MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002"

Transkript

1 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna

2 Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry oss om naturen och djuren. Vi måste bry oss om vår jord. Våra barn och barnbarn måste kunna leva på jorden i framtiden. Vi måste bry oss om alla människor i hela världen. Vi måste bry oss om människorna i vårt eget land. Människorna kan inte fortsätta att leva som de gör i dag. Vi sliter ut både naturen och oss själva. Allt ska gå så fort. Alla blir stressade. Dagens sätt att leva skadar både oss själva, naturen och våra barn. Det finns så många som bara tänker på att tjäna pengar. De tänker inte på att människor och miljö skadas under tiden. Miljöpartiet vill tänka på ett nytt sätt och försöka hitta nya sätt att leva. Miljöpartiet vill att människor ska kunna ta det lugnare och vara friskare. Vi måste sluta att skaffa oss så mycket saker som vi inte behöver. Vi måste sluta förstöra miljön. Miljöpartiet vill ha ett samhälle som inte skadar naturen. Miljöpartiet vill ha ett samhälle där vi tar vara på alla människors möjligheter. Det finns fler och fler i andra länder som tycker likadant som Miljöpartiet. Vi tror på framtiden. Vi tror att det går att förändra vårt sätt att leva. Man kan inte bara tänka på pengarna när man ska välja vilka som ska bestämma i Sverige. Någon måste tänka på framtiden också. Miljöpartiet vill att vi ska vara rädda om djur och natur, Vi ska vara rädda om våra barn och alla som ska leva i framtiden,i Sverige och i världen.

3 I vanliga fall pratar man om högerpartier och vänsterpartier i politiken. Högerpartierna tycker att det är viktigt att alla människor ska få bestämma mer själva över sina liv. Vänsterpartierna tycker att det är viktigt att resurserna fördelas så att det blir rättvist. Vi är varken höger eller vänster. Vi kombinerar dessa två sätt att tänka. Det är det som gör oss ovanliga. De kommande åren vill vi arbeta för: Att genomföra förändringar så att barnen får det bättre och får mer tid att vara tillsammans med oss vuxna. Att genomföra förändringar som gör att våra barn och barnbarn kan leva på jorden i framtiden. Att genomföra förändringar så att människor ska kunna bestämma mera själva över sin tid än i dag. Att genomföra förändringar så att alla människor får vara med och bestämma om samhället och framtiden.

4 38 punkter som beskriver vad Miljöpartiet vill: 1. Vi vill förlänga föräldraförsäkringen. Föräldrar ska kunna stanna hemma längre tid med sina barn än i dag. 2. Det ska inte vara så många barn i varje grupp på dagis. 3. Det ska inte vara så många barn i varje klass i skolan. Alla skolor ska kontrolleras av Skolverket då och då. Då vet man att de fungerar bra. 4. De som studerar och har barn har inte så mycket pengar att leva på i dag. Vi vill att de ska få mer pengar. På sikt ska ingen behöva låna pengar för att kunna studera. I stället ska man få pengar så att man klarar att leva fast man inte har någon lön. 5. Vi vill att alla ska kunna ta ledigt från arbetet i ett år. Man kanske vill ta en paus från arbetet eller prova att göra något annat. Det kallas för friår. Under tiden ska man kunna få pengar från A-kassan. Det här ska gälla om någon som är arbetslös kan jobba i stället när man är borta. 6. I dag arbetar de flesta 40 timmar i veckan. Vi vill att man ska arbeta 35 timmar i veckan i stället. Senast år 2006 vill vi att det ska bli så. 7. I dag har kvinnor ofta lägre lön än män. Det vill vi ändra på. Det ska vara rättvist mellan kvinnor och män.

5 8. I dag är det många som har det så stressigt på jobbet att de blir sjuka. Vi måste ta bättre hand om människorna så att de inte blir sjuka på jobbet. Vi måste satsa mer på att hjälpa dem som blir sjuka så att de blir friska och kan börja arbeta igen. 9. Vi vill att sjukvården ska få mer pengar. Vi måste särskilt satsa mer på att se till att folk kan hålla sig friska. Vi ska också satsa mer pengar på nya sätt att bota sjuka, och på barn och ungdomar som mår dåligt. 10. Alla ska ha råd att gå till tandläkaren när de behöver det. 11. Vi måste ta bättre hand om de människor som flyr till Sverige från andra länder. De som flyr hit ska snabbt få reda på om de får stanna i Sverige eller inte. 12. I dag är det lättare att ha ett stort företag än att ha ett litet företag i Sverige. Vi vill att det ska bli lättare för dem som har ett litet företag. De ska få bättre regler. 13. Vi vill att det ska bli mindre krångligt att starta och driva ett eget företag. Man inte behöva betala lika mycket skatt som man gör nu när man anställer någon i sitt företag. 14. I dag finns det människor i Sverige som inte har någonstans att bo. Så får det inte vara. Vi måste hjälpa dem som inte har någonstans att bo. De kan behöva annan hjälp än bara att vi bygger bostäder.

6 15. Vi ska bygga fler bostäder. Bostäderna ska vara bra både för dem som bor där och för naturen. Alla som studerar ska ha någonstans att bo när de studerar. 16. Det ska bli lättare för människor att bo på landet om de vill det. När man bor på landet ska man inte betala lika mycket skatt som när man bor i städerna. 17. Djuren ska få det bättre. Vi måste ha bättre regler om hur djuren ska behandlas. Böndernas djur ska till exempel inte behöva resa långt när de ska slaktas. 18. Vägarna på landsbygden ska lagas och bli bättre. 19. Det ska bli billigare att åka tåg. Det är viktigt för att vi ska kunna minska utsläppen av avgaser från bilarna. 20. I många städer har det blivit så mycket bilar att det ofta är trångt på gatorna. Men vi kan inte bara bygga mer och mer vägar. I stället vill vi att alla som reser med bil under den tiden när det är extra trångt ska betala en avgift. Då får vi också mer pengar till fler bussar och tåg. 21. Bilarna ska bli mer miljövänliga. I dag drivs de flesta bilar med bensin. Vi vill att de ska drivas med drivmedel som inte skadar miljön så mycket. Sådana drivmedel ska bli billigare än vad de är i dag. Då är det fler som väljer dem.

7 22. I dag finns det många giftiga ämnen som vi människor sprider omkring oss i naturen. Vi vill förbjuda många sådana giftiga ämnen och minska spridningen av andra. 23. Sådan mat som är bra för människan och naturen ska vara billig. 24. Det ska finnas bra mat utan gifter till alla människor. Både i Sverige och i resten av Europa måste vi satsa på sådan mat som är bra för människorna och för naturen. 25. Nu har människorna dragit upp så mycket fisk ur haven så att fiskarna nästan tagit slut. Vi måste sluta att fiska så mycket. Vi måste vänta tills fiskarna blivit fler igen. 26. Man ska betala mindre skatt när man arbetar och får lön. Man ska betala mindre skatt när man anställer någon. Men man ska betala mer skatt när man gör sådant som är dåligt för miljön, till exempel släpper ut giftiga ämnen eller avgaser från flyg och båtar. Det här kallar vi för grön skatteväxling. 27. Vi vill stänga kärnkraftverken och sluta använda kärnkraft som energi. I stället vill vi satsa på förnybar energi. Det är sådan energi som inte sliter på jordens resurser. 28. Vi har alldeles för mycket soldater och vapen i Sverige i dag. Vi behöver inte så mycket soldater och vapen. Vi tycker att vi ska öva oss på andra sätt att lösa konflikter i stället. Vi ska inte heller sälja några vapen till andra länder. 29. Vi vill att Sverige ska arbeta för att det ska bli mer rättvist mellan fattiga och rika länder i världen.

8 30. De rika länderna i världen, till exempel Sverige, måste dela med sig mer till de fattiga länderna. I dag har de fattiga länderna lånat mycket pengar av de rika länderna. Vi tycker att de fattiga länderna ska slippa betala tillbaka de pengarna som de har lånat. 31. Vi vill arbeta mot rasism och diskriminering Man ska inte få behandla någon sämre bara för att den är annorlunda. 32. Vi vill att det ska vara förbjudet att behandla kvinnor sämre än män. Det ska gälla både på arbetsplatser, utanför arbetsplatser och när man studerar. 33. I dag får man rösta när man blivit 18 år gammal. Vi vill att man ska få börja rösta redan när man är 16 år gammal. 34. Vi vill att det ska bli fler folkomröstningar. Folk som bor i ett område ska få vara med och rösta om frågor som rör deras område. Då känner alla att de får vara med och bestämma. Det är viktigt. 35. Kommunerna ska få bestämma mer själva. De ska få mer pengar så att de själva kan sköta om skolor och sjukvård till exempel.

9 36. I dag finns det ett förslag om att man ska ändra i Sveriges viktigaste lag, grundlagen. Ändringen innebär att regeringen ska kunna låta EU bestämma i fler frågor, utan att först fråga riksdagen. Miljöpartiet vill stoppa den ändringen. 37. Vi vill inte att vi ska början använda euro som pengar i Sverige i stället för kronor. Vi vill inte att Sverige ska vara med i EMU. 38. Vi vill att Sverige ska gå ut ur EU. Det finns inte bara högerpartier och vänsterpartier att välja på. Miljöpartiet är annorlunda än de gamla vanliga partierna. Vi tänker på ett nytt sätt. Vi tänker på naturen och framtiden. Vi vill göra sådant som är bra på lång sikt. Det är du som väljer.

10 Vill du veta mer? Besök vår hemsida skriv till eller ring för mer information eller för att bli medlem. Box 1244, Lund Tryckt i juni 2002

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning

Lättläst. Om du har en funktionsnedsättning Lättläst Om du har en funktionsnedsättning Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 LYCK SLANTEN Tema: Sveriges ekonomi Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: SVERIGES EKONOMI 3 000

Läs mer

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap?

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? 1. Redogör för hur människan började använda naturen för sina egna behov och varför människan inte kan klara sig utan naturen. 2. Tänk dig att du

Läs mer

Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska. Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009

Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska. Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009 Riksdagens årsbok 2008/09 på lättläst svenska Information om riksdagens beslut under hösten 2008 och våren 2009 På bilden ser du Riksdagshuset. Vattnet framför Riksdagshuset heter Stockholms ström. Riksdagshuset

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Ungas tankar om ett bättre samhälle

Ungas tankar om ett bättre samhälle Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014. Genom wokshops

Läs mer

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december

Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Påverkanstorg på Kunskapskällan den 8 december Den 8 december besökte politiker från Västra Götalandsregionen Kunskapskällan och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige

5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige 5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige Innehåll Olika sätt att leva ihop Vårdnad av barn Föräldrarollen Ekonomiskt stöd till familjer Socialtjänstlagen Barnomsorg Grundskola Gymnasium Skolan och

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... V I S Val I Sikte Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... 4 Utvärdering - reflektion... 4 Del 1 Yttrandefrihet...

Läs mer