Kvalitetsrapport för förskolan Stöttestenen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport för förskolan Stöttestenen"

Transkript

1 Kvalitetsrapport för förskolan Stöttestenen Läsåret

2 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm... NORMER OCH VÄRDEN... Utvärdering av Likabehandlingsplan... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... UTVECKLING OCH LÄRANDE... Matris för enhetens måluppfyllelse... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål... Alla barn i förskolan utvecklar språkförståelse och språklig medvetenhet så att de är förberedda för läs- och skrivinlärning vid skolstarten.... BARNS INFLYTANDE... Modell för att utvärdera barns delaktighet i att fatta beslut i enlighet med artikel i FNs konvention om barnets rättigheter... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... FÖRSKOLA OCH HEM... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål... Redovisning av föräldrarnas nöjdhetsenkät SAMVERKAN MED FÖRSKOLEKLASSEN, SKOLAN OCH FRITIDSHEMMET... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH UTVECKLING... Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål...

3 Grundfakta Förskolan Stöttestenen är indelad i fyra avdelningar, två äldre- och två yngreavdelningar. Avdelningarna samarbetar med öppningar och stängningar. Vi har fina lokaler och en stor gård med närhet till skog och natur. Förskolan har öppet från klockan på morgonen till på kvällen. Antal barn 15 mars: 79 Grundbemanning 15 mars: 13,3 Utöver grundbemanning finns centralt budgeterade medel för barn med stora stödbehov, så kallat tilläggsbelopp. Medlen fördelas efter behov terminsvis.

4 Förutsättningar Arbetsmiljö Lindesbergs Kommun har ett brett utbud av subventionerade/gratis, hälsofrämjande aktiviteter och erbjuder dessutom all tillsvidareanställd personal en friskvårdstimme/vecka. Till stöd och hjälp för förskolan finns ett barnhälsoteam där ingår förskolechef, specialpedagog, kurator och psykolog. Det finns även mötestillfällen där personal från landstinget och socialförvaltningen ingår. Rutiner finns för ett systematiskt brandskydds- och arbetsmiljöarbete och på personalmöten finns alltid arbetsmiljöfrågor med som en stående punkt. En enkätundersökning angående den psykosociala arbetsmiljön har genomförts under våren. Utbildning i brand/hlr genomförs med regelbundenhet under året. När det gäller bemanning har vi fortfarande en tajt organisation trots att det skett en positiv förändring i förändring i resursfördelningsmodellen under Vt som inneburit att vi gått från 7,2 viktade barn till 7,0. Pedagogerna upplever att det är svårt att få resurserna att räcka till eftersom många barn har långa dagar. Svårast är vid personalens ledigheter eller sjukdom. Under året har det varit stora svårigheter att få vikarier, och det har varit många vikarier med lite erfarenhet. Pedagogerna upplever att skriva och dokumentera tar mycket tid i anspråk och att det är svårt att hitta arbetsplats för planering eftersom kontor och datorerna ofta är upptagna. Det har även varit svårt att hitta bra former för organisation och samarbete i alla led. På Stöttestenen arbetar målmedvetna och engagerade pedagoger. Vi har haft svårt med att rekrytera nya förskollärare vilket medför att belastningen blir högre på de förskollärare som finns utifrån deras ansvar enligt läroplanen. Svårigheter att få vikarier har funnits under hela läsåret vilket skapat stress och hög arbetsbelastning på ordinarie personal. Vikariebristen har även påverkat personalens möjlighet att ta ut sina planeringar som det är tänkt. Med en tajt organisation är det svårare för personalen att ta paus. Fortbildning är en viktig del i arbetsmiljön. Vi kommer att fortsätta med implementering av det systematiska kvalitetsarbetet med hjälp av vår kvalitetspedagog, specialpedagog och förskolechef. Hur och till vad planeringstiden ska användas är något som behöver diskuteras tillsammans med förskolechef för att minska stress och osäkerhet hos pedagogerna. Enkätundersökningen kommer att följas upp under hösten och arbetet kring arbetsmiljön kommer att fortgå. Fler arbetsplatser med stationära datorer och personliga lärplattor behövs. Under hösten kommer det att ske en upprustning av gården. Att finna en bra organisation på grund av rekryteringsläget och fundera över hur befintliga resurser ska användas på bästa sätt.

5 Systematiskt kvalitetsarbete Enhetens prioriterade mål: Pedagogerna ska arbeta aktivt med systematiskt kvalitetsarbete. Detta sker när Pedagogerna förstår vinsten med de olika dokumenten Tid finns för att utföra de uppgifter som ska göras Pedagogerna har under läsåret fortsatt att arbeta med att fördjupa förståelsen av förskolans rutin för det systematiska kvalitetsarbetet. Dokumenten för systematiskt kvalitetsarbete har använts och de känns mer bekanta för de flesta. Men vissa frågetecken finns fortfarande kring hur vi ska tolka och skriva i barndokumentationerna. Rutiner för användning av vårt systemsatiska kvalitetsarbete finns, bristen på vikarier har försvårat arbetet. Under läsåret har alla avdelningar arbetat med dokumenten reflektions- och planeringsunderlag samt verksamhetsdokumentation. Personalen har fått stöd av kvalitetspedagogen både under höst- och vårterminen. Vårt nya material kring utvecklingssamtal har använts. All personal har, vid studiedagen i mars 2106 lyssnat, till Anette Erikssons från Mälardalens Högskola som föreläste om pedagogisk dokumentation. Vi ser att vårt systematiska kvalitetsarbete blir mer och mer implementerat hos personalen. Flera upplever att arbetet är lite lättare nu än tidigare, men många uppfattar fortfarande dokumentationen som arbetsamt. Pedagogerna anser att systematiskt kvalitetsarbete är bra då man får syn på barnens utveckling, vad förskolan gör för att utveckla verksamheten så att utveckling sker. Det är användbart vid utvärdering. Pedagogerna upplever att arbetet med RoP, reflektions- och planeringsunderlag, är tidskrävande. Vi efterfrågar utifrån SKA en tydligare överlämnandeblankett från yngre till äldre där man skriver en övergripande beskrivning om barnet och utveckling och där förälder får ta del av och skriva på, alternativt lägga till information. Fortsätta arbeta med RoP regelbundet för få mer rutin. Se över planeringstiden och hur den ska användas tillsammans med förskolechef. Vägledning av kvalitetspedagogen och förskolechef kommer att ske under läsåret på pedagogiska träffar. Önskemål finns om en uttalad nivå på omfattningen av dokumentationen och en tydlig prioriteringsordning. Förskolechef, specialpedagog och kvalitetspedagog planerar fortsatta insatser för systematiskt kvalitetsarbete. Verksamhetspärmen (pedagogisk dokumentation) kommer att introduceras under höstterminen och behöver följas upp av förskolechef och kvalitetspedagog.

6 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm Ledningen har en väl genomarbetad fortbildningsplan som sträcker över flera år, där samtliga områden i förskolans läroplan täcks in. Det finns kontinuerlig fortbildning i Bornholm och ICDP samt uppföljningsträffar. Mattegruppen bevakar området matematik, de har varit på studiebesök och har i uppdrag att planera fortbildning på en studiedag under nästa läsår utifrån Skolverkets material. Området kommunikation och språk bevakas av Språkgruppen. De har varit på föreläsning om flerspråkighet och de har påbörjat ett arbete med en handlingsplan gällande modersmål och flerspråkighet. Handlingsplanen beräknas vara klar till höstterminen Under läsåret har ett arbete gällande utveckling av utvecklingssamtal pågått och på studiedagen i mars 2016 delas all förskolpersonal in i tvärgrupper för erfarenhetbyte gällande föräldrasamverkan. Pedagogerna har följt språkplanen och dokumenterat barnen enligt språkmatrisen. På förskolan arbetas regelbundet med delar av före Bornholmsmaterialet, grafon och AKK och de har ett medvetet förhållningssätt kring språk. Vägledande samspel (ICDP) genomsyrar hela vår verksamhet och finns med i det vardagliga förhållningssättet. Vi fortsätter med att utbilda ny personal i ICDP. Under året har all personal fått genomgå en utbildning i EL (entreprenöriellt lärande) vilket gett personalen ytterligare en dimension för barnens delaktighet i verksamheten. Pedagogerna är mycket intresserade av att utveckla verksamheten för att möta barngruppens behov. Vägledande samspel finns med i det vardagliga förhållningssättet. Språkmatrisen fylls i. I vardagen identifieras de barn som behöver stöd i sin språkutveckling. Det är viktigt att ICDP, vägledande samspel, hålls aktivt och levande. Att avsätta tid för reflektion och diskussion är därför betydelsefullt. Under hösten kommer pedagogiska träffar med ICDP som tema hållas. Ny språkplan är under utarbetning. Inriktning Under hösten 2015 genomfördes pedagogiska träffar och lärande samtal. Då mycket tid åtgick till dessa träffar togs beslut i samråd med personal och specialpedagog att vi under våren 2016 skulle vi satsa på endast ha lärande samtal. Lärande samtal har inte kunnat genomföras i den utsträckning som var tänkt. Från och med hösten 2016 ska pedagogiska träffar ske 3 ggr/termin enligt ledningsbeslut. Dessa är inbokade i höstens kalendarium. Innehållet planeras av förskolechef, specialpedagog, kvalitetspedagog samt IKT pedagog. Två av de pedagogiska träffarna har ett förutbestämt och återkommande tema; ICDP och systematiskt kvalitetsarbete.

7 Normer och värden Utvärdering av Likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen har inte varit ett levande dokument då pedagogerna upplever den nuvarande som alltför bred och omfattande. Under våren har det därför pågått ett arbete med att ta fram en ny likabehandlingsplan. Pedagogerna har arbetat främjande med fokus på att stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling i verksamheten. Det främjande arbetet behöver inte utgå från identifierande problem i verksamheten. Genom att vara lyhörda, närvarande och uppmärksamma pedagoger har pedagogerna arbetat för att kränkande behandling inte ska förekomma. De lyssnat in barnens tankar, åsikter och upplevelser för att vägleda, samtala och diskutera med barnen. Utifrån barnens ålder och utveckling har samtal och diskussioner kring värdegrundsfrågor förts med barnen. Verksamheten och den pedagogiska miljön har planerats och anpassats utifrån barnens intressen, behov och för att utveckla barnens samspel. Pedagogerna uppmuntrat och stöttat barnen utifrån deras förmågor och olikheter och likheter har lyfts som något positivt. I situationer då kränkning förekommit har pedagogerna omedelbart tagit tag i händelen och pratat med de berörda. ICDPs förhållningssätt genomsyrar verksamheten. Genom pedagogernas sätt att arbeta och vara goda förebilder har barnens förståelse, omtanke och samspel utvecklats. Även barnens förmåga att uttrycka/visa sina tankar, känslor och åsikter har utvecklats. Planen har inte varit ett levande material och behöver omarbetas och revideras så den blir mer lättarbetad. Ny likabehandlingsplan håller på att tas fram inför höstterminen. Gemensamma diskussioner kring likabehandlingsplanen behövs. Den nya planen behöver även introduceras för barn och föräldrar och de behöver göras delaktiga. Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Enhetsmål se systematiskt kvalitetsarbete och se avdelningsmål. Enhetsmål se systematiskt kvalitetsarbete och se avdelningsmål. Enhetsmål se systematiskt kvalitetsarbete och se avdelningsmål.

8 Utveckling och lärande Matris för enhetens måluppfyllelse Socialt Lekmässigt Motoriskt Vi har genomfört aktiviteter för området sporadiskt under terminen. Vi har aktiviteter enligt några rutiner för området som vi försöker att följa. Ettan Ettan Vi har rutiner och gemensamma arbetssätt som alla arbetar efter. Fyran Vi har rutiner, gemensamma arbetsätt och förebyggande arbete för området. Vi följer upp och utvärderar våra arbetssätt. Tvåan Trean Fyran Ettan Tvåan Trean Fyran Tvåan Trean Språkligt Ettan Tvåan Trean Fyran Estetiskt Trean Fyran Ettan Tvåan Matematiskt Ettan Fyran Trean Tvåan Naturvetenskapligt och tekniskt Ettan Fyran Trean Tvåan Matrisen ger en bild av hur pedagogerna skattar sig. Pedagogerna har genomfört verksamhet inom samtliga områden. Utifrån behovet hos respektive barngrupp har vissa områden prioriterats. Kontinuerlig utvärdering och diskussioner i arbetslaget är viktigt för nå hög måluppfyllelse och utveckling av verksamheten. Inne- och utemiljön förändras för att ge barnen de bästa förutsättningarna för sin utveckling och sitt lärande. Utveckla arbetssättet omkring naturvetenskap och teknik samt matematik. Ge fortsatt stöd till pedagogerna när det gäller pedagogisk dokumentation tillsammans med barnen samt verksamhetsdokumentation. Pedagogisk anpassning av inom-och utomhusmiljön fortsätter.

9 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Enhetens mål Se systematiskt kvalitetsarbete. Se systematiskt kvalitetsarbete Se systematiskt kvalitetsarbete Utvärdering av avdelningsmål Mål avd. 1 Barnen utvecklar sin språkliga förmåga Detta sker när: Alla barnen utvecklar sitt eget ordförråd Barnen använder sig av språket i samspel med andra. Barnen ger uttryck för egna uppfattningar. Vår intention var att genom den dagliga dialogen utveckla ord och begreppsförrådet hos barnen. De har fått möjlighet att möta talspråket genom sånger, ramsor, sagor, drama, böcker. Vi har arbetat bornholmsinspirerat då vi gör både ramsor, sånger och oftast i en förutsägbar och repetitiv ordning och låter barnen få bada i språk i vardagen. Vi har fått en bokmöbel som presenterar böckerna på ett inbjudande sätt. ICDP är vår utgångspunkt i all kontakt med barnen. Barngruppen har utvecklat ett rikare språk och ordförråd. Samtliga barn pratar och tar för sig mer med hjälp av språket nu än i början av läsåret. En analys av barnens språkmatriser ger oss indikationer om att alla barn utvecklats inom språkområdet. Vi kan skapa tydligare rutiner och arbetssätt för att gå tillsammans med barn till bokbussen och välja böcker och arbeta mer fördjupat med barnlitteratur av olika slag. Mer struktur och möjlighet att överblicka vår planeringstid, så kan vi använda planeringstiden till att utveckla och planera dramatiseringar/ sagoteman mm utifrån språkmålet och barnens intressen. Mål avd. 2 Utveckling och lärande: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv, utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra, Lpfö98/10 s10 Vi har jobbat med att barnen ska utvecklar sin språkmedvetenhet. Utveckla sin förmåga att kommunicera, samt utveckla sitt verbala språk. Vi har jobbat med att barnen ska utveckla sin

10 förmåga att lägga språkljuden rätt. Vi arbetar utifrån Före Bornholmsmodellen, Grafon lek, sagoläsning, dialog, sångstunder, medvetet förhållningssätt runt språket, Akk, skriftspråksvänligmiljö. Barnen har fått ökad språkmedvetenhet. En del barn har börjat säga flerords meningar. Flera av barnen har utökat sin förmåga att rimma, leka med ord, lägga språkljuden rätt, sångtexter, rytmer och ramsor. De har utökat sin förmåga att reflektera och i ord kunna uttrycka det de tänker, känner och vad de vill samt utökat sin förmåga att argumentera. Flera barn har utökat sin skriv och läsförmåga. Flera av barnen kan forma bokstäver och ord och några har knäck läskoden. Några barn kan läsa både gemener och versaler. Har lett till minskat antal konflikter när man kan uttrycka sig i ord. Barnen har fått en större förståelse för att man uttrycker sig olika och har nu lättare att förhålla sig till varandra. Att fortsätt att jobba med ett medvetet förhållningssätt runt språket och att jobba ICDP, Före Bornholm, Grafon, sång rim ramsor, AKK etc. Pedagogerna har behov av mer gemensam reflektionstid där vi kan lyfta tankar och föra verksamheten framåt. Introduktionstid för ny personal och vikarier för att sätt in dem i det arbetet vi gör och kunna uppnå utvecklingsområdet. Mål avd. 3: På avdelning tre strävar vi mot att alla barn utvecklas till att vara en bra kamrat. Detta sker när barnen utvecklar sin förmåga att: - Bjuda in i lek - Vara hjälpsamma - Hitta nya lekkamrater - Bemöter varandra på ett trevligt sätt Vi har väglett barnen i sitt bemötande mot varandra. Vi har funnits till hands för att hjälpa barnen och lyssnar på deras åsikter och upplevelser av olika händelser. Vi har fört dagliga samtal med barnen om hur man är en god kompis. Vi pedagoger har gjort små rollspel där barnen får reagera om att vi vuxna gör fel. Vi har köpt in nya spel för att de ska få utveckla att följa gemensamma regler. Vi har gett barnen tillfälle och tid till att hitta nya kamrater, vi har under dagen delat barnen så att de uppmärksammar vilka barn som finns. Barnen har utvecklat sin förmåga att ha ett trevligt sätt emot varandra, de lyssnar på varandra och hjälper sina kamrater. Barnen är trygga i vårt förhållningssätt för att vi har varit tydligt avläsbara och goda förebilder. Vi har varit uppmärksamma på deras bemötande emot varandra och varit uppmuntrande mot barnen när de har visat aktsamhet, empati och hjälpsamhet. När vi gör rollspel för baren ser vi att barnen reagerar och diskuterar om detta en lång tid framöver. När barnen delats i mindre grupper har barnen reflekterat om att de har samma intresse och på så sett hittat varandra. Ta med oss framgångsfaktorerna, se ovan, till nästa termin. Fortsätta vara tydliga och goda förebilder. Arbeta vidare med rollspel.

11 Mål avd. 4: Barnen utvecklar sin förmåga att samspela med andra Detta sker när barnen utvecklar sin förmåga att: * bjuder in kompisar till lek * delar med sig och väntar på sin tur * stannar i aktivitet med en kompis en längre stund * använder sina ord för att uttrycka sin vilja i sammanhanget Pedagogerna har varit lyhörda för barnens behov och rättat miljön efter verksamheten. Vi har uppmuntrat barnen att använda sitt språk. Pedagogerna har arbetat aktivt med att hjälpa barnen i hur man är en bra kompis och styra i konflikthanteringen genom att vara i deras närhet. Pedagogerna har gett barnen förutsättningar att se glädjen i samlingarna. För att ge barnen mer lektid har vissa samlingar kortats ner och alla dagar har inte sett likadana ut. Pedagogerna har deltagit i barnens lek och de har arbetat med sagor och sång. Barnen har uppmuntrats att leka med olika kompisar. Språkleksamlingar har genomförts. Pedagogerna har stöttat barnen i turtagning. Konsekventa och tydliga pedagoger ger barnen goda möjligheter till utveckling. När pedagogerna använder sig av ramar och kramar mår barnen gott. Alltfler barn använder sina ord i lek vilket har lett fram till ett bättre samspel mellan barnen. När pedagogerna deltar och stöttar i lek stannar barnen kvar längre i leken. Barnen visar glädje och sjunger mycket. Barngruppen behöver fortfarande utveckla sin förmåga att vänta på sin tur. En genomtänkt möblering utifrån kunskap om barnens intressen och utveckling har lockat till mer lek. Reflektions- och planeringsunderlaget har varit ett bra stöd för utvecklingen av vårt arbete med barngruppen. Arbetet har synliggjort barnens framsteg och vi pedagoger har kunnat lägga verksamheten på rätt nivå. Ta med oss framgångsfaktorerna, se ovan, till nästa termin. Fortsätta att förändra inomhusmiljön och köpa in material efter barnens behov och intressen. Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål Alla barn i förskolan utvecklar språkförståelse och språklig medvetenhet så att de är förberedda för läs- och skrivinlärning vid skolstarten. Utvärdering Förskolan har gett förutsättningar som lett till att gruppen 5-åringar har utvecklat förmågor utifrån följande kriterier i språkmatrisen till 95 %. Att förstå många ord och begrepp. Att intressera sig för sång, rim, ramsor. Att leka med ord. Att intressera sig för att delvis eller helt skriva sitt namn. Att intressera sig för siffror och bokstäver. Att intressera sig för siffror och bokstäver Att intressera sig för lekskrivning.

12 Ett medvetet och aktivt arbete från pedagogerna har gett ett bra resultat. Tecken - och bildstöd är bra redskap för att ge barnen så många kommunikationssätt som möjligt. Fortsätta arbeta medvetet med att stimulera, utveckla och utmana barnens språkutveckling. Ta del av ny forskning för att ständigt utveckla metoder och arbetssätt för att på så sätt arbeta metodiskt med barnens språkutveckling.utveckla kunskap i AKK Barns inflytande Modell för att utvärdera barns delaktighet i att fatta beslut i enlighet med artikel i FNs konvention om barnets rättigheter Nivåer av delaktighet Öppningar Möjligheter Skyldigheter 5. Barn delar makt och ansvar över beslutsfattande Är du som vuxen beredd att dela inflytande och ansvar med barn? Finns det ett förfarande som möjliggör för barn och vuxna att dela inflytande och ansvar över beslut? Är det ett policykrav att barn och vuxna delar inflytande och ansvar över beslut? 4. Barn involveras i beslutsfattande processer Detta är minigränsen att uppnå ifall man har signerat FNs konvention om barnets rättigheter. Är du beredd att låta barn delta i dina beslutsfattande processer? Finns det ett förfarande som möjliggör för barn att delta i beslutsfattande processer? Är det ett policykrav att barn ska vara involverade i beslutsfattande processer? 3. Barns åsikter och synpunkter beaktas Är du beredd att beakta barns åsikter och synpunkter? Möjliggör den beslutsfattande processen att barns åsikter och synpunkter beaktas? Är det ett policykrav att barns åsikter och synpunkter ska vägas in i beslutsfattande? 2. Barn får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Är du beredd att stödja barn att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Har du tillgång till olika aktiviteter och metoder som stödjer barn att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Är det ett policykrav att barn ska ges stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter?

13 1. Barn blir lyssnade till Är du beredd att lyssna på barn? Arbetar du på ett sätt som möjliggör att barn blir lyssnade till? Är det ett policykrav att barn ska bli lyssnade till? Börja här Dubbelklicka två gånger på rutan du vill färgmarkera, välj fliken Format och Figurfyllning. Avd 1 Avd 2 Avd 3 Avd 4 Fyll i avdelningarnas namn bredvid de färgade rutorna. Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Arbetet med barns inflytande sker utifrån ICDP som förhållningsätt. Utifrån entreprenöriellt lärande bekräftas barnens idérikedom och pedagogerna utmanar dem vidare i att prova sina tankar och idéer. Pedagogerna lyssnar och tar tillvara på barnens idéer och önskemål och utvecklar verksamheten utifrån dessa. Barnen får möjlighet att vara med och påverka och diskutera utifrån sina förutsättningar. Material köps in med hänsyn till barnens intressen och önskemål. EL-utbildningen vi gått under våren har gett oss en ny syn på barnens delaktighet och inflytande och pedagogerna anser att arbetet med barns inflytande kan vidareutvecklas. Barnen är med och har inflytande och delaktighet i vardagssituationer och pedagogerna ser att barnen kan ta ett nej när det ges en förklaring. Att hålla det entreprenöriella lärandet levande med löpande diskussioner och reflektioner i arbetslaget. Vi kan bli ännu bättre med att fånga upp barnens intressen samt visa, förklara och förtydliga för barnen när de får inflytande. ICDP är en framgångsfaktor.

14 Förskola och hem Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Vi har inget eget prioriterat mål, se nedan. Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål Redovisning av föräldrarnas nöjdhetsenkät 2016 Svarsfrekvens: 19 svar av 79 ger 24% Vad anser föräldrarna om: Sällan eller aldrig % Ofta eller alltid % 1. Mitt barn stimuleras till utveckling och lärande utifrån sina 21,1 78,9 förutsättningar och behov. 2. Personalen på förskolan har positiva förväntningar på mitt barns 5,3 94,7 utveckling och lärande. 3. I förskolan uppmuntras mitt barns nyfikenhet och lust att lära. 21,1 78,9 4. I förskolan utvecklas mitt barns förmåga att uttrycka sina tankar 15,8 84,2 och åsikter. 5. Jag får information om de mål som styr verksamheten. 21,1 78,9 6. Jag får information om mitt barns utveckling och lärande. 26,3 73,7 7. Mitt barns förskola har en bra utemiljö och utrustning för 26,4 73,6 utveckling och lärande. 8. Mitt barns förskola har en bra innemiljö och utrustning för 26,4 73,6 utveckling och lärande. 9. Mitt barn trivs i förskolan Mitt barn känner sig tryggt i förskolan Mitt barn får ett bra bemötande av förskolans personal. 10,5 89,5 12. Jag är nöjd med mitt barns förskola. 31,6 68,4 Alltför låg svarsfrekvens för att kunna dra några generella slutsatser. I kommentarer som lämnats skriver föräldrar att lekutrustningen på gården är sliten, att de har märkt av vikariebristen och att de anser att barngrupperna är för stora. Det ges även beröm till pedagogerna. Det pågår ständigt diskussioner om hur vi kan utveckla samarbetet med föräldrarna, göra föräldramöten lockande för föräldrarna att komma till. Utveckla formerna för föräldrar att besvara enkäten. Enkäten behöver översättas till fler språk. Upprustning av gården kommer ske under hösten 2016.

15 Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolan ska sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Samarbetet ska utgå från de nationella och lokala mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. När barnets övergång till de nya verksamheterna närmar sig har förskolan den särskilda uppgiften att finna former för att avrunda och avsluta förskoleperioden. Vid övergången till nya verksamheter ska särskild uppmärksamhet ägnas de barn som behöver särskilt stöd. (Lpfö 98 Reviderad 2010) Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Vi har följt överlämnandeplanen. Klasslistor kom sent i år, familjerna fick dem hem innan förskolan fick någon, vilket gjorde det svårt för pedagogerna att bekräfta barn och föräldrar om placeringarna. Föräldrar lämnade önskemål till skolan utan pedagogernas vetskap som påverkade gruppindelningen som förskolan gjort vilket skapade mer jobb. Viktigt att utvärdering av årets överlämning sker och att skola och förskola tar till sig synpunkter som framkommer. Planen måste vara tydlig för alla och skolan behöver ta hänsyn till att även förskolan har en verksamhet. Från förskolan önskar man att man får följa med sina barn in i skolan vid besöken. Uppföljning, utvärdering och utveckling Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål I enlighet med läroplanens mål och intentioner ska förskolan systematiskt dokumentera, följa upp och analysera verksamheten och utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjligheter att utvecklas och lära. Vi har rutiner för systematiskt kvalitetsarbete som pedagogerna följer och personalen utvecklas ständigt i detta arbete. Personalen har under året arbetat med att utveckla pedagogisk dokumentation genom att använda sig av reflektions och planeringsunderlaget samt utvecklat en verksamhetsdokumentationspärm. Flera pedagoger upplever att SKA-materialet är tidskrävande och alltför omfattande. Även om pedagogerna känner sig alltmer trygga i på hur de ska skriva i de olika dokumenten råder fortfarande osäkerhet.

16 Fortsatt arbete med att implementera kvalitetsdokumenten för att fördjupa förståelsen för alla delar samt utbilda ny personal i vårt SKA-material. På pedagogiska träffar fylla på med kunskap kring dokumenten. Inom de områden där måluppfyllelsen ligger lägre behöver vi arbeta vidare kring att dokumentera, analysera och följa upp arbetet. Barns inflytande är ett område som förskolan behöver arbeta vidare med. Pedagogerna har under våren 2016 gått en fortbildning i entreprenörskap/ledarskap. Fortsätta att arbeta med det entreprenöriella lärandet för att utveckla verksamheten och ha en god kvalitet. Vi behöver även arbeta vidare med att få ökad svarsfrekvens på föräldraenkäten från samtliga avdelningar. Prioriterat mål läsåret 2016/2017 för enheten kommer att fastställas på studiedagen i september efter genomgång av kvalitetsrapporten. Lindesberg Ann-Charlotte Hagelberg Förskolechef

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Haga

Kvalitetsrapport för förskolan Haga Kvalitetsrapport för förskolan Haga Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm... Inriktning... NORMER

Läs mer

Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola

Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen

Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken

Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken

Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Läsåret 2013-2014 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Björken

Kvalitetsrapport för förskolan Björken Kvalitetsrapport för förskolan Björken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Mariedal

Kvalitetsrapport för förskolan Mariedal Kvalitetsrapport för förskolan Mariedal Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget

Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskolan Stadsskogen

Kvalitetsrapport Förskolan Stadsskogen Kvalitetsrapport Förskolan Stadsskogen Läsåret 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 2.3 Vägledande samspel ett gemensamt förhållningssätt...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Läsåret 2014-2015 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Stöttestenen

Kvalitetsrapport. Förskolan Stöttestenen Kvalitetsrapport Förskolan Stöttestenen Läsåret 2017 2018 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Björken

Kvalitetsrapport för förskolan Björken Kvalitetsrapport för förskolan Björken Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Prioriterade Mål Förskolan Stadsskogen 2016/2017

Prioriterade Mål Förskolan Stadsskogen 2016/2017 Prioriterade Mål Förskolan Stadsskogen 2016/2017 Sammanställd 2016-10-18 Inledning Välkommen till att ta del av våra prioriterade mål för läsåret 2016/2017. Efter analys av verksamhetens arbete 2015/2016

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga Kvalitetsrapport Förskolan Haga Läsåret 2017 2018 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4. Normer och värden... 4 4. Utveckling och lärande...

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga Kvalitetsrapport Förskolan Haga Läsåret 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 2.3 Vägledande samspel ett gemensamt förhållningssätt...

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskolan Kristallen

Kvalitetsrapport Förskolan Kristallen Kvalitetsrapport Förskolan Kristallen Läsåret 2016-2017 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 2.3 Vägledande samspel ett gemensamt förhållningssätt...

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Bergsvägens förskola Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Terminens prioriterade mål: Implementera The Big Five genom läroplansmålen. jan mars språk, utveckling och lärande april- juni matematik,

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola Kvalitetsanalys Björkhagens förskola Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Björken

Kvalitetsrapport. Förskolan Björken Kvalitetsrapport Förskolan Björken Läsåret 2017 2018 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Stadsskogen

Kvalitetsrapport. Förskolan Stadsskogen Kvalitetsrapport Förskolan Stadsskogen Läsåret 2018 2019 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2012-2013 1 Presentation Pedagogisk omsorg är en form av förskoleverksamhet som till största delen bedrivs i den anställdes hem och mestadels

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan

Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer