Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg"

Transkript

1 Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Läsåret

2 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm... 5 Inriktning... 5 NORMER OCH VÄRDEN... 6 Utvärdering av Likabehandlingsplan... 6 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... 6 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 7 Matris för enhetens måluppfyllelse... 7 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... 7 Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål... 8 Alla barn i förskolan utvecklar språkförståelse och språklig medvetenhet så att de är förberedda för läs- och skrivinlärning vid skolstarten BARNS INFLYTANDE... 9 Modell för att utvärdera barns delaktighet i att fatta beslut i enlighet med artikel i FNs konvention om barnets rättigheter... 9 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål FÖRSKOLA OCH HEM...10 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål Redovisning av föräldrarnas nöjdhetsenkät SAMVERKAN MED FÖRSKOLEKLASSEN, SKOLAN OCH FRITIDSHEMMET...11 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH UTVECKLING...12 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål... 12

3 Grundfakta Antal barn 15 mars: 21 Grundbemanning 15 mars: 2,9 varav 2,75 förskollärare Utöver grundbemanning finns centralt budgeterade medel för barn med stora stödbehov, så kallat tilläggsbelopp. Medlen fördelas efter behov terminsvis. Under vårterminen 2014 erhöll Ramsbergs förskola medel som täckte en tjänst om 50 %.

4 Förutsättningar Arbetsmiljö Vi har regelbundna skyddsronder och brandskyddsronder och arbetsmiljön inomhus, såväl som utomhus upplevs som relativt god. Dock upplevs golvet inomhus som hårt och på vissa ställen (i synnerhet vid fläktarnas utblås) som kallt. Personalen har också upplevt att kyl och frysen har medfört buller, vilka har ersatts av tystare vitvaror. När det gäller utemiljön så fick vi en ny grind på gården, vilket har inneburit möjligheter för personalen att dela av gården och därmed anpassa uteaktiviteterna mer efter både barngrupp och väder. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra arbetsmiljön för såväl barn som vuna. Personalbemanningen är direkt avgörande för möjligheterna att uppfylla läroplanens strävansmål och grunden för god arbetsmiljö för såväl barn som vuna är upplevd trygghet och det är också detta som vi under det gångna året prioriterat. Fortsätta arbeta för en bättre miljö tillsammans med hyresvärden. Systematiskt kvalitetsarbete Vi arbetar kontinuerligt utifrån förskolans dokumentationsmaterial och har under året som gått också börjat att använda oss av lärplattor som pedagogiska hjälpmedel och i synnerhet för att underlätta dokumentationen. På förskolan har vi en pedagog som har särskilt ansvar att föra utvecklingen med arbetet med lärplattan som pedagogiskt verktyg framåt. Vi har också en särskilt ansvarig pedagog för det systematiska kvalitetsarbetet inom vårt område. Implementeringen av lärplattan pågår. Olika erfarenheter, gör att användandet av lärplatta och det kontinuerliga dokumenterandet ser olika ut för olika medarbetare, men lärplattan används av samtliga medarbetare tillsammans med barnen. När det gäller dokumentationssystemet så har under våren en utvärdering gjorts vilket kommer att leda till en del förändringar som efterfrågas. Fortsätta att utveckla förmågan att använda dokumentationsmaterialet, samt lärplattan. Fler gemensamma pedagogiska diskussioner.

5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm All personal på förskolan ska ha ett förhållningssätt som bygger på (ICDP) vägledande samspel. Detta förhållningssätt ska genomsyra hur barn och föräldrar, som kommer till vår förskola, blir bemötta. Fortbildning sker kontinuerligt både i form av riktade möten (förskolechefs ledda möten), men också i samarbete med vår specialpedagog och i det dagliga arbetet. Utifrån den språkplan som finns i Lindesbergs kommun har även all personal utbildat sig inom Bornholmsmodellen. Ett arbete för att vidareutveckla samarbetet mellan förskola och grundskola har inletts och ska så småningom resultera i en gemensam plan för samverkan för att skapa en samsyn och kontinuitet i samarbetet kring våra barn från förskola till grundskola I kommunen har vi också haft en grupp pedagoger med särskilt ansvar för att utveckla och inspirera kollegorna vad det gäller matematikområdet (genom månadasvisa utskick av matematikblad). För att något ska genomsyra en verksamhet krävs ett långsiktigt tänkande och uthållighet. För de flesta pedagoger är inte ICDP något främmande utan ett arbetssätt som känns naturligt att arbeta utifrån. Men även om förhållningssättet är naturligt för många, så är det inte det för alla pedagoger och ICDP kommer inte att genomsyra verksamheten fullt ut förrän samtlig personal arbetar utifrån detta förhållningssätt. Detta gäller också de vikarier som är i vår verksamhet. Fördjupa våra kunskaper inom ICDP, genom repetition och diskussion. Vidareutbilda våra vikarier. Inriktning Vi skulle se över vår utemiljö och vilka utmaningar denna erbjuder barnen. Arbetet med utemiljön har påbörjats och en del idéer har verkställts under året. Men det finns en del idéer som vi hoppas kunna verkställa under nästa år. Vi arbetar hela tiden med att hitta fler möjligheter för att ha ännu mer verksamhet ute, och också att hitta nya möjligheter i vår närmiljö för att stimulera barnens utveckling. Att se över utemiljön innebär inte bara att se över vad som finns i vår utemiljö, utan också att se över hur vi som pedagoger tänker kring hur den används och vilka möjligheter den ger. Vi kommer att fortsätta arbeta med utemiljön och vårt sätt att använda oss av denna.

6 Normer och värden Utvärdering av Likabehandlingsplan Under vårterminen gjordes intervjuer med barnen i Ramsberg och i någon intervju framkom det att något barn hade lite svårt med kamratrelationen. I övrigt har personalen observerat barngruppen, men dessa observationer har inte indikerat på att det för närvarande finns något specifikt område när det gäller arbetet mot diskriminering och för likabehandling, som vi måste sätta etra fokus på. Dock har en förälder signalerat att det förekommit en del tendenser bland barnen att inte vilja leka med flickor/flicksaker.. Även om inte observationer och intervjuer direkt pekar på något specifikt område, så finns det ändå vissa tendenser som vi ska ta fasta på och arbeta för att förebygga att de vidareutvecklas. Det finns signaler som föräldrar påtalat att det förekommer att barn inte vill leka med vissa barn och det finns också signaler som säger att det finns barn i barngruppen som upplever det svårt att hitta kamrater. Arbeta förebyggande med att alla barn ska ha möjlighet att leka med en kompis och motverka könsdiskriminering. Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Höstterminen: På förskolan i Ramsberg får barnen möjlighet att utveckla sin matematiska medvetenhet Vårterminen: På förskolan I Ramsberg får barnen möjlighet att utveckla sin skapande förmåga i många olika uttrycksformer Under hösten var vår tanke att barnen skulle ha kännedom om, samt använda sig av matematiska begrepp och tänkande i vardagliga situationer. Vi tycker att vi har uppnått detta genom att fånga upp tillfällena som uppstår i vardagen, genom att fånga upp barnens intresse. Under våren ville vi att barnen skulle få möjlighet att utveckla sin skapande förmågsse och tia genom att prova på många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. Vi har arbetat utifrån barnens intresse och tillhandahållit material, rum och tid. Vi har följt upp barnens idéer och inspirerat vidare genom att de fått prova på och utveckla olika uttrycksformer, samt material och tekniker. Vi pedagoger har bekräftat, stöttat, stimulerat (genom frågeställningar), utmanat och uppmuntrat barnen att använda flera sinnen. Vi upplever att vi har uppnått det mål vi satt. Nytt mål sätts i september.

7 Utveckling och lärande Matris för enhetens måluppfyllelse Socialt Vi har genomfört aktiviteter för området sporadiskt under terminen. Vi har aktiviteter enligt några rutiner för området som vi försöker att följa. Vi har rutiner och gemensamma arbetssätt som alla arbetar efter. Vi har rutiner, gemensamma arbetsätt och förebyggande arbete för området. Vi följer upp och utvärdrar våra arbetssätt. Lekmässigt Motoriskt Språkligt Estetiskt Matematiskt Naturvetenskapligt och tekniskt Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Under det här året har matematik varit ett prioriterat mål, vilket också märks i måluppfyllelsen, vilken är högre än föregående år på detta område. I Ramsberg har man rutiner och ett gemensamt arbetssätt som alla arbetar efter, inom alla områden. Under både höst och vårtermin har pedagogerna delat in barngruppen, för att kunna anpassa aktiviteterna efter barnens intresse och behov. Matematiken har varit ett prioriterat område, och arbetet har följts upp och utvärderats. Det finns några områden som behöver följas upp bättre och det är naturvetenskapligt/tekniskt och motoriskt.

8 Fortsätta att arbeta med att utveckla vår förmåga att följa upp och utvärdera våra arbetsmetoder, i synnerhet vad gäller ovanstående två områden. Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål Alla barn i förskolan utvecklar språkförståelse och språklig medvetenhet så att de är förberedda för läs- och skrivinlärning vid skolstarten. Utvärdering Förskolan ska ge barnet förutsättningar att utveckla samspel, kommunikation och uppmärksamhetsförmåga % av barngruppen visar förmåga utifrån indikatorerna inom detta område Förskolan ska ge barnet förutsättningar att utveckla språkförståelse och språklig medvetenhet % av barngruppen visar förmåga utifrån indikatorerna inom detta område Förskolan ska ge barnet förutsättningar att utveckla språkförståelse och språklig medvetenhet % av barngruppen visar förmåga utifrån indikatorerna inom detta område Pedagogerna har arbetat kontinuerligt för att utveckla barnens språkförståelse och språkliga medvetenhet. Barnen har möjlighet att både enskilt och i grupp uttrycka sig och lyssna till andra. Barnen har visat stort intresse för sång, rim och ramsor, dramatiseringar under leken vilket pedagogerna har anammat. Barnen har tillgång till olika material, såsom egna skrivarböcker. Fortsätta att arbeta med förutsättningarna, satsa lite mer på förutsättningarna i utemilön. Utveckla idéerna kring en skrivarstuga.

9 Barns inflytande Modell för att utvärdera barns delaktighet i att fatta beslut i enlighet med artikel i FNs konvention om barnets rättigheter Nivåer av delaktighet Öppningar Möjligheter Skyldigheter 5. Barn delar makt och ansvar över beslutsfattande Är du som vuen beredd att dela inflytande och ansvar med barn? Finns det ett förfarande som möjliggör för barn och vuna att dela inflytande och ansvar över beslut? Är det ett policykrav att barn och vuna delar inflytande och ansvar över beslut? 4. Barn involveras i beslutsfattande processer Detta är minigränsen att uppnå ifall man har signerat FNs konvention om barnets rättigheter. Är du beredd att låta barn delta i dina beslutsfattande processer? Finns det ett förfarande som möjliggör för barn att delta i beslutsfattande processer? Är det ett policykrav att barn ska vara involverade i beslutsfattande processer? 3. Barns åsikter och synpunkter beaktas Är du beredd att beakta barns åsikter och synpunkter? Möjliggör den beslutsfattande processen att barns åsikter och synpunkter beaktas? Är det ett policykrav att barns åsikter och synpunkter ska vägas in i beslutsfattande? 2. Barn får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Är du beredd att stödja barn att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Har du tillgång till olika aktiviteter och metoder som stödjer barn att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Är det ett policykrav att barn ska ges stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter? 1. Barn blir lyssnade till Är du beredd att lyssna på barn? Arbetar du på ett sätt som möjliggör att barn blir lyssnade till? Är det ett policykrav att barn ska bli lyssnade till? Börja här Dubbelklicka två gånger på rutan du vill färgmarkera, välj fliken Format och Figurfyllning. Ramsberg 1 Avdelning 2 Avdelning 3 Avdelning 4 Avdelning 5 Fyll i avdelningarnas namn bredvid de färgade rutorna.

10 Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål På förskolan i Ramsberg arbetar pedagogerna aktivt med att ha ett förhållningssätt som möjliggör och uppmuntrar barns inflytande. Om barnens önskningar inte kunnat genomföras, så har pedagogerna lyssnat till barnens idéer och kommit med olika alternativa lösningar. I detta sammanhang har man ofta använt sig av lärplattan, som ett pedagogiskt hjälpmedel. Som eempel kan nämnas att barnen hade en önskan om att få ha ett kojbygge kvar till nästa dag, men detta kolliderade med behovet att få golvet våttorkat. Tillsammans med barnen kom pedagogerna fram till en lösning, där barnen fotograferade och filmade kojan. På så vis kunde barnen nästa dag återskapa kojan eakt som den var, utifrån lärplattans dokumentation. Fortsätta att arbeta på samma sätt. Förskola och hem Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Vi har fortsatt att arbeta med att få ett bra samarbete med föräldrarna och erbjudit olika samverkansformer. Vi har haft ett utvecklingssamtal per termin och ett föräldramöte och ett drop-in fika med information. Vid behov etra samtal. Vi har testat drop-in fika som en samverkansform och både vi och föräldrarna kunde se både för- och nackdelar med detta. Fördelarna var att barnen kunde vara med, vara delaktiga och själva visa verksamheten. Det som upplevdes som mindre bra, var att vi inte fick ut den information vi ville. Utvärdering av Barn- och utbildningsnämndens prioriterade mål Redovisning av föräldrarnas nöjdhetsenkät 2013 Svarsfrekvens: Vad anser föräldrarna om: Sällan eller aldrig % Ofta eller alltid % 1. Mitt barn trivs i förskolan Jag uppfattar att det finns arbetsglädje i förskolan Personalen bryr sig om mitt barn Det är god stämning mellan barn och personal på förskolan Jag uppfattar personalen som goda förebilder Jag får information om målen som styr verksamheten Mitt barn stimuleras till utveckling och lärande utifrån sina 100

11 förutsättningar och behov. 8. Mitt barns utveckling och lärande dokumenteras och följs upp Jag är nöjd med den information jag får om mitt barns utveckling 100 och lärande. 10. Jag är nöjd med övrig information från förskolan Jag får ett bra bemötande av förskolans personal Jag har varit på förskolans föräldramöten Jag är nöjd med förskolans föräldramöten Jag är nöjd med mitt barns förskola Jag kan rekommendera mitt barns förskola. 100 Resultatet av årets nöjdhetsenkät ser ännu bättre ut än föregående år. Vi har nått ut med informationen bättre (har börjat använda oss av e-post) och vi har större procentsats som är nöjda med våra föräldramöten. Föräldrarna i Ramsberg är överlag nöjda. Vi har också ökat svarsfrekvensen på denna enkät, från 11 till 17. I kommentarerna som föräldrarna lämnat till enkäten framkommer att det finns flera föräldrarar som är mycket nöjda med personalen på förskolan, men det förekommer också flera önskningar från föräldrar om mer kulturella upplevelser, som sång, dans och teater. Någon förälder saknar de rutiner som förut funnits på förskolan, med ett uppgjort schema för veckans alla dagar. Portfoliepärmen efterfrågas av en förälder. Vi tar fasta på de kommentarer som föräldrarna lämnat och försöker att få till ett bättre samarbete med kulturskolan. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolan ska sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Samarbetet ska utgå från de nationella och lokala mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. När barnets övergång till de nya verksamheterna närmar sig har förskolan den särskilda uppgiften att finna former för att avrunda och avsluta förskoleperioden. Vid övergången till nya verksamheter ska särskild uppmärksamhet ägnas de barn som behöver särskilt stöd. (Lpfö 98 Reviderad 2010) Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Vi har en överlämnandeplan för Norra området, som vi har följt. Vi har också haft gemensamma träffar med personal från både förskoleklass, lågstadiet och mellanstadiet för att gemensamt värna om att lärandet sker som en röd tråd från förskola till gymnasiet.

12 Överlämnandet upplevs ha fungerat utifrån förskolans håll, vi har ett nära samarbete med såväl skola som fritidshem. Och på grund av detta och att det i Ramsberg är små enheter, sker övergången naturligt och gradvis. Bland annat så äter de större barnen på förskolan alltid inne i skolans matsal och därmed är denna miljö bekant för barnen vid skolstart. Likaså så slås förskola och fritids samman i förskolans lokaler efter mellanmål (och ibland tidigare) vilket göra att såväl pedagoger och nya kamrater är kända för barnen när de startar i förskoleklass. Även om övergången från förskola till förskoleklass och fritidshem upplevs fungera bra, så finns det vissa bitar som behöver vidareutvecklas. För att få stöd i detta har vi tagit hjälp av regionförbundet i Örebro för skolutveckling. Och under hösten kommer verksamheterna från förskolan till högstadiet i Norr att kartläggas, för att sedan resultera i en gemensam plan för en bra lärmiljö genom alla stadier. Uppföljning, utvärdering och utveckling Utvärdering av enhetens/avdelningens prioriterade mål Implementeringsarbetet av vårt dokumentationssystem pågår fortfarande. Nya hjälpmedel har införts, bland annat lärplattan. Vilket också ställer nya krav på pedagogerna, men samtidigt har det också inneburit nya möjligheter (se bland annat avsnittet om barns inflytande). Under vårterminen har en utvärdering av dokumenten i vårt kvalitetssystem gjorts och utifrån detta kommer det bli lite förändringar. Att utforma och förändra vår miljö är en process som pågår och har resulterat ibland annat skrivarstuga. Under föregående år så skulle vi utöka vår information till föräldrar, vilket har gjorts. Nu används för information. Vi har processer som pågår inom en rad olika områden, och dessa processer måste få ta sin tid. Alla pedagoger har inte samma utgångspunkt vad det gäller användandet av ny teknik, men tillsammans så kan vi hjälpa varandra att nyttja möjligheterna som erbjuds för att tillsammans med barnen utvecklas. Arbetet med att anpassa och utveckla vår miljö är igång och tillsammans med fritidsavdelningen försöker vi att hitta nya möjligheter både inom och utanför förskolans gård. Skrivarstugan är ett eempel på detta. Vi har utökat frekvensen av information, och infört nytt kommunikationsmedel. Dock har vi inte använt oss av hemsidan så mycket.

13 Nästa år kommer vi i Ramsberg att arbeta för att få en mer aktiv hemsida och att vidareutveckla vårt arbete med stöd av lärplatta och annan teknik. Vi kommer också att utveckla vårt samarbete med förskoleklass och fritids för att få till bra lärmiljöer. Lotta Chrysander Rydberg, förskolechef

Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola

Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola Kvalitetsrapport för Ramsbergs förskola Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg

Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Kvalitetsrapport för förskolan Ramsberg Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen

Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Kvalitetsrapport för förskolan Kristallen Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken

Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken Kvalitetsrapport för förskolan Lysmasken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken

Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken Kvalitetsrapport för förskolan Hagabacken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Haga

Kvalitetsrapport för förskolan Haga Kvalitetsrapport för förskolan Haga Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm... Inriktning... NORMER

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Läsåret 2014-2015 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen

Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Kvalitetsrapport för förskolan Skogsdungen Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Björken

Kvalitetsrapport för förskolan Björken Kvalitetsrapport för förskolan Björken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Björken

Kvalitetsrapport för förskolan Björken Kvalitetsrapport för förskolan Björken Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården

Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Kvalitetsrapport för förskolan Lönngården Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken

Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Kvalitetsrapport för förskolan Tallbacken Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget

Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget Kvalitetsrapport för förskolan Kyrkberget Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen

Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen Kvalitetsrapport för förskolan Stadsskogen Läsåret 2015-2016 GRUNDFAKTA... FÖRUTSÄTTNINGAR... Arbetsmiljö... Systematiskt kvalitetsarbete... Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen

Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Kvalitetsrapport för förskolan Bergknallen Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan

Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan Kvalitetsrapport för förskolan Gläntan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 5 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris), Bornholm...

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2016-2017 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 3-5 år Kullerbyttan 3-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Arbetsplan för Ullvigårdens förskola Avdelning Skräddaren

Arbetsplan för Ullvigårdens förskola Avdelning Skräddaren Köpings kommun Arbetsplan för Ullvigårdens förskola Avdelning Skräddaren Läsår 2015 2016 Annica Norén 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för Utbildningsförvaltningen 2015-09-25 Lokal arbetsplan för 2015 2016 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan. 3 2. Årets utvecklingsområden. 4 3. Normer och värden 5 4. Utveckling och lärande.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef 2017-06-30 Kvalitetsrapport 2016-2017 Stenbitsvägens förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Pärlan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer Förskolan

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret

Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-10-18 Kvalitetsarbete för fritidshemmet Smedby period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga

Kvalitetsrapport. Förskolan Haga Kvalitetsrapport Förskolan Haga Läsåret 2017 2018 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2. Förutsättningar... 4 2.1 Grundfakta... 4 2.2 Arbetsmiljö... 4. Normer och värden... 4 4. Utveckling och lärande...

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer