Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgift: 1 På spaning i hemmet."

Transkript

1 Julias Energibok

2

3 Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

4 Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror. Vi har ett energisnålt värmesystem och vi handlar oftast ekologiskt. Vi sorterar även avfall. Här är saker vi kan göra bättre:

5 Uppvärmning: Vi skulle kunna borra efter bergvärme. Just nu har vi luftvärmepump, direktverkande el och kamin. Det vore såklart bättre med bergvärme.

6 El: Vi skulle kunna ha solceller, det vore mycket bättre. Just nu har vi direktel.

7 Transporter: Vi skulle kunna köpa en miljöbil, börja cykla ännu mer och åka mer kollektivt. Just nu har vi bensinbilar, vi cyklar ganska ofta under sommar månaderna. Men vi åker nästan aldrig kollektivt.

8 Matvanor: Vi skulle kunna handla mer ekologisk, efter säsong och närproducerad mat. Det skulle vi må bättre av. Just nu så köper vi oftast ekologisk mat.

9 Konsumtion av prylar/kläder: Vi skulle kunna sluta köpa onödiga saker och sluta köpa mer än vad vi behöver. Just nu så köper vi mycket onödigt. Men jag och min syster ärver också en del kläder från äldre släktingar. Vi ger även bort kläder vi vuxit ur, så jag antar att det är miljövänligt. Vi skulle ändå behöva sluta köpa mycket onödigt, det är slöseri med pengar och dåligt för miljön.

10 Avfallshantering: Vi skulle kunna sortera ännu mer. Just nu så sorterar vi. Men vi skulle kunna sortera mer och mer noggrant.

11 Stor miljöpåverkan: 1. Köpa en miljöbil, åka mer kollektivt och cykla mer. 2. Borra efter bergvärme.

12 Medelstor miljöpåverkan: 1. Handla mer ekologiskt, närproducerat och efter säsong. 2. Sluta handla onödiga prylar/kläder. 3. Solceller.

13 Liten miljöpåverkan: 1. Sortera avfall bättre.

14 Jag placerade "Borra efter bergvärme" i "Stor miljöpåverkan" på grund utav att det skulle gå åt mindre el då. Man skulle inte behöva tillverka el på något miljöfarligt sätt utan man skulle kunna spara på el.

15 Om alla skulle värma sina hus med direktverkande el eller oljepannor så skulle miljön påverkas väldigt mycket. Om man använder el för att värma upp sina hus så måste elen tillverkas någonstans. Om sättet den tillverkas på är miljöfarligt så är inte heller direktel särskilt bra.

16 Om man använder fossila bränslen så är det otroligt farligt för miljön. Därför har jag även placerat "Skaffa en miljöbil" i "Stor miljöpåverkan".eftersom att vanlig bensin är gjord på fossila bränslen så är utsläppen väldigt stora.

17 Om man skulle använda en miljöbil så skulle utsläppen minska drastiskt. Vilket skulle vara bra. Det kostar för tillfället inget att ladda en elbil så man skulle efter en tid gå plus på att skaffa en sådan. Det dåliga är att det är väldigt dyra bilar och jag tror att det kommer börja kosta att ladda bilen på offentliga platser.

18 För annars så skulle de som säljer bensin förlora pengar på att folk skaffar miljöbilar. Så just nu verkar det väldigt bra och billigt i längden, men jag tror att det kommer att bli dyrare sen. Jag placerade även att "Cykla mer" i "Stor miljöförändring" därför att om vi cyklar så släpper vi inte ut något farligt och miljöförstörande.

19 Det är otroligt bra, så egentligen så är det bäst att cykla. Det är också bra för att man får motion. Jag kommer inte på något mer negativt än att det kan bli ansträngande att ta sig långt, och att det kan bli kallt och obekvämt beroende på vädret. Jag placerade även "Åka mer kollektivt" i "Stor miljöförändring". Det är bra om man inte äger en miljöbil.

20 Åker man själv bil så går det åt mycket bensin på en person. Åker man till exempel buss så delas utsläppen på alla i bussen. Om alla som åker buss skulle åka i varsin bil så skulle det bli mycket mer utsläpp per person. Så därför är det bättre att åka kollektivt. Det dåliga är att det inte går lika fort att åka kollektivt på grund av att bussen/tåget ofta stannar på flera ställen.

21 I "Medelstor miljövinst" placerade jag "Handla ekologiskt, närproducerat och efter säsong". Det placerade jag där på grund av att om man handlar ekologiskt så får man inte i sig några giftiga bekämpningsmedel. De som odlar med giftiga bekämpningsmedel är ofta fattiga och behöver allt jobb de kan få för att överleva. De arbetar

22 med giftiga bekämpningsmedel och andas in dem. Vi vill inte äta gifterna så varför ska vi köpa och betala för att andra ska andas in det giftiga? Det finns ingen bra anledning alls. Men samtidigt så behöver de jobb för att överleva, så om vi slutar köpa icke ekologiska varor så förlorar en hel del människor sina jobb. Så det är svårt att veta hur man ska göra. Jag tycker dock att man ska odla mera

23 ekologisk frukt och ge de fattiga jobb där istället. Det vore det bästa. Om man köper ekologiskt kött så betyder det att djuren har mått bra och kunnat vara både ute och inne och inte fått besprutad mat. Det dåliga är att det är dyrare med ekologisk mat. Det gör att färre köper det. Om det skulle bli billigare så skulle fler köpa. Om man köper närproducerad mat så släpps det heller inte inte ut några onödiga utsläpp när man transporterar maten, vilket bara är bra för miljön, det bästa vore också att odla själva, vilket vi (jag och min familj) gör på

24 somrarna. Om man köper efter säsong så betyder det att man köper till exempel bara tomat och gurka på somrarna, för då kan det odlas i Sverige. Det blir då mycket kortare transportsträcka för maten och därmed mindre utsläpp. Jag placerade även "Sluta köpa onödiga prylar och kläder" i "Medelstor miljövinst". I dagens samhälle så handlar vi mycket saker vi egentligen inte behöver. Vi köper nya mobiler innan de gamla har gått sönder. Det är en av våra värsta vanor i Sverige. Vi skulle behöva handla mer secondhand och ärva av andra som tröttnar eller växer ur kläder. På så sätt så skulle vi spara på

25 miljön. När kläder och saker transporteras används lastbilar, båtar och flyg. Vilket är dåligt för miljön eftersom de släpper ut miljöförstörande avgaser. Vi betalar och skickar efter saker på nätet så att de kan fraktas hit i miljöförstörnde fordon. Men samtidigt så finns det människor som arbetar med att tillverka kläder och saker från andra länder och även i Sverige. Om vi slutar handla så mycket så kommer produktionen minska, då kommer folk att förlora arbeten. Vilket absolut inte är bra. Så inget är både bra eller dåligt. Det som verkar vara bra för

26 miljön kan drabba en annan eller flera andra familjer. Men samtidigt så måste vi tänka miljövänligt. Men om vi slutar köpa så mycket onödiga prylar så får vi pengar över. De kan vi skänka till välgörenhet och på så sätt hjälpa dem som blir utan jobb. Jag placerade även "Solceller" i "Medelstor miljövinst".

27 Har man solceller hemma så betyder det att man tillverkar sin egen elektricitet med hjälp av solen. Det blir billigare i längden om man jämnför med direktel. Det blir det eftersom att solens energi är gratis att använda. Om man tillverkar mer el än vad man behöver så kan man sälja det. Man kan sälja till grannar och då ta mindre betalt än vad de skulle ha betalat för sin vanliga el.

28 Det dåliga med solceller är att när man installerar det så måste man dra om el- och vattenledningar om man inte har haft vattenburen värme tidigare. Det är bra men det är negativt att man är beroende av solen, är det molnigt så att solens strålar får svårt att träffa solcellerna produceras mindre el.

29 Så jag tror att solceller bara ger medelstor miljövinst här uppe i Norden på grund av alla molniga dagar vi har.

30 Jag placerade "Sortera avfall bättre" i "Mindre miljöpåverkan" på grund av att vi redan sorterar vårt avfall. Men andra som inte sorterar skulle kunna sortera bättre och på så vis bidra till att mer kan återvinnas. Det skulle samtidigt inte bli så stor miljövinst tror jag, eftersom att många redan sorterar bra.

31 Det är väldigt lätt att sortera rätt i Sverige. Det finns platser där man kan sortera sitt avfall själv nästan överallt. Så på grund av att det är så lätt att sortera redan nu, och att min familj redan sorterar bra så tror jag att det blir en ganska liten miljövinst i jämförelse med att skaffa en miljöbil.

32 Jag tycker alltså att skaffa miljöbil och borra efter bergvärme ger mest miljöförändring. Det tror jag efter som att vi använder bilar och andra transportmedel men främst bilar i vårdat samhälle. Om vi skulle borra efter bergvärme så skulle vi spara på elektricitet. Då skulle man inte behöva tillverka så mycket. Jag placerade handla miljövänligt

33 och solceller i medelstor miljövinst. Efter som att vi handlar så mycket i dagens samhälle måste vi börja tänka efter. Solceller är jätte bra men jag tror att om bara min familj skaffar det så blir det inte så stor miljövinst. Att sortera avfall bättre tror jag inte skulle ge så stor miljövinst, efter som att många redan gör det.

34 Uppgift: 2 Hållbar energikälla

35 Jag tror att vindkraft är en hållbar energikälla. Jag tror och hoppas att vi kommer använda oss mer av vindkraft i framtiden.

36 Man började faktiskt använda vindkraft för 3000 år sedan, då för att driva väderkvarnar i Kina och Japan. Så tekniken att använda vindkraft för att göra arbete lättare har funnits väldigt länge.

37 Idag använder vi den för att tillverka el, vilket jag kommer till senare. På 1200-talet kom tekniken där man använde vindkraft till Europa, även då i form av väderkvarnar. Vinden var en av de viktigast energikällorna fram till talet.

38 På 1970-talet började man på allvar med den moderna vindkrafts tekniken. Efter det så har utvecklingen gått framåt fort.

39 Vindkraft används idag till att tillverka el med hjälp av vind, och faktiskt så skulle det inte fungera utan solen. För när solen lyser på en viss plats så blir luften där varm. Det är även olika högt lufttryck på olika platser. För att jämna ut lufttryck och temperatur så börjar det blåsa.

40 Hur får man lite vind till el som kan få en lampa att lysa?

41 Det finns som en propeller som börjar snurra när det blåser. Bladen på propellern kallas för rotorblad och är kopplade till ett nav, som i sin tur är kopplad till en turbinaxel. Allt är sedan kopplat till en generatorn som gör om rörelseenergin i vinden till elektricitet. Elen förs sedan via elnät ut i samhället.

42 Fördelar med vindkraft: Miljövänlig metod som inte släpper ut onödiga avgaser eller onödig miljöförstöring. Det är även lätt att bygga all utrustning man behöver. Vinden är ingen resurs som det kommer att bli brist på i framtiden.

43 Nackdelar med vindkraft: Man får inte ut lika mycket el som man får med andra metoder. För att få ut så stora mängder el som möjligt så måste man bygga elkraftverk och "propellrar" på väldiga områden, eftersom varje "propeller" bara kan skapa en viss mängd elektricitet.

44 På grund utav fördelarna så tror jag absolut att den går att använda i framtiden. Den är miljövänlig och lätt att bygga, vilket jag tycker är avgörande. Att den inte skapar lika stor mängd elektricitet tycker jag inte spelar så stor roll, vi måste tänka på miljön i framtiden och lära oss att snåla med elen ibland.

45 I framtiden tror jag att forskare kommer på effektivare sätt att få ut mer elektricitet från vindkraften. Så därför tycker jag att man ska satsa mer på att bygga vindkraftsverk.

46 Uppgift: 3 Min energimorgon!

47 Jag använder min väckarklocka. Den går på batterier.

48 När jag tvättar mig så går det åt varmvatten. Det går åt el för att värma vattnet. Vi använder en varmvattenberedare, den går på el.

49 När jag gör iordning håret så använder jag min plattång. Den är kopplad till ett eluttag, då använder jag el.

50 När jag äter frukost så använder jag olika köksapparater beroende på vad jag ska äta eller dricka. Till exempel: Rostat bröd = Brödrost Te = Vattenkokare Gröt = Micro

51 När jag åker till skolan så åker jag bil, cyklar eller går beroende på väder och årstid. Så jag släpper ut avgaser ibland vilket såklart inte är bra.

52

53 Så jag kan såklart förbättra saker, använda mindre el och bara cykla och gå till skolan, inte platta håret och äta frukost utan att använda köksapparater. Då skulle jag spara på elektricitet och man skulle inte behöva tillverka lika mycket. I alla fall om alla tänkte så.

54

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser Du behöver inte skriva ut detta dokument. Medföljande lärare får materialet när klassen kommer till utställningen. Besöket börjar med en kort introduktion,

Läs mer

Frisörer hotar naturen

Frisörer hotar naturen DECEMBER 2009 PRIS 0 kr Frisörer hotar naturen Läs mer på sidan 4 Tips och tricks Agera nu Ekomode Frisörer miljöbovar? Krönika av Isak Lind Vad gjorde du igår? Sidan 8 Agera nu innan det är för sent Majoriteten

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V LEDARE 1 MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V i på miljöposten är mycket engagerade inom ämnet miljö och hållbar utveckling och istället för att skriva om hur drabbad vår miljö är, har

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

döden i datorn Fakta Tänk på att lyfta fram både det som är bra och det som är dåligt. Genom bättre kunskaper kan vi bli bättre på att välja rätt.

döden i datorn Fakta Tänk på att lyfta fram både det som är bra och det som är dåligt. Genom bättre kunskaper kan vi bli bättre på att välja rätt. Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om datorer: hur vi konsumerar, om vad som händer när de byts ut, om märkning,

Läs mer

tokiga transporter Fakta

tokiga transporter Fakta Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om transporter: hur vi reser, om utsläpp, om våra ekologiska fotavtryck

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Undersökningen i korthet Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än

Läs mer

Rapport Projektarbete

Rapport Projektarbete Rapport Projektarbete Elbilen Nolaskolan 2010-2011 Mattias Sjöberg Nv3a 3/3-2011 Helen Forsgren SAMMANFATTNING Den globala uppvärmingen är en stor fråga runt om i världen. Vad finns det för lösningar på

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET

DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET Innehållsförteckning Inledning... 4 Miljöordboken... 5 Elektricitet... 7 Transport... 9 Konsumtion... 10 Ekologiska Märkningar... 12 Källförteckning... 14 Säsongsanpassad mat...

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

Cradle to Cradle för barn. Författare: Rinus van den Berg Illustrationer: Pauline Meijer. Svensk version

Cradle to Cradle för barn. Författare: Rinus van den Berg Illustrationer: Pauline Meijer. Svensk version Cradle to Cradle för barn Författare: Rinus van den Berg Illustrationer: Pauline Meijer Svensk version Cradle to Cradle för barn Den här boken har blivit skapad av anställda vid Royal DSM och Centre for

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg

Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg Se till att lyssna på oss! Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv Malin Ideland och Claes Malmberg Se till att lyssna på oss! Malmöbarn diskuterar klimatfrågan utifrån vardagsperspektiv

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer

Tips och inspiration för en mer

Tips och inspiration för en mer Tips och inspiration för en mer Ingen kan göra allt men alla kan göra något I den här broschyren presenteras ett stort antal miljöförbättrande åtgärder inom fyra områden: Energi, Resor, Mat och Återvinning.

Läs mer

EKOSofi a. en introduktion Till GRÖn energi. Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai

EKOSofi a. en introduktion Till GRÖn energi. Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai EKOSofi a en introduktion Till GRÖn energi Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai September 2014 Denna serie har kommit till inom ramen för EVS (Europeisk Volontärtjänstgöring) Illustrationer:

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Energikonferens Katrineholm. 3 4 juni 2010

Energikonferens Katrineholm. 3 4 juni 2010 Energikonferens Katrineholm 3 4 juni 2010 Ledare 2 3 Även kommuner kan gå före Omställningen skapar möjligheter Leader Gränslandet är en ideell organisation som under programperioden 2007 2013 arbetar

Läs mer