Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken"

Transkript

1 Minnesanteckningar Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala, förvaltningschef Lärande- och kulturnämnden Elisabeth Bäckström, verksamhetschef grundskola och särskolan Stefan Bäckström hälsar välkommen till mötet. Bakgrund Ingela Rauhala: Vi är ansvariga för att erbjuda en likvärdig skola, var man är bor i Hudiksvalls kommun. Och vi måste erbjuda en skola med hög kvalitet. Den nya skollagen ställer högre krav på lärarnas behörighet. Det innebär att man som lärare bara får undervisa i de ämnen man är behörig i. Det gör det allt svårare att rekrytera lärare till alla enheter. Den nya skollagen slår också fast att alla elever ska ges den stimulans var och en behöver för att kunna utvecklas så långt som möjligt, det räcker det alltså inte längre att sträva efter att alla ska nå godkänt. För att det ska vara möjligt behöver vi behöriga lärare. Och lärare som inte söker sig vidare efter en termin eller ett år för att få heltidstjänst. För att vi ska bli attraktiv som arbetsgivare måste vi kunna erbjuda hela tjänster, så att inte lärarna tillbringar mer tid i bil än med eleverna. Och det blir svårt på alltför små skolor. De skolorna riskerar att bara ha tillfälliga lärare, vilket även om man har en bra överlämning innebär att mycket kunskap om eleverna går förlorad. Vi har också sett att en stor del av skolans budget går till lokaler. Vi behöver titta på hur vi kan använda resurserna på ett mer effektivt sätt, så att pengarna istället går till arbetet i skolan. För att möta kraven och kvalitetssäkra undervisningen måste vi titta över skolstrukturen. Lennart Backlund: När vi har tittat på elevutvecklingen har vi sett att skolor som har litet elevunderlag kommer att ha det även fortsättningsvis under perioden fram till år För åk 7-9 i Näsviken ligger elevantalet i snitt på elever. Lokalkostnaden är högre i Hudiksvall än i jämförbara kommuner. Kostnaden har också ökat de senaste åren. Pengar som skulle kunna användas till undervisning istället. Väger man ihop dessa två saker - kvalitetskraven och lokalkostnaderna - kommer man fram till frågan: hur stor bör en 7-9 skola vara för att säkerställa kvalité. Det här är frågor hela skolsverige sysslar med. I en skola med minst elever och minst

2 tre parallellklasser är det lättare att säkerställa behörighet, lärarna får fler kollegor att diskutera t ex betyg med, eleverna får större valmöjligheter och fler kamrater. I det förslag som vi nu lägger ingår att åk 7-9 i Näsviken och Iggesund läggs ner från och med hösten Eleverna från Enånger inryms på Iggesunds skola och eleverna från Näsviken erbjuds i första hand plats på Östra skolan. Åk 7-9 på Lunds skola kan bli kvar något längre, beroende på ombyggnaden av Läroverket. Elisabeth Bäckström: Vi har en hel del bra erfarenheter från tidigare processer, bland annat när 7-9 i Friggesund och Njutånger lades ner. Det har vi med oss nu. Anledningen till att vi pratar om Östra skolan som huvudspår för eleverna från Näsviken är att de i så fall kan fortsätta med 1-1 projektet. Men om någon elev önskar till exempel Läroverket eller Ede får vi titta på det tillsammans. Ingela Rauhala: Nu är det jätteviktigt att den verksamhet som blir kvar i 1-6 blir riktigt bra. Det kommer rektor att jobba vidare med ihop med personal, föräldrar och elever. Frågor och synpunkter Är inte klasser på personer i största laget? Vi brukar prata om klasser i skolan, men det är inget som säger att det ska vara ett exakt antal. Ibland är det bättre att arbeta i mindre grupper, ibland kan man vara fler. Det är rektor som ansvarar för att organisera sin verksamhet på bästa sätt. Utifrån de här förslagen ser vi inte att det skulle bli för stora grupper i några av de här skolorna. Det verkar som ni tänker mer på kvadratmeter än på barnen! Förslagen bygger på att vi vill ge barnen en utbildning av hög kvalité. Jag vet att ni har haft en ganska stabil lärarkår här. Men framåt kommer de inte att kunna ha hela klasser. Då kommer många att söka sig till en skola med heltidstjänst. Vi ser det redan på andra av de små skolorna. I och med det kan vi inte garantera kvalitén. Risken med stora skolor är att både föräldrar och lärare mår dåligt Risken är också stor att man mår dåligt som lärare om man ska vara på många skolor. Statistiskt kan vi inte se att vi har t ex mer utbrändhet på stora skolor. För tio år sedan var jag på ett möte när man öppnade en F-9 skola, då var nästan alla negativa nu när det funkar bra ska man ta bort skolan! Hur räknade man då på elevunderlaget? Det var andra regler då! På den tiden tänkte man att det är bra att ha få lärare och samma lärare i flera ämnen. Då hade man inte behörighet i alla ämnen man undervisade i. Nu vet vi genom forskning att det är viktigt att ha behöriga lärare i alla ämnen för att höja resultaten. Om man går på en liten skyddad skola, har man en nackdel när man kommer in på gymnasiet. Det blir en chock!

3 Hur ska ni hinna om beslutet kommer i april? Naturligtvis måste vi börja planera redan nu om det ska fungera. Vi hoppas att beslutet kommer i mars. Om man inte tar beslut om de här förändringarna måste man lösa det på annat sätt för att få behörighet och då kommer det att kosta! Om man tittar på Näsviken med 8, 10 elever i en klass. Ska de flytta in i en stor klass på exempelvis Öster då blir det problem! Nu ska vi ta med oss alla bitar och fundera på hur vi gör det på bästa sätt. Där är ni viktiga och även rektor som vet vilka elever som t ex behöver mer stöd. Vi ska försöka hitta den lösning som är bäst för var och en. Vi har också bra erfarenheter från tidigare skolor där vi hade täta träffar med besök, trevligheter och aktiviteter så att eleverna kände sig trygga och tyckte att det skulle bli kul. Då satte vi av en extra resurs som jobbade med detta. Eleverna är ju trygga i de här lokalerna, vi struntar i att lärarna vill ha heltidstjänster! På en liten skola försvinner så mycket av kunskapskapitalet om lärare försvinner, det kan hindra elevernas möjligheter att komma så långt som möjligt. Här i Hudiksvalls kommun är man väldigt duktiga på att jobba med värdegrund, men vi måste höja resultaten. Vilka lokaler ska bort då? Vi tittar på om vi kan komma ur lokaler vi hyr eller om det finns annan verksamhet som kan komma in i våra kommunala lokaler. Att betala av totalkostnaden på ca per elev till lokaler det känns inte rätt. De resurserna vill vi använda till personal och till att höja kvalitén. Därför tittar vi på vilka lokaler vi ska ha kvar och vad vi kan avvara. Det kostar väl att skjutsa elever också? Visst, men det är helt andra kostnader när det handlar om uppvärmning, lokalvård osv. Hur ser det ut med lokaler på Läroverket? Lennart Backlund har också ett uppdrag som gäller renovering av Läroverket. Om det finns plats på Läroverket, varför har elever nekats att flytta dit? Nu i höst har Läroverkets och Näsvikens rektor kommit överens om att det inte ska bli för stor överströmning just nu. Varför kan man inte flytta elever från stan hit i stället? Alla elever som i så fall skulle behöva flytta hit för att säkra kvalitén skulle inte rymmas.

4 Blir det tvångsförflyttning till Ede? Borde vi ansöka om ny skola nu redan? Vi kan garantera en plats på Östra skolan från hösten för dem som vill. Det är huvudspåret. Vill man till någon annan skola, får vi försöka möta det. Ni har rätt att ansöka till vilken skola ni vill. Men det är ingen bra lösning att slänga sig på telefonen och byta mitt i terminen, då blir det ingen bra överlämning. Vi har barn från Norrbo, där skolan lades ner för ett och ett halvt år sedan. Nu får de vara med om en nedläggning till Då hade vi ingen aning om behörighetskrav och lärarlegitimationer. Om man är matte-no-lärare är det efter 2015 inte säkert att man får undervisa i alla no-ämnena för att ta ett exempel. Aktiviterter för de elever som ska flytta är jätteviktigt! Eleverna hör också rykten, de behöver få komma till nya skolorna, träffa lärare Om alla elever väljer Läroverket vad händer då? Vi håller ju på att titta på Läroverkets renovering just nu, och vi hoppas ha mer detaljerade svar inom 14 dagar, bland annat om vi kan renovera i etapper. Så vi får be att återkomma om det här. Barnen får längre dagar om de ska sitta åka från Norrbo in till stan Tar ni någon hänsyn till det? Det är inte så mycket vi kan göra, vi kan inte ta bort undervisningstid för att barnen har lång restid. Betyg ska sättas i åk 6. Det ska inte bli som i Stockholm 6-9? Vi har uppdrag från nämnden att titta på 7-9 skolorna nu. Den vanligaste lösningen är F-6 och det stämmer bäst med de styrdokument som finns. Här finns inga moduler att plocka bort hur ska man då ta bort lokaler? Generellt kommer vi att se över vilka lokaler vi behöver, övriga får tekniska förvaltningen se om de kan fylla med annan verksamhet. I vissa fall kan det handla om att plombera lokaler eller riva. Jag tycker det är suveränt att ni stänger 7-9, jag förstår inte varför beslutet om F-9 skolor togs! Det var en trend som var då och ett beslut utifrån helt andra förutsättningar än de vi har idag. Kostnaderna är inte det bara schablonkostnader? Det är riktiga kostnader som vi tar ur vår budget.

5 Vi har en gammal urkass förskola här, flytta in dem i skolan! Så kan det bli, det är en lösning som används på andra håll i kommunen. Det är ett av förslagen vi ska titta på. Kommunala skolan presenterar alltid de problem som finns, privata skolor marknadsför sig! Det ska vi bli bättre på! Men vi måste också höja vår kvalitet. Friskolorna kommer också få samma problem med behörighet som vi står inför. Nya skollagen säger att de ska vara behöriga lärare utifrån att det bli bättre resultat. Men varför ska det vara större enheter med tre parallellklasser? Tidigare tänkte man att det bästa för eleverna var att ha få lärare som undervisade i fler ämnen utan att vara behöriga. Idag ser vi att de kommuner som har hög behörighet har bättre resultat. Har man hög behörighet har man också lättare att rekrytera, där vet man att det finns bra kollegor att jobba med. Är det samma pott som vi ska spara på lokaler som vi ska utbilda lärare för? Det finns inga statliga pengar, det här måste vi själva lösa i varje kommun. Vi uppmanar våra lärare att se över sin behörighet och komplettera er utbildning. Vi kan gå in i vissa fall när det fattas några få poäng, där det är svårt att rekrytera. Det blir större klasser hur ska man få jobba i sin egen takt? Nivågruppering som fanns förr har man sett idag var negativt, vi ska ju tala om för varje elev att du kan!. I en större skola kan man jobba med grupper på ett annat sätt, det är rektors ansvar att organisera skolan så att de elever som behöver kanske får gå i en mindre grupp. I en stor skola finns det flera lärare i ett arbetslag och då blir det bättre kontinuitet om en lärare slutar. En intressant sak är att ibland har vi större grupper i förskolan än i 7-9. Det är viktigt att alla kan få komma till samma skola, så inte någon blir kvar och inte kommer in. Det här ska nuvarande rektor och mottagande rektor jobba med tillsammans med elever och föräldrar. Det kan också finnas så att det finns elever med särskilda behov att ta hänsyn till. Hur många elever får det var i en klass? Det finns inga såna regler men vi ser att det finns plats för näsvikeneleverna i de här skolorna. Hudiksvalls kommun har dyra internhyror! Vi har inte dyra lokaler per kvadratmeter, vi har för stora ytor utifrån elevantalet. Vi betalar för sju kvadratmeter mer än rikssnittet. Kan vi plocka bort lokaler behöver vi inte betala det.

6 Hur mycket är den faktiska kostnaden för lokalerna? Vi får återkomma med siffrorna. Vi har valt att inte utgå från de kostnader vi kan spara in för det är en bieffekt vi måste säkra kvalitén och behörigheten. Men vi måste också komma ner i lokalyta och vi måste ut ur dyra, hyrda lokaler. Kan vi till exempel flytta in annan verksamhet i Bromangymnasiet handlar det om stora pengar som vi kan använda bättre. Hur blir det med köket? Det finns inga sådana diskussioner idag. Politiskt finns ambitionen att behålla tillagningsköken i kommunen. Hur ser lärarna på det här? Förslaget var väntat, det är inte hållbart med en högstadieskola med 30 elever. Och när vi träffade dem idag hade de ett starkt elevperspektiv, hur det ska bli så bra som möjligt för eleverna Hur blir det med behörighet i de lägre åldrarna? Våra gamla mellanstadielärare har bred behörighet så länge de är kvar i systemet. Sedan kanske det blir så att man inte har en klasslärare utan fler för att säkra behörighet. Fortsatt dialog Mer information och möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter finns på Lennart Backlund kommer arbeta heltid i två månader med detta och står till förfogande för elever, föräldrar och personal. Förslagsvis är Lennart med på föräldraföreningens möte i februari.

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Bisse Carlsson Datum 1(6) Dnr 090610 Reviderat BUN BUN gav vid sitt sammanträde 2008-11-26 under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Utreda

Läs mer

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr 31 2015:723 Yttrandet avser en ansökan från Alterdalens

Läs mer

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth

Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix Kommun Kulturskolan Rektor Björn Emmoth Kalix ordnar allt! I Kalix kommun samordnar kulturskolan undervisning i estetiska ämnen både i grundskola, gymnasium, och på fritiden. Hur går det till? Vision

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 12 september 2012, kl 18.00 Plats: Centralskolans

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga?

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga? Interpellation Birgitta Johansson skriver i sin interpellation att Skolverkets statistik visar att antalet barn ökar på fritidshemmen och att personaltätheten minskar och att personalen har för låg utbildningsnivå.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Marieborgsbladet 2015:1

Marieborgsbladet 2015:1 Marieborgsbladet 2015:1 Välkomna till vårterminen 2015 på Marieborgsskolan! Det känns roligt att träffa alla igen och jag ser fram emot många lärande, utvecklande och roliga dagar tillsammans med elever

Läs mer

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras?

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras? Riskbedömning inför ändringar i verksamheten. (utgår från gemensamma riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete i Lycksele kommun, antaget av Kommunfullmäktige 2005-03-14 10) Efter genomförd riskbedömning

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Lärande- och kulturförvaltningens samverkansgrupp

Lärande- och kulturförvaltningens samverkansgrupp Protokoll 1 (5) 2013-01-11 Lärande- och kulturförvaltningens samverkansgrupp Tid Fredag 11januari2013, klockan 15:30-17:00. Mötet ajourneras 15:00-15:15, 15:55-16:00, 16:23-16:25. Plats Guldsmeden plan

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010)

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 1 (17) Dnr 40-2010:119 Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 2 (17) Huvudmannen 1.1 Förvaltningschef (eller motsvarande) m.fl. Inledning Hur uppfattar ni att det fungerar

Läs mer

Frågor och svar. En bakgrundsbeskrivning. Frågor om beslutsprocessen

Frågor och svar. En bakgrundsbeskrivning. Frågor om beslutsprocessen 2014-03-26 1(5) Frågor och svar En bakgrundsbeskrivning Region Halland äger och driver fyra skolor, varav två är gymnasieskolor, Plönningegymnasiet och Munkagårdsgymnasiet. På de båda skolorna går i dagsläget

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning Carlbeck-kommittén har utrett utbildningen för personer med utvecklingsstörning. Kommittén skrev ett delbetänkande

Läs mer

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg!

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg! LÄRANDE I LERUM FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING K U LT U R S K O L A BIBLIOTEK K U LT U R O C H F R I T I D hårt arbete lönar sig! hej där, göran careborg! juni 2014 hårt arbete lönar

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process*

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Text av Susanne Bertelsen I den bästa av alla världar har skolan en strategi och en struktur för sitt utvecklingsarbete. Nästa steg i kvalitetsarbetet är att finna

Läs mer

Barnskötarutbildningen

Barnskötarutbildningen Barnskötarutbildningen - Hej, vad arbetar du som? - Hej Jag arbetar på Centrum Vux med barnskötarpedagogutbildning. - Aha, hur lång är barnskötarutbildningen? - Den vi har är på ett år men det innebär

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Tabellbilaga för bokslut 2014

Tabellbilaga för bokslut 2014 Tabellbilaga för bokslut 2014 Personal Tabell 1 Kostnader 2013* Kostnad per inskrivet barn/ elev/heltidsstuderande totalt år 2013 Hudiksvall %** Jämförbara kommuner *** %** Riket %** Förskola 120 700 (2)

Läs mer

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde 1 Elevunderlag för två parallellklasser: Förskoleklass åk 6 Lågt barn/elevunderlag, avståndet hinder: Förskola, förskoleklass åk 3. Åk 4-6 skolgång på närmsta större skola Förutsättningar för samarbete

Läs mer

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun Framtida skolorganisation i Nulägesbeskrivning: bedriver idag skolverksamhet vid fem enheter, Bovallstrand årskurs F-6(68elever), Hunnebostrand årskurs F-6(154 elever), Smögen årskurs F-6(61 elever), Kungshamn/Åsen

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2011-11-30 Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens Södra utbildningsområde Minnesanteckningar från Enhetsråd 2011-11-25 Närvarande: Personal: Fredrik Hedlund Helene Nyman

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Datum: 2011-01-24, kl. 18.30 Plats: IKDC Ordförande: Olle Eliasson, TM11 Sekreterare: Emelie Gustafsson, TM11 Övriga närvarande:

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

www.pwc.se Är mer pengar lösningen på allt? En utblick för insikt kring skolor, ekonomi och resultat Linköping 12 september 2013

www.pwc.se Är mer pengar lösningen på allt? En utblick för insikt kring skolor, ekonomi och resultat Linköping 12 september 2013 www.pwc.se Är mer pengar lösningen på allt? En utblick för insikt kring skolor, ekonomi och resultat Linköping 12 september 2013 Kort presentation av Magnus och Johan Magnus Höijer har en 14-årig bakgrund

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Om processen så här långt Det kom en fråga efter första mötet om mötesformen. Mer specifikt om varför politiker och tjänstepersoner

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 kupolstudien.se Följande påståenden handlar om undervisningen och miljön i skolan. Kryssa för det alternativ du

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5739 Lunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Vision Varberg 2025 Verksamhetsidé Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att uppnå sina drömmar. Förhållningssätt Hållbarhet

Läs mer

Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021?

Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021? Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021? De skolor vi ska ha ska det satsas på. Satsa på lärarna. Medel för fortbildning, ex vikarier

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018

Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 Ändrings- och tilläggsförslag i Budget 2016 samt flerårsplan 2017 2018 För Eslövs Kommun Budgetförutsättningarna för 2016 ser relativt ljusa ut mycket tack vare en stor inflyttning till kommunen och det

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 1 Barn- och ungdomsnämnden 2008-11-19 Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (m), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

*Sveriges kommuner och landsting, SKL

*Sveriges kommuner och landsting, SKL Hur mycket tid ska en lärare ha för varje elev? Det är den viktigaste frågan i årets avtalsrörelse mellan lärarna och deras arbetsgivare. För lärarna är svaret självklart. De vill ha tid att möta varje

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ramlösa Friskola AB Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Ramlösa friskola belägen i Helsingborg kommun 2(11) Tillsyn i Ramlösa friskola Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna?

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna? Anteckningar från medborgardialog Öjebyn, 22 april 2013 Frågor kring konkreta förslag Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad blir vinsten med alternativ 2? Vad händer

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner

GÅ I MÅL. En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner GÅ I MÅL En guide till ökad måluppfyllelse och högre lärarlöner Ökad måluppfyllelse ska ge högre löner Vill ni att resultaten i er skola ska förbättras? Att fler elever ska nå målen? Att ett bättre resultat

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 2018-11-08 BSN 2018-326 Sid 1 av 7 Handläggare Titel: E-post: Ulla Wredle Kvalitetsutvecklare ulla.wredle@norrtalje.se Till Barn-och skolnämnden Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 Fördelning av statsbidraget

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Förord Barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en strategi för att alla elever ska nå målen.

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

skolportal # Mattesatsningen idrottslokaler

skolportal # Mattesatsningen idrottslokaler Samverkansmöte Alceahuset Österåkers kommun Samverkansgruppen för skolor och kommunen 7/5-15 Närvarande: Kent Henningson produktionschef Kenneth Netterström ordförande skolnämnden Helene Ahlström Prolympia/Österskärsskolan

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans 1(2) 33 Dnr 2016-000195 Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans Beslut rekommenderar att Kommunstyrelsen utreder och lämnar förslag

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Införande av legitimation för all personal med eget ansvar för barn på skolorna, även fritidspedagogerna Motion (2012:5) av Jan Valeskog (S)

Införande av legitimation för all personal med eget ansvar för barn på skolorna, även fritidspedagogerna Motion (2012:5) av Jan Valeskog (S) Utlåtande 2012: RIV (322-258/2012) Införande av legitimation för all personal med eget ansvar för barn på skolorna, även fritidspedagogerna Motion (2012:5) av Jan Valeskog (S) Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan. 2012/2013 Eksjö kommun

KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan. 2012/2013 Eksjö kommun KVALITETSREDOVISNING Fritidshemmet Tintin, Höredaskolan 2012/2013 Eksjö kommun 2(5) 1. Rektorns sammanfattande analys och bedömning av hur väl verksamheten når de nationella målen och styrkortsmålen. 1.1

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (15) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen en B Skolinspektionen Beslut Stiftelsen Fria InterMiliaskolan 2017-06-07 Rektor Riita Paananen riita.paananen@intermilia.se Dnr 400-2016:6993 Beslut för Fria InterMiliaskolan i Motala efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016 Protokoll förskole- och skolråd 25 april 2016 Deltagare: Ledningsnivå Alla elever ska kunna läsa efter åk 1 -utifrån Nya Språket lyfter definitionen Alla barn ska bli sitt bästa jag Ledningsnivå Alla elever

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott Tid 2018-08-29, kl. 13:00-16:45 Plats Almen Sida 1 av 9 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån

Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån Protokoll Skolrå dets mo te 11 februåri 2015 Vålså tråskolån Närvarande: Carina Nordberg, Jarle Petersen, Elisabeth Curtsdotter Nilsson, Leila Björk, Elisbeth Sundin, Helena Eklund- Snäll, Shna Abdulhamed,

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA nya möjligheter till en bättre skola nya möjligheter till en bättre skola Vi som företräder arbetsgivarna och lärarna i landets skolor har tecknat ett nytt avtal som skapar förutsättningar för att ge

Läs mer

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar.

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar. 1 (5) Överenskommelse om lokaler Beredningsprocess A. Tillsättande av lokalberedning under KS Majoriteten och alliansen är överens om att inrätta en investeringsberedning direkt under kommunstyrelsen.

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt!

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt! RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska frågor våren 2015 Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-11-01 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Kallelse/inbjudan till dialogmötet har inte nått alla föräldragrupper

Kallelse/inbjudan till dialogmötet har inte nått alla föräldragrupper Synpunkter och frågor från skolstrukturutredningens informations- och dialogmöten, maj 2015 4 maj Inbjudna: Föräldraråd, skolråd Lokal: Sjöparksskolan Kallelse/inbjudan till dialogmötet har inte nått alla

Läs mer

Thomas Nilsson, Förtydligande till utredningen om skolorganisation utifrån beslutet om återremiss i KF.

Thomas Nilsson, Förtydligande till utredningen om skolorganisation utifrån beslutet om återremiss i KF. Thomas Nilsson, 42117 2012-06-26 Förtydligande till utredningen om skolorganisation utifrån beslutet om återremiss i KF. Frågorna från återremissen i kursiverad stil 1. Skolutredningen har fått direktiv;

Läs mer

10 olika sätt att genomföra IUP-processen

10 olika sätt att genomföra IUP-processen 10 olika sätt att genomföra IUP-processen augusti 2012 Visualisera och effektivisera IUP-processen på er skola? Hur ska ni genomföra IUP-processen pedagogisk, undervisning, skriftliga omdömen, framåtsyftande

Läs mer

Resursfördelningsprinciper Barns lärande och Ungdomars och vuxnas lärande 2019 KS2018/605/03

Resursfördelningsprinciper Barns lärande och Ungdomars och vuxnas lärande 2019 KS2018/605/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-11-01 1 (1) Kommunstyrelsen Resursfördelningsprinciper Barns lärande och Ungdomars och vuxnas lärande 2019 KS2018/605/03 Förslag till beslut Bildningsutskottet antar verksamhetschefernas

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Sid 1(2) Upprättad den: TJÄNSTESKRIVELSE 2011-04-12 Vårt diarienummer: BoUN.2011.80 Till Barn- och utbildningsnämnden Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Förslag till beslut 1. Ändra organisationen

Läs mer

Häggvallskolan/Fridas Hage enhetens kvalitetsarbetet Grundskolan åk 1-9, obligatoriska särskolan åk 1-9 (10), förskoleklassen och skolbarnsomsorgen.

Häggvallskolan/Fridas Hage enhetens kvalitetsarbetet Grundskolan åk 1-9, obligatoriska särskolan åk 1-9 (10), förskoleklassen och skolbarnsomsorgen. Häggvallskolan/Fridas Hage enhetens kvalitetsarbetet Grundskolan åk 1-9, obligatoriska särskolan åk 1-9 (10), förskoleklassen och skolbarnsomsorgen. Vad är kvalitet? (Enligt svenska akademins ordlista)

Läs mer