Pedagogisk verksamhet förskolan Larven vårterminen 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pedagogisk verksamhet förskolan Larven vårterminen 2013"

Transkript

1 Pedagogisk verksamhet förskolan Larven vårterminen 2013 Vintern är på väg att släppa taget och vi går mot ljusare tider! Vi gör en liten tillbaka blick på höstens innehåll. Barn och pedagoger har tagit del av en mängd spännande aktiviteter genom vårt Vattentema. Tillsammans har vi via internet, facklitteratur, sagor, sång & musik, skapande verksamhet och experiment utvecklat och befäst kunskap kring vattnet i vår kropp, vattendjur, vikt och volym, vattnets kretslopp, vattnets kemi, vad som flyter och sjunker mm. Barnen visar stort engagemang och delaktighet, vi pedagoger är lyhörda för barnens samtal, reflektioner, och idéer vilket resulterar i en positiv lärande process. Då hösten kom studerade vi skiftningar i naturen, vad händer med bladen som ändrar färg och så småningom faller till marken? Var finns alla små insekter under hösten och vintern som vi hittade under våren och sommaren? Frågorna är många och ger upphov till härliga diskussioner och undersökningar. Spännande är också att undersöka hur stora träden är? Hur många barn och fröknar behövs för att nå runt ett träd? Hur lång blir omkretsen i cm och meter? Våra skogsbesök och promenader bygger på återkoppling vilket är en god grund för lärande. Återkommande tar vi med naturmaterial till förskolan som vi fortsätter att studera och använder i skapande verksamhet. Höstens rikliga mängd av regn har gynnat vårt vattentema genom Grön Flagg. Regnvattnet har resulterat i många spontana undersökningar, experiment och diskussioner ute på vår gård. Barnen undersöker vattnets kemi och volym genom vattenlek med byttor, kannor, hinkar och sand. Med medforskande pedagoger blir leken en naturlig del i barnens lärande. En dag upptäcker vi att naturen ser annorlunda ut, det är frost och is. Detta är spännande, vi leker och undersöker vattenpölar som frusit till is, istappar, rimfrost mm. Sen kom snön och leken fick nya utmaningar! De äldre barnen har utvecklat ett tydligt intresse för bokstäver och ord. Vi samtalar dagligen om bokstäver, vad de heter, hur de ser ut, hur de låter och vilka bokstäver olika ord innehåller. Särskilt intressant är att undersöka bokstäverna i barnens namn.

2 Vårterminen 2013 Förskolans prioriterade mål vårterminen 2013, Lpfö 98/10. Prioriterade grundmål för förskolans verksamhet: Vi arbetar för att verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik. Vi arbetar för att alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen. Vi lägger stor vikt vid att skapa goda relationer och att lärande sker i samspel mellan barn vuxen, barn barn. Vi arbetar för att alla barn ska få möjlighet att utveckla sitt intresse för bilder, texter och olika media samt sin förmåga att använda sig av och tolka dessa. Prioriterade tema/projektmål: Vi arbetar för att barnen utvecklar sin förståelse och delaktighet för naturens kretslopp i vår närmiljö och globalt. Vi arbetar för att barnen får inflytande på förskolans arbetssätt och verksamhetens innehåll. Vi arbetar för att alla barn ska få goda förutsättningar att utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen. Samt att utforska hur enkel teknik fungerar och med den skapa och konstruera. Dokumentation med Lärplatta Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen, samt att utforska hur enkel teknik fungerar och med den skapa och konstruera. (Lpfö. 98/10 sid. 10) Barn och föräldrar ska vara delaktiga i verksamhetens utvärdering. (Lpfö. 98/10 sid. 14) I enlighet med Lpfö 98/10 ska förskolans verksamhet kontinuerligt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. All form av utvärdering ska utgå från ett tydligt barnperspektiv. Vi har valt att arbeta utifrån arbetsformen Pedagogisk Dokumentation vilket främst innebär att synliggöra barnens lärande, delaktighet och inflytande för en positiv utveckling av förskolans verksamhet. Förskolan har köpt in 3 st. lärplattor som pedagogiskt verktyg i vårt dokumentationsarbete tillsammans med barnen. Lärplattan används i hela verksamheten, både ute och inne. Vi har börjat introducera lärplattan i verksamheten. Tillsammans med barnen ska vi fotografera och filma spontana och planerade händelser i verksamheten. Materialet ger goda förutsättningar för samtal, reflektion, återkoppling och därigenom utveckling och lärande. Barnens intressen synliggörs och lägger grunden för vad vi pedagoger ska främja, utmana och tillföra för att utveckla verksamheten. Arbetet med lärplattan kan följas via dokumentationsväggar där barnen är delaktiga i framställandet. Dokumentationen visar på lärandeprocesser utifrån barnens intressen och vi ser redan idag hur barnen samtalar och återkopplar till vår dokumentation. Ni föräldrar är välkomna in att ta del av dokumentationen tillsammans med ert/era barn. Vi pedagoger finns gärna till hands för att förklara verksamhetens innehåll. Vi vill belysa att arbetet med lärplattorna sker med respekt för barnens aktiviteter och lek, det vill säga att vi lägger vikt vid att barnen får leka ostört och avbryter inte med digitala verktyg i barnens aktiviteter under hela dagarna.

3 Vi fortsätter också att synliggöra verksamheten genom verksamhetsblad och hembrev där ni får fortlöpande information om innehåll, projekt, aktuella aktiviteter och datum. Vi hoppas ni uppskattar våra utskick och tar er tid att läsa för att få en inblick i verksamheten. Hembrev och annan information hittar ni även på vår hemsida. Veckoaktiviteter Tema/projekt Skogsbesök och promenader Gemensam sång & musiksamling Återkommande besök i gymnastikhallen på Larvs skola (Larven, Fjärilen) Barnen är dagligen delaktiga i vårt arbete med källsortering och kompostering Massage och avslappning Projektarbete Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet. (Lpfö. 98/10 sid. 9) Humlan Barnen växer och blir äldre, det är mycket roligt och intressant att följa den sociala utvecklingen som tydligt syns i barnens rollekar. Vi ser och hör hur de leker och återger händelser från förskolan och hemmets vardag. Vi pedagoger finns nära barnens lek och tillför utvecklande material, samtal mm. På Humlan har vi återkommande rörelsesamlingar där vi utvecklar grovmotorik och kroppsuppfattning med t.ex. rörelsesånger och ramsor. Vi använder sjalar, ärtpåsar och maracas för att förstärka upplevelsen. Material och metoder utifrån höstens rytmikkurs kommer också till användning. Barnen har stort intresse för böcker, vi läser, tittar och samtalar kring varierande litteratur. Vi ser tydligt att igenkännande och återkoppling är viktigt för barnen och vi tar noga tillvara på deras intresse. Barnens visar stor glädje och intresse för sina personliga fotoalbum vilka också främjar språklig utveckling inom flera områden. Då Fjärilen och Larven är i skolans gymnastiksal går vi på Humlan på promenad. Under vårterminen kommer vi uppmärksamma och studera vårens vaknande i naturen. Vår lärplatta kommer att finnas tillhands. Vid dessa tillfällen följer vår handdocka också med i ryggsäcken. Vi lägger stor vikt vid att fånga barnens spontana naturupptäckter utmed vägen, något som handdockan knyter an och diskuterar kring. Ett dagligt inslag är Dagens hjälpreda där vi vill främja barnens ansvartagande. Barnen får turas om med ansvarsuppgifter som att duka bordet, bjuda sina kompisar på frukt mm.

4 Larven På Larven kommer vi förutom vattentemat fokusera kring vårt stora intresse som växte fram vid ett besök på Bäsingen, nämligen en ekorre! Vi har gjort flera besök efter detta då vi t.ex. lagt ut mat till ekorren i form av kottar och hundgodis. Intressant är att studerat via litteratur och internet ekorrens utseende, vad den äter, hur den äter sina kottar, hur den lever och bor, olika arter mm. Barnens nyfikenhet är stor och vår nyvunna kunskap dokumenteras tillsammans med barnen i form av foto mm. Lärplattan finns med i vårt dagliga arbete. Kom gärna in och ta en titt, barnen är experter på dokumentationens innehåll. Vi följer med intresse projektets utveckling under våren! Vi fortsätter att jobba med relationer, fokus på turtagning, lyhördhet och respekt. Vi arbetar för en förståelse av att sakerna på förskolan tillhör alla och att vi får en trivsam miljö om vi dela med oss av dessa. Vi fortsätter också med jag och gruppstärkande lekar & aktiviteter och lägger stor vikt vid barnens inflytande och delaktighet i förskolans verksamhet. Fjärilen Barnens intresse för bokstäver fortsätter och utvecklas tydligt. Vi uppmuntrar och främjar intresset bl.a. genom våra alfabet som barnen hittar på ett flertal platser på Fjärilen. Vid våra måltider samtalar barnen gärna utifrån alfabeten i köket. Vi skriver, både för hand, via data och lärplatta och annat material som t.ex. kapplastavar. Tillsammans med barnen färdigställer vi t.ex. inbjudningar, dokumentationer, barnens namn och innehållet i deras skapelser och teckningar mm. Vi fortsätter med boksamtal och skapande aktiviteter som knyter an till de böcker vi läst. Barnen är engagerade och vi upplever en positiv språklig utveckling. Vi arbetar medvetet med positiv förstärkning och tar tillvara på barnens idéer och intressen vilket gynnar goda lärandeprocesser. Ett medvetet arbete pågår dagligen kring barnens inflytande och delaktighet i förskolans verksamhet. Vi uppmuntrar barnen att hjälpa och lära av varandra och tillsammans skapar vi dokumentationsväggar som synliggör projekt och processer i verksamheten. Genom barnens reflektioner och samtal kring dokumentationen ser vi hur viktig återkoppling är för barns lärande. Kom gärna in och ta del av vår dokumentation! Våren fortsätter också med vattentemat där vi bl.a. följer barnen i deras undersökande när snö och is smälter. Längre fram i vår ser vi fram emot härliga promenader då knopparna spricker ut på träden och små blommor och växter kommer upp i dikeskanten.

5 Skogsbesök och promenader Varje vecka går vi till skogen och förskolans närmiljö. Barnen visar stort intresse och engagemang för djur och natur vilket vi noga tar tillvara på. Vi studerar allt, från stora träd till minsta myra. En mängd naturmaterial följer också med till förskolan med vilket vi skapar och studerar vidare via litteratur och internet. Vi kommer under vårterminen att följa årstidernas växlingar, snön som smälter, vad händer med djur och växter omkring oss? Spännande är att jobba med utomhusmatematik där vi använder oss av naturmaterial beträffande antal, motsatsord, jämförelser, att sortera och kategorisera. Våra skogsvistelser har tydligt fokus på miljön. Vi fortsätter att studera vår kompostbräda. Vad kan ha hänt med materialet vi spikade på bräden i höstas? Finns något material kvar? Hur kommer det sig att vissa material försvinner och inte andra? Kompostbrädan synliggör konkret förmultningsprocessen, vilket förstärker vikten av vårt arbete med källsortering och kompostering. Tanzaniaprojektet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in andra människors situation samt vilja att hjälp andra. (Lpfö. 98/10 sid. 8) Vårt arbete för Nkwenda Primary School i Tanzania fortsätter. Elever och lärare saknar idag tillgång till rent vatten och förskolan bidrar ekonomiskt genom enkla aktiviteter till den vattentank som skall byggas på skolan under våren Efter avslutat projekt planerar vi att behålla kontakten med barnen på skolan genom ett fadderskap. Vi konkretisera vår kontakt via brev, foto, samt att förskolan ska skicka paket någon gång/termin innehållande t.ex. skrivmaterial. I enlighet med vår kristna profil och värdegrundsarbete är vår delaktighet i projektet och vårt blivande fadderskap inspirerande och värdefullt. Arbetet främjar barnens empatiska utveckling. Vi tar tacksamt emot PET-flaskor även under vårterminen för att panta. Alla pengar går avkortat till Tanzaniaprojektet. VÅR KRISTNA PROFIL Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde, samt respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. (Lpfö 98/10 sid. 8). Vi arbetar för att barnen utvecklar sin förmåga att visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan.(lpfö.98/10 sid. 9) Vår kristna profil ligger till grund för verksamheten. Vi arbetar grundläggande med värdegrunden och vill tidigt skapa en förståelse hos barnen av att vi alla är olika och att alla har samma värde. Vi arbetar aktivt för att barnen ska få uppleva sig vara en tillgång i gruppen, individuellt och i sociala samspel.

6 Vi vuxna finns nära barnens lek för att samtala och vägleda vilket skapar goda förutsättningar för hänsynsfulla relationer. Vi uppmärksamma och talar om känslor, vilket utveckla vår empatiska förmåga. Vi talar också kring den Gyllene regeln ; vad du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra för dem. Genom att vistas ute i naturen får barnen naturligt förståelse för skapelsen, de gåvor som finns i vår värld och hur vi kan värna om allt levande i vår närmiljö. Vi ber dagligen bordsbön vid våra måltider, sjunger sånger med kristet budskap samt följer våra kristna högtider under året. Barnen på Fjärilen och Larven besöker kyrkan tillsammans med vår präst Emanuel och vår kantor Maggan vilket är mycket uppskattat. I kyrkan samtalar vi kring barnens spontana frågor, kyrkans högtider, tar del av bibelberättelse och tittar på föremål som finns i kyrkan. Emanuel knyter även an till vårt miljöarbete genom Grön Flagg. Enligt nya Skollagen synliggör vi och samtalar även kring andra religioner som finns i världen. Avslutningsvis sjunger vi tillsammans med Maggan. På avd. Humlan samlas vi och har ljusstund, en stund med fokus på lugn och ro. Där finns även vår handdocka med och berättar händelser ur ett kristet perspektiv i relation till vår vardag och värdegrunden. Rörelsesånger med kristet innehåll blir också en del av ljusstunden. Temamål genom Grön Flagg Vårterminen 2013 blir den sista med vårt Vattentema genom Grön Flagg. Under hösten kommer vi starta upp ett nytt Grön Flagg tema. Mål 1: Vi vill skapa en medvetenhet om havet, sjön, floden, ån, diket. Vi vill skapa en medvetenhet om salt och sötvatten, ebb och flod, vattnet i vår närmiljö och i ett globalt perspektiv. Vi kommer studera olika typer av vattendrag i vår närmiljö. Vad är skillnaden mellan en flod, å och ett dike, hur uppstår ett vattenfall? Vi använder oss av jordgloben för att studera vattnets mängd på jordklotet, hav, sjöar, floder samt vattentillgångar i olika världsdelar. Vi kommer ta till vara på barnens utflykter/resor inom och utanför Sverige som en utgångspunkt kring vattenresurser i världen. Barnen visar stort intresse för experiment därför blir också detta ett arbetssätt för att t.ex. synliggöra salt och sötvatten samt förhållandet ebb och flod. Mål 2: Vi vill skapa en medvetenhet kring vattnets kretslopp i naturen och i samhället. Vi vill skapa en medvetenhet om vattnets kretslopp i naturen genom att på olika sätt studera vattnets väg/förhållande mellan luft, mark och växter i vår närmiljö och i skogen. Vi använder oss av litteratur och söker kunskap via internet.

7 Vattnets kretslopp förtydligas i en "kretsloppsburk" där vi dagligen kan följa vattnets kretslopp. För att skapa en medvetenhet om vattnets kretslopp i samhället ska vi studera hur vi får vårt hushållsvatten, hur en toalett fungerar, vattenledningar, olika typer av vattenbrunnar, hur fungerar ett badhus? Mål 3: Vi vill skapa en medvetenhet kring vattnets kemi/ vattnets olika former. För att väcka intresse och skapa medvetenhet kring vattnets kemi undersöker och studerar vi vattnets olika former under våra fyra årstider. Vi använder oss av experiment för att synliggöra varför vattnet ändrar form till t.ex. is. Därigenom får barnen också ta del av matematiska problemlösningar samt föra och följa resonemang kring vikt och volym. Tillsammans studerar vi molnen, ånga, regn, regnbågen och söker kunskap om dess uppkomst. Mål 4: Vi vill skapa en medvetenhet kring vattenrening. Tillsammans samtalar vi om rent, smutsigt vatten samt orsaker till att vatten är smutsigt. Med hjälp av experiment, litteratur, internet samt studiebesök på reningsverket i Vara skapar vi goda förutsättningar för att utveckla en förståelse om vattenrening. Mål 5: Vi vill skapa en medvetenhet om djuren och växter i vatten. Genom litteratur, internet, studier i närliggande vattendrag vill vi skapa en medvetenhet om djur och växtliv i vattnet. Vi kommer också studera djur och växtlivet i våra världshav samt tittat på skillnaden på livet i salt och sötvatten. Även här kommer vi ta del av barnens utflykter och resor för att uppmärksamma de vattenliv de mött under sin utflykt/resa. Till hjälp har vi en stor världskarta som visar på djurlivet i havet och på land, kartan synliggör på ett enkelt och överskådligt sätt vad barnen mött under sina resor. Under vt 2012 gjorde vi en spännande studieresa till Havets hus i Lysekil!! Tema väskor Våra temaväskor, Matteväska och Vattenväska finns fortfarande för hemlån. Väskorna innehåller roligt och inspirerande material så som cd med musik, matteuppgifter, spel, böcker, iskuber, badbiljetter till hela familjen. Med vattenväskan följer också en delfin och en liten bok där ni kan skriva ner hur ni använt materialet i väskorna och vad delfinen fått vara med om under veckan. Då väska kommer tillbaka till förskolan läser vi tillsammans vad ni skrivit ner och barnen får berätta vad de upplevt med temaväskorna. Tänk på att Vattenväskan ska bokas så ni får en vecka som passar er med tanke på badet. Specialpedagog Vår specialpedagog Lena Jansson fortsätter att komma på besök till förskolan några gånger/termin. Lena arbetar i förskoleklassen på Önums friskola. Brandövning Några tillfällen/ termin har vi brandövning på förskolan då vi samtalar kring våra rutiner vid utrymning. Barnen får också för en kort stund höra hur brandvarnaren låter. Efter genomgång praktiserar vi utrymningsplanen. Tandprojekt Vi fortsätter att delta i folktandvårdens projekt där vi tillgodoser alla barn tandborstningen 1 gång/ dag på förskolan. Det fungerar mycket bra och vi får positiv respons från tandläkarna i Vara. Genom projektet erhåller vi gratis tandkräm och tandborstar till alla barn.

8 Personal Vi tackar Caisa för ett fint arbete på förskolan Larven och önskar henne lycka till då hon avslutar sin anställning fr.o.m. 1 mars. Så här arbetar vi under vårterminen: Fjärilen: Yvonne 100 %, förskollärare Susanne 100 %, förskollärare Larven: Sofia 100 %, förskollärare Camilla 100 %, barnskötare. Camilla går på föräldraledighet fr.o.m. den 6 maj. Daniel arbetar för Camilla fr.o.m. den 6 maj till den 30 juni Humlan: Eva 100 % förskollärare Monica 100 % barnskötare Födelsedagsfirande Som vi tidigare omtalat ordnar förskolan med kalas för alla barn på förskolan. Ni föräldrar behöver alltså inte ta med något att fira med hemifrån. Vi firar med ballonger, sång, samt något att äta. På Humlan firar vi med fruktsallad och på Larven och Fjärilen förekommer ibland även glass och kex. Under vårterminen kan det förekomma att flera av barnen fyller år under samma vecka, vi ordnar då med ett storkalas då vi firar alla barn vid samma tillfälle. Finns det önskemål att bjuda till kalas i hemmet fungerar det också bra. Vi fortsätter att åker till Herrljunga simhall för att bada. Under vårterminen gäller följande datum: 28/2, 14/3, 4/4. Vi åker kl från Larven och är tillbaka ca kl Vi meddelar vilka barn som åker med/tillfälle. Välkomna på Familjekväll i Larvs församlingshem torsdag den 7 mars kl Kvällens innehåll: Tispspromenad, kvällsmat, pyssel mm. Måndag den 25 mars är ni välkomna på Påsk- dropp- in med pyssel och våfflor då ni hämtar ert/era barn. Vi träffas i lilla salen från kl Alla barn är välkomna på påsklunch med tillhörande aktiviteter tisdagen den 19 mars. Återkommer med mer info. Måndag den 22 april är ni välkomna på vår traditionella Loppis! Fikaförsäljning från kl och kl öppnar Loppisen. Alla intäkter under kvällen går oavkortat till Tanzaniaprojektet. Fredagen den 31 maj bjuder vi in till en Hälsoresa som en del av Folkhälsorådets projekt Hälsofrämjande skolutveckling. Vi åker tillsammans med förskolan Arken och Eks buss till Nolhagaparken i Alingsås! Liksom vid resan till Havets Hus erbjuder vi också nu 1 vuxen/familj att följa med till Nolhagaparken till en kostnad av 100 kr. Avresa från Larven kl. 9.00, hemresa från Nolhagaparken beräknas till kl , åter på Larven senast kl Dagen kommer innehålla hälsofrämjande aktivteter, avslappning i form av en massagesaga. Vi bjuder på frukt vid ankomsten och senare under dagen också lunch! Vi hoppas att så många som möjligt kan följa denna dag och vi ser fram emot en härlig och rolig vistelse i Nolhagaparken!

9 Välkomna på Midsommarfirande tisdag den 18 juni kl Mor och farföräldrar är hjärtligt välkomna. Återkommer med mer info. Förskolan är stängd för uppföljning och planering måndag den 17 juni. Semester 2013 Kyrkans förskolor Arken och Larven samverkar under semesterperioden genom att erbjuda barnomsorg i en sommaröppen förskola/ år är Larven stängd v. 29, 30, 31, och familjer i behov av barnomsorg är varmt välkomna till Arken som ansvarar för verksamheten under dessa veckor. Som föräldrar är ni alltid välkomna med tankar, idéer, funderingar och synpunkter av olika slag. Vi uppskattar er delaktighet! Glada vårhälsningar från /Yvonne, Susanne, Sofia, Camilla, Monica, Eva, Daniel, Anna

Förskolan Larvens pedagogiska verksamhet hösten 2012

Förskolan Larvens pedagogiska verksamhet hösten 2012 Förskolan Larvens pedagogiska verksamhet hösten 2012 Vi har nu kommit en bit in på höstterminen och barnens lek, vårt temaarbete, och andra aktiviteter är i full gång. Vårterminen har varit fylld av spännande

Läs mer

Arkens pedagogiska verksamhet vårterminen 2013

Arkens pedagogiska verksamhet vårterminen 2013 Arkens pedagogiska verksamhet vårterminen 2013 Vintern är på väg att släppa taget och vi går mot ljusare tider! Vi gör en liten tillbaka blick på höstens innehåll. Barn och pedagoger har tagit del av en

Läs mer

Arkens pedagogiska verksamhet höstterminen 2012

Arkens pedagogiska verksamhet höstterminen 2012 Arkens pedagogiska verksamhet höstterminen 2012 Vi har nu kommit en bit in på höstterminen och barnens lek, vårt temaarbete, och andra aktiviteter är i full gång. Vårterminen har varit fylld av spännande

Läs mer

Välkomna till förskolan Arken

Välkomna till förskolan Arken Välkomna till förskolan Arken Vara Kyrkliga Samfällighet bedriver sedan hösten 2006 förskoleverksamhet i Vedums församlingshem. Vi välkomnar barn mellan 1 5 år till Arken som har en avdelning för 20-22

Läs mer

Välkomna till förskolan Arken

Välkomna till förskolan Arken Välkomna till förskolan Arken Vara Kyrkliga Samfällighet bedriver sedan hösten 2006 förskoleverksamhet i Vedums församlingshem. Vi välkomnar barn mellan 1 5 år till Arken som har en avdelning för 20-22

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN Förskolan Larven bedrivs av Vara Kyrkliga samfällighet och startade sin verksamhet 1992 i församlingshemmet i Larv. Ett avtal mellan kyrkan och Vara kommun reglerar samarbetet

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN LARVEN Förskolan Larven bedrivs av Vara Kyrkliga Samfällighet och startade sin verksamhet 1992 i församlingshemmet i Larv. Ett avtal mellan kyrkan och Vara kommun reglerar samarbetet

Läs mer

Till grund för miljöarbetet med Grön Flagg finns sex tema: Konsumtion, Livsstil & Hälsa Kretsloppet Klimat & Energi Vattenresurser Närmiljön.

Till grund för miljöarbetet med Grön Flagg finns sex tema: Konsumtion, Livsstil & Hälsa Kretsloppet Klimat & Energi Vattenresurser Närmiljön. Kristna förskolan Arken Förskolan Arken bedrivs av Vara Kyrkliga Samfällighet. Förskolan startade upp sin verksamhet höstterminen 2006 i församlingshemmet i Vedum. Ett avtal mellan kyrkan och kommunen

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Välkomna till förskolan Arken

Välkomna till förskolan Arken Välkomna till förskolan Arken Vara Pastorat bedriver sedan hösten 2006 förskoleverksamhet i Vedums församlingshem. Vi välkomnar barn mellan 1 5 år. Ett avtal mellan kyrkan och Vara kommun reglerar samarbetet

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Verksamhet förskolan Larven Ht. 2017

Verksamhet förskolan Larven Ht. 2017 Verksamhet förskolan Larven Ht. 2017 Verksamheten är i full gång på förskolan och vi vill delge er information om vårt pågående arbete. Här kommer först några datum och aktiviteter att notera: Grupp syskon-

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 Lyans förskola Övergripande tema Arlanda - närmiljön Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016

VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016 VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016 Varmt välkomna till en ny termin på Arken! Vi vill börja med att informera om barn- & personalgruppen. Lucas & Casper Schönberg har slutat hos oss pga. flytt, vi

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12.

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. barn födda 2006-2010 Ur Lpfö-98, Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik.

Årsta 2 förskolor. Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. K V A L I T E T S G A R A N T I 1 (7) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad och

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Välkommen till Torps förskoleområde

Välkommen till Torps förskoleområde Välkommen till Torps förskoleområde Bågskyttens förskola Förskolan Torps Ängar Nyarps förskola Trånghalla förskola Våra förskolor ligger naturskönt med närhet till skogen och Vättern. Pedagogerna har ett

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN

VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN VITSIPPANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013 ARBETSPLAN för Ryttarlidens förskola 2012/2013 Innehållsförteckning Välkommen till oss på Rýttarliden 1 Avdelningsinformation 2 Vår grundidé 3 Vår profil 4 Att få syn på lärandet genom pedagogisk dokumentation

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan HT-17 VT-18

Verksamhetsplan HT-17 VT-18 Verksamhetsplan HT-17 VT-18 Förskolan Högkullen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRSÄTTSBLAD sid 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 2 VERKSAMHETEN sid 3 VISION sid 4 PEDAGOGISK IDÉ sid 5 PROJEKTARBETE sid 6 PROFIL sid

Läs mer

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING

NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING NALLENS PEDAGOGISKA PLANERING 2015/2016 Miniröris Mål/ syfte: Att väcka lusten att röra på sig och träna på samarbete träna på att visa hänsyn och förståelse för varandra Alla som vill är med Vi sätter

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

September Verksamhetsplan för Lillhedens förskola /2017. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September Verksamhetsplan för Lillhedens förskola /2017. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2016 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2016/2017 Förutsättningar 26 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år. Avdelningarna arbetar tillsammans under stor

Läs mer