?Har du För dig som är ung! koll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "?Har du För dig som är ung! koll"

Transkript

1 Har du koll? För dig som är ung!

2 Har du råd att bli vuxen? Alla tonåringar drömmer nog om att bli vuxen. Om att bestämma över sitt eget liv och ta sina egna beslut. Om friheten att tjäna egna pengar och att själv ta hand om dem. Att ha råd gör allt mycket enklare men kruxet är att ha koll på sin ekonomi så att man alltid kommer att ha råd. Inte bara idag utan också i framtiden! Alla har en möjlighet att tidigt börja bygga för framtiden. Genom att skaffa kunskap och att ha koll på läget, kan man både ha kul för pengarna och spara för framtiden. Vuxenlivet startar runt arton år. Redan då behöver man pengar för körkort, för egen bostad eller studentlya, för att plugga eller vad man vill satsa på. Har man haft koll på sin ekonomi fram till den dagen blir allt mycket enklare. Alltså - det handlar inte bara om att ha pengar. Det handlar om att lära sig hur man kan ha koll på sin ekonomi. Vi på Sparbanken både kan och vill hjälpa dig. Vi är en schysst bank som ger dig råd och stöd genom hela livet. Det är inte alls säkert att mycket pengar gör dig lyckligare. Däremot vet vi säkert att en god ekonomi gör livet mycket lättare ett leva. Tänk också på att ordet frihet står för något mycket större än bara pengar.

3 Pengar kan också växa! Du har antagligen hört det förut? Det är viktigt att lära sig att spara och att vara sparsam. När du får ditt första jobb, och din första lön, då leker livet. Som nyrik är det lätt att spendera och handla utan att tänka. Men snart ökar också kostnaderna och då är det viktigt att du har koll på din ekonomi. Det måste gå ihop och helst bli pengar över! Om du lär dig att undvika onödiga och dyra kostnader kommer du alltid att kunna spara något varje månad och samtidigt ha lite extra pengar i reserv. Efterhand som dina sparade pengar ökar, ökar också möjligheterna för dig att själv påverka ditt sparande. Det som en gång kanske var tråkigt blir plötsligt roligt och spännande. Tillsammans med banken, eller själv, kan du placera en del av dina sparade pengar i exempelvis fonder! På kort eller lång sikt! Med små eller stora risker! Ta kontakt med oss på banken. Vi kan berätta för dig hur du kan få dina sparade pengar att växa. Kortsiktigt eller långsiktigt? Försiktig eller risktagare? Det finns olika sätt att spara. En bra början är att buffertspara på kort sikt och med låg risk på ett bankkonto. Det är då enkelt att komma åt pengarna om något oförutsett händer. Ska du spara till något speciellt, ex en resa, ett körkort eller en bostad, kan du välja mellan konto och fonder beroende på tid och vilken risk du vill ta. Fråga på banken vilken sparform som passar bäst.

4 Vem betalar? Du själv eller mamma? Vi besökte skolan en dag när Bankhörnan var där för att se hur ungdomar ser på ekonomi, sparande och framtidsdrömmar. Det vanligaste svaret var att det ordnar sig och många sa Om jag behöver pengar så frågar jag min mamma! Helt klart var i alla fall att de som hade bestämt sig för något också sparade. Eller som någon sa Det är lätt att börja spara om man har bestämt sig för något - om man har satt ett mål! Men några av ungdomarna berättade att de sparat en liten summa varje månad sedan de var små. Jag har sparat 100 kr i månaden sedan jag var 14 år och idag har jag kronor på banken berättade Mikaela. Johanna berättade att hon fått pengar av sina föräldrar för att ta körkort. De har sparat varje månad sedan jag blev född. Jag har fått lite nu till körkort och jag får resten när jag fyller 18 år. Kanske kommer Johanna att göra samma sak den dag hon får egna barn! Viktor berättade att han bestämt sig för att resa efter skolan. Jag sätter undan 250 kr varje månad av mitt studiebidrag, berättade han. Viktor är ansluten till Internetbanken och sköter allt själv via datorn. Han spar också en del i fonder men där får han hjälp: Det är för svårt så det får jag hjälp av min mamma med. Det är bara du som kan ta ansvar för din ekonomi och forma din framtid. Var rädd om ditt varumärke. Ett bra varumärke gör det lättare för dig att få ett jobb, hyra en lägenhet eller att skaffa ett lån.

5 VARNING! Fastna inte i lånefällan! SMS-lån och andra billiga lån till unga människor har blivit ett stort problem. Man lockar med snabba pengar utan krav på säkerhet! Men man berättar inget om baksmällan. Kredittiden på SMS-lån är oftast kort, vanligen bara 30 dagar. Kostnaden för att låna är också mycket högre än vid vanliga banklån, trots att de ibland även skriver att lånen är räntefria! Istället får du betala skyhöga administrativa kostnader. Det intressanta är ju faktiskt vad det totalt kostar att låna, alltså det som kallas för den effektiva räntan. Undvik kronofogden! Många ungdomar har problem med att betala sina räkningar och antalet unga med obetalda skulder ökar hos Kronofogden. Att starta vuxenlivet med en betalningsanmärkning och stora skulder är verkligen ingen höjdare. Företagen som snabbt och enkelt vill låna ut pengar gör det inte för att vara snälla. Idén är att enkelt och snabbt tjäna pengar. Betalar man inte tillbaka i tid får man direkt en påminnelse. Klarar man inte det går kravet vidare till inkasso, till kronofogden och vidare till en betalningsanmärkning och skulden växer med ytterligare kr för utmätning. En betalningsanmärkning ligger registrerad i tre år efter det att skulden slutligen betalats - eller drivits in av kronofogden. Vi vill skrämma dig! När man längtar riktigt mycket efter något - är det så lätt att bara tänka med hjärtat! Gå alltid till en etablerad bank - gärna till oss - när du behöver låna pengar. Tar du ett snabblån hos ett av de snälla företagen, kan den effektiva räntan vara så hög som 800 % med alla avgifter! Om du exempelvis lånar kr på en månad och får betala tillbaka kr, så är den effektiva räntan 480 %.

6 Johanna Nylund Telefonbanken Fråga oss! Vi heter Carina, Johanna, Anette och Sara och vi är ungdomsansvariga på Sparbanken. Vi har till uppgift att hjälpa dig och att vara din kontaktperson på banken. Det är till oss du vänder dig när du har frågor om ung ekonomi och om hur allt funkar på banken. Var inte rädd för att ta kontakt med oss! Du kan fråga oss om allt och det är bättre att fråga en gång för mycket än inte alls. Du kan ringa, mejla eller säga till direkt på banken, så hör vi av oss! Ibland finns vi på skolorna med vår Bankhörna. Där kan du besöka oss och ställa dina frågor om pengar och ekonomi. Gå in på hemsidan och läs mer om när vi är på din skola. Ett bra tips är att läsa mer om ung ekonomi på vår webbsida. Där kan du göra en egen koll på ekonomikompassen.se, få bra tips och lite annat smått och gott. Men det bästa tipset är att du kontaktar någon av oss, när du behöver råd eller hjälp. Carina Ryman Kungsängen Anette Berggren Sara Wahrolin Bålsta Enköping

7 0:-/år Ungdomspaketet Allt detta ingår - kostnadsfritt för dig som är mellan 13 och 20 år Ungdomskonto med egen uttagsrätt Du bestämmer över pengarna. Bankkort Med Bankkort Maestro kan du betala i butiker i Sverige och utomlands samt ta ut kontanter i uttagsautomat. Du som är 18 år har möjlighet att byta till ett VISA-kort med ytterligare funktioner och möjligheter. Internetbanken Med internetbanken ung kan du kan kolla uttag, insättningar, saldo och öppna e-konto. Du som är 18 år får, utan kostnad, tillgång till vår vanliga internetbank, där du bl a även kan betala dina räkningar. Telefonbank Med Telefonbanken kan du bland annat få veta hur mycket du har på ditt konto och föra över pengar mellan konton. Du som är 18 år får ansluta Personlig service - en kostnadsfri tjänst där du träffar våra rådgivare vardagar mellan Ladda Mobilen* Du kan ladda ditt kontantkort till mobilen via Telefonbanken, slå 73#, eller via Internetbanken. * Halebop, Tango, Telenor, Tele2Comviq, Telia, Parlino och 3. ID-kort Ett ID-kort är en bra legitimation för alla tillfällen. Skaffar eller har du redan tjänsterna ovan är ID-kortet gratis. Ta med personbevis samt en nära anhörig som kan legitimera sig när du ska beställa. Sparbankens Hemförsäkring Kostnadsfri premie i 3 månader när du tecknar ett helårsavtal. Körkortssparande Spara minst 100 kr/mån via en regelbunden överföring till ett e-sparkonto eller en fond. När du sparat i minst ett år så bjuder vi dig på en körkortslektion. Sparar du i två år bjuder vi på ytterligare en körkortslektion. Skaffa ungdomspaketet hos oss på banken. Är du under 18 år måste du ha fullmakt. Läs mer på:

8 Sparbanken i Enköping är en lokal självständig bank som står stadigt även när det blåser. Vår enkla grundidé är att inte spekulera och att alltid omvandla lokalt sparande till lokal finansiering. Alla våra beslut tas på våra kontor, här där du bor och inte i Stockholm. Det handlar om närhet, förtroende och relation. När det går bra för oss stannar vinsten i banken och arbetar i bygden. Det kan vara bra att veta när du gör dina bankaffärer nästa gång. Telefonbanken: Personlig service: M F Självbetjäning dygnet runt. Telefon till samtliga kontor: Enköping: Torggatan/V:a Ringgatan. Öppet: M F To Bålsta: Stockholmsvägen 85. Öppet: M F To Kungsängen: Torget 1. Öppet: M F To BO-kontoret i Bro: Bro centrum, mitt emot ICA Öppet: M To F Tidsbokad rådgivning kan ske även på andra tider efter överenskommelse.

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi Välkommen till Svea Ekonomis skola för privatekonomi 1. Del 1. Ungdomsdel 4 Första inkomsten 8 Hemförsäkring 10 Ibland måste man låna 18 Skaffa en sparbuffert Del 2. Föräldradel. Sidan 25 2 välkommen Här

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska Koll på pengarna 2013 Hjälp med din budget Råd och tips om Din ekonomi på lättläst svenska Din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vi kanske vill köpa hus, eller bil, eller resa bort på semestern.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Bolån steg för steg när du köper bostad

Bolån steg för steg när du köper bostad Bolån steg för steg när du köper bostad Innehåll Bolån hos SEB enkelt, flexibelt och tryggt!... 4 Att tänka på när du köper bostad... 6 Tips från Jens... 7 Bolån steg för steg... 10 Så här sätter vi bolåneräntan...

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1 Privatekonomi Livet och pengarna Avsnitt 1 5 Sant eller falskt Ringa in S eller F 1. Ränta är en kostnad för att låna pengar. 2. Man kan bli vräkt om man inte betalar hyran i tid. 3. Faktura är samma sak

Läs mer

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. Vi hjälper dig byta bank Det är enkelt att bli bankkund hos. Vi hjälper dig med allt det praktiska ser till att löneinsättningar,

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

Spara Låna. Våga förändra för att nå din dröm.

Spara Låna. Våga förändra för att nå din dröm. Spara Låna & EN RIKTIG KUNDTIDNING FRÅN IKANO BANK Saras nummer! Våga förändra för att nå din dröm. Nytt liv. Renovera smart. Möt oss på Facebook. Sara har gjort det många drömmer om för att det gick!

Läs mer

Goda råd om pengar 1

Goda råd om pengar 1 Goda råd om pengar 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Lån och kredit... 12 Reklam och erbjudanden...

Läs mer

Rapport 2015:8. Med väntan växer skulden. En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen

Rapport 2015:8. Med väntan växer skulden. En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen Rapport 2015:8 Med väntan växer skulden En fördjupad studie av den kommunala budget- och skuldrådgivningen 131 Bilagor Bilaga 1 Enkät till allmänheten Bilaga 2 från allmänheten Bilaga 3 Enkät till kommunerna

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET

Koll på pengarna. Råd och tips om din ekonomi FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET 2015 Koll på pengarna FÖLJ FAMILJEN JOHANSSON HJÄLP MED DIN BUDGET Råd och tips om din ekonomi Din ekonomi Du vill att pengarna ska räcka hela månaden, varje månad. Du har något du vill spara till men

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Upptäck Aktiehandel på nätet. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter Det år som vi nu lämnat bakom

Läs mer

Till dig som är ung... 5. Bo hemma... 7. Flytta hemifrån... 10. Välja yrke... 17. Studier... 20. Börja arbeta... 30. Spara... 35. Låna...

Till dig som är ung... 5. Bo hemma... 7. Flytta hemifrån... 10. Välja yrke... 17. Studier... 20. Börja arbeta... 30. Spara... 35. Låna... Innehåll Till dig som är ung... 5 Bo hemma... 7 Flytta hemifrån... 10 Välja yrke... 17 Studier... 20 Börja arbeta... 30 Spara... 35 Låna... 39 Fickpengarna... 44 Ordning på pengarna... 47 Vad kostar det

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi LEKTIONSTIPS FRÅN SWEDBANK OCH SPARBANKERNA LYCK SLANTEN Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi 1/9 Till dig som är lärare

Läs mer

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun.

Korta svar på de vanligaste frågorna Om du vill veta mer kan du läsa under rubriken Fler frågor. Du kan också fråga socialtjänsten i din kommun. Frågor och svar om ekonomiskt bistånd lättläst Artikelnummer 2006-114-4 Här kan du läsa frågor och svar om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är pengar du söker från socialtjänsten så att du klarar

Läs mer

Spara Låna TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID

Spara Låna TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID Spara Låna TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndigheter, organisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska

Läs mer

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga Procent i vardagen Idén till detta arbete växte fram när författaren, Ulrika Gustafsson, själv bytte bank och funderade på omläggning av lån och nytt sparande. Varför inte göra detta till ett arbetsområde

Läs mer