Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Strängnäs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Strängnäs"

Transkript

1 Frågor och svar om omorganisation av grundskolor i centrala Vi har fått många frågor om de förslag som lagts fram kring en omorganisation av grundskolorna i centrala. Nedan redovisas de vanligaste frågorna och svaren. Vilka berörs av omorganisationen? Översynen berör endast skolorna i stad, det vill säga Finningeskolan, Vasaskolan, Paulinska skolan, Långbergsskolan/Karinslundsskolan och Tosteröskolan. Utgångspunkten i översynen är att Finningeskolan, Vasaskolan och Tosteröskolan blir F-3-skolor, det vill säga lågstadieskolor. Förslag finns vidare på att Karinslund/Långberget och Paulinska ska bli 49skolor. I kontorets underlag föreslås att de elever som idag går i förskoleklass och skolår 1-4 ska få gå kvar i Långbergsskolan. Från och med skolstart i augusti 2012 föreslås den enheten strypa intaget av förskoleklasser för att sedan växa in i en framtida organisation. Under förutsättning att nämnden fattar beslut om två 49skolor (en på Paulinska och en på Karinslund/Långbergsskolan) har dessa klasser blivit skolår 4-8 på Karinslund/Långbergsskolan hösten Kontorets förslag syftar till att ta hänsyn till att dessa elever tidigare bytt lokaler. Hur ser tidplanen ut? Ärendet om en omorganisation av skolorna utifrån de demografiska och pedagogiska utgångspunkterna som jag tidigare beskrivit kommer att lyftas som ett informationsärende på nämnden i augusti och beslutsärende i september. De förändringar som nu diskuteras är kontorets förslag. Inga beslut är ännu fattade. Omorganisationen ska genomföras till skolstarten i augusti Eftersom vi föreslår en successiv anpassning av Karinslundsskolan/Långbergsskolan, beräknas omorganisationen vara genomförd till augusti 2015 fullt ut. Vi räknar med att kunna genomföra en renovering av Vasaskolan i etapper under Den totala bilden av planerade renoveringar är emellertid en del i den pågående budgetprocessen, där ju majoriteten har som förslag att lägga 100 miljoner på bl.a. detta. En tydligare planering av vilka renoveringar som ska göras var och när tas fram under hösten.

2 Under processen hittills i vår har samtal förts med rektorerna, vilka också haft i uppdrag att informera personalen. Kommunens barnombudsman har varit ute bland elevråden för att in hämta synpunkter från eleverna. Vår dialog med föräldrar är också en del av det pågående arbetet med att ta fram ett underlag för nämndbeslut. Information på ens webbplats, öppna nämndsammanträden och besök på områdesstyrelser hör också till de möjligheter invånarna har att ta del av den pågående processen. Inför det kommande beslutet har rektorerna vid de aktuella skolorna givits i uppdrag att lyfta underlaget med berörd medarbetare och elever i samband med skolstart. Vi kommer vidare bjuda in till ett informationsmöte i slutet av augusti dit föräldrar bjuds in. Vid det mötet kommer representanter från nämnden, kontoret och rektorerna att delta. Mer information om detta kommer. Varför görs en omorganisation? Den nya skollagen och obligatorisk lärarbehörighet ställer nya krav på ens skolor. Dessutom behövs nya skollokaler, samtidigt som det finns ett överskott av lokaler i delar av. Därför ser kontoret nu över skolorganisationen. Förslaget innebär att alla barn har en lågstadieskola i sitt närområde. Det möjliggör också för skolorna att ta emot de växande elevkullarna. Satsningen på 100 miljoner kronor för renovering av ens skolor bidrar också till behovet av en översyn. Med en ny skolorganisation kommer en att kunna utnyttja den nuvarande överkapaciteten i samband med renoveringarna. Nämnden är tydlig med att de vill satsa resurserna resurser på pedagogisk verksamhet istället för ökade lokalkostnader och så långt det är möjligt undvika att bygga en ny skola i Finninge/Långbergsområdet. Vi har tidigare haft problem med att anpassa våra verksamheter efter den lokalkostym vi haft tillgång till varför vi inte nu vill hamna i ett läge där vi ytterligare ökar lokalytorna. Vilka ytterligare argument finns för omorganisationen? Det underlag som presenterats för nämnden innehåller argument för varför en förändring är nödvändig: Utrymme kommer att finnas för en utökning av elevtal utan att nya skollokaler byggs. För elever i de tidigaste åldrarna kommer en lågstadieskola att finnas i närområdet. F-3 skolor medför också att 5-årsgrupper från förskolan vid behov kan inrymmas i F-3 skolan

3 Den nya lärarutbildningen kommer att vara inriktad mot bl.a. lågstadiet, dvs F-3, vilket gör att skolorganisationen kommer att vara anpassad för de lärarkompetenser som utbildas. De nya kraven på lärarbehörighet i de ämnen som läraren undervisar i kommer lättare att kunna tillgodoses. Den överkapacitet som finns av lokaler kommer att kunna utnyttjas för evakuering av elever när nödvändiga renoveringar av bl a Vasaskolan genomförs. Kontoret har också tagit fram argument för att organisera skolan för elever i skolår 4-9 i två skolor (Paulinska och Karinslund): Elever behöver bara välja skola en gång, vilket medför en kontinuitet i elevernas skolgång Elever har även i mellan-och högstadiet relativt nära till en skola. En organisation med en 4-6 och en 7-9 gör att elever kommer att behöva förflytta sig relativt långt i centrala för att komma till sin skola. Två skolor med mellan-och högstadium innebär att skolmiljön blir betydligt lugnare, än bara en senareskola. Här kommer kontoret att presentera underlag med utgångspunkt i de elevenkäter som under flera år genomförts i samtliga grundskolor, för att tydliggöra bilden för beslutande politiker. Elever från Länna, Fogdö och Härad får möjlighet att välja. Måste annars byta skola ytterligare gång efter ett år. Två ala alternativ kommer att finnas för elever på mellan och högstadiet, vilket medför en ökad valfrihet. Gynnar ämneslärarorganisationen. Den statliga förordningen kring lärarbehörighet pekar på flera områden i riktning mot att ämnesbehörigheten blir allt viktigare. Kontoret tror att det kommer att bli enklare att organisera en verksamhet med behöriga lärare i t.ex. moderna språk och hem-och konsumentkunskap om vi har två skolor med spannet 4-9. Större flexibilitet vid förändringar av elevkullarna. En organisation som gör det möjligt att internt på skolan gruppera elever olika utifrån hur elevkullarna i stort ser ut. Ökade möjligheter att möta eleverna kunskapsmässigt där de befinner sig. Om elever i skolår 5-6 redan skulle kunna tillgodogöra sig kunskaper som återfinns i kursplaneområdena för de högre årskurserna, finns ökade möjligheter med två 4-9skolor.

4 Vad blir konsekvensen av att bibehålla den nuvarande organisationen? I kontorets underlag finns en beskrivning av vilka konsekvenser en bibehållen organisation medför: Karinlundsskolans (Långbergets) upptagningsområde är området mellan järnvägen, gamla E4 och ut till Malmby. På sikt kommer eleverna i området att söka sig till närmare skolor, Finningeskolan och Vasa vilket kommer att medföra att dessa skolor inte räcker till, särskilt med hänsyn till att utbyggnad sker i området. En ny skola, alternativt en utbyggnad av både Vasaskolan och Finningeskolan, kommer att behöva byggas i detta område, med ökade lokalkostnader som följd. Tosteröskolan blir även den för trång om inte förskolan flyttas. Detta kommer att medföra behov av en ny förskola på Tosterösidan inom 5 år. Trots dessa nya lokalbehov kommer en stor överkapacitet att finnas på både Paulinska skolan och Karinslundskolan. Kan inte morgondagens behov lösas internt på skolorna? Vi tror att den organisationsförändring vi nu föreslår kommer att kunna möta förändringar i framtiden på ett bättre sätt. Dels handlar det om att kunna tillgodose relativt nära skolor för en växande grupp yngre elever under den kommande femårsperioden, dels handlar det om att kunna anpassa skolorna internt till fluktuerande elevinflöden. Är det inte svårt att ha så unga elever som fjärdeklassare på en tidigare 6-9skola? Vårt mål med utbildningsverksamheten är naturligtvis att alla skolor skapar trygga och trivsamma pedagogiska miljöer för elever och personal, alldeles oavsett organisation i en. Ett pågående utvecklingsarbete kring dessa frågor fortsätter naturligtvis in i en ny organisation också. Det pågår en rad olika utvecklingsarbeten för att åstadkomma en tryggare skolmiljö på bland annat Paulinska skolan, och på flera områden har utvecklingen redan varit positiv. I planerna ligger att arbetslagen i höst kommer få handledning för att stärka det kollektiva arbetet kring förhållningssätt mm, genom stöd från ens resurscentrum. Vi planerar också att kliva in i ett forskningsbaserat pilotförsök som heter Skolbarometern. Projektet syftar till att utveckla svaret på frågeställningen Hur ska den lokala skolan i en kunna leva upp till skollagens krav att Utbildningen skall vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet?

5 Skolbarometern är en skolenkät framtagen av skolforskarna docent Ulf Blossing och professor Tomas Kroksmark, i samarbete med Patrik Larsson, docent i arbetsvetenskap, Gebrenegus Ghilagaber, docent i statistik samt sex er och Information Tools Scandinavia AB. Skolbarometern är baserad på aktuell och relevant skolforskning och bygger på analyser av ett flertal ers nuvarande enkäter. Syftet med utvecklingsprojektet Skolbarometern var att, på vetenskaplig grund, ta fram en skolenkät som fokuserar på elevernas lärmiljö och ger ett relevant underlag för förbättringsarbetet på den enskilda skolan.. Skolbarometern består av två delar. Den ena delen riktar sig till eleverna och ger ett underlag för bedömning av elevernas lärmiljö. Den andra delen, som riktar sig till lärarna, belyser skolans förbättringskapacitet. Vi tror att de arbeten som redan är igångsatta och de kommande kommer att utveckla Paulinska skolan i positiv riktning. De erfarenheter vi drar av tidigare omorganisationer och det pågående utvecklingsarbetet på Paulinska tar vi med oss in i andra enheter i en kommande omorganisation. Eleverna har väl aldrig behövt byta mer än en gång? Nej, men om vi ställer om till tre f-3 och en 4-6 följt av en 7-9 blir ju situationen denna. Anledningen till kontorets förslag framgår av övriga frågor. Hur många gånger får eleverna från landsbygdsskolorna byta om beslut om en omorganisation fattas? Det blir oförändrat med kontorets förslag. Hur påverkas barnen i övrigt av förslaget? Barn har rätt till undervisning, att få kunskaper och färdigheter som finns beskrivna i skollagen, läroplaner mm. I den organisation vi företräder ser vi barn som nyfikna och kompetenta kunskapstörstare. Det är med den ingången vi driver processen bland rektorer och lärare -att våra möjligheter att utveckla vårt sätt möjliggöra maximal utveckling för dessa kunskapstörstare ska öka. De presenterade förslagen ger vidare ökade möjligheter att möta eleverna kunskapsmässigt där de befinner sig. Om elever i skolår 5-6 redan skulle kunna tillgodogöra sig kunskaper som återfinns i kursplaneområdena för de högre årskurserna, finns ökade möjligheter med två 4-9skolor. På motsvarande sätt finns i två 4-9 skolor en större förmåga att kunna möta de elever som i skolår 7-9 har behov av repetition av tidigare skolår, stöd av pedagoger med kompetens för tidigare kunskapsinhämtning mm.

6 Hur ser planerna för skolgårdarna ut? I det beslutsunderlag vi tar fram ingår också anpassningar av skolmiljöer, såväl inne som ute. När beslut är fattat vidtar en mer detaljerad översyn av skolgården tillsammans med elevråden på skolorna och barnombudsmannen så att vi i rimlig grad anpassar skolgården efter barnens önskemål. Hur påverkas personalen i skolorna? Den föreslagna omorganisationen gynnar ämneslärarorganisationen. Den statliga förordningen kring lärarbehörighet pekar på flera områden i riktning mot att ämnesbehörigheten blir allt viktigare för att få ansvara för undervisning och betygssättning. Kontoret tror att det kommer att bli enklare att organisera en verksamhet med behöriga lärare i t.ex. moderna språk och hem-och konsumentkunskap om vi har två skolor med spannet 4-9. Det pågår en kartläggning av vilka behörigheter som finns på respektive skolor. I förstone är enheter med skolår 7-9 kartlagda, och så långt visar kartläggningen att behoven ser olika ut i olika skolor. Vissa lärare kommer att behöva fortbildning för att kunna undervisa i alla de ämnen som de gör idag, andra lärare behöver fortbildning för att kunna ta emot elever i de skolår som finns på skolan. Kontorets arbete kommer att intensifieras på detta område i början av höstterminen. Syftet är att i samarbete med Mälardalens högskola och andra aktörer erbjuda goda utbildningsalternativ för de medarbetare i organisationen som har behov av lärarfortbildning. Denna process ska naturligtvis fortgå i nära samarbete med berörda rektorer och lärare. Omorganisationen görs utifrån att vi ska kunna möta en förväntad ökning av elevkullar i en. Tillsvidareanställd personal har en anställning i en, och eventuella förflyttningar kommer att planeras och genomföras i nära samarbete med berörda och fackliga organisationer. Vilka andra konsekvenser medför förslaget? Vi ser att den föreslagna förändringen får konsekvenser på en rad områden, t.ex. kring skolskjutsar. Så långt det är möjligt kommer dessa konsekvenser att presenteras för nämnden i det beslutsunderlag som presenteras i september, utifrån den pågående diskussionen under perioden maj-augusti. En översyn av skolskjutsriktlinjerna ingår i detta framtagande av underlag. Kan man omorganisera sig till skolframgång? Vår ambition är att göra till en ledande utbildnings. Organisationen är viktig men är ändå underordnad de frågor som handlar om kunskapsuppdraget, systematisk uppföljning och utvärdering, det pedagogiska ledarskapet, lektionens helighet, vikten av att lyfta fram kompetenta lärare, läxhjälp, sommarskola etc. Det är dessa faktorer som kommer att avgöra om blir en ledande skol.

7 Vi måste ta ansvar för hela ens utveckling för att hamna rätt i besluten. Vårt (nämndens, kontorets och skolornas) uppdrag är att använda de 700 miljoner som vi satt av för skolverksamhet (från förskola t o m komvux) på bästa möjliga sätt. Vi tror att de nu föreslagna förändringarna bidrar till en positiv utveckling. Kan det aldrig bli lugn och ro för ens skolor? Vi tror att den organisationsförändring vi nu planerar att genomföra kommer att kunna möta förändringar i framtiden på ett bättre sätt. Dels handlar det om att kunna tillgodose nära skolor för en växande grupp yngre elever under den kommande femårsperioden, dels handlar det om att kunna anpassa skolorna internt till fluktuerande elevinflöden. Det är emellertid svårt att göra utfästelser för att den nu planerade omorganisationen kommer att vara beständig lång tid framöver. En eventuell etablering av ytterligare friskolor skulle till exempel göra att ens verksamheter behöver anpassa sig till förändrade tillstånd. Hur har förslaget icerats? Under perioden maj till september har utbildningskontoret informerat i ärendet via ens webbplats. Verksamhetschefen för grundskolan har vidare informerat om förändringen i samtal med elever och medarbetare i samband med verksamhetsbesök i augusti och september. Information har vidare spridits i massmedia i de intervjuer som givits. Informationsmötet den 5/9 syftade till att ytterligare sprida de förslag till omorganisation som föreligger. De berörda skolorna har under processens gång informerat bland annat på elevrådsmöten, i föräldrasamrådsgrupper och på föräldramöten. Hur har ikationen med de fristående alternativen sett ut? Kontoret träffar de fristående alternativen regelbundet för information och dialog. Vid det senaste mötet i maj informerade vi om de tankar som återfinns i vårt underlag kring demografi, lokaler och pedagogik. Frågor om hur de olika fristående alternativen har för avsikt att eventuellt ställa om sina respektive organisationer utifrån det kommande nämndbeslutet hänvisas till respektive friskola.

Grundskolans framtida organisation

Grundskolans framtida organisation Grundskolans framtida organisation 1. Förslaget i korthet 2. Konsekvensanalys ur olika perspektiv 3. Sammanställning av synpunkter på förslaget Behov av nya skollokaler och lokalöverskott samt ny skollag

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr

Postadress Besöksadress Telefon/fax Webb/e-post Org.nr KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott Tid 2018-08-29, kl. 13:00-16:45 Plats Almen Sida 1 av 9 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2 (4) 2018-08-22 Kommunstyrelsens lärandeutskott

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Högbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Högbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans

Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans 1(2) 33 Dnr 2016-000195 Ny skolorganisation som ett led i Lycksele kommuns utbildningsmål och KFs handlingsplan för ekonomi i balans Beslut rekommenderar att Kommunstyrelsen utreder och lämnar förslag

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Skälbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Skälbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskoleklass

Kvalitetsredovisning Förskoleklass Kvalitetsredovisning Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Edvinshemsskolan Område Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun 1 Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor vid Källängens skola ann.krantz@lidingo.se patrik.nimmerstam@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Källängens skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Kungsbacka på kartan Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ramlösa Friskola AB Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Ramlösa friskola belägen i Helsingborg kommun 2(11) Tillsyn i Ramlösa friskola Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Långareds skola Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Långareds skola, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 GRUNDSKOLA: Bålbro skola 1. UNDERLAG - Självvärdering, riktad till pedagoger - Våga Visa-enkäten riktad till barn/elever och föräldrar - Skolans andra underlag Pedagoger Övergripande

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Ösbyskolan Rektorn vid Ösbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående grundskolan Ösbyskolan i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Viksjöskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Viksjöskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Beslut gällande Västerås stads fritidshem

Beslut gällande Västerås stads fritidshem Per-Inge Hellman - p2ph01 E-post: per-inge.hellman@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-02-08 Dnr: 2011/429-BaUN- 658 Barn- och ungdomsnämnden Beslut gällande Västerås stads fritidshem Förslag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:8760 Flens kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Flens kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Rättelse * av beslut enl 26 förvaltningslagen (FL 1986:223) den729 juni,20 ( Mölndals kommun /Madeleine Olofsson skola@molndal.se efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Almåsskolan

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11209 Thoren Framtid AB Org.nr. 556749-7051 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Thoren Framtid Kalmar i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående skolan Futuraskolan Bergtorp (f d Bergtorpsskolan) i Täby kommun Futuraskolan AB marie.burman@futuraskolan.se Rektorn vid Futuraskolan Bergtorp monica.akerberg@bergtorpsskolan.se

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut Idunskolan Nacka Värmdö Waldorfskoleförening Velamsundsvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 1 (3) Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Frestaskolan 1 (3) Magnetica Education AB. Box 5017 194 05 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i Frestaskolan

Läs mer

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-02-27 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut Kooperativet Fredag ekonomisk förening Vitriskagatan 67 749 45 Enköping 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vendestigens skola Rektorn vid Vendestigens skola Beslut för grundskola efter tillsyn av Vendestigens skola i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut 2010-12-10 Dnr 44-2010: 4288 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Sally Bauerskolans högstadium 2010-12-10 1 (3)

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:9299 Eda kommun Kommun@eda.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gunnarsbyskolan i Eda kommun 2 (6) Dnr 43-2015:9299 Tillsyn i Gunnarsbyskolan grundsärskola har genomfört tillsyn av Eda

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Kungsbacka kommun Rektorer vid Fjärås Bräckaskolan Gul Beslut för grundskola efter tillsyn i Fjärås Bräckaskolan Gul i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Iljansbodaskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Iljansbodaskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Pilevallens Vård och Behandling AB Org.nr. 556586-3007 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Pilevallens skola belägen i Hörby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-04-25 Stockholms kommun Rektorn vid Sofia skola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Sofia skola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 43-2010:3784 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 1 (2) Dnr 43-2010:3784 Blichers friskola AB. birgitte@blichersfriskola.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Rektorsområde Balingsnäs Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Rektorsområde Balingsnäs Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Grundskoleavdelningen Rektorsområde Balingsnäs Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Balingsnässkolans vision och mål: Vision: Våra barn och elever skall känna sig stolta över sin skola,

Läs mer

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-11-02 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:364 Cecilia Boström 016-710 29 96 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan

Läs mer

Strukturförändring Svanens skola

Strukturförändring Svanens skola TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) 2012-04-01 BUN-390/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut f Skolinspektionen Dnr 43-2013:305 Angelholms kommun Beslut för fritidshem i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Stiftelsen Uppsala Musikklasser thorsson@edwardlynx.com Rektorn vid Uppsala Musikklasser annie.aberg@uppsalamusikklasser.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Uppsala

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5465 Forsviks friskola Org.nr. 865501-0661 styrelsen@forsviksfriskola.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Forsviks friskola belägen i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Dnr 44-2010:4159 2011-02-23 Beslut efter tillsyn i den fristående grundskolan Al-Azharskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Al-Azharskolan 2011-02-23 2 (8) Dnr 44-2010:4159 Al-Azhar stiftelsen Box 237

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 12 september 2012, kl 18.00 Plats: Centralskolans

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola. Inledning

Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola. Inledning Utbildningsinspektion i Jönköpings kommun Kålgårdens skola Dnr 53-2007:3295 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsbesök 2018 samt dialoger med elevråd

Utbildningsnämndens verksamhetsbesök 2018 samt dialoger med elevråd Ärende 10 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-27 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens verksamhetsbesök 2018 samt dialoger med elevråd Dnr: UN 17/107 Sammanfattning av ärendet Utbildningskontoret

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9854 Södermalmskyrkan Org.nr. 802003-3687 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Södermalmskyrkans Kristna skola belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Södermalmskyrkans

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Beslut Jönköpings kommun Rektorn vid Erik Dahlbergsgymnasiet R03 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Erik Dahlbergsgymnasiet R03 i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 2018-11-08 BSN 2018-326 Sid 1 av 7 Handläggare Titel: E-post: Ulla Wredle Kvalitetsutvecklare ulla.wredle@norrtalje.se Till Barn-och skolnämnden Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 Fördelning av statsbidraget

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Södervikskolan 1 (2) Södervikskolan AB Söderviksvägen 1 194 57 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i den fristående

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-03 Dnr 43-2010:852 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Hagbyskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Hagbyskolan 2011-03-03 2 (10) Dnr 43-2010:852 Rektorn vid Hagbyskolan Kyrkallén

Läs mer

Kungsängsskolan. Arbetsplan

Kungsängsskolan. Arbetsplan 2012-09-18 Kungsängsskolan Rambodal 3-6, Smedby F-3, Bitbocken F-2, Bjärby F-2 Arbetsplan Läsåret 2012/2013/(2014) KUNGSÄNGSSKOLAN, RAMBOGATAN 246, 60371 NORRKÖPING, 011-15 34 34, 15 3241 Kommunala utvecklingsområden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6853 Therese.Linner@lessebo.se Lessebo kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bikupan i Lessebo kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-21 Kungsbacka kommun Rektorn vid Särö skola F-3 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Särö skola F-3 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-01-21 Hasslövs Bygdeskola Rektorn vid Hasslövs Bygdeskola Beslut för grundskola och fritidshem efter uppföljning av Hasslövs Bygdeskola i Laholms kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Ingegärd Hilborn. kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler i grundskolan m m

Ingegärd Hilborn. kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler i grundskolan m m Cirkulärnr: 1993:199 Diarienr: 1993:2553 Handläggare: Avdsek: Ingegärd Hilborn AK SkoBa Datum: 1993-12-20 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen, förskola, grundskola, kommundelsnämnden, länsförbunden Inskrivningsregler

Läs mer

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till?

1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Max Strandberg 1. Många modersmålslärare ger läxor till sina elever. Kan vi räkna med att föräldrarna hjälper till? Nej det kan man aldrig göra. Man får antingen sluta att ge läxor som eleverna behöver

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2015 2017

Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning 2015-01-20 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning Innehållsförteckning Organisation Verksamhetsmål och aktiviteter

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (9) Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer