Intervjuguide - förberedelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intervjuguide - förberedelser"

Transkript

1 Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse A och O. Du har chansen att verkligen visa vad du går för, samtidigt som du lär känna företaget och uppdraget bättre. Här får du hjälp på vägen att lyckas med dina förberedelser inför intervjun. Du startar med att göra en grundläggande kommunikationsplan. Det innebär att du sätter dig ned och funderar igenom vilken bild arbetsgivare ska få av dig och vad du kan tillföra företaget och uppdraget. Hur vill du bli uppfattad? Under intervjun möter du en eller flera personer som är intresserade av att få reda på mer om dig. Mötet är begränsat i tid och allt som sägs kommer inte att fastna i minnet. Utgå därför ifrån att du inte kan leverera en fullständigt komplett bild av vem du är. Detsamma gäller för den du möter. Precis som du får ett intryck av arbetsgivaren, kommer du att leverera ett intryck tillbaka. Hur det intrycket blir är delvis upp till dig. Vilket intryck vill du att rekryteraren ska få om: Dina prestationer? Din personlighet? Din potential? Vad kan du göra för att kommunicera det på ett tydligt sätt? Kan du till exempel använda vad du säger, vad du har på dig och vad du gör? Skriv ned svaren som kommer till dig och sammanfatta dessa i en Elevator Pitch. Du kan hämta inspiration till övningarna i Nätverksskolan. Lär dig bra svar på de generella frågorna Berätta lite om dig själv, är en vanlig öppningsfråga som intervjuaren ställer för att han eller hon ska kunna skapa sig ett helhetsintryck av dig. Var personlig, men inte privat. Undvik att rabbla upp hela ditt CV (som intervjuaren redan har läst). Lagom tid är ett par till tre minuter. (Se din sammanfattning.)

2 En annan vanlig öppningsfråga i en intervju, som många generellt inte har så lätt att svara enkelt och direkt på är: Vilka är dina starka respektive dina svaga sidor? Vilka är dina starka sidor? Här är det lätt att man vill visa på alla sina färdigheter. Välj ut tre huvudegenskaper och fokusera på dem. Är du osäker samla superlativ hos kollegor och vänner. Självkännedom och ödmjuk kaxighet är bra. Skippa överdrivet skryt om att du är störst, bäst och kan allt i hela världen. Samtidigt är det viktigt att du inte heller är för blygsam kring vem du är och vad du faktiskt är riktigt bra på. Balans är bäst Vilka är dina svaga sidor? Kalla det din utvecklingspotential istället för svagheter. Visa att du är medveten om dem och villig att växa. Jämför gärna även med annonsen om någon av dina mindre bra sidor kan uppfattas som positiva i den tjänst du söker. Generellt, prata alltid mindre om dina svaga sidor än dina positiva Dagarna innan Gör research om arbetsgivaren När det blir dags för intervju bör du ha läst på ordentligt om företaget. Då kan du känna dig lugn och trygg. Leta gärna efter information om: Företagets grundare, historia och bakgrund Företagets affärsidé och verksamhet Ekonomisk status Ledarskapsfilosofi Antalet anställda i Sverige och eventuellt utomlands Huvudkunder Samarbetspartners Främsta konkurrenter Branschspecifika utmaningar den närmaste tiden Medverkan i traditionell media respektive sociala medier Viktigast av allt är inte att rabbla siffror eller fakta utan att du förmedlar nyfikenhet och intresse för företaget, att du verkligen vill jobba där. När du gjort en sådan grundlig research har du också bättre möjligheter att ställa frågor, så du inte bara

3 intar positionen sitta och bli utfrågad. En diskussion här kan vara mycket uppskattad, framför allt om företaget rekryterar själva. Träna på de vanliga frågorna När du har en bra uppskattning av vad du ska säga till den specifika arbetsgivaren gör du det lättare för dem att lätt förstår vilket värde/nytta de får ut av att anställa dig. Varför vill du jobba hos oss? Visa uppriktigt engagemang, att du läst på om företaget och tjänsten samt att du verkligen vill jobba på företaget. Varför skall vi anställa dig? Förmedla en känsla av att du vet vem du är och vad du kan tillföra företaget för nytta. Visa vilja och glöd! Obs! Här handlar det om att vara förberedd och kunna sälja in sig själv! Var ser du dig själv om 3, 5 eller 10 år? Det är bra om du visar att du har en framtidsplan och även att du tänker dig en utveckling inom företaget. Vad har du tänkt dig i lön? Klurig fråga, undvik gärna att göra löneanspråk för tidigt i processen. Försök vänta tills du vet mer om tjänsten, arbetsvillkor och tills du sålt in dig lite bättre. Fler vanliga frågor: Vad vet du om företaget? Föredrar du att jobba i grupp eller ensam? Om jag skulle fråga din nuvarande chef om vad du skulle behöva utveckla mer hos dig vad tror du att han eller hon skulle svara då? Hur hanterar du stress? Varför slutade du ditt förra jobb? Hur tror du att vår bransch kommer att utvecklas de närmaste åren? Nämn ett misslyckande du gjort och vad du lärt dig av det? Du har en lucka här i ditt CV, vad gjorde du då?

4 Berätta lite om din familjesituation? Hur hanterar du kritik? Beskriv vad du anser vara en bra chef. Hur hanterar du jobbiga kollegor/kunder/elever? Vad driver dig? Har du fler jobb på gång? Lär av tidiga erfarenheter Vad har gått bra förut? Börja med att reflektera över dina tidigare erfarenheter av intervjusituationer. Vad tyckte du själv gick bra? När nådde du fram och fick kontakt? Vilka intervjufrågor var lätta och vilka behöver du vara mer förberedd på till nästa gång? Testa att ringa eller mejla den som intervjuade dig förra gången och be om feedback på hur de upplevde dig. Öka dina chanser att få ärliga svar genom att inleda med att du vill förbättra din förmåga att nå fram under intervjuer och hoppas få några tips på vad du kan göra mer, eller annorlunda. Passa också på att fråga vad den som fick jobbet hade för egenskaper/meriter etc. Timman före intervjun Ha koll på dina papper. Vad var det som hjälpte dig att komma till intervju? Kanske kan du till och med fråga rekryteraren när de ringer för att kalla dig till mötet. Skickade du in en ansökan har du mycket nyttigt att plocka därifrån. Använd och förstärk det som väckt intresse från början. Gå upp i tid på morgonen och ta en promenad innan samtalet så kommer du i bra balans. Kom i tid, verkar kanske självklart men det är mycket bättre att komma i god tid så du hinner samla dig än att komma i sista stund med andan i halsen. Peppa dig själv (och tysta din elaka röst) Att gå på intervju kan ge mixade känslor. En del människor har en inre kritiker. Känns det igen? Så här kan du ladda för att tänka mer positivt och känna dig peppad:

5 1. Ersätt kritiken med pepp Skriv gärna ner eventuella negativa tankar som kommer så att du kan se vad det finns för röd tråd i ditt sätt att tänka. När du sedan vet var du ska sätta in din stöt, säger du stopp till dig själv varje gång du får en sådan negativ tanke. Stopp! Och ersätt sedan med en positiv tanke. Ex denna intervjun gick bättre än förra, bra jobbat eller bra svarat på den frågan, den var ju en riktig utmaning osv istället för att banna dig själv för eventuella fel du sagt eller gjort. 2. Titta tillbaka Kom ihåg hur du tidigare gjort för att vända tankenederlag till framgångar. Hur har du peppat tidigare? Någon gång har du ju absolut lyckats undvika tankefällor. Gör mer av det som brukar fungera. 3. Lyssna på peppare Fokusera på den positiva bekräftelsen istället för att avfärda dina framgångar som tur. Observera även och fråga hur andra gör för att ge sin inre kritiker en match. Gör som dem. 4. Pepp-peppra dig själv Se dig själv i en situation där du redan fått jobbet. Säg jag kan. Peppa dig med positiva tankar om dig själv och andra gånger du klarat utmaningar galant. Du kan till exempel tänka tillbaka på en situation där du var precis sådär trygg och full av energi, som du vill vara när du går på intervjun. Behöver du ytterligare stöd ring en god vän. Känner du dig nervig så kom ihåg att nervositeten gör dig mer skärpt. Se det positivt! Under intervjun Ställ själv frågor Visa på engagemang och initiativ genom att ställa egna frågor istället för att bara bli utfrågad. Du vill ju veta mer om tjänsten och företaget innan du bestämmer dig om det är rätt för dig, eller hur? Ta hjälp av din research. Visa att du vill ha jobbet Tala om att du är rätt man eller kvinna för jobbet. Tänk antijante och ta lite större plats än du brukar.

6 Kroppsspråket är viktigt Man brukar säga att kroppsspråket säger allt och visst stämmer det till viss del att kroppen verkligen talar sitt eget språk på gott och ont. Om du tänker på att ha ett öppet kroppsspråk så når du lättare fram. Undvik helt att ha armar och ben i kors! Observera hur den andra sitter och rör sig och anpassa din stil till honom eller henne, men inte så tydligt att det verkar som om du försöker leka Följa-John. Anpassa taltempot Ordet kommunikation betyder att göra tillsammans. Lyssna in hur den andra talar och anpassa också ditt taltempo efter den andras tempo. Är den andra långsammare i sitt tal blir det konstigt om du själv talar extremt snabbt eller tvärtom. Ha lagom ögonkontakt Genom att du har lagom ögonkontakt visar du intresse och respekt för den som du kommunicerar med. Om det är fler som intervjuar dig samtidigt kom ihåg att titta på samtliga. Försök skapa kontakt på ett sätt som gör att alla känner sig sedda och bekräftade. Det kan dessutom vara den du minst anar som har den största inofficella makten att bestämma över vem som får jobbet. Det är inte alltid den formella chefen som har sista ordet Var cool under pauserna Under en intervju är det naturligt att det blir pauser av tystnad då och då, exempelvis när den som intervjuar skriver stödanteckningar eller funderar över nästa fråga. Ha modet att vara tyst när det krävs annars är risken att du verkar för nervös eller pushig. Håll den professionella linjen De tillfällen när du snabbt får bra kontakt och det känns bekvämt att prata om allt är det bra att du påminner dig själv om att du blir bedömd för vad du säger och gör. Var gärna personlig men ej privat. Använd ditt sunda förnuft för vad den gränsen går. Det är viktigt att komma ihåg att ha jobbhatten på under hela intervjun.

PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG

PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG PITCHA DIG SJÄLV TILL FRAMGÅNG KONSTEN ATT VISA VILKEN SLIPAD DIAMANT DU ÄR! AV JAN KRONKVIST, UTGIVEN AV MÖTESBRANSCHEN.SE VAD KAN DU FÖRVÄNTA DIG AV DENNA E-BOK Detta är en e-bok där du får värdefulla

Läs mer

Safeminds Intervjuguide

Safeminds Intervjuguide Safeminds Intervjuguide Inledning En anställningsintervju är att jämställa med en säljares kundbesök. Det handlar om att marknadsföra sig själv på ett professionellt sätt under en mycket begränsad tid.

Läs mer

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till Karriärplanering Vem är jag, vad vill jag, vad kan jag? Börja med att fråga dig själv vem du är och vad du vill ha/skulle trivas med för typ av arbete. Bena ut vilka dina starka/svaga sidor är? Hurudana

Läs mer

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation

Anställningsintervju. Lunds universitet Karriärinformation Anställningsintervju Lunds universitet Karriärinformation 2 karriärinformation karriärinformation 3 Välkommen på anställningsintervju! Vanligtvis väljs 5-10 sökanden ut till intervju. Oftast är det 2-3

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Chefen & Utvecklingssamtalen

Chefen & Utvecklingssamtalen Chefen & Utvecklingssamtalen INNEHÅLL Delat ansvar 4 Utvecklingssamtalet 5 Innan samtalet 6 Under samtalet 8 Utvecklingssamtal i grupp 15 Källor & Boktips 18 Ledarna maj 2011 2 På nästan alla arbetsplatser

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef EN GUIDE FRÅN TIDNINGEN CHEF 17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER Verktygen som gör ditt ledarliv lättare ny som chef INGÅNG Peppa dig själv Copyright Chef 2006 Denna pocketguide

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Effektiv dialog. Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter

Effektiv dialog. Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter Effektiv dialog Tips för bättre kontakt mellan företag och myndigheter Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund De gröna näringarnas verksamheter styrs av många olika regler, obligatoriska och frivilliga. Dessa

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Verktyg som gör dig bäst när det gäller

Verktyg som gör dig bäst när det gäller Verktyg som gör dig bäst när det gäller LEDAR- TRÄNAR- OCH FUNKTIONÄRSSKAP 4 BARNS OCH UNGDOMARS FYSISKA, MOTORISKA OCH SOCIALA UTVECKLING 6 ATT SKAPA FÖRTROENDE 8 INLÄRNING 9 LEKENS BETYDELSE VID INLÄRNING

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Teambuilding & övningar

Teambuilding & övningar Team:Guide Insightguide series ditt verktyg för att skapa team i toppklass! KOMPETENSHÄFTE 5 Teambuilding & övningar Teambuilding är aktiviteter som syftar till att svetsa samman en grupp människor så

Läs mer