Framtida skola frisvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtida skola frisvar"

Transkript

1 KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Roger Kvarnlöv INFORMATION Till: Allmänhet, förtroendevalda och media. Framtida skola frisvar Alla hushåll i Kil fick den 15 april tematidningen Framtidens skola och förskola en tematidning om skolor och förskolor i centrala Kil. Den innehöll historik, bakgrund och ett antal förslag för hur skolstrukturen i centrala Kil kan komma att se ut. I tidningen bad vi Kilsborna svara på en enkät med frågor. Enkäten gick att besvara på kil.se mellan 15 april och 8 maj. 347 svar lämnades till Kils kommun. I dokumentet Presentation KilArena pdf hittar du de bilder vi använde vid presentationen på KilArena. Det är en sammanfattning av det här dokumentet. Del 1 innehåller alla frisvar runt frågan Det bästa alternativet och del 2 frisvar runt Det alternativ som påverkar mig mest. Dan Granström Förvaltningschef barn- och utbildning Roger Kvarnlöv Informationschef Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon +46 (0) Bankgiro Box 88 Kommunhuset Fax +46 (0) PlusGiro Kil Ö Torggatan 2D E-post kommun@kil.se Organisationsnummer Sidan 1 av 1

2 FRISVAR DEL 1: DET HÄR TYCKER JAG ÄR BÄSTA ALTERNATIVET Alternativ A... 2 Pedagogik/kvalitet... 2 Närhet, trygghet... 2 Förskola... 2 Övrigt... 3 Alternativ B... 4 Pedagogik/kvalitet... 4 Närhet, trygghet... 4 Attraktionskraft/PR... 5 Slipper byta skola... 5 Förskola... 5 Övrigt...6 ekonomi...6 Alternativ C... 7 Närhet, trygghet... 7 Förskola...8 Övrigt...8 Alternativ D...9 Pedagogik/kvalite...9 Teknik...11 närhet/avstånd/skolväg/färre skolbyten Miljö...17 Arbetsmiljö...17 attraktionskraft/pr/locka inflyttare Slipper byta skola förskola Bra med ny skola...22 Övrigt...22 Sid 1 (25)

3 ALTERNATIV A PEDAGOGIK/KVALITET Jag vill att det ska gå bättre Jag bor på Gamla Mon och arbetar på Dallidens förskola.jag tycker att A är bra därför att då blir det en ny förskola på Mons Backe i lagom storlek.dalliden får behålla förskolan och har även kvar en del av skolan och det känns positivt att barnen finns kvar till 3:an på dalliden. Förskolan blir inte heller den största då. NÄRHET, TRYGGHET Barn ska ha en trygghet där de bor, de ska ej behöva gå eller cykla till sin skola förrän tidigast i trean, då är vi tillbaka på trettitalet då man fick gå flera km för att nå sin skola. Nej ta och skärp er nu detta förslag är det bästa Jag vill ha kvar så mycket som möjligt av Dallidenskolan. Dallidenskolan är en underbar skola med otroligt duktiga lärare och fritidspedagoger. Jag har själv gått på skolan samt jobbat/praktiserat på förskolan och jag intyga att det är en skola som man inte kan tycka illa om. Skolan har ett perfekt läge, det är nära till ravinerna, lekparken, fotbollsplanen osv. Sedan tycker jag också att det låter bra med en ny förskola i Mons backe eftersom det flyttar mer och mer människor dit. Alla som bor på mon, halsmo, fryksta och mon backe skulle nog bli väldigt glada för en förskola nära dem- för en gångs skull. FÖRSKOLA Beroende på fördelningen av dagisplatser samt att Stenåsenskolan finns kvar! Kan dock ej förstå hur imbicill man måste vara för att först ta över Lyktan och sedan lägga ner den samma! Nej det är ej logiskt och ej heller medborgarvänligt för oss på Runnevål. Då tror man att kommunen har för avsikt att ge ett föräldrakooperativ chansen igen på Lyktan!? Alternativ A med tillägget att Lyktan förblir orört!!! Alternativ A är mest acceptabel av just sagda anledningar. De mindre förskolorna ger plats åt en större på Mon. En bra spridning geografiskt av förskolor och lågstadieskolor. Stenåsen och Dalliden bevaras och de nordöstra delarna av kommunen kompenseras med förskolan på Mons Backe. Tyvärr ska tydligen fsk Lyktan läggas ned men det är visst redan bestämt! Men bra att det blir fler avd på Lövängens fsk. Bra att Vikstaskolan ej berörs! För att få en jämn spridning på förskolorna i Kil så tycker jag detta är det bästa alternativet. Jag tycker att alternativ D hade varit en självklarhet om det även innehöll den nya förskolan på Mons Backe. Har barn på Dagis på Dalliden. Finner det oacceptabelt att det läggs ner. Detta förslag gynnar Kil bäst. Det måste finnas ett dagis kvar på mon & för att få fart på etableringen av mons backe är ett dagis viktigt! För oss personligen är det det bästa alternativ för våra barn & gällande kommunens kriterier att man ska få ett dagis nära bostadsort o önskemål måste ett dagis finnas kvar på mon. Förskolorna tillgodoser alla områden. Den nya förskolan på Mons backe blir lagom stor med 4 avd. F-3 skolor är bra med närhet till hemområdet medan de är små. Ett ganska billigt alternativ. Sid 2 (25)

4 Jag tror inte på "stora" förskolor. Jag tror att det blir många kontakter (stressande)och att det är svårt att anpassa till alla barn i förskolan. Alla barn och alla åldrar har sina behov och förutsättningar. Om man ser på hur skogsgäntan: tex en 1åring kommer i kontakt med ca 100 barn ute på gården sen ska man även räkna in personalen och ev föräldrar som de träffar. Det blir många personer oavsett ålder. Vi ska ha en bra förskola där våra barn ska kunna utvecklas och en förutsättning för det är trygghet. ÖVRIGT Då jag själv har barn på Dalliden så anser jag att allt vad nedläggning heter är oacceptabellt liksom flera föräldrar med mig. verkar mest vettigt Det känns som detta förslag inte drabbar nåt område extra hårt utan kan vara bra för alla. Barnen hinner bli 10 år innan de får längre till skolan och det blir förskola på Mons backe. Det ger större flexibilitet för fratiden.vid ökande elevantal finns lokaler att tiigå. Det mäste väl vara kommunens ambition att vi skall bli flera innevånare i Kil!!!!!! det verkar vara det bästa alternativet för alla områden i Kil Kräver minst förändringar Kräver minst förändringar 4 st F3 skolor som sedan blir till 2 st F6 skolor passar mig bra. Sid 3 (25)

5 ALTERNATIV B PEDAGOGIK/KVALITET Dallidenskolan erbjuder trygghet med sin mindre storlek samt mindre antal elever som får chans att synas. Avståndet till skolan betyder också mycket för oss som har barn på Dalliden. Jag vill att mina barn skall få en mjuk start i skollivet i en mindre skola i ett närliggande område. Där ges utrymme för barnen att utvecklas i sin egen takt och får känna sig trygga med personalen samt övriga elever. För att Dallidenskolan ska få vara kvar eftersom det är den mest framgångsrika skolan. Dallidenskolan en mycket bra undervisning och därmed upperlig grund inför högstadiet. Den antimobbingkultur som genomsyrar hela Dallidenskolan skulle andra skolor i Kil ta till sig. Jag säger som en lärare på Dallidenskolan sa inför förra hotet om nedläggning - "känslan sitter i väggarna" och det vore ett stort misstag att lägga ned eller minska klasserna på Dalliden. Skolan behövs som ett alternativ till Sannerudsskolan i centrum av Kil. Vill gå kvar på Dalliden, som är världens bästa skola Elever och föräldrar upplever en stor trygghet och stabil lärarkår på Dallidenskolan. Eleverna får på erbjuda! Jag har bott i Kil i hela mitt liv och Dallidenskolan har alltid haft duktiga lärare som sett till elevens bästa i lagom stor skola där alla klasser kan umgås och trivas både på raster som lektioner. Mons backe är ett område där vi inte behöver någon fsk redan bättre då att utnyttja och förnya Viksta och Kilslund. Dallidenskolan är en skola som vi är stolta över här i Kils kommun. Det är en liten, personlig skola med mycket kompetent personal. Det vore en stor förlust för kommunen att lägga ner en så välfungerande skola. Ska vi behålla befolkningen och till och med få en ökad inflyttning i Kil så är små, trygga skolor det bästa vi har att NÄRHET, TRYGGHET Känns mest logiskt, finns cykelväg hela vägen från Stenåsen till Dalliden och från Mon/Kilslund till Viksta. Dessutom är det det billigaste alternativet. Det är geografiskt nära för alla. Gångavstånd till skolan ger oss en miljövänlig och säker väg till och från skolan(utan bil). Dalliden skolan ligger centralt med många barnfamiljer i sin närhet. Lugn och trevlig skola med stora framtidsmöjligheter. Nära för de minsta, mindre skjutsande Sid 4 (25)

6 ATTRAKTIONSKRAFT/PR Jag anser att Dallidenskolan måste bevaras om Dalliden ska fortsätta vara ett attraktivt område att bo på. Att skolbarn ska kunna ta sig till och från skolan själva är viktigt för många föräldrar men även för miljön. Förskolebarn måste ju ändå följas till och från förskolan och då tar man hellre besväret med en längre väg för dem. Alternativ B är det förslag som bäst slår vakt om den småskaliga skolstrukturens kvaliteter - kvaliteter som utgör en väsentlig del av den lilla kommunens attraktionskraft när det gäller potentiell inflyttning. Enligt forskning föreligger därtill ovedersäglig evidens om de små skolornas förtjänster vad beträffar barns utveckling och socialisering (t.ex. Cotton, K., 1996; Leithwood, K. & Jantzi, D., 2009; Nenzén, B. 1998; Newman, M. et al., 2006; Skolverket: Sjöstrand m.fl ) Det fulla bevarandet av två välfungerande F-6:or - där Dallidenskolan är ett lysande exempel - genom alternativ B, är således det enda tänkbart förnuftiga i såväl ett långsiktigt samhällsperspektiv, som för bibehållandet av den lilla kommunens särprägel och fördelar. SLIPPER BYTA SKOLA Då finns det fsk på ALLA områden. Inga barn behöver byta skola mellan 3:an och 4:an. FÖRSKOLA Viktigt för mig med en ny förskola på Mons Backe. Då har alla en förskola på deras villaområde. Jag vill ha en förskola på Mons Backe. Ny förskola på Mons Backe är en strategiskt bra plats. 3 st F6 skolor förenklar. Ju mindre verksamhet vid Stenåsen desto bättre då det inte är nyttigt att ha verksamhet så nära den stora elcentralen. Jag tycker det är bra att en- avdelningar stängs för jag tror på ett erfarenhetsutbyte avdelningar emellan. Däremot attraheras jag inte av tanken med en enhet som består av t.ex fem till tio avdelningar på samma ställe. Det känns som "massproduktion" av förskoleplatser. Jag tror även på utbyte över åldersgränserna barn emellan. Att Viksta utökar något och fixar till skolan plus att Lövängen blir större känns väldigt positivt. Runnevål är byggt för barn med alla fina gångvägar. Vore idiotiskt att inte använda sig av de fördelarna. Att lägga en förskola i början av området Mon låter mycket bra. Ligger mitt emellan många områden, gynnar flera. Tycker det är bättre att ta tillvara på de lokaler som finns, så att Stenåsens förskola använder sig av den "gamla" skolan känns helt logiskt. Jag vill INTE flytta till Sannerudsskolan då jag trivs på Dallidenskolan med mina kamrater och personalen. Jag kan cykla till Dalliden utan att vistas i trafiken vilket jag INTE kan göra om jag går på Sannerud. Det verkar vara ett bra alternativ för mon och kilslund att ha en samlad förskola i närområdet. Dallidenskolan känns som en bra samlingspunkt för stenåsen och dalliden. Kostnadsmässigt ligger detta alternativ även bra till. Tycker att det bör finnas en förskola på Kilslund/ Mons backe för att få hit nyinflyttade till kommunen. Unga familjer intresserar sig i första hand om var det finns förskolor, tror jag och ser postitivt till om Stenåsens skola Sid 5 (25)

7 kan användas till förskolor och de slipper hyror på friliggande villor. Alternativ C där det kommer att finnas en lite mindre förskola på Mons backe och eleverna på Dalliden går mot Stenåsen- eller Sannerudsskolan. Närhet till förskola och skola är en av de viktigaste parametrarna när familjer väljer var man skall bosätta sig och bör alltså ses som något man bör prioritera om man önskar ökat invånarantal och ökade skatteintäkter. Alla skolbarn bör med rimlig insats kunna ta sig till skolan på egen hand. Detta ställer krav på avstånd och skolväg. Jag är av den starka uppfattningen att det är lättare att uppnå en harmonisk lärmiljö på en mindre skola där varje individ får synas och känna sig betydelsefull. Därför bör vi satsa på mindre skolor spridda över tätorten. Placering av förskolor är mindre viktig då barn i denna verksamhet ändå oftast behöver skjuts. Alternativ D skulle kunna vara bäst då lagom elevantal per skola och avstånd kan bli rimliga beroende på infrastrukturplanering. ÖVRIGT bra fördelning av avdelningar samt skolor Jag tycker att det är bättre att utnyttja de lokaler som redan finns till skolor. När det visar sig att elevantalet minskat verkar det motsägelsefullt att bygga en ny skola. bra med en ny stor förskola + att det är billigaste alternativet Billigaste alternativet tror också det är bra med en ny förskola som har låga driftkostnader, många avdelningar vilket borde ge samordningsvinster och hålla nere framtida löpande drifts- och fasta kostnader. det verkar vara det vettigaste men även alternativ D skulle funka Tror att Kil kommer att växa mot Fryken. Bra att bygga ut Lövängen o nytt på Mons Backe. Vet att det inte är bra att bygga skola intill motortrafikled. Västliga o sydliga vindar kommer att blåsa bilavgaser mot skolan. Tror inte att kil kommer att växa i den riktningen. EKONOMI Jag tycker att det är ett MÅSTE med en F-6 skola inom Daliden/Stenåsen området!!! Som en följd av detta är alternativ B det mest ekonomiska alternativet om man antar att era siffror är rätt med en investeringskostnad på 71,5 milj och driftkostnad på 95,3 milj Billigaste alt. båda vad gäller total kostnad samt personalkostnad Billigast och med de bästa lösningarna rakt över. Inget av alternativen påverkar mig på Runnevål särskilt mycket, men B är billigt och lägger inte "alla" pengar på enbart en viss del av kommunen (S+D). En förskola på Mons Backe är en vinst för kommunen, PR för nya området samt att norra delen av Kil annars får väldigt lite förskoleplatser med enbart Lövängen att täcka upp för Nya+gamla Runnevål, Karlslund, Mon, Kilslund, Mons Backe, Fryksta, Halsmo mm. Sid 6 (25)

8 ALTERNATIV C NÄRHET, TRYGGHET Det blir minst förändring för de större barnen. De får gångavstånd, nära hemmet. Dagisbarnen lämnas ju ändå alltid av föräldrarna och oftast med bil, det blir lättare för alla parter om dagis flyttas. Alternativ D skulle fungera bra det med! Om skolan läggs ned blir det långt för barnen att ta sig till Vikstaskolan, som förälder skulle jag nog inte tillåta att de åkte iväg själva de första åren. Skulle skjutsa. Bra med förskolan på Dalliden. Nära till vårdcentral & utflykter till samhälle och Sannerudsvallen, Stenåsen skolan bra cykelväg för 1-6 Tycker antingen C el D. Förslag C grundar sig på att dalliden ligger ganska centralt o barnen tar sig lättare till närliggande skolor om denne läggs ner. Det blir inga Jätte kostnader för skolskjuts. Stenåsen är nyare. Skulle stenåsen läggas ned blir det längre för dom att ta sig till dom andra skolorna & dyra skolskjutsar! Stenåsen ligger långt bort därför behövs en skola där. Alternativ D är bra för att då får både stenåsen & dalliden nära till skolan. Blit mindre omstrukurering för barnen.nackdelen är att det blir Många barn Innebär bra fördelning av skolor i hela Kil. Alla bostadsområden blir attraktiva för inflyttade barnfamiljer. Barnen kan gå el. cykla själva, behöver ej skjutsas,med undantag av de minsta på Dalliden, vilket är bra för miljön och trafiksäkerheten. Bra med dagis på Mons backe, gångavstånd för Mons backe och Kilslund. Annars ligger det nära matarled. Bygg GC-väg från Kilslund till Stenåsen över Sätterberga, nu när dubbelspår skall byggas samt BJ-banan byggas om. Då kan barnen gå på Stenåsen. LÅngt avstånd för stenåsen att ta sig till andra skolor!!! Jag tog uteslutningsmetoden. Alt. D försvann först för jag minns hur jobbigt det var när våra barn var små. Vi fick åka längst ner på Runnevål för att lämna ett barn, sedan runt till andra sidan Runnevål och lämna det andra på dagis. Det måste finnas ett dagis i varje område. Därefter tog jag bort alt. A. Det kan inte vara ekonomiskt att ha så små skolor som enbart F-3. Dessutom blir det inte så många lärare där så deras utbyte av varandra minskas mot idag. Återstår alt. B och C. Då Dalliden ligger nära Sannerud och eleverna kan transportera sig dit, tog jag bort alt. B. Återstår alt. C. (Om det funnes kvar ett dagis på Mon/Kilslund hade jag röstat på alt. D) Barnen kan ta sig själva till och från skolan och kan gå från 1-6 i samma skola utan att bryta upp och byta skola efter 3:an. Vi flyttade till Stenåsen 2008, valde huset och området för att skolan låg nära. Om skolan inte hade funnits hade vi inte köpt huset för att skolvägen hade varit för lång. Bra för barnen att gå f-6 på en skola innan de behöver byta. Samlar resurser över årskursgränser. F-3 skolorna blir ett mesalternativ, gynnar inte barnen men de som ska ta beslutet kan göra "alla nöjda, lite"... Eftersom vi bor på Stenåsen så känns det alternativet bäst. Lägg ner Dallidenskolan, de har ändå nära till Sannerud. Stenåsen kan vara kvar för annars blir det långt till skolan för barnen. Tror alla har svårt att tänka det bästa för "Kils fralmtid" Blir troligen rent egoistiska önskemål, så även vad det gäller mig. Har ungdomar som köpt hus där närheten till skola var viktig men att man kan vara beredd att ha längre till förskola dit barnen ändå måste följas. Sid 7 (25)

9 Vi vill behålla vår F-6 skola i området. Denna skola är viktig del i östra/västra stenåsens område. Att ha närhet till skola var anledningen till varför vi köpte huset här på Ö:a stensåsen. Varför ska man bygga en ny skola när det finns befintliga lokaler att nyttja? som dessutom har potential att byggas ut? då det finns både yta och passande miljö? FÖRSKOLA Vi på området Mon är i behov av en förskola. Som småbarnförälder ska man inte behöva ta sig till sin förskola med bil utan man ska kunna promenera med sina barn på en säker cykel/gångväg. På Mon har vi även ett ganska stort område med lägenheter även dessa rymmer bra med barnfamiljer. På Mon finns det även goda möjligehter till ny exponering av hus och ska vi locka nya invånare til vår kommun så måste vi kunna erbjuda fräcsha förskolor i de olika områdena. Anser att det bör finnas förskola omkring mons backe i och med det byggs bostäder där. 126 förskoleplatser är MYCKET. Blir många barn och vuxna att förhålla sig till för barnen, vilket ger otrygghet för barnen. 108 platser vid Skogsgläntan är en grupp för mycket. Samtidigt är det bra att ha flera grupper att samarbeta med och som möjliggör ökade "öppettider". tre F6skola istf två f6 och två f3. Då kan barnen få gå på samma skola tills de börjar högstadiet ÖVRIGT Bra med skolor och förskolor Bäst för min sons familj, som valde hus på Stenåsen på grund av närheten till dagis och skola. Om man tar hänsyn till respektive bostadsområde är detta förslag bäst. Lättast för Dallidenskolans elever att flyttas till Sannerudsskolan. Dalliden har det minsta upptagningsområdet för skolan och inte alls långt till Sannerud Sid 8 (25)

10 ALTERNATIV D PEDAGOGIK/KVALITE det är bättre att satsa i en ny skola än att rusta upp 3 gamla skolor. och man får ut flest förskoleplatser om man gör om stenåsen skolan och dalliden skolan till enbart förskolor. En ny skola som förenar två områden låter toppen, samtidigt som förskolorna får vara kvar i närområdena. Att bygga nytt ger bra signaler till barnfamiljer som vill flytta till kils kommun. Nu finns chansen att skapa en yttre och inre miljö som ger våra skolbarn de bästa förutsättningarna att utvecklas och trivas i skolan, och samtidigt bygga miljövänligt och energieffektivt inför framtiden. Allt talar för att det är bättre att bygga ny skola! Positivt både kunskapsmässigt och socialt för våra barn. Bra skola är bra kunskap som ger våra barn en bra start i deras framtida yrkesliv, våra barn är ju Kils nya framtid! Det behövs nya lokaler. Bättre med F-6 skola än att enbart ha F-3 skola. Alternativen med F-6 på tre skolar kommer att innebära att de skolorna inte kommer att räcka till. Bra att utnyttja Dalliden och Stenåsen och samla förskolorna till tre enheter. Det känns som det bästa alternativet.nya lokaler och enbart tre förskolor känns på sikt som bäst utnyttjande av resurser. För att kunna möta den nya läroplanens krav på ämnesbehöriga lärare behövs det satsas på skolan. Genom att ha en dubbelparallellig skola finns det större förutsättning för rätt kunskap. En större skola innehar fler behöriga lärare under samma tak. Detta leder till att vi ger barnen bäst förutsättning för lärande. En större skola skulle även ge förutsättning till ev en mindre grupp för elever med särskilda behov. Det skulle även ge Kil ett bra ansikte utåt och ev locka fler barnfamiljer till Kil. Kil satsar på barnen! För att kunna få behålla mindre förskolor/skolor. Allt behöver inte vara centraliserat till max med hur många klasser samt elever i varje skola/klass. Trygghet behövs även och jag ser inget positivt med att plötsligt byta skola (ex.i 4:an) Det räcker med att förskoleklasserna är maxade och att alla "dagmammor" försvann. Barnen hinner allt få känna på stress framöver i livet ändå. Sen ligger den nya skolan på Dalliden relativt bra eftersom vi ej behöver korsa någon "stor väg" Nya och fräscha lokaler behövs. NY skola ägt av kommunen är biligaste alternativ och stannar kvar längre. Tycker att det är av vikt att Kil har skolor utspridda geografiskt och prioriterar det småskaliga. Dock är skolorna på Dalliden och Stenåsen båda för små och i behov av renovering samt att en ny skola kan locka till att få till sig samt utveckla kvalitén på lärare samt undervisning. Miljömässigt också ett bra alternativ då både Dalliden och Stenåsen barnen på ett tryggt och bra sätt kan ta sig till skolan utan användande av bil. Jag tycker att det är viktigt att det blir flerparalleliga klasser i f-6 skolorna. Detta alternativ innebär också att eleverna slipper byta skola efter år tre. Får "loss" fler förskoleplatser och samlar resurserna på en ny plats som ger motiverade lärare och en då bra undervisning, som i sin tur leder till måluppfyllelse. Det kostar mer initialt men lönsamt i flera aspekter på lång sikt. Elever och personal får en bra miljö som är hållbar. Om avsikten dels är att få fler förskoleplatser behöver ju även dessa barn skola på sikt. Därför är det bra att ha en stor ny skola som fler kan gå under längre tid. Om det blir en ny skola behövs heller inga investeringar Sid 9 (25)

11 vad gäller renovering och ombyggnationer under en lång tid framöver. Skolans läge mitt emellan stenåsen och dalliden är strategiskt bra. På så sätt blir det lättare att anpassa klasserna beroende på elevunderlag. Att ha en skola som barnen får gå på från förskoleklass till årskurs 6 gynnar tryggheten. Det är sämre att ha en massa skolor som bara har barn F6-3. Satsa rejält och tänk långsiktigt! Om det inte blir en ny skola ska man så långt det är möjligt sträva efter att ha färre skolor där barnen får gå längre tid. Alltså förespråkar jag alternativ C om inte D blir aktuellt. Bra med tvåparalellig skola och lika bra att bygga nytt. Verkar vara lätt att göra om Dallidenskolan till förskola. Jag är lärare på Dallidenskolan Löser de problem som Kil har med åldrande skolor och för få dagisplatser, utan att för den skull vara dyrare än övriga förslag (t.o.m. "billigare" än alt C). Positivt för både barn på Dalliden och Stenåsen, samt inga nackdelar för övriga centrala skolor (som "slipper" få fler elever till redan trånga skolor/skolgårdar). Bra PR för Kil som en kommun som satsar på barnen. Samt ger bra förutsättningar för att locka bra lärare till en ny skola med rätt förutsättningar för att klara nya läroplanen. Skolan ligger "mitt i mellan" områdena ger ett minskat behov av bilskjutsande jämfört med övriga alternativ. Alla områdena får ha kvar sitt dagis ger oxå minskat behov av bilskjutsande jämfört med övriga förslag. Alternativ D är det enda alternativet som alla Kils-bor kan känna sig som "vinnare" med. I övriga förslag så är det alltid några som blir "förlorare". En ny skola i gränsen mellan Dalliden och Stenåsen är bäst för alla berörda och ger minst transporter av elever. Skolans kommer att ligga längs den väg som de flesta av oss passerar till och ifrån våra jobb. En ny skola kan även anpassas efter dagens krav på skolan bättre än ombyggnation av nuvarande lokaler. En skola som kan anpassas efter nuvarande skollag och läroplan. Skapar bättre förutsättningar för undervisning med lärare med rätt behörighet. Större arbetsplats skapar större flexibiliet. Viktigare med skola som ligger närmare hemmet än förskolor med tanke på att skolbarn ofta transporterar sig själva.visar också att Kils kommun satsar på barnen och kommunens framtid. Dagens skola kräver modernare lokaler för att kunna genomföra undervisningen som lagen kräver. Alternativ D är därför det bästa. Dessutom ges det plats för de förskolebarn som behöver det. Tror att Stenåsen och Dalliden skulle kunna bli 2 fina förskolor. Dessutom blir den "nya" skolan belägen på en plats som blir ganska smidig för såväl dallidsbarn som stenåsenbarn. Helt klart det bästa alternativet för Kil. Ny skola anpassad efter den nya skolplanen. Bra läge för alla parter, tänker då på barn på Dalliden, Stenåsen och Centrala Kil. Ny skola innebär att Viksta skolan och Sannerud skolan inte blir fullt så påverkad som det annars bli vid ev Skola upp till åk 3 på Dalliden och Stenåsen. Ger en säker skolväg för de flesta av områdets skolbarn. Bra PR för Kil med nybyggd fräsch skola! Lättare att "få ihop " två skolor, Stenåsen och Dalliden i en helt ny skola, än att slå ihop de två skolorna på Stenåsen eller Dalliden. Blir inget "revir-tänk/känsla" på samma vis som om Dalliden tvingas till Stenåsen eller viseversa. Lättare att fort skapa en "vi-känsla", bland barn, föräldrar och säkert också lärarna. Bra med pararell-klasser i varje åk. Man uppnår resultatet med minst förändringar för berörda barn. Vill att mina småsyskon ska få ha kvar dallidenlärarna och ändå få gå i en ny skola! Helt klart den bästa lösningen då kompetensen på lärarna ökar när de är på samma skola. Att den dessutom hamnar i mitten kan ju inte bli bättre. Barnen får chansen till fler kompisar. Fräscht med nya lokaler istället för de sunkiga skolorna på Dalliden och Stenåsen. Sid 10 (25)

12 Detta är det bästa för kommunen. Man bygger en ny skola som senare kan ta emot de förskolebarn som finns. En ny större skola är mer atraktivt för den som letar bostad.att slå ihop två skolor till en bidrar förhoppningsvis till ökad kopmpetens på skolan. En ny skola kan innebära en bättre lärande miljö för barnen. Jag tror på att samla ihop verksamheter för att kunna ta vara på de pedagogiska resurserna. Det bli bättre både för barn och personal. Det kan också leda till en utveckling av pedagogiken när fler samarbetar och har ansvar. Jag tror också på sikt att det blir mer ekonomiskt. Här kan man få ut bästa pedagogiska lösningen med mest resurser. Att bygga nytt är att tänka många år framåt.man kan ta tillvara på personalens kompetens när man får en större skola. Det finns större möjlighet för lärarna att jobba mer ämnesinriktat. Man binder samman dalliden och stenåsen och inget område blir mer eller mindre atraktivt när man som nyinflyttad tittar på vart barnen ska gå i skolan/förskolan samt att huspriserna inte rasar pga skolan försvinner. Bygger man en ny skola tänker man många år framåt. Alla barn får närhet till skolan. Detta gynnar kommunen då jag tror att fler vill flytta hit. Om det inte finns en F-6 skola i närheten tror jag att man väljer ett annat område eller en annan kommun att flytta till. En större skola ger mer kompetens bland lärarna de kan undervisa i de ämnen de är utbildade för vilket kan bidra till en bra skola. Tror att detta är bra pr för kommunen att ha en ny fräsch skola vid infarten till Kil. Sedan är det bättre ur ett pedagogiskt perpektiv med parallellklasser och framför allt att skolan kan utrustas med bra pedagogiska redskap och nyare teknik. Det blir flera lärare på samma ställe. Mer kompetens till barnen. Både Stenåsenskolan och Dallidenskolan har inte många år kvar innan de måste renoveras för miljoner även de. för att möta de nya karaven i den nya läroplanen måste vi ha en skola som klarar av detta med det här förslaget kommer vi att klara detta. jag tror inte på att bygga en ny förskola på monsbacke eftersom det kommer att försvinna alldeles för många förskoleplatser på stenåsen.om man måste flytta graniten kommer 38 förskoleplatser att försvinna från stenåsen och de barnen måste förflyttas till mon. TEKNIK Man får nyare teknik. man får nyare teknink. Man får nyare teknik. Sid 11 (25)

13 NÄRHET/AVSTÅND/SKOLVÄG/FÄRRE SKOLBYTEN Bra och jämn spridning på förskolor och skolor. Viktigt med den nya skolan att det blir lika långt att gå för de som bor på stenåsen samt dalliden. barn är inte så stora när de är 7 år. Bra läge- bra förslag. lagom stor skola, nära för båda områden, eleverna kan vara självständiga, kan själva cykla/ gå till skolan. bra för miljön för självsäkerheten hos eleverna och mycket mycket mer Det blir nära till skolan både för Stenåsens barn och Dallidens barn. Det finns kvar förskolor på båda områdena vilket är bra. Trevligt med en ny skola dit de flesta barn från alla områden har cykel/gångväg. Jag vill inte att barnen ska behöva gå så långt för att komma till skolan, och jag vill inte ha en stor skola. Det blir en mer flexibel skola med två klasser i varje årskull.f-3 blir en för liten enhet risken är att det blir ett för stort "hopp" till 4:an. Det geografiska avståndet till skolan blir mer rättvist och mellanstadiet får vara kvar i området. Kil får en ny fräsch f-6 skola med relativt kort och trygg skolväg för många barn. Det tror jag gör Kil till en attraktivare kommun för att få en positiv inflyttning. Då får både Dallidens och Stenåsens barn hyfsat nära till skolan, utan stora vägar, ända upp till år 6. En ny skola ger möjligheter till genomtänkta lokaler, anpassade att utnyttjas av elever och pedagoger på bästa sätt. Jag har hellre en skola i närheten, än en förskola. Till och från skolan ska mina barn någon gång ta sig själva, men aldrig till fsk. Där är alltid en förälder med vid hämtning och lämning. Tror inte på F3 skolor och för att barnen på Stenåsen ska få en bra skolväg. Bra för både Dalliden och Stenåsen. Ingen farlig skolväg. I stort sett gång/cykelväg för samtliga. Ny skola kan anpassas för dagens behov och förhoppningsvis framtidens behov. Ger en närhet för både elever från Stenåsen och Daliden. Bra och säker skolväg med bra förbindelse med gång och cyckelbanor. Bra med en ny skola som är anpassad efter dagens krav på skolor. Att slå ihop Dalliden och Stenåsen till en ny skola vore att behålla tryggheten i att ha nära till skolan. Samtidigt skapas fler förskoleplatser i de tomma skollokalerna. Enda nackdelen är att Mon-området förlorar alla förskolor. För att närheten är viktig och hur vägen till förskola/skola ser ut. I detta förslag kan våra barn gå på förskola i närområdet och sedan skola dit det är cykelbana hela vägen. Till Viksta måste Stenåsenbarnen korsa farliga vägar. Helt klart det bästa alternativet. Stenåsen är ett attraktivt område just för närheten av skolor, skog, lugna gator mm. Ska vi skicka våra barn tvärs över Kil är det lika bra att flytta. Vi har barn på både stenåsen och Dalliden, så alternativ D var det enda som kändes rätt. Tror helt på en ny skola istället för att flytta runt en massa barn. Att säga upp de flesta dagmammor var verkligen korkat av kommunen får då finns detför få förskoleplatser åt barnen, hur tänkte ni där egentligen? I alla andra alternativ tvingas skoleleverna gå på en skola som hamanr mycket längre bort n idag. Det kommer även bli svårigheter till en början att integreas med befintliga elever. I detta alternativ skapas ngt nytt och man får närmare. Värdet av att starta på samma villkor i nya lokaler är mkt stort. Dessutom tror jag att man bättre kan tänka till och anpassa både lokaler och undervisning till något mer up-to-date än idag. Sid 12 (25)

14 Närheten till den nya skolan från många områden i Kil nära till både dalliden och stenåsen Blir det inte en ny skola vill jag att de lägger ner Dallidenskolan och behåller Stenåsenskolan.Barnen i dal.skolan har ju inte så lång väg till Sannerudsskolan.Men barnen i Sten.skolan har lång väg till annan skola. Men en ny skola känns som det bästa alternativet för framtiden. Bättre att utnyttja de befintliga Dalliden + Stenåsenskolan till förskola, då föräldrar vill ha närhet när barnen är små. Slå ihop Dalliden/Stenåsen barn i ny skola. 1-6 är bättre innan de skickas ut till stora Sannerud. 1-6 är bättre än 1-3, då barnen annars får byta skola oftare. Viktigare med fräscha skollokaler då barnen är större & miljön spelar mer roll då. Bra med en ny skola. Positivt för både Stenåsen och Dalliden. Barnen får lagom lång skolväg. Bra med en ny skola. Positivt för både Stenåsen och Dalliden. Barnen får lagom lång skolväg. Alla barn kommer att ha en trygg och säker skolväg. En ny skola visar på framtidstro. Gångväg till skolan för elever både från Dalliden och Stenåsen = säker skolväg. VARFÖR är det inte aktuellt med neddragning eller nedläggning av någon skola ute på landet. Skulle vara intressant att se vad de kostar per elev. Det innebär att de inte behöver byta dagis. (Färgdroppen & Norrgården) När de börjar skolan så kan de gå själva då det är gång och cykelbana hela vägen till skolan. Sen tror jag att det är bra att slå ihop stenåsen och dalliden, det underlättar nog för många när dom senare ska börja på centralskolan. En ny fräsch skola som är nära för både Dalliden och Stenåsen. Kan bl err rejäkt lyft för båda områdena. För att våra barn skall nära till sin skola. Jag tycker det är viktigt för både barnen och föräldrarna att skolan finns i dess närmiljö. Att bygga en ny skola skulle visa att Kil är en kommun som satsar på barnen som ändå är vår framtid. Bra Pr för kommunen och det lockar fler att flytta hit. Jag bor på Runnevål och har barn på Vikstaskolan. Tycker de andra alternativen är en dålig lösning eftersom tre klasser till skulle in på Vikstaskolan isf. Där är det redan sprängfyllt med barn. Tycker det är den bästa lösningen för alla områden/skolor egentligen då det blir nära för alla områden i kil till både skola och förskola. Vi berörs då vi bor på Dallidens upptagningsområde. Detta vore därför det bästa för våra barn. Vi bor i dallidenst upptagningsomrpde och tycker därför att detta är det bästa alternativet för oss. Våra barn kommer ha en kort och säker väg till skolan. Det är så många fördelar med detta förslag, barnen får en bra inne o utemiljö. SKolan blir Kils inkörsport ett + om ni även satsar på idrottshall som det finns en för lite i Kil. Då får F-6-barnen både på Stenåsen och Dalliden nära till skola samtidigt som även förskolor finns kvar i båda dessa områden. Att 4:e-klassare ska cykla från Stenåsen till Viksta som i förslag B känns inte bra. Stenåsenskolan verkar inte så bra, baracker etc Troligtvis kommer inte både Dalliden- och Stenåsenskolan att vara kvar. Därför bra med en ny skolan mitt emellan Sid 13 (25)

15 Tillgänglighet till skolorna via cykelväg är viktigt!! ingen får långt till varken skola eller förskola. Jag vill ha nära till skolan. En ny skola är bra. En ny skola är det bästa, den kan ma ha i många år. Vi får alla nära till skolan. enstörre skola gör att jag får fler kamrater. Bra med F 6 skola isf F3 skolor. Blir ung lika långt för barnen både från Dalliden som Steåsen att ta sig till skolan, bra väg med cykelvägar. Då jag tycker att möjlighet att ta sig till skolan för egen maskin är en rättighet som alla barn i ett modernt samhälle bör ha tycker jag att D är det enda alternativ som funkar. Det blir också likvärdiga förhållanden för alla skolbarn i Kil då skolor blir ungefär lika stora och kan anpassas för det faktiska antalet barn på ett bra sätt. Jag vill dock poängtera vikten av genomtänkt infrastruktur så att skolväg blir säker och smidig för alla barn i kommunen. Totala kostnaden blir inte den lägsta men jag tror att de flesta invånare och även de som tänker flytta till Kil är redo att betala detta pris för att få en fungerande skolstruktur där lärande står i fokus. Tycker att idén om en skola mellan bostadsområdena låter kanonbra! Smidigt för barnen... Samtidigt bevarar man bra fungerande förskolor och utökar dem så anävänder man både personal och resurser på bästa sätt. Området vid vägtunneln mellan Stenåsen och Dalliden är ett område som länge varit underutnyttjat. Dessutom är det en bra kompromiss då den nya skolan ligger mitt emellan Stenåsen och Dalliden. Verkar bra borde vara ett alternativ som både Stenåsenbor och Dalliden föräldrar kan leva med. Dessutom är det bra om om Lövenstrandsområdet växer så finns platser på Viksta. Alla får någorlunda nära till skola och de allra flesta får en förskola i sitt område. En bra närhet för både Stenåsenbarn och Dallidenbarn. En säker skolväg dessutom. Bra med en ny skola som är anpassad till dagens undervisning. Många barnfamiljer flyttar till området och då SKA det finnas en skola i närheten för att det ska bli ett attraktivt boende. För då blir det lika långt för både Dalliden och Stenåsen till skolan. Min son kommer att beröras av nya skolstrukturen. Alternativ D är det bästa för hans skull. -Kortare väg till skolan -Värdet av en skola i närområdet. -vi kan behöva skaffa ännu en bil för att kunna skjutsa vår son till Viksta, vilket påverkar miljön. -För att ha ett fortsatt bra förhållande mellan Dalliden-Stenåsen. -I och med att förskolebarnen ökar i kommunen så kommer även trycket på skolplatser att öka. Den säkraste skolvägen för både Dallidens och Stenåsens barn. En säker skolväg för mitt barn. Säker skolväg. Jag har mitt barn på dallidenskolan idag,så detta alternativ känns mest rätt.inte minst för skolvägen!! För då har jag ungefär 150 meter till skolan. få skolbyten Sid 14 (25)

16 För att det blir nära för barnen till skolan och de får fräscha lokaler. Näst bästa alternativ tycker jag är alternativ C. Det vore en satsning på skolan att få nya lokaler. Detta tjänar både Stenåsen och Dalliden på. Det blir en lagom stor skola placerad mellan Dalliden och Stenåsen. Båda områdena får nära. Att flytta Dallideneleverna till Sannerud är inte bra, för jag är emot "storsskoletänket". I en mindre skola har alla barn större chans att bli sedda. Att flytta Stenåsenbarnen till Viksta är helt befängt. En del får då jättelångt till skolan. Det bästa för stenåsens och dallidens del, helt ny skola för båda parter samlade på ett ställe mitt emellan. Nytt å fracht...men klasserna ska inte splittras!!! ingen större merkostnad totalt sett... jag tycker att det alternativet såg bäst ut utifrån barnens bästa. att slippa bli flyttad på redan i årskurs 4 är inte rätt. att slå ihop dalliden och stenåsen tycker jag verkar som en bra idé. Verkar vara den bästa lösningen tycker jag. Och det är säkra vägar dit. Istället för att elever på Dallidenskolan eller Stenåsenskolan ska behöva flytta efter åk 3, alternativt förlora sin skola helt, kan kompetensen bland personal slås samman och skolan kommer dessutom att ligga inom rimligt avstånd från både Dalliden och Stenåsen. Någon gång kommer väl också de stora barngrupperna som ska in i förskola, att börja i skolan och en skola mitt emellan två barnfamiljsområden måste ju vara bra. De flesta familjer jag känner till som bor i centrala Kil (Sveagatan, Järnvägsgatan, Lilla gränd, Långgatans första del etc)vill att barnen ska gå på Dallidenskolan. Jag är övertygad om att de hellre vill ha en skola enligt alt D, än att barnen ska flyttas till Sannerudsskolan. Med tanke på att det också går att tänka långsiktigt (ur enegisparpunkt)borde ett nybygge kunna löna sig. Jag tror att en satsning på alt D skulle göra Kil till en mer attraktiv kommun för barnfamiljer. För at vi flyttade till Stenåsen för att våra fyra barn skulle ha nära till skola och förskola här.då vill vi inte att de ska behöva åka över mot centrum.vill att de ska kunna cykla och gå utan att vi ska behöva vara oroliga för trafik. F-3 skolor är inget bra alternativ. Barn skall inte flyttas för ofta. De mår bra av att veta att här ska de vara i 7 år. De känner sina klasskamrater och övriga barn på skolan, de känner till och är trygga med skolans personal och de känner till skolans lokaler och omgivningar. Grundtryggheten är det absolut viktigaste. Trygga barn har bäst förutsättningar att efter sin förmåga inhämta kunskaper i skolan. Varje förändring stjäl mycket energi från ett barn. Låt barnen få behålla den energin till skolarbetet i stället. Trygga föräldrar är också oerhört viktigt. Att ha en skola nära hemmet bidrar till det. Placeringen av F-6 skolan i alternativ D borde därför passa familjer både på Dalliden och Stenåsen. MVH "Fritidspedagogen" + kommunen erbjuder i detta fall skola samt förskola nära bostaden i de flesta områden i kil - tänkt placering av nya skolan ligger för nära en stor väg + kommunen erbjuder i detta fall skola samt förskola nära bostaden i de flesta områden i kil - tänkt placering av nya skolan ligger för nära en stor väg Det är bra att Kils kommun visar att dom satsar på barn och skola samt att den nya skolan ligger nära både Stenåsen och Dalliden. Det är bra att hålla isär låg- mellanstadiet från högstadiet. En ny skola byggs för Stenåsenbarnen. Den ligger ganska nära Stenåsen med en skolväg som är säker och skyddad från trafik. Förskolan blir kvar vilket är bra för områdets utveckling. Sid 15 (25)

17 En ny skolan byggs för Stenåsenbarnen som ligger i närheten av området. Skolvägen dit är skyddad och trafiksäker. Förskolan blir kvar vilket är bra för områdets utveckling. Skolan blir bra lokaliserad. Bra att satsa på en ny skola för Kil, tror det blir en bra långsiktig lösning. Vi blev väldigt glada när vi fick tidningen om framtida skolstruktur i Kil i handen och såg att förslag D var med. När vi också insåg att kostnaderna för de olika alternativen är i stort detsamma känns det som om det är solklart att alternativ D skall väljas. Detta alternativ ger både Stenåsen och Dalliden en F-6 skola inom rimligt avstånd. Här får man en ny och energisnål skola med fantastiska möjligheter för de lärare som får förmånen att jobba här. Detta ger också våra barn en skola med fräsch miljö och bra lokaler. I en förlängning tror vi att man tjänar på denna lösning istället för att försöka renovera gamla lokaler på både Stenåsen och Dalliden. Detta ger också Kils kommun ett positivt rykte och man kan säkert locka ytterligare barnfamiljer att flytta till Kil. För oss känns detta alternativ D som ett mycket bra förslag som vi stöder till fullo. Om vi sedan ska kommentera de olika andra alternativen så känns det för oss i Stenåsengruppen som om det enda övriga tänkbara alternativet är alternativ C. Med tanke på att Stenåsen idag har fler elever än Dalliden och också har väldigt stora kullar som nu börjar både F och 1 så känns det i så fall som det vettigaste alternativet. Då skulle man få tre stycken F-6 skolor (Stenåsen, Sannerud och Viksta) strategiskt utspridda i centrala Kil till skillnad mot alternativ B där två skolor (Sannerud och Dalliden) hamnar bredvid varandra och en i pereferin (Viksta) och då skulle man tydligen tvinga Stenåsenbarn (6-åringar!) att cykla/gå till Viksta vintertid. Detta är absurt! Har Ni själva försökt ta er mellan Stenåsen till Viksta på vintern? Att skicka ut en 6-åring på denna sträcka där även hårt trafikerade vägar skall korsas ett antal gånger känns helt uteslutet! Detta är förenat med livsfara och det kan vi inte gå med på att våra barn ska utsättas för detta. Vi förutsätter att våra politiker i kommunen är kloka nog att inse att detta inte är ett genomförbart alternativ. Om vi ska summera det hela så känns ändå alternativ D som ett mycket bra alternativ som vi förordar. Visserligen skulle de flesta på Stenåsen få något längre skolväg men det är på cykelväg och kompenseras av möjligheten att gå på en ny skola med bra ventilation och där lärarna får en bra arbetsmiljö och säkert blir inspirerade att göra ett ännu bättre jobb med våra barn. Jag har mitt barn på Dalliden i nuläget och det är en jättebra skola,detta alternativ känns rätt för alla berörda,då skolvägen blir nästan densamma som till Dallidenskolan och lika så för Stenåsenbarnen om ett byggs mittimellan. Barnen behöver flytta minst mellan olika skolor. Detta då annars de ska gå F-3 på en skola sedan 4-6 på en annan samt att sedan flytta till Sannerudskolan för 7-9. Alternativ D innebär F-6 på en och samma skola för att sedan gå 7-9 på Sannerudskolan. Det passar oss bästa annars får vår dotter lång väg till skolan och många byten av skola. Då kommer min bror gå där och det blir nära och så;)eftersom vi bor där:) Jag tror inte att det är bra att elever i årskurs 3-6 ska vara tillsamman på samma plats hela sin skoltid. Det är bra att Kil har kvar sina mindre skolor, men att Stenåsen och Dalliden får en gemensam skola. Elever ska inte behöva gå i ur och skur långa vägar för att komma till skolan. För att då får alla elever nära till sin skola. Inget barn behöver korsa någon starkt trafikerad väg. Nya fräscha lokaler gynnar till en bättre arbetsmiljö för både personal och elever. Detta är en långsiktig lösning och barnen behöver inte byta skola under låg- och mellanstadiet vilket känns tryggt för både elever och föräldrar. Dalliden är bästa alternativet för renodlad förskola, och att de större barnen får gå mellan stenåsen/dalliden i ny skola. De små har gång o cykelvägar att ta sig fram på till båda skolorna o slipper ut i trafiken själva Sid 16 (25)

18 För att det blir både närmare för barn på dalliden och stenåsen att att sig till sin skola. Dom behöver inte åka över någon farlig väg och det känns som den bästa lösningen för alla. Nya och fräscha lokaler ger en bättre arbetsmiljö för både barn och vuxna. De kommer inte att behöva byta skola tills de börjar på hödstadiet. Alla ska ha rätt till en skola nära!! Här blir det bra avstånd för dalliden & stenåsens barn!! MILJÖ Har bosatt mig där mina barn inte ska behöva korsa trafikerad väg för att ta sig till skolan. Både Dalliden o Stenåsen har bra vägar till o från skola-hem. Ska barnen behöva åka skolskjuts kostar det pengar och ännu värre, det tär på miljön, har ni tänkt på det? Vart är miljötänket?trafiksäkerheten, ska vi bli USA med personal vid övergångsställen? ARBETSMILJÖ Två stora byggnader blir förskolor i en bra miljö % bra placering Jag vill lägga min röst på alternativ D. Att bygga en ny skola skulle vara en riktigt bra satsning för Kils kommun. De andra alternativen innebär ju fler barn i redan befintliga trånga skolor/skolgårdar/matsalar som jag antar kommer ha en renoveringsbehov inom kort ändå? En ny skola på planerad plats innebär oxå att barnen inte får så lång gång/cykelväg till skolan. Alternativ D verkar klart bäst! Stenåsen skolan är inte i det bästa skicket. Vore bra med en ny och fräch skola till barnen.en bra plats att bygga en ny skola på. om ni ska lägga ner skolan så tycker jag att dom ska få en ny fräch skola med dalliden Frächt med nya ändamålsenliga skollokaler Mycket bra förslag då det blir ännu bättre lokaler för våra barn i en naturnära omgivning, skönt att se att politikerna vill satsa på våra barn. Alternativet med en helt ny skola verkar absolut bäst, särskilt med tanke på att alla förslagen har ungefär samma kostnad. Jag tror att både Stenåsen och Dalliden skulle bli nöjda med den lösningen, även om Stenåsen får en något längre skolväg men det finns en bra cykelväg. Med en helt ny skola får man säkert billigare driftskostnader, bättre miljö och minskade kostnader för underhåll under många år framöver. Både elever och personal skulle få en bättre arbetsmiljö. Alternativ D ser mycket bra ut och jag hoppas att vi kommer att få se en nybyggd skola här i Kil framöver. Både Dalliden och Stenåsens skolor är i dåligt skick och behöver rustas upp. Ventilationen på Stenåsen, till exempel, är fullständigt usel och ger eleverna huvudvärk. Att bygga en ny skola, anpassad efter nya skollagen, nya kursplaner och arbetssätt, är tveklöst bäst! Man kommer också undan de problem det innebär för elever som annars måste byta skola flera gånger (t.ex Stenåsen F-3, sedan Viksta 4-6 för att sedan avsluta på Sannerud år 7-9). Detta är inte gynnsamt för våra barn. Fritidssituationen blir också annorlunda. Barn som bor på Stenåsen och har nära till skolan behöver inte Fritids lika många år som om de går på Viksta och har långt hem. Jag tror också att det är bra med en större skola, vilket bllir resultatet om Dalliden och Stenåsen går på samma ställe. Det är gynnsamt för pedagogerna som får större flexibilitet i sin organisation! Placeringen av den nya Sid 17 (25)

19 skolan är i mina ögon perfekt, gångavstånd för de allra flesta (vilket inte blir fallet om Stenåsenbarnen ska till Viksta!!). Det ställer till bekymmer vintertid. Att ha F-3 skolor tror jag inte är ett bra alternativ. Det ger liten flexibilitet bland personal och ett sämre "driv" i organisationen. Det är heller inte många lärare som vill jobba på en sådan liten enhet så vi kommer att ha svårt att behålla kompetent personal! Nya fräscha lokaler ger en bra arbetsmiljö för både personal och elever. Alla barn på Dalliden och Stenåsen får nära till sin skola. Alla barn får gå kvar på sin skola i låg och mellanstadiet detta är en trygg lösning för alla inblandade. Inget barn behöver korsa några farliga vägövergångar eller någon stark traffikerad väg. Detta är en långsiktig lösning eftersom Mons backe troligtvis kommer att få fler barnfamiljer i framtida nybyggda hus. De barnen kommer då att tillhöra Viksta skolan och då finns inte längre platts för Stenåsenbarnen. Alternativ B är en okey lösning om alla barn på Stenåsen får gå i Dallidenskolan och INTE Vikstaskolan. Sid 18 (25)

20 ATTRAKTIONSKRAFT/PR/LOCKA INFLYTTARE Vad gäller inflyttning till Kil är det positivt med en ny skola. Skolvägen känns trygg och ej för lång i detta alternativ. Bra om barnen får gå i samma skola från klass 1-6. Jag tror att det skulle vara bra "reklam" för Kils kommun med en ny skola för två stora bostadsområden som stenåsen och dalliden. Alternativ D är det enda alternativet som gör alla föräldrar med barn på Dalliden- och Stenåsen nöjda. I övriga alternativ ställs områden mot varandra och det finns bara förlorare. I alternativ B-C läggs förskolan ner i ena området och skolan i det andra, helt förkastligt! I alternativ D blir det förskolor kvar i resp område, och dessutom nära till skolan för samtliga! Dessutom ger alternativ D närhet till skola även från Centrala Kil och tom närmare för de boende på Mon med skolbarn på Stenåsenskolan. Barnen får en ny fräsch skola med bra ventilation och en denna skola skulle även klara framtida krav på skolmiljö, både vad gäller den fysiska miljön och energianvändningen. Man kan även möjliggöra utökning av såväl skolplatser och dagisplatser. Alternativ D fortsätter möjliggöra pendling med buss för föräldrar som går eller cyklar med barnen till skolan. Alternativ D känns som en satsning på barnen, inte en neddragning! Genomför man alternativ D så kommer många se skolstrukturutredningen som något positivt för Kil! Alternativ D är det enda alternativet som gör alla föräldrar med barn på Dalliden- och Stenåsen nöjda. I övriga alternativ ställs områden mot varandra och det finns bara förlorare. I alternativ B-C läggs förskolan ner i ena området och skolan i det andra, helt förkastligt! I alternativ D blir det förskolor kvar i resp område, och dessutom nära till skolan för samtliga! Dessutom ger alternativ D närhet till skola även från Centrala Kil och tom närmare för de boende på Mon med skolbarn på Stenåsenskolan. Barnen får en ny fräsch skola med bra ventilation och en denna skola skulle även klara framtida krav på skolmiljö, både vad gäller den fysiska miljön och energianvändningen. Man kan även möjliggöra utökning av såväl skolplatser och dagisplatser. Alternativ D fortsätter möjliggöra pendling med buss för föräldrar som går eller cyklar med barnen till skolan. Alternativ D känns som en satsning på barnen, inte en neddragning! Genomför man alternativ D så kommer många se skolstrukturutredningen som något positivt för Kil! Alternativ D är det enda alternativet som visar att Kil satsar på skolan! En ny skola ger ny inspiration för hela kommunen i skolfrågor, både för barn och personal. Eftersom jag bor på Dalliden tror jag också att det gagnar vårt område. Fler vill flytta till Dalliden. Bra gångavstånd för de barn som har dagis, fritids på både Stenåsen och Dalliden. Läget är mycket bra reklam då det ligger efter stor väg många förbipasserare ser Kils kommun satsar på skola och kan locka fler familjer hit. Om Kil vill profilera sig som en kommun som har en positiv tro på kommunens framtid, bör man även med sina handlingar visa detta. En ny fin skola kan vara det som får barnfamiljer att välja Kil som bostadsort. Kil behöver förknippas med positiva satsningar, inte bara nedläggningar. Tro på Kil -satsa för framtiden. En tydlig satsning på skolan, dvs på barnfamiljerna gör kommunen attraktiv att bo i. *En ny skola ger möjlighet att tillgodose kraven som ställs på framtidens skola enligt Lgr 11. *På en större skola är det lättare att täcka upp kompetensbehovet, samtidigt gynnas samarbete mellan både paralleller och stadier. *Förskolebehovet täcks upp samtidigt som alla skolbarn i centralorten även fortsättningsvis får nära till skolan. Sid 19 (25)

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Framtidens skola och förskola - en tematidning om skolor och förskolor i centrala Kil

Framtidens skola och förskola - en tematidning om skolor och förskolor i centrala Kil Framtidens skola och förskola - en tematidning om skolor och förskolor i centrala Kil Dallidens förskola Dallidenskolan F-6 Förskolan Lyktan Kilslunds förskolor Lövängens förskola Regnbågens förskola Sannerudsskolan

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Synpunkter som inkommit på hundrastgård

Synpunkter som inkommit på hundrastgård KOMMUNSTYRELSEN Mari Andersson, mari.andersson@kil.se 2018-05-22 Synpunkter som inkommit på hundrastgård En medborgardialog om hundrastgård har genomförts på kommunens hemsida. Här vill vi ge svar på synpunkter

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad 2015-05-07 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson Vårt Dnr: 15-139-600 Kultur- och utbildningsnämnden Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m 2015-05-06 gällande förslag

Läs mer

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna?

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna? Anteckningar från medborgardialog Öjebyn, 22 april 2013 Frågor kring konkreta förslag Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad blir vinsten med alternativ 2? Vad händer

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Framtidens förskola och skola i område väster

Framtidens förskola och skola i område väster Framtidens förskola och skola i område väster Framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och leva i med målet att ha 80 000 invånare 2030. Ett konkret sätt att nå den visionen är att vidareutveckla utbildning

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Medborgardialogen

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola.

Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Bilaga till styrdokument Modell för attraktiv skola respektive Modell för attraktiv förskola. Exempel på alternativ för västra området Efter förändringar i modell för attraktiv skola/förskola påverkas

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

för Klinte rektorsområde

för Klinte rektorsområde Eskelhem skolas föräldraförening Brittis Benzler samt övriga ledamöter Barn- & utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsförvaltningen 62182VISBY i Eskelhem 2011-12-20 Angående förvaltningens för Klinte

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Elmsta förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Till ännu bättre framtidsutsikter

Till ännu bättre framtidsutsikter JA! Till ännu bättre framtidsutsikter TROSA KOMMUN www.alliansfortrosa.se Ja till länsbyte är ett ja till ännu bättre framtidsutsikter Allians för Trosa kommun förordar ett länsbyte till Stockholm län.

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan

Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan 2015-04-30 MEDBORGARDIALOG - SAMRÅDSHANDLING Medborgardialog ang. placering av Marnässkolan Samrådshandlingen upprättad i april 2015 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro Postgiro 771 82 LUDVIKA

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Obesvarad 0 0% Ack. svar 44 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Obesvarad 0 0% Ack. svar 44 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Sibbebo Förskola 1 Vilken förskola går ditt barn på? Mariebo 0 0 Sibbebo 44 100 Obesvarad 0 0 Ack. svar 44 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Gräshoppan 0 0 Nyckelpigan 0 0 Skalbaggen 0 0 Trollsländan

Läs mer

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Var rädd om våra barn i trafiken!

Var rädd om våra barn i trafiken! Var rädd om våra barn i trafiken! Du är förälder till ett barn som just har börjat skolan Nacka kommun arbetar aktivt med trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna. Idag skjutsar många föräldrar sina

Läs mer

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Om processen så här långt Det kom en fråga efter första mötet om mötesformen. Mer specifikt om varför politiker och tjänstepersoner

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Perspektivinsamling - frågeställningar

Perspektivinsamling - frågeställningar Perspektivinsamling - frågeställningar Elever och före detta elever Vad är en bra skola för dig och dina kompisar? Vad är mindre bra? Hur ska skolan vara för att du ska få lust att lära? Personal Vad är

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Frågor och synpunkter från mötet i KilArena den 6 april 2009

Frågor och synpunkter från mötet i KilArena den 6 april 2009 1(5) Kommunledningsförvaltningen MINNESANTECKNINGAR Roger Kvarnlöv, 0554-191 46 2009-04-07 roger.kvarnlov@kil.se Frågor och synpunkter från mötet i KilArena den 6 april 2009 Frågorna och svaren spelades

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Bästa politiker, Om ni inte står fast vid det beslut ni tog den 13 april 2011 så kommer folket att tappa allt förtroende för er som ansvariga för våra barn. Att ta ett beslut i positiv riktning för att

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål

Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Resultat och måluppfyllelse i förhållande till nationella mål Kunskaper Skolan skall ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem

Läs mer

Frågor och svar kring omlokalisering

Frågor och svar kring omlokalisering Frågor och svar kring omlokalisering 2016-04-18 På Skolrådet den 4 april informerades om förslaget på ny omlokaliseringslösning. Förslaget innebär att årskurs F och 1 går på Hildur Ottelin där fler lokaler

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 2016-03-09 Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 9 mars 18.00-20.00 i Brännaregårdsskolans matsal Välkomna, presentation av kvällen, förhållningsregler.

Läs mer

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2014-01-21 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2013 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn med skolskjuts.

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Stora Skedvi förskola och skola

Stora Skedvi förskola och skola Stora Skedvi förskola och skola Frågor ställda vid det allmänna mötet i skolans gymnastiksal den 17 februari: Kommunens svar är i kursiv stil. Vissa frågor är påståenden som lämnats okommenterade Vad kostar

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark

FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark FAQ inför AB-klassernas flytt från Norskolan till Näsbypark Här nedan presenteras frågor och svar som kan vara intressanta för alla elever/föräldrar inför att AB-klasserna på Norskolan flyttas till Näsbyparksskolan

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4

https://bostad.stockholm.se/statistik/bostadsformedlingen-statistik-bostadskon-2014/, 4 Bostadsutskottet: Motion gällande: Hur kan vi lösa bostadsbristen bland ungdomar i Stockholm? Inledning: Boverket varnar för förvärrad bostadsbrist 1. Att ha en egen bostad är en självklarhet för många,

Läs mer

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan.

Sammanfattning Förslaget med omorganisationen innebär att nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. 10 maj 1 (10) HANDLÄGGARE Marianne Widercrantz, Annika Sundell, Monika Reuterstrand Förslag till beslut Nuvarande Hörningsnässkolan och Ängsnässkolan blir en skola med namnet Hörningsnässkolan. Skolan

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M)

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Datum 2018-12-12 Diarienummer UBN-2018-6806 Utbildningsnämnden Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Datum Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Adressat Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Två högstadier i tätorten Fördelar Mindre elever i klasserna. Lugnare miljö för lärare

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras?

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras? Riskbedömning inför ändringar i verksamheten. (utgår från gemensamma riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete i Lycksele kommun, antaget av Kommunfullmäktige 2005-03-14 10) Efter genomförd riskbedömning

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans

Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans Välkommen till dialogmöte om Sanda skola & Klinteskolans framtid! Förslag till agenda Kort presentation av medverkande Föräldragruppen presenterar sin syn, analys och åsikt avseende verksamheterna vid

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun 2013-10-03 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun Plats och tid: Klågerupskolans matsal, kl.18:30-21:00 Närvarande: Åhörare: 25-talet

Läs mer

Täby kommun. Kundundersökning 2015. Lilla Balders förskola - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015.

Täby kommun. Kundundersökning 2015. Lilla Balders förskola - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. Täby kommun Lilla Balders förskola - Föräldrar Förskola 23 respondenter Kundundersökning 215 Pilen Marknadsundersökningar Mars 215 Våga Visa 215, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Under 2012 genomfördes en undersökning av 6- åringars och deras vårdnadshavares upplevelse av övergången till förskoleklass. För vårdnadshavare genomfördes

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN Blåbärsskogen är en avdelning med 20 barn i åldern 3-6 år. På Blåbärsskogen arbetar Anna Riseby, förskollärare 100%. Carina Gladh, förskollärare 100

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Munksundsskolan - en skola för framtiden.

Munksundsskolan - en skola för framtiden. TJÄNSTESKRIVELSE 22 OKTOBER 2012 1 (5) Skolförvaltningen Göran Hedström Mobiltfn 0701-625162 e-post goran.hedstrom@enkoping.se Munksundsskolan - en skola för framtiden. Förslag till beslut Skolnämnden

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 För Eslövs Kommun Budgetförutsättningarna för 2016 ser relativt ljusa ut mycket tack vare en stor inflyttning till kommunen och det

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

ANSÖKNINGSHANDLINGAR

ANSÖKNINGSHANDLINGAR ANSÖKNINGSHANDLINGAR Eleven Elevens fullständiga namn (stryk under tilltalsnamn) Personnummer (ÅÅMMDD-XXXX) Adress Mailadress Postadress Telefon Söker till Sävsjö Kristna Skola läsåret (exempelvis 2012/2013)

Läs mer

Skolskjutsbestämmelser

Skolskjutsbestämmelser Förskoleklass och grundskola Fastställd av bildningsnämnden 2011-11-08 99 Innehållsförteckning Definitioner...1 Avstånd...2 Form av skolskjuts...3 Restid...3 Tidtabeller...3 Självskjuts...3 Ramscheman...3

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

1 (9) Skolvägsplan. Njutångers skola

1 (9) Skolvägsplan. Njutångers skola 1 (9) Skolvägsplan Njutångers skola 2016-03-17 2 (9) Beskrivning av skolan Njutångers skolan byggdes 1983 och ligger naturskönt i en skogsglänta men ändå centralt i Njutånger, Hudiksvalls kommun. Det är

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

Obesvarad 0 0% Ack. svar 51 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Obesvarad 0 0% Ack. svar 51 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Aspebo förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Aspebo 51 100 Bokebo 0 0 Lönnebo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Galaxen 17 33 Kometen 14 27 Månen 11 22 Solen 9 18 Elefanten

Läs mer

Power point Försörjnings enkät

Power point Försörjnings enkät Power point Försörjnings enkät Enkäten skickades ut till samtliga hushåll som under september 2008 månad erhöll ekonomiskt bistånd. 221 hushåll. Av dessa har 50 svar inkommit till socialförvaltningen,

Läs mer

Visioner och möjligheter

Visioner och möjligheter Visioner och möjligheter I området där Folkets hem finns idag, skapas en liten park och en grön parkering. Cykelbanan från öster kopplas ihop med parkeringen och den allé som leder ner till Ovanåker Kulturum.

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer