Matris med lätta fordon i yrkestrafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matris med lätta fordon i yrkestrafik"

Transkript

1 Matris med lätta fordon i yrkestrafik Bakgrund För att inom ramen för SAMPERS modellera samtliga lätta fordon, måste även den yrkesmässiga trafiken med lätta fordon kunna beskrivas. I första hand är syftet att kunna beskriva volymen av denna trafik på länkarna i vägnätet rimligt väl. Senare bör dock även denna trafik kunna beskrivas med god noggrannhet med avseende på relationer och framtida förändringar. Metod Resultatet från detta projekt är separata matriser med lätta fordon i yrkestrafik för de olika regionerna (där resultatet för enskilda relationer är behäftat med stor osäkerhet). Matriserna har beräknats i ett antal olika steg: I ett första steg har matriser på kommunnivå tagits fram för hela landet. Detta har gjorts av VTI med erfarenhet från NÄTRA-projektet. VTI:s arbetet finns dokumenterat i (1). Modeller har skattats på underlagsdata från NÄTRA för totalt antal transporter och andel av transporterna som har målpunkt inom den egna kommunen. Antalet transporter genererade inom en kommun är i tillämpad modell en funktion av totala antalet arbetsställen i kommunen enligt: Antal transporter = 1,677 antal arbetsställen Andelen inomkommunala transporter är en funktion av antalet arbetsställen i aktuell kommun i relation till avstånd och antal arbetsställen i samtliga övriga kommuner. Modellen har formen: där: A k = a k / (a k a i / d i,k ) A k = Andel inomområdestransporter i kommun k a k = Antal arbetsställen i kommun k d i,k = Avstånd mellan kommun i och kommun k

2 En modell för de kommunövrskridande transporterna har sedan skattats: t i,k = 0,045 ((1-A i ) a i ) ((1-A k ) a k ) / d i,k där: t i,k = Antal transporter mellan kommun i och kommun k Med hjälp av ovanstående modeller har en a priori-matris till en entropimodell beräknats med diagonalelementen lika med noll. Entropiproblemet har lösts och diagonalelementen beräknats med hjälp av uttrycket ovan för inomkommunala andelen av kommunens transporter. Resultatet är en nationell kommunvis o/d-matris med lätta transporter. Som steg två har den kommunvisa matrisen brutits ned till separata matriser för respektive region. Nedbrytningen har skett i två steg. Först har en nedbrytning gjorts till ic-områden (668 st), varefter denna matris delats upp i regionvisa matriser med den indelning som förekommer i respektive region (företrädesvis SAMS-områden). Nedbrytningen har i båda stegen gjorts efter hur dagbefolkningen är fördelad mellan de olika områdena. Steg tre har inneburit att trafikarbetet för de regionvisa matriserna jämförts med och justerats till att omfatta vad som bedömts vara en rimlig total för hela landet. Resultatet från utlagda matriser har också jämförts med de erfarenheter som erhållits i projektet Bedömning av andelen yrkestrafik med lätta fordon och som dokumenterats i (2). Bedömning av totalt trafikarbetet för lätt yrkestrafik För att någorlunda säkerställa att resultatet vad avser trafikarbetet är rimligt, har en bedömning gjorts av det totala trafikarbetet i landet för lätt yrkestrafik. Enligt VTI rapport (3), uppgår de lätta fordonens totala trafikarbete i landet till ca 61 miljarder fkm. Den allra största delen står personbilarna för. Vi har i denna bedömning av den lätta trafikens trafikarbete valt att utgå ifrån antagandet att den yrkesmässiga trafiken utförs av fordon ägda av företag. Av totalt ca lätta lastbilar (< 3,5 ton) i landet är 79 % ägda av företag. Antalet pb ägda av företag uppgår till ca Av dessa är ca taxi och ca leasade. De företagsägda fordonen antas vidare till viss del användas för resor som beskrivs av SAMPERS, t ex resor mellan bostad och arbete. En uppfattning om andelen fkm som representerar yrkesmässiga transporter, erhålls från NÄTRA-undersökningen i AB-län (4). Antalet fkm för lätta lastbilar i yrkesmässig trafik uppgår till ca 1663*365*.725 = 440 miljoner. (Faktorn.725 representerar antaget förhållande mellan en vintervardag och årsmedeldygn.) Det totala trafikarbetet för företagsägda lätta lastbilar i AB-län skattas till ca st * km/år = 630 miljoner. För lätta lastbilar indikerar detta att ca 440/630 = 70 % av trafikarbetet är yrkesmässigt.

3 För personbilar erhålls ett yrkesmässigt trafikarbetet enligt NÄTRA på ca 2456*365*.725 = 650 miljoner fkm. Antal pb ägda av företag uppskatts till * = st. Härvid har taxi-bilar undantagits liksom hälften av de leasade bilarna, vilka antas uteslutande användas som privatbilar. Trafikarbetet för de företagsägda bilarna beräknas till st * km/år = 2057 miljoner fkm. Den yrkesmässiga trafiken utgör då ca 650 / 2057 = 30 % av trafikarbetet. En beräkning av trafikarbetet i hela landet för den lätta yrkesmässiga trafiken ger då: (249000*.79*.70*18000) + ( *154000)*.30*18000 = 5,7 miljarder fkm per år. Resultatet innebär att ett yrkesmässigt trafikarbetet för de lätta fordonen (med en definition som ansluter till den i NÄTRA) på runt 6 miljarder fkm per år är rimligt. Regionvisa matriser med lätt yrkestrafik Efter nedbrytning av de kommunvisa matriserna till regionala matriser, erhölls ett resultat med avseende på trafikarbete enligt tabell 1. Som jämförelse redovisas också antal lastbilar i trafik per region. Tabell 1. Trafikarbete per vintervardagsdygn [1000 fkm] efter nedbrytning av kommunvisa matriser. VN VM VMN VST VVÄ VSO VSK Riket Trafikarbete 2003,8 4299,9 3809,3 5699,2 7010,2 3947,1 3431, ,4 d:o % 6,6 14,2 12,6 18,9 23,2 13,1 11,4 Lastbilar d:o % 5,9 12,6 12,2 19,2 22,7 14,8 12,5 Resultatet visar på ett trafikarbete en vår-/höstvardag på ca 30,2 miljoner fkm. Detta motsvarar ca 8,0 miljarder fkm på årsbasis, alltså något högre än det ovan bedömda totala trafikarbetet i landet. Fördelningen mellan olika regioner stämmer relativt väl överens med fördelningen av antal lastbilar i trafik. Vid en analys av den utlagda matrisen för väst, erhölls en stor andel yrkestrafik på E6 (mätpunkt Hova). Transporterna hade också en väldigt hög medelreslängd. För att erhålla en bättre överensstämmelse med dels det bedömda totala trafikarbetet men även med erfarenheterna från projektet Bedömning av andel yrkestrafik med lätta fordon, reducerades transporterna över 8 mil för att helt upphöra vid 15 mil. Resultatet efter denna justering framgår av tabell 2.

4 Tabell 2. Trafikarbete per vintervardagsdygn [1000 fkm] efter justering av regionvisa matriser. VN VM VMN VST VVÄ VSO VSK Riket Trafikarbete 1453,5 3525,9 2024,2 5187,3 5410,3 2902,9 3060, ,8 d:o % 6,2 15,0 8,6 22,0 23,0 12,3 13,0 Det totala trafikarbetet efter justering motsvarar ett årligt trafikarbete på ca 6,2 miljarder fkm, vilket stämmer väl med det tidigare beräknade värdet. Justeringen av matriserna med avseende på trafikarbetet har dock inneburit att fördelningen mellan de olika regionerna skiljer sig något mer från motsvarande fördelning för antalet lastbilar. Definition av lätta fordon Trafikarbetet för lätta fordon i denna PM avser genomgående fordon med en totalvikt understigande 3,5 ton. Antar vi att samtliga pb har ett axelavstånd understigande 3,3 meter, är det i stort sett endast bland de lätta lastbilarna som vi kommer i konflikt med den definition av lätta fordon som innebär att axelavståndet inte skall överstiga 3,3 meter. Enligt (3) uppgår andelen lastbilar med ett axelavstånd på över 3,3 meter till ca 12,5 % av samtliga lastbilar med totalvikt under 3,5 ton. Samtidigt finns ett mindre antal lastbilar med axelavstånd under 3,3 meter men med en totalvikt överstigande 3,5 ton. Om antalet fordon står i proportion till trafikarbetet, innebär detta att de lätta lastbilarna trafikarbetet enligt matriserna skall reduceras med ca 10 % för att avse lastbilar med axelavstånd under 3,3 meter. Då lastbilarna svarar för i genomsnitt ca knappt hälften av trafikarbetet i de framtagna matriserna, skulle dessa reduceras med i storleksordningen 5 % för att avse fordon med axelavstånd under 3,3 meter. De osäkerheter som finns i de framtagna matriserna är dock av sådan storlek att en korrektion för att matriserna skall avse fordon med axelavstånd högst 3,3 meter istället för fordon med totalvikt understigande 3,5 ton inte är meningsfylld.

5 Sammanfattande resultat Matriserna kan inte sägas representera en god kunskap om faktiska/troliga transporter i de enskilda relationerna. Syftet har mer varit att med rimliga metoder fördela en uppskattad/beräknad volym trafikarbete av lätta fordon, som kan hänföras till yrkesmässig trafik. Vid analys på länknivå av de framtagna matriserna framgår att: resultatet är starkt beroende av indata i form av dagbefolkning på SAMSområdesnivå. Denna är dock på många håll osäker, vilket i vissa fall kan leda till uppenbara konstigheter vad avser trafikarbetet på länknivå. de förhållandevis många kortväga transporterna i matriserna medför att områdesindelning och skaftning kan ha stor betydelse för de erhållna flöden på vissa länkar. Mot bakgrund av ovanstående är det viktigt att vid tillämpning i olika projekt uppdatera och komplettera matriserna med lokal kunskap om t ex möjliga och omöjliga start- och målpunkter för den lätta yrkestrafiken. Referenser 1. Modell för lätta nationella transporter, U Björketun, J R Eriksson, VTI Bedömning av andel yrkesmässig trafik med lätta fordon, P Kjellman, P Larm, Trafikarbetet uttryckt i fordonskilometer på väg i Sverige , H Edwards m fl, VTI rapport NÄTRA En undersökning av näringslivets transporter med bil i Stockholms län UTKAST, U Björketun m fl, VTI

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik 1.1 och ärendefördelning - personbilstrafik Den rikstäckande resvaneundersökningen RES 0506 genomfördes under perioden hösten 2005 till hösten 2006. Samtliga resultat för 2006 är framtagna ur RES 0506.

Läs mer

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING WSP Analys & Strategi 2 (15) Bakgrund...3 Förutsättningar...3 Godsmängder...3 Omräkning till lastbilar...6 Antal TEU som används för

Läs mer

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29 Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 1 BAKGRUND Detta PM redogör kortfattat för arbetsgång och resultat för de koldioxidberäkningar som M4Traffic genomfört åt Trafikkontoret. Beräkningar

Läs mer

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn:

Distribution: fri / nyförvärv / begränsad / Statens väg- och trafikinstitut. Projektnummer: _ Projektnamn: VZfnotat Nummer: T 20 Datum: 1987-09-21 Titel: Översiktlig beräkning av antalet omkörningar längs E6. Författare: Arne Carlsson och Gunilla Sörensen Avdelning: Trafik Projektnummer: _75313-7 Projektnamn:

Läs mer

Hur påverkas luften i centrala Göteborg om trängselavgifter införs? Scenarier. Emissionsberäkning. Tre scenarier Nu-scenarie: 2006

Hur påverkas luften i centrala Göteborg om trängselavgifter införs? Scenarier. Emissionsberäkning. Tre scenarier Nu-scenarie: 2006 Hur påverkas luften i centrala Göteborg om trängselavgifter införs? Marie Haeger-Eugensson Jenny Westerdahl Karin Sjöberg Lin Tang IVL Svenska Miljöinstitutet Scenarier Tre scenarier Nu-scenarie: 26 Framtidsscenarie

Läs mer

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag RiR 2019:4 Att planera för framtiden statens arbete med scenarier inom miljö-, energi-, transport- och bostadspolitiken

Läs mer

Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå

Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå Mona Pettersson WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi

Läs mer

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson

Trafikomfördelningar Henrik Carlsson Trafikomfördelningar 2018-11-13 Henrik Carlsson Agenda Övergripande om trafikomfördelningar När gör man trafikomfördelningar Gå igenom hur trafikomfördelningar görs Exempel på underlagsmaterial och praktiska

Läs mer

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område

Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Revidering av socioekonomiska indata 2030 och 2050 avseende förvärvsarbetande nattbefolkning och förvärvsinkomster per kommun och SAMS-område Bakgrund De nu aktuella SAMS-data 1, som här betecknas [A],

Läs mer

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen Sammanfattning Detta PM avser beskriva uppdatering av kalibreringskonstanter i Sampers regionala modell för Skåne/Själland, så kallade barriärkonstanter.

Läs mer

Skåne-TASS = Regional modell Skåne

Skåne-TASS = Regional modell Skåne Skåne-Tass Skåne-TASS = Regional modell Skåne Omfattar även delar av Danmark (Själland, Lolland och Falster). Detta för att kunna hantera de regionala resorna över Öresund. Samarbete mellan: Trafikverket

Läs mer

Publikation 2007:12 ISSN BWIM-mätningar Sammanfattning

Publikation 2007:12 ISSN BWIM-mätningar Sammanfattning Publikation ISSN 1401-9612 BWIM-mätningar 2006 Sammanfattning 2 Sammanfattning B-WIM mätningar 2006 BWIM VÄGNING AV TUNGA AXLAR I FART Bakgrund och syfte Vägverket har sedan 2002 mätt axelaster och bruttovikter

Läs mer

Kallebäck översiktlig trafikanalys

Kallebäck översiktlig trafikanalys Kallebäck översiktlig trafikanalys Förutsättningar Kallebäcksområdet förutsätts i analysen vara utbyggt med: 3 860 bostäder 7 st förskolor med 38 avdelningar och 684 barn 2 st F-3 skolor med 600 barn 1

Läs mer

RAPPORT SLUTRAPPORTERING FÖR PROJEKTET AKTUALISERING AV NÄTRA-UNDERLAGET. ETAPP 2. SAMMANFATTANDE SLUTRAPPORT

RAPPORT SLUTRAPPORTERING FÖR PROJEKTET AKTUALISERING AV NÄTRA-UNDERLAGET. ETAPP 2. SAMMANFATTANDE SLUTRAPPORT 7002165 SLUTERING FÖR PROJEKTET AKTUALISERING AV NÄTRA-UNDERLAGET. ETAPP 2. SAMMANFATTANDE SLUT Sweco Society Linda Ramstedt, Bo Thydén, Henrik Edwards, Anton Holgersson, Joacim Thelin Sweco Sweco Gjörwellsgatan

Läs mer

Trafikarbete på svenska vägar - en översyn av skattningsmetoden PM 2013:8

Trafikarbete på svenska vägar - en översyn av skattningsmetoden PM 2013:8 Trafikarbete på svenska vägar - en översyn av skattningsmetoden PM 2013:8 Trafikarbete på svenska vägar - en översyn av skattningsmetoden PM 2013:8 Trafikanalys Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon:

Läs mer

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson VZfnotat Nummer: T 17 Datum: 1987-08-13 Titel: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafik Projektnummer: _76004-1 Projektnamn:

Läs mer

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Delprojektet syftar till att redovisa 1. Verkliga hastighets- och tidsavståndsförändringar

Läs mer

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3

Inledning Planerade förändringar Detaljplan för del av Selleberga 17: Trafikflöden... 3 Trafikrapport Trafikrapport: Detaljplan för del av Selleberga 17:1 1 Inledning Bjuvs kommun har tagit fram ett förslag till detaljplan för del av Selleberga 17:1. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

PM, CO 2 -utsläpp Datum

PM, CO 2 -utsläpp Datum , CO 2 -utsläpp Datum 2015-11-20 Uppdrag Beställare Från Till Svenljunga Kommun Rebecka Jakobsson Magnus Eriksson Ramböll Sverige AB Box 5 343, Vädursgatan 6 4 0 2 27 Göteborg T : +4 6-10-615 60 00 D:

Läs mer

Erfarenheter av funktionskrav

Erfarenheter av funktionskrav Erfarenheter av funktionskrav Rune Fredriksson 6-1-6 Antal funktionsentrepenader 198-9 Antal funktionsentrepenader 1 Antal funktionskrav Antal krav som mäts objektivt Antal krav som registreras okulärt

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994

Projektnummer: Väg- och transportä forskningsinstitutet. VT1 notat. Nr Utgivningsår: 1994 ' VT1 notat Nr 10-94 Utgivningsår: 1994 Titel: BREDA KÖRFÄLT, -= EFFEKT PA TRAFIKSAKERHET Lägesrapport januari 1994 Författare: Resursgrupp: Ulf Bräde och Jörgen Larsson Trafiksäkerhetsanalys Projektnummer:

Läs mer

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer:

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer: VTInotat Hummer: T 106 Datum: 1991-11-13 Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser Författare: Gunnar Andersson Avdelning: Trafik Projektnummer: 74382-2 Projektnamn: Körkortsåterkallelse

Läs mer

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen

PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen PM- Kalibrering av barriärmatriser i Skåne modellen Sammanfattning Detta PM avser beskriva uppdatering av kalibreringskonstanter i Sampers regionala modell för Skåne/Själland, så kallade barriärkonstanter.

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

Olyckor på olika väglag och med olika däck

Olyckor på olika väglag och med olika däck Olyckor på olika väglag och med olika däck 5 Mellersta Sverige, olyckskvot för olika väglag Gudrun Öberg Olyckor per miljon fkm 4 3 2 1 Saltade vägar Osaltade vägar Torr barmark Våt barmark Packad snö

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Kort om utförandet. och. förklaring till bifogade flödesdiagram

Kort om utförandet. och. förklaring till bifogade flödesdiagram Vägverket Affärsområde Väg och Trafik Texttelefon: 0243-750 90 Per Larm KVTt per.larm@vv.se Mobil: 070-6211622 Datum: 2007-10-21 Beteckning: PM Kort om utförandet och förklaring till bifogade flödesdiagram

Läs mer

Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon Vehicles kilometres for Swedish road vehicles

Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon Vehicles kilometres for Swedish road vehicles Statistik Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon 1999-2015 Vehicles kilometres for Swedish road vehicles Publiceringsdatum: 2016-04-07 Kontaktperson: Anette Myhr tel: 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se

Läs mer

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet.

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet. 1 2 Svenskar om bilen Sverige behöver bilen, det är ett faktum. Utan bilen skulle vi inte få ihop livspusslet eller kunna sköta våra arbeten. Utan bil och buss skulle vi inte hinna med våra fritidssysselsättningar

Läs mer

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM

Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM Briljantgatan/Smaragdgatan Trafik-PM 2017-10-23 Andreas Almroth Projektinformation Inom den aktuella detaljplanen vid Briljantgatan och Smaragdgatan planeras att bygga ytterligare ca 270 lägenheter och

Läs mer

Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon Vehicles kilometres for Swedish road vehicles

Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon Vehicles kilometres for Swedish road vehicles Statistik Körsträckor för svenskregistrerade vägfordon 1999-2017 Vehicles kilometres for Swedish road vehicles Publiceringsdatum: 2018-04-19 Kontaktperson: Anette Myhr tel: 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se

Läs mer

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad

Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Trafikprognos för år 2020 och 2030 Lidingö stad Sofia Heldemar Henrik Carlsson Sidan 2 av 33 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 3 2 BAKGRUND... 4 3 METODIK OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1 DAGENS SITUATION...

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad # VTlnotat NUmmer: T 53 Datum: 1989-03-21 Titel: Uppskrivningsfaktorer för polisrapporterade olyckor och polisrapporterade skadade Författare: Hans Thulin Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 743

Läs mer

Uppdrag om regelefterlevnaden inom yrkestrafiken på väg

Uppdrag om regelefterlevnaden inom yrkestrafiken på väg 1 (5) Uppdrag om regelefterlevnaden inom yrkestrafiken på väg Delredovisning av regeringsuppdrag N2012/1374/TE 2 (5) Tillståndsmätningar I syfte att åstadkomma en objektiv tillståndsbild över regelefterlevnaden

Läs mer

TYA:s rapport Rekrytering av. lastbilsförare 2012

TYA:s rapport Rekrytering av. lastbilsförare 2012 TYA:s rapport Rekrytering av lastbilsförare 2012 Rapport 4 Kund TYA Mottagare Robert Dierks Version Klass Antal sidor 1-5 Datum Statisticons ProjektID 2012-07-02 TYA_4352 Ämne Uppgifter från TYA:s arbetskraftsbarometer

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN STATISTISKA CENTRALBYRÅN Programmet för Transportstatistik Johan Eriksson UTVECKLING AV KÖRSTRÄCKE- DATABASEN 2(42) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPDRAGETS OMFATTNING...3 2. UTVECKLING OCH FÖRBÄTTRING AV GRANSKNING

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Regional linjetrafik 2018

Regional linjetrafik 2018 Regional linjetrafik 2018 805 miljoner kilometer var det totala utbudet. + 0,9 % utbudskilometer jämfört med 2017. 1,6 miljarder påstigningar skedde i den regionala linjetrafiken. + 3,3 % påstigningar

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Validering Sampers Sydost, version

Validering Sampers Sydost, version Validering Sampers Sydost, version 2016-04 Väg Jämförelse av resultat med nykal respektive oldkal visar på bara små skillnader. På aggregerad nivå är trafikarbetet för personbil på alla länkar med räknat

Läs mer

Förslag till metod för uppskattning

Förslag till metod för uppskattning VTI notat 52 2004 VTI notat 52-2004 Förslag till metod för uppskattning av trafikarbete Underlag till utvärdering av miljöavgifter i Stockholm Förstudie Författare FoU-enhet Projektnummer 50476 Projektnamn

Läs mer

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet

Transporternas prognosticerade framtida emissioner. Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Transporternas prognosticerade framtida emissioner Svenska luftvårdsförbundet 20 oktober 2016 Martin Juneholm Nationell samordnare luftkvalitet Regeringens förutsättningar Trafikverket har i uppdrag att

Läs mer

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun www.cero.nu Uppdrag: Strategisk klimatanalys av resvanor och tjänsteresor Beställare: Malin Leifsson,

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Vinterdäck inverkan påverkan. Gudrun Öberg

Vinterdäck inverkan påverkan. Gudrun Öberg Vinterdäck inverkan påverkan? Gudrun Öberg Nya vinterdäcksregler Regeringen beslutade den 22 oktober 2009 om följande ändringar i trafikförordningen från den 15 november 2009 Ge kommunerna möjlighet att,

Läs mer

Bakgrund. Validering basprognos inför

Bakgrund. Validering basprognos inför Bakgrund Validering basprognos inför 160401 Sammanfattning Dalarna Gävleborg Sammanfattning Västernorrland Örnsköldsvik och Härnösand. Vid Ånge är trafiken skev och överskattas. Lastbilstrafiken med släp

Läs mer

KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor

KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(12) Programmet för Transportstatistik Sara Tångdahl KÖRSTRÄCKEDATABAS En databas med koppling till Fordonsregistret för beräkning av körsträckor 2(12) 0. Inledning Denna rapport

Läs mer

PM Södra staden, Uppsala kommun, Beräkning av NO 2 och PM 10

PM Södra staden, Uppsala kommun, Beräkning av NO 2 och PM 10 Uppdragsnr: 10197660 1 (5) PM 10197660.01 Södra staden, Uppsala kommun, Beräkning av NO 2 och PM 10 Uppdrag WSP har blivit ombedda att i ett tidigt skede ge en uppskattning av möjliga halter av PM 10 och

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Nordisk konference - Kørebaneafmerkning

Nordisk konference - Kørebaneafmerkning Nordisk konference - Kørebaneafmerkning København 9.-1. februar 25 Vägverket Sverige Jan-Erik Elg Vägverkets organisation Internrevision Samhälle och trafik Information och administration Stöd- och utv.enheter

Läs mer

Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter

Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter Sam-modalitet i praktiken - utveckling och samhällsekonomisk utvärdering av landtransportsystem för långväga transporter Johan Ericson Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI) Tekniska mässan,

Läs mer

Valideringen har även på en övergripande nivå sett över ruttvalen i bilvägnätet.

Valideringen har även på en övergripande nivå sett över ruttvalen i bilvägnätet. M4Traffic har fått i uppdrag av Trafikverket i Region Mälardalen att delta i arbetet med att validera ny basprognos avseende 2014 för region SAMM (exklusive Stockholm) och SYDOST (Östergötland) som ska

Läs mer

Kövarningssystem på E6 Göteborg

Kövarningssystem på E6 Göteborg TI notat 12 23 TI notat 12-23 Kövarningssystem på E6 Göteborg Analys av parameterinställningar Författare FoU-enhet Projektnummer 4489 Projektnamn Uppdragsgivare Urban Björketun Arne Carlsson Mohammad-Reza

Läs mer

Lastbilsundersökningen: Hantering av överrapporterat stillestånd

Lastbilsundersökningen: Hantering av överrapporterat stillestånd Nordiskt statistikermöte, Bergen 14-17 augusti 2013 Tema: Produktionsprocessen Lastbilsundersökningen: Hantering av överrapporterat stillestånd Abboud Ado, Trafikanalys. Sara Berntsson, Trafikanalys. Abboud.ado@trafa.se

Läs mer

Vilken eller vilka orsaker finns bakom trafikolyckan?

Vilken eller vilka orsaker finns bakom trafikolyckan? VTI notat 6 2002 VTI notat 6-2002 Vilken eller vilka orsaker finns bakom trafikolyckan? Författare FoU-enhet Arne Land Göran Nilsson Projektnummer 50290 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Transportsäkerhet

Läs mer

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET

BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET C4 SHOPPING AB UPPDRAGSNUMMER 2510165 BERÄKNING AV BYGGTRAFIK OCH RESULTERANDE TRAFIKFLÖDEN KRING PLANOMRÅDET MALMÖ SWECO STRUCTURES AB REGION SYD 1 (8) S w e co Hans Michelsensgatan 2 Box 286 SE-201 22

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn Emmaboda Bostads AB

Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn Emmaboda Bostads AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av fordonanvändandet Caroline Liljebjörn 12 mars 2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga och kontrollmål... 2 1.3. Metod

Läs mer

(db. Modeller för geografisk uppdelning av trafikarbete. Projektnummer 50069/ Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

(db. Modeller för geografisk uppdelning av trafikarbete. Projektnummer 50069/ Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. VTl notat 77-1998 Modeller för geografisk uppdelning av trafikarbete Tillämpning i Enköpings kommun A. Länk 3 Länk 4 Länk Länk 2 HL Länk 6 ' 55h* Länk 5 Länk 8 vi_ rv, E i: i; *g 1\ _ ü ', (i 7:* ä g änk

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Mandolingatan Trafikanalys

Mandolingatan Trafikanalys Mandolingatan Trafikanalys 2017-09-28 Andreas Almroth och Raja Ilijason Projektinformation Utmed Mandolingatan, vid Frölunda Torg, planerar Framtiden Byggutveckling och Poseidon flera nya kvarter, med

Läs mer

TYA:s Arbetskraftsbarometer

TYA:s Arbetskraftsbarometer TYA:s Arbetskraftsbarometer Juni 2011 Kund TYA Mottagare Robert Dierks Version Klass Antal sidor 1-5 Datum Statisticons ProjektID 2011-05-30 TYA_4026 Ämne : TYAs Arbetskraftbarometer 2011 juni Författare

Läs mer

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA 1(6) Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA Denna handledning innehåller rekommendationer hur hastighetsförändringar ska analyseras med EVA-verktyget. Bakgrund Effekter av omskyltade hastigheter

Läs mer

Beräkning av skogsnäringens merkostnader till följd av bristande vägstandard

Beräkning av skogsnäringens merkostnader till följd av bristande vägstandard Nr 473 2001 Beräkning av skogsnäringens merkostnader till följd av bristande vägstandard Anders Jönsson Uppsala Science Park, SE 751 83 UPPSALA Tel: 018-18 85 00 Fax: 018-18 86 00 skogforsk@skogforsk.se

Läs mer

VTlnotat. Projektnummer: / Uppdragsgivare: Distribution: fri / nyförvärv / begränsad l

VTlnotat. Projektnummer: / Uppdragsgivare: Distribution: fri / nyförvärv / begränsad l VTlnotat Nummer: T 51 Datum: 1989-02-23 Titel: BENSINPRIS, TRAFIKUTVECKLING OCH TRAFIKSÄKERHET Författare: Göran Nilsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 740 01-9/743 22-9 Projektnamn: Uppdragsgivare:

Läs mer

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av:

Valideringsarbetet i Palt Nord (Västerbotten och Norrbotten) har under detta skede bestått av: 2017-09-28 Bakgrund... 1 Befolkning... 2 Trafikmängder... 3 Färdmedelsval... 3 Biltrafikflöden... 4 Redovisning med scattergram... 4 Redovisning i kartor... 5 Kommentar... 8 Bussresor... 8 Järnvägsresor...

Läs mer

BILAGA 1 Beräkningar och underlag

BILAGA 1 Beräkningar och underlag Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga 1 Beräkningar och underlag Sida 1 (9) 2017-05-22 BILAGA 1 Beräkningar och underlag Åtgärdsplan Teknikskifte inom vägtrafiken till 2020 Miljöförvaltningen

Läs mer

Forum för BK Kenneth Natanaelsson, Trafikverket

Forum för BK Kenneth Natanaelsson, Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Forum för BK4 2019-04-09 Kenneth Natanaelsson, Trafikverket Vision Mål - Status Visionen är att upplåta hela BK1-vägnätet för BK4 i framtiden 70 80 procent av de viktigaste

Läs mer

Sänkta hastighetsgränser vintern

Sänkta hastighetsgränser vintern VTI notat 58 2 VTI notat 58-2 Sänkta hastighetsgränser vintern 1999-2 trafiksäkerhetseffekter, hastighetseffekter och bilförares synpunkter Författare FoU-enhet Gunnar Andersson Trafiksystem Projektnummer

Läs mer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer Bilaga 6, bränsleförbrukning och trafikarbete na i denna bilaga bygger på indata för den klimatrapportering som gjordes i juni 2018. na inkluderar körning med varm motor, kallstarter, avdunstning samt

Läs mer

Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Trafikbullerberäkningar för Detaljplan för Eriksberg, Sannegården 28:4

Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Trafikbullerberäkningar för Detaljplan för Eriksberg, Sannegården 28:4 Handläggare Mats Hammarqvist Tel +46105058433 Mobil +46701847433 mats.hammarqvist@afconsult.com PM nr 563694 A Datum 2011-03-14 Uppdragsnr 563694 Anna-Karin Jeppson Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Dokumentdatum. Sidor 1(5)

Dokumentdatum. Sidor 1(5) 1(5) Förändrad Sampers-områdesindelning inför stor uppdatering av indata till hösten 2015 (officiellt gällande from 1/4-2016 för de trafikprognoser som då är framtagna och publicerade). har i samband med

Läs mer

Trafikbuller-PM vid Molkom 1:58

Trafikbuller-PM vid Molkom 1:58 Sid 1(6) Trafikbuller-PM vid Molkom 1:58 Underlag för detaljplan. 2018-08-07 Illustration av planförslaget Karlstads kommun Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress Karlstads kommun 651 84 Karlstad Webbplats

Läs mer

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2017-05-11 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Trafiksäkerhet landsväg före ändring

Trafiksäkerhet landsväg före ändring Trafiksäkerhetseffekter av nya hastighetsgränser Karl-Lennart Bång, KTH Bakgrund Regeringsuppdrag 2008 till Vägverket att utreda effekter av att ändra hastighetsgränserna från nuvarande 50 70 90 110 km/h

Läs mer

TRAFIKBULLER ERSTORP 2:1 MFL, LIDKÖPINGS KOMMUN

TRAFIKBULLER ERSTORP 2:1 MFL, LIDKÖPINGS KOMMUN Rapport 7-330-R 07--0 6 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 53 30 Lidköping, tel 050-9 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: +46(0)70 3 7 5 TRAFIKBULLER ERSTORP : MFL, LIDKÖPINGS

Läs mer

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Titel: Systemanalys Redaktör: Anders Markstedt WSP Sverige AB Besöksadress: Arenavägen 7 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad

Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Rapport Nr. 54 Analys av samvariationen mellan faktorer som påverkar vattennivåerna i Karlstad Sten Bergström, Johan Andréasson Pärmbild. Bilden av Karlstad från luften är tagen 2003 av Lars Furuholm (lars.furuholm@lansstyrelsen.se).

Läs mer

1 Bakgrund. 2 Syfte. 3 Genomförande. PM Kollektivtrafiktaxor - långväga järnväg (Sampers Basprognoser ver 1604) Sammanfattning

1 Bakgrund. 2 Syfte. 3 Genomförande. PM Kollektivtrafiktaxor - långväga järnväg (Sampers Basprognoser ver 1604) Sammanfattning PM Kollektivtrafiktaxor - långväga järnväg (Sampers Basprognoser ver 1604) Sammanfattning Detta PM avser beskriva framtagning av kollektivtrafiktaxor för tågtrafik till den långväga modell som används

Läs mer

REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET"

REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 UTSLÄPPSTAKET REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET" Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information 00.01 2008-03-20 Jonas Strömberg REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET"

Läs mer

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2018-00791 Sida 1 (6) 2018-04-27 Handläggare Tobias Johansson 08-508 26 656 Till Trafiknämnden 2018-04-19 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner redovisningen.

Läs mer

Modellbeskrivning En beskrivning av genomförande och modell

Modellbeskrivning En beskrivning av genomförande och modell Modellbeskrivning En beskrivning av genomförande och modell Indikatorer för bensin, diesel och el 2019-06-24 Inledning Enheten för regionala tjänster och indelningar vid Statistiska centralbyrån (SCB)

Läs mer

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar)

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Anna Vadeby Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya VTI är projektledare för utvärderingsprojektet som genomförs tillsammans med Vectura

Läs mer

Hearing 14 juni Ekonomiska aspekter. Björn Olsson, sekreterare. Vägslitageskattekommittén

Hearing 14 juni Ekonomiska aspekter. Björn Olsson, sekreterare. Vägslitageskattekommittén Hearing 14 juni 2016 Ekonomiska aspekter Björn Olsson, sekreterare Något om fordonsflottan Trafikarbete Transportarbete 1000-tal fordonskm andel miljoner tonkm andel Lastbil / dragbil 2 axlar 362 43 44

Läs mer

TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1

TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1 25 TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1 BILAGA A Avstånd i meter mellan Högsta tillåtna Avstånd i meter mellan Högsta tillåtna fordonets eller for- bruttovikt

Läs mer

11940 Karlssons äng, Kalmar Trafikbullerutredning

11940 Karlssons äng, Kalmar Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri Karlssons äng, Kalmar Rapport -16051900.doc rev 1 Antal sidor: 9 Bilagor: 18 Uppdragsansvarig Jönköping k:\lime easy\dokument\\-16051900.doc Soundcon AB Järnvägsgatan

Läs mer

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007 Göteborg den 31 januari 2007 Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Harald Bouma Miljöutredare Lars Barregård Professor, överläkare Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-786 28 42 sandra.johannesson@amm.gu.se

Läs mer

Tilläggsmatris för inköpsresor i Göteborg. Mats Tjernkvist Kristina Schmidt

Tilläggsmatris för inköpsresor i Göteborg. Mats Tjernkvist Kristina Schmidt Tilläggsmatris för inköpsresor i Göteborg Mats Tjernkvist Kristina Schmidt Varför en handelsmatris? Underskattningar av trafikflödena på leder och gator i närheten av dessa handelsområden Orimligt låg

Läs mer

PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen

PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen PM Trafikprognos tillhörande vägplan Väg 601, delen Tiarpsallén-Kustvägen Halmstads kommun, Halland 2014-04-04 Objekt: 130 131 Titel: PM Trafikprognos Utgivningsdatum: 2014-04-04 Utgivare: Trafikverket

Läs mer

Nya socioekonomiska indata gällande fr.o.m. 1 april 2016: En sammanfattande beskrivning av hur indata tagits fram

Nya socioekonomiska indata gällande fr.o.m. 1 april 2016: En sammanfattande beskrivning av hur indata tagits fram Nya socioekonomiska indata gällande fr.o.m. 1 april 2016: En sammanfattande beskrivning av hur indata tagits fram Förutsättningarna på nationell nivå är hämtade från Långtidsutredningen 2015 (LU15) Befolkningsframskrivningen

Läs mer

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 Upprättad av: Jesper Lindgren Granskad av: Peter Comnell Godkänd av: Jesper Lindgren RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning

Läs mer

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002 Resor i Sverige Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 Författare Susanne Gustafsson och Hans Thulin FoU-enhet Transportsäkerhet och vägutformning Projektnummer

Läs mer

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade 1(5) Bilaga till remissvar TRV 2017/97669, vinterdäckskrav för tunga fordon Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon

Läs mer

Miljökonsekvensanalys Resandeinförsel och smuggling av alkohol till Sverige

Miljökonsekvensanalys Resandeinförsel och smuggling av alkohol till Sverige Miljökonsekvensanalys Resandeinförsel och smuggling av alkohol till Sverige Schenker Consulting AB, Stockholm 2004-09-03 1 Innehåll Miljökonsekvensanalys Resandeinförsel och smuggling av alkohol till Sverige

Läs mer

Trafikanalys Björnängsvägen / Kraftleden

Trafikanalys Björnängsvägen / Kraftleden UPPDRAG Björnbro, Håbo - trafik UPPDRAGSNUMMER 3370757200 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Martin Holmstedt DATUM Trafikanalys / Sammanfattning Sweco har på uppdrag av Håbo kommun utfört en

Läs mer

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2011-12-28 1 Dokumenttitel: PM Trafik Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2011-12-28

Läs mer