Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7."

Transkript

1

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid 1. Inledning 1 2. Metod 1 3. Så funkar det 2 4. Feedback 4 5. Resultat och diskussion 4 6. Detta ville vi ändra på 5 7. Lösning 7 Bilagor: 1 Användarintervjuer 2 Lathund för pantning 3 Flödesschema 4 Pantstationen på MATEX, översikt 5 Lathund för pantning, nya systemet 6 Skisser 7 Storyboard 8 Slutförslag, modulsystem

3 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Inledning Nästan varje dag på TV-reklamen uppmanas vi att hitta och göra oss av med pantburkar och flaskor. Vi utmålas som brottslingar om vi inte gör detta. Hur ska man gå till väga för att slippa dåligt samvete? Det är ju trots allt vår miljö det rör sig om. För att pantningen ska gå så smärtfritt som möjligt är det viktigt att pantsystemen i matbutikerna runt om i landet är lätta att förstå och använda. Vi valde att undersöka hur det går till på Matex i Lund. Metod Vi tog med oss lite burkar och petflaskor att panta, en helt vanlig torsdagsförmiddag, och så undersökte vi hur systemet fungerade och om det var användarvänligt. En av oss pantade burkarna och flaskorna enligt de instruktioner som gavs på olika skyltar och som stod på automatens display. Allting gjordes väldigt undersökande och systematiskt. Samtidigt fotograferade en annan av oss hela händelseförloppet. För att få en bild av vad folk i regel tycker om pantsystemet på Matex utformade vi ett formulär med frågor (se bilaga 1). De rörde bland annat folks medvetande om varför man pantar, hur automaterna fungerar och hur bra förståelsen är. De personer som använde automaten under tiden vi var där (5 pers.) fick svara på frågeformuläret efter de hade pantat sina burkar och flaskor. Vi presenterade oss, förklarade syftet med formuläret och utförde undersökningen. Dessutom observerade vi hur de använde automaterna innan vi hade ställt frågorna. Intervjuerna sammanställdes och lades till våra egna erfarenheter av pantsystemet. 1 (8)

4 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Så funkar det I entrén till Matex, längs hela västra väggen, är pantautomaterna uppradade. De står alltså till höger när man stiger in i entrén. Längst till höger står 4: - petflaskautomaten. Under den finns ett rullband som man ska ställa sina backar med tomflaskor på. Närmast, till vänster om dessa finns automaten för 1: - och 2: - petflaskorna. Ännu ett steg till vänster finner vi burkpantautomaten. Dessutom finns där en lucka för sopor, närmst ingången till själva butiken. Allting i lysande klarrött. Att det rör sig om pantautomater är det ingen tvekan om. Det står tydligt med gul text ovanför varje automat vad den ska användas till (se bilaga 4). Burkpantautomaten har ett stort, mörkt hål som burkarna ska stoppas i, en och en. Det spelar ingen roll om man lägger i burken med öppningen först, eller med bottnen först. Då burken åker ner i mörkret skramlar det till lite, som en försäkran om att den mottagits av automaten. På displayen till vänster om hålet uppmanas man att fortsätta lägga i burkar till de är slut. Därefter trycker man på en grön, ganska stor knapp under displayen, för att få ut ett kvitto på hur många burkar som automaten tagit emot. Det piper då man trycker på knappen, och kvittot får man ett par sekunder efter att man tryckt. Det låter inget när man får det. Kvittot talar om hur mycket pengar man får. Däremot står det ingenting om var man lämnar in kvittot, eller om det kan användas till något annat. 2 (8)

5 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Om burkarna inte tas emot av automaten spottas de ut igen och landar i ett fack under panthålet. Det finns en del förklaringar till detta på en skylt under burkpantautomaten. Det kan bero på att burken är alltför hopknycklad och förstörd, eller att den inte kan läsa EAN-koden, men det kan också ha sin förklaring i att det är en utländsk burk. Svenska burkar innehåller nämligen bara aluminium och är därför inte magnetiska. Utländska läsk- och ölburkar tillverkas delvis av stål och är magnetiska. Vill man testa om burken kan vara tillverkad utomlands (och alltså står utanför vårt pantsystem) finns en lite magnetplatta bredvid skylten. Om burken fastnar på denna är den troligtvis utländsk. Burkar som man fått tillbaka av automaten slänger man i sopinkastet. Men det står det ingenting om någonstans. Innan man pantar sina petflaskor måste man kolla upp hur mycket de är värda. Det finns nämligen två automater att välja mellan. Den ena tar större, 4 kronorsflaskor, och den andra tar de mindre varianterna. Själva pantningen påminner starkt om den vid burkpantningen. Flaskan stoppas in med botten först, och även här skramlar det till när flaskan tas emot av automaten. Displayen instruerar en vad man ska göra härnäst och då alla flaskor är inlämnade trycker man in den gröna knappen för kvitto. Samma typ av feedback som vid burkpantningen erhålls då knappen trycks och man får ut kvittot. Liksom vid burkpantningen får man ingen information om var kvittensen ska äga rum. Då alla burkar och flaskor pantats återstår kvittona. Dessa kan man antingen lösa in i kiosken som står strax bredvid automaterna, eller så kan man använda dem att handla för. Men det får man ingen information om någonstans. Det bör man veta intuitivt. 3 (8)

6 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Feedback Den feedback man får av automaten är dels via displayen, dels via ljud. Displayen visar hela tiden instruktioner och aktuell pantstatus. Maskinerna ger ifrån sig ljud när de pressar ihop burkar och petflaskor som de tar emot. När man trycker på knappen för kvittot hörs ett dovt pip. När det blir fel börjar automaterna tuta och tjuta. Displayen uppmanar en att ta kontakt med personalen. Resultat och diskussion De flesta av våra intervjupersoner ansåg att pantsystemet på Matex fungerade bra. Däremot hade en lite problem med vilken av automaterna han skulle använda för sina respektive flaskor. I de flestas fall var det INTE miljön som var huvudanledningen till att de pantade. Den vanligaste orsaken var att de ville bli av med skräpet. (Se bilaga 1). Våra synpunkter på pantsystemet var att det var lätt att förstå var man skulle panta de olika flaskorna/burkarna, eftersom det stod med stor text ovanför varje automat vad den skulle användas till. Texten kompletterades med bilder av burkar eller flaskor som satt på respektive automat. Vi fick bra feedback och knapparna var få och lätta att förstå. En annan bra sak var att där fanns ett sopinkast för ogiltiga burkar och annat skräp. Däremot tyckte vi att det var uppdelat på alldeles för många automater. Dessutom ansåg vi att alla inkast satt på tok för högt upp. Vi saknade något att tvätta och torka händerna med. Kvittot hade ingen information om var och hur man skulle lösa in det. Vi har illustrerat en enkel lathund (se bilaga 2) samt ett flödesschema (se bilaga 3) för pantautomaten. 4 (8)

7 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Detta ville vi ändra på Då vi hade gått igenom pantsystemet på Matex steg för steg och utvärderat processen hade vi kommit fram till en hel del förbättringar som kunde göras. Vi såg tillbaka på föregående uppgifter och olika föreläsningar vi fått för att tänka igenom vad som fattades eller kunde uteslutas. Vi ansåg att den skulle vara lätt att förstå, handikappvänlig och att de olika momenten skulle komma i naturlig ordning. Först skrev vi ner de saker vi tyckte var negativa eller som vi saknade. Vi antecknade också vad som kändes bra och värt att behålla med det befintliga systemet. Därefter satte vi oss ner för att skissa fram idéer och förslag (se bilaga 6). Det absolut första vi reagerade på när vi såg pantautomaten var att samtliga inkast och knappar skulle vara omöjliga att nå för någon som satt i rullstol. Vi insåg att det skulle vara en av de första sakerna vi skulle behöva ändra på. Allt skulle behöva sitta lägre ner, men samtidigt kännas lika naturligt att nå som tidigare, för människor med normalhandikapp. I nuläget sitter inkasten ca 150 cm upp från golvet och burken/flaskan föses naturligt in av människohanden. Om ett liknande inkast skulle sitta lägre ner skulle det kännas obekvämt att stoppa in panten. Ett annat, handikapprelaterat problem vi tänkte på var att alla displayer kändes för små och otydliga. Dessutom hade vi redan då börjat fundera på en tänkbar lösning, som skulle kräva en större och tydligare display. Vi tyckte åtminstone det var värt att ha med i tankarna. 5 (8)

8 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Visserligen hade vi själva klarat av pantningen bra och flera andra användare som vi observerat också. Men en av de vi intervjuade hade varit lite stressad och missuppfattat att petflaskor av olika värde inte kunde placeras i samma inkast. Många av de vi intervjuade förklarade också att de inte brukade sortera sina burkar och flaskor innan de gick för att panta. Detta fick oss att fundera på hur nödvändigt det egentligen var att ha tre olika inkast enbart för petflaskor och burkar. Man skulle spara tid på att slippa sortera, och onödiga missförstånd, om vilket inkast som skulle användas till vad, skulle undvikas. Då man hade pantat alla tomma, odiskade burkar och flaskor och kanske ville utföra sina inköp kände man sig inte speciellt fräsch. All gammal dricka hade kletat av sig på händerna. Vi tyckte detta var något som relativt lätt skulle kunna ges en lösning. De flesta av de intervjuade hade inte en tanke på att de faktiskt gjorde miljön en tjänst genom att panta aluminiumburkar och petflaskor. En liten bonus skulle vara att kunna öka förståelsen för miljön. Sista anhalt i pantningsprocessen är att lösa in kvittot man får för sina flaskor och burkar. Först och främst känns det mycket att hålla reda på att få flera olika kvitton. Det hade räckt med ett kvitto för all pant. Dessutom finns det ingen information om hur själva inlösandet ska gå till, varken i form av skyltar runt automaterna, eller utsatt på kvittot. De flesta vet ändå av vana att de kan lösa in det direkt i ett litet ATG-stånd som ligger alldeles till vänster om automaterna, eller att de kan handla för det i mataffären. Detta är dock omöjligt att veta om man aldrig har pantat förut. Utifrån dessa noteringar utvärderade vi de olika förslagen. 6 (8)

9 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Lösningen Som en liten hjälp gjorde vi en enkel storyboard om ett vanligt scenario för den fattiga studenten (se bilaga 7). Efter att ha gått igenom alla möjliga tokiga skisser vi gjort kom vi slutligen fram till en vettig lösning. Vi valde att behålla placeringen av automaten i entrén till Matex. Där är den synlig för alla. Färgerna kändes inte heller aktuella att ändra. Kombinationen av rött, gult, blått och lila är tilltalande och lockar blickar. Det kändes också naturligt att behålla den enkla, gröna knappen som man trycker på för att få ut kvitto. Inkasten skulle vi behöva flytta ner och nu kom vi till problemet med att det fortfarande skulle vara bekvämt att använda systemet. Här valde vi att behålla handgreppet om burken/flaskan, genom att ändra läget av inkasten. Istället för att stoppa panten rakt in i väggen ansåg vi att man borde kunna bygga ut en vinklad bänk, så att hålet skulle vara mer riktat ner mot marken. Då skulle det vara bekvämt att använda och samtidigt vara tillgängligt för handikappade. Detta skulle betyda att displayen skulle hamna antingen på den vinklade bänken eller på väggen framför. Om den skulle sitta på bänken skulle det återigen bli bekymmer för dem som sitter i rullstol. Det skulle vara svårt att se. Dessutom ville vi förstora den lite och därför skulle det vara svårt att få plats till den på bänken. Därför slöt vi oss till att det vore bäst att ha displayen placerad på väggen. Den skulle kunna vara ganska stor där. Vi ansåg att det var onödigt med så många inkast för burkar och flaskor som det var nu. Ett enda hål borde räcka. Det skulle betyda att man slapp sortera innan man började panta. I lathunden kunde vi reducera ett steg som kunde orsaka onödiga missförstånd (se bilaga 5). I själva inkastet skulle det sitta någon slags avläsare som registrerade om det var en burk eller en flaska, och vilken valör flaskan var av. Panten skulle sen delas upp i maskinen så att burkarna gick till ett ställe, flaskorna till ett och slutligen alla ogiltiga varor till en sopsäck. 7 (8)

10 Kognitionsergonomi Grupp 7 Industridesign LTH Liksom i det befintliga systemet, tyckte vi att det skulle vara bra med ett sopinkast, precis bredvid pantinkastet. Om man kastade ner någonting här skulle även detta leda till sopsäcken som är inbyggd i väggen. Kletiga och klistriga händer efter pantningen skulle man lätt kunna trolla bort genom att bygga in ett handfat i systemet, eller helt enkelt bara en liten behållare med våtservetter. Vi kunde inte riktigt bestämma oss för vad som skulle vara bäst för varje enskilt system. Därför började vi fundera på om vår pantautomat skulle vara uppbyggt som ett modulsystem. Varje enskild butik skulle kunna välja om de ville bygga ut med ett helt handfat eller om de skulle nöja sig med att erbjuda kunderna våtservetter. När vi kommit fram till att vi skulle använda modulsystemet började vi tänka på om det fanns något mer man skulle kunna bygga ut med. En idé, för att göra pantningen roligare, var att pantpengarna skulle kunna användas direkt till en inbyggd spelautomat. Kanske ett bilspel skulle locka? Eller varför inte Jack Vegas? (se bilaga 8). Det sista vi ville ändra på var kvittot. Givetvis ville vi behålla informationen om hur mycket man pantat för på, men vi ville lägga till lite text. Först och främst saknade vi information om var och hur kvittot skulle lösas in. Dessutom tyckte vi att en liten rad om att man hjälpte miljön gott kunde få finnas med. Nu tycker vi att vi har en riktigt fin och användarvänlig automat, som vi gärna skulle vilja se i produktion! 8 (8)

11 Användarintervjuer om pantstationen på Matex i Lund Kunder Kvinna, 50 år Man, 55 år Kvinna, 45 år Man, 25 år Par, år Frågor Hur ofta pantar du (en gång i veckan/ månaden/kvartalet/ året/aldrig)? En gång i veckan En gång om året En gång i veckan En gång om året En gång i månaden Varför pantar du? Miljöskäl Jobbet, det var min tur. För att få pengar och för miljön. För att bli av med skräpet. För att bli av med skräpet och för miljön. Är automaten/ systemet lätt att förstå? Ja Ja Ja Nej, var ska de olika petflaskorna vara? Ja Har du drabbats av tekniska problem någon gång? Nej Nej Nej, inte här Nej Nej Sorterar du burkarna och flaskorna innan du går till pantautomaten? Lite Nej Ja Nej Ja Hur vet du om burken/flaskan är pantbar? Köper bara pantbara burkar och flaskor. Vet ej Vet ej Vet ej Det står på burkarna och flaskorna. Vad gör du med burkar/flaskor som inte blir godkända vid pantningen? Har inga som inte godkänns (se föreg. svar) Kastar i soporna Kastar i soporna Vet ej Slänger i soporna. Bilaga 1

12

13

14

15

16

17

18

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

Om Returpack. Pantmärken

Om Returpack. Pantmärken Vad händer sen? Om Returpack Returpack har fått i uppdrag av Sveriges regering tillsammans med våra ägare att ansvara för landets pantsystem av PET-flaskor och dryckesburkar. Det är Returpack som ser till

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING 1 ÖPPNING I caféet finns kyl och förråd märkt WINGS. I köket finner man allt för att caféet ska fungera. Sätt på kaffe det första ni gör! På nyckelknippan, som hänger till höger på väggen innanför dörren

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 1 1.1 Sammanfattning sidan 1 1.2 Syfte sidan 1 1.3 Metod sidan 2 2. Faktabakgrund sidan 2 2.1 Fakta och historik sidan 2 2.2 Från Cola till Fanta sidan 2 2.3 För-

Läs mer

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55

Miljö, återvinning och pantning 1/6. Lektionshandledning #55 i Lektionshandledning #55 Tema: Miljö, återvinning och pantning Ämne: No, Ma, SO Rekommenderad årskurs: 4 7 Lektionslängd: 40 60 minuter (4-6 lektionspass) Miljö, återvinning och pantning 1/6 Material

Läs mer

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10.

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10. Innehåll Inledning 3 Metod 3 Läge 4 Utseende 5 Interjuver 6 Lathund 8 Flödesschema 9 Problem och svårigheter 10 Skisser 11 Det nya utseendet 15 Nytt flödesschema 17 Inledning Metod När vi skulle välja

Läs mer

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser.

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att om man har max 3 km till jobbet ska man gå eller cykla för att bilar släpper ut mycket avgaser. Vi

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Bilaga 1 Barnens avfallsplan

Bilaga 1 Barnens avfallsplan 34 Bilaga 1 Barnens avfallsplan Bakgrund Inför arbetet med avfallsplanen 2016-2019 bjöds ett antal referensgrupper in för att diskutera hur de berörs av avfallsfrågor. I en grupp träffade vi bland annat

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Miljöinsatser vid returautomaten. Suomen Palautuspakkaus Oy

Miljöinsatser vid returautomaten. Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten Suomen Palautuspakkaus Oy Återvinningen sparar miljön och energi Därför betalas det i Finland pant på nästan alla dryckesförpackningar. Den betalda panten får du tillbaka

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen.

Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen. Före Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen. Öppna Slå på strömbrytaren för vattnet. Öppna luckan. Höj upp jalusin med nyckelbrytaren

Läs mer

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson Vid fel ring 046-67834 BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma Vid fel ring 046-67834 0 0 AVBRYT AVBRYT BILJETT

Läs mer

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Två P-automater Inledning Gruppuppgiften gick ut på att analysera två olika parkeringsautomater ur ett användarperspektiv. Vi valde två platser med

Läs mer

Ägs av: MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN

Ägs av: MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN Ägs av: MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN VARDAGENS MILJÖINSATS är köpte du senast vatten, läsk eller saft från butiken? Vad hände då flaskan var tom? Låt mig gissa den hamnade i en returautomat. Att returnera

Läs mer

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater 2000-01-31 Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Analys av användargränssnitt för uttagsautomater. Muntlig redovisning

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

Fakta om Returpack. Returpack ägs av Sveriges Bryggerier 50%, Livsmedelshandlareförbundet 25%, Svensk Dagligvaruhandel 25%.

Fakta om Returpack. Returpack ägs av Sveriges Bryggerier 50%, Livsmedelshandlareförbundet 25%, Svensk Dagligvaruhandel 25%. Fakta om Returpack Bakgrund Returpack ansvarar i Sverige för pantsystemen av metallburkar och återvinningsbara PET-flaskor för konsumtionsfärdig dryck. Vår uppgift är att informera om pantsystemet, samordna

Läs mer

Källsorteringsskåp Ca pris: 4695:- exkl. moms

Källsorteringsskåp Ca pris: 4695:- exkl. moms Förslag på olika källsorteringsmöjligheter Nedan listar vi några olika förslag på källsorteringsstationer att använda inomhus. Det finns många leverantörer som erbjuder olika varianter i olika kvalité,

Läs mer

STÄDA SVERIGE Städa Strand Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand

STÄDA SVERIGE Städa Strand Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand STÄDA SVERIGE Städa Strand 2016 Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand Informationsmaterial till deltagande föreningar 2016 2 Städa Strand 2016 Tack för att ni vill

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN

INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN INFORMATION OM ALMTUNA KIOSKEN Alla lagen med spelare och föräldrar har under många år gjort en stor insats för sitt lag och föreningen genom att jobba i kiosken. Nedan finns en guide och tips för vad

Läs mer

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Maria Malcus, Johanna Håkansson, Åsa Jansson och Peter Aluuan ID01 INNEHÅLL Inledning 1 Metod 2 Flödessvhema

Läs mer

NTA - tema luft - HT-11

NTA - tema luft - HT-11 NTA - tema luft - HT-11 Nu har vi startat vårt NTA arbete med de största barnen på förskolan. Vid det första tillfället den 15 september hade vi en introduktion på vad luft är för något och vi gjorde några

Läs mer

PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN

PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN VARDAGENS MILJÖINSATS ÄR köpte du senast vatten, läsk eller saft från butiken? Vad hände då flaskan var tom? Låt mig gissa den hamnade i en returautomat. Att

Läs mer

PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN

PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN PANTRESAN MILJÖINSATSER VID RETURAUTOMATEN VARDAGENS MILJÖINSATS DETTA HÄFTE INNEHÅLLER: HURDANA PANTFÖRSEDDA FÖRPACKNINGAR FINNS DET? 4 6 VAD HÄNDER MED FLASKOR OCH BURKAR I ÅTERVINNINGEN? ÄR köpte du

Läs mer

TACK FÖR ATT DU BOKAT BURATINO!

TACK FÖR ATT DU BOKAT BURATINO! TACK FÖR ATT DU BOKAT BURATINO! Vi på Buratino älskar enkelheten. Därför har vi valt bort krångliga betalningsrutiner såsom bankgiro och OCR- nummer. Istället betalar du allt med SWISH! För att bekräfta

Läs mer

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm.

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Inledning. Vi har byggt en luftförvärmare, det är en slags

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Svarta stjärnor mot vit botten

Svarta stjärnor mot vit botten Svarta stjärnor mot vit botten av Anders Larsson Personer: Sara Sven Waldemar Kvinnan AKT I Vi befinner oss i ett tomt rum i en äldre fastighet. Tapeterna är gulnade och bär spår av bortplockade tavlor.

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

UTMANING 5 Tyngdlöst UTMANING

UTMANING 5 Tyngdlöst UTMANING UTMANING 5 Tyngdlöst 5 UTMANING REACHING FOR THE STARS ASE 2015 Lärarhandledning Astronauter upplever tyngdlöshet, vilket är lika med att falla fritt. Gravitationen på internationella rymdstationen ISS

Läs mer

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen.

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Problemet I skolmatsalar slängs det alldeles för mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Vår lösning på problemet Slasky är en maskin som tar hand om maten och

Läs mer

Cafeterian Haga Haninge

Cafeterian Haga Haninge Cafeterian Haga Haninge 1 Innehållsförteckning Före... 3 Öppna... 3 Kaffe... 5 Korv... 7 Toast... 9 Fikabröd... 10 Diskmaskinen... 11 När disken är klar... 11 Köpa varor... 13 Om något behöver fyllas på...

Läs mer

Rutiner cafeteria-vecka

Rutiner cafeteria-vecka Rutiner cafeteria-vecka NYCKEL Det lag som har cafeteriavecka hämtar ut en nyckel som laget disponerar från torsdag till söndag. Laget har ansvar för att de personer som ska öppna/stänga de olika dagarna

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

Fakta om Returpack. Returpack ägs av Sveriges Bryggerier 50%, Livsmedelshandlareförbundet 25%, Svensk Dagligvaruhandel 25%.

Fakta om Returpack. Returpack ägs av Sveriges Bryggerier 50%, Livsmedelshandlareförbundet 25%, Svensk Dagligvaruhandel 25%. Fakta om Returpack Bakgrund Returpack ansvarar i Sverige för pantsystemen av metallburkar och återvinningsbara PET-flaskor för konsumtionsfärdig dryck. Vår uppgift är att informera om pantsystemet, samordna

Läs mer

Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken"

Vårt Sollentuna 2040 Framtidsparken Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken" Av Max, Theo, Lina, Ronja. 8 an i Sollentuna Musikklasser Sr INTERVJU frågor och resultat Var ska Parken vara? - Viby, Ekbacken (nära busshållplats)? Norrviken, bakom

Läs mer

Skapa en direktsändning

Skapa en direktsändning Skapa en direktsändning I denna manual kommer du kunna läsa och få en visuell guide över hur man går tillväga för att sända direkt på 104,9 mhz. Denna manual riktar sig till alla som befinner sig i studion

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER Fastighetssystem DRIFT & UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER 1 Drift & underhålls instruktioner Vad skall jag göra när en användare/hyresgäst säger att de inte kommer in med sin nyckelbricka? Vad indikerar lysdioderna

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund

Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Kognitionsergonomi Handledare: Håkan Eftring Analys av kaffekvarn ICA Kvantum, Lund Analys av: Kajsa Ericsson Karin Hartman Johan Lycke Susanna Silfverberg Sammanfattning I kursen Kognitionsergonomi har

Läs mer

INFORMATION TILL VECKOANSVARIGA FÖRÄLDRAR I KIOSKEN

INFORMATION TILL VECKOANSVARIGA FÖRÄLDRAR I KIOSKEN INFORMATION TILL VECKOANSVARIGA FÖRÄLDRAR I KIOSKEN Kioskpärm, växelkassa och nyckel hämtas hos Åsa Fröjd på Berggatan 12 på tisdagar mellan 17-18 och lämnas tillbaka veckan efter samma tid. De veckor

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

MT127A 3D CAD. Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel. Allmänt. Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3.

MT127A 3D CAD. Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel. Allmänt. Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3. MT127A 3D CAD Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3. Bra 12,5% 4. Mycket bra 12,5% 2. Öppen fråga Nämn någonting i kursen som

Läs mer

ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03

ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03 ett grupparbete christian sterngren sara sandén jeanette karlsson pär sånglöf ht 03 Inledning Vi har valt att analysera mikrovågsugnarna på IKDC, Electrolux EMS 2485. Detta på grund av den svårighet som

Läs mer

Prova, titta och lär med kunskapsbanken

Prova, titta och lär med kunskapsbanken SID 1/8 OM PANTRESAN Jobba med pantresan När ni registrerar klassen får ni tillgång till sex spännande avsnitt av äventyret Pantresan som väcker lust och nyfikenhet kring begrepp som energi, hållbarhet

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall)

Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Flanosaga -Kalle träffar Fnork (med elavfall) Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas

Läs mer

Öppna och stängda frågor

Öppna och stängda frågor Öppna och stängda frågor Stängda frågor är frågor på vilka man bara kan svara ja eller nej. Öppna frågor måste man besvara med minst en hel mening. En pojke står utanför dörren. En försäljare kommer fram

Läs mer

Problemlösning Lösningar

Problemlösning Lösningar Problemlösning Lösningar Lösning Problemlösning. Julpromenaden (2) Vi antar först att sträckan på slät mark är km och att backen är y km lång. Från det kända sambandet får vi t = s/v och kan nu teckna

Läs mer

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet?

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? STUDIO DAG Hej, här står jag med en massa saker som jag har tänkt återvinna. Var lämnar jag det och vad händer med det sen? Är det sant att elektronikskrot

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat 2002-10-08 Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen till Casa Lugna Gränden!

Välkommen till Casa Lugna Gränden! Välkommen till Casa Lugna Gränden! Urbanizacion Playa Flamenca Calle Pintor Ribera 3 Hus nr 1058 Orihuela Costa, Spanien Vid ankomst till huset 1. Slå på strömmen: Elskåpet sitter bakom ytterdörren, slå

Läs mer

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning Att göra något tillsammans är ofta ett trevligt sätt att lära sig nya saker. En gemensam aktivitet där lärare, föräldrar och elever träffas är ett bra tillfälle att berätta om vad man lärt sig, att diskutera

Läs mer

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet Dela och jämför lösningar Del 2a Dela och jämför lösningar Skicka in en lösning Till varje övning i NOKflex kan eleverna fotografera eller skriva en egen

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket.

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. Klipp hål i botten på muggen. Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Lägg vattenballongen i muggen. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. NÄR OFFRET TRYCKER NER SUGRÖRET

Läs mer

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017 Eskilstuna har under inomhussäsongen höst/vår 2016/2017 ägnat oss åt att renovera hela vårt bestånd av 3D djur, vi har lagat över 60 djur, vissa djur på båda sidorna. Vi har samlat på oss massor av erfarenheter

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 12

Blixten och hans Vänner kapitel 12 Kapitel 12 Blixten och hans Vänner kapitel 12 I vilket vännerna behöver hjälp När museet öppnade lyckades Vännerna smyga sig ut och upp till sophögen utan att bli upptäckta. "Det är där hon är", sa Blixten

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340191 / 1340193) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340191 / 1340193). Värmevakten

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel Inledning Studenterna i Id-00 har fått i uppgift att analysera vars en apparat. Vår grupp har valt att analysera en mikrovågsugn, Whirlpool MT 257, som finns på en studentkorridor på Michael Hansens Kollegium

Läs mer

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup Arbetsbeskrivning 1. Börja med att skissa på idéer i din skissbok. Testa både färg och form och bestäm vilka färger du skall välja. Välj en bakgrundsfärg som inte finns på motivet. Bestäm också om du skall

Läs mer

Manual Kiosk/Cafeteria Eskilstuna Linden Hockey

Manual Kiosk/Cafeteria Eskilstuna Linden Hockey Manual Kiosk/Cafeteria Eskilstuna Linden Hockey Innehållsförteckning 1. Allmän information, öppettider mm. 2. Checklista vid öppning av cafeteria 3. Instruktion pengahantering/kassaapparat 4. Instruktion

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Minifakta om traktorer

Minifakta om traktorer SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att traktorer. Här får du lära dig hur man gjorde innan det fanns traktorer och du får också läsa om lika sorters traktorer och vad en traktor

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Tentamen, del 1. Makroekonomi NA juni 2014 Skrivtid 90 minuter.

Tentamen, del 1. Makroekonomi NA juni 2014 Skrivtid 90 minuter. Jag har svarat på följande två frågor: 1 2 3 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen, del 1 Makroekonomi NA0133 5 juni 2014 Skrivtid 90 minuter. Regler Svara på 2 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00 ML 1540 Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 00 Innehåll Översikt... 3 Produktbeskrivning... 3 Utmärkande egenskaper... 3 Användning... 3 Larmfunktion... 4 Återställning larm...

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer