Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53)"

Transkript

1 1 (11) FP 53 Rederi Handläggare, direkttelefon Dnr: Bengt Lyderson, Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53) Tid Plats IMO, London Den svenska delegationen bestod av Bengt Lyderson, Sjöfartsverket, Gabor Szemler, Johan Wikman, Henrik Tunfors och Mats Hammander, samtliga från Transportstyrelsen, Rolf Hilling, Magnus Sturesson och Magnus Arvidsson, samtliga från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut samt Tryggve Ahlman från Sveriges Redareförening. Generalsekreteraren Mitropoulos höll öppningsanförandet och redovisade temat för världssjöfartens dag som är klimatförändring en utmaning för IMO. Han fokuserade också på att säkerhetsfrågorna inte får sättas åt sidan fast det är kärvt på den ekonomiska sidan och sist tog han upp bristen på sjöfolk och presenterade gå till sjöss kampanjen. Endast de punkter som är speciellt viktiga ur svensk synpunkt redovisas. För en mer detaljerad rapport hänvisas till IMO:s rapport FP 53/23. 1 Adoption af agenda Agendan antogs utan kommentarer. 2 Decisions of other IMO bodies Inga kommentarer. 3 Performance testing and approval standard for fire safety systems. Johan Wikman har gjort rapporten nedan. Han deltog i arbetsgruppen och i plenum när frågan behandlades.

2 2 (11) Guidelines for the drainage of fire-fighting water from vehicle decks Gruppen diskuterade förslaget och man enades sen om att stödja texten till utkastet för ett MSC-cirkulär för dessa guidelines med följande ändringar: Man beslöt att ta bort kravet på automatisk start av länspumparna, då detta kan vara olämpligt vid ett eventuellt spill av olja eller vätskelast. Man ändrade också texten för kravet på att länsgroparna skall vara på varje sida av utrymmet istället för på varje sida av fartyget. Man var också tveksam till om 5 grader kravet för direktlänsning överbord (utan användning av pump) verkligen är relevant för en svår slagsida. Man beslutade att man kan acceptera direktlänsning men att man skall be SLF att titta på om 5 grader är relevant. Guidelines for the performance and test criteria and surveys of expansion foam concentrates for fire-extinguishing systems for chemical tankers Efter en hel del detaljdiskussioner enades man om texten till ett MSCcirkulär om detta. Ändringar till kapitel 9 i FSS-koden (brandlarm) och II-2/7.4.1 Efter en del diskussioner enades man om texten, men konstaterade att kapitel 9 är ändrat och dessa ändringar träder inte i kraft förrän 1 juli Detta innebär att de ändringar som föreslås nu inte kan godkännas av MSC än, och att denna punkt därför skall slutföras på FP 54 för att skickas till MSC 87. Ändringarna i texten till kapitel 9 består av att man kommer att tillåta att beslutstödssystem får kopplas ihop med brandlarmsystemet under vissa förutsättningar. Ändringen till II-2/7.4.1 är att man kräver brandlarm i slutna utrymmen med sopförbränningsanläggningar. Ändringar till kapitel 10 i FSS-koden (röksugsystem) Man slutförde arbetet med revideringen av kapitel 10. Enda väsentliga ändringen var att man angav vilka standards som kontrollpaneler skall testas efter.

3 3 (11) Guidelines for high-expansion foam for the protection of machinery spaces, cargo pumprooms, cargo spaces and vehicle, special category and roro spaces Här diskuterade man ändringarna till kapitel 6 och tillhörande guidelines. Man beslutade att dela upp dem tydligare genom att flytta en del tekniska detaljkrav från kapitel 6 till det föreslagna cirkuläret. Man föreslår att korrespondensgruppen skall göra detta. Guidelines for the testing and approval of fixed inert gas fire-extinguishing systems for general cargo as required by SOLAS reg II-2/ Det föreslogs att korrespondensgruppen skall göra detta. Fixed fire-extinguishing systems for vehicle spaces and ro-ro spaces (och kapitel 5 fixed gas fire extinguishing systems) Efter att ha tittat på de föreslagna ändringarna till regel II-2/20 och kapitel 5 och 6 i FSS-koden bestämde man sig för att flytta en del krav från regel 20 till kapitel 5. Man enades om tider för fyllning av brandsläckningsgas av lastrum, 10 min för container och general cargo fartyg samt 20 min för bulkfartyg. Även här måste man avvakta med att slutföra ändringarna då tidigare ändringar till kapitel 5 träder i kraft 1 juli 2010 (FP 54 samt MSC 87). Application of the revised chapter 5 of the FSS code, as amended by resolution MSC.206(81) Förtydligande att kapitel 5 bara skall tillämpas på fartyg byggda efter 1 juli 2010, vi har redan tagit med detta i vår föreskrift. Consideration on MSC/Circ 1120 in relation to chapter 5 of the FSS Code Man beslutade avvakta med att diskutera om man skall arbeta in tolkningarna i 1120 i den reviderade FSS koden då detta i så fall skulle gälla alla kapitlen. Beslut är tänkt att tas då man gått igenom det arbete som redan finns på agendan. Application of II-2/4 and the FSS Code related to emergency fire pump capacity Efter långa diskussioner enades man om en tolkning av detta som innebär att nödbrandpumpen skall kunna förse två brandslangar med vatten (dock minst 25 m3/h) utöver eventuella fasta system för maskinrum som är kopplade till nödbrandpumpen.

4 4 (11) Clarification on the implementation of resolution MSC.265(84) Här förtydligade man att sprinklersystem som är godkända enligt resolution A.800(19) får installeras tom 1 juli Dry chemical powder extinguishing systems Gruppen avslutade arbetet med att ta fram ett MSC-cirkulär för pulversläcksystem för gastankfartyg. Fixed deck foam systems Man diskuterade ändringar till kapitel 14 i FSS-koden och beslöt att de skall skickas till BLG för genomgång och beslut skall tas på FP 54 (eller FP 55 beroende på när man kan skicka det till BLG). När det gäller ändringarna så var man framför allt frågande till att IBCkoden anger hastigheten för skumtillförsel baserat på flampunkt. Gruppen föreslår att alla kemikalier i kapitel 17 och 18 skall ha den högre påföringshastigheten. Guidelines in determining NOAEL and LOAEL Gruppen tog fram ett förslag på guidelines för hur man skall bestämma NOAEL och LOAEL. Förslaget är ett MSC-cirkulär som efterfrågats av vår inlaga FP 53/3/3. Information on an explosion of an engine mock-up during test Gruppen tog fram ett FP-cirkulär där man informerar om en explosion i ett brandtest på SINTEF. Consideration of IACS UI SC 216 on water-based fire-extinguishing systems Man beslöt att IACS tolkning om hur man får använda samma pumpar till olika brandsläckningssystem skall diskuteras i korrespondensgruppen, samt i korrespondensgruppen för safe return to port. Application for existing approvals according to MSC/Circ.848 Gruppen diskuterade till vilket datum som system godkända enligt MSC/Circ.848 skall få installeras och man kom fram till 1 juli 2012.

5 5 (11) Maintenance and inspections of fixed carbon dioxide fire-extinguishing systems Gruppen slutförde arbetet med att ta fram ett MSC-cirkulär för underhåll av CO2-system. Detta har blivit liggande och det är bra att det nu färdigställts då vi efterfrågat detta. Fortsatt arbete Slutligen ändrade man lite i arbetsplanen och tog fram ett förslag på terms of referens för en korrespondensgrupp. 4 Comprehensive review of the FTP code Vi deltog i arbetsgruppen (Hilling, Sturesson) och vi var nöjda med resultatet. Arbetet är slutfört med revideringen och ska tas bort från agendan, dock beslutades det att vänta med detta till FP 54 för att skicka den reviderade FTP koden till MSC 87 för att ge alla en möjlighet att se det färdiga resultat i sin helhet, detta förslag stöddes av Sverige också. 5 Measures to prevent 3xplosions on oil and chemical tankers transporting low-flash point cargoes (Gabor Szemler) Diskussioner i plenum: Resultatet från IIWG:s rapport om bränder och explosioner på kem- och produkttankers (MSC 81/8/1 och 81/INF.8) ska tas med i ToR för arbetsgruppen. Sverige gav stöd till Norges inlaga om cargo property based approach, ett antal övriga länder stödde Norge. Övriga medlemsstater menade på human factor samt att väl framtagna riktlinjer inte följs. Ännu en gång togs Sveriges statement om alla kvävningsolyckor på bulkfartyg upp. Sverige påpekade igen att det har inget att göra med frågorna vi diskuterar här. Ordförande påpekade att man ska basera nya regler på fakta, men att konsekvenserna av en explosion på tankfartyg är mycket höga. Han framförde också hur viktigt det är att korrekt olycksstatistik finns tillgänglig, ev. en single databas. Två FSA analyser har kommit fram till skilda resultat, det kanske behövs en tredje part för att bedöma utfallen av de två FSAstudierna. Det behövs tekniska lösningar för att bygga bort human errors.

6 6 (11) Terms of Reference för WG 2 Ta med Operational och Technical matters. Man betonade att endast nya tankfartyg som transporterar produkter med låg flampunkt, ska omfattas. Både titta på den mänskliga faktorn och tekniska lösningar för att förhindra brand och explosioner under alla tank förhållanden(från ren/tom tank och åter till ren/tom tank). Diskussioner i arbetsgruppen Operational measures Norge påpekade att mindre tanktonnage är mer benägna för underrapportering. Man har jämfört samma olycka i olika databaser och resultaten skiftade. Andra deltagare trodde inte på underrapportering i det lägre segmentet, dessa fartyg är konstant under strikt uppsyn vilket gör det omöjligt att inte rapportera. Alternativa testmetoder Det finns alternativ till tanknedgång, one/first foot sample som skulle reducera antalet tanknedgångar. Redan nu har vissa hamnar förbjudit tanknedgångar och enbart förlitat sig till alternativa verifikationsmetoder för tankrenligheten. Andra deltagare hävdade att one foot sample inte är något alternativ. Resultat av FSA-studierna Slutsatsen av Japans och Norges studier skiljer sig, speciellt på rekommendationer på när (lower dwt) ett IGS ska installeras. Japan har tittat på all olycksstatisktik över 100 brt. NCEF ingångsvärdet skiljer sig också mellan studierna. Norge har i beräkningarna endast tittat på fartyg som transporterar produkter med låg flampunkt. Introduktion av inertgas Om man följer cargo property based approach kommer det vara lättare för besättningen att veta när tanken är inertad. Dock måste även landbaserad personal göras uppmärksamma på att inertgas finns i tankarna. Ett fungerande SMS som tar med hela kedjan, även landbaserad personal, skulle ta hand om detta problem. Alla tanknedgångar ska anses som farliga och riskerna är lika stora om tanken har varit inertad eller inte och en tom tank betyder inte att tanken är säker. Vissa deltagare hävdade att det är svårare att ventilera ut kväve från lasttanken och risken för pocketing är större för N2. Dock menade många, där bl.a. ordförande, att pocketing inte skulle vara något större problem för N2 än andra gaser.

7 7 (11) Technical measures Norge föreslog att vi diskuterar detta i form av ett riskbaserat tillvägagångssätt (från tom/ren tank och åter till tom/ren tank). Andra menade att krav på IGS-system på tankfartyg överstigande dwt finns redan och att dessa kan implementeras för tankfartyg understigande dwt. Tankfartyg < dwt har krav på IGS redan om man transporterar annex 1 laster. Lägsta storlek Lägsta storlek på tankfartygen som ska omfattas diskuterades. Japan kom fram till att ett IGS inte är kostnadseffektivt i det lägre segmentet (under 8000 dwt). Då vi enbart pratar om nya fartyg så kan ett IGS byggas in på alla tankfartyg oavsett storlek, om vi väljer cargo product based approach. Ett antal delegater menade på att även mindre tankfartyg kan explodera och därför behövs ingen lägsta storlek utan den naturliga lägsta storlek blir SOLAS nivån, dvs. 500 brt. Norges FSA studie rekommenderade att IGS bör installeras på tankfartyg (produkter med låg-flampunkt) överstigande 4000 dwt, men ville diskutera denna fråga i plenum. Gruppen kunde inte enas om lägsta storlek. Den lägsta storleken bör bestämmas efter MEPC 59 då man bestämt CATS-nivån för att kunna göra en bättre kostnadseffektiv bedömning. Gruppen tyckte att ett IGS på nya tankfartyg under dwt och nya kemikalietankers som transporterar produkter med låg flampunkt skulle minska risken för bränder och explosioner, medgett de negativa effekterna såsom ökade bränslekostnader, ökade koldioxidutsläpp, ökade nybyggnadskostnader, ökade tanknedgångar där potentialen för olyckor ökar. Nya tankfartyg Gruppen rekommenderar att nya tankfartyg understigande dwt[men lika med eller större än [8000] [6000] [4000] dwt] bör installera ett IGS. Nya kemikalietankers Gruppen rekommenderar att krav ska ställas på nya kemikalietankers. Då kemikalietankfartyg är mer komplexa än tankfartyg så skulle separata krav behövas för dessa. Dock hävdade vissa att samma krav ska gälla för nya kemikaliefartyg som för nya tankfartyg. Fortsatt arbete Gruppen enades om att fortsatta diskussioner behövs och behöver således utöka med två sessioner med slutdatum FP kommittén uppmanade medlemsländer och andra att komma med konkreta förslag på ändringar samt övrig information relaterat till ämnet, till FP 54.

8 8 (11) 6 Fire resistance of ventilation ducts Kommittén godkände förslagen i princip men förtydligade att de inte tyckte att US förslag på A60 spjäll i A klass skott var motiverat då det kunde röra sig om hundratals upp mot tusen spjäll i ett kryssningsfartyg. Medlemmarna ombads inkomma med mera förslag till FP 54 och förlängde agendapunkten till Guidelines for drainage systems in closed vehicle and ro-ro spaces and special category spaces Denna punkt behandlades under agenda punkt 3, se kommentarer under den punkten. 8 Clarification of SOLAS chapter II-2 requirements regarding interrelation between central control station and safety center En draftinggrupp bildades och gjorde visa framsteg, de tog också fram ToR för en ev. korrespondensgrupp, inga väsentliga beslut fattades under denna punkt, arbetet fortsätter. 9 Recommendation on evacuation analysis for new and existing passenger ships Tyskland presenterade vår gemensamma inlaga på ett bra sätt, dock är intresset ganska svalt från de övriga. Tyskland argumenterade för att en korrespondensgrupp ska tillsättas så att arbetet kan avslutas. Tyskland erbjöd sig att ta hand om denna ev. korrespondensgrupp. US inlaga om överlevnadskriteria ska behandlas i denna grupp också. 10 Measures to prevent fires in engine-rooms and cargo pump-rooms Mötet godkände de förbättringsförslag som IACS och IMAREAST hade föreslagit, guidelinen ska skickas till MSC 86 för godkännande och ska komma ut som ett MSC cirkulär. Koreas förslag på standard för splash tape fick inget stöd då det inte finns några standarder att testa emot, intresserade ombeds skicka in dokument med förslag. Agendapunkten stryks också från FP:s agenda. 11 Development of provisions for gas-fuelled ship Mötet accepterade korrespondensgruppens rapport med några mindre justeringar och skickade den vidare till BLG 13. Punkten stryks ur FP:s agenda också.

9 9 (11) 12 Consideration of IACS unified interpretations Här blev det flera bakslag för IACS då deras tolkningar inte godkändes utan de får återkomma till FP 54, speciellt kan nämnas tolkning om nödbrandpumpens placering som varit uppe både på FP 51 och 52. Här blev IACS lite småsura och deklarerade att de kommer att vända sig till myndigheten för att få ett klart besked var suget till nödbrandpumpen ska sitta. För detaljerade beslut hänvisas till rapporten. 13 Fixed hydrocarbon gas detection systems on double-hull oil tankers Denna punkt var den enda som det var EU-koordinering på. Henrik Tunfors förde ordet för EU på ett föredömligt sätt och ledde koordineringsmötet under måndagen. Det beslutades att särskilja på frågan om gasdetektering och vad som bör göras om det har detekterats gas för att kunna skicka detta till MSC 86 för beslut om ändringar i kapitel II-2 och ett nytt kapitel 16 i FSS koden. Korrespondensgruppen hade inte löst alla frågor så en ny korrespondensgrupp föreslogs arbeta fram till FP 54, med de ToR som togs fram. 14 Harminization of requirements for location of entrances, air inlets and openings in the superstructures of tankers Här hade det inte inkommit några nya dokument i frågan utan endast FP 51/9/7 diskuterades där det fanns lite olika åsikter om FP hade godkänt IACS tolkningar eller ej. Då frågan ansågs viktig att få enhetliga tolkningar ombads medlemsländerna att inkomma med synpunkter och förslag till FP Amendments to SOLAS chapter II-2 related to releasing controls and means of escape for spaces protected by fixed carbon dioxide systems Här hade det inte heller inkommit några dokument att diskutera. Då frågan anses viktig och det fortfarande händer olyckor på existerande fartyg ombads åter medlemmarna att inkomma med förslag. 16 Means of escape from machinery spaces Danmark presenterade det gemensamma dokumentet och fick positiva kommentarer i princip men det fanns lite otydligheter som t.ex. workshop spaces, ladders shielded plus något mer som behövs förtydligas. Chile hade haft en olycka nyligen där några blivit kvar i maskinrummet och uttryckte stor sympati med vårt förslag. Vi får återkomma till FP 54 med ett tydligare förslag.

10 10 (11) 17 Review of fire protection requirements for on deck cargo areas Tyskland presenterade sin inlaga och meddelade att en FSA analys beräknas vara klar till FP 54 för presentation, ett ganska stort intresse visades för frågan. Frågan är ju inte helt kopplad till containerfartyg utan är aktuell för roro- fartyg med öppna ro-ro-däck. Medlemmar ombeds att inkomma även här med information och förslag till FP Explanatory notes for application of the safe return to port requirements Italiens dokument presenterades och en del åsikter framkom. UK, FR och Finland hade en del kritik, t.ex. förslaget om Critical system som hade bakats in i texten. Det var inte heller klart om man räknade med vissa scenarier. Det beslutades att en DG skulle arbeta för att ge en korrespondensgrupp bättre förutsättningar för sitt arbete. Det förtydligades att samlingsstationer belägna i allmänna utrymmen ska tas med i brandscenarier och att man inte skulle räkna med att förlora livräddningsutrustning. DG rekommenderade att en korrespondensgrupp skulle bildas. 19 Analysis of fire casualty records Det var två olyckor som presenterades dels den på det turkiska ro-rofartyget och branden på den flytande Färöiska fiskfabriken. Färöarna hade föreslagit att det gjordes vissa ändringar i SOLAS till följd av branden, dock fanns det inte utrymme för detta så det uppmanades att inkomma med förslag på ny arbetsuppgift för kommittéen. Turkarna meddelade att en full rapport kommer inom kort från olyckan. 20 Work programme and agenda for FP 54 Tre arbetsgrupper är föreslagna till FP 54 : FSS- koden IG- frågan Förklaringar till Safe return to port. Två DG: Gas detection system in double hull FTP- koden

11 11 (11) Det blev en ganska het debatt om vilka korrespondensgrupper som skulle finnas och inte minst hur många. Det blev tre till slut då man kunde slå ihop vissa grupper. 1.FSS koden som också ska ta hand om gasdetektering i dubbelskrov. 2. Explanatory notes to Safe return to port som också tar safety center contra navigation bridge. 3. Evakueringsanalys på ropax. 21 Election of Chairman and vice chairman for 2010 Cubisino och Abbate blev återvalda, utan några motkandidater. 22 Any other business FP 53/22 lista på dokument diskuterades kort och mötet godkände i princip att utvecklandet av en GISIS modell på icke tvingande krav som sekretariatet ska hålla uppdaterad. 53/22/1 MODU-koden, här bildades en DG för att gå igenom utfallet från DE 51. Det gjordes mindre ändringar i dokumenten som ska skickas till DE för koordinering och för godkännande på MSC /22/2 Norges förslag på ändringar i HSC koden kunde inte hanteras på formella grunder utan Norge ombads att skicka in ansökan till MSC för att få en ny agendapunkt. 53/22/3 Finland tackades för den information de skickat in om vattengardiner för att förhindra rökspridning. 53/22/4 handlade om MEPC/Circ.511 avkokning av vatten i länsvattentankar som DE och MEPC bett FP se på. FP konstaterade att ytterligare säkerhetshöjande åtgärder inte behövdes vidtas vilket ska meddelas MEPC 59. Mötet gjorde några små ändringar i FP 52/18/2/Add.1 rörande säkerheten på små fiskefartyg som skickades till SLF för koordinering. Revision of recommendation for entering enclosed spaces aboard ship: denna fråga kommer från DSC 13 och väcktes av Sverige efter olyckorna på bulkfartygen. Det kommer en agendapunkt på FP:s agenda som ska vara klar Det är viktigt att Sverige ser över cirkuläret och ev. inkommer med synpunkter till FP 54. Detta är i stora drag vad som avhandlades under mötet. För ytterligare information hänvisas till IMO:s rapport från FP 53. Vid pennan / Bengt Lyderson

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) FP 55 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 010-495 32 66 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) Tid 25-29 juli 2011 Plats IMO,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 011-19 12 93 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) Tid 2010-04-12 --2010-04-16 Plats IMO,

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12 Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden); SJÖFS 2008:12 Utkom från trycket den 11 juli 2008

Läs mer

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 Inledning Det 54e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015 Mötesanteckningar 1 (14) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjö- och luftvärdighet Rapport från IMO:s

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 53) HÖLLS DEN 9 FEBRUARI 2009

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 53) HÖLLS DEN 9 FEBRUARI 2009 2008-02-10 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 53) HÖLLS DEN 9 FEBRUARI 2009 Närvarande: Magnus Arvidsson, SP Brandteknik Pia Berglund, Transportstyrelsen Erik Eklund,

Läs mer

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 050214-07-16366 Caroline Petrini, 011-19 14 39 Svensk rapport från DSC 12, London 17 21 september 2007 Sammanfattning DSC 12 bestod av långa

Läs mer

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering 1 (5) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp för strategisk planering genomförde

Läs mer

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 Inledning Det 55e mötet med IMOs underkommitté, Stability

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52 1 (13) Fartygstekniska enheten RAPPORT Handläggare, direkttelefon 2009-04-02 : 06.04.12 TSS 2009-858 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment,

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS 2012-12-27 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 56) HÖLLS 2012-12-13 Närvarande: Mats Hammander, Transportstyrelsen, ordförande Gabor Szemler, Transportstyrelsen Johan

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52 Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (9) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on

Läs mer

Rapport från FP 52. Cenral Hall Westminster, London

Rapport från FP 52. Cenral Hall Westminster, London 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-02-11 Dnr: 050209-07-17489 Bengt Lyderson, 011-19 13 89 Rapport från FP 52 Tid 2008-01-14-19 Plats Cenral Hall Westminster, London Den svenska

Läs mer

Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008

Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-10-17 Dnr: 050214-08-21350 Caroline Petrini, 011-19 14 39 Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016 Mötesanteckningar 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Rapport från IMO:s underkommitté

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2010-03-29 : TSS-2009-4976 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 Inledning

Läs mer

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65)

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) Sammanfattning SE representerades av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen.

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 1)

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 1) Mötesanteckningar 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjö- och luftvärdighet Rapport från IMO:s

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 RAPPORT 1(10) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 Inledning Det 53e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Internationella enheten 1 (5) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp

Läs mer

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5)

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Göran Tibblin, 011-19 12 55 Rapport från IMO Ad Hoc Intersessional meeting of the STW Working Group

Läs mer

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1)

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) 1(4) Handläggare Albert Wiström, 011-191065 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) Tid Plats 28 juni 2 juli London Mötet i arbetsgruppen

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS 2011-07-01 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 55) HÖLLS 2011-06-27 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Erik Eklund, Transportstyrelsen (delvis) Annette

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Rapport 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Datum Plats Deltagare 18-20 juni 2018 IMO, London

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6)

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Rapport 1 (14) Datum Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Datum Plats Delegation 18-22 februari 2019 London Henrik Ramstedt, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018 Rapport 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) 22-26 januari 2018 Viktigare händelser

Läs mer

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London 1(3) Handläggare Caroline Petrini Datum 2011-04-26 Ert datum Dnr/Beteckning TSS 2011-684 Er beteckning Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011

Läs mer

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (7) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Caroline Petrini, 011-19 14 39 Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2)

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Rapport 1 (4) Datum 2012-01-18 TSS 2011-2714 Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Tid Plats 9 13 januari London Mötet I arbetsgruppen avseende fartygs energieffektivitet EE WG 2 ägde rum i London

Läs mer

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55 PM 1(22) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE55 Inledning Det 55e mötet med IMO s underkommitté, Ship Design and Equipment hölls 21-25

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 52)

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 52) 2008-01-09 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON FIRE PROTECTION (FP 52) Närvarande: Bengt Lyderson, Sjöfartsinspektionen Gabor Szemler, Sjöfartsinspektionen Johan Wikman, Sjöfartsinspektionen

Läs mer

Möte: IMO s underkommitté Ship Design and Constructions andra möte (SDC 2) som ägde rum i London på IMO HQ.

Möte: IMO s underkommitté Ship Design and Constructions andra möte (SDC 2) som ägde rum i London på IMO HQ. Rapport 2015-03-18 Näringsdepartementet E-post enligt sändlista Bostäder och Transport Niklas da Silva E-post niklas.da.silva@regeringskansliet.se Rapport från IMO s underkommitté Ship Design and Construction

Läs mer

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47) 1 (9) Sjöfart och Samhälle RAPPORT MEPC 47 Handläggare, telefon dnr 050207-0129220 Charlotte Ottosson, 011-191382 Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Läs mer

Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den februari 2017 i London

Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den februari 2017 i London 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det fjärde mötet med IMO:s Sub- Committee on Ship Design and Construction, SDC 4) den 13-17 februari 2017 i London Viktigare händelser och resultat som uppnåddes

Läs mer

Rapport från MEPC Intersessional möte avseende utsläpp av växthusgaser från fartyg (GHG-WG 1), juni 2008

Rapport från MEPC Intersessional möte avseende utsläpp av växthusgaser från fartyg (GHG-WG 1), juni 2008 1 (5) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Narine Svensson, 011-19 14 31 Rapport från MEPC Intersessional möte avseende utsläpp av växthusgaser från fartyg (GHG-WG 1),

Läs mer

Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2)

Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2) 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Svensk rapport: IMO - Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (III 2) Inledning Viktigare händelser och resultat under mötesveckan GlobalReg: Guiden som samlar generella

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 20 sista stycket förordningen

Läs mer

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015 1 (7) Datum Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, 19-20 november 2015 Sammanfattning Rådet rekommenderade till generalförsamlingen: att anta förslagen till generalförsamlingsresolutioner

Läs mer

Tid: oktober Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Utvärdering av nya produkter 1 (6) RAPPORT Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2007-11-12 Dnr: 050212-07-16860 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 13 Evaluation of Safety and Pollution Hazards

Läs mer

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007 MÖTESANTECKNINGAR 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Narine Svensson, 011-19 14 31 Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2),

Läs mer

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 1 (31) Datum Dnr/Beteckning Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 Sammanfattning NCSR enades bl.a. om: - De förslag om Routeing

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56

Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56 RAPPORT 1(30) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 56 Inledning Det 56e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment hölls

Läs mer

Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05

Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05 MINNESANTECKNINGAR DATUM 15 februari 2004 VÅR REFERENS Minnesanteckningar från det elfte nationella förberedelsemötet inför RRC-04/05 Datum: 12 februari 2004 Tid: 0900-1300 Plats: Post- och telestyrelsen,

Läs mer

MSC 83, 3-12 oktober 2007, Köpenhamn

MSC 83, 3-12 oktober 2007, Köpenhamn 1 (21) Sjösäkerhetsdirektören Handläggare, direkttelefon Johan Franson, 011-19 11 51 Ert datum Er beteckning MSC 83, 3-12 oktober 2007, Köpenhamn Sammanfattning Detta möte av MSC gick förhållandevis smidigt

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-21 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-18 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Marina Angsell, Transportstyrelsen

Läs mer

Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska kommitté

Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska kommitté Rapport 2018-04-23 2017-04-25 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Kanslirådet Mikael Hjort Rapport från det 105:e mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) juridiska

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019 Rapport 1 (14) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 6) 4-8 februari 2019 Viktigare händelser

Läs mer

TSFS 2009:98 SJÖFART

TSFS 2009:98 SJÖFART SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLAS-fartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll

Läs mer

Rapport från FSI 17 PROTOKOLL. Tid april 2009

Rapport från FSI 17 PROTOKOLL. Tid april 2009 1 (14) Tillsynsenheten Handläggare, direkttelefon 2009-05-12 : 06.04.18 TSS 2009-1557 Tomas Åström, 011-19 13 32 Rapport från FSI 17 Tid 20-24 april 2009 Plats London Inledning Det sjuttonde mötet med

Läs mer

MSC - 84, 7-16 maj 2008

MSC - 84, 7-16 maj 2008 1 (21) Sjösäkerhetsdirektören Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Johan Franson, 011-19 11 51 MSC - 84, 7-16 maj 2008 Sammanfattning MSC 84 var ett relativt lugnt möte där huvudfokus låg

Läs mer

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen).

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen). Rapport 2013-04-28 2014-05-02 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Rättssakkunnige Mikael Hjort Rapport från det 101:a mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO)

Läs mer

Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2)

Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2) 2015-03-19 Svensk instruktion inför 2:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 2) Transportstyrelsen höll förmöte 2015-03-17 Närvarande: Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen, ordförande

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014

Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 1(5) Information från kommittén för frukt och grönsaker 13 maj 2014 Sammanfattning Diskussionen fortsatte om de ändringar som KOM vill göra i 543/2011, i samband med att den delas upp i en delegerad akt

Läs mer

Krav på vägning av containers

Krav på vägning av containers Krav på vägning av containers Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Johan Troive Skeppsbyggare MSc Handläggare av fartygstekniska frågor vid sektionen för Sjö- och luftvärdighet 1 Krav på vägning

Läs mer

Angående erhållande av behörighet som fartygselektriker

Angående erhållande av behörighet som fartygselektriker PM 1 (5) Datum Part: Enligt sändlista Angående erhållande av behörighet som fartygselektriker Välkommen att ta del av information gällande förfarandet för erhållande av behörighet som fartygselektriker.

Läs mer

HTW 1, februari 2014

HTW 1, februari 2014 TSS 2014-29 Rapport 1(20) HTW 1, 17-21 februari 2014 Sammanfattning De viktigaste besluten under HTW 1: 1. Följande modellkurser godkändes: a. Basic Training for Oil and Chemical Tanker Cargo Operations

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92)

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) 2013-06-12 FÖRMÖTE HÖLLS 2013-05-31 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) Närvarande: Marina Angsell, Transportstyrelsen, kommittéansvarig, ordförande Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 19 november 2013. Utkom från trycket den 1 december 2013

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 1 december 201. TSFS 201:11 Utkom från trycket den 17 december

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018 1 (13) Datum Diarienummer TSS 2018-2173 Handläggare Anna Petersson Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den 16-20 juli 2018 Viktigare

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53)

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53) 2010-02-19 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 53) Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Pia Berglund, Transportstyrelsen Nicklas Berndtsson,

Läs mer

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 1 (4) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Marie Alm, 011-19 14 24 Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 IMO Technical Cooperation Committee 58 Session ägde rum

Läs mer

Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), november 2009

Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), november 2009 Internationella enheten 1 (6) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från IMO:s råds Extra Ordinary Session (C/ES.25), 19-20 november 2009 Den svenska delegationen

Läs mer

Z SJÖFARTSVERKET Damm Vårbete~

Z SJÖFARTSVERKET Damm Vårbete~ o~o~.os ~ss ~oo9 L~99L RAPPORT 1(4) Z SJÖFARTSVERKET Damm Vårbete~ Juridik - Handläggare, direkttelefon Ett datum & beteckning verksjuristen Anna Staaf, 011-19 1252 ti TRANSPORTSTYRELSEN Sjöfarteavdolr,Ingen

Läs mer

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67)

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan:

Läs mer

Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) den maj 2014 i London

Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 93) den maj 2014 i London 1 (17) Datum 2014-05-28 TSS 2014-770 Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för strategi och utveckling Rapport från det 93:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS 2009-03-12 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 52) HÖLLS 2009-03-11 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Pia Berglund, Transportstyrelsen Nicklas

Läs mer

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

UTKAST. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tatjana Olson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av ändring och nytryck

Läs mer

Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100)

Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100) Rapport 1 (38) Rapport från det 100:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 100) Plats Delegation 3-7 december 2018 London Pernilla Wallin, Transportstyrelsen, delegationsledare Niklas da Silva,

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den BESLUTSDATUM 20XX. Transportstyrelsen föreskriver med stöd

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 1 (17) Datum Diarienummer TSS 2019-1019 Handläggare Helén Johansson Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 Viktigare

Läs mer

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London 1(9) Handläggare Caroline Petrini Datum Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den 17 21 september

Läs mer

Pia Berglund,

Pia Berglund, 1 (13) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning FSI 16 Det sextonde mötet med International Maritime Organization s underkommitté Flag State Implementation (FSI)

Läs mer

Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, juni 2011

Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, juni 2011 1 (6) Rapport från IMO TC 61:e sammanträde, 21-23 juni 2011 IMO Technical Co-operation Committee sammanträdde i London mellan 21 och 23 juni 2011. Svensk delegation: Willand Ringborg, Sjöfartsverket, delegationsledare

Läs mer

Rapport från IMO Sub-Committee on Standards of Training and Watchkeeping (STW 40) 2 6 februari 2009 IMO, 4 Albert Embankment, London

Rapport från IMO Sub-Committee on Standards of Training and Watchkeeping (STW 40) 2 6 februari 2009 IMO, 4 Albert Embankment, London 1 (12) Fartygsoperativa enheten Handläggare Direkttelefon Göran Tibblin, 011-19 12 55 2009-05-25 06.04.15 TSS 2009-689 Rapport från IMO Sub-Committee on Standards of Training and Watchkeeping (STW 40)

Läs mer

STW 44, 29 april-3 maj 2013

STW 44, 29 april-3 maj 2013 TSS 2012-4038 Rapport 1(22) STW 44, 29 april-3 maj 2013 Sammanfattning STW enades om: 1. Följande modellkurser: a. Leader Ship and Teamwork b. Electro-Technical Officer c. Officer in Charge of a Navigational

Läs mer

TSFS 2009:49. Tillämpningsområde. Ömsesidighetsklausul. beslutade den 2 juni 2009.

TSFS 2009:49. Tillämpningsområde. Ömsesidighetsklausul. beslutade den 2 juni 2009. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säker fartygstransport av bestrålat kärnbränsle, plutonium och högaktivt radioaktivt avfall i förpackad form (INF-koden); beslutade den 2 juni 2009.

Läs mer

CHECKLISTA 1 Utfall lt e lig Beskrivning av kontrollaktivitet Kommentar till kontrollinsats a n k a j tillrä

CHECKLISTA 1 Utfall lt e lig Beskrivning av kontrollaktivitet Kommentar till kontrollinsats a n k a j tillrä CHECKLISTA 1 GUIDELINES FOR THE PREPARATION OF THE CARGO SECURING MANUAL (MSC/Circ.745) Fartygsnamn: IMO-nummer: Utfall 0 1.1 1.2 2.1 2.2 2.3.1 2.3.2 Beskrivning av kontrollaktivitet Kontrollera att manualen

Läs mer

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar 1 (6) Utfärdad: [pp.kk.vvvv] Träder i kraft: 1.1.2020 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lagen om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. [XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART

Läs mer

Svensk rapport FSI 21

Svensk rapport FSI 21 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Tomas Åström Sjö- och luftfartsavdelningen Fartygs- och luftfartygsenheten Svensk rapport FSI 21 Svenska deltagare: Tomas Åström, delegationsledare, Transportstyrelsen

Läs mer

Transformator konferens Stavanger 2009-2-2/4 Sammanställning av kunskapsläget I Vattenfall och utvecklingen I Sverige

Transformator konferens Stavanger 2009-2-2/4 Sammanställning av kunskapsläget I Vattenfall och utvecklingen I Sverige Transformator konferens Stavanger 2009-2-2/4 Sammanställning av kunskapsläget I Vattenfall och utvecklingen I Sverige 1 2006-11-14 kl.00:20 The Transformer fire at Ringhals During the night until Tuesday

Läs mer

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7)

Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning TSS 2017-1227 Bilaga 4 - Rapport från ISWG-GHG 1 och Rapport från MEPC WG GHG (AP 7) Rapport från ISWG-GHG 1 Svenska deltagare: Sofia Malmsten, Transportstyrelsen och Fredrik

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS 2011-03-17 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 55) HÖLLS 2011-03-14 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Mats Anderzén, Transportstyrelsen

Läs mer

Svensk rapport: Tredje mötet med IMO/Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments (III 3)

Svensk rapport: Tredje mötet med IMO/Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments (III 3) 1 (25) Datum Svensk rapport: Tredje mötet med IMO/Sub- Committee on Implementation of IMO Instruments (III 3) Inledning Viktigare händelser och resultat under mötesveckan HSSC-riktlinjerna: Den sedvanliga

Läs mer

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010 MÖTESANTECKNINGAR 1(13) Handläggare Tomas Åström Tillsynsenheten/Sjöfartsavdelningen Rapport från FSI 18 5-9 juli 2010 Plats London Inledning Det artonde mötet inom International Maritime Organization

Läs mer

Svensk rapport från COMSAR 15

Svensk rapport från COMSAR 15 1 (18) Internationella enheten Handläggare, direkttelefon Mats Hammander, 011-19 11 42 2011-03-24 TSS 2010-3670 Ert datum Er beteckning Svensk rapport från COMSAR 15 Svenska deltagare: Mats Hammander,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019 Rapport 1 (33) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 6) 4-8 mars 2019 Viktigare händelser och

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 51)

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 51) 2008-02-11 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 51) Närvarande: Pia Berglund, Sjöfartsverket Erik Eklund, Sjöfartsverket Annette Eliasson, Sjöfartsverket Stefan

Läs mer

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien)

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien) Sjöfartsavdelningen Fartygstekniska enheten Handläggare Tatjana Olson, 011-19 10 43 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 14:e mötet med IMO:s underkommitté Bulk Liquids and Gases (BLG

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; beslutade den 17 april 2015. TSFS 2015:19 Utkom från trycket

Läs mer

Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London

Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London 1 (21) Datum Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från det 95:e mötet med IMO:s Maritime Safety Committee (MSC 95) den 3-12 juni 2015 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

Sveriges Skeppsmäklareförening

Sveriges Skeppsmäklareförening Sveriges Skeppsmäklareförening Höstmöte 16 november 2010 Information om ändringar vid fartygsrapportering m.m. - Bakgrund och EU-bestämmelser - Föreskriftsändringar - EU-krav - Särskilda frågeställningar

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.9.2016 C(2016) 5900 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 22.9.2016 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/757 vad gäller

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer