ODIN Emerging Markets. Årskommentar 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ODIN Emerging Markets. Årskommentar 2015"

Transkript

1 ODIN Emerging Markets Årskommentar 2015

2 Fondens portfölj

3 ODIN Emerging Markets december 2015 Avkastning senaste månaden och i år Fonden hade en avkastning på -5,1 procent den senaste månaden. Avkastningen för fondens referensindex under samma tidsperiod var -5,7 procent. Fonden har haft en avkastning på -3,1 procent i år. Avkastningen för fondens referensindex under samma tidsperiod var -7,7 procent. Köp och försäljning i fonden, senaste månaden och i år Den senaste månaden har vi sålt aktier i Atlas Copco och Nordson och köpt aktier i Lion Breweries. I år är de största ändringarna i portföljen att vi köpt aktier i Alicorp, HDFC Bank och Unilever och sålt aktier i Syngenta, Atlas Copco och Nordson. Bidragsgivare, senaste månaden och i år De bästa bidragsgivarna till denna månads avkastning var Telekomunikasi Indonesia och Hartalega. De bolag som bidrog minst till avkastningen denna månad var MTN Group och Bidvest. I år är de bästa bidragsgivarna Syngenta och Hartalega. I år är de bolag som bidragit minst till avkastningen Nampak och MTN Group.

4 ODIN Emerging Markets december 2015 Prissättning av fonden Fonden prissätts till 14,8 gånger de kommande 12 månadernas resultat. Fonden ger en direktavkastning på 3,1 procent. Mätt mot bokfört egenkapital prissätts fonden till 3,3 gånger. Innehaven i fonden har en genomsnittlig avkastning på eget kapital på 19,8 procent. Prissättning av aktiemarknaden i tillväxtländer - MSCI Daily TR Net EM USD Marknaden prissätts till 11,1 gånger de kommande 12 månadernas resultat. Marknaden ger en direktavkastning på 3,0 procent. Mätt mot bokfört egenkapital prissätts marknaden till 1,3 gånger. Bolagen i MSCI Daily TR Net EM USD har en genomsnittlig avkastning på eget kapital på 9,8 procent.

5 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 Marknadskommentar När vi gick in i 2015 hade vi två år bakom oss med sämre utveckling för tillväxtmarknaderna än utvecklade marknader. Även om man ska vara försiktig med att dra alla tillväxtmarknader över en kam, finns vissa gemensamma nämnare som förklarar den svaga utvecklingen. Fallande råvarupriser har satt press på handelsbalansen i många råvaruexporterande länder och synliggjort behovet av strukturella reformer. Detta har åter skapat osäkerhet kring internationella investerares vilja att låna ut pengar till tillväxtekonomier, särskilt nu som centralbanken i USA börjat höja räntan. Låg efterfrågan från Europa och USA i kölvattnet av finanskrisen, kombinerat med lägre tillväxt i Kina, har också bidragit till svagare utveckling i tillväxtekonomierna. Den här trenden höll i sig under Mycket tyder på att Kinas övergång till en konsumtionsdriven ekonomi hämmar tillväxten och kinesiska myndigheter ligger i för att stimulera ekonomin. De flesta råvarupriserna fortsatte att falla under Den 16 december kom så äntligen den väntade räntehöjningen i USA. Medan de låga oljepriserna är positiva för tillväxtmarknaderna kommer länder som Ryssland att stöta på patrull om oljepriset ligger kvar på dagens nivåer. Brasilien påverkas också negativt av lägre oljeinvesteringar som kommer ovanpå den omfattande korruptionsskandalen i Petrobras, politisk kris och ett skenande budgetunderskott. Problemen i Brasilien ledde till en kraftig försvagning av realen under Vi såg också en betydande valutaförsvagning på många andra marknader. Svagast var den sydafrikanska, turkiska, malaysiska och ryska valutan. Om vi tittar på avkastningen på tillväxtmarknaderna står det klart att investerarna inte heller 2015 såg på den makroekonomiska och politiska osäkerheten med blida ögon. I norska kronor mätt låg indexet MSCI Emerging Markets på ungefär samma nivå som vid början av året. Värderingen av tillväxtmarknaderna ligger också oförändrad på omkring elva gånger nästa års resultat (P/E), vilket är en bra bit under mogna marknader med P/E-tal på drygt 15. Det är viktigt att notera att den genomsnittliga prissättningen döljer stora prisskillnader mellan olika länder och branscher. Investerare är villiga att betala betydligt mer för konsumtionsoch hälsorelaterade aktier samt för bolag i länder med politiska och makroekonomiska förutsättningar för god tillväxt och värdeskapande. Exempel på sådana länder är Indien, Filippinerna och Mexiko.

6 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 Jakten på bra bolag Oberoende av den politiska och makroekonomiska utvecklingen fortsätter vi att leta efter bra bolag på tillväxtmarknaderna. Med bra bolag menar vi bolag med starka marknadspositioner och ett långsiktigt konkurrensförsprång. Skrapar man tillväxtmarknaderna på ytan hittar man dynamiska ekonomier med en snabbt växande medelklass där urbanisering och teknisk utveckling driver fram stora förändringar i konsumenternas beteende. Bolag som dragit nytta av den här dynamiken för att bygga starka varumärken och utveckla en effektiv distribution av sina varor och tjänster till de nya konsumenterna på dessa marknader, skapar värde och god tillväxt. En annan framgångsfaktor är att ha en ledning och ägarstruktur som arbetar för hållbar tillväxt och värdeskapande som kommer alla aktieägare till godo. Vi har både dåliga och bra erfarenheter av hur viktigt det är att investera i bolag med god ägarstyrning, som kan verkar fritt från politisk inblandning och utan en dominerande ägare som drivs av andra intressen än god avkastning för alla aktieägare. En viktig förklaring till varför hög ekonomisk tillväxt inte nödvändigtvis leder till lika hög avkastning på aktiemarknaden kan vara svaga institutioner och dåliga ramvillkor för företagen, vilket utgör ett hinder för effektiv kapitalallokering i många branscher. Kina är på många sätt ett exempel på detta präglades av hög volatilitet på många börser på tillväxtmarknaderna, vilket påminner oss om vikten av att tänka långsiktigt och fokusera på den underliggande fundamentala utvecklingen i de bolag vi investerar. På kort sikt kan aktiernas prissättning svänga mycket, medan det på längre sikt är bolagens förmåga att skapa värde som driver aktiekursen. Med en långsiktig strategi kan man utnyttja oroliga tider till att köpa aktier med bra grundläggande utveckling till ett lågt pris.

7 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 Året som gått de största händelserna I maj kom en glad överraskning när amerikanska Monsanto la ett bud på Syngenta, den schweiziska producenten av växtskyddsmedel. Vi uppfattade budet som attraktivt och blev förvånade när Syngentas ledning och styrelse valde att avböja det. På grund av osäkerheten kring detta valde vi att sälja våra aktier på marknaden. Kort efter försäljningen blev det känt att Monsanto drog tillbaka budet. Syngenta bidrog näst bäst till avkastningen i fonden under året. På första plats hittar vi den malaysiska tillverkaren av gummihandskar, Hartalega. Efterfrågan på engångshandskar växer starkt globalt till följd av ökat fokus på bättre hygien och minskad smittöverföring i livsmedelsbranschen och vårdsektorn. Hartalega är en global kostnadsledare som investerat stort i ökad kapacitet, en strategi som nu börjar bära frukt. På listan över de största bidragen återfinns också det chilenska bryggeriet CCU. Efter den klena kursutvecklingen 2014 orsakad av den svaga ekonomiska situationen i Chile, fallande valutakurs och skatteökningar, överraskade CCU med goda resultat under årets tre första kvartal. Bolaget ökade stabilt sina volymer och marginaler. I två av våra sydafrikanska investeringar gick utvecklingen dessvärre snett under Telekomoperatören MTN fick i oktober en bot på 5,2 miljarder dollar av de nigerianska myndigheterna. Bolaget anklagades för att ha dröjt med att avaktivera oregistrerade SIM-kort, vilket man ålagts som ett led i kampen mot kriminalitet och terrorism i Nigeria. Boten minskades sedermera till 3,9 miljarder dollar men MTN har ändå valt att gå till rätten med detta då man inte anser att boten har stöd i nigeriansk lagstiftning. Aktien gick ned med 30 procent under 2015 i sydafrikanska rand mätt. Nampak, som tillverkar förpackningar till mat- och dryckesindustrin på den afrikanska kontinenten har också haft en svag kursutveckling i år. Tillväxten i Angola och Nigeria, två viktiga marknader för Nampak, har varit något avtagande samtidigt som man haft problem med renoveringen av produktionslinjer i Sydafrika. Vi menar att Nampaks strategi att investera kassaflöden genererade i Sydafrika i afrikanska marknader med högre tillväxt är en bra långsiktig strategi. Vi räknar med bättre lönsamhet i Sydafrika framöver och den ökade konsumtionen av öl och mineralvatten fortsätter att bjuda på stora tillväxtmöjligheter för Nampak i flera afrikanska länder.

8 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 Största ändringarna i fonden under 2015 Vi fortsatte att öka inslaget av bolag med starka marknadspositioner och stadigt växande efterfrågan på produkter. Många av dessa bolag saluför konsumtionsvaror som livsmedel, öl, vård- och hushållsprodukter. I mars köpte vi aktier i peruanska Alicorp som säljer en rad olika matvaror såsom pasta, matolja och såser vid sidan av djurfoder och vårdprodukter. Många av bolagets produkter är marknadsledande i Peru. Vi hade följt bolaget länge när en köpmöjlighet uppenbarade sig efter att bolaget drabbats av en förlustaffär orsakad av en trader som gått utanför sitt mandat. Dessutom har bolaget omvandlat en del av sin skuld från dollar till peruanska sol, vilket ökar räntebelastningen i bolaget medan valutarisken minskas. Vi ser förlustaffären som en engångshändelse och menar att skuldsituationen är under kontroll. Med tanke på att den underliggande verksamheten varit stabil under perioden anser vi att bolagets goda långsiktiga utsikter inte avspeglas i aktiekursen. Hösten 2014 begav vi oss till Filippinerna för att träffa livsmedelsföretaget Universal Robina. Filippinerna har upplevt en stark ekonomisk tillväxt sedan införandet av viktiga reformer 2010, och 70 procent av bruttonationalprodukten är idag konsumtionsrelaterad. Robina är marknadsledande inom snacks, kex och dryck på Filippinerna och har expanderat till länder som Vietnam, Thailand och Indonesien med god framgång. Vi köpte aktier i Universal Robina i september. Vi tog också in tre ölbryggerier i fonden I juni köpte vi aktier i brasilianska Ambev. Efter en period av flat kursutveckling till följd av den svaga makroekonomiska utvecklingen i Brasilien, hamnade prissättningen av aktien på en attraktiv nivå. Ambev har en marknadsandel på över 70 procent i Brasilien och har kunnat uppvisa en jämn prisutveckling och ökad försäljning av de dyrare ölsorterna, även i ekonomiskt svåra tider. Vidare lyfte vi in Carlsberg Brewery Malaysia i fonden. Bolaget som ägs av danska Carlsberg har en marknadsandel på cirka 50 procent i Malaysia. Carlsberg Malaysia levererar hög avkastning på sitt kapital och god tillväxt till ett rimligt pris. Det finns ett starkt samband mellan ekonomisk tillväxt och konsumtionen av öl. En mer välmående medelklass konsumerar mer öl och är som regel mer medveten om vilket märke de väljer. Dessutom ser vi att ölbryggerier med stora marknadsandelar gärna mer än 50 procent levererar mycket god lönsamhet över tid. Lion Breweries på Sri Lanka har en marknadsandel på över 80 procent i en snabbt växande ekonomi. Vi köpte aktier i bolaget i december.

9 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 I september begav vi oss till Indien. Där träffade vi HDFC Bank som är den största privatägda banken i Indien. I Indien är det bara fyra procent av befolkningen som får in sin lön på ett bankkonto och endast 14 procent som sparar på ett finansiellt institut*. Detta innebär en betydande tillväxtpotential för indiska banker. HDFC har ett brett filialnätverk och var tidigt ute med digitala banklösningar. Till skillnad från de statligt ägda bankerna har HDFC minimal exponering mot utbyggnad av kraftproduktion, infrastrukturprojekt och gruvdrift, områden med många problemlån, och har i stället byggt upp en välskött verksamhet inom privatsegmentet. HDFC har ökat sitt resultat med 25 procent om året de senaste tio åren, och givet den låga penetrationen för banktjänster i Indien ser vi för oss en stark tillväxt framöver. Under det gångna året ändrade vi sammansättningen av investeringar i bolag som är börsnoterade i USA och Europa. Vi har sålt Nordson och Atlas Copco till förmån för mer konsumentinriktad exponering genom Unilever. Unilever är ett europeiskt bolag som över tid byggt upp starka marknadspositioner inom hygienprodukter, tvättmedel och matvaror på tillväxtmarknader. 60 procent av Unilevers omsättning kommer idag från tillväxtmarknader. Bolaget har inte bara varit bra på att introducera sina globala varumärken på dessa marknader utan har även utvecklat lokala varumärken och byggt upp solida lokala distributionsnätverk. Genom investeringen i Unilever får fonden exponering mot en rad starka varumärken, bred geografisk exponering och bra bolagsstyrning. 15 procent av fonden är i dagsläget investerade i börsnoterade bolag i Europa och USA. Utöver försäljningen av Syngenta, Nordson och Atlas Copco har vi sålt två av våra ryska investeringar och kinesiska Texwinca. Bashneft såldes efter att ryska myndigheter nationaliserade Sistemas ägarandel i bolaget. Förändringar av styrelsens roll vid stora förvärv och signaler om lägre utdelning, gjorde att vi inte ville vara minoritetsägare tillsammans med ryska staten. Vi valde också att sälja av vårt innehav i Sberbank på grund av västs sanktioner mot Ryssland och den svaga utvecklingen i rysk ekonomi till följd av de fallande oljepriserna. Högre finansieringskostnader, svag utlåningsökning och betydligt ökad risk för högre utlåningsförluster på såväl privat- som företagsmarknaden, fick oss att sälja aktien trots den låga prissättningen. Texwinca som bland annat tillverkar kläder för bolag som H&M och Walmart har funnits i fonden sedan Trots bolagets goda kapitalavkastning och utdelningsnivåer gjorde den ökade risken kring bolagets egen klädkedja och hårdare konkurrens från textilproducenter utanför Kina att vi sålde aktien. *World Bank Financial Inclusion Database

10 ODIN Emerging Markets Förvaltarens årskommentar 2015 Utsikter Vi går 2016 till mötes med en robust fond bestående av bolag med starka positioner på sina respektive marknader, goda tillväxtmöjligheter och företagsledningar med förmåga att tänka långsiktigt. Skriverierna kring Kinas ekonomiska utveckling och spekulationerna om effekten av en amerikansk räntehöjning på tillväxtmarknaderna, illustrerar att tillväxtmarknaderna blivit en viktig del av världsekonomin. Tack vare en ung befolkningar, snabbt växande medelklass och förmågan att ta till sig ny teknik kommer en betydande del av det globala värdeskapandet att ske i Asien, Afrika och Latinamerika framöver. Som aktiv förvaltare har vi möjlighet att investera i bolag som skapar sådana värden. Aktier framstår generellt sett som attraktivt värderade på tillväxtmarknaderna men skillnaderna mellan olika regioner och branscher är stora. Vi fokuserar först och främst på att hitta bolag med goda tillväxtmöjligheter och förmåga att skapa värde över tid. På dagens marknad kan vi köpa många av dessa till ett attraktivt pris. Fonden värderas idag till 15 gånger förväntat resultat 2016 med en direktavkastning på 3,2 procent. I snitt ger bolagen i fonden en avkastning på eget kapital på 20 procent, jämfört med marknadssnittet på sju procent. Fortsätter bolagen i fonden att utvecklas som förväntat bör vi ha fina kursutvecklingar framför oss. Vi skulle dock inte bli förvånade om 2016 kommer att präglas av stora svängningar på tillväxtmarknaderna. Vi har komponerat en diversifierad fond med en blandning av olika marknader och branscher. Bolagen i fonden har solida affärsmodeller som står sig väl på både starka och svaga marknader. Så länge våra bolag överträffar sina konkurrenter kommer de att fortsätta skapa värde och därmed ge god avkastning åt fondens andelsägare.

11 Nyckeltal och nyheter från portföljen - presenterat på engelska 11

12 Portfolio Return Last 5 years % (SEK) ODIN Emerging Markets Index Historical Return % (SEK)* Last Month YTD 1 Y 3 Y 5 Y 10 Y Since inception Portfolio -5,11-3,09-3,09 5,74 1,76 3,33 5,11 Benchmark -5,74-7,68-7,68 1,51-0,59 4,16 6,56 Exess Return 0,63 4,59 4,59 4,23 2,35-0,83-1,46 * Returns for periods exceeding 12 months are annualized

13 Annual returns last 10 years

14 Up or down In or out ODIN Emerging Markets Significant portfolio changes year to DATE Number of changes in portfolio year to date Q1 Q2 Q3 Q Q1 Q2 Q3 Q4 Buy Sell Alicorp Bashneft Ambev Texwinca Syngenta Sberbank Carlsberg Malaysia Universal Robina HDFC Bank Unilever Lion Breweries Nordson Atlas Copco Kenya Commercial Bank CCU Hartalega

15 Pricing of the fund Company Weight Country Industry P/E (LTM)* P/E (NTM)* DivYield (LTM) DivYield (NTM) P/B ROE Henkel AG & Co. KGaA 6,6% Germany Household Products 18,2 16,9 1,7 1,8 3,0 16,4 Bidvest Group Limited 6,4% South Africa Industrial Conglomerates 16,5 14,6 2,9 3,2 2,8 16,8 Hartalega Holdings Bhd. 5,5% Malaysia Health Care Equipment & Supplies 36,4 30,1 1,3 1,6 6,9 19,0 Samsonite International S.A. 5,3% Hong Kong Textiles Apparel & Luxury Goods 20,0 17,7 2,2 2,7 3,1 15,3 Oracle Financial Services 4,7% India Software 24,2 21,0 4,1 0,2 6,4 26,4 Compania Cervecerias Unidas 4,2% United States Beverages 21,0 18,6 2,4 2,4 2,5 11,9 MTN Group Limited 3,6% South Africa Wireless Telecommunication 9,7 9,1 9,8 10,1 1,9 20,0 PT Telekomunikasi Indonesia, 3,6% Indonesia Diversified Telecommunication 18,8 16,8 3,3 3,7 4,1 22,0 Alicorp SA 3,6% Peru Food Products 28,7 15,8 0,5 1,4 2,2 7,7 MCB Group Limited 3,5% Mauritius Banks 7,9 7,3 0,0 0,0 0,0 0,0 Topp 10 47,0% 17,5 15,3 2,7 2,6 3,4 19,5 ODIN Emerging Markets 16,9 14,8 3,0 3,1 3,3 19,8 * NTM = Next 12 months LTM = Last 12 months Adjusted earnings and fully diltuted number of shares

16 Sector allocation

17 Sector performance*, year to date (Sorted by weight in portfolio)

18 Sector contribution, year to date

19 Current holdings

20 Share price performance*, year to date (Sorted by weight in portfolio) *) Share price performance for equities included in the benchmark. Equities not included in the benchmark are calculated from portfolio figures.

21 Contribution, year to date

22 Risk Statistics (NOK) 3 Years Portfolio Index Active share 0,98 Sharpe ratio 1) 1,36 Standard Deviation 2) 8,62 0,67 10,78 Portfolio Alpha 6,79 Beta 0,60 Tracking error 7,06 Information ratio 0,64 1) Sharpe Ratio uses Norway - 3 MT Bills as risk free rate. 2) Standard Deviation is based upon monthly volatility.

23 Pricing - Emerging Market Equities (MSCI Emerging Markets)

24 OECD Leading indicator Level above 100 indicates expanding activity in OECD area

25 The International Monetary Fund (IMF) Economic growth forecast

26 ODIN Emerging Markets - 31/12/2015 Security (Company) Currency Market Number of shares Market price Cost price Market value Unrealised gain (loss) Local currency NOK 1000 NOK 1000 NOK 1000 % of assets under management Samsonite International HKD Hongkong , ,2 Total Consumer Discretionary ,2 Alicorp PEN Lima , ,5 Ambev BRL Sao Paulo , ,8 Carlsberg Brewery Malyasia MYR Kuala Lumpur , ,9 Cia Cervecerias Unidas Adr. USD New York , ,1 Henkel EUR Frankfurt , ,5 Lion Brewery Ceylon LKR Colombo , ,1 Premier Marketing THB Bangkok , ,8 Unilever Nv Cert EUR Amsterdam , ,1 Universal Robina Corp PHP Manilla , ,1 Vietnam Dairy Products VND Ho Chi Minh , ,1 Total Consumer Staples ,1 Chevron Lubricants Lanka LKR Colombo , ,0 Total Energy ,0 Guaranty Trust Bank NGN Lagos , ,0 HDFC Bank - ADR USD New York , ,2 Kenya Commercial Bank KES Nairobi , ,2 MCB Group MUR Mauritius , ,4 Mahindra & Mahindra Financial Services INR Mumbai , ,3 Turkiye Garanti Bankasi TRY Istanbul , ,8 Total Financials ,9 Hartalega Holdings MYR Kuala Lumpur , ,4 Total Health Care ,4 3M USD New York , ,3 Bidvest ZAR Johannesburg , ,3 Globaltrans Investment GDR USD London , ,1 Total Industrials ,7 Oracle Financial Services INR Mumbai , ,6 Totvs BRL Sao Paulo , ,7 Total Information Technology ,3 Corp.Moctezuma MXN Mexico City , ,3 Nampak ZAR Johannesburg , ,3 Total Materials ,6 MTN Group ZAR Johannesburg , ,7 Telekomunikasi Indonesia IDR Jakarta , ,5 Total Telecommunication Services ,2 Total portfolio ,3

27 Investments - ODIN Emerging Markets

28 Alicorp Company description: 200 Performance - last 5 years Leading food company in Peru with strong market positions in oils, pastas, flour, cookies, sauces and instant soft drinks. Also sells animal nutrition and home and personal care products. Strong distribution network that serves both modern retail and small mom & pop shops. Also present in Argentina, Equador, Chile and Brazil. Why invested? Leading consumer goods company in a fast-growing economy at an attractive price. Share performance has been weak following a year with a number of one-off costs, mainly relating to the hedging of raw materials. High net debt relative to last 12 months ebitda, but strong cash flow will bring this down to comfortable levels. Main risks are repeat of hedging mistake, other one-off events that consume cash and continued weakness in Brazil and Argentina dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Alicorp SA Alicorp SA MSCI EM (Emerging Markets) Food: Major Diversified Market Value (mill.) 4,944 Price 5.80 Price currency PEN Net debt (mill.) 2,520 Reporting currency PEN Enterprise Value (mill.) 7,464 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 3,752 4,256 4,474 5,822 6,283 6,626 6,961 EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

29 Ambev Company description: 250 Performance - last 5 years Established in Ambev is the largest brewer in Brazil with 70% market share. ABInBev owns 70% of the company. Well known brands such as Stella, Budweiser, Corona, Skol and Brahma. Market leader in Argentina, Uruguay, Bolivia, Paraguay and Dominican Republic. Word`s 4 th largest brewer in terms of volume. Among the most profitable brewers worldwide dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Ambev SA MSCI EM (Emerging Markets) Why invested Ambev SA Beverages: Alcoholic Exposure to growing consumption of beer in Latin- America. Growth in the coming years due to relatively low per capita consumption, rising middle-class and disposable income growth. Strong distribution network and pricing power. Overcapitalized with net cash position and a dividend yield of more than 4%. The risk to the investment is further tax increases hurting volume growth and risk to the ability to protect already industry-leading margins. Market Value (mill.) 280,559 Price Price currency BRL Net debt (mill.) -8,695 Reporting currency BRL Enterprise Value (mill.) 271,865 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 25,233 27,127 32,231 34,791 38,080 46,417 50,490 EBIT (Operating Income) (mill.) 9,746 11,035 13,141 13,634 14,247 19,429 21,255 Net Income (mill.) 7,561 8,641 10,508 9,535 12,066 14,036 15,985 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

30 Bidvest Company description: 250 Performance - last 5 years Bidvest is an African service, trading and distribution company, operating on four continents. South Africa provides 55% of trading profit. A very diversified business with bulk of operations from the food service business. Other businesses are freight management, financial services, auto distribution and wholesaling. Why invested? Bidvest has a long history of value creation with an average ROE of around 20% the past 10 years. Very stable margins and earnings. An entrepreneurial culture with strong cash flow generation. The risk is mostly macro-related since the business is very diversified. Historically been dependent of acquisitions to drive growth dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Bidvest Group Limited Bidvest Group Limited MSCI EM (Emerging Markets) Miscellaneous Commercial Services Market Value (mill.) 110,083 Price Price currency ZAR Net debt (mill.) 10,420 Reporting currency ZAR Enterprise Value (mill.) 120,503 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 118, , , , , , ,868 EBIT (Operating Income) (mill.) 5,762 6,255 6,773 7,933 8,915 10,618 11,757 Net Income (mill.) 3,539 4,443 4,772 4,603 5,898 6,757 7,789 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

31 Carlsberg Brewery Malaysia Company description: Carlsberg`s subsidiary in Malaysia. 80% of profit from Malaysia. Operating in a duopoly with Guinness Anchor Bhd, each enjoying market shares of 44% and 56% recpectively. 51% of the company is owned by Carlsberg Performance - last 5 years Why invested? Strong support from Carlsberg regarding innovation and product development. Net cash position which can be used to make acquisitions or increase dividends. Well-protected from a corporate governance perspective. Decent growth opportunites in Malaysia and Singapore and very interesting position in Sri Lanka through 25% ownership in Lion Brewery. Strong dividends. High return on capital business with strong brands and decent growth. Trading below other high quality global brewers due to its mature Malaysian exposure. Risk to the investment is a regulated industry and high excise taxes. 0 dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Carlsberg Brewery Malaysia Bhd. Carlsberg Brewery Malaysia Bhd. Beverages: Alcoholic Market Value (mill.) 3,605 Price Price currency MYR Net debt (mill.) -36 Reporting currency MYR Enterprise Value (mill.) 3,569 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 1,368 1,489 1,585 1,555 1,635 1,687 1,747 EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

32 Chevron Lubricants Lanka Company description: 400 Performance - last 5 years Chevron Sri Lanka engages in blending and distribution of lubricant oils, greases, brake fluids, and specialty products in Sri Lanka. The company has booth high-end and value brands under the Caltex-umbrella. The company has a 55% market share and is one of only two players blending locally. 88% of the market is shared among top 5 players. Why invested? Well-positioned company with 87% of domestic blending capacity and a wide distribution network. Growth will come from increased car-penetration, growth in industrial activity and expansion outside Sri Lanka. Recent investment in new facility means that company has capacity to grow and low investment needs means that cash generation will be high. Main risk is change to import duty regime dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Chevron Lubricants Lanka Ltd. Chevron Lubricants Lanka Ltd. Oil Refining/Marketing Market Value (mill.) 41,280 Price Price currency LKR Net debt (mill.) -1,291 Reporting currency LKR Enterprise Value (mill.) 39,989 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 9,471 11,040 11,754 11,202 11,520 11,399 12,089 EBIT (Operating Income) (mill.) 2,266 2,703 2,914 3,174 3,558 4,011 4,230 Net Income (mill.) 1,501 2,001 2,257 2,532 2,747 3,046 3,221 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

33 Cia Cervecerias Unidas Company description: 200 Performance - last 5 years CCU is Chile`s premier beer producer with a 80% market share. Expanding its soft-drink division which now accounts for close to 50% of company revenues. CCU is the largest Chilean brewer, the secondlargest Argentine brewer and the second-largest Chilean soft drink producer. Major brands are Cristal, Royal Guard, Royal Light, Austral and Kunstmann. Bottler-agreement with Pepsi. Partly owned by Heineken and a local conglomerate. Why invested? We believe in the long term growth story of South- American beer and soft drink consumption which is low by Western standards. CCU could potentially be a takeover-target. The risk to our investment is losing market share in the Chilean beer business and a very volatile business environment in Argentina. The company has recently issues equity to expand capacity further and potentially grow outside Chile dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Compania Cervecerias Unidas S.A. Sponsored ADR Compania Cervecerias Unidas S.A. Sponsored ADR Beverages: Alcoholic Market Value (mill.) 4,088 Price Price currency USD Net debt (mill.) -56 Reporting currency CLP Enterprise Value (mill.) 4,032 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 837, ,649 1,077,614 1,192,246 1,289,016 1,510,246 1,578,072 EBIT (Operating Income) (mill.) 152, , , , , , ,818 Net Income (mill.) 110, , , , , , ,397 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

34 Corp. Moctezuma Company description: 200 Performance - last 5 years Moctezuma is a provider of cement and concrete with a history back to Owns 3 cement plants, which are strategically located to serve 93% of the country, and 50 concrete plants. Annual production of 5.9 million tons of cement and 1.9 million tons of concrete. Provides both packed products (50 kg), bulk and big bags directly from the plant or from one of the many distribution centres. Main operations in the south of Mexico and around Mexico City. Why invested? Moctezuma has the highest margins and utilization in the Mexican cement industry. Net cash position. A consolidated market with Cemex, Holcim and Cruzazu. Moctezuma is a price-follower and the smallest of the four players. An «undiscovered company» with no sell-side coverage. The risk to our investment case is overcapacity in the market and low liquidity in the share dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Corporacion Moctezuma, SAB de CV Corporacion Moctezuma, SAB de CV Construction Materials Market Value (mill.) 48,364 Price Price currency MXN Net debt (mill.) -1,727 Reporting currency MXN Enterprise Value (mill.) 46,638 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 7,144 8,226 9,099 7,959 9, EBIT (Operating Income) (mill.) 2,164 2,290 2,832 2,088 2, Net Income (mill.) 1,422 1,633 2,064 1,480 2, Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

35 Globaltrans Company description: 150 Performance - last 5 years Globaltrans is a leading private freight rail transportation group in Russia. Customers are large Russian metals-, mining-, and oil producers like Evraz, Gazprom, Rosneft, Metalloinvest and MMK. Owns more than railcars with an average age of 7 years, which makes the fleet one of the most modern fleets in the Russian freight rail industry. Globaltrans is the 2nd largest player in the market, behind Freight 1 Why invested The Russian rail transport market is deregulated from 2001 and there is still room for consolidation. We view Globaltrans as an consolidator in the coming years. Strong profitability and long-term contract with customers. Transparent reporting and easy access to company management. The main risk is related to tariffs on the use of tracks, which are owned by the Russian railways and a weak macroeconomic environment dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Globaltrans Investment Plc Sponsored GDR RegS Globaltrans Investment Plc Sponsored GDR RegS Railroads Market Value (mill.) 813 Price 4.55 Price currency USD Net debt (mill.) 394 Reporting currency RUB Enterprise Value (mill.) 1,208 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 42,007 50,954 65,695 74,177 68,700 44,341 47,999 EBIT (Operating Income) (mill.) 9,948 12,515 16,721 14,542 11,367 10,991 12,351 Net Income (mill.) 5,387 7,833 8,017 5,791-1,416 3,130 4,650 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

36 Guaranty Trust Bank Company description: 250 Performance - last 5 years GT Bank is the leading Nigerian bank in terms of profitability. The bank has a corporate banking bias and strong service culture. History back to Basically a commercial bank with only 7% of loans to retail clients. A strong retail deposit franchise with about 40% of deposits from retail clients. Ambition to become one of the top three banks in Africa by 2016 measured by absolute profitability. Why invested? In our view one of the highest quality banks in overall Africa in terms of consistency of results, interest margins, non-performing loans and return on equity. Strong outlook for growth in loan book, backed by deposits. Opportunities to grow both in Nigeria and in West Africa. The risk is the low oil price which could hurt the largest part of GT Bank`s loan book (oil and gas constitute 22% of loans). Also risk related to international expansion and regulatory risk dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Guaranty Trust Bank PLC Guaranty Trust Bank PLC MSCI EM (Emerging Markets) Regional Banks Market Value (mill.) 535,059 Price Price currency NGN Net debt (mill.) -151,499 Reporting currency NGN Enterprise Value (mill.) 383,560 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 161, , , , , , ,346 Net Income (mill.) 37,916 49,349 86,398 89,599 97,997 99, ,778 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

37 Hartalega Company description: 500 Performance - last 5 years Worldwide leader in production and sales of medical examination gloves. Competitive advantage is production know-how and company culture. Manufacture own equipment. Strong value creation. Why invested? Next 8 years the company will go through a transformation process where it will increase the production capacity from current 11bn gloves to 43bn gloves per year by Expansion will be funded by internal cash flow. We believe in a successful transformation and strong earnings growth in the coming years. Impressive culture and very ambitious CEO. Risk is supply-related and potential over capacity of gloves with continued price pressure. Hartalega mitigates some of this risk by being the lowest cost producer dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Hartalega Holdings Bhd. Hartalega Holdings Bhd. MSCI EM (Emerging Markets) Medical Specialties Market Value (mill.) 9,747 Price 5.94 Price currency MYR Net debt (mill.) -64 Reporting currency MYR Enterprise Value (mill.) 9,683 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) ,032 1,107 1,146 1,503 1,850 EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

38 HDFC Bank Company description: HDFC is India s largest private sector bank. The bank was founded in 1994 and has since then grown through rapid branch expansion. The bank s growth has been balanced between personal loans and lower risk corporate loans. Why invested? HDFC Bank will be on of the main beneficiaries of the continued strong growth in bank services in India. The bank has developed a strong brand with a best in class branch network and digital banking platform. The bank has a strong balance sheet and can grow at current rates without raising funds for the next 4-5 years. HDFC has grown its earnings per share by 25% a year the last 10 years Performance - last 5 years 0 dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 HDFC Bank Limited Sponsored ADR HDFC Bank Limited Sponsored ADR MSCI EM (Emerging Markets) Regional Banks Market Value (mill.) 41,327 Price Price currency USD Net debt (mill.) 6,262 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 47,589 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 5,404 6,924 7,892 8,384 9,816 5,831 7,023 Net Income (mill.) 877 1,096 1,262 1,442 1,744 1,891 2,344 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

39 Henkel Company description: Henkel is a German-listed consumer and adhesive company with less than 15% of sales from Germany. Products span from laundry & home care to cosmetics/toiletries and adhesive products. Strong innovation power with 30% of sales from products introduced the last 3 years. The company generates more than 40% of sales from emerging markets, with a target of 50% in Why invested? A proven track record with further room for operational improvements and margin expansion. A steady earnings-grower with 10% per year next 5 years. A very strong balance sheet with almost net cash position makes us believe in further M&A from Henkel. We own the ordinary share which trades at a discount to the pref share in this instance. Risks to our investment theses is brand-related risks and a stock which has rerated the last few years dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Henkel AG & Co. KGaA Henkel AG & Co. KGaA Performance - last 5 years MSCI EM (Emerging Markets) Household/Personal Care Market Value (mill.) 41,410 Price Price currency EUR Net debt (mill.) 130 Reporting currency EUR Enterprise Value (mill.) 41,540 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 15,092 15,605 16,510 16,355 16,428 18,087 18,747 EBIT (Operating Income) (mill.) 1,857 1,944 2,279 2,377 2,533 2,912 3,064 Net Income (mill.) 1,118 1,253 1,510 1,589 1,628 1,968 2,158 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

40 Kenya Commercial Bank Company description: 400 Performance - last 5 years KCB is the leading institution in Kenya`s banking sector. Group owns branches in Kenya, Uganda, Tanzania, Sudan and Rwanda. History dates back to Largest branch network in Kenya with 230 branches, 940 ATMs and 2 million customers. Kenyan government owns 18% of company. Why invested? KCB is serving an unpenetrated banking system in Kenya with lots of room to grow. Able to generate strong returns on capital, with a balance sheet without much leverage. Loan-to-deposits of below 75% and a CAR ratio just below 20%. We expect continued strong asset growth in the coming years. Risk is both political and macro-related. Also increasing competition from the other two large banks Barclays Bank Kenya and Standard Chartered dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Kenya Commercial Bank Limited Kenya Commercial Bank Limited Regional Banks Market Value (mill.) 130,560 Price Price currency KES Net debt (mill.) -25,224 Reporting currency KES Enterprise Value (mill.) 105,336 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 33,075 41,338 56,994 57,030 67,496 63,532 76,908 Net Income (mill.) 7,178 10,981 12,204 14,341 16,849 19,046 23,272 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

41 Lion Brewery Company description: 400 Performance - last 5 years Lion Brewery is the main beer brewer in Sri Lanka with 82% market share. 97% of sales from the island. The company is controlled by the Carson Group and Carlsberg Malaysia which together own 77% of the company. Lion enjoys strong return on capital and good growth prospect over the coming years. The formal beer sector should also take share from the informal sector as the economy matures. Why invested? The growth drivers of Lion is GDP growth, low per capita consumption of beer and a young population. The political climate at Sri Lanka is more stable than ever and the tourist industry is growing fast. We believe in good volume growth over the medium term. The main risk to the company is regulation risk and tax increases from the government dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Lion Brewery (Ceylon) Plc MSCI EM (Emerging Markets) Lion Brewery (Ceylon) Plc Beverages: Alcoholic Market Value (mill.) 50,400 Price Price currency LKR Net debt (mill.) 11,125 Reporting currency LKR Enterprise Value (mill.) 61,525 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 11,250 17,649 22,192 25,804 32,350 44,566 60,721 Net Income (mill.) 1,013 1,262 1,046 1,343 1,330 2,337 2,062 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

42 Mahindra & Mahindra Financial Company description: 250 Performance - last 5 years Today, Mahindra and Mahindra Financial Services is one of India s premier non-banking finance companies (NBFC) and the largest NBFC operating in rural India. Mother-company Mahindra & Mahindra owns 52% of the company. Company has 650 branches and will add about 50 branches per year. Why invested? MMFS` rural focus and diversification into different vehicle asset classes help it achieve very profitable growth. The company is currently in a cyclical downturn putting pressure on returns. The risk is competition in this segment from traditional banks and less government transfers to rural India. Also weather-related risk in India as farmers` income are very dependent on the weather dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd. Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd. Finance/Rental/Leasing Market Value (mill.) 137,840 Price Price currency INR Net debt (mill.) 286,436 Reporting currency INR Enterprise Value (mill.) 424,276 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 20,743 28,853 40,810 52,586 59,727 33,196 37,790 Net Income (mill.) 4,928 6,435 9,270 9,544 9,129 7,648 9,820 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

43 Mauritius Commercial Bank Company description: 150 Performance - last 5 years MCB was established in The leading bank on Mauritius with a market share of credit of about 40% and individual and institutional customers. 40 branches and 162 ATMs. An increasingly prominent player regionally with presence in 8 countries in Sub-Sahara Africa. Why invested? MCB is in a «sweet spot» to facilitate trade between Africa and India/China, serving as a hub for Africa project financing. In 5 years about 50% of profit will stem from outside of Mauritius. Credit funded by deposits (93% loan to deposits) and strong return on equity of about 16%. Due to the small size of the local economy it could be difficult to get well trained people in Mauritius. Weak global growth could impact the bank ranging from tourism and trade dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 MCB Group Limited MCB Group Limited MSCI EM (Emerging Markets) Regional Banks Market Value (mill.) 49,584 Price Price currency MUR Net debt (mill.) -10,582 Reporting currency MUR Enterprise Value (mill.) 39,003 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 13,325 15,220 16,227 17,658 18, Net Income (mill.) 4,491 4,115 4,315 4,365 5, Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

44 MTN Group Company description: 250 Performance - last 5 years MTN Group is the largest telecom operator on the African continent. The company enjoys a strong brand awareness across the continent. Since year 2000 MTN has expanded from 5 countries to 21 countries and has a subscriber base of more than 200 million. Why invested? We believe in the long-term structural voice and data growth story of MTN. Still low mobile penetration of 60% on average with lots of room to grow. CAPEX is coming down and strong free cash flow will lead to increasing dividends. Competitors, as Zain, has over the years tried to capture market share without much success. The risks to our investment case is primarily regulation risk and specific country risk in some of the countries in which MTN operates as Nigeria, Syria and Iran in particular dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 MTN Group Limited MTN Group Limited MSCI EM (Emerging Markets) Wireless Telecommunications Market Value (mill.) 245,248 Price Price currency ZAR Net debt (mill.) 4,150 Reporting currency ZAR Enterprise Value (mill.) 249,398 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 114, , , , , , ,957 EBIT (Operating Income) (mill.) 32,084 37,736 40,454 39,455 44,542 42,027 42,825 Net Income (mill.) 14,300 20,754 20,704 26,289 32,079 27,387 28,048 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

45 Nampak Company description: 250 Performance - last 5 years Nampak is a leading packaging company in South Africa with significant exposure to the African continent. Nigeria and Angola are important drivers going forward after acquisition in Nigeria and capacity expansion in Angola. Why invested? We believe in the growth story for Nampak. Higher margins and higher growth outside South Africa are contributing to the group margin. Strong market position, strong return on invested capital and benefitting from the consumer trend in Africa makes us positive about the prospects for the company. Few analysts are covering the company and that results in a company under the radar for many investors dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Nampak Limited Nampak Limited MSCI EM (Emerging Markets) Containers/Packaging Market Value (mill.) 17,085 Price Price currency ZAR Net debt (mill.) 6,744 Reporting currency ZAR Enterprise Value (mill.) 23,829 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 15,819 17,639 18,296 19,971 17,291 19,306 20,578 EBIT (Operating Income) (mill.) 1,500 1,740 1,770 1,661 1,866 2,213 2,524 Net Income (mill.) 959 1,207 1,374 1,202 1,438 1,522 1,761 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

46 Oracle Financial Software Services Company description: Provides products and services to the banking, insurance and asset management industries worldwide. OFSS core banking product is the Flexcube database which is used by banks to run their operations. About 50% of revenues from US and Europe, rest from Emerging markets. 500 customers in more than 100 countries across the world. Example of customers: Citibank, JP Morgan and Barclays. Why invested? 75% owned by Oracle in the US. Mother company provides technical knowhow to OFSS, marketing support etc. We like the strong predictable free cash flow of the company combined with an ownership structure which provides good corporate governance. Large growth opportunities in many years to come as banks upgrade old back-and front office systems dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Oracle Financial Services Software Limited Performance - last 5 years Oracle Financial Services Software Limited Financial Publishing/Services Market Value (mill.) 316,641 Price Price currency INR Net debt (mill.) -35,638 Reporting currency INR Enterprise Value (mill.) 281,003 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 29,969 31,467 34,740 37,413 39,049 44,101 49,564 EBIT (Operating Income) (mill.) 10,812 10,647 11,538 13,278 14,827 18,767 21,632 Net Income (mill.) 11,110 9,093 10,751 13,593 11,923 13,886 15,493 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

47 Premier Marketing Company description: 600 Performance - last 5 years 36 year old company. Listed in Primary businesses: Food manufacturing and distribution of consumer products. Main products: Snacks (Tarobrand and sauces), frozen food. Distribution side covers whole of Thailand spanning from modern trade to «mom and pops» - in total customers. Why invested? Significant upside if the company continues its profitable journey of value creation. Strong free cash flow. Risks: Corporate governance and liquidity of the share. PM part of a large conglomerate (Premier Fission Capital) which is the majority holder of the share. Good impression from company reports and discussion with CEO. Company part of the «Anti- Corruption Organization of Thailand» dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Premier Marketing Public Co. Ltd. Premier Marketing Public Co. Ltd. Food Distributors Market Value (mill.) 6,282 Price Price currency THB Net debt (mill.) -575 Reporting currency THB Enterprise Value (mill.) 5,707 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 2,930 3,344 3,885 4,001 4, EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

48 Samsonite International Company description: 200 Performance - last 5 years Samsonite is the world's largest travel luggage company by retail sales value, with a 100-year heritage. Products sold in more than 37,000 points of sale in over 100 countries through a variety of wholesale and retail distribution channels. Main brand is the premium Samsonite brand, but also owner of brands like American Tourister, Hartmann and High Sierra. Why invested? Samsonite is well-positioned to capitalize on increased travel, especially among Asians, and in particular, Chinese tourists. 40% of sales from Asia. An asset-light model with only 10% of production inhouse and 90% outsourced. Wholesalers do take most of the inventory risk. Strong balance sheet with net cash position. The risk is mostly execution risk. Luggage could also be seen as a discretionary product. Intense competition among other brands dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Samsonite International S.A. Samsonite International S.A. MSCI EM (Emerging Markets) Other Consumer Specialties Market Value (mill.) 32,849 Price Price currency HKD Net debt (mill.) -584 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 32,265 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 1,215 1,565 1,772 2,038 2,351 2,465 2,704 EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

49 Telekom Indonesia Company description: 250 Performance - last 5 years Telekomunikasi Indonesia is a state-owned enterprise (51%) that operates in the telecommunications and network services sector in Indonesia. 170 million customers and high market shares in both fixed line (99% share) and mobile through its 65% stake in Telkomsel Indonesia`s largest cellular operator with a 45% share. Also the market leader in fixed broadband. Why invested A company with a strong foothold in an economy with good growth prospects and more than 45% of the population in the age group. Low penetration of services. Strong returns on capital and a dividend yield above 5% supports our investment case. The risk relates to execution of its data opportunities. We also expect higher competition in the years ahead from both XL and Indosat dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 PT Telekomunikasi Indonesia, Tbk Class B PT Telekomunikasi Indonesia, Tbk Class B Major Telecommunications Market Value (mill.) 312,984,025 Price Price currency IDR Net debt (mill.) 2,983,000 Reporting currency IDR Enterprise Value (mill.) 315,967,025 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 68,629,181 71,253,000 77,143,000 82,967,000 89,696,000 98,516, ,850,000 EBIT (Operating Income) (mill.) 22,491,120 21,503,000 23,575,000 26,112,000 29,122,000 32,141,000 36,066,700 Net Income (mill.) 11,536,999 10,965,000 12,850,000 14,205,000 14,638,000 16,168,350 18,257,650 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

50 Totvs Company description: Leading provider of business software to small- and medium-sized Brazilian companies. Brazilian version of SAP, which is targeting a different customer group from the large, global competitors. Founded in Performance - last 5 years Why invested Attractive business model with a high degree of recurring revenue from service and maintenance fees, low investment needs in physical assets and strong cash generation. Wide distribution through its franchise network. Penetration levels of advanced business software is still low among Brazilian companies and Totvs will grow by focusing on industry-specific solutions. Margins will increase with increasing scale of the business and increased efficiency in services. 0 dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Totvs S.A. Totvs S.A. MSCI EM (Emerging Markets) Packaged Software Market Value (mill.) 5,140 Price Price currency BRL Net debt (mill.) -93 Reporting currency BRL Enterprise Value (mill.) 5,047 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 1,129 1,279 1,414 1,612 1,772 1,918 2,337 EBIT (Operating Income) (mill.) Net Income (mill.) Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

51 Turkiye Garanti Bankasi Company description: Garantibank is Turkey`s second largest private bank. Operating in every segment of the banking sector: Corporate, commercial, SME, retail and investment banking. 11 million customers and 921 branches Performance - last 5 years Why invested? Garanti has a sound loan-to-deposit ratio below 100% and a capital adequacy ratio of 13%. A history of strong loan growth backed by deposit growth. Garantibank is built on a cutting-edge technological infrastructure and is a pioneer in terms of technology usage, also in a developed-market perspective. We view Garanti as a good way to benefit from the long term Turkish growth story in banking. Over the last couple of years the bank has been the victim of macroprudential measures that have put pressure on banking margins and ROE. 0 dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Turkiye Garanti Bankasi Anonim Sirketi Turkiye Garanti Bankasi Anonim Sirketi Regional Banks Market Value (mill.) 29,904 Price 7.12 Price currency TRY Net debt (mill.) 43,798 Reporting currency TRY Enterprise Value (mill.) 73,702 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 13,179 14,953 17,561 18,161 20,827 12,253 14,054 Net Income (mill.) 3,428 3,378 3,365 3,571 3,815 3,581 4,375 Price/Earnings Price/Book Value Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

52 Universal Robina Company description: Universal Robina is a vertical integrated consumer staple company. Branded consumer goods are their main activity. Company established in 1950s and listed in Phillippines in the 1990s. Currently 74 percent of sales are domestic. They enjoy strong growth internationally with focus on the ASEAN countries. Future growth will come from the growing middle class in these countries, expected to grow from todays 67 million to 125 million people by Why invested We like the market positions and the growth prospects of the company. Historically they have combined expansion with strong cash flow. They have high brand awareness from customers and they launch many new products every year. We find the current valuation attractive given the fact that they grow topline and EBIT between percent per year. New markets as Myanmar and Vietnam represent an exciting opportunity Performance - last 5 years 0 dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Universal Robina Corp. Universal Robina Corp. MSCI EM (Emerging Markets) Food: Specialty/Candy Market Value (mill.) 405,759 Price Price currency PHP Net debt (mill.) -5,350 Reporting currency PHP Enterprise Value (mill.) 400,410 FX rate (NOK) E 2017E Sales (mill.) 57,720 67,168 71,202 80,995 92, , ,343 EBIT (Operating Income) (mill.) 7,678 6,889 7,801 10,290 13,923 19,132 21,931 Net Income (mill.) 7,817 4,636 7,736 10,045 11,559 14,537 16,773 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

53 Unilever Company description: 200 Performance - last 5 years Unilever is the world's third-largest consumer goods company measured by revenue, after Procter & Gamble and Nestlé. Close to 60% of Unilever s revenues are generated in emerging markets. Unilever has built some extremely strong brands (Dove, OMO, Knorr, Ben & Jerries etc.) and today their products are number 1 or 2 in 80 percent of their markets Why invested? We believe Unilever will be one of the winners in the battle for the emerging market consumer. Unilever has a good track record of building strong brands, driving operating margin expansion and re-investing the strong cash flows in organic and inorganic growth. Single market risk is greatly reduced through Unilever s exposure to a wide range of emerging markets dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Unilever NV Cert. of shs Unilever NV Cert. of shs MSCI EM (Emerging Markets) Household/Personal Care Market Value (mill.) 113,314 Price Price currency EUR Net debt (mill.) 9,312 Reporting currency EUR Enterprise Value (mill.) 122,626 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 44,262 46,467 51,324 49,797 48,436 52,967 53,970 EBIT (Operating Income) (mill.) 6,901 6,901 6,989 7,629 7,020 7,857 8,189 Net Income (mill.) 4,244 4,252 4,480 4,842 5,171 5,115 5,432 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

54 Vinamilk Company description: 600 Performance - last 5 years Vinamilk is the leading producer of dairy products in Vietnam. Product portfolio range from core dairy products such as liquid and powdered milk to valueadded dairy products such as condensed milk, yoghurt, ice cream and cheese. Company started operations in 1976 and has since built the largest distribution network in Vietnam. Major brand is the «Vinamilk» brand. Why invested? We like Vinamilk`s strong position in a growing market. Relatively low consumption of dairy products combined with strong free cash flow and attractive dividend. Consistent strong return on capital. Risks which could affect our investment are related to the Government of Vietnam which owns 45% of the company. Increasing competition as Western companies establish operations in Vietnam dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 Vietnam Dairy Products Corp. Vietnam Dairy Products Corp. Food: Meat/Fish/Dairy Market Value (mill.) ######### Price Price currency VND Net debt (mill.) -7,353,096 Reporting currency VND Enterprise Value (mill.) ######### FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 15,752,866 21,627,429 26,561,574 30,948,602 34,976,928 39,997,000 45,437,848 EBIT (Operating Income) (mill.) 3,346,408 4,233,110 6,205,757 7,295,121 6,826,480 8,869,604 9,745,646 Net Income (mill.) 3,616,186 4,218,182 5,819,455 6,534,134 6,068,808 7,861,950 8,679,752 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

55 3M Company description: 250 Performance - last 5 years 3M is a high quality «multi-industrial» with a global reach. For more than a century, innovation has been the hallmark of 3M s growth, reflecting a culture of shared ideas and technology. Worldwide-leading brands like «Post-It» and «Scotch». Strongest return on capital among «multi industrials» in the US. Why invested? Very strong innovation power which enables the company to grow topline. Emerging markets constitute close to 50 per cent of earnings and will be an important driver going forward. Margins in EM higher than group average. Strong free cash flow and high return on capital. Net cash position in The risk as we see it is primarily price-related. We pay up for a high quality franchise, which needs to continue its strong track record in order not to get de-rated dec-10 dec-11 dec-12 dec-13 dec-14 dec-15 3M Company 3M Company MSCI EM (Emerging Markets) Industrial Conglomerates Market Value (mill.) 92,751 Price Price currency USD Net debt (mill.) 4,191 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 96,942 FX rate (NOK) E 2016E Sales (mill.) 26,662 29,611 29,904 30,871 31,821 30,185 30,550 EBIT (Operating Income) (mill.) 5,989 6,258 6,476 6,660 7,122 6,930 7,404 Net Income (mill.) 4,085 4,283 4,444 4,659 4,956 4,812 5,062 Price/Earnings Price/Book Value EV/EBIT Return on Equity (%) Dividend Yield (%)

56 Investment Objective Long term value creation We prefer performing companies, with strong long term prospects, available at favourable prices

57 Investment Philosophy Performance - prospects - price Performance Operating excellence «Doing good business with bad people simply doesn t work» Warren E. Buffet Prospects Strong competitive position «We don t focus at beating the market short term. We want our holdings to beat their competitors long term» Börje Ekholm Price Favourable valuation «The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of a nice price is forgotten» Unknown

58 Om ODIN Emerging Markets ODIN Emerging Markets är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i företag som har en betydande andel av sina tillgångar på tillväxtmarknader eller genererar en betydande andel av sina intäkter eller resultat på dessa. Fondens långsiktiga mål är att ge högre avkastning än tillväxtländernas aktiemarknader, mätt med fondens referensindex. Fakta om fonden Ansvarig förvaltare Förvaltare sedan Referensindex Basvaluta Oddbjørn Dybvad Vegard Søraunet och Harald Nissen (Dybvad och Søraunet), (Nissen) MSCI Emerging Markets NOK Förvaltningsavgift 2 % Tecknings-/inlösenavgift 0 % Minsta teckningsbelopp NOK

59 Om förvaltarna Fondens ansvariga förvaltare Oddbjørn Dybvad har arbetat på ODIN sedan Han har civilekonomexamen från Norges handelshögskola (NHH i Bergen) med inriktning mot finans. Oddbjørn har tidigare arbetat som finansanalytiker. Fondens ansvariga förvaltare Vegard Søraunet har arbetat på ODIN sedan Han är civilekonom från den norska handelshögskolan BI med inriktning på finans och har även en master i redovisning. Vegard har tidigare arbetat med revision och rådgivning. Förvaltare Harald Nissen har arbetat på ODIN sedan Harald har en bachelor i ekonomi och statsvetenskap från University of Warwick och master i internationell politik och ekonomi från London School of Economics. Harald har tidigare arbetat som konsult inom IT och teknologi.

60 Använd våra tjänster Kontrollera innehav, avkastning m.m. Logga in på dina fondsidor hos ODIN Online Sätt dina pengar i arbete Teckna andelar i våra fonder på nätet med BankID Håll dig uppdaterad Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Prata med oss kundeservice@odinfond.no

61 Vi påminner om att. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadsutvecklingen, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt kostnader för förvaltning. Avkastningen kan bli negativ om aktiekurserna faller. Uttalandena i denna rapport speglar ODINs syn på marknaden vid den tidpunkt då rapporten utarbetats. Vi har använt källor som bedöms vara pålitliga, men vi kan inte garantera att uppgifterna från dessa källor är korrekta eller fullständiga. Anställda hos ODIN Forvaltning AS får handla för egen räkning med flera slags finansiella instrument. Det innebär att anställda hos ODIN Forvaltning AS kan äga värdepapper i företag som omnämns i den här rapporten, liksom andelar i ODINs fonder. Anställdas egenhandel ska följa ODIN Forvaltning AS interna riktlinjer för anställdas egenhandel, som har utarbetats i enlighet med den norska lagen om handel med värdepapper ("verdipapirhandelloven") och Verdipapirfondenes forenings branschstandard. Faktablad och investeringsbroschyr för fonden finns på

62

ODIN Fastighet I. Fondkommentar september 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar september 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar september 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I september 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,0 procent under den senaste

Läs mer

ODIN Emerging Markets. Fondkommentar november 2015

ODIN Emerging Markets. Fondkommentar november 2015 ODIN Emerging Markets Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Emerging Markets november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,2 procent den senaste

Läs mer

ODIN Maritim. Fondkommentar oktober 2015

ODIN Maritim. Fondkommentar oktober 2015 ODIN Maritim Fondkommentar oktober 2015 Fondens portfölj ODIN Maritim oktober 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,9 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Fastighet I. Fondkommentar mars 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar mars 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar mars 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I mars 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,8 procent under den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Emerging Markets. Årskommentar 2014

ODIN Emerging Markets. Årskommentar 2014 ODIN Emerging Markets Årskommentar 2014 Fondens portfölj ODIN Emerging Markets december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -1,2 procent den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar juni 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar juni 2015 ODIN Sverige Fondkommentar juni 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -6,4 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Fastighet. Fondkommentar november 2015

ODIN Fastighet. Fondkommentar november 2015 ODIN Fastighet Fondkommentar november 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,4 procent under den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Europa. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Europa Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Europa augusti 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -7,2 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Maritim. Fondkommentar juni 2015

ODIN Maritim. Fondkommentar juni 2015 ODIN Maritim Fondkommentar juni 2015 Fondens portfölj ODIN Maritim juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,2 procent den senaste månaden. Avkastningen för

Läs mer

ODIN Fastighet B. Fondkommentar mars 2018

ODIN Fastighet B. Fondkommentar mars 2018 ODIN Fastighet B Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Fastighet B - mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -0,5 procent under den senaste månaden Fondens

Läs mer

ODIN Global C. Fondkommentar mars 2018

ODIN Global C. Fondkommentar mars 2018 ODIN Global C Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Global C mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -1,8 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Norge. Fondkommentar juli 2015

ODIN Norge. Fondkommentar juli 2015 ODIN Norge Fondkommentar juli 2015 Fondens portfölj ODIN Norge juli Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden sjönk med 2,0 procent under den senaste månaden. Fondens referensindex sjönk under

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar november 2017

ODIN Sverige C. Fondkommentar november 2017 ODIN Sverige C Fondkommentar november 2017 Fondens portfölj ODIN Sverige C november 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -2,5 procent under den gångna månaden Fondens

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar februari 2018

ODIN Sverige C. Fondkommentar februari 2018 ODIN Sverige C Fondkommentar februari 2018 Fondens portfölj ODIN Sverige C februari 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -1,2 procent under den gångna månaden Fondens

Läs mer

ODIN Fastighet I. Fondkommentar juni 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar juni 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar juni 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -7,8 procent under den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar mars 2018

ODIN Sverige C. Fondkommentar mars 2018 ODIN Sverige C Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Sverige C mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -4,0 procent under den gångna månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Fastighet. Fondkommentar februari 2018

ODIN Fastighet. Fondkommentar februari 2018 ODIN Fastighet Fondkommentar februari 2018 Fondens portfölj ODIN Fastighet C - februari 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -0,6 procent under den senaste månaden

Läs mer

ODIN Emerging Markets

ODIN Emerging Markets ODIN Emerging Markets Fondkommentar april 2014 210 miljoner abonnenter Ökad position i rysk aktie Vietnam på kartan Månaden som gick ODIN Emerging Markets gav en avkastning på 3, procent i april. Fondens

Läs mer

ODIN Global. Fondkommentar november 2015

ODIN Global. Fondkommentar november 2015 ODIN Global Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Global november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 3,3 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN USA. Fondkommentar oktober 2017

ODIN USA. Fondkommentar oktober 2017 ODIN USA Fondkommentar oktober 2017 Fondens portfölj Avkastning ODIN USA C oktober 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 6,2 procent under den senaste månaden Fondens

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar september 2015

ODIN Finland. Fondkommentar september 2015 ODIN Finland Fondkommentar september 2015 Fondens portfölj ODIN Finland september Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens värde sjönk med 3,1 procent den senaste månaden. Referensindex föll

Läs mer

ODIN Offshore. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Offshore. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Offshore Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Offshore augusti Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens värde sjönk med 9,2 procent under den senaste månaden. Fondens referensindex

Läs mer

Accessing & Allocating Alternatives

Accessing & Allocating Alternatives Accessing & Allocating Alternatives MODERATOR Keith Gregg President Aequitas Capital Partners PANELISTS Robert Worthington President Hatteras Funds William Miller Chief Investment Officer Brinker Capital

Läs mer

ODIN Norden. Fondkommentar november 2015

ODIN Norden. Fondkommentar november 2015 ODIN Norden Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Norden november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 4,9 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar november 2016

ODIN Finland. Fondkommentar november 2016 ODIN Finland Fondkommentar november 2016 Fondens portefölj ODIN Finland november 2016 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015 ODIN Energi Fondkommentar november 2015 ODIN Offshore blir ODIN Energi Den 30 november 2015 fusionerades ODIN Maritim in i ODIN Offshore och ODIN Offshore bytte samtidigt namn till ODIN Energi. ODIN Energi

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Sverige Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige augusti 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -3,2 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar oktober 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar oktober 2015 ODIN Sverige Fondkommentar oktober 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige oktober 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på 7,8 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013 Är det värsta över? Den ekonomiska tillväxten i västvärlden är tillbaka om vi ska tro färsk statistik från det andra kvartalet. Avkastning respektive börs,

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar april 2017

ODIN Europa. Fondkommentar april 2017 ODIN Europa Fondkommentar april 2017 Fondens portfölj ODIN Europa C april 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 6,1 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar november 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar november 2015 ODIN Sverige Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på 7,7 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

ODIN Norge. Fondkommentar maj 2017

ODIN Norge. Fondkommentar maj 2017 ODIN Norge Fondkommentar maj 2017 Fondens portfölj ODIN Norge C maj 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,2 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar maj 2017

ODIN Sverige C. Fondkommentar maj 2017 ODIN Sverige C Fondkommentar maj 2017 Fondens portfölj ODIN Sverige C maj 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var 2,7 procent under den gångna månaden. Fondens referensindex

Läs mer

BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016

BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016 BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016 Copyright 2016 BTS Copyright 2016 BTS www.pwc.se Revisionen 2015 BTS Group AB (publ) årsstämma 10 maj 2016 Revisionens syfte och

Läs mer

ODIN Fastighet I (Eiendom I)

ODIN Fastighet I (Eiendom I) ODIN Fastighet I (Eiendom I) Fondkommentar april 2014 Stabila resultat hittills i år Låga räntor och god ekonomi Kursuppgång följer kapitaluppbyggnad Låga räntor och god ekonomi ger uppsving ODIN Eiendom

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar juni 2017

ODIN Europa. Fondkommentar juni 2017 ODIN Europa Fondkommentar juni 2017 Fondens portfölj ODIN Europa C juni 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,7 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty 79% of the division trade is generated by Harrods Rewards customers 30% of our Beauty clients are millennials 42% of our trade comes from tax-free customers 73% of the department base is female Source:

Läs mer

ODIN Global C. Årsrapport december 2018

ODIN Global C. Årsrapport december 2018 ODIN Global C Årsrapport december 2018 Fondens portfölj ODIN Global C december 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -6,9 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Makronyheter Den amerikanska skuldnivå präglade finansmarknaderna under förra veckan: Kommer amerikanska politiker verkligen riskera att USA åsidosätter sina

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 En god start på året för aktiemarknaderna Januari månad har varit en period med stark kursutveckling på aktiemarknaderna och flera andra tecken visar på att

Läs mer

2016 Results Presentation

2016 Results Presentation Results Presentation Highlights Net profit of CLP 22,347 million in, increased 10.0% YoY. ROAA was 2.3%, flat regarding, whereas, ROAE went from 8.8% to 9.2% at period-end December. Total assets reached

Läs mer

Presentation of the Inwido Group

Presentation of the Inwido Group Presentation of the Inwido Group Sven-Gunnar Schough, CEO February, 2007 Vision & Mission Letting in the light - the one-stop-shop for closing the building Being the preferred partner - as the number one

Läs mer

NASDAQ GLOBAL INDEXES

NASDAQ GLOBAL INDEXES NASDAQ GLOBAL INDEXES Presented by: Peter Tengzelius Product Lead Manager NASDAQ Global Information Services AGENDA Nasdaq Index overview Selected Index launches 2010-2013 Index Offering Smart Beta Nasdaq

Läs mer

Signatursida följer/signature page follows

Signatursida följer/signature page follows Styrelsens i Flexenclosure AB (publ) redogörelse enligt 13 kap. 6 och 14 kap. 8 aktiebolagslagen över förslaget till beslut om ökning av aktiekapitalet genom emission av aktier och emission av teckningsoptioner

Läs mer

ODIN Fonder. Erik Andrén, Sundsvall 6 Februari 2019

ODIN Fonder. Erik Andrén, Sundsvall 6 Februari 2019 ODIN Fonder Erik Andrén, Sundsvall 6 Februari 2019 0 Agenda - Frostig börs men fortsatt värdeskapande ODIN Modellen En hållbar förvaltningsfilosofie Vad tror vi om marknaden? Vilken aktieexponering är

Läs mer

The road to Recovery in a difficult Environment

The road to Recovery in a difficult Environment Presentation 2010-09-30 The road to Recovery in a difficult Environment - a presentation at the Workability International Conference Social Enterprises Leading Recovery in Local and Global Markets in Dublin

Läs mer

VÄRLDENS MÖJLIGHETER

VÄRLDENS MÖJLIGHETER VÄRLDENS MÖJLIGHETER Hjälp till små och medelstora företag med att utveckla möjligheterna och överkomma hindren på krångliga marknader En presentation av Exportrådet Vi gör det enklare för svenska företag

Läs mer

ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011. Alexandra Morris

ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011. Alexandra Morris ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011 Alexandra Morris 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 5,1 procent för ODIN Europa. Fondens referensindex sjönk under motsvarande period

Läs mer

ODIN Fastighet I. Årskommentar 2014

ODIN Fastighet I. Årskommentar 2014 ODIN Fastighet I Årskommentar 2014 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,8 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

Den Danske Bank in Sweden

Den Danske Bank in Sweden Capital Market Day, Copenhagen, 29 June 2000 Den Danske Bank in Sweden Ulf Lundahl Senior Executive Vice President of Östgöta Enskilda Bank Östgöta Enskilda Bank Founded 1837 in Linköping Regional bank

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar mars 2017

ODIN Finland. Fondkommentar mars 2017 ODIN Finland Fondkommentar mars 2017 Fondens portfölj ODIN Finland C mars 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 2,0 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

Kvartalsrapport Q1 2016

Kvartalsrapport Q1 2016 Kvartalsrapport 2016 1 januari till 31 mars 2016 Official report is the English and in Euro. This is a partly translated version to Swedish and SEK, for convenience purposes only. Exchange rate used as

Läs mer

ODINs veckokommentar 21-2014

ODINs veckokommentar 21-2014 ODINs veckokommentar 21-2014 Veckan som gick Aktiemarknadsutvecklingen senaste veckan* Aktiemarknaderna reagerade positivt i slutet av veckan tack vare bra produktionssiffror i Kina och tro på en fortsatt

Läs mer

ODIN Europa SMB. Fondkommentar februari Rapportsäsongen präglar aktiekurserna. Återhämtning i Europa

ODIN Europa SMB. Fondkommentar februari Rapportsäsongen präglar aktiekurserna. Återhämtning i Europa ODIN Europa SMB Fondkommentar februari 2014 Rapportsäsongen präglar aktiekurserna Återhämtning i Europa Veckan som gick Fonden gav under årets andra månad en avkastning på procent, vilket är procent under

Läs mer

Historisk avkastning % (SEK)* Avkastning senaste 5 åren % (SEK)

Historisk avkastning % (SEK)* Avkastning senaste 5 åren % (SEK) Fakta om fonden Portföljförvaltare Förvaltare sedan Startdatum Årlig Köp/säljavgift Referensindex Fondtyp Bloombergkod Investeringsprofil Årlig avgift Minsta Förvaltat kapital Basvaluta Dagligt handlad

Läs mer

CARNEGIE EMERGING MARKETS CORPORATE BOND. Telefonkonferens 14 januari 2016

CARNEGIE EMERGING MARKETS CORPORATE BOND. Telefonkonferens 14 januari 2016 CARNEGIE EMERGING MARKETS CORPORATE BOND Telefonkonferens 14 januari 2016 BEPRÖVAD ERFARENHET AKTIEFÖRVALTNING TILLVÄXTMARKNADER Fredrik Colliander Gunnar Påhlson Karin Fries Mona Stenmark Jan-Olov Olsson

Läs mer

Acquisition of two Shoppingcenters: Hamm

Acquisition of two Shoppingcenters: Hamm Annual General Meeting June 18, 2003 Jürgen Wundrack 1 Location Hamburg 2 Highlights Acquisition of two shoppingcenters in Germany (Hamm) and Hungary (Pècs) Opening of City-Point Kassel, Altmarkt-Galerie

Läs mer

Investeringsbedömning

Investeringsbedömning Investeringsbedömning 27/2 2013 Martin Abrahamson Doktorand UU Föreläsningen avhandlar Genomgång av Grundläggande begrepp och metoder NPV och jämförbara tekniker Payback Internränta/Internal Rate of Return

Läs mer

Olof Sand CEO & President

Olof Sand CEO & President Olof Sand CEO & President Proact in brief Pro forma Proact is a specialist company within services and solutions for storage and archiving Goal is to be established in Northern Europe within the next few

Läs mer

Analys och bedömning av företag och förvaltning. Omtentamen. Ladokkod: SAN023. Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student.

Analys och bedömning av företag och förvaltning. Omtentamen. Ladokkod: SAN023. Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student. Analys och bedömning av företag och förvaltning Omtentamen Ladokkod: SAN023 Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: Tid: 2014-02-17 Hjälpmedel: Lexikon

Läs mer

Detta är ingen analys utan endast en förstudie/screening för att bekanta sig med ett antal bolag.

Detta är ingen analys utan endast en förstudie/screening för att bekanta sig med ett antal bolag. Genomgång av sportmärken Detta är ingen analys utan endast en förstudie/screening för att bekanta sig med ett antal bolag. Varför ett Amerikanskt klädmärke? - Det finns en underliggande tillväxt i sekton.

Läs mer

MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM

MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM AGENDA PART 1 COMPANY PRESENTATION & BUSINESS RATIONALE PART 2 FINANCIAL REPORT JAN - MAR 2017 PART 3 GROWTH CONTINUE 2 PART 1 COMPANY PRESENTATION & BUSINESS RATIONALE

Läs mer

ODIN Global Fondkommentar Januari 2011

ODIN Global Fondkommentar Januari 2011 ODIN Global Fondkommentar Januari 2011 Vegard Søraunet Oddbjørn Dybvad 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 25,55 procent för ODIN Global. Fondens referensindex steg under motsvarande

Läs mer

ODIN Fastighet. Årskommentar 2015

ODIN Fastighet. Årskommentar 2015 ODIN Fastighet Årskommentar 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet december 2015 Avkastning senaste månaden och i år Fonden hade en avkastning på 1,1 procent under den senaste månaden. Avkastningen för

Läs mer

SOLAR LIGHT SOLUTION. Giving you the advantages of sunshine. Ningbo Green Light Energy Technology Co., Ltd.

SOLAR LIGHT SOLUTION. Giving you the advantages of sunshine. Ningbo Green Light Energy Technology Co., Ltd. 2017 SOLAR LIGHT SOLUTION Address:No.5,XingYeMiddleRoad,NingboFreeTradeZone,China Tel:+86-574-86812925 Fax:+86-574-86812905 Giving you the advantages of sunshine SalesServiceE-mail:sales@glenergy.cn Tech.ServiceE-mail:service@glenergy.cn

Läs mer

2Q2016 Results Presentation

2Q2016 Results Presentation Results Presentation Highlights Tanner Servicios Financieros showed a positive net profit of $ 10,658 million in the first six months of 2016, increasing 24.9%, equivalent to $ 2,127 million, versus $

Läs mer

MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE

MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE AGENDA PART 1 BUSINESS RATIONALE PART 2 STENDÖRREN THE COMPANY PART 3 GROWTH 2 PART 1 BUSINESS RATIONALE BUSINESS RATIONALE BUSINESS IDEA AND OBJECTIVES BUSINESS IDEA

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013 Kurserna ska ned det är vår I skrivande stund kan vi se tillbaka på en rad svaga börsdagar på de finansiella marknaderna. Priserna på flera viktiga råvaror

Läs mer

SKAGEN m 2. En andel i den globala fastighetsmarknaden

SKAGEN m 2. En andel i den globala fastighetsmarknaden SKAGEN m 2 En andel i den globala fastighetsmarknaden Förvaltarna av SKAGEN m 2 Peter Almström Michael Gobitschek Harald Haukås Vad är SKAGEN m 2? En global aktiefond med syfte att skapa god långsiktig

Läs mer

ODIN Global. Årskommentar 2014

ODIN Global. Årskommentar 2014 ODIN Global Årskommentar 2014 Fondens portfölj ODIN Global december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 2,3 procent den senaste månaden. Avkastningen för

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 37-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 37-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 37-2013 ODIN Sverige Volvo rullar in i Kina ODIN har nyligen besökt Kina för att träffa Volvos kommande joint venture (JV)-partner, det statsägda Dongfeng Motor.

Läs mer

Shopping Center Industry Evolution from Global and Finnish Perspectives

Shopping Center Industry Evolution from Global and Finnish Perspectives Shopping Center Industry Evolution from Global and Finnish Perspectives Eric Lind Managing Director Centrumutveckling Helsinki 2007-10-09 Content Centrumutveckling in brief Shopping Centre Market in the

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013 Veckan som gick Flera av de stora marknaderna nådde nya toppnoteringar under föregående vecka. Dow Jones passerade för första gången 16.000 poäng. Utvecklingen

Läs mer

Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri. HLG on Business Services 2014

Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri. HLG on Business Services 2014 Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri HLG on Business Services 2014 Patrik Ström Centrum för Regional Analys (CRA), Handelshögskolan, Göteborgs universitet

Läs mer

SOA One Year Later and With a Business Perspective. BEA Education VNUG 2006

SOA One Year Later and With a Business Perspective. BEA Education VNUG 2006 SOA One Year Later and With a Business Perspective BEA Education VNUG 2006 Varför SOA är viktigt? As margins erode companies need to optimize for process and operational efficiency or find new markets

Läs mer

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants THERE ARE SO MANY REASONS FOR WORKING WITH THE ENVIRONMENT! It s obviously important that all industries do what they can to contribute to environmental efforts. The MER project provides us with a unique

Läs mer

Företagsvärdering ME2030

Företagsvärdering ME2030 Företagsvärdering ME2030 24/3 Principer för värdering Jens Lusua DCF-valuation Frameworks LAN-ZWB887-20050620-13749-ZWB Model Measure Discount factor Assessment Enterprise DCF Free cash flow Weighted average

Läs mer

The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms

The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms Ekon Dr Anna Söderblom Handelshögskolan i Stockholm Definition Venture Capital Definition riskkapital Riskkapital

Läs mer

ODIN Fastighet C. Årskommentar december 2018

ODIN Fastighet C. Årskommentar december 2018 ODIN Fastighet C Årskommentar december 2018 Fondens portfölj ODIN Fastighet C - december 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -0,1 procent under den senaste månaden

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

Finansiella risker 1

Finansiella risker 1 Finansiella risker 1 Koncernen Finansieringsrisk Högst 35 % av den totala externa låneskulden får förfalla inom kommande 12 månader. Risk? 9 000 8 000 7 000 35% 6 000 5 000 4 000 3 000 4 336 3 336 3 998

Läs mer

Marknad 2010-12-08. Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023

Marknad 2010-12-08. Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023 Marknad 2010-12-08 Johan Tegeback johan.tegeback@seb.se 060-6079023 1 Marknader idag Fokus skiftar till makro Marknaderna fortsätter att tveka, fokus på nya risker, Irland och Kina (Portugal&Spanien).

Läs mer

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 1 Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 2 PwC undersökning av börsföretag & statligt ägda företag Årlig undersökning av års- &

Läs mer

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING Det globala aktieindexet MSCI World gick ned 1,10%, dock steg svenska börsen med 1,20% (OMXS30). Börs- och kreditmarknaderna har inlett 2016 svagt som en

Läs mer

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING Greklandsoron har präglat även juli månad. Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF

Läs mer

Politik, valutor, krig och sånt..

Politik, valutor, krig och sånt.. Weekly Market Briefing nr. 4-2013 Politik, valutor, krig och sånt.. Japans valutaförsvagning väcker ont blod... och pressar våra investeringar i Korea Rapportflödet i USA bjuder på ljusglimtar 1 Skarp

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

Financial Summary. December 2016

Financial Summary. December 2016 4Q 2016 Financial Summary December 2016 Index 2 3 4 6 7 1. Economic and financial environment 2. Financial highlights 3. Results 4. Condensed balance sheet 5. Customer funds and lending 8 8 9 10 11 6.

Läs mer

ODIN USA C. Årskommentar december 2018

ODIN USA C. Årskommentar december 2018 ODIN USA C Årskommentar december 2018 Avkastning ODIN USA - december 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -10,9 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Mars 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem

Läs mer

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 12/2014 3/2015 6/2015 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 12/2018 FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje

Läs mer

Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen

Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen Filip Johnsson NEPP:s vinterkonferens 2018 Stockholm, 2018 Division of Energy Technology Department of Space, Earth and Environment Chalmers

Läs mer

Affärsmodellernas förändring inom handeln

Affärsmodellernas förändring inom handeln Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Affärsmodellernas förändring inom handeln PROFESSOR ULF JOHANSSON, EKONOMIHÖGSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet

Läs mer

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3%

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3% US Balanserad 2 1 1 allmän global konjunkturosäkerhet. Den makroekonomiska statistiken har åter varit en aning svagare för samtliga större regioner och pekat mot en global avmattning. Marknadens focus

Läs mer

Gävle. CCIC, Innovative Cities Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring. (Swedish Municipality Insurance Co Ltd)

Gävle. CCIC, Innovative Cities Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring. (Swedish Municipality Insurance Co Ltd) CCIC, Innovative Cities 2012-10-03 Gävle Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring (Swedish Municipality Insurance Co Ltd) We insure your municipality www.skfab.se www.nidarosforsikring.no Nordic

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 15-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 15-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 15-2013 Aktiemarknaden återhämtar sig Efter en svag inledning på april, har aktiemarknaderna denna vecka återhämtat sig, och de stora amerikanska marknaderna satte

Läs mer

Eternal Employment Financial Feasibility Study

Eternal Employment Financial Feasibility Study Eternal Employment Financial Feasibility Study 2017-08-14 Assumptions Available amount: 6 MSEK Time until first payment: 7 years Current wage: 21 600 SEK/month (corresponding to labour costs of 350 500

Läs mer

VD-anförande East Capital Explorers Årsstämma juni 2016

VD-anförande East Capital Explorers Årsstämma juni 2016 VD-anförande East Capital Explorers Årsstämma 2016 9 juni 2016 East Capital Explorer - Ett bolag i förändring 2 Strategi, effektivitet och kapitalallokering för ökat aktieägarvärde 1. Strategisk renodling

Läs mer

FOND BALANSERAD Portföljöversikt

FOND BALANSERAD Portföljöversikt 8/2010 2/2011 8/2011 2/2012 8/2012 2/2013 8/2013 2/2014 8/2014 2/2015 8/2015 2/2016 8/2016 2/2017 8/2017 2/2018 8/2018 FOND BALANSERAD ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer