Kvalitetsrapport för Junibackens förskoleområde läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport för Junibackens förskoleområde läsåret"

Transkript

1 0 Kvalitetsrapport för Junibackens förskoleområde läsåret GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskolorna Junibacken, Knutsbo och Högberget. Ansvarig förskolechef: Carola Michaelsdotter

2 1

3 2 Innehåll Styrkort KVALITETSARBETE... 2 MÅL... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Medarbetarperspektivet... 3 Ekonomiperspektivet... 6 RESULTAT... 7 KUNSKAPER, ELEVERS ANSVAR OCH INFLYTANDE, SKOLA HEM, ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN, BEDÖMNING OCH BETYG... 7 Barnperspektivet... 7 NORMER OCH VÄRDEN, SKOLA OCH HEM Processperspektivet... 10

4 Lust att lära och att utvecklas i en trygg miljö präglad av hänsyn och respekt. STRATEGISKT MÅL STYRTAL VAD SOM MÄTS Resultat Måltal Styrkort Förskolechef på Junibackens förskoleområde AKTIVITETER/ÅTGÄRDER Resultat Barnperspektiv Barn och vuxna får sitt lärande format efter sina förutsättningar, behov och kunskapsnivåer med delaktighet och kreativitet Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn ges möjligheter att prova på, uppleva och lära i förskolan Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn får stöd och hjälp i sin utveckling Andelen barn som upplever att de har inflytande i förskolan Andelen vårdnadshavare som på utvecklingssamtalet får veta hur mitt barn utvecklas i förskolan 99 % 99 % 97 % 93 % Behåll Behåll Öka/behåll Öka Ge förutsättningar för att kontinuerlig information når ut från respektive avdelning med relevant innehåll. Informera om vårt barnhälsoarbete under föräldramötet. Ge goda förutsättningar för möten med fokus på verksamhetsutveckling i relation till barnens behov och intressen. Stötta arbetet med att jobba i mindre barngrupper. Processperspektiv Skolan och IFO samverkar i insatser för barn och deras familjers välmående och behov av stöd. Miljön i nämndens verksamheter präglas av trygghet, hänsyn och respekt. Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn är tryggt i förskolan Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn trivs i förskolan Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn bemöts respektfullt av personalen Andelen vårdnadshavare som känner sig välkomna i förskolan Andelen barn som känner sig välkomna i förskolan 99 % 99 % 100 % 98 % 100 % 100 % Behåll Behåll Öka Behåll Göra verksamhetsbesök som syftar till verksamhetsutveckling (förhållningssätt, miljö, rutiner mm). Kontinuerlig kompetensutveckling med fokus på värdegrundsarbetet till all personal via Lilla pedagoggruppen. Ha en dialog med vårdnadshavarna angående aktualiteter på förskolorna.

5 2 Medarbetarperspektiv Ekonomiperspektiv Ett gott ledarskap och medarbetarskap med rätt kompetens präglar verksamheten. Budget i balans genom strategiska prioriteringar Andelen nöjda medarbetare 47 % (2015) Öka Ta tillvara på personalens kunskaper och erfarenheter. Andelen personal med pedagogisk högskoleutbildning 58 % Öka (på Hgb Lyfta fram goda exempel både internt och externt. fsk/kattfot en). Ge pedagogerna tid för sina uppdrag. Tala gott om förskolan utåt. I möjligaste mån rekrytera förskollärare. Hålla regelbundna och strukturerade medarbetar- och lönesamtal. Hålla regelbundna och väl förberedda APT. Samverka med specialpedagog och arbetslag. Budget i balans I balans Månatliga budgetuppföljningar. Göra personalen delaktig i de ekonomiska förutsättningar som gäller för förskolan. Värna om personalen.

6 2 MÅL Förskolechefens kvalitetsrapport för läsåret innehåller en bedömning av i vilken mån de nationella målen i läroplanen (Lpfö 98) för förskolan uppnåtts samt vilka åtgärder som rektor avser att vidta för att utveckla kvaliteten inom verksamheterna. Kommunens ansvar, som huvudman för utbildningen, är att stödja verksamheterna i deras uppdrag och arbete med de nationella målen. Ludvika kommun/ social- och utbildningsnämnden beskriver sitt ansvarstagande och sina ambitioner för utbildningsverksamheten i Social- och utbildningsplanen för perioden I den formuleras politikernas viljeinriktning som strategiska mål: KVALITETSARBETE Under läsåret har ett förankringsarbete pågått för att utveckla målstyrningen som metod; att tillsammans med personalen enas om inriktningen för verksamheten och att hålla koll på att riktningen följs. För detta ändamål används målstyrningsverktyget balanserade styrkort (BSK) med de fyra perspektiven: barn- och vuxen, process, medarbetare, ekonomi. Styrkort användas på alla nivåer och i alla verksamheter inom nämndens ansvarsområden. Styrkorten visar var vi är, vart vi ska och hur vi tar oss mot målet. Barn och vuxna får sitt lärande format efter sina förutsättningar, behov och kunskapsnivåer, med delaktighet och kreativitet. Skolan och IFO samverkar i insatser för barn och deras familjers välmående och behov av stöd. Miljön i nämndens verksamheter präglas av trygghet, hänsyn och respekt. Ett gott ledarskap och medarbetarskap med rätt kompetens präglar verksamheten. Budget i balans genom strategiska prioriteringar Följande kvalitetsrapport är en resultatsammanställning med fördjupad analys utifrån förskolechefens styrkort. Underlag för sammanställningen är resultat hämtade från: SCB- statistik Motorikkartläggning förskoleklass höstterminen Personalens självvärdering BRUK Läsåret Personal, elev- och föräldraenkäter Uppföljning och utvärdering av områdets likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Medarbetarenkät 2014 Junibackens förkola i centrala Ludvika

7 3 FÖRUTSÄTTNINGAR Medarbetarperspektivet Under läsåret fanns totalt 163 barn inom förskoleområdets verksamhet: 63 barn på förskolan Junibacken 59 barn på förskolan Knutsbo 40 barn på förskolan Högberget Ett gott ledarskap och medarbetarskap med rätt kompetens präglar verksamheten. Förskolan Andelen personal med pedagogisk högskoleexamen Barngrupp, antal barn per avdelning, kommunal regi Personaltäthet, antal barn per årsarbetare Området/ Kommunen Riket enheten 58 % 51 % 48 % 20,25 18,4 16,8 5,79 (5,4 inkl två resurser). 5,4 5,3 Källa: Skolverkets databas Jämförelsetal gällande för Förskolechefens analys Hur blev det? Vi håller fortfarande en relativ hög nivå på personal med pedagogisk högskoleexamen. Vi har haft 1-3 personal per avdelning med relevant högskoleexamen. Våra barngrupper snittar på 20,25 barn per barngrupp vilket är en relativt hög siffra. I praktiken så består avdelningarna av barn. Önskemål om att få skriva ner antalet platser på Knutsbo och Junibackens förskolor har avslagits med hänvisning till en generell platsbrist i kommunen. Personaltätheten upplevs som relativt god när all personal är på plats, dock så återkommer signalerna om att vi har för stora barngrupper. Mer personal är inte lösningen, utan färre barn eftersom vistelseytan är densamma.

8 4 Var är vi? Förskolan Junibacken Personalgruppen trivs med sin arbetsplats, de upplever dock att förutsättningarna för en god verksamhet stundvis är otillräckliga. Det som upplevs otillräckligt är personalens delaktighet och inflytande till förskoleövergripande beslut samt att det är för många barn på en för liten yta. Förskolan Knutsbo Knutsbo förskola har nöjda medarbetare. Arbetslaget karaktäriseras av värme och sammanhållning. Det råder en god utvecklingsanda. Dock så vittnar personalen om ett stressigt arbete där många av barnen har långa dagar, vilket resulterar i att under tidiga mornar och sena eftermiddagar är det lite skralt med personal. Förskolan Högberget Detta är vår lilla förskola med tre respektive fyra personal på de två avdelningarna. Här har hälften av våra barn annat modersmål än svenska. Under kommande läsår så kommer vi att ha en somalisk/arabisktalande personal på äldrebarnsavdelningen för att kunna stimulera fler barns språkutveckling. I och med det så kommer siffran för antal barn per årsarbetare att minska. Under året har vi haft mycket sjukskrivningar bland personalen, mer på Kattfoten än på Lejontassen. På Kattfoten har det resulterat i olika vikarier och en barngrupp som inte har varit helt trygg. Andra hälften av vårterminen så har läget stabiliserats då vi kunde trygga upp verksamheten med förutom den ordinarie personalstyrkan, även två stycken långtidsvikarier. En av långtidsvikarierna har fått förlängning även under kommande hösttermin vilket känns bra för verksamheten. Nackdelen är dock att till hösten har vi ingen personal med pedagogisk examen på Kattfoten. Gemensamt för förskolorna är att vi har en specialpedagog kopplat till oss. Hon gör verksamhetsbesök, ger feedback, tittar på utvecklingsmöjligheter och deltar vid barnhälsoteamsmöten fyra ggr/år. Hon är också inkopplad i diskussioner som handlar om vår organisation. Sedan ett år tillbaka organiserades en grupp pedagoger, sk Lilla pedagoggruppen. Syftet med det var och är att vi ska diskutera pedagogik. Vi har utgått från situationer som kan uppkomma i verksamheten, förskoleinriktade tidningsartiklar, värdegrunden mm. Representanterna i lilla pedagoggruppen håller därefter en gruppträff i sitt arbetslag på respektive förskola som är ämnad för att bidra till ökad kompetens för alla våra medarbetare. Ämnet för den träffen är då samma ämne som hölls under det föregående Lilla pedagoggruppsmötet. Gruppträffarna är uppskattade och givande anser personalen, dock så har de tagit för mycket tid i anspråk. Till kommande läsår så minskar vi tiden från 60 minuter till cirka minuter.

9 5 Vart ska vi? - Minst en förskollärare måste tillsättas på Högbergets förskola/kattfoten. - Antalet nöjda medarbetare ska öka. Förskolechefens åtgärder läsåret Hur gör vi? - Ta tillvara på personalens kunskaper och erfarenheter. - Lyfta fram goda exempel både internt och externt. - Ge pedagogerna tid för sina uppdrag. - Tala gott om förskolan utåt. - I möjligaste mån rekrytera förskollärare. - Hålla regelbundna och strukturerade medarbetar- och lönesamtal. - Hålla regelbundna och väl förberedda APT. - Samverka med specialpedagog och arbetslag.

10 6 Ekonomiperspektivet Budget i balans genom strategiska prioriteringar Förskolechefens analys Hur blev det? Året slutade med budgeten i balans. Var är vi? Under hösten 2015 blev det ordentliga ekonomiska åtstramningar från förvaltningsledningen vilket hjälpte mig att nå en budget i balans. Det var dock en tidsperiod som inte var främjande för vår verksamhetsutveckling. Mycket av personalens planerings- och mötestider blev inställda för de skulle täcka upp för frånvarande personal i barngrupperna. Strikta restriktioner rådde kring vikarieanskaffning och inköp. Personalen mådde inte bra då. Under våren 2016 har ekonomin varit i balans och årsprognosen ser god ut. Anledningen till detta är för att jag göra månatliga budgetuppföljningar samt reglerar personaltätheten i relation till behovet i den mån det går. Vart ska vi? Budget i balans. Förskolechefens åtgärder läsåret Hur gör vi? - Månatliga budgetuppföljningar. - Göra personalen delaktig i de ekonomiska förutsättningar som gäller för förskolan. - Värna om personalen.

11 7 RESULTAT Rektorn ansvarar för enhetens kvalitetsarbete och att det finns förutsättningar att bedriva och utveckla utbildningen utifrån de nationella målen och riktlinjerna Personalen ansvarar för att bedriva ett kvalitetsarbete som skapar förutsättningar för varje elev att utvecklas så lång som möjligt i förhållande till de nationella målen (Allmänna råden för systematiskt kvalitetsarbete s 13.) KUNSKAPER, ELEVERS ANSVAR OCH INFLYTANDE, SKOLA HEM, ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN, BEDÖMNING OCH BETYG Barnperspektivet Barn får sitt lärande format efter sina förutsättningar, behov och kunskapsnivåer, med delaktighet och kreativitet. Styrtal Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn ges möjligheter att prova på, uppleva och lära i förskolan. Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn får stöd och hjälp i sin utveckling. Andelen barn som upplever att de har inflytande i förskolan. Andelen vårdnadshavare som på utvecklingssamtalet får veta hur mitt barn utvecklas i förskolan. Resultat läsåret Måltal läsåret Resultat läsåret % Öka 99 % 89 % Öka 99 % 61 % Öka 97 % 89 % Öka 93 %

12 8 Förskolechefens analys Hur blev det? Skillnaden gentemot resultatåret dessförinnan är att varje avdelning bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete genom att 3-4 gånger i månaden samtala om vad som har fungerat bra respektive mindre bra i förhållande till styrdokumenten samt följa upp föregående protokoll. Information om vilka förmågor barnen tränar på just nu och hur de gör det går ut minst en gång i månaden till vårdnadshavarna. All ordinarie personal är inne i Unikum och arbetar idag, samtliga har gjort minst en lärlogg under året och vi är på väg att få bra flyt i dokumentationsarbetet. Fortfarande så ser jag utvecklingsbehov vad gäller att dokumentera analyser. De flesta av våra vårdnadshavare har tittat in i sitt/sina barns Unikumutrymme. Samtliga utvecklingssamtal har utgåtts från samtalsmallen i Unikum och flertalet av samtal har skötts med stöd av en dator eller lärplatta. Vi har fått upp antalet svarande vårdnadshavare genom att erbjuda att svara på vårdnadshavarenkäten i samband med vårens utvecklingssamtal. Var är vi? Under året har vi haft ett gemensamt fokusområde som vi också delar med resterande förskolor i Ludvika Kommun språkutveckling. Varje avdelning har jobbat med sitt/sina valda teman utifrån barnens intressen. Sånger, djur, figurer, naturen och drama har präglat verksamheterna. Språkutvecklingen har också noga följts upp på de barnen vi hör har ett eftersatt språk. I de svåraste fallen har handlingsplaner för dessa barn skrivits. Övergripande så upplever jag att det har hänt något positivt i pedagogernas medvetande vad gäller hur vi pratar med barnen. Detta blev tydligt efter att vi hade haft en föreläsare vid namn Veli Tuomela, förskolekonsult, här som undervisade om hur vi lär barn språk. Entusiasm kring att namnge saker och händelser med rätt begrepp växte. För att mäta om vi kunde se något resultat på årets språkarbete så använde vi oss av skolverkets skattningsverktyg BRUK 3.6 Förskolan stimulerar och utmanar barns utveckling och lärande. Enkäten har varje enskild avdelning gjort vid två tillfällen under året, juni -15 samt jan -16. På en fyrgradig skattningskala så låg medelvärdet vid båda tillfällena på nivå tre (där fyra är bäst). Utvecklingen var marginell mellan de två skattningstillfällena, även skillnaderna mellan avdelningarna gjorde sig heller inte speciellt märkbara. De påståendena som majoriteten av avdelningarna hade skattat sig högst på var Vi lyssnar aktivt till det barnen säger och är lyhörda för att alla barn kommer till tals, samt Vi uppmuntrar och

13 9 stimulerar alla barn att bygga, skapa, konstruera och handskas med redskap, för att få konkreta upplevelser av form, volym, tyngd och storleksrelationer. Enkätsvaren från vårdnadshavarna och detta skattningsresultat ger en samstämmig bild av verksamheterna. I juni i år ingick Ludvika kommuns förskolor i ett samarbete med två forskare från Dalarnas högskola, Tarja Alatalo och Desirée Von Ahlefeld Nisser. Under ledning av dem så kommer en större del av våra förskollärare få fortbildning inom området barns språkutveckling. En del av avdelningarna har jobbat en del med naturvetenskap via våra NTA lådor under året. Dessa arbeten har alltid varit uppskattade bland barnen. I personalens utvärderingar kan jag utläsa att de som inte har arbetat med detta har en ambition att få fart på det arbetet till hösten. Nästan all personal har gått fler än en kurs inom NTA området hittills. Vart ska vi? Vi ska satsa på att behålla våra goda resultat och eventuellt öka barnens inflytande i verksamheten något. (Bra hade det kanske varit ifall jag också vill sätta upp som mål att öka andelen vårdnadshavare som på utvecklingssamtalet får veta hur sitt barn utvecklas på förskolan. Anledningen till ett icke 100 % resultat beror på flera personalsjukskrivningar på samma avdelning i utvecklingssamtalstider vilket resulterade i att många av samtalen blev uppskjutna till efter sista inlämningsdatum för vårdnadshavarenkäten). Förskolechefens åtgärder läsåret Hur gör vi? - Ge förutsättningar för att kontinuerlig information når ut från respektive avdelning med relevant innehåll. - Informera om vårt barnhälsoarbete under föräldramötet. - Ge goda förutsättningar för möten med fokus på verksamhetsutveckling i relation till barnens behov och intressen. - Stötta arbetet med att jobba i mindre barngrupper.

14 10 NORMER OCH VÄRDEN, SKOLA OCH HEM Processperspektivet Skolan och IFO samverkar i insatser för barn och deras familjers välmående och behov av stöd. Miljön i nämndens verksamheter präglas av trygghet, hänsyn och respekt. Styrtal Resultat läsåret Måltal läsåret Resultat läsåret Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn är tryggt i förskolan. 94 % 100 % 99 % Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn trivs i förskolan. 98 % Behåll 99 % Andelen vårdnadshavare som upplever att deras barn bemöts respektfullt av personalen. 96 % Behåll 100 % Andelen vårdnadshavare som känner sig välkomna i förskolan. 94 % Öka 98 % Andelen barn som känner sig välkomna i förskolan. 97 % Behåll 100 % Förskolechefens analys Hur blev det? Resultatet blev generellt inom området lite bättre än vad jag hade satt som mål. Var är vi? På alla tre förskolor arbetar vi aktivt med värdegrunden, dvs hur vi möter varandra och är med varandra. Arbetet sker på flera plan, - dels genom att alla som jobbar i vår verksamhet är med och utarbetar likabehandlingsplanen en gång om året genom att läsa igenom den och tycka till om eventuella förändringar. - Dels genom att vara delaktig i utformningen av ett arbetslagskontrakt där man enas om trivselregler på avdelningen. - Dels genom att aktivt delta på arbetslagsträffarna då förhållningssätt och värdegrund brukar finnas med på agendan. - Dels under veckomöten prata om sådant som exempelvis relationer till/mellan barn, vårdnadshavare och/eller personal som inte fungerar i syfte att hitta lösningar och åtgärda. Resultaten visar på en mycket hög andel vårdnadshavare som upplever att personalen har ett gott bemötande gentemot dem och sitt/sina barn. Detta stämmer överens med personalens uppfattning angående kundrelationerna med, vilket talar sitt tydliga språk om att vi har serviceinriktad personalgrupp som sätter barn och vårdnadshavare i främsta rummet vid mötet.

15 11 Vart ska vi? Vi ska behålla våra goda resultat samt sträva efter att 100 % av vårdnadshavarna känner sig välkomna i förskolan. Förskolechefens åtgärder läsåret Hur gör vi? - Göra verksamhetsbesök som syftar till verksamhetsutveckling (förhållningssätt, miljö, rutiner mm). - Kontinuerlig kompetensutveckling med fokus på värdegrundsarbetet till all personal via Lilla pedagoggruppen. - Ha en dialog med vårdnadshavarna angående aktualiteter på förskolorna.

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Knutsbo skola grundskola åk 1-4 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll Styrkort 2016-2017...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15. Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter

Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15. Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter 0 Kvalitetsrapport för förskolan Indianberget läsåret 2014-15 Ansvarig förskolechef Carola Michaelsdotter 1 2 Innehåll Styrkort 2014-2015... 1 KVALITETSARBETE... 2 MÅL... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Medarbetarperspektivet...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Kvalitetsrapport för skolområdet Grangärde- Säfsen läsåret

Kvalitetsrapport för skolområdet Grangärde- Säfsen läsåret 0 Kvalitetsrapport för skolområdet Grangärde- Säfsen läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Nyhammars och Sunnansjö förskolor Ansvarig förskolechef Ulrika N Eriksson 1 Innehåll Styrkort 2014-2015...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 1 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskola åk 7-9 Göran Törnqvist, rektor & Ann- Sofie Gunnarsson, biträdande rektor. 2 Innehåll KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkskolan 4-6

Kvalitetsrapport för Kyrkskolan 4-6 0 Kvalitetsrapport för Kyrkskolan 4-6 Läsåret 2015-2016 Gällande för verksamheten i Kyrkskolan åk 4-6 Ansvarig rektor Sara Pernolf 1 Innehåll Styrkort 2016-2017, Kyrkskolan 4-6... 2 MÅL... 4 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014

Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 Kvalitetsrapport för Håksberg/Sörviks förskoleområde läsåret 2013-2014 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Håksbergs förskola Ansvarig förskolechef Lena Hellman Innehåll KVALITETSARBETE... 0 MÅL... 0 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERK- SAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-3 fritidshem Ansvarig rektor Eva Valtonen 1 2 Innehåll Styrkort 2016-2017... 1

Läs mer

Kvalitetsrapport för Öppna Förskolan på Familjecentralen Villgott läsåret

Kvalitetsrapport för Öppna Förskolan på Familjecentralen Villgott läsåret Kvalitetsrapport för Öppna Förskolan på Familjecentralen Villgott läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN på Öppna Förskolan på familjecentralen Villgott Ansvarig förskolechef Lena Hellman 1 Innehåll

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2012-13 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskolan åk 4-6 Lo Ansvarig rektor Ann-Katrin Bohman 1 Innehåll Styrkort 2013-2014... 1 KVALITETSARBETE... 2

Läs mer

Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret

Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träning Ansvarig rektor Lena Risberg Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 MÅL... 3 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskola åk 7-9 Ansvarig rektor Göran Törnqvist 1 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE... 2 MÅL... 2

Läs mer

Kvalitetsrapport för Vasa Förskoleområde, Ludvika kommun

Kvalitetsrapport för Vasa Förskoleområde, Ludvika kommun LUDVIKA SOCIAL- KOMMUN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017- Kvalitetsrapport för 2016-2017 Vasa Förskoleområde, Ludvika kommun Innehåll Inledning och mål... 5 Kvalitetsarbete... 5 Social och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret 2013-14

Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret 2013-14 Kvalitetsrapport för grundsärskolan läsåret 2013-14 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träning Ansvarig rektor Lena Risberg Innehåll Styrkort 2014-2015... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Marnäs förskoleområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Marnäs förskoleområde läsåret 2014-15 0 Kvalitetsrapport för Marnäs förskoleområde läsåret GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskolorna Biskopsnäset och Hillängen Ansvarig förskolechef Lars-Erik Bång 1 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15 0 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Blötbergets skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor åk F-6 Ann-Katrin Bohman Ansvarig

Läs mer

Kvalitetsrapport för Vasa-Kyrk förskoleområde läsåret

Kvalitetsrapport för Vasa-Kyrk förskoleområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Vasa-Kyrk förskoleområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Förskolan Stensveden Förskolan Magneten Förskolan Pluto Förskolan Lärkan Ansvarig förskolechef Margareta Jansson

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret [Skriv text] Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2013-14 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Blötbergets skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor åk 1-6 Ann-Katrin Bohman

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2013-14

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2013-14 0 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2013-14 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskolan åk 4-6 Ansvarig rektor Ann-Katrin Bohman Sida 1 av 12 Innehåll Styrkort 2014-2015... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkskolan läsåret 2012-13

Kvalitetsrapport för Kyrkskolan läsåret 2012-13 0 Kvalitetsrapport för Kyrkskolan läsåret 2012-13 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskolan åk 4-6 samt fritidshemmet Ansvarig rektor Sara Lindell 1 Innehåll Styrkort 2013-2014... 1 KVALITETSARBETE... 2

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Beslut för förskola. i Ludvika kommun

Beslut för förskola. i Ludvika kommun Beslöt f - ' Skolinspektionen Dnr 43-2013:276 Ludvika kommun social.utbildning@ludvika.se Beslut för förskola i Ludvika kommun Skolinspektionen, Box 23069,104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Kvalitetsrapport och verksamhetsplan för Håksberg, Magneten och Sörviks förskoleområde Ludvika kommun

Kvalitetsrapport och verksamhetsplan för Håksberg, Magneten och Sörviks förskoleområde Ludvika kommun LUDVIKA SOCIAL- KOMMUN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018 Kvalitetsrapport 2017-2018 och verksamhetsplan 2018-2019 för Håksberg, Magneten och Sörviks förskoleområde Ludvika kommun Innehåll Tidigare styrkort...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. Orgona förskola, Wåga & Wilja AB, Reggio Emilia inspirerad filosofi

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. Orgona förskola, Wåga & Wilja AB, Reggio Emilia inspirerad filosofi År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Orgona förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Orgona förskola,

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Muskötens förskola Förskola Musköten Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår Benjamins förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår Benjamins förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2015-2016 Benjamins förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Leila Tahvanainen Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har ordet

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2013/2014 Vi har höga förväntningar på oss själva och barnen. Vi erbjuder barnen en god pedagogisk verksamhet, där omsorg,

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Västanvinden 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Västanvinden 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Köpings kommun Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Läsår 2015 2016 Josefin Gardh, Therese Jakobsson, Sukanya Vikman, Frida Uppsäll 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer