Underlag budgetuppföljning till BUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag budgetuppföljning till BUN"

Transkript

1 Underlag budgetuppföljning till BUN Analys budget 2018 Barn och utbildningsnämnden redovisade ett större underskott 2018 än prognostiserat. En analys har gjorts där orsaker identifierats. I detta dokument beskrivs orsakerna, vilka anpassningar som redan är gjorda samt de anpassningar som är planerade för att garantera att vi inte hamnar i samma situation igen. Interna faktorer Bristande rutiner för ekonomiuppföljningen Tidigare år hade varje skolområde månadsvisa budgetuppföljningar. Dessa glesades ut till kvartalsvis Det här ledde till minskad kommunikation mellan ekonom, förvaltning och ledningsgrupp. Anställningar har gjorts utan budgettäckning och planerade neddragningar av tjänster genomfördes inte under Under 2018 anställdes fyra nya skolledare. Flera av dem fick ärva sina organisationer som inte kunde förändras på kort sikt. Vi har sett att de inte fick rätt förutsättningar i sin introduktion. Åtgärder: Ekonomens arbetsuppgifter har setts över och omfördelats. Vi återinförde direkt månadsuppföljningar med respektive skolområde där ekonomin noga gås igenom. Förvaltning ansvarig. Vi återinförde också krav på att redovisa alla anställningar längre än 3 månader till huvudman. Detta görs på särskild blankett och alla anställningar ska motiveras och konsekvenser för budget gås igenom med ekonom och förvaltning innan det tas till nämnd. Rektorer och förskolechefer kommer få utbildning av ekonomi- och personalavdelning under våren. Det är viktigt att alla chefer har goda kunskaper om budgetarbete samt kan använda de system som finns i kommunen. En del i detta är en rektorsmodul i Stratsys som nu används till bl.a. tjänstefördelning. Inte budgettäckning för befintliga en-avdelningarna inom förskolan Enligt tidigare beslut skulle två en-avdelningarna flyttas över till de nya förskolorna som startade hösten På grund av att starten för de nya förskolorna försenades och att antalet barn i kö till förskoleplatser kraftigt ökade fattade nämnden beslut om att tillsvidare behålla dessa avdelningar. Täckning för de två gamla avdelningarna saknades dock i budget för Anpassningar: Efter översyn av antal barn i behov av förskoleplatser, tillgängliga lokaler m.m. finns nu en möjlighet att avveckla de två en-avdelningarna Blåklinten och Hemgården och därmed skapa förutsättningar för en anpassning till budget Anpassningen beskrivs mer ingående under annan rubrik.

2 Externa faktorer Under 2018 hade vi även en rad faktorer som vi inte kunde påverka: Inflyttade elever med stora behov av särskilt stöd Utökat antal familjehemsplacerade barn Fler barn inskrivna i grundsärskolan Ökad interkommunal ersättning. T.ex. öppnades en ny skola i augusti 2018 i Karlstad, Nordic International School, och 12 av våra elever valde att börja där. Minskning av externa medel. Under 2015 och 2016 fick vi statsbidrag för minskade barngrupper i förskolan fick vi inte de sökta medlen. Med fyra nya förskoleavdelningar under 2018 hade vi räknat med att återigen få statsbidraget, men fick avslag på ansökan. Det var även andra statsbidrag som blev villkorsförändrade som vi inte fick. Det kom också ändrade regler från migrationsverket som gjorde att det blev en stor osäkerhet i prognosen av migrationspengar till vår verksamhet. Det här är faktorer på nationell nivå som påverkat många kommuner. Åtgärder: Utifrån uppkomna behov sattes fler personalresurser in. Detta gjordes utanför budgetram. Vi har nu sett över organisationen och kommer istället för dagens vanliga en-till-en-undervisning sträva efter att skapa lärmiljöer där fler elever kan få stöd av färre personal. Genom att stödet då kan ges av personal med hög kompetens kommer kvaliteten för eleverna öka. Vi fortsätter även att se över möjligheten att ha en gemensam grundsärskola i Forshaga tätort. Även detta för att höja kvaliteten på verksamheten. Det här är ett beslut som behöver en grundlig utredning och är därför inte aktuellt under Vi följer noga utvecklingen av villkoren för statsbidraget och migrationspengarna för att kunna göra realistiska prognoser för 2019 och Vi kommer också att se över rutiner och möjligheter när det gäller interkommunala ersättningar. Övrigt En orsak som kan ses både som en intern och extern faktor är: Mycket hög sjukfrånvaro hos personal i förskolan i slutet av 2017 och början av 2018 Det här ledde till stora vikariekostnader under Vid återgång från långtidssjukskrivning krävs ofta en viss dubbelbemanning. Vi kan inte påverka sjukdom- och olycksfall, men det är även kopplat till arbetsmiljön. Anpassningar: Förskolecheferna har aktivt arbetat med arbetsmiljön på förskolorna och sjukskrivningarna har minskat. Förskolechefer ser kontinuerligt över planeringstid för pedagoger, öppettider samt arbetsfördelning mellan personal.

3 Vi använder oss av Vikariebanken och det systemet ger oss goda möjligheter att dra ut statistik. Vi använder oss nu av detta på månadsuppföljningarna och har även diskutera rutiner för tillsättande av vikarier. Vissa verksamheter har redan infört nya regler för korttidsvikarier. Det är viktigt med samarbete mellan avdelningar och att se över det faktiska behovet. Vi ser redan nu en minskning av vikariekostnader under de första månaderna av Anpassningar för att nå budget i balans Processen med anpassningar har bedrivits på olika nivåer. Förvaltningen har sett över mer omfattande organisationsförändringar. Varje skolområde har gjort sina egna förslag till anpassningar. Detta har skett i dialog med fackförbund och medarbetare. Risk och konsekvensanalyser har tagits fram och det är levande dokument som ständigt revideras utifrån förutsättningarna. Personalavdelningen har varit till stort stöd i detta arbete och varit en garant för att vi följt t.ex. MBL-förfarandet. Förvaltningen lägger fram två förslag som kräver beslut av nämnd: 1. Avveckling av en-avdelningarna Hemgården och Blåklinten 2. Dagbarnvårdarverksamheten upphör och integreras i förskolan Anpassning Tidsplan Effekt 2019 Effekt 2020 Kommentarer Hemgården 4 tj Hösten Blåklinten 2,8 tj Vecka ,5 månader. Idag 14 barn varav 13 ska in i förskoleklass till hösten. 1 barn till annan förskola. Dagbarnvårdare 2,0 tj Hösten Idag 10 barn, 7 barn integreras till förskola till hösten. Personalen går också till förskolan. Totalt Organisationsförändring 1: Enligt tidigare beslut skulle två en-avdelningar flyttas över till de nybyggda förskolorna Kompassen och Regnbågen när de stod inflyttningsklara under Ytterligare beslut var att behålla de två avdelningarna tillfälligt på grund av stor barnkö. Detta var ett beslut som togs av nämnden utan att få budgettäckning. Nu ser vi att det endast är sju barn på Hemgården och ett barn på Blåklinten som behöver omplaceras under hösten -19 för att kunna avveckla de två en-avdelningarna. Barnen och personalen omplaceras på befintliga avdelningar. Prognos för hösten 2019 är att det kan bli i snitt 1,2 barn fler per avdelning. Grossbol ,5 15,2 15,3 15,7 15,7 Prognos Grossbol ,7 16,4 16,5 16,9 16,9

4 Skived ,7 15,8 16,3 16,8 16,6 Prognos Skived ,9 17,0 17,5 18,0 17,8 Ullerud 2018 (exl arbetsmyran) 15,2 16,5 16,1 15,6 15,5 Prognos Ullerud 2019 (exl arbetsmyran) 16,4 17,7 17,3 16,8 16,9 Det finns inte plats för alla barn på samma avdelning utan grupperna måste splittras. Förskolecheferna kommer se över detta gemensamt för att hitta en så bra lösning som möjligt för både barn och personal. En strävan är att barnen ska få någon medföljande personal för att öka tryggheten. Detta medför också att organisationen med uppdelning av barnen i 1-4 år och 3-5 år måste ses över. Risk- och konsekvensanalyser visar att det finns en oro för vad som sker vid omorganisering för både barnen och personalen vid en flytt till andra avdelningar. Riskerna minskas genom kontinuerlig information och dialog med personalen. Inför hösten kommer det finnas vakanser inom våra verksamheter. Oro mildras utifrån att personal vet att de kan ha kvar sin tjänst med annan placering. Lokalerna kommer att användas till annan verksamhet och finns därmed kvar om behoven snabbt skulle förändras. Organisationsförändring 2: En ny läroplan för förskolan börjar gälla i juli 2019 som ställer högra krav på undervisning för förskolebarn. Enligt nya läroplanen ska alla barn ha tillgång till en likvärdig pedagogisk verksamhet där digitaliseringen är ett viktigt verktyg. För att följa nya styrdokument med ökade krav på digitalisering och undervisning behöver vi integrera dagbarnvårdsverksamheten i förskolan. Med detta uppnår vi ökad likvärdighet. Detta innebär att sju barn behöver omplaceras på befintliga förskoleavdelningar tillsammans med de två dagbarnvårdarna. Risk och konsekvensanalys påvisar en oro för barn och personal som hamnar i större barngrupp. Vi ser dock att vi har hög kompetens inom förskolan att ta emot dessa barn. Vi strävar efter att barnen och dagbarnvårdaren som idag har hand om dem ska få plats på samma avdelning. Berörd förskolechef har tät dialog med dagbarnvårdarna. Vi ser att många kommuner gör samma bedömning som vi och integrerar sina dagbarnvårdare i förskolans verksamhet.

5 Övriga anpassningar ligger inom rektors och förskolechefs inre organisation och kräver därmed inte nämndbeslut. De redovisas här kortfattat utifrån det underlag som varje skolområde tagit fram och presenteras mer ingående muntligt på BUN Detta på grund av att det fortfarande är arbetsmaterial och att vissa delar ännu inte är förhandlade. Sammanställning av anpassningar: Effekt 2019 Effekt 2020 Kommentarer Nämnd Organisationsförändring 1 och 2. Förvaltningen Statsbidrag. Skolpsykolog tjänstledig 50 %. Egen uppsägning, pensionsavgångar, föräldraledighet och andra tjänstledigheter som Lärcenter inte ersätts. Ullerud förskola Två tjänster redan avslutade. Minskade vikariekostnader. Ullerud skola Minskat resursstöd samt egen uppsägning som inte ersätts. Färre elever samt insatta åtgärder som gett bra resultat gör att resurs kan avvecklas. Skived förskola Förändring av tjänster, t.ex. avslut av extratjänster. Minskade vikariekostnader. Projekt Åsmyren avslutas. Extratjänster har bidragit till att minska arbetsbelastningen på förskollärare och barnskötare med icke pedagogiska göromål. Regeringen har tagit beslut att avskaffa extratjänsterna. Arbetsförmedlingen håller på att organiseras om och vi får invänta och se om ytterligare arbetsmarknadsåtgärder kan vara aktuella att användas i förskolans verksamhet. Skived skola Minskat resursstöd samt neddragning av tjänster på grund av annat arbetssätt och elever som börjar på Lärcenter. Grossbol förskola Minskat resursstöd för anpassning till budget. Minskade vikariekostnader. Grossbol skola Föräldraledighet och annan tjänstledighet som inte ersätts. Minskat resursstöd samt neddragning av tjänster på grund av annat arbetssätt. Totalt Dessa förändringar kan göras med godtagbar kvalitet i våra verksamheter. Vi har även sett över vad det skulle innebära om varje skolområde ska ha budget i balans Vi skulle då behöva säga upp ytterligare ett stort antal tjänster. Det skulle medföra att vi inte kan följa skollagen gällande stöd till elever samt inte uppfylla legitimationskravet. Vi anser inte att det är rimligt att göra dessa neddragningar som skulle få drastiska konsekvenser på vår kvalitet. Vi ser att vi med våra föreslagna anpassningar kan nå budget i balans 2020.

6 Ny prognos: Inlagd i prognos Utökad anpassning Prognos ,4 mkr Utökad anpassning 5,0 mkr Ny prognos ,4 mkr

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2019-04-09 klockan 13:00 Plats: Klarälven Justerare: (minoriteten) Tid för justering: 2019-04-16 klockan 13:00 Gruppmöte: Socialdemokraterna och Centerpartiet tisdag 9:e april kl 12:00-13:00

Läs mer

Anpassningar för budget 2019

Anpassningar för budget 2019 Anpassningar för budget Anpassning Tidsplan Beräknad anpassning Budget i balans Effekt 2020 4 tjänster Hemgården 2 fsk 1 resurs 1 bsk Ytterligare 8 tjänster för noll budget behöver sparas in på området

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN PROTOKOLL

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-04-09, Klarälven, klockan 13:00-16:00 Avser paragrafer 31-42 ande Aakash Budathoki (S) Ordförande Eva Ahlm (S) 1:e vice ordförande Jenny Op De Weegh (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Grossbol förskola December 2018

Månadsuppföljning, BUN. Grossbol förskola December 2018 Månadsuppföljning, BUN Grossbol förskola December 2018 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Grossbol förskola Oktober 2018

Månadsuppföljning, BUN. Grossbol förskola Oktober 2018 Månadsuppföljning, BUN Grossbol förskola Oktober 2018 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN PROTOKOLL

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-03-12, Klarälven, klockan 13:00-16:00 Avser paragrafer 19-30 ande Aakash Budathoki (S) Ordförande Eva Ahlm (S) 1:e vice ordförande Jenny Op De Weegh (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Ullerud förskola December 2017

Månadsuppföljning, BUN. Ullerud förskola December 2017 Månadsuppföljning, BUN Ullerud förskola December 2017 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Skived förskola December 2018

Månadsuppföljning, BUN. Skived förskola December 2018 Månadsuppföljning, BUN Skived förskola December 2018 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

Delårsbokslut Barn och utbildning

Delårsbokslut Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser... 5 Ekonomiskt utfall/finansiell analys... 5 Framtiden... 6 Målområden... 6 Attraktiv kommun... 6

Läs mer

Avveckling av Blåklockans förskola

Avveckling av Blåklockans förskola 2018-09-27 BUN 2018/347 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Avveckling av Blåklockans förskola Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att avveckla Blåklockans förskola senast den 30 juni

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Samverkan för hållbar arbetsmiljö för personal och barn

Samverkan för hållbar arbetsmiljö för personal och barn Samverkan för hållbar arbetsmiljö för personal och barn Vi ska berätta om vår vingliga resa. Monica Dackander, Kommunal Susanne Lyckevall, Ronnie Ripgården, Lärarförbundet Annika Hellström, Verksamhetschef

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Månadsuppföljning, BUN. Skived grundskola December 2018

Månadsuppföljning, BUN. Skived grundskola December 2018 Månadsuppföljning, BUN Skived grundskola December 2018 Innehållsförteckning 1 Månadsrapport... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Driftredovisning per enhet... 5 4 Budgetavvikelse... 6 5 Åtgärder med anledning

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med oktober i barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2016-12-13 klockan 13:00 Plats: Klarälven Justerare: Tid för justering: 20 december, kl 10:00 Gruppmöte: Socialdemokraterna tisdag 13 december, kl 12:00-13:00 i Klarälven Föredragningslista:

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Kommunen ska sträva efter att istället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Kungsbacka på kartan Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden Delårsrapport 2018 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning Övergripande frågor per nämnd... 3 Personalredovisning... 3 Riktade statsbidrag... 5 Barn- och utbildningsnämnden, Delårsrapport 2018

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNING BILAGA: ANALYS UNDERSKOTT

BARN- OCH UTBILDNING BILAGA: ANALYS UNDERSKOTT Analys av verksamheter inom barn- och utbildning som prognostiserar underskott 2018 Verksamhet Underskott Analys Orsaker till underskottet FÖRSKOLAN -2 641 tkr Ökad interkommunal ersättning jämfört med

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Juli 2014 1 Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens mål vid årets slut ett resultat

Läs mer

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun.

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Nässjö kommun organiserar sin förskoleverksamhet utifrån att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan.

Läs mer

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Dnr 2017/BUN 0059 Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per den 30 april 2017... 3 1 Viktiga händelser... 3 2 Uppföljning och analys... 3

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Bildnings- och omsorgsförvaltningen Datum

DANDERYDS KOMMUN Bildnings- och omsorgsförvaltningen Datum Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-03-14 Godkännande och rätt till bidrag för Opus Norden Musikförskola AB att bedriva förskola i Danderyds kommun Ärende Ansökan från Opus Norden Musikförskola

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2016-03-15 klockan 13:00 Plats: Justerare: Klarälven Minoriteten Tid för justering: Tisdag 25 mars, kl 10:00 Gruppmöten: Socialdemokraterna tisdag 15 mars kl 12:00-13:00 i Klarvälven Alternativa

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp

Riktlinje för tilläggsbelopp Styrdokument 1 (8) 2018-05-31 Riktlinje för tilläggsbelopp Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Barn- och utbildningsnämnden Gäller för: Fristående och kommunal, förskola, grundskola och gymnasieskola Dokumentnamn:

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten I våra förskolor ger vi mycket utrymme för leken som vi anser är en av grunderna till barnens utveckling.

Läs mer

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet

Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Resursfördelningsmodell förskoleverksamhet Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-10-26 Reviderad 2016-09-26 Reviderad 2017-09-25 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Olofsson Carstedt 1 (8) Barn- och utbildningsnämnden Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Förslag

Läs mer

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket Ärende Utbildningsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen.

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Syfte Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Referensdokument Skollagen 2010:800, Läroplan för förskolan Lpfö 98 rev. 2010, Skolverkets allmänna råd med kommentarer 2013 Uppföljning Vid ändring

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

.O. Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-11.

.O. Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-11. .O. Malung-Salens kommun Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2018-09-05 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-11.00 Sofia Söderström (S), ordförande Bengt

Läs mer

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 1(10) Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 2(10) Inledning...3 Vem beslutar om godkännande?...3 Vad krävs för att få ett godkännande?...3 Om

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Blåhammarens förskola

Blåhammarens förskola Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Blåhammarens förskola Tommy Lundberg 2014-06-17 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014 Budget 2013 Bokslut, resultat

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Månadsrapport maj 2019

Månadsrapport maj 2019 Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Västervik -06-14 Månadsrapport maj Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter maj månad en helårsprognos

Läs mer

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg?

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? Innehållsförteckning 1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? 2. Vem beslutar om att godkännande av fristående sid 3 3. Vad krävs för att få ett godkännande

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012

Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 Basgranskning av barn- och ungdomsnämnden 2012 KOMMUNREVISIONEN REVISIONSRAPPORT 1(7) Dnr KR-32/2012 007 Handläggare, titel, telefon Gabriella Karlsson, revisor Revisionsrapport av barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Johannes Pålsson Chef barn och utbildning Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Sammanfattning Barn- och utbildningsnämndens utfall per mars visar ett negativt

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter Antagna av utbildnings- och 2018-09-19, 72 Gäller från: 2018-09-19 Ansvarig: kvalitetsstrateg Revideras: vid behov Ersätter: riktlinjer antagna av utbildnings- och 2016-06-15, 43 s riktlinjer för det systematiska

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor 21 st Under perioden

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Sektorn för Utbildning och Kultur Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola 2017.02.06 Sammanfattande beskrivning av rutiner vid övergång från grundskola till

Läs mer

Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken. Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö

Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken. Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö Biträdande rektor Mitt yrkes Jag Förskoleklass 350 elever - (snart

Läs mer

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott

Barn-, kultur- och utbildningsnämnden arbetsutskott 1(12) Plats och tid Förvaltningsbiblioteket, kl.14.30-15.00. Beslutande ledamöter Thomas Näsholm (S) ordf. Jon Björkman (V) Siw Sachs (S) Inga-Britt Andersson (C) Anna Strandh Proos (M) Ej beslutande ersättare

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn 6-13 år, inom Norsjö kommun Hos oss mår barn och unga bra Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Riktlinjer Utbildning Beslutsinstans

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNING GENOMLYSNING AV FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNING GENOMLYSNING AV FÖRSKOLEVERKSAMHETEN ... 6... 7... 9... 9... 13... 14... 16... 16... 17... 18... 18... 19... 20... 21... 21 Bilaga: Genomlysning av förskola presenterad i BOU-utskottet 2018-09-17, 39 1 2 3 4 5 Diagram: Kostnad per barn i

Läs mer

Åtgärder för barn- och utbildningsnämndens budget i balans Omsorg på obekväm tid

Åtgärder för barn- och utbildningsnämndens budget i balans Omsorg på obekväm tid 2018-09-06 BUN 2018/348 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Åtgärder för barn- och utbildningsnämndens budget i balans 2019-2020 Omsorg på obekväm tid Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2019-06-11 klockan 13:00 Plats: Klarälven Justerare: (minoriteten) Tid för justering: 2019-06-18 kl 13.00 Gruppmöte: Socialdemokraterna och Centerpartiet tisdag 11:e juni kl 12:00-13:00 i Klarälven

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Produktionsutskottet 2019-02-19 Nedläggning av Baduhild och Norra Åsgårds förskolor i Djursholm Ärende På uppdrag av utbildningsnämnden har den tidigare bildnings-

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskolan

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskolan Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskolan 120419 Dessa rutiner kommer att revideras när nya riktlinjer för mottagande till grundsärskolan kommer (planerat till hösten 2012). 2012-04-19

Läs mer

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S)

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Plats och tid Kommunhuset, lokal Tryggö Kungshamn, kl. 08.00-09.00 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Justerare Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2019-2021 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 s uppdrag till verksamheten under planperioden... 4 Organisation... 5 Verksamhet 2019-2021...

Läs mer

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström

Digital kompetens. Lpfö 18. Malin Malmström Digital kompetens Lpfö 18 Malin Malmström Reviderad läroplan 29 augusti i år fattade regeringen beslut om en reviderad läroplan för förskolan. 1 juli 2019 börjar den gälla Läroplanen är det styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg

Riktlinjer för pedagogisk omsorg Riktlinjer för pedagogisk omsorg i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Vad är pedagogisk omsorg? 2. Skillnader

Läs mer

1 Utskicksdatum (1)

1 Utskicksdatum (1) 1 Utskicksdatum 2015-03-17 1 (1) KALLELSE Kommunstyrelsens verksamhetsutskott kallas till sammanträde Dag Tisdagen den 24 mars 2015 Tid Kl. 09.00 Plats Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava Ordförande

Läs mer

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Barn- och utbildningsnämnden 2017-02-08 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret/Ledning BUN/2016:485 Anna Olofsson Carstedt 016-710 15 11 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående

Läs mer

1 (7) Utbildningsnämnden Utbildningsförvaltningen. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap.

1 (7) Utbildningsnämnden Utbildningsförvaltningen. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap. Ansökan avser (markera med kryss) 1 (7) Förskola Fritidshem Enskild pedagogisk omsorg Planerat startdatum Antal platser Ansökan avser utökning av antal platser Fullständig ansökan med bilagor ska lämnas

Läs mer

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Förslag till beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen. Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad. Torshälla stads nämnd 2016-12-13 Torshälla stads förvaltning Ledning och adminstration TSN/2016:150 Therese Nilsson 016-710 73 88 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss av motion - Ge föräldrar

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-09-15 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från uppföljande granskning av insatser till elever i behov av särskilt

Läs mer

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för friliggande fritidshem (ej ansluten till en fristående skola)... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Månadsrapport februari 2019

Månadsrapport februari 2019 Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Västervik -03-15 Dnr /182-042 Månadsrapport februari Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter februari

Läs mer

Ekonomisk prognos efter oktober 2017

Ekonomisk prognos efter oktober 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Engblom -10-12 SKDN /0046 0480-45 29 02 Södermöre kommundelsnämnd Ekonomisk prognos efter oktober Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 arbetsutskott Barn- och utbildningsnämndens 2013-04-25 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-04-30 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom/henne.

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer