Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008"

Transkript

1 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: Caroline Petrini, Svensk rapport från IMO:s underkommitté Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 13), London september 2008 Sammanfattning Sverige var aktiva på DSC 13 med totalt 8 inlagor som alla blev helt eller delvis godkända av underkommittén. Veckan inleddes med en lång debatt i plenum om vilka fördelar det skulle innebära att ha fri tillgång till IMDG-koden på Internet. Arbetet med timmerdäckskoden fortsatte i arbetsgrupp. DSC 13 beslutade åter om en korrespondensgrupp som även i år kommer att ledas av Sverige. Sverige höll på måndagen en lunchpresentation med anledning av den studie som Yrkesmedicinska Institutet har gjort om farliga gaser med kolmonoxid och syreförbrukning vid transport med träpellets, träflis och massaved. I arbetsgruppen för IMSBC-koden hölls långa, detaljerade debatter inom olika områden, framförallt om Direct Reduced Iron (DRI). Vår inlaga om träpellets hanterades i sista minuten. Den hade stöd från majoriteten och vi fick våra föreslagna ändringar till koden accepterade. Inledning Mr Sekimizu öppnade DSC 13 och hälsade alla välkomna. Mötet ägde rum i IMO:s nyrenoverade lokaler. Den svenska delegationen bestod av Caroline Petrini, Bengt Lyderson och Patrik Granstam samtliga Sjöfartsinspektionen; Peter Andersson och Sven Sökjer-Petersen, MariTerm AB samt Urban Svedberg, Yrkesmedicinska Institutet, Sundsvall. 1. Adoption of the agenda 3 arbetsgrupper (WG) och 2 utkastgrupper (DG) arrangerades på mötet. WG 1 om Amendments to the IMSBC Code and its mandatory application bevakades av Bengt Lyderson. WG 2 om Amendments to the CSS Code och WG 3 om Revision of the Code of Safe Practice for Ships Carrying Timber Deck Cargoes bevakades av Patrik Granstam. DG 1 om Amendments to the IMDG Code and Guidance on providing protective clothing bevakades av Bengt Lyderson. DG 2 om Review of the Guidelines for packing of cargo transport units bevakades inte.

2 2 (7) 2. Decisions of other IMO bodies Under denna agendapunkt behandlade sekretariatet arbete som gjorts av MSC 83, A 25, FP 52, MEPC 57 och MSC Amendments to the IMDG Code and supplements, including harmonization of the IMDG Code with the UN Recommendations on the Transport of Dangerous Goods Det var en lång debatt i plenum om vilka fördelar det skulle innebära att ha fri tillgång till IMDG-koden på Internet. Många länder framförde att de var tvingade genom sin nationella lagstiftning att publicera regelverk på sitt officiella språk på Internet. Det innebär, till exempel för Belgien, att de publicerar koden både på holländska och på franska. Franska är ett av IMO:s officiella språk och de ville ha besked från IMO:s juridiska enhet om hur de såg på saken. Mr Sekimizu meddelade på den juridiska enhetens vägnar att man inte såg några problem med att publicera IMDG-koden som resolution på Internet. Men, den karaktäristiska stilen, format, färger och i nuvarande utformning är copyright till IMO. Vår inlaga tillsammans med Irland, Frankrike, Tyskland, Holland, Belgien och Storbritannien om att revidera kapitel 7.1 och 7.2 (och de avsnitt som relaterar till dessa kapitel) genom att bilda en korrespondensgrupp godkändes. Vidare godkändes Sveriges inlaga om att införa en teckenstorlek på den officiella transportbenämningen. Förslaget skickades vidare till Editorial and Technical Group (E&T Group) för slutförande. Förslaget på att återinföra UN 3166 och UN 3171 (förbränningsmotorer eller fordon med brandfarlig gas eller vätska som framdrivningsmedel) godkändes av en stor majoritet av kommittén. Några delegationer uttryckte att man noga bör ta i beaktande att hybridbilar har högre spänningsnivå än dagens bensin/dieseldrivna bilar. Kommittén beslutade att USA, som var författare till förslaget, tar alla synpunkter som framkom i plenum i beaktande och skriver en rapport hur de ser en möjlig lösning. Rapporten ska remitteras till E&T Group. Förslaget innebär bland annat att nya motorer/fordon som transporteras på rorofartyg eller i annat utrymme som är godkänt av behörig myndighet för transport med fordon, inte omfattas av reglerna i IMDG-koden. Däremot kommer motorer/fordon i container eller lastat på annat än rorofartyg att omfattas av IMDG-koden. 4. Amendment to the BC Code, including evaluation of properties of solid bulk cargoes Sverige höll på måndagen en lunchpresentation med anledning av den studie

3 3 (7) som Yrkesmedicinska Institutet har gjort om farliga gaser med kolmonoxid och syreförbrukning vid transport med träpellets, träflis och massaved. Bakgrunden till studien är olyckan med Saga Spray i Helsingborgs hamn som lossade träpellets. En besättningsmedlem omkom och ett flertal personer, inklusive räddningstjänsten, skadades och fick uppsöka sjukvård. Olycksrapporten presenterades också på DSC 13. Studien resulterade i en inlaga om ändringar till IMSBC-koden både i schedulerna om träflis, träpellets (och ny schedule för massaved) samt tillhörande text om ventilation och förebyggande åtgärder innan man går in i lastrum och närliggande utrymmen. Kommittén noterade problemet med att göra ändringar till ett regelverk som ännu inte är beslutat (MSC 85 kommer att besluta IMSBCkoden i november 2008) men ansåg att ärendet har en hög prioritet. Ändringarna till schedulerna godkändes men för att få en snabb hantering av övriga ändringar (bland annat ändringar om ventilation) beslutades att en ny agendapunkt till DSC 14 behövdes och ett justification paper kommer att skickas till MSC om detta. Sedan koden har blivit obligatorisk kan vi återigen göra ändringar i den. På grund av tidsbrist hann inte arbetsgruppen igenom vårt förslag till ny schedule för massaved utan det föreslogs att en korrespondensgrupp skulle ta de kvarstående frågorna. Rapport från Bengt Lyderson Arbetsgruppen började arbeta direkt efter agendapunkt 2 för att ingen tid skulle gå till spillo. Instruktionerna för arbetsgruppen var tydliga och i vilken ordning arbetet skulle fortskrida. Sveriges inlagor skulle behandlas om tid medgavs. Arbetet började med att Intercargo gjorde en presentation om DRI där det redovisades ett antal olyckor och vilka metoder det fanns för att släcka bränder i detta material. Då agendapunkten togs i plenum avbröts arbetsgruppens arbete för att närvara i plenum. Här var det långa diskussioner om transport av DRI C som är det mest kontroversiella då det finns lite information om hur ämnet reagerar under inerta förhållanden. Efter nästan en dag i plenum fortsatte arbetet som under denna vecka höll på till på tisdagen och till på torsdag morgon för att vi skulle kunna presentera färdiga förslag till ISMBC-koden. Gruppen tog fram transportbestämmelser för DRI A, DRI B och DRI C med en fukthalt under 3%. Siffran 3% är inte relevant då DRI C transporteras med mycket högre fukthalt. Detta blev resultatet då ingen vet hur hydrogen produceras vid transport av DRI C med hög fukthalt under inerta förhållanden. De som vill transportera DRI C med högre fukthalt får göra det under trepartsavtal. Venezuela och Tobago-Trinidad ombads komma med mer info om inertering av DRI C. Det togs även fram en ny schedule för formad Svavel (UN 1350) med de undantag som Tyskland och Kanada föreslagit.

4 4 (7) Det gjordes tillägg till koden som rör självlossare som inte kan uppfylla vissa krav i koden. Kanada har initierat denna fråga då de har ett stort antal självlossare som går på de stora insjöarna. Sverige har också liknande självlossare i sin flotta. Vår inlaga om träpellets hanns med, dock var det i sista minuten. Den hade stöd från majoriteten och vi fick våra föreslagna ändringar till koden accepterade. Om plenum tog arbetsgruppens förslag framgår av huvudrapporten. 5. Amendments to the CSS Code (WG 2) Se agendapunkt Casualty and incident reports and analysis DSC noterade de länder som inkommit med rapporter om statistik från tillsynskontroller med farligt gods och uppmanade fler länder att göra detta i enlighet med MSC.1/Circ Sverige rapporterade att 767 st lastbärare har kontrollerats under st av dessa hade brister vilket motsvarar 23.7 %. Flertalet av dess brister (19 %) finns under dokumentation. Totalt under året har st lastbärare kontrollerats varav st av dessa hade brister. Detta motsvarar 18 %. 7. Extension of the BLU Code to include grain Inga dokument på denna arbetspunkt. 8. Guidance on providing safe working conditions for securing of containers (WG 2) Rapport från Patrik Granstam. Arbetet med att uppdatera CSS-koden med riktlinjer för safe working conditions for securing of containers fortskrider, då i form av ett Annex 14. En arbetsgrupp upprättades på DSC 13 under ledning av Dag Stenseen (Norge) och gruppen har bl.a. utvecklat detta annex under veckan. En fråga som varken gruppen själva eller plenum i ett senare skede kunde avgöra var huruvida man skulle gå på ILO s eller SOLAS linje när det gäller bredden på lashing bridges. Frågan bordlades och ska återigen tas upp på DSC 14. Med anledning av ovan arbete har gruppen även arbetat fram ett förslag till uppdatering av MSC/Circ.745, vilken ger anvisningar om hur lastsäkringsmanualer bör upprättas. I liggande förslag tillkommer ytterligare ett kapitel som beskriver att fartyg inrättade för transport av containrar bör förses med en cargo safe access plan (CSAP). Ändringar med anledning av CSAP kommer även att behöva göras i resolution A.533(13), vilket också arbetsgruppen omhändertagit.

5 5 (7) Arbetsgruppen färdigställde under detta möte ett DRAFT MSC CIRCULAR med ett förslag till ändringen av 6.1 i resolution A.581(14). Denna ändrings ursprung hittar man i den svenska inlagan till DSC 10/11. Förslaget debatterades flitigt under DSC 11 men har sedan dess legat och väntat på beslut. För vidare information se de svenska rapporterna från DSC 11 och 12. Avslutningsvis genomförde projektet Lashing@Sea en lunchpresentation med anledning av DSC 13/INF.9. Responsen blev god och inlagan remitterades till WG2. Projektledaren för Lashing@Sea ombeddes av plenum att återkomma med resultaten från sin studie till DSC när så dessa blivit tillgängliga. 9. Review of the Recommendations on the safe use of pesticides in ships Inga dokument på denna arbetspunkt. 10. Guidance on protective clothing (DG 1) Rapport från Bengt Lyderson Efter att dokumenten DSC 13/3/3 och DSC 13/10 hade diskuterats i plenum beslöts att en DG under ledning av Ms Heddy Lindeijer-Schoof från NL skulle gå igenom ovan nämnda dokument. DG gjorde några mindre ändringar till SOLAS II-2, regel 19 och HSC 2000, regel 7 mot de presenterade dokumenten. Detta arbete gick snabbt, då det inte var några större saker utan endast ändring av fotnötter. Under denna agendapunkt fanns även förslag om ändring av SOLAS kapitel II-2 om skyddskläder. Förslaget innebär att följande text läggs till regel : and shall be selected taking into account the hazards associated with the chemicals being transported and the standards developed by the Organization. I samband med detta bearbetades Sveriges inlaga om att standards developed by the Organization bör vara EN DG kom fram till att en ISO standard bör tas fram med EN och ISO som grund. Här fick Sverige förklara vad den föreslagna EN standarden innebär. Alla var överens, men många var rädda att det blir stora kostnader om man ska använda den av oss föreslagna EN DG var överens om att inte IMO skulle utveckla en standard utan att vi skulle be ISO. Vad som blev resultatet av DG arbete går att utläsa i huvudrapporten under respektive punkt.

6 6 (7) 11. Revision of the Code of safe practice for ships carrying timber deck cargoes (WG 3) Rapport från Patrik Granstam. Under denna agendapunkt fanns två papper, korrespondensgruppens rapport DSC 13/11 samt DSC 13/INF.5 från Ryssland. Arbetet som till största delen genomfördes inom ramen för en arbetsgrupp, under ledning av australiensaren Brad Grooves, fokuserade på att revidera kapitel 1 och 2 i det förslag till ny kod som korrespondensgruppen arbetat fram (DSC 13/11, annex 2). DSC 13 beslutade att återigen upprätta en korrespondensgrupp i ärendet och dess huvudsakliga uppgift kommer vara att vidareutveckla kapitel 3 i förslaget till reviderad kod. Kapitel 3 innehåller verktyg för att designa lastsäkringsarrangemang och är det kapitel som Sverige ägnat mest omsorg i korrespondensgruppens arbete. Även om de principer för lastsäkring som presenterats i kapitel 3 mötte visst motstånd i plenum vid den första genomgången på måndagen, finns stor potential för att kommande arbete faktiskt skulle kunna resultera i en kod som uppfyller de önskemål som vi en gång framförde i vår inlaga MSC 82/21/ Form and procedure for approval of the Cargo Securing Manual (WG 2) Se agendapunkt Stowage of water-reactive substances Inga dokument under denna agendapunkt i år. Tyskland meddelade att de hade för avsikt att inkomma till DSC Amendments to the International Convention for Safe Containers, 1972 Ny agendapunkt för DSC 13 där man vill tydliggöra i CSC-koden vem som får utföra inspektioner på containrar och hur dessa ska genomföras, hur program för fortlöpande egenkontroller bör utformas och vilka krav om kompetens som ska finnas för den personal som genomför ovan nämnda kontroller. DSC 13 accepterade ISO:s förslag till ändring om CSC circular on Amendments to the Guidance on serious structural deficiencies in containers (CSC/Circ.134). Det beslutades att bilda en korrespondensgrupp där ovan nämnda kommentarer ska omhändertas samt de två inlagorna som inkommit till DSC 13.

7 7 (7) 15. Review of the Guidelines for packing of cargo transport units (DG 2) Denna draftinggrupp hade i uppdrag att revidera och harmonisera de allmänna råden mot IMDG-koden. Råden utvecklades 1997 och har inte uppdaterats sedan dess fastän IMDG-koden har ändrats ett flertal gånger under denna period. Gruppen hann inte revidera illustrationer i del 4 och bad E&T Group att de skulle slutföra. En fullständig rapport återfinns i DSC 13/INF Work programme and agenda for DSC 14 Beslutade arbetsgrupper för DSC 14 är Amendments to the IMSBC Code and its mandatory application. Beslutade korrespondensgrupper under året är timmerdäckskoden under ledning av Sverige, utveckling av kapitel 7.1 och 7.2 i IMDG-koden och Amendments to the International Convention for Safe Containers, Election of Chairman and Vice-Chairman for 2009 Olga P. Lefevre (Frankrike) omvaldes som ordförande för DSC till nästa år. Vidare valdes Mr Arsenio A. Dominguez (Panama) som vice- ordförande för DSC nästa år. 18. Any other business Förslag om att införa krav på containerdetektorer för radioaktiva ämnen resulterade i ett justification paper till MSC om ny agendapunkt för DSC 14. Det beslutades att regler kring detta bör omhändertas i Safe Transport of Dangerous Cargoes and Related Activities in Port Areas. 19. Review of Documentation requirements for Dangerous Goods in Packaged Form Inlaga om att tydliggöra och förenkla paragraf 4 i SOLAS kapitel 19 godkändes. Det beslutades att detta ska få egen agendapunkt på DSC 14 då man även kommer att titta på om MARPOL Annex III berörs av liknande ändringar. Caroline Petrini

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007

Svensk rapport från DSC 12, London september 2007 1 (7) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 050214-07-16366 Caroline Petrini, 011-19 14 39 Svensk rapport från DSC 12, London 17 21 september 2007 Sammanfattning DSC 12 bestod av långa

Läs mer

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London

Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 14) den september 2009 i London Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (7) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Caroline Petrini, 011-19 14 39 Rapport från det 14:e mötet med IMO:s Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS 2008-09-08 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 13)

FÖRMÖTE HÖLLS 2008-09-08 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 13) 2008-09-08 FÖRMÖTE HÖLLS 2008-09-08 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 13) Närvarande: Berglund Pia, Sjöfartsverket Eklund Erik, Sjöfartsverket

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 14)

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 14) FÖRMÖTE HÖLLS 2009-09-08 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 14) Närvarande: Peter Andersson, MariTerm AB Pia Berglund, Transportstyrelsen Johan

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden) SJÖFS 2008:12 Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2006:36) om transport till sjöss av kondenserade gaser i bulk (IGC-koden); SJÖFS 2008:12 Utkom från trycket den 11 juli 2008

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Nya föreskrifter f för f r säkring s av timmerdäckslaster Peter Andersson MariTerm AB Innehåll i presentationen Kort presentation av MariTerm AB Bakgrunden till de nya föreskrifterna Praktiska prov som

Läs mer

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter

Tid: oktober Introduktion. Tatjana Olson representerade Sverige. 2. Utvärdering av nya produkter 1 (5) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2008-11-05 Dnr: 050212-08-22187 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från sammanträde med ESPH 14 Evaluation of Safety and Pollution Hazards of Chemicals

Läs mer

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London

Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011 i London 1(3) Handläggare Caroline Petrini Datum 2011-04-26 Ert datum Dnr/Beteckning TSS 2011-684 Er beteckning Rapport från det 15:e mötet med IMO:s Editorial & Technical Group 15 (E&T 15) den 6 15 april 2011

Läs mer

Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den september 2013 i London

Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den september 2013 i London 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 18:e mötet med IMO:s Subcommittee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) den 16-20 september 2013 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London

Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den september 2012 i London 1(9) Handläggare Caroline Petrini Datum Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 17:e mötet med IMO:s underkommitté för Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 17) den 17 21 september

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering 1 (5) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning Rapport från rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp för strategisk planering genomförde

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 20 sista stycket förordningen

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 52 Fartygstekniska enheten RAPPORT 1 (9) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on

Läs mer

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65)

Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 65:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TC 65) Sammanfattning SE representerades av Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen.

Läs mer

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54

Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 54e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF 54 Inledning Det 54e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; beslutade den 17 april 2015. TSFS 2015:19 Utkom från trycket

Läs mer

PRESSRELEASE Banbrytande svensk forskning för att få rimliga krav vid lastning av tungt gods i containers Sida 1

PRESSRELEASE Banbrytande svensk forskning för att få rimliga krav vid lastning av tungt gods i containers Sida 1 vid lastning av tungt gods i containers Sida 1 Höganäs 2013 05 02 IMO/ILO/UNECE Guidelines for Packing of Cargo Transport Units (CTUs) är de internationella riktlinjerna för lastsäkring vid sjötransport.

Läs mer

Krav på vägning av containers

Krav på vägning av containers Krav på vägning av containers Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Johan Troive Skeppsbyggare MSc Handläggare av fartygstekniska frågor vid sektionen för Sjö- och luftvärdighet 1 Krav på vägning

Läs mer

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X

DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - ECE/TRANS/WP.15/X samhällsskydd och beredskap 1 (5) DOKUMENTSAMMANSTÄLLNING - Working Party on the Transport of Dangerous Goods 3-5 maj 2011, Genève 1. ADOPTION OF THE AGENDA /209 (Sekretariatet) /209/Add.1 (Sekretariatet)

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Troive Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Förslag till ändringar i

Läs mer

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB Presentation Utmaningar inom lastsäkringsomr kringsområdet nationellt och internationellt Peter Andersson MariTerm AB nationellt och internationellt Problemområden Tekniska regler för lastsäkring (lagar,

Läs mer

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017.

TSFS 2017: kap. beslutade den 12 december 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2017:114 Utkom från

Läs mer

Instruktion inför Sub-Committee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18)

Instruktion inför Sub-Committee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) I nst r ukt i on 2013-09-12 När i ngsdepar t ement et Tr anspor t Gr upp 2 Mar knad och r egel ver k Instruktion inför Sub-Committee on Dangerous Goods, Solid Cargoes and Containers (DSC 18) EU-samordning

Läs mer

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1)

MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) 1(4) Handläggare Albert Wiström, 011-191065 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning MEPC Intersessional möte avseende fartygs Energi Effektivitet (EE WG 1) Tid Plats 28 juni 2 juli London Mötet i arbetsgruppen

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Systems and Equipment (SSE 2) mars 2015 Mötesanteckningar 1 (14) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjö- och luftvärdighet Rapport från IMO:s

Läs mer

CHECKLISTA 1 Utfall lt e lig Beskrivning av kontrollaktivitet Kommentar till kontrollinsats a n k a j tillrä

CHECKLISTA 1 Utfall lt e lig Beskrivning av kontrollaktivitet Kommentar till kontrollinsats a n k a j tillrä CHECKLISTA 1 GUIDELINES FOR THE PREPARATION OF THE CARGO SECURING MANUAL (MSC/Circ.745) Fartygsnamn: IMO-nummer: Utfall 0 1.1 1.2 2.1 2.2 2.3.1 2.3.2 Beskrivning av kontrollaktivitet Kontrollera att manualen

Läs mer

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5)

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Göran Tibblin, 011-19 12 55 Rapport från IMO Ad Hoc Intersessional meeting of the STW Working Group

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6)

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Rapport 1 (14) Datum Rapport från det 6:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 6) Datum Plats Delegation 18-22 februari 2019 London Henrik Ramstedt, Transportstyrelsen,

Läs mer

NYHETER IMDG-koden 2017

NYHETER IMDG-koden 2017 Från och med den 1 januari 2017 får IMDG-koden, amendment 38-16 att börja tillämpas. Precis som vid tidigare utgåvor så är det först den 1 januari 2018 som dessa reviderade bestämmelser blir tvingande

Läs mer

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007

Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2), 29 oktober - 2 november 2007 MÖTESANTECKNINGAR 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Narine Svensson, 011-19 14 31 Rapport från BLG Intersessional möte avseende luftföroreningar (BLG-WGAP 2),

Läs mer

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2)

Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Rapport 1 (4) Datum 2012-01-18 TSS 2011-2714 Energy Efficiency working group 2 (EE WG 2) Tid Plats 9 13 januari London Mötet I arbetsgruppen avseende fartygs energieffektivitet EE WG 2 ägde rum i London

Läs mer

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015

Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, november 2015 1 (7) Datum Rapport från det 28:e extraordinarie mötet med IMO:s råd, 19-20 november 2015 Sammanfattning Rådet rekommenderade till generalförsamlingen: att anta förslagen till generalförsamlingsresolutioner

Läs mer

KURSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Sjöfartshögskolan

KURSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Sjöfartshögskolan KURSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR KURS TR100K Sjötransportteknik, 1-16 högskolepoäng Maritime Transport Technology, 1-16 higher education credits Fastställd av 2007-06-26. Kursplanen gäller fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 1 (16) Datum Diarienummer Handläggare Marina Angsell Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den 10-14 september

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 RAPPORT 1(10) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, SLF53 Inledning Det 53e mötet med IMOs underkommitté,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) FP 55 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 010-495 32 66 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 55) Tid 25-29 juli 2011 Plats IMO,

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53) 1 (11) FP 53 Rederi Handläggare, direkttelefon Dnr: Bengt Lyderson, 011-19 13 89 Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 53) Tid 2009-02-16 -- 2009-02-20 Plats IMO, London Den svenska delegationen

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09948 Dokumentsammanställning 8 th session of the RID Committee of Experts standing working group, Utrecht 20 24 November 2017 (RID) 1. Fastställande av dagordning 2. Närvaro

Läs mer

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68)

Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Rapport 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 68:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC 68) Datum Plats Deltagare 18-20 juni 2018 IMO, London

Läs mer

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010

Rapport från FSI 18. Datum 5-9 juli 2010 MÖTESANTECKNINGAR 1(13) Handläggare Tomas Åström Tillsynsenheten/Sjöfartsavdelningen Rapport från FSI 18 5-9 juli 2010 Plats London Inledning Det artonde mötet inom International Maritime Organization

Läs mer

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering

Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Internationella enheten 1 (5) Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Pia Berglund, 011-19 12 08 Rapport från det 10:e mötet med rådets arbetsgrupp för strategisk planering Rådets arbetsgrupp

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 17)

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 17) 2012-09-12 FÖRMÖTE HÖLLS 2012-09-06 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (DSC 17) Närvarande: Peter Andersson, MariTerm AB (delvis) Anders Avenius,

Läs mer

Pia Berglund,

Pia Berglund, 1 (13) Staben Handläggare, direkttelefon Pia Berglund, 011-19 12 08 Ert datum Er beteckning FSI 16 Det sextonde mötet med International Maritime Organization s underkommitté Flag State Implementation (FSI)

Läs mer

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67)

Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 67:e mötet med den internationella sjöfartsorganisationens kommitté för tekniskt samarbete (IMO/TCC67) Viktigare händelser och resultat som uppnåddes under mötesveckan:

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54)

Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Gabor Szemler, 011-19 12 93 Ert datum Er beteckning Rapport från IMO:s underkommitté för brandskydd (FP 54) Tid 2010-04-12 --2010-04-16 Plats IMO,

Läs mer

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53

Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 1 (12) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon 2010-03-29 : TSS-2009-4976 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 53e mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 53 Inledning

Läs mer

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92)

FÖRMÖTE HÖLLS INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) 2013-06-12 FÖRMÖTE HÖLLS 2013-05-31 INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:s MARITIME SAFETY COMMITTEE (MSC 92) Närvarande: Marina Angsell, Transportstyrelsen, kommittéansvarig, ordförande Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen

Läs mer

4 Minnesanteckningar från sammanträdet 2014-11-11

4 Minnesanteckningar från sammanträdet 2014-11-11 SAGIT Minnesanteckningar 2015-05-05 Sid 1 (6) Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-05-05 Närvarande: Annette Persborn AP Länsförsäkringar Sak Emil Ceder EC Forankra Erik Andersson

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Peter Andersson INLEDNING samt ANSVARSFÖRDELNING VID BRISTFÄLLIG LASTSÄKRING I SVERIGE 1 Standarder: En 12195-1 pren 12642 Ansvarsfördelning vid bristfällig lastsäkring i Sverige Schenkers program för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 125/2011 (Finlands författningssamlings nr 1537/2011) Republikens presidents förordning om sättande i kraft av ändringarna

Läs mer

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55

Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 RAPPORT 1(14) Handläggare Stefan Eriksson Rapport från det 55e mötet med IMOs underkommitté Stability and Load Lines and Fishing Vessels Safety, SLF 55 Inledning Det 55e mötet med IMOs underkommitté, Stability

Läs mer

Kursguide. Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits. HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014

Kursguide. Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits. HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014 Kursguide Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits Kursperiod: vecka 47-51 2014; måndag 17 november till fredag 19 december HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014 Kurs-koordinator Andrée

Läs mer

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden Frukostseminarium 2009-10-05 Anita Myrberg BiTA Service Management anita.myrberg@bita.eu Agenda ISO/IEC 20000 Vad, varför, hur börja? Relation till andra standarder

Läs mer

1 (21) Dnr/Beteckning TSS Handläggare Pia Berglund Sjöfartsavdelningen Internationella enheten

1 (21) Dnr/Beteckning TSS Handläggare Pia Berglund Sjöfartsavdelningen Internationella enheten 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Berglund Sjöfartsavdelningen Internationella enheten Rapport från det 64:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 64) den 1 till 5 oktober

Läs mer

Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö

Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö Hur fungerar arbetet på EU-nivå? Hur kan en ändring av direktivet göras? Hur tar expertgruppen fram guiderna? Per-Olov Sjöö 2014-05-14 Möten om leksakers säkerhet Kommitté Expertgrupp Administrativt samarbete

Läs mer

Sekretess inom den civila sjöfarten

Sekretess inom den civila sjöfarten Trafikutskottets betänkande Sekretess inom den civila sjöfarten Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2003/04:58 Sekretess inom den civila sjöfarten. Regeringen föreslår

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Följande sammanställning utgör instruktion till den svenska delegationen.

Följande sammanställning utgör instruktion till den svenska delegationen. 2012-03-14 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED EDITORIAL AND TECHNICAL GROUP OF THE SUB-COMMITTEE ON DANGEROUS GOODS, SOLID CARGOES AND CONTAINERS (E&T 17) HÖLLS 2012-03-07 Närvarande: Mats Hammander, Transportstyrelsen,

Läs mer

Rapport från FSI 17 PROTOKOLL. Tid april 2009

Rapport från FSI 17 PROTOKOLL. Tid april 2009 1 (14) Tillsynsenheten Handläggare, direkttelefon 2009-05-12 : 06.04.18 TSS 2009-1557 Tomas Åström, 011-19 13 32 Rapport från FSI 17 Tid 20-24 april 2009 Plats London Inledning Det sjuttonde mötet med

Läs mer

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018

Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den juli 2018 1 (13) Datum Diarienummer TSS 2018-2173 Handläggare Anna Petersson Rapport från det 5:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 5) den 16-20 juli 2018 Viktigare

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal

Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Konsekvensutredning av förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2009:131 med anledning av reviderat Östersjöavtal Transportstyrelsens

Läs mer

Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler

Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler Peter Andersson, MariTerm AB Väderberoende lastsäkring till sjöss Innehåll - Bakgrund till svenska lastsäkringsregler för sjötransport - Nuvarande

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

Implementering av SMS och SSP i Sverige

Implementering av SMS och SSP i Sverige Implementering av SMS och SSP i Sverige Hur ökar vi flygsäkerheten bortom regelverket? Hur balanserar vi samtidigt mellan tillgänglighet och säkerhet? Vi börjar med SSP State Safety Programme Varje ICAO-stat

Läs mer

Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006

Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006 Guidance on Ecodesign NWI ISO 14006 SIS Projekt miljöledning Årligt möte 25 nov 2008 Willy Karlsson, SIS 2008-11-25 2 NWI Guidance on ecodesign - ISO 14006 Bakgrund? TC 207/SC 1/WG 4 Godkändes våren 2008

Läs mer

Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den juni 2014 i London

Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den juni 2014 i London 1 (7) Datum Rapport från det 112:e mötet med IMO:s Råd (C 112) den 16-19 juni 2014 i London Sammanfattning IMO:s råd, Council, höll sitt 112:e möte (C 112) den 16-19 juni 2014 i London under ledning av

Läs mer

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019

Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 1 (17) Datum Diarienummer TSS 2019-1019 Handläggare Helén Johansson Rapport från det 6:e mötet med IMO:s Sub- Committee on Human Element, Training and Watchkeeping (HTW 6) den 29 april-3 maj 2019 Viktigare

Läs mer

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52

Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment, DE 52 1 (13) Fartygstekniska enheten RAPPORT Handläggare, direkttelefon 2009-04-02 : 06.04.12 TSS 2009-858 Stefan Eriksson, 011-19 12 91 Rapport från det 52a mötet med IMOs underkommitté Ship Design and Equipment,

Läs mer

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen).

Inledning Från SE deltar Mikael Hjort (Ju/L3) samt Anna Bizzozero, Adam Löf och Johan Stenborg (Transportstyrelsen). Rapport 2013-04-28 2014-05-02 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Rättssakkunnige Mikael Hjort Rapport från det 101:a mötet i Internationella sjöfartsorganisationens (IMO)

Läs mer

Introduktion ICAO-EASA.

Introduktion ICAO-EASA. Introduktion ICAO-EASA. SSP= State Safety Program ( krav på stater från ICAO) talar bl.a. om SPI. 1 Info om kommande SMS-krav för POA. Sverige har som medlemsland i ICAO åtagit sig att ta fram ett nationellt

Läs mer

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014

Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 1 (31) Datum Dnr/Beteckning Rapport från IMO s underkommitté Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR 1) 30 juni 4 juli 2014 Sammanfattning NCSR enades bl.a. om: - De förslag om Routeing

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften

Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften Bild 1 Sjö Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften Bild 2 Sjö Allmänt Nästan alla sjömän har varit utsatta för och är medvetna om vilken inverkan och kraft som moder

Läs mer

Tid: 4 8 februari Sverige deltog i arbetsgrupper: Ordföranden B. Elliot (Storbritannien). Ordföranden T. Stemre (Norge)

Tid: 4 8 februari Sverige deltog i arbetsgrupper: Ordföranden B. Elliot (Storbritannien). Ordföranden T. Stemre (Norge) 1 (20) Fartygstekniska enheten Handläggare, direkttelefon Dnr: 050212-07-17505 Tatjana Olson, 011-19 10 43 Rapport från det 12:e mötet med IMO:s underkommitté Bulk Liquids and Gases (BLG 12) Tid: 4 8 februari

Läs mer

W.Doc. 2012/35: IMO - Diplomatic Conference on the safety on fishing vessels (Cape Town, 9-11/10/2012), Commission Staff Working Document

W.Doc. 2012/35: IMO - Diplomatic Conference on the safety on fishing vessels (Cape Town, 9-11/10/2012), Commission Staff Working Document Instruktion 2012-10-05 Näringsdepartementet Transport GB med SB/SAM, Fi/BA, N/RS, L/JFS, M/NM, Ju/L3, UD/FMR avslutad. Konferens om säkerheten på fiskefartyg (1993 års protokoll till Torremolinoskonventionen),

Läs mer

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord Revidering av ISO 9001 Förändringar i ny version av ISO 9001 Det är inte bara ISO 9001 (kraven) som är under översyn utan även ISO 9000 som omfattar Concepts and Terminology. Viktigt att notera är att

Läs mer

Agenda. Tid Aktivitet Föreläsare Åtgång tid 08:30 Registrering vid TS recep. Transport till våning 5.

Agenda. Tid Aktivitet Föreläsare Åtgång tid 08:30 Registrering vid TS recep. Transport till våning 5. Agenda Tid Aktivitet Föreläsare Åtgång tid 08:30 Registrering vid TS recep. Transport till våning 5. Dennis, Jerry och Gun. 30 min. 09:00 Intro. (Agendan, lokaler, m.m.) Dennis / Jerry/Gun 15 min 09:15

Läs mer

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum Remissammanställning 1 (12) Datum TSF 2016-183 s föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:174) om transport av last på fartyg och terminaler som anlöps av fartyg som lastar eller lossar fast bulklast Föreningen

Läs mer

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den januari 2017 i London

Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den januari 2017 i London 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Rapport från det 4:e mötet med IMO:s underkommitté för förhindrande av och åtgärder vid förorening (IMO/PPR 4), den 16-20 januari 2017 i London Viktigare händelser och resultat

Läs mer

Risk Management Riskhantering i flygföretag

Risk Management Riskhantering i flygföretag Risk Management Riskhantering i flygföretag Nytt krav inom ledningssystemet ORO.GEN.200(a)(3) med vidhängande AMC1 ORO.GEN.200(a)(1);(2);(3);(5) Magnus Molitor Transportstyrelsen 1 Riskhantering i sitt

Läs mer

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47) 1 (9) Sjöfart och Samhälle RAPPORT MEPC 47 Handläggare, telefon dnr 050207-0129220 Charlotte Ottosson, 011-191382 Rapport från det 47:e mötet med IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 47)

Läs mer

Genomförande av SSP och SMS i Sverige. Hur ökar vi flygsäkerheten bortom regelverket? Hur balanserar vi mellan produktion och säkerhet?

Genomförande av SSP och SMS i Sverige. Hur ökar vi flygsäkerheten bortom regelverket? Hur balanserar vi mellan produktion och säkerhet? Genomförande av SSP och SMS i Sverige Hur ökar vi flygsäkerheten bortom regelverket? Hur balanserar vi mellan produktion och säkerhet? Vi börjar med SSP State Safety Programme Varje ICAO-stat ska ha ett

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016

Rapport från IMO:s underkommitté för Ships System and Equipment (SSE 3) mars 2016 Mötesanteckningar 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Rapport från IMO:s underkommitté

Läs mer

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS

FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-21 FÖRMÖTE INFÖR SAMMANTRÄDE MED IMO:S SUB-COMMITTEE ON SHIP DESIGN AND EQUIPMENT (DE 54) HÖLLS 2010-10-18 Närvarande: Tryggve Ahlman, Sveriges Redareförening Marina Angsell, Transportstyrelsen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 februari 2015

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 februari 2015 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 februari 2015 18/2015 (Finlands författningssamlings nr 113/2015) Statsrådets förordning om sättande i kraft av ändringarna i bilagan

Läs mer

5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 i London

5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers (CCC 5) den september 2018 i London Instruktion 2018-09-07 Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter, Enheten för marknad och regelverk på transportområdet 5:e mötet med IMO:s underkommitté, Carriage of Cargoes and Containers

Läs mer

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB Nils Andersson, MariTerm AB Utbildningsmaterial - Riktlinjer Utbildningspaket Lathund Mobil-app Handbok Innehållsdeklaration Lv, landsväg Jvg, järnväg Sjö Flyg - Typ: Transportslag: Baserat på: Språk:

Läs mer

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013.

TSFS 2013: kap. beslutade den 21 november 2013. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:131) om transport av förpackat farligt gods på rorofartyg i Östersjön (Östersjöavtalet); TSFS 2013:100 Utkom från

Läs mer

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008

Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 1 (4) Sjöfart och Samhälle Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Marie Alm, 011-19 14 24 Blixtrapport från TCC 58, 10-12:e juni 2008 IMO Technical Cooperation Committee 58 Session ägde rum

Läs mer

STW 44, 29 april-3 maj 2013

STW 44, 29 april-3 maj 2013 TSS 2012-4038 Rapport 1(22) STW 44, 29 april-3 maj 2013 Sammanfattning STW enades om: 1. Följande modellkurser: a. Leader Ship and Teamwork b. Electro-Technical Officer c. Officer in Charge of a Navigational

Läs mer

HTW 1, februari 2014

HTW 1, februari 2014 TSS 2014-29 Rapport 1(20) HTW 1, 17-21 februari 2014 Sammanfattning De viktigaste besluten under HTW 1: 1. Följande modellkurser godkändes: a. Basic Training for Oil and Chemical Tanker Cargo Operations

Läs mer

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018

Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) januari 2018 Rapport 1 (17) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Gabor Szemler Sjö- och luftfartsavdelningen Rapport från IMO:s underkommitté för Ship Design and Construction (SDC 5) 22-26 januari 2018 Viktigare händelser

Läs mer

Luftfartsavdelningen Sektionen för flygutbildning MANUALER VÄLKOMNA EN KORT SAMMANFATTNING AV INNEHÅLLET I RESPEKTIVE MANUAL

Luftfartsavdelningen Sektionen för flygutbildning MANUALER VÄLKOMNA EN KORT SAMMANFATTNING AV INNEHÅLLET I RESPEKTIVE MANUAL MANUALER VÄLKOMNA EN KORT SAMMANFATTNING AV INNEHÅLLET I RESPEKTIVE MANUAL 1 TRAINING MANUAL TM OPERATIONS MANUAL OM QUALITY MANUAL QM 2 TRAINING MANUAL AMC1 ORA.ATO.230 (a) PART 0 AMINISTRATION PART A

Läs mer

Remissyttrande över. erkännande och verkställighet i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap

Remissyttrande över. erkännande och verkställighet i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66)

Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften (TSFS 2015:66) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mattias Hörnquist Sjö och luft Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av ändring av IMDG-föreskriften

Läs mer

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien)

Ordföranden - D. MacRae (Storbritannien) Sjöfartsavdelningen Fartygstekniska enheten Handläggare Tatjana Olson, 011-19 10 43 Ert datum Dnr/Beteckning Er beteckning Rapport från det 14:e mötet med IMO:s underkommitté Bulk Liquids and Gases (BLG

Läs mer

Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1)

Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1) 2014-09-05 Svensk instruktion inför 1:a mötet med IMO:s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 1) Transportstyrelsen höll förmöte 2014-09-03 Närvarande: Andrea Ahlberg, Transportstyrelsen,

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer