Biljett Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Så här köps P-tid Betalt kr 0 Till.okt 0:44 Månadskort Retutmynt Taxa: kr = 2 min 2 Så här köps P-tid 0-24 Alla dagar 3 Retutmynt Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Taxa: 6 2 Biljett Biljett 0:44

10 Redesign av parkeringsautomat Det första vi kom fram till var att användargränssnittet skulle vara utformat så att man inte skulle kunna göra fel, att inte lämna något tvetydigt. För att inte ge användaren för många val gjorde vi därför två automater, en för kort och en för mynt. De båda automaterna är satta rygg mot rygg så att de utgör endast en enhet. Samtliga funktioner skulle vara mappat vertikalt, första funktionen högst upp biljett längst ner. Med detta i åtanke dislokerade vi Avbryt/Ångerknappen för att tydligt påvisa att den inte ingår i flödesschemat för biljettköp. Avbryt/Ångerknappen är ändå centralt placerad och tydlig. Vi har även förstärkt mappningen genom att låta hela automaten vara avsmalnande åt det håll man ska använda funktionerna, likt en pil. Samt färglagt området runt funktionerna. Över automaten har vi ett tak för att undvika att det ska rinna vatten längs automatens framsidor. Färger Automaten har färgerna blå och vit, eftersom dessa är starkt förknippade med parkering, trafikskylten för parkering. Avbryt/Ångerknappen har en klar röd färg eftersom detta är en inarbetad färg för NEJ eller STOPP, till skillnad från grön som är JA. Vi har grön färg på knappen för biljett samt i biljettluckan för att dessa två ska vara hoplänkade och positiva. Information På automatens kortsida finns tydliga symboler för vilken sida av automaten som det går att betala med kort respektive mynt. Symboler för vilka korttyper som kan användas i kortautomaten finns bredvid kortläsaren, info om pris och hjälptelefonnummer finns under displayen. Detta är klisterlappar som kan bytas eftersom den informationen ska kunna ändras. Knapparna man väljer summan man vill debitera på sitt kort, ser ut som de mynt med vilkas valörer man kan betala, 0-krona, -krona och -krona. Feedback Visuell feedback Om Avbryt/Ångerknappen används lyser den i fem sekunder medan köpet avbryts. Meddelandet Köp avbrutet fyller displayen. När Biljettknappen trycks in lyser den grönt tills biljetten är färdigskriven. När biljetten matas fram lyser det grönt i biljettluckan. Det gröna ljuset tänds även om man får pengar i retur vi ett avbrutet köp. Hela tiden får man information på displayen om vad som skall göras eller vad som händer. Kortautomat När kortet dras byter displayen info och ber kunden mata in den summa som man önskar parkera för. När en myntknapp trycks in ökar summan i fältet för betalat belopp, samt sluttiden för biljetten.

11 Myntautomat När mynten läggs i ökar summan i fältet för betalat belopp, samt sluttiden för biljetten. Audiell feedback Taktil feedback Samtliga knappar har ett klickljud. När biljetten skrivs förstärks detta av ett skrivarljud. Klicket i knapparna känns genom att man först får ta i lite extra, sedan lossnar knappen och går i botten så att man får en klickkänsla.

12 Myntautomaterna sedda från sidan KORT MYNT 0

13 Kortautomaten Kort som går att använda i automaten. Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT BILJETT Välkommen 3:4 drag ditt kort 3:4 Välj belopp Tag din biljett 3:4 Ha en bra dag! Belopp: 2 kr 3:4-4:4 Tryck för biljett

14 Myntautomaten Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT BILJETT Välkommen lägg i mynt 3:4 Belopp: 2 kr 3:4-4:4 Tryck för biljett Tag din biljett 3:4 Ha en bra dag!

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Gruppuppgift 1: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Medverkande: (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba ID00, Industridesignprogrammet, LTH 2001-09-19

Läs mer

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Innehållsförteckning Inledning... 1 Metod... 1 Den kognitiva genomgången... 2 Scenariogenomgång...

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Analys av: Kajsa Ericsson Karin Hartman Johan Lycke Susanna Silfverberg Sammanfattning I kursen Kognitionsergonomi har

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign i kursen Grafiska Gränssnitt vid IT-universitet i Göteborg 2004-10-22

av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign i kursen Grafiska Gränssnitt vid IT-universitet i Göteborg 2004-10-22 INDIVIDUAL PROJECT 1: PAPER Analys och jämförelse av designvalen i Internetbaserade biobokningsystem på Sveriges två största biografer, SF Bio och Sandrew Metronome av Per Hjalmarson, Interaktionsdesign

Läs mer

Utrymningsplaner. Om att utforma utrymningsplaner. Andreas Hagström. Räddningsverkets kontaktperson: Olsson Johan, 0612-82191

Utrymningsplaner. Om att utforma utrymningsplaner. Andreas Hagström. Räddningsverkets kontaktperson: Olsson Johan, 0612-82191 Utrymningsplaner Om att utforma utrymningsplaner Andreas Hagström Räddningsverkets kontaktperson: Olsson Johan, 0612-82191 Bakgrund: Mittuniversitetet har på sina tre campusorter ett stort antal utrymningsplaner.

Läs mer

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3 Snabbstart med Turbo...3 Kalenderbokningen....3 Hur en bokning går till...4 Boknings Dialogen:...4 Godkänn Logipris....4 Checklista...6 Kommentera bokning...6 Ändra order....6 Övriga funktioner på kalendern...7

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

EasyCashier Manual version 2.6 SE

EasyCashier Manual version 2.6 SE EasyCashier Manual version 2.6 SE 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Kassavy... 4 Nytt kvitto... 4 Sök artikel... 5 Registrera växelkassa... 5 Öppna kassalåda... 5 Presentkort... 5 Sälja ett presentkort...

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Manual för Sverigekassans hemsida

Manual för Sverigekassans hemsida Manual för Sverigekassans hemsida Manualen visar hur du bygger ditt eget kassaregister. Du får provbygga och testa hur mycket du vill. Om du blir nöjd med ditt kassaregister kan du beställa och få det

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 6, december 2014 * * * * *************************************************** Sälj mer utan att

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 Kapitel 3 Organisera ditt liv bättre Ordna dina kontakter, kalendrar och annat som du vill ha det Jag tror att många människor i första hand skaffar

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme

Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme Bygg ett billigt GSM larm på 1 timme + Du får dessutom användning för din gamla GSM telefon Denna artikel som pdf dokument - eller om du läser pdf filen och vill läsa html > www-moderna-hemlarm.se Efter

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer