Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 12 september 2012, kl Plats: Centralskolans matsal, Floda Svante Karlsson, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen hälsar välkommen och ger en kort bakgrund till mötet. Vi befinner oss tidigt i en process och från politisk sida vill vi ha möjlighet att lyssna in synpunkter och idéer från vårdnadshavarna. Ann Blom och Karin Persson, verksamhetschefer förskola/grundskola på Sektor lärande, inleder med en kortare presentation. Presentationen innehåller dels en sammanfattning av de tidiga tankar som Sektor lärande presenterade den 6 september och dels en kort bakgrundsbeskrivning till varför frågan blivit aktuell just nu. (För mer information hänvisas till PowerPoint-presentation som bifogas separat) När jag var på informationsmötet i förra veckan blev jag både chockad och förbannad. Jag har själv tre barn med funktionshinder som tidigare har gått på Centralskolan. Vi har alltid upplevt Centralskolan som en väldigt trygg miljö. På andra platser har man valt att gå ifrån det storskaliga och istället välja småskaligheten. Den lilla miljön ger alla barn förutsättningar att bli sedda. Replik från Karin Persson, Sektor lärande: I Lerums kommun har vi gemensamma riktlinjer mot kränkande behandling och en nolltolerans. Vi har valt att organisera verksamheten i arbetslag för att skapa tryggheten i det lilla, oavsett storlek på skolan. LERUM200, v 1.0,

2 MINNESANTECKNINGAR 2 (8) Jag vet exempel på en F-9-skola i Partille som har 900 elever. Är det verkligen en trygg miljö för barnen? Replik från Karin Persson, Sektor lärande: Nej så stora skolor är inget vi strävar efter i Lerum. Jag förstår att man hamnat i en rävsax med bristen på förskoleplatser. För många år sedan revs Backsippan, en förskola med fyra avdelningar bredvid Centralskolan. Idag finns det fyra förskoleavdelningar och två spår på skolan som är tätt integrerade med varandra. Det tycker jag är väldigt positivt. Tänk på att det här är något vi själva har valt. Det finns en stor friskola som granne men vi har valt att ha våra barn på Centralskolan. Sabba inte det som är bra, se till att bevara det. Stoppa förslaget i papperskorgen. När vi skulle välja skola besökte vi informationsmöten på både Hästhagenskolan och Centralskolan. När vi hörde hur skolorna berättade om sin verksamhet sa Hästhagenskolan "så här gör vi", på Centralskolan sa man istället "vår ambition är att starta så här". Vi tyckte att Centralskolan kändes helt rätt, trots att vi bor mycket närmare Hästhagenskolan. Vi har aktivt valt Centralskolan. Här upplever vi att eleven är i fokus och att verksamheten anpassas till eleven. Det finns en trygghet i gruppen och barnen håller ihop. Sedan vill jag också ta upp bilsituationen och de miljömål kommunen satt upp. Problemen idag är en bråkdel av vad det kommer att bli med förslaget. Jag vill fråga lite om kommunens Vision Om vi ska ha 350 barn på Berghultsskolan kommer det att innebära mycket mer biltrafik. Hur går det ihop med visionen? Idag kan vi cykla eller promenera till Central med våra barn och sedan ta tåget vidare till jobbet. Om förslaget blir verklighet så går inte detta. Vad tycker de närboende runt Hästhagen och Berghult om att få mycket mer biltrafik där de bor?

3 MINNESANTECKNINGAR 3 (8) Inlägg Fredrik Zeybrandt, sektorschef: Jag vill beskriva processen hur den har sett ut fram till idag. Under våren gav vi ett uppdrag till verksamhetscheferna att se över skolorganisationen. Hur kan vi organisera oss på bästa sätt? Vi har vänt och vridit på frågan under våren och har nu valt att gå vidare med förslaget. En fullständig utredning kommer att genomföras under hösten. Den 29 augusti hade vi en första avstämning med kommunstyrelsen. Politikerna skicka då med några tilläggsdirektiv, det handlade om att ta hänsyn till tidigare kommunala beslut om F-9-skolor och se över skolvägarna. Jag förstår inte hur ni har kommit fram till detta förslag? Replik från Karin Persson, Sektor lärande: Vi har utgått från aktuella befolkningsprognoser, nya bestämmelser i skollagen och den diskussion som under våren förts tillsammans med förskolechefer och rektorer i Floda. Jag saknar några alternativa förslag. Det känns som om ni redan bestämt er? Replik Sektor lärande: Frågan ska utredas vidare under hösten och beslut tas i kommunstyrelsen den 5 december. Replik Svante Karlsson; 1:e vice ordförande kommunstyrelsen: Vi är bara i ett tidigt skede och vi politiker är här för att lyssna in vad ni har att säga. Kommunstyrelsen kommer att vara aktiva i processen fram till att ett beslut tas. Nu har ni satsat på Gråbo men det händer inget i Floda. Det är dags att satsa på oss nu. Se till att fixa full behovstäckning inom förskolan. Ni måste ta hänsyn till att Floda är ett samhälle som delas av motorväg, Sävelången och järnvägen. Det går inte att lägga ett sådant här förslag utan att ta hänsyn till den fysiska miljön. Menar ni verkligen att barnen i förskoleklass ska gå över motorvägen ända till Berghult?

4 MINNESANTECKNINGAR 4 (8) Vi föräldrar kommer att behöva köra barnen till skolan mycket mer än idag. När vi var här förra gången fick vi höra att elevökningen handlade om södra Floda. Varför bygger ni inte ut där istället? Jag arbetar själv inom byggbranschen och har precis varit med att slutföra arbetet med en ny skola i Lysekil. Varför vill ni bygga nya skollokaler som är det dyraste man kan göra? Det är mycket billigare att bygga förskolelokaler, varför gör ni inte det? Är det någon som har klagat på att Centralskolans lokaler är dåliga och inte passar för skolverksamhet? Sedan är det föreslagna tidplanen helt orealistisk. Om man räknar in tiden för att upphandla, projektera och bygga så finns det ingen möjlighet att ha några nya lokaler klara till Innebär det att barnen kommer att behöva vara i baracker? Det är en stor trygghet för barnen på Centralskolan att steget från förskola till förskoleklass och 1:an är så litet. Personalen känner redan barnen och barnen känner personalen. Jag blir provocerad av att vi pratar om barnens bästa. Det här förslaget tar inte alls hänsyn till barnens bästa. Ska våra barn behöva leva i oro under två år fram till dess att vi vet vad som ska hända. Jag vill att ni tar fram vetenskapliga belägg på vad det här gör barnen. Sitter ni bara på er kammare och kommer fram till olika förslag? Replik från Karin Persson, Sektor lärande: Arbetet har skett i dialog med förskolechefer och rektorer i Floda Har ni funderat på att det är väldigt praktiskt för oss föräldrar att behöva hämta och lämna på samma ställe. Jag tycker kopplingen (på Centralskolan) mellan förskola och skola är väldigt viktig. Det ger en stor trygghet för barn och vuxna.

5 MINNESANTECKNINGAR 5 (8) Idag kan vi låta barnen gå hem själva eftersom vägarna är bra. Om förslaget blir verklighet kommer vi inte att våga låta barnen gå hem själva längre. De kommer få vara kvar i skolan längre på dagarna. Med ert förslag försvinner tryggheten att gå vidare från förskola till skolan. Jag kan inte förstå att det endast ska finnas förskola kvar på Centralskolan. Det känns som vi tar för givet att alla föräldrar har bil men så är det faktiskt inte. Om man inte har bil blir det hopplöst att flänga runt mellan skolorna och lämna barn på olika ställen. Skolgårdarna, hur blir det med dem? Kommer skolgårdarna att göras om när antalet barn blir större? Hur många kvadratmeter räknar ni med per elev? Replik Johan Nyström, Sektor lärande: Vid nyproduktion räknar vi med ca 10 kvm/elev. Jag har en fråga till politikerna. Stämmer det att vi i Lerum beräknar skolpengen utifrån vad kommuninvånarna tjänar. Eftersom många i kommunen tjänar bra är det därför vi har så låg skolpeng? Replik Elisabeth Westin, sektorschef: Nej det stämmer inte. Barn- och elevpengen beräknas utifrån den summa pengar vi på Sektor lärande får tilldelat oss och har inget med befolkningens inkomster att göra. Varför har vi så låg skolpeng i Lerum? Borde vi inte kunna höja den? Replik Dennis Jeryd, 2:a vice ordförande kommunstyrelsen: Jag vill göra ett politiskt inlägg. Vi inom (S) tycker inte att majoritetens budget ger förutsättningar. Man borde istället höja barn- och elevpengen vilket vi också har föreslagit.

6 MINNESANTECKNINGAR 6 (8) Replik Rutger Fridholm, ledamot kommunstyrelsen: Problemet är att det saknas förskoleplatser i Floda. Man kan inte lösa detta genom att lägga ner Centralskolan. Det är en desperat lösning från tjänstemännen. Replik Svante Karlsson; 1:e vice ordförande kommunstyrelsen: Vi är inte här för en budgetdebatt. Den får vi ta vid ett annat tillfälle. Vi är här för att lyssna in föräldrarnas åsikter. Jag tycker man underskattar vårdnadshavarna när man lägger fram ett så undermåligt förslag, det visar ingen respekt mot medborgarna i kommunen. Det finns en massa saker som ni inte ger svar på. Det handlar om åldersblandat eller inte, vilken skola kommer barnen att höra till? Miljöaspekten har ni heller inte tänkt på. Måste vi gå och köpa en bil till nu? Jag får väl ringa Montessori och ställa mig i kö där. I torsdags skrev jag till Sektor lärande för att få ut underlaget hur man kommit fram till sitt ställningstagande. Det finns så många frågor vi behöver få svar på. Om ni är intresserade av att ha en konstruktiv dialog, dela i så fall med er av materialet till oss Replik Fredrik Zeybrandt, sektorschef: Det finns material och underlag men inga offentliga handlingar. Vi har valt att inte lämna ut arbetsmaterialet. Nu ska tydligen underlag tas fram. Varför har ni inte gjort det tidigare? Det är våra skattepengar som används till era löner. Hela det här förslaget bygger på prognoser och osäkra bedömningar. Jag har själv arbetat som statlig utredare och jag skulle skämmas för ett så dåligt underlag när man presenterar ett förslag.

7 MINNESANTECKNINGAR 7 (8) Om nu lokalkostnaderna är ett stort problem skulle man inte kunna minska hyrorna för skollokaler så att det kan bli mer pengar kvar till undervisning? Replik Johan Nyström, Sektor lärande: Det finns en koppling mellan hyror och fastighetsunderhåll. Om vi får sänkt hyra ger det mindre pengar till underhåll och reparationer av fastigheterna. För några år sedan hade man en ur-och-skur-förskola ute vid Nääs. Skulle man inte kunna lösa bristen på förskoleplatser på det sättet? Ni säger att det ska vara förskola i ändamålsenliga lokaler. Är sex avdelningar ändamålsenliga lokaler? Det har under våren pågått ett arbete för att göra om skolgården för skolbarn. Ska det nu ändras? Är arbetet ogjort? Idag finns det ett bibliotek ca 200 meter bort. Barnen i skolan har lätt att gå dit och använda biblioteket som en resurs. Om man flyttar skolan blir det mycket svårare att använda. Har man tänkt på det? Det känns som om man redan har bestämt sig för bara ha förskola på Centralskolan. Det vore bättre att prioritera skolan på Centralskolan. Om det nu finns ledig plats på Alléskolan, kunde inte 4:or och 5:or gå där då, skiljt från de andra eleverna under en övergångsperiod? Inlägg Lill Jansson, ledamot kommunstyrelsen: Politikerna har inte bestämt sig. Innan det beslutas tas frågan upp i partigrupperna. Det är en fördel att ni som vårdnadshavare kan vara med och påverka. Det borde vara representanter från föräldrarna med i den arbetsgrupp som utreder. Det finns inga underlag. Ni försöker köra över föräldrarna.

8 MINNESANTECKNINGAR 8 (8) Ni borde göra en webbaserad enkät bland alla föräldrar för att verkligen få reda på vad alla tycker.

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott Tid 2018-08-29, kl. 13:00-16:45 Plats Almen Sida 1 av 9 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola

Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 2016-03-09 Protokoll från samrådsgruppen Brännaregårdens och Ekeryds skola, förskoleklass, fritids och förskola 9 mars 18.00-20.00 i Brännaregårdsskolans matsal Välkomna, presentation av kvällen, förhållningsregler.

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Grundskolans framtida organisation

Grundskolans framtida organisation Grundskolans framtida organisation 1. Förslaget i korthet 2. Konsekvensanalys ur olika perspektiv 3. Sammanställning av synpunkter på förslaget Behov av nya skollokaler och lokalöverskott samt ny skollag

Läs mer

Framtidens förskola och skola i område väster

Framtidens förskola och skola i område väster Framtidens förskola och skola i område väster Framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och leva i med målet att ha 80 000 invånare 2030. Ett konkret sätt att nå den visionen är att vidareutveckla utbildning

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2011-11-30 Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens Södra utbildningsområde Minnesanteckningar från Enhetsråd 2011-11-25 Närvarande: Personal: Fredrik Hedlund Helene Nyman

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Kallelse/underrättelse 2018-12-10 1(13) Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna Beslutande ledamöter Arne Augustsson (C), ordförande Thorbjörn Bäckrud (KD), vice ordförande Nea

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola Läsår 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola Läsår 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolängens förskola Läsår 2015/2016 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Upprättad nov 2016 2(5) 1. Vision På förskolan Knäpplan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen

Läs mer

Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem

Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem Mitt barns skola drivs: A. Som fristående grundskola 0 0 B. Som kommunal grundskola 148 100 Mitt barn går på nedanstående skola A.

Läs mer

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M)

Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Datum 2018-12-12 Diarienummer UBN-2018-6806 Utbildningsnämnden Nämndinitiativ Ett system får aldrig tillåtas gå före våra barn och ungdomar från Christopher Lagerqvist (M) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling- likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens ställningstagande Förskolan Minigiraffen tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

Föreslagna förändringar inför höst 2017

Föreslagna förändringar inför höst 2017 Föreslagna förändringar inför höst 2017 Gävle kommun 2016-11-08 2 Bakgrund Gävle växer. Vårt arbete med likvärdiga skolor med hög kvalitet ska fortsätta. En högstadieskola ska byggas i Nynäsområdet. Gävle

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Nykroppa förskola Ugglebo och Kottebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg!

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg! LÄRANDE I LERUM FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING K U LT U R S K O L A BIBLIOTEK K U LT U R O C H F R I T I D hårt arbete lönar sig! hej där, göran careborg! juni 2014 hårt arbete lönar

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen 1(2) 2012-01-17 Yttrande om hur BUFs förslag till ny skolorganisation stämmer med FNs Barnkonvention. I skrivelse från Anna Levin Katthammarsvik önskar hon svar på hur BUF/BUN kommer att beaktar -att alla

Läs mer

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Tid Plats 13:30-16:00 Vargavidderna ande ledamöter Arne Augustsson (C) (ordförande) Thorbjörn Bäckrud (KD) (vice ordförande) Nea Mustonen (KD) Ylva von Schéele (M) Maud Pettersson (MP) Kenth Gustafsson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum

Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum Sammanfattning Under 2014 har FILKs huvudsakliga arbete handlat om dialog och debatt

Läs mer

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-11-23 1.0 Anders Johansson, Christina Persson Förskoleförvaltningen Avdelningen

Läs mer

Att välja skola på webben

Att välja skola på webben UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 09-050-3085 SID 1 (6) 2009-09-09 Handläggare: Catharina Holmberg Tel 508 33 718 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Förslag till beslut

Läs mer

Barn- och utbildningschef Kaj Kaufeldt Förvaltningssekreterare Anita Carlsson Ekonomichef Anders Johansson.... Anita Carlsson....

Barn- och utbildningschef Kaj Kaufeldt Förvaltningssekreterare Anita Carlsson Ekonomichef Anders Johansson.... Anita Carlsson.... 98 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum, Haganäset, kl 17.30 18.30, därefter utdelning av gratifikationer till 20.30 Sture Carlsson (FP) ordförande Stig Carlsson (S) vice ordförande Fredrik Åhberg

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Mora By förskola SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Mora By förskola SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Mora By förskola Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN 1 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar

Läs mer

Verksamhetsråd. Riktlinjer. Riktlinjer. Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen Förvaltningsområdeschef.

Verksamhetsråd. Riktlinjer. Riktlinjer. Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen Förvaltningsområdeschef. Verksamhetsråd Dokumenttyp Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-11 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde lärande Antagen av Utskottet för Lärande Dokumentansvarig i förvaltningen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

FÖRSKOLORNAS LIKABEHANDLINGSPLAN MED ÅRLIG PLAN

FÖRSKOLORNAS LIKABEHANDLINGSPLAN MED ÅRLIG PLAN Vi är och får vara olika alla är värdefulla Vi ska lyssna på varandra Vi ska ta hänsyn och visa respekt mot varandra ta ansvar Barns rätt och möjlighet att ta ansvar för sig själv och sin omgivning FÖRSKOLORNAS

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-17 1 (10) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, torsdagen den 17 januari 2013, kl. 08.30-11.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef Catarina

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor

Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor Välkommen till Stenungsunds kommuns förskolor Välkommen till oss! Vi står alltid redo inför att utbilda och utveckla våra förskolor. Förskolorna i Stenungsunds kommun har ett tydligt fokus på att hålla

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Förskoleverksamheten

BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN. Förskoleverksamheten BARN OCH UTBILDNING Annika Axelsson Verksamhetschef VERKSAMHETSPLAN Förskoleverksamheten Verksamhetsåret 2018-2019 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Vision... 3 2.2 Mål...

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (15) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/2018

Likabehandlingsplan 2017/2018 Likabehandlingsplan 2017/2018 Alla är olika och olika är bra. Vi lär tillsammans, nu och för framtiden. Skogsparkens förskola 1. Verksamhetens mål och vision Förskolan vilar på demokratins grund, en viktig

Läs mer

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Läsåret 2016/2017 2(6) Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall diskrimineras eller utsättas för annan kränkande

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, förskola Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

skolportal # Mattesatsningen idrottslokaler

skolportal # Mattesatsningen idrottslokaler Samverkansmöte Alceahuset Österåkers kommun Samverkansgruppen för skolor och kommunen 7/5-15 Närvarande: Kent Henningson produktionschef Kenneth Netterström ordförande skolnämnden Helene Ahlström Prolympia/Österskärsskolan

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Agneta Ekberg och arbetslagsledare

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Skogshyddan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Skogshyddan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skogshyddan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Vårt systematiska kvalitetsarbete

Vårt systematiska kvalitetsarbete Vårt systematiska kvalitetsarbete Gör vi rätt saker i våra verksamheter? Vad är det som gör att vi är framgångsrika? Det kan vara svåra frågor om vi inte regelbundet analyserar våra verksamheter i relation

Läs mer

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9.

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9. Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska resurser fördelas till enheterna inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utöver dessa verksamheter finns det ett antal anslagsfinansierade

Läs mer

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun

Framtida skolorganisation i Sotenäs kommun Framtida skolorganisation i Nulägesbeskrivning: bedriver idag skolverksamhet vid fem enheter, Bovallstrand årskurs F-6(68elever), Hunnebostrand årskurs F-6(154 elever), Smögen årskurs F-6(61 elever), Kungshamn/Åsen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar.

3. Samråda om och inhämta underlag kring kommunens långsiktiga behov av större investeringar. 1 (5) Överenskommelse om lokaler Beredningsprocess A. Tillsättande av lokalberedning under KS Majoriteten och alliansen är överens om att inrätta en investeringsberedning direkt under kommunstyrelsen.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Skolråd

MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Skolråd MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Skolråd Sammanträdesdatum: 2015-10-20 Plats och tid Kommunhuset, Gemaket,21 oktober 2015 Närvarande Rolf Nersing (S), ordförande utbildningsnämnden Lisa Edwards (C) 1:e vice ordf.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Strängnäs

Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Strängnäs Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Vi har fått många frågor om de förslag som lagts fram kring en omorganisation av grundskolorna i centrala. Nedan redovisas de vanligaste frågorna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Gemensamt förskola och skola:

Gemensamt förskola och skola: LERUM4000, v2.1, 2013-02-21 1 (5) Lärande Enhet Aspenäs Minnesanteckningar Enhetsråd Aspenäsenheten 4 november 2015 Presentation av deltagare Gemensamt förskola och skola: Ekonomi Ekonomin är i balans.

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Planering av skolverksamheten

Planering av skolverksamheten Revisionsrapport Planering av skolverksamheten Hallsbergs kommun Marie Lindblad Planering av skolverksamheten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1.

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Underlag budgetuppföljning till BUN

Underlag budgetuppföljning till BUN Underlag budgetuppföljning till BUN 190409 Analys budget 2018 Barn och utbildningsnämnden redovisade ett större underskott 2018 än prognostiserat. En analys har gjorts där orsaker identifierats. I detta

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome

Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-19 Diarienummer N140-0674/12 Utvecklingsavdelningen Jörgen Järdving Telefon: 031-366 94 12 E-post: jorgen.jardving@norrahisingen.goteborg.se Nya utbildningslokaler i och

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Regnbågen Läsåret 2015/16 Fastställd 2015-09-11 Susanna Magnusson Förskolechef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr

Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp mål nr Kommunstyrelsen 2017-09-18 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2016:38 Marita Skog, utvecklingsdirektör 1 (2) Kommunstyrelsen Beslut om verkställande av dom avseende grundbelopp 2016 - mål nr 367-16 Förslag

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola F-9

Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-xx-xx 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

Trygghetsplan för Solhagas förskola

Trygghetsplan för Solhagas förskola 2015-04-27 Trygghetsplan för Solhagas förskola Trygghetsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solhagas förskola 2015-2016 Förskolan vilar på demokratins grund. Människolivets okränkbarhet,

Läs mer

Sid 1 (5)

Sid 1 (5) 2016-11-17 Sid 1 (5) Risk- och konsekvensanalys förändrad skolorganisation 161114Inriktning skolorganisation i grundskolan utifrån tidigare beslut om central högstadieskola. Datum: 2016-11-09 och 2016-11-14

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 15-07-10 Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 Läsåret 2014-2015 1 2015-07-10 Systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kvalitetsrapport 2014-2015 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Mål: BUN:s

Läs mer

1 Frågor årskurs 2 grundskola

1 Frågor årskurs 2 grundskola 1 Frågor årskurs 2 grundskola Skalan som används är 4- gradig och visualiseras med glada och ledsna gubbar. Det går även att svara Vet inte. Bakgrundsfrågor Är du (pojke/flicka) Var bor du? (lista med

Läs mer

Nolängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Nolängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser...

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-02-28 Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Äppelbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Äppelbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Äppelbo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L)

Kristina Svensson (Mp) Alexander Hutter (S) Maria Sörkvist (C) Elsie-Marie Östling (S) Veronica Almroth (L) 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Svanesunds förskolor 2018-03-12

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolängens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolängens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 4 Kartläggning...

Läs mer

Grästorps kommun Bildningsutskottet

Grästorps kommun Bildningsutskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kulturhuset Bellmansalen, Grästorp, kl 08.30 15.00 Beslutande Svante Classon (C) Jens Persson (S) Stina Månsson (M) Carina Torpenberg (M) Michael Ruud (M) Krister Önnermalm

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-04-26 1 Innehållsförteckning Ärende 32 Information från Kråkeryds förskole- och skolområde... 3 33 Besök av Axel Fischer, rektor på Hagabodaskolan... 4 34 Information om kommande insatser kring kompetensutveckling...

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvarig för planen Catrine Elversson, förskolechef Vår vision Vår

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg och förskola Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-2015 Västra Hargs förskola Kerstin Nilsson kerstin.nilsson@mjolby.se Tel.0142-856 40 Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn, föräldrar och medarbetare

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer