Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya utbildningslokaler i Lillhagsparken och Skogome"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /12 Utvecklingsavdelningen Jörgen Järdving Telefon: E-post: Nya utbildningslokaler i och Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag avseende nya utbildningslokaler i och enligt följande: Ny 2-parallellig F-6 skola för 380 elever. Ersätter befintlig skola i.. 2. Stadsdelsnämnden beslutar att översända tjänsteutlåtande Nya utbildningslokaler i och daterat 13 oktober 2015 till lokalförvaltningen som underlag för det fortsatta arbetet med pågående förstudie. Ärendet Detaljplanen för har vunnit laga kraft vilket innebär att förvaltningen nu kan se hur den nya skolorganisationen för och kan utformas. En förstudie kring utbildningslokaler i och pågår. Bakgrund Detaljplanen för har vunnit laga kraft. Det innebär att förutsättningarna för vår nya skolorganisation i och är givna och i princip fastlagda. I detaljplanearbetet, som ligger till grund för den nya planen, har de olika förvaltningarna i staden haft olika åsikter när det gäller planens utformning och innehåll. Stadsdelsförvaltningens begäran om en 2-parallellig F-9 skola och en förskola om 6 avdelningar, totalt 608 utbildningsplatser, har därför inte vunnit något gehör utan det slutgiltiga detaljplanen ger utrymme för cirka 230 utbildningsplatser, där planen inte anger om det är förskola eller skola utan ställer denna fråga öppen. Det skulle naturligtvis också kunna vara både och, maxtalet är begränsat till 230 utbildningsplatser. 1(5)

2 I dag finns endast en liten förskola i om en och en halv avdelning, inrymd i en före detta kioskbyggnad. Små förskolor är kostsamma och sårbara i drift. Verksamheten använder tillgången till natur som en tydlig del i läroplansuppdraget. och kommer när det är utbyggt att få en sammanhängande bebyggelse och bilda ett eget nytt bostadsområde. Idag finns i en F-5 skola med cirka 150 elever. Utifrån dialog med vårdnadshavare uppfattar förvaltningen att skolan är omtyckt trots att lokalerna är gamla och slitna. På den stora skoltomten är det möjligt att bygga en ny F-9 skola för 550 elever, eller en förskola om 6-8 avdelningar samt en F-6 skola för 380 elever om man river befintliga byggnader. I finns även en förskola på en angränsande fastighet om 4 mindre avdelningar vars tomt rnligt gällande detaljplan ärplanlagd för bostäder inte verksamhetslokaler. Både skolan och förskolan är så kallade planeringsfastigheter 1 enligt Lokalsekretariatets bedömning. Både förskolan och skolan har en tradition och förankring i natur, miljö och hållbar utveckling med barn och elever som utvecklar ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och delaktighet i naturens kretslopp. Framtida behov av platser i förskola och grundskola i och skogome När är utbyggd beräknas behovet av förskoleplatser i både och vara cirka 250 barn. Med samma beräkning förväntas elevantalet för skolan vara 550 elever. Förvaltningens förslag Om man summerar det givna utrymmet som ges, i detaljplanen för och skoltomten i, får vi 550 elevplatser och 230 förskoleplatser. I prognosen över det förväntade elevunderlaget som är beräknat får vi 550 elevplatser och 250 förskoleplatser. Det innebär att det uppstår ett underskott med cirka 20 platser, mellan prognos och den möjliga utbyggnadskapaciteten. Med de givna förutsättningarna beträffande kommande barn- och elevunderlag samt möjligheter i olika detaljplaner, föreslår förvaltningen följande lösningar. Förvaltningen synpunkter och resonemang redovisas längre ner. Ny 2-parallellig F-6 skola, för 380 elever. 1 Planeringsfastighet innebär att en fastighet behöver åtgärdas på något sätt och i avvaktan på detta sker ett minimum av underhåll Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5)

3 Förvaltningens överväganden Beredningsprocessen Förvaltningen grundar sin bedömning på en grundlig medborgardialog som genomfördes kvartal 2 och Under förstudietiden, fram till sommaren 2015, så har ett antal, 3-4, informationsträffar med skolans brukarråd ägt rum. Dessutom så har två föräldramöten genomförts efter det att förstudien slutförts. Vid dessa avslutande föräldramöten har både politiker från staden centralt och representanter från stadsdelsnämnden varit närvarande. Avslutningsvis genomfördes en workshop där tjänstepersoner på olika nivåer i förvaltningen deltog för att en sista gång väga samman alla de olika aspekterna i ärendet så att förvaltningen nu slutligen kan lägga fram ett förslag till beslut till stadsdelsnämnden. Den 16 oktober 2015 hölls ett informationsmöte för vårdnadshavare till elever vid skolan. Syftet med mötet var att informera föräldrar om förslaget som förvaltningen arbetat fram avseende nya utbildningslokaler i och. Vårdnadshavare som närvarande vid mötet uttryckte stor besvikelse och missnöje med att förslaget inte innefattar ett högstadium i. Skolorganisation i och Förvaltningens förslag utgår från en effektiv resursanvändning och skollagens krav men grundar sig också på exempelvis kvalité, skolväg, integration och förutsättningar i närmiljön. En grundläggande tanke är att varken skapa för stora eller för små enheter. Förvaltningen menar att det inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv utan också ur ett kvalitetsmässigt perspektiv krävs en rad olika resurser för att en skola skall fungera. Resurser som inte är möjligt att skapa inom de givna ramarna i en allt för liten enhet. För att kvalitetsmål och de ekonomiska målen ska kunna nås bör skolan vara organiserad i 2- parallella enheter vilket den förväntade befolkningsökningen ger underlag för. En ny 2 parallellig F-6 skola i skapar ur ett integrationsperspektiv en gemenskap och tillhörighet i hela det nya bostadsområdet. Skolans placering i knyter samman med till ett bostadsområde. I skulle man teoretiskt kunna skapa en Förskola och en 1-parallellig F-3 skola på samma tomt. Den föreslagna tomten rymmer detta alternativ. 1-parallella F-3 skolor anser förvaltningen vara små enheter. Förvaltningen förslår ingen utökning av stadier i och. Högstadiet föreslår förvaltningen att det i första hand förläggs till området kring Selma Lagerlöfs torg. Redan idag finns bussförbindelser mellan och Litteraturgatan. Närhet till bibliotek, kulturhus, större idrottshall och att möta nya människor är delar i att högstadiet i första hand bör placeras vid Litteraturgatan. Skolväg Avståndet mellan de två skoltomerna är ungefär 500 meter, vilket också blir det avstånd som vissa elevers skolväg ökar. Förvaltningen bedömer avståndet som en kort ökning och av ringa betydelse. Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 3(5)

4 Mellan det nya och finns dock Lillhagsvägen som en liten, men påtaglig barriär. Åtgärder bör till för att bryta denna barriär och göra övergången mer trafiksäker. Gator som Lillhagsvägen finns på många av Göteborgs skolvägar och där har förvaltningen ett ansvar att förbättra barnens väg till skolan. Förskola Förskolebehovet är enligt befolkningsprognosen är 250 platser. Förvaltningen vill att första förskolan om 8 avdelningar byggs snarast i. Förskolan kan då också tjäna som evakuering för andra skolobjekt i området under byggskeden. Förvaltningen föreslår en ny förskola i om 6-8 avdelningar. Om de båda förskolorna byggs med 8 avdelningar vardera blir kapaciteten 288 platser. Det är något över prognosen för själva området. Båda förskolorna kommer att ligga nära sina brukare och som alla förskolebarn hämtas och lämnas de av sina föräldrar. I närområdet finns goda natur- och strövområden som ger goda förutsättningar för både förskolans och grundskolans uppdrag när det gäller ett ekologiskt förhållningssätt och miljöfrågor och hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Framtida behov av skolplatser I närområdet ligger två friskolor Fenestra och Fridaskolan som alternativ till stadens skolor. Det är idag oklart hur detta framöver kommer att påverka elevernas skolval. Det är också en av anledningarna till att inte fullt ut utnyttja skoltomten i i nuläget. Om framtiden visar att det blir färre friskolor i närområdet kommer ansvaret att ordna skolgång för eleverna ligga på förvaltningen. Sammanfattning Förvaltningen föreslår att och organiseras enligt följande: Ny 2-parallellig F-6 skola för 380 elever. Ersätter befintlig skola i.. För elever i årskurs 7-9 planeras ny skola vid Litteraturgatan. Konsekvensbeskrivningar Barnperspektiv Barn berörs både direkt och indirekt av detta ärende, främst de flickor och pojkar i förskola samt årskurs F-9 som bor och kommer att bo i och. Nybyggnationen kommer innebära en ökad trygghet för barnen då verksamheten får nya ändamålsenliga moderna lokaler och kreativa lärmiljöer som kommer främja lusten att lära. Barnens fysiska utemiljö och närheten till naturen ger förutsättningar till lek, lärande och rörelse som främjar utvecklingen. Alla barn ska få erfara den Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 4(5)

5 tillfredsställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen. Förslaget tar stor hänsyn till de yngsta barnens behov av en skola nära hemmet och den trygga lärmiljö som detta innebär med kamrater och tillgång till fritidsverksamhet på skolan. Organisationen ger också vårdnadshavare och barn möjlighet att se hela skolgången, från förskola till årskurs 6 samt även till årskurs 9, där igenkänningsfaktorn i metoder och förhållningssätt blir stor. Detta är viktiga faktorer i barns och ungdomars lärande och gynnar möjligheterna till måluppfyllelse. Jämställdhetsperspektiv Ärendet är relevant ur ett jämställdhetsperspektiv, då många barn och familjer berörs av ärendet. Förskolorna och skolan kommer vara ett av de naturliga valen för föräldrarna och barnen i området. Ändamålsenliga lokaler behövs för att pedagogerna ska kunna uppfylla läroplanernas jämställdhetsuppdrag. Speciellt lokaler där många vistas samtidigt som matsal, kommunikationsstråk, uppehållsrum i skolan samt utemiljöer behöver exempelvis vara trygga för att motverka kränkningar vilket har bäring på jämställdhetsperspektivet. Idag är förskolornas och skolans lokaler uttjänta och är ett hinder för att pedagogerna ska kunna uppfylla läroplanens jämställdhetsuppdrag. Kreativa lärmiljöer utan förutbestämda material som främjar kommunikation och samarbete gynnar jämställdhet då det ger större möjligheter att bryta könsstereotypa mönster, uppmuntrar konstellationer utifrån intresse snarare än kön. Traditionell miljö med förutbestämda material som inte går att samarbeta kring riskerar att förstärka makthierarkier och motverkar jämställdhet. Ett fysiskt läge med bra kommunikationer främjar förutom miljö även jämställdhet då det underlättar i första hand kvinnors resvanor fler kvinnor åker kollektivt, fler män åker bil. Det fysiska läget för verksamheterna kommer att vara på ett sådant sätt att det främjar kvinnor och män, flickor och pojkar att lätt kunna ta sig till skolorna då möjligheterna till kollektivtrafik är goda. Samverkan Information LSG Information FSG Samverkan FSG GÖTEBORGS STAD Norra Hisingen Ylva Runnström Stadsdelsdirektör Anders Andrén Sektorschef Utbildning Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 5(5)

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan

Ny skolorganisation i Tuve- Säve om- och tillbyggnad av Glöstorpskolan och Tångenskolan Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-13 Diarienummer N140-0259/14 Sektor Utbildning Anders Andrén, Stefan Gustafsson, Andreas Forsberg Telefon: 031-3668390 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-12-19 SID 1 (5) KS/2014:494 TJÄNSTESKRIVELSE Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden Sammanfattning Den utbyggnad som sker, främst i norra Solna, medför

Läs mer

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-16 Diarienummer N135-0110/17 Sektor Utbildning, Kultur och fritid Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se Definition av

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9 Tjänsteutlåtande Sektor Utbildning Utfärdat: 2017-02-07 Josef Bengtson Diarienummer: N136-0407/16 Telefon: 366 33 30 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: josef.bengtson@afh.goteborg.se Reviderad

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Utlåtande 2003:60 RIV (Dnr 322-1206/2002) Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde

Fler kamrater på fritidshem och skola ger ökad stimulans och medverkar till positiv social. utveckling. Ökad integration med större upptagningsområde 1 Elevunderlag för två parallellklasser: Förskoleklass åk 6 Lågt barn/elevunderlag, avståndet hinder: Förskola, förskoleklass åk 3. Åk 4-6 skolgång på närmsta större skola Förutsättningar för samarbete

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Lyckans förskola

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Lyckans förskola Utbildningsförvaltningen 2019-03-25 Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019-2020 Lyckans förskola Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019-2020 Förskola: Lyckans förskola Bakgrund

Läs mer

Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen?

Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen? Vad händer i stadsdelen Norra Hisingen? s Om stadsdelsnämndens arbete med stadsutveckling och samhällsplanering Funktionshinderrådet 21 mars 2012 Tuve torg Kärra centrum Selma Lagerlöfs torg, Backa Upplägg

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

Jörlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jörlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Jörlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Samtliga pedagoger på Jörlanda förskola

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Revidering av jämställdhetsmärkning år 2014, för förskolan Kantarellen

Revidering av jämställdhetsmärkning år 2014, för förskolan Kantarellen Revidering av jämställdhetsmärkning år 2014, för förskolan Kantarellen På lika villkor ett kompetensutvecklingsprogram i Falu Kommun Bakgrund På lika villkor är ett program för kompetensutveckling om jämställdhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2016-04-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Sektor utbildning. Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Sektor utbildning. Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-15 Diarienummer Sektor utbildning Anders Andrén Telefon: 0761330917 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

1 Utskicksdatum (1)

1 Utskicksdatum (1) 1 Utskicksdatum 2015-03-17 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 24 mars 2015 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) Rev 2016-05-18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Bullerbyns förskola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-11 Diarienummer N138-0027/11 Sektor Kultur och fritid Michael Göransson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@xxxxxx.goteborg.se Mötesplats Amhult

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Balltorps förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, Diskrimineringslagen 2008:567 och Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Förskola: Vitsippans förskola och uteförskolan Arnebo Bakgrund och syfte: Den 1 januari 2017 ändrades diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-07-12 Diarienummer: N131-0597/11 Sektor Utbildning Paulina Henriksson Telefon: 031-365 29 02 E-post: paulina.henriksson@angered.goteborg.se Förslag till riktlinjer för skolskjuts

Läs mer

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS.

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. Dalens förskolor består av fyra förskolor, med sammanlagt

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Antagna av bildningsnämnden 21 Bildningsnämndens handling 5-2016 1 (5) Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Mål / Syfte Områdesrådet är ett samarbetsforum för ömsesidig information och kommunikation

Läs mer

2013- Storumans skolor utbildningsplan

2013- Storumans skolor utbildningsplan 2013- Storumans skolor utbildningsplan 2014 Inledning Storuman kommuns utbildningsplan har sin utgångspunkt i de nationella styrdokumenten. I dessa anges inriktning, mål och riktlinjer. Kommunen ansvarar

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola Likabehandlingsplan Stommens förskola 2014-2015 2014-09-16 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort 1 Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort Bakgrund: Antalet elever i Umeå tätort beräknas enligt befolkningsprognosen 2018-2029 öka med ca 1800

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-10 Diarienummer N230-0435/16 Ange avdelningsnamn Bo Falkevi Telefon 031-365 05 65 E-post: förnamn.efternamn@lf.goteborg.se Begäran om godkännande om att använda reinvesteringsmedel

Läs mer

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor 20190131 Vad styr verksamheten? Skollagen Läroplanen Utbildningens syfte 2 Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Fritidshem Verksamhetsplan

Fritidshem Verksamhetsplan Läsåret 2018-2019 Uppdaterad fredagen den 31 augusti 2018 Fritidshem Verksamhetsplan Ardeshir kargaryani Avdelningar: Fritids förskoleklass- åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 V äsby skola Besöksadress:

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Reviderat 29 mars 2019 Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Läsåret 2018-2019 Avdelningar: Fritids förskoleklass-åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 Väsby skola Besöksadress: Skolvägen 11, 194 76

Läs mer

Framtidens förskola och skola i område väster

Framtidens förskola och skola i område väster Framtidens förskola och skola i område väster Framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och leva i med målet att ha 80 000 invånare 2030. Ett konkret sätt att nå den visionen är att vidareutveckla utbildning

Läs mer

PM Skolutbyggnad Ekebyhovskolan Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Ekebyhovskolan Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Ekebyhovskolan Dnr BUN18/163-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de närmaste

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 12 september 2012, kl 18.00 Plats: Centralskolans

Läs mer

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Riksförbundet för barn, unga REMISSVAR och vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2018-02-02 Handläggare: Zarah Melander Skolverket, Skolverkets diarienummer 2017:783 Remiss: Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLORNA I ÖSTADS ENHET

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLORNA I ÖSTADS ENHET VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLORNA I ÖSTADS ENHET Björkhyddans förskola Björnens förskola TELEFONNUMMER Lena Antonsson, rektor/förskolechef telefon: 0302 52 19 19, sms 0727-451919 Björkhyddans förskola: Fjärilen,

Läs mer

Utbildningsförvaltningen

Utbildningsförvaltningen LÄROPLAN I FÖRSKOLAN 2.3 BARNS INFLYTANDE Arbetslaget ska: verka för att flickor och pojkar får lika stort inflytande över och utrymme i verksamheten, och förbereda barnen för delaktighet och ansvar och

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden Diarienummer 5260/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 Diarienummer 5260/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Litteraturgatan

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskoleenhet Agneshögs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskoleenhet Agneshögs plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleenhet Agneshögs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: HT 15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Jaktstigen 21

TRYGGHETSPLAN. Jaktstigen 21 2014-12-16 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN Jaktstigen 21 2014-2015 2014-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019-05-29 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019 2040 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-2016 2015-10-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björboholms kooperativa förskola 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björboholms kooperativa förskola 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björboholms kooperativa förskola 2016/2017 Syftet är att skydda barn och elever mot kränkningar. Både diskrimineringslagen och 6:e kapitlet i skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vesslans förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola

Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Lokal arbetsplan 2016/2017 Intraprenad förskolor väster Förvaltning förskola & skola Nyckelpigans Förskola Vår vision: Förskolan Mötesplatsen för lärande och glädje! Innehållsförteckning 1. Inledning 2.

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-09 Diarienummer N131-0080/15 Utvecklingsavdelningen Siv Andersson Telefon 031-365 11 02 E-post: siv.andersson@angered.goteborg.se Yttrande avseende motion av Mats Mattsson

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Örgryte-Härlanda Göteborg 2017-03-10 Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Innehåll Inledning och syfte... 3 Strategier... 3 Skolans styrning... 3 Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Antagen av barn- och ungdomsnämnden Brukarråd - informationsfolder

Antagen av barn- och ungdomsnämnden Brukarråd - informationsfolder Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2017-05-17 Brukarråd - informationsfolder 2(7) Föräldrasamverkan Föräldrarnas engagemang och ansvar har en avgörande betydelse för barns och ungdomars utveckling och

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN BON ZÖ[^O\^Z Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2013-12-16 BUN-2013-1988 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för kvarteret Klacken

Läs mer

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp mellanstadiet.

Lärarhandledning. Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp mellanstadiet. Lärarhandledning Sofia med knuff inte ett dugg annorlunda Målgrupp mellanstadiet. Boken handlar om Sofia som går i årskurs två. Läsaren får följa Sofia främst i skolan i situationer som är jobbiga för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lingåsen År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2015-10-01 Planen gäller

Läs mer