Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisation av grundskolan i Gnesta kommun"

Transkript

1 Sid 1(2) Upprättad den: TJÄNSTESKRIVELSE Vårt diarienummer: BoUN Till Barn- och utbildningsnämnden Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Förslag till beslut 1. Ändra organisationen så att samtliga skolor för de yngre eleverna blir F-5 skolor (dvs även Welandersborgs skola i Björnlunda, Kvarnbackaskolan i Stjärnhov och Laxne skola i Laxne) fr o m höstterminens start Låta elever i år 5 från Kvarnbackaskolan och Laxne skola ha två basskolor så att de även är garanterade en plats på Frejaskolan om de så önskar 3. Låta organisationen med år 6 på Frejaskolan kvarstå som idag 4. Öka elevpengen för år 1-5 på skolor som inte har fler än totalt 50 elever från kr per elev till kr per elev på kommunala skolor och från kr per elev till kr per elev på fristående skolor (900 tkr) 5. Utöka Elevhälsans personal med ytterligare en halvtid psykolog samt en heltid specialpedagog (800 tkr) Sammanfattning Det finns en klart uttalad vilja hos majoriteten att ha kvar en skola i varje tätort. Även om vissa skolor är små så kan de samordnas med förskolan för att få ett större arbetslag, en kreativare miljö och bättre förutsättningar för att klara sig på barn- och elevpengen med samverkan sinsemellan. När nu skolorna ses över efter ett och ett halvt år har politiken och förvaltningschef tagit in synpunkter från både föräldrar och personal, redovisning i konsekvensanalysen. Björnlunda har ett ökande elevantal och kommer de närmaste åren att ha nästintill fullstora åldershomogena klasser. Blivande år 5 har 13 elever och blivande år 4 är den åldersgrupp har så få som 9 elever, sedan ökar antalet elever till runt och minskar inte nämnvärt de kommande åren. Man har framöver ingen direkt problematik med åldersblandade klasser över flera åldersgrupper eftersom elevantalet är så pass stort. Denna höst är dock elevantalet i år 4 och 5 inte högre än att de tillsammans bildar en klass på 22 elever (två åldersgrupper tillsammans). På de mindre skolorna i Stjärnhov och Laxne är antalet elever i blivande skolår 5 fortfarande litet i flera år framöver. Det innebär att de med nuvarande personalbemanning kan komma att undervisa elever i tre olika åldersgrupper i samma klass om även de blir F-5 skolor.

2 För att lösa problematiken med fler än två åldersgrupper i samma klass föreslås elevpengen för år 1-5 öka på skolor som inte har fler än 50 elever. Under förutsättning att skolan har en budget i balans och att eleverna stannar kvar på skolan motsvarar detta ca en tjänst per skola. På skolorna i centrala Gnesta är elevunderlaget så stort att flera möjliga lösningar finns att tillgå, även om elevunderlaget på främst Frejaskolan minskar i år 5. Förändringen är planerad att genomföras till höstterminens start. Bakgrund Den 24 augusti 2009 beslutades om en ny skolorganisation där de tre ytterskolorna blev F-4 skolor, Dansutskolan och Frejaskolan F-5 skolor och Frejaskolan en 6-9 skola (Frejaskolan F-9). Anledningen till denna omorganisation var att Gnesta i likhet med många andra kommuner hade ett pressat ekonomiskt läge på grund av lågkonjunkturen och därmed var tvungen att göra kraftfulla besparingar i verksamheterna. Arbetet utgick från att ur pedagogisk synvinkel organisera grundskolan så bra som möjligt för att kunna hantera en minskad elevpeng på totalt på 3,5 mkr (5 mkr för grundskolan totalt). De pedagogiska värdena var avgörande, ekonomiskt sett kunde alla dåvarande förslag ge besparingar på 3,5 mkr men med sämre undervisningsmöjligheter. Ärendebeskrivning inkl Konsekvensbeskrivning Hösten 2011 införs en ny skollag och nya läroplaner. Dessa påtalar ytterligare vikten av en hög måluppfyllelse för eleverna och påtalar skolans skyldighet att uppnå godkända resultat för alla elever. Tidigare sammanlänkade ämnen som sooch no-block delas från skolår 4 upp i separata ämnen. För de yngre eleverna är detta inget problem och de kan med mycket goda resultat gå i åldersblandade klasser. När eleverna kommer upp i speciellt år 5 och vidare upp i åren blir det allt viktigare med utbildning uppdelad på samtliga ämnen och att undervisning kan bedrivas så att eleverna får med sig kunskaper och sökvägar i så kronologisk ordning som möjligt. Att bedriva undervisning för tre åldersgrupper samtidigt utan att kunna dela upp eleverna i åldershomogena grupper är redan idag svårt i dessa åldrar (styrks av nyligen framtagna avhandlingar kring åldersblandade grupper) och blir med den nya skollagen ännu svårare. Med anledning av detta är det viktigt att tillföra extra resurser för de två minsta skolorna. Kommunen har inte bara ansvar för att erbjuda skolgång, man ska erbjuda bra skolgång där eleverna får så mycket kunskaper med sig som möjligt. Det gör att Sid 2 (6)

3 man inte i alla lägen kan acceptera lösningar som innebär undervisningssituationer som inte bedöms gynna eleverna t ex: Att antalet elever i samma ålder och angränsande åldrar blir så litet att lärare bedöms ha svårt att bedriva bra undervisning Att kringresurserna för barn i behov av särskilt stöd blir så få att undervisningssituationen inte kan garanteras vare sig för den eleven eller för klasskamraterna Den första punkten hjälps upp av att öka lärartätheten på de två minsta skolorna. Att elevunderlaget är litet och därmed begränsar kontakterna med andra elever i och utanför undervisningen kan inte ändras men underlättas. Den andra punkten finns med i åtgärderna avseende Elevhälsans resurser där en utökning av psykologtjänst och specialpedagogtjänster förordas ske. Att vid några tillfällen ha samordnade aktiviteter för de tre ytterskolorna kan göra att eleverna lär känna varandra innan de byter skola, vilket kan underlätta den sociala situationen. Den nya skollagen återgår till den tidigare tanken om indelning i åren 1-3, 4-6 och 7-9. Hur kommunerna organiserar skolorna är dock inget som Skolverket/ Skolinspektionen har något ett erinra mot. Man kan med den nya skollagen mycket väl ha F-4 skolor liksom F-5 och 6-9 skolor. Laxne skola F-4 har totalt 40 elever hösten Om samtliga blivande år 5 stannar kvar uppgår elevantalet till totalt 47 elever, av dessa går 7 elever i blivande år 5 och 6 elever i blivande år 4. Totalt blir det en åldersblandad klass på 13 elever, vilket är en för liten klasstorlek för att finansiera lärarresurser etc. Om man utökar klassen med år 3 blir det 23 elever, men då med ett ännu större åldersspann att ha undervisning för. Med anledning av detta föreslås elevpengen öka för år 1-5 på skolor som inte har fler än 50 elever, detta motsvarar en extra lärartjänst om budgeten är i balans och eleverna stannar på skolan. Kvarnbackaskolan F-4 har totalt 40 elever hösten Om samtliga blivande år 5 stannar kvar uppgår elevantalet till 48 elever, av dessa går 8 elever i blivande år 5 och 8 elever i blivande år 4, vilket blir en klass 16 elever. Om man utökar med år 3 blir det 21 elever i en åldersblandad klass med tre åldersgrupper. Även här föreslås elevpengen öka för år 1-5 på skolor som inte har fler än 50 elever, detta motsvarar en extra lärartjänst om budgeten är i balans och eleverna stannar på skolan. Då föräldrar alltid har valfrihet att välja skola är det osäkert hur många elever som kommer att stanna kvar på sina respektive basskolor. Föräldrar med elever i år 5 på Kvarnbackaskolan och Laxne skola får dessutom en ökad valfrihet om de får möjlighet att ha två basskolor, detta för att eleverna garanterat ska ha möjlighet att få en plats på Frejaskolan om många av deras kamrater väljer att gå på den skolan. Sid 3 (6)

4 För de båda små skolorna kan antalet åldersgrupper i varje klass öka om flera föräldrar väljer andra skolor till sina barn. Med en ökad lärartäthet mildras detta. Welandersborgs skola är större med sina 63 elever, som året efter ökar till 71 och sedan 74 elever i nuvarande organisation och kan därmed lättare sätta ihop fungerande klasser. Endast år 4 och 5 med sina 9 respektive 13 elever har till hösten färre än 17 elever. Dansutskolan är redan idag en F-5 skola och har inga svårigheter att ha en åldershomogen år 5 klass. Även Frejaskolan har en F-5 skola och en 6-9 skola. Där försvinner möjligheterna till samordningsvinster utifrån det stora antalet år 5 elever vilket kan innebära problem att få till klasstorlekarna om många elever trots allt väljer Frejaskolan för sina barn i denna åldersgrupp. För personalen på skolorna i Stjärnhov och Laxne fortsätter lärarkollegiet att vara litet även om man får en åldersgrupp tillbaka och även om man en högre lärartäthet och man kan fortfarande uppleva en ensamhet i lärarrollen. På de båda skolorna får elever i år 5 en mycket liten kamratgrupp inom sin åldersgrupp (resten stannar ju kvar på skolan ytterligare ett år när år 5 flyttar vidare). Det kan innebära svårigheter att hitta kamrater som man passar tillsammans med och den psykosociala situationen kan bli sämre t ex uppvisade båda dessa skolor en högre andel elever som hade upplevt mobbing i den senaste elevenkäten. Några samordnade aktiviteter för de tre ytterskolorna kan göra att eleverna ändå lär känna varandra innan de byter skola. Eleverna i både år 5 och 6 har uttalat sig positivt om sin skolgång på Frejaskolan. För föräldrar och barn som har önskat få tillbaka år 5 på sin närmaste skola är förslaget positivt. Det föräldrar har framfört som negativt är att deras barn får längre skoldag och längre resväg, detta förändras med det framlagda förslaget. Förslaget innebär även en liten kostnadsminskning för skolskjutsar, denna är dock mycket marginell då de extra skolskjutsresorna mest har handlat om extra busskort. I förslaget får elever i år 6 från Björnlunda, Stjärnhov och Laxne fortfarande åka skolskjuts till Gnesta tätort. Det innebär, förutom själva bussresan, att man liksom nu får resa hemifrån tidigare och kommer hem senare. Några elever kan fortfarande uppleva skolresan som otrygg. Elever i år 6 från de mindre tätorterna kommer liksom nu att gå i en större skola än sin basskola (stora skolor finns inte i kommunen). För eleverna innebär det en omställning till något nytt och större. Sid 4 (6)

5 Merparten av eleverna har dock uttalat sig positivt om att ha sin skolgång på Frejaskolan. Kamratkontakterna blir flera och det är därmed lättare att hitta kamrater att trivas med. Skolgången förenklas av den åldersadekvata undervisningen och det är lättare att få likvärdiga betyg i kommunen. Förslaget innebär även att elever i år 6 på de båda orterna inte heller nu finns kvar i närtätorten under dagen. Boende och viss personal befarar att bygden kommer att utarmas och att det påverkar inflyttningen till dessa orter negativt. Föräldrarnas synpunkter: På Kvarnbackaskolan har föräldrar till 12 elever (av totalt 40 elever) svarat på enkäten. Det innebär en svarsfrekvens på 30 %. Av de som har svarat anser flera att det utifrån det låga barnantalet är svårt att ha de äldre eleverna kvar, även om man önskar att få tillbaka dem framöver. Några avser att välja Frejaskolan oavsett och några avser att välja Dunkers skola i Flen om inte klasserna kommer åter. På Laxne skola har föräldrar till 19 elever (av totalt 39 elever) svarat på enkäten. Det innebär en svarsfrekvens på 49 %. De flesta som har svarat på enkäten anser att man vill ha eleverna på Laxne skola hela tiden, men flera avser ändå att placera sina barn på Frejaskolan eller om barnen inte får gå på Laxne skola så önskar man Welandersborgs skola om den möjligheten finns. På Welandersborgs skola har föräldrar till 49 elever (av totalt 76 elever) svarat på enkäten. Det innebär en svarsfrekvens på 64 %. Även om några föräldrar avser att välja Frejaskolan eller kan tänka sig ett alternativ med Frejaskolan så är det en övervägande majoritet som har svarat att de endast kan tänka sig Welandersborgs skola. På föräldramöten har framkommit förslag från föräldrarna på Welandersborgs skola och på Laxne skola om att göra Welandersborgs skola till en F-6 skola. Majoriteten av de närvarande föräldrarna (ca 30 på Welandersborg och 11 på Laxne) tyckte att detta var ett bra förslag alternativt bättre än att åka till Frejaskolan längdmässigt. På Laxne skola naturligtvis endast så länge den egna bygden inte kan ordna egna klasser för dessa åldrar. På Kvarnbackaskolan (med 16 föräldrar närvarande) ansåg föräldrarna att detta inte var ett bättre förslag. Flera önskar få tillbaka åtminstone år 5 och helst även år 6. Men många värnade också om den nuvarande organisationen och vädjade om långsiktiga beslut och man påtalade att man har förståelse för problematiken med det låga barnantalet Synpunkter från eleverna i år 5 och 6 på Frejaskolan: Eleverna i år 6 har tidigare svarat på enkätfrågor kring hur de ser på sin skolplacering på Frejaskolan. Enkäten har i huvudsak varit mycket positiv, endast ett fåtal elever har haft negativa synpunkter. Sid 5 (6)

6 Samtal har nu förts med eleverna i år 5 kring hur de mår på skolan, hur de trivs och hur skolarbetet går. Dessa samtal har också visat på en mycket hög trivsel och nöjdhet. I båda fallen kan man hitta elever som inte är så nöjda, men huvudparten av de tillfrågade tycker att det fungerar mycket bra. Personalens och de fackliga organisationernas synpunkter: Personalen har mycket olika åsikter. Generellt kan sägas att samtliga skolor vill ha så många klasser som möjligt på sin skola. Oavsett man finns i ytterområden eller i Gnesta tätort så önskar man en så stor organisation som möjligt. Laxne är undantaget där den nyanställda lärarpersonalen uttalar att de har svårt att se det möjliga i att i sitt läraruppdrag tillgodose tre åldersgruppers behov. Kvarnbackaskolan, Welandersborgs skola och Dansutskolan önskar samtliga sina femmor och sexor tillbaka och Frejaskolan önskar ha nuvarande organisation kvar. De lärare som idag undervisar år 6 anser att den nuvarande organisationen är den bästa för elevernas lärande. De fackliga organisationerna har två helt olika åsikter, där Lärarförbundet förordar en återgång till det tidigare och LR (Lärarnas riksförbund) förordar den nuvarande organisationen. Chefsgruppen är enig i sin tanke att den nuvarande organisationen fungerar mycket bra, men att det är helt möjligt att organisera verksamheten på annat sätt. Dock anser man inte att det är bra för elevernas måluppfyllelse att ha endast en åldersblandad klass med många olika åldrar på en skola och anser det därför inte bra att återinföra år 5 på de två minsta skolorna. En utökning med en lärare mildrar detta, men det är fortfarande få elever per ålder. Mona Elveskog Förvaltningschef Barn och utbildning Handläggare: Mona Elveskog Förvaltningschef Barn och utbildning direkt: mona.elveskog@gnesta.se Sid 6 (6)

Riktlinjer för skolskjutsar

Riktlinjer för skolskjutsar Barn- och utbildningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Upprättad: Diarienummer: 2016-05-26 BOUN.2016:55 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för skolskjutsar Förslag till beslut i barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Antal elever i Laxne skola

Antal elever i Laxne skola GNESTA - KOMMIT' Barn- och utbildningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 3(14) 100 en Antal elever i Laxne skola (2003 avser Skeppsta skola) 60 40 20 0 i i 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun (Komplettering efter beslut om minoritetsåterremiss)

Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun (Komplettering efter beslut om minoritetsåterremiss) Kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Upprättad: 2016-06-08 Diarienummer: BOUN.2016.43 Kommunstyrelsen Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun (Komplettering efter beslut om minoritetsåterremiss)

Läs mer

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun 1 (8) Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för en fristående förskoleklass och grundskola i Tranås kommun Ansökan inkom den 20 januari 2004. Kompletteringar har inkommit den 13 april, den 25 maj,

Läs mer

DOM 2012-03-20 Meddelad i Linköping

DOM 2012-03-20 Meddelad i Linköping DOM 2012-03-20 Meddelad i Linköping Mål nr 2997-11 1 KLAGANDE 1. Inga-Lill Fredriksson, 421026-1709 Hallebro Oppgård 646 91 Gnesta 2. Sarah Kinberg, 440617-1506 Jättna Solhäll 646 96 Stjärnhov 3. Ann-Sofie

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Ärendesammanställning

Ärendesammanställning Ärendesammanställning Ärendenummer: Ärendemening: Handläggare: BOUN.2014.205 Riktlinjer för gymnasieskolan Monica Harlin Fastighet: Objekt: Initierare: Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 218--16 Inledande ord I kontakten med våra medlemmar, och även på andra sätt, får vi information om att skolan fortfarande inte fungerar

Läs mer

Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun

Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun Kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Upprättad: 2016-05-25 Diarienummer: BOUN.2016.43 Kommunstyrelsen Förändrad skolorganisation i Gnesta kommun Förslag till beslut i kommunfullmäktige 1. Anta förslag

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Föräldraföreningen Offensiv vid Sankt Olofs skola (nedan kallad Föräldraföreningen) överlämnade 2016-11-15 en skrivelse

Läs mer

Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden

Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden Tid och plats för sammanträde Onsdagen den 1 juni 2016, kl. 14.00. B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta Gruppmöten

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN

SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN SKOLAN ÄR TILL FÖR DIG EN BROSCHYR OM DE NYA LÄROPLANERNA & DEN NYA SKOLLAGEN Sammanfattat av Annie Alström, klass 9EA, Västerskolan, 2011 I den här broschyren kan du som elev på grundskolan, specialskolan,

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt!

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt! RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska frågor våren 2015 Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

2. Anmäla barn- och utbildningsnämndens framtidsplan till kommunstyrelsen

2. Anmäla barn- och utbildningsnämndens framtidsplan till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2011-10-10 Dnr: BoUN.2011.167 Till Barn- och utbildningsnämnden Framtidsplan för åren 2012-2014 Förslag till beslut 1. Godkänna föreslagen verksamhetsbudget för år 2012 och framtidsplan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Långareds skola Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord..karlsson@vasteras.se 2013-03-18 Dnr: 2011/738-BaUN-010 Kopia till Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan Förslag

Läs mer

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-13 Diarienummer N140-0259/14 Sektor Utbildning Anders Andrén, Stefan Gustafsson, Andreas Forsberg Telefon: 031-3668390 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Kvalitetsrapport Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport Ramshyttans skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Ramshyttans skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Ansökan att starta fritidshem: Child Academy Uppsala AB - Vreta

Ansökan att starta fritidshem: Child Academy Uppsala AB - Vreta UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Håkansson Katarina Öqvist Annbritt Datum 2016-11-16 Diarienummer UBN-2016-2448 Utbildningsnämnden Ansökan att starta fritidshem: Child Academy Uppsala AB - Vreta Förslag

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Motion om pedagogisk skollunch

Motion om pedagogisk skollunch Tjänsteskrivelse 2011-05-23 BUN 2011.0218 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Motion om pedagogisk skollunch Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden har att yttra sig över en motion

Läs mer

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor Enkät i grundskolan Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs (elever och vårdnadshavare), och i kommunala och fristående skolor // SIDAN Fakta om undersökningen På uppdrag av Stockholm stad har

Läs mer

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs 2 (elever och vårdnadshavare), 5 och 8 i kommunala och fristående skolor Enkät i grundskolan 0 Rapporten innehåller totalresultaten för årskurs (elever och vårdnadshavare), och i kommunala och fristående skolor SIDAN Fakta om undersökningen På uppdrag av Stockholm stad har

Läs mer

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Delårsrapport 2019... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Sammanfattning... 3 1.3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet... 3 1.4 Helårsprognos...

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f I \e, Skolinspektionen Dnr 43-2017:5443 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-24 Magelungen Utveckling AB Rektorn vid MBC skolan Älvsjö Beslut för grundskola efter tillsyn i MBC skolan Älvsjö Stockholms kommun, Magelungen Utveckling AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan

Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Revisionsrapport Kvalitetsuppföljning och -utveckling, grundskolan Hallsbergs kommun Marie Lindblad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Kartläggning av elever som valt annan skola än den anvisade, höstterminen 2011 UN-2012/24

Kartläggning av elever som valt annan skola än den anvisade, höstterminen 2011 UN-2012/24 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Kerstin Eskhult Datum UN-2012/24 2012-01-10 Utbildningsnämnden Kartläggning av elever som valt annan skola än den anvisade, höstterminen 2011 UN-2012/24 Bakgrund

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2013/242-UAN-615 Teddy Söderberg - ax067 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2013/242-UAN-615 Teddy Söderberg - ax067 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-02-26 Dnr: 2013/242-UAN-615 Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Sammanfattning Börje Engholm, Marketta Loiske och Daniel Ekelund, Miljöpartiet, har i

Läs mer

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola

Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Handläggare Datum Diarienummer Kristina Olson 2010-04-27 xxxx 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Beslut om bidrag till fristående verksamhet 2010 - Kalmar Waldorfskola Bakgrund Enligt en lagändring

Läs mer

Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor

Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor Ärende 10 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-15 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor Dnr: UN 18/114, KS 18/360 Sammanfattning

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6853 Therese.Linner@lessebo.se Lessebo kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bikupan i Lessebo kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Lennart Petersson. Mikael Sternemar (L) Annica Erlandsson (S)

Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Lennart Petersson. Mikael Sternemar (L) Annica Erlandsson (S) Plats och tid Kommunhuset, Kungshamn den 1 juni 2017, kl. 08.30-11.30 Beslutande Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Ej tjg ersättare Övriga deltagare Lars Bennersten,

Läs mer

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Förord Barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en strategi för att alla elever ska nå målen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se 2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615 Kopia till Uppdrag att föreslå organisation för elevhälsoarbetet och särskola Förslag

Läs mer

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet

Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-11-09 Dnr Ubn 2012/47 Principbeslut - organisationsförändring av HTS-gymnasiet, Kvarngymnasiet och Samgymnasiet Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 HTS-gymnasiet,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

Information om fokustid

Information om fokustid Handläggare Datum Peter Sunnanek 2018-05-03 0480-45 30 01 Barn- och ungdomsnämnden Information om fokustid Syftet med fokustid i Kalmar kommun, som huvudsakligen finansieras med hjälp av statsbidraget

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Enkät till elever skolår 8 våren 2005

Enkät till elever skolår 8 våren 2005 Enkät till elever skolår 8 våren 2005 Sammanställning av svaren på årets enkät till alla elever i skolår 8. Gunilla Carlson Planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN

Läs mer

Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden

Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden utbildningsnämnden KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i barn- och utbildningsnämnden Tid och plats för sammanträde Måndagen den 10 juni 2013, kl.15.00. Frejaskolans sammanträdesrum Gruppmöten Majoriteten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-08-26 68 Innehållsförteckning Ärende 54 Aktuell betygsstatistik, Hagabodaskolan 7-9... 70 55 Elev- och föräldraenkät 2014... 71 56 Ekonomisk månadsrapport... 72 57 Budget 2015... 73 58 Aktuell kö

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Regler för val till förskoleklass och grundskola

Regler för val till förskoleklass och grundskola 1/6 Beslutad: 2018-11-27 155 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2018:404-003 Gäller fr o m: 2018-11-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: BUN/2017:513-003, för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ramlösa Friskola AB Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Ramlösa friskola belägen i Helsingborg kommun 2(11) Tillsyn i Ramlösa friskola Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Ingegärd Hilborn. kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler i grundskolan m m

Ingegärd Hilborn. kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler i grundskolan m m Cirkulärnr: 1993:199 Diarienr: 1993:2553 Handläggare: Avdsek: Ingegärd Hilborn AK SkoBa Datum: 1993-12-20 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen, förskola, grundskola, kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING NORREVÅNGSSKOLAN 7-9 LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING NORREVÅNGSSKOLAN 7-9 LÄSÅR 1. Kunskaper Styrkan för Norrevångsskolan är att vi är en skola där eleverna känner sig trygga och trivs. Enligt medarbetarenkät som görs varje år trivs även personalen på skolan. På skolan finns det ca

Läs mer

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare Föräldraenkät 2013 dec jan feb nov mars okt april sept maj aug juli juni Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sammanfattning och förslag på åtgärder Förskola Föräldrarna är överlag väldigt nöjda med

Läs mer

Måttbandet nr 163 mars 2008

Måttbandet nr 163 mars 2008 Måttbandet nr 163 mars 2008 Enkät till elever i skolår 8 våren 2008 Sammanställning av elevernas svar på frågor om Lärande, Trygghet och hälsa och Inflytande och ansvar. Bemötande från skolsköterska och

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40 Plats och tid ande Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40 Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson ( ) v. ordf Bente Ekström (C) Arnold Bengtsson

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer

Remiss - Dnr 31-2014:802 - Ansökan från Svartådalens Skola AB

Remiss - Dnr 31-2014:802 - Ansökan från Svartådalens Skola AB SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-03-11\Ärende 9 Remiss skola Svartådalen.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (5) DNR 2014/261 BILAGA BLN 2014/13/2 ÄRENDE 9 BENNY WETTERBERG DIREKT: 0224-74 80

Läs mer

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S)

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Plats och tid Kommunhuset, lokal Tryggö Kungshamn, kl. 08.00-09.00 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Justerare Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson

Läs mer

Förändrad organisation för studie- och yrkesvägledning

Förändrad organisation för studie- och yrkesvägledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Giggi Thomson Datum 2016-05-23 Diarienummer UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Förändrad organisation för studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN

KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN KRAV FÖR EN LIKVÄRDIG FÖRSKOLA OCH SKOLA RÄDDA BARNEN Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. 2015 02 162015 02 16 Rädda

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2017:5612 Aktivia AB Org.nr. 556781-2069 för grundskola efter tillsyn i Aktiviaskolan i Vallentuna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012

Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor från och med 2012 1 (6) Vår handläggare Eva Knutsson, avd.chef Jörgen Rüdeberg, verks.chef Ert datum Er beteckning Förslag till förändrad resursfördelningsmodell för Katrineholms grundskolor, skolbarnsomsorg och förskolor

Läs mer

Rapport om åtgärder för elever som riskerar att inte nå målen

Rapport om åtgärder för elever som riskerar att inte nå målen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-12-07 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Erik Sanner Diarienummer 2010/BUN 0085-41 Barn- och utbildningsnämnden Rapport om åtgärder för elever som riskerar att

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10821 Säters kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stora Skedvi skola i Säters kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen 2014-05-08 Västerås kommun Rektorn vid S:t llians skola 6-9 peter.larsson@vasteras.se Beslut för grundskola efter tillsyn av S:t llians skola 6-9 i Västerås kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Barn- och utbildningsnämnden 2017-02-08 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret/Ledning BUN/2016:485 Anna Olofsson Carstedt 016-710 15 11 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord. Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord. Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord. karlsson@vasteras.se 2013-02-19 Dnr: 2011/738-BaUN-010 Kopia till Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan Förslag

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga.

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga. Mål för barn- och utbildningsnämnden budgetåret 2015. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2018:7125 Örnsköldsviks kommun bildning@ornskoldsvik.se Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2019-04-09 klockan 13:00 Plats: Klarälven Justerare: (minoriteten) Tid för justering: 2019-04-16 klockan 13:00 Gruppmöte: Socialdemokraterna och Centerpartiet tisdag 9:e april kl 12:00-13:00

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Astrid Lindgrens skola Årsberättelse 2015 Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna

Läs mer