Ungas tankar om ett bättre samhälle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungas tankar om ett bättre samhälle"

Transkript

1 Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014.

2 Genom wokshops på skolor och i ungdomsgrupper runt om i Malmö och Skåne har ungdomar fått fundera kring vad dem skulle vilja förändra i samhället. Resultatet är dessa tänkvärda politiska motioner som ungdomarna själva har skrivit. I Varje grupp har flera motioner producerats varpå den bästa röstats fram till att komma med i det här kompendiet. Syftet med att sammanställa texterna i ett kompendium är att det ger en överblick om ungdomars tankar kring hur samhället kan förändras och förbättras.

3 Malmö Folkhögskola (grupp 1) Fler kvinnor till makten. Idag finns det alldeles för få kvinnor i företagen som bestämmer hur dom ska utvecklas och bli större. Vi vill att det ska bli jämlikt och att ungefär 50 % av alla chefer ska vara kvinnor. Det kommer att göra att företagen blir bättre och att lönerna blir mer rättvisa. Kanske får även fler kvinnor anställning i företag som inte så många kvinnor arbetar på.

4 Malmö romska idécenter Mer resurser till information och utbildning om romsk kultur. Vi vill att samhället ska ge oss och andra romer samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som andra i majoritetssamhället. Vi har funnits i Sverige mer än 500 år och i Europa ännu längre, men upplever trots det att vi inte är lika mycket värda som majoritetsbefolkningen. Den svenska regeringen tog 2012 ett beslut om strategi för romsk inkludering Man sa bl a att romska barn som föds 2012 och senare skall växa upp med samma möjligheter som barn i majoritetsamhället. Strategin omfattar sex samhällsområden; utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet samt kultur och språk. De myndigheter som skall arbeta med detta är bl a arbetsförmedlingen, skolverket och skolinspektionen. Vi tycker att beslutet om romsk inkludering är bra, men hur genomförs det? Vi har inte sett några synliga tecken på arbetet. Vi vet att fortfarande har svenskar i gemen liten kunskap om romer, vår historia, och hur vi har behandlats i Sverige. Hur många vet att romer inte fick resa varken in till

5 Sverige eller ut från Sverige mellan , dvs under de båda världskrigen och när minst romer dödades under förintelsen. Hur många vet att vi ända fram till 1960-talet inte fick bo längre än tre månader på samma ställe, och inte hade skolplikt förrän Vi vet att det både inom EU och Europarådet pågår arbete för romsk inkludering i medlemsstaterna. Sedan 2012 skall alla medlemsstater i EU ha en nationell strategi för integrering av romer. Hur kan det då komma sig att Frankrike utvisar romer, och att många av tiggarna vi ser i Sverige är romer från Rumänien. Ska vi behöva vänta 500 år till? Romer vill, som alla andra, studera, få arbete, ha familj och trygghet. Vi vill bli integrerade, men inte assimilerade. Vad kan den svenska regeringen och EU göra konkret för att påverka och stötta oss för att vi skall få samma rättigheter och skyldigheter som alla andra? Det behöver läggasmycket mer resurser på information och utbildning om romsk kultur och romers situation i EU och i Sverige.

6 Humanus gymnasium i Lund (grupp 2) Höj studiebidragen. Dagens studiebidrag är alldeles för låga för att en student ska kunna leva på den. Varor och tjänster blir dyrare och dyrare. Studenter tvingas därför ta lån som gör att man får ännu mer utgifter på grund av räntor eller jobba jätte mycket under tiden. Genom att höja studiebidraget slipper studenterna ta dyra lån och kan lägga alla tid på studierna. I Danmark har man högre studiebidrag samtidigt som ungdomsarbetslösheten är lägre.

7 Malmö folkhögskola (grupp 3) Hand i hand hela livet. Äldre par splittras när dom ska flytta till ålderdomshem. Varför splittras par som levt tillsammans hela livet bara för att dom har olika vårdbehov. Dem mår psykiskt dåligt över att splittras vilket kan leda till depression eller till och med för tidig död. Bygg lägenheter och ålderdomshem så att par kan fortsätta leva ihop, hand i hand resten av livet.

8 Hyllie park folkhögskola Skolplikt för gymnasiet. Svenska ungdomar har ingen vetskap kring vikten av gymnasiekompetens i arbetslivet. De är för unga för att ta beslut om sin framtid. Därför borde Sverige införa skolplikt även för gymnasiet. Samtidigt behöver det satsas mer pengar på skolan. Outbildade ungdomar går oftare till socialen. Många arbetsgivare kräver gymnasiekompetens. Istället för att ge bidrag kan man använda dessa pengar till skolan och bidrar då till att arbetslösheten för ungdomar minskar.

9 Malmö folkhögskola (grupp 4) Skapa fler jobb nu. Det finns alldeles för få jobb just nu. Genom att bygga bostäder och exempelvis förskolor kan fler jobb skapas och nya företag växa fram. De som arbetar kan få utbildning genom sin arbetsplats. Människor med jobb mår mycket bättre och landets utvekling kan gå snabbare.

10 Jensen gymnasium i Malmö (grupp 1) EU-länderna ska dela på invandringen. Alla EU-länder ska utifrån ekonomisk förutsättning och landets storlek ta emot flyktingar. Det ska vara jämställt mellan länderna så att det inte bara är vissa länder som tar sitt etiska ansvar att följa de mänskliga rättigheterna. Folk behöver hjälp när det är krig eller inbördeskrig. En lag om detta ska införas i EU så att vi alla tar ansvar för medmänniskorna på denna jord.

11 Jensens gymnasium i Malmö (grupp 2) Hårdare straff i Sverige. Straffen i Sverige är för låga och fängelsen är för bekväma. Brottsligheten ökar i Sverige. Eftersom det är så korta straff begås det många brott. Brottsoffer får leva med trauman hela sina liv medan exempelvis våldtäktsmän får 1 och ett haft års fängelse. Därför måste längden på straffen öka. Man bör ha rätt till studier och utbildning men inte TV och spel i fängelserna. Alla bekvämligheter i fängelserna kostar för mycket pengar för samhället. Pengarna borde spenderas på sjukvården och skolan istället.

12 Humanus gymnasium i Lund (grupp 1) Laglig cannabisförsäljning. Det finns mycket proppagand och lögner kring cannabis i skolorna och i samhället. Det är inte lika farligt som alkohol. Det borde vara lagligt från 20 års ålder att köpa 1 kilo i veckan. Cannabis kan användas som läkemedel samtidigt som laglig försäljning är bra för ekonomin i landet. Ett samhälle med mycket alkohol är mer våldsamt än ett med cannabis.

13 Södra innerstadens ungdomsråd. Höj studiebidraget. Det är väldigt dyrt att leva som student idag. Höj studiebidragen för att fler ska kunna studera. Fler studenter och utbildade i samhället leder till en ekonomisk tillväxt.

14 Malmö folkhögskola (grupp 2) Högre straff till våldtäcksmän och pedofiler. I dag är det för mesiga straff och många blir utsatta för dom här brotten. Dem som gör brotten måste få minst 25 års fängelse. Våldtäcksmän och pedofiler borde inte få specialbehandling utan dem ska få sitta med andra fångar. Man borde också lyfta upp frågan tidigare för ungdomarna i skolan. Genom att skrämma brottslingar med höga straff och prata om problemet i skolan kan man få ner brotten.

15 Sydskånska gymnasiet Gratis kollektivtrafik för alla. Det är för dyrt att åka kollektivt vilket gör att människor väljer att åka bil istället. Bilarna släpper ut stora mängder avgaser. Gratis kollektivtrafik har införts i vissa kommuner i Sverige. Det har gjort att många fler använder kollektivtrafik och bilkörningen har gått ner. Att ha gratis kollektivtrafik kommer också att betyda en bättre gemenskap i städerna för att människor träffas mer. Fler kommer att få arbeten också.

16 Boost by Rosengård Sänk skatterna för fattiga pensionärer. Nu har många fattiga pensionärer för hög skatt. Det gör att dem inte har råd att leva ett bra liv. Genom att ändra skatten så att skatten är baserad på hur rika pensionärerna är så blir det mer jämlikt. Sjukvården ska på samma sätt subventioneras för dem som är fattiga. Mer subventioner ju fattiga dem är. De som är gamla och har arbetat hela livet och måste kunna njuta av sin sista del av livet.

17

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 LYCK SLANTEN Tema: Sveriges ekonomi Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: SVERIGES EKONOMI 3 000

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 19-25 år

Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 19-25 år Skillnader mellan Luppenkäterna 2014 och 2015 19-25 år Här har vi sammanställt vilka förändringar som gjorts i Lupp-enkäten 2015 jämfört med enkäten som gällde 2014. I vänster kolumn finns 2014 års enkät

Läs mer

Så vill vi förändra Region Skåne

Så vill vi förändra Region Skåne Så vill vi förändra Region Skåne Regionpolitiskt kortprogram 2014-2018 Vänsterpartiet Region Skåne vskane.se Innehåll Sjukvård sid 3 Arbetsmarknad och landsbygdspolitik sid 8 Kollektivtrafik och kultur

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag

ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag ALLA HAR RÄTT TILL VÅRD! En guide om mänskliga rättigheter i vårdens vardag Reviderad 2014 Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Text Sara Bergqvist Månsson Grafisk form Losita Design

Läs mer

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

SÅ VILL EU FÅ UNGA I ARBETE

SÅ VILL EU FÅ UNGA I ARBETE europa FOKUS #5 2013 I DETTA NUMMER UNGDOMSGARANTI EFTERLYSES INVESTERINGAR I VÄLFÄRDEN EU-PROJEKT GER JOBB PÅ GOTLAND EN TIDNING FRÅN EU-KOMMISSIONEN SÅ VILL EU FÅ UNGA I ARBETE foto: sanna skerdén Nu

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

Frågor och svar om barnfattigdom i Sverige

Frågor och svar om barnfattigdom i Sverige OR Frågor och svar om barnfattigdom i Sverige Varför arbetar vi mot barnfattigdom i Sverige? Enligt artikel 27 i Barnkonventionen har alla barn rätt till en skälig levnadsstandard. Rädda Barnen har velat

Läs mer

Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen

Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen 2014-08-10 PM Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen I dag är gymnasieexamen den stora vattendelaren på svensk arbetsmarknad. Utan en gymnasieexamen är det mycket svårt att få jobb och kraven

Läs mer

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv.

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv. Jag ska prata om Daglig verksamhet för personer som JAGs vuxna medlemmar personer med flera stora funktionsnedsättningar, varav en är nedsättning av den intellektuella förmågan. Historiskt startade daglig

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer