ODIN Energi. Årskommentar 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ODIN Energi. Årskommentar 2016"

Transkript

1 ODIN Energi Årskommentar 216

2 Fondens portfölj

3 ODIN Energi C december 216 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 3,4 procent den senaste månaden. Avkastningen för fondens referensindex under samma tidsperiod var 1,2 procent. Fonden har levererat en avkastning på 19,1 procent hittills i år. Avkastningen för fondens referensindex under samma tidsperiod är 29,7 procent. Köp och försäljning i fonden, senaste månaden och hittills i år Den senaste månaden har vi sålt aktier i PGS och A.P. Möller- Mærsk Hittills i år är de största förändringarna i portföljen köp av strömproducenter, underleverantörer och bolag inom förnybar energi samtidigt som vi minskat våra innehav inom service och shippingbolag. Bidragsgivare, senaste månaden och hittills i år De bästa bidragsgivarna till denna månads avkastning var BP och Shell. De bolag som bidrog minst till avkastningen denna månad var Kinder Morgan och Golar LNG. De bästa bidragsgivarna hittills i år är bolagen BP och Shell. De bolag som bidragit minst till avkastningen hittills i år är PGS och First Solar.

4 ODIN Energi december 216 Prissättning av fonden Fonden prissätts till 25,4 gånger de kommande 12 månadernas resultat. Fonden ger en direktavkastning på 3, procent. Mätt mot bokfört egenkapital prissätts fonden till 1,6 gånger. Innehaven i fonden har en genomsnittlig avkastning på eget kapital på 3,7 procent. Prissättning för aktiemarknaden för energibolag - 6% MSCI World Energy, 25% MSCI World Industrials, 15% MSCI World Utilities Marknaden prissätts till 21,3 gånger de kommande 12 månadernas resultat. Marknaden Index ger en direktavkastning på 3,2 procent. Mätt mot bokfört egenkapital prissätts marknaden till 1,9 gånger. Bolagen på denna marknad har en genomsnittlig egenkapitalavkastning på 8,7 procent.

5 Finansmarknaderna inleddes med mycket turbulens och dålig stämning på finansmarknaderna. Oro kring den ekonomiska situationen i Kina och banksektorn i Europa samt fallande oljepriser skapade osäkerhet. Än en gång lyckades emellertid världens centralbanker att vända stämningen med försäkringar om nya stimulansåtgärder, och från mitten av februari utvecklade sig de flesta aktiemarknader positivt. De breda europeiska och japanska aktieindexen hade en flack utveckling för helåret, medan de amerikanska och brittiska börserna steg med mellan 1 och 15 procent. Börserna i Kina kunde inte hämta igen de stora börsrasen från årets början och Shanghaibörsen gick ned med tolv procent under helåret. Oslobörsen utvecklades fint och steg med 12 procent medan oljepriset steg från 37 dollar per fat till 57 dollar per fat under 216. Fjolåret präglades av flera politiska överraskningar, främst i Storbritannien där britterna röstade för ett utträde ur EU och ja-sidan segrade med 52 procent av rösterna mot nej-sidans 48. Det brittiska pundet försvagades kraftigt i efterdyningarna av folkomröstningen, men i övrigt har påverkan på brittisk ekonomi och finansmarknaderna hittills varit begränsad. Det amerikanska presidentvalet var en viktig fråga under hösten, och resulterade i en del volatilitet på finansmarknaderna. Med Donald Trump som president räknar man med en expansivare finanspolitik än tidigare, något som bidragit till högre tillväxtoch inflationsförväntningar framöver. De långa tyska och amerikanska räntorna sjönk under första halvåret, men började åter stiga i höst i takt med de ökade inflationsförväntningarna. I USA höjde centralbanken räntan med,25 procent i december och fler ökningar är att vänta under de kommande två åren. Den norska centralbanken sänkte räntan ytterligare en gång under 216 till,5 procent med anledning av det låga oljepriset och sviktande oljeinvesteringar, men antyder nu att räntebotten troligtvis nåtts. Den globala tillväxten beräknas landa på 2,9 procent för 216, vilket är något svagare än 3,1 procent föregående år. Tillväxten i USA, Storbritannien och Kina var svagare under 216 än 215 medan euroområdet, Japan och Brasilien uppvisade något högre tillväxt än föregående år. Under det kommande året antas den globala tillväxten att öka något, till 3,3 procent, främst drivet av högre tillväxt i USA.

6 Ny fond större mandat Den 3 november 215 fusionerades ODIN Maritim med ODIN Offshore och ODIN Offshore bytte samtidigt namn till ODIN Energi. Fonden fick nytt investeringsmandat och är därför att betrakta som en ny fond. ODIN Energi investerar i solida kvalitetsbolag med koppling till energisektorn. Fonden investerar i bolag inom olje- och gasutvinning, utveckling av alternativ energi, vidareförädling, transport och distribution samt underleverantörer till sådana bolag. Vi skiljer oss från de flesta andra energifonder genom att vi inte bara investerar i bolag inom olje- och gasbranschen, utan i hela näringskedjan och tvärs över flera energiformer. Historiskt sett har energi- och energirelaterade bolag gett god avkastning i förhållande till risken över tid. Enligt vår mening beror detta på att energi är en nödvändighet för ekonomisk tillväxt och inte ett resultat av den. Trots energieffektiviserande åtgärder kommer efterfrågan på energi att fortsätta växa i många decennier till. Vill du ta del av denna tillväxt är ODIN Energi ett bra alternativ för dig.

7 Makroläget ur energiperspektiv Energi är en nödvändig insatsfaktor för ekonomisk tillväxt. Samtidigt påverkar den globala tillväxten efterfrågan på energi. Dagens relativt låga priser stimulerar den ekonomiska tillväxten och efterfrågan på energi. Exempel på detta är fortsatt ökad bilförsäljning och efterfrågan på bensin i USA under 216 samt ökad kinesisk efterfrågan på olja. Miles, trillion Så här vid ingången av 217 utgör tillgången på energi ingen begränsning för den globala tillväxten, något som inte utesluter orosmoln. Trots massiva stimulansåtgärder från världens centralbanker och ihållande låga räntor, är den globala ekonomiska tillväxten ur ett historiskt perspektiv låg. Tillväxtmarknaderna, med Kina i spetsen, bidrar mest till den globala tillväxten på energiområdet. Måttlig ekonomisk tillväxt skapar således osäkerhet även i energisektorn. Den absoluta tillväxten är emellertid fortsatt positiv och ett ökat klimatfokus med påföljande utfasning av kol kommer att medföra fortsatt ökad efterfrågan på andra energiformer än kol. Item, million

8 OPEC-möten och oljeprisutvecklingen 216 blev ett volatilt oljeår. Med anledning av utbudsöverskottet och stigande lagernivåer inleddes året med ett synnerligen kraftigt prisfall, faktiskt ett av de största historiskt sett. Under året upplevde flera OPEC-länder ekonomiska problem och kraftigt pressade statsfinanser som en konsekvens av de låga priserna. Flera initiativ togs för att begränsa eller minska oljeproduktionen. I september enades OPEC-länderna om att dra ner på kartellens oljeproduktion. Under perioden fram till december arbetade man med detaljerna kring minskningarna, samt förhandlade med oljeproducerande länder utanför OPEC om ytterligare produktionsminskningar. I december undertecknades slutligen ett avtal mellan OPEC och en grupp länder utanför OPEC. Detta är den första samordnade produktionsminskningen sedan 214. Sedan bottenläget i januari har oljepriset fördubblats men är fortsatt halverat sedan toppen under perioden Produktionsminskning kombinerat med fortsatt ökad efterfrågan kommer att bidra till minskade lager under de kommande åren.

9 Uppgång även för andra energipriser Under 216 följde även andra energipriser som gas, el och inte minst kol med i oljeprisets uppgång. Substitutionseffekten fungerade omvänt under 215 och bidrog därmed till uppgången. Exempelvis kan flera kraftproducenter välja mellan gas och kol som insatsfaktor, raffinaderier mellan olika oljekvaliteter, och industri-/kemikalieproducenter mellan olika typer av derivatprodukter. Valet av insatsfaktor avgörs av lönsamhet och arbitragemöjligheter. Låga priser och överskott i ett segment exporteras således till andra segment. Kraftigt ökade kolpriser var den stora överraskningen under 216. Priset fördubblades faktiskt under året som gick. Nedstängningen av betydande kapacitet, särskilt i Kina, har lett till kolbrist på vissa håll. Det ökade fokuset på klimat och miljö efter Parismötet, inte minst i Kina efter rekordhöga luftföroreningsnivåer, torde på sikt leda till betydligt större efterfrågan på/användning av gas, jämte förnybar energi, på bekostnad av kol. I det korta perspektivet är däremot kol fortsatt en viktig del av världens energimix. Ett högt pris kommer under alla omständigheter att påskynda utfasningen av kol Energy index jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov 216 Coal Gas, USA Oil, Brent Source: ODIN, Macrobond

10 Amerikansk skifferolja: Alla vill ha Permian Apache Corp offentliggjorde nya skifferoljefyndigheter tidigt i september. «Alpine High» har förbisetts av andra bolag trots att det ligger västerut i Permian-området, det hetaste skifferoljeområdet i USA. Enligt Apache finns här minst tre miljarder oljefatsekvivalenter, alltså i samma storleksordning som Norges elefant Johan Sverdrup. Fältet beräknas vara lönsamt vid oljepriser under 4 dollar per fat. Fyndigheterna visar att amerikanska skifferoljebolag fortsatt är i en tidig utvecklingsfas och att det troligen kommer fler genombrott framöver. Apache fokuserar på att förstå de områden de verkar på och lägger stora resurser på forskning och utveckling, bland annat via tjänster från Core Labs. Vi tror att Apache har valt rätt strategi, dvs. att kapa kostnader och satsa på områden man kan mycket om, i stället för att hoppas på ett högre oljepris. Barrels/Day, million Samma dag meddelade EOG ett av de ledande skifferoljebolagen i USA att man ökar sin andel i Permianområdet genom att köpa det privata bolaget Yates Petroleum. EOG betalade med fem procent av bolagets aktier, men ökade Permians resurspotential med nästan 5 procent. EOG har tidigare varit noga med att växa organiskt, men detta var en affär man inte kunde tacka nej till. Produktionen av amerikansk skifferolja drivs för närvarande av aktiviteten i Permian, medan produktionen från de båda andra stora områdena, Eagle Ford och Bakken, har sjunkit sedan oljepriset kollapsade. g Alpine High ODIN Energi har innehav i Apache, Core Labs och EOG. 1

11 Alternativ energi kortsiktig motvind i USA ODIN Energi investerar inte bara i olje- och gasbolag. Alternativ energi är och förblir en allt större del av energisektorn. Investeringar i energi genererad av vindoch solkraft växte kraftigt under 216 medan aktiekurserna för bolag i sektorn inte utvecklades lika starkt. Ökad produktionskapacitet och konkurrens, särskilt inom solceller, slog hårt mot marginalerna. Dessutom sjönk aktierna i bolag inom förnybar energi efter att Trump valts till USAs nästa president. Trump har uttryckt att han inte är för några subventioner för förnybar energi på bekostnad av arbetstillfällen inom olje-, gas- och kolnäringen. Således ökar osäkerheten kring de subventionssystem som stimulerar investeringar i grön energi i USA. Vi tror dock inte att Trump vill strypa en bransch som också har skapat många arbetstillfällen i USA. Genom sjunkande kostnader, teknikutveckling och klimatfördelar, kommer alternativ energi att ta marknadsandelar på sikt även utan subventioner. Osäkerheten kommer troligen dock att prägla sådana bolag även vid ingången av 217. Index United States, S&P 5 Index des jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov Utilities Industrials Oil & Gas Equipment & Services Oil & Gas Exploration & Production Integrated Oil & Gas Alternative Energy (MSCI) Source: ODIN, Macrobond

12 Utveckling för energiaktier under 216 Aktierna i energisektorn gick i stort sett hand i hand med oljepriset under 216. Efter en kraftig nedgång i början av året steg aktierna stadigt under hela året. Som vanligt svängde aktierna mycket på vecko- och månadsbasis, främst på grund av reaktionerna på uttalanden från OPEC-ministrarna, makrostatistik och marknadsförändringar i tron på ett OPEC-avtal. På årsbasis ökade bolag inom oljeservice, prospektering och utveckling mest, medan bolag med exponering mot förnybar energi gick emot trenden och föll. Utilitiesaktierna ökade ordentligt på årsbasis men sjönk under årets sista månader något, hand i hand med uppgången för de långa amerikanska räntorna. Landbaserade amerikanska skifferoljeproducenter upplevde sin starkaste uppgång hittills under året som gick. Såväl effektivitet som produktivitet utvecklades positivt vilket resulterade i lägre kostnader. I kombination med stigande oljepriser, finns det goda möjligheter till förbättrat kassaflöde och positiv kursutveckling Oil Price vs Energy Stocks des jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov Crude Oil, Brent S&P5 Energy Source: ODIN, Macrobond

13 Generell positionering investeringsfilosofi Vi nyttjade det gångna årets krävande energimarknad till att positionera oss i kvalitetsbolag som kommer att överleva, och till och med komma stärkta ur dagens lågkonjunktur jämfört med sina konkurrenter. Årets första del präglades av utbudsöverskott, finansieringsproblem, pessimism och dåligt sentiment. Energimarknaderna är cykliska och återhämtar sig på sikt när är däremot svårt att sia om. Vi positionerar oss därför i bolag med dokumenterat goda resultat, stark konkurrensposition inför framtiden och som har en attraktiv prissättning. Dessutom har vi investerat i bolag med mer stabila och förutsägbara affärsmodeller (utilitites) samt industribolag som är underleverantörer till energisektorn. Dessa är generellt sett betydligt mindre konjunkturkänsliga än shipping-, E&P- och oljeservicebolag.

14 Utsikter Så här vid ingången av det nya året har optimismen återvänt till energisektorn. OPEC-avtalet som trädde i kraft vid årsskiftet skapar förutsättningar för bättre marknadsbalans och fortsatt stigande oljepriser. På sikt är korrelationen hög mellan alla typer av energipriser. Därför har vi även anledning att räkna med högre gas- och elpriser. På kort sikt handlar risken om huruvida OPEC kommer att följa avtalet och genomföra utlovade produktionsminskningar samt hur snabbt och hur mycket de amerikanska skifferoljeproducenterna kan öka sin produktion. Fram till 22 kommer kombinationen av fortsatt ökad efterfrågan, utarmning av befintliga oljefält och effekten av de senaste årens kraftiga nedskärningar i investeringar att leda till ett ökat produktionsbehov i världen, både från OPEC-håll och skifferoljenäringen samt ökad offshoreaktivitet. Detta för att motverka bristen på olja. Bolagen har på senare år fokuserat på att anpassa sig till ett scenario med lägre energipriser. Kostnader har kapats, projekt och processer effektiviserats och produktionen trappats upp. I kombination med deflationen inom servicetjänster har sektorns kostnadsstruktur gått ner mycket. Olje- och E&P-bolagens kostnader har exempelvis minskats med 3 till 4 procent. Stigande oljepriser och lägre kostnader ökar företagens kassaflöden och potential för ytterligare ökning av aktiekurserna. Baserat på pris i förhållande till bokförda värden, förblir energisektorn lågt värderad. Exempelvis värderas MSCI Energi idag till cirka 1,7 gånger bokfört värde jämfört med snittet på 2,3 gånger för de senaste 2 åren. Intjäningsmultiplerna är däremot historiskt höga, vilket är en återspegling av svaga resultat som följd av att vi befinner oss i ett tidigt skede i en uppgångsperiod. Detta är ingen ovanlighet i cykliska branscher. De senaste årens fokus på kostnadsminskningar, kassaflöden och tillhörande kapacitetsminskningar har lagt grunden för en ny uppgångsperiod för energibolagen. OPEC-avtalet har påskyndat stärkningen av marknadsbalansen som trots allt redan var på väg och inte minst bättre tider. Vi tror att detta är början på en längre uppgångsperiod för sektorn.

15 Nyckeltal och nyheter från portföljen presenteras på engelska

16 Portfolio Return Last 5 years % (SEK) ODIN Energi C Index Historical Return % (SEK)* Last Month YTD 1 Y 3 Y 5 Y 1 Y Since inception Portfolio 3,41 19,14 19,13-12,46-4,34-5,7 3,2 Benchmark 1,21 29,67 29,25,64 4,29 2,91 2,9 Exess Return 2,2-1,52-1,12-13,11-8,63-8,61,93 * Returns for periods exceeding 12 months are annualized

17 Annual returns last 1 years

18 Pricing of the fund Company Weight Country Industry P/E (LTM)* P/E (NTM)* DivYield (LTM) DivYield (NTM) P/B ROE BP p.l.c. Sponsored ADR 7,% United States Oil Gas & Consumable Fuels 33,2 15,5 6,4 6,4 1,3 3,9 Total SA Sponsored ADR 6,3% United States Oil Gas & Consumable Fuels 15,2 11,9 5,3 5,3 1,2 8,2 Royal Dutch Shell Plc 6,3% United States Oil Gas & Consumable Fuels 26,9 14,4 6,9 6,9 1,2 4,4 Exxon Mobil Corporation 6,1% United States Oil Gas & Consumable Fuels 41,4 21,9 3,3 3,4 2,2 5,3 Schlumberger NV 3,8% United States Energy Equipment & Services 73,2 44,8 2,4 2,4 2,8 3,8 ConocoPhillips 3,4% United States Oil Gas & Consumable Fuels -18, 19,9 2, 2, 1,8-9,8 Anadarko Petroleum 3,3% United States Oil Gas & Consumable Fuels -22,6 764,1,3,3 2,8-12,4 Noble Energy, Inc. 3,2% United States Oil Gas & Consumable Fuels -4,2-71,7 1,1 1,1 1,7-4,2 EOG Resources, Inc. 3,% United States Oil Gas & Consumable Fuels -56,3 186,,7,7 4,8-8,5 Apache Corporation 2,8% United States Oil Gas & Consumable Fuels -66,6 48,8 1,6 1,6 3,7-5,6 Topp 1 45,2% 82,4 24,7 3,7 3,7 1,7 2,1 ODIN Energi 43,2 25,4 3, 3, 1,6 3,7 * NTM = Next 12 months LTM = Last 12 months Adjusted earnings and fully diltuted number of shares

19 Sector performance*, year to date (Sorted by weight in portfolio)

20 Current holdings

21 Share price performance*, year to date (Sorted by weight in portfolio) *) Share price performance for equities included in the benchmark. Equities not included in the benchmark are calculated from portfolio figures.

22 Contribution, year to date (Holdings as of )

23 Risk Statistics (NOK) 3 Years Portfolio Index Active share,77 Sharpe ratio 1) -,81 Standard Deviation 2) 16,33 -,2 18,74 Portfolio Alpha -13,89 Beta,66 Tracking error 12,33 Information ratio -1,5 1) Sharpe Ratio uses Norway - 3 MT Bills as risk free rate. 2) Standard Deviation is based upon monthly volatility. Risk figures are based on the fund class C for funds with fund classes

24 Macro and Market

25 Pricing - Global Equities (MSCI World)

26 OECD Leading indicator Level above indicates expanding activity in OECD area

27 The International Monetary Fund (IMF) Economic growth forecast

28 ODIN ENERGI - 3/12/216 Security (Company) Currency Market Number of shares Market price Cost price Market value Unrealised gain (loss) % of assets under management Local currency NOK NOK NOK APACHE CORP USD New York 8 63, ,8 Amec Foster Wheeler GBP London 5 47, ,6 Anadarco Petroleum Corp USD New York 85 7, ,3 Awilco LNG NOK Oslo , ,7 BP (USD) ADR USD New York , , ConocoPhillips USD New York 12 5, ,4 Core Laboratories USD New York 35 12, ,4 EOG Resources USD New York , , Exxon Mobil Corp USD New York 121 9, ,1 FMC Technoligies USD New York , ,7 Golar LNG USD New York 16 23, ,1 Halliburton USD New York 9 53, ,7 Höegh LNG Holdings NOK Oslo 34 96, ,1 Kinder Morgan USD New York 165 2, ,9 Navigator Holdings USD New York 25 9, ,3 Noble Energy USD New York 15 38, ,2 Petroleum Geo-Services NOK Oslo , , Royal Dutch Shell ADR USD New York , ,3 Schlumberger USD New York 8 84, ,8 Statoil NOK Oslo , ,1 Subsea 7 NOK Oslo 35 19, ,2 TGS Nopec Geophysical NOK Oslo , ,1 Technip EUR Paris , ,4 Total ADR USD New York 22 51, ,3 VALERO ENERGY CORP USD New York 55 68, ,1 Total Energy ,6 A.P. Möller - Maersk B DKK København , ,9 ABB (SEK) SEK Stockholm , ,5 General Electric USD New York 11 31, , Kongsberg Gruppen NOK Oslo , ,5 NIBE Industrier B SEK Stockholm , ,3 Siemens EUR Frankfurt 4 116, ,7 Stolt Nielsen NOK Oslo 18 16, ,2 Vestas Wind Systems DKK København , ,4 Total Industrials ,5 First Solar USD Nasdaq Ngs 75 32, ,4 Total Information Technology ,4 Calpine Corp USD New York 24 11, ,6 National Grid GBP London , ,5 Nextera Energy USD New York 35 12, ,4

29 Investments

30 A.P Möller - Maersk Company description: The Maersk Group has five core businesses which include Maersk Line, APM Terminals, Maersk Oil, Maersk Drilling and APM Shipping Services. The last business area is comprised of Maersk Supply Service, Maersk Tankers, Damco and Svitzer Why invested? Maersk has an impressive track record compared to peers in terms of earnings and return on capital. Cost cutting and streamlining operations has mitigated industry overcapacity and expanded margins. Few if any competitors on the liner side is profitable, preventing further pressure on day rates. Strong and growing volumes are beneficial for Maersk being the biggest liner company in the world. Falling oil prices are hurting the E&P division, but decreasing bunker costs in the liner division, on a group basis fairly hedged. Maersk is currently trading at a discount to sum of the parts. The strategy over time is to reduce number of divisions and decrease the conglomerate discount. Generating free cash flow and returning cash to shareholders via dividends and share buy backs. 5 A.P. Moller - Maersk A/S Class B A.P. Moller - Maersk A/S Class B ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Industrials /Marine Market Value (mill.) Price 1127, Price currency DKK Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 1,22 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 8,3 % 1,1 % 8,1 % 5,2 % 2,3 % 2,9 % 5,2 % EPS 695,8 992,8 887,6 578,8 248,9 31, 617,6 Book value per share 8 894, , , , , , ,4 DPS - 24, 56, 1 971, 3, 314,1 316,8 Price/Earnings - 8,6 13,3 21,4 36,1 36,4 18,2 Price/Book Value -,9 1,2 1,,8 1,,9 EV/EBIT - 7, 8,9 7,8 43,8 - - Dividend Yield (%) - 2,8 %,5 % 15,9 % 3,3 % 2,8 % 2,8 %

31 ABB Ltd. Company description: ABB was formed in 1988 through the merger of Swiss Brown Boveri and Swedish Asean. The companies were founded in 1883 and 1891, respectively. Today, ABB's portfolio covers electricals, automation, controls and instrumentation for power generation and processes, power transmission and distribution solutions, low voltage products, motors and drives, intelligent building systems and robot systems ABB Ltd. ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Why invested? ABB is a global leader in power and automation technologies. With innovative employees in more than countries ABB has leading market positions in many of its core markets. The long term business trends of increased energy efficiency and higher degree of automation are strong growth drivers for the business longer term. With their market leading products in automation and high end power they can enable a premium price strategy. We find the shares undervalued. We think they can continue to execute on their acquisition strategy with their strong balance sheet. In addition they have a solid cash flow and a strong return on capital. ABB Ltd. Industrials /Electrical Equipment Market Value (mill.) Price 191,8 Price currency SEK Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK),95 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 2, % 16, % 15,1 % 15,8 % 13,3 % 14,9 % 17,5 % EPS 9, 8, 7,9 7,8 7,3 1,2 11,2 Book value per share 47,2 47,9 52,1 56,4 55,7 57,2 58,7 DPS - 4,9 4,9 5,4 6,5 6,9 7,1 Price/Earnings - 16,7 21,5 21,5 2,6 18,8 17,1 Price/Book Value - 2,8 3,3 3, 2,7 3,4 3,3 EV/EBIT - 1,8 12,9 14,9 1,9 - - Dividend Yield (%) - 3,7 % 2,9 % 3,2 % 4,3 % 3,6 % 3,7 %

32 Amec Foster Wheeler Company description AMEC Foster Wheeler is one of the world s leading engineering, project management and consultancy companies for the oil and gas, mining, clean energy, environment and infrastructure markets Why invested? We invested in AmecFW due to its cash generative, asset-light and highly diversified business model with a large share (3/4) of reimbursable contracts. The risk profile was lower than many of its peers in the energy space.the operational and financial track record was very good. The profit warning and the 5 percent dividend cut late 215 seems to have diminished the investment case for many investors. The company has to undergo a much deeper introspection than we previously imagined. The process will include divestments and investments. Longer term, the changes the company is making are likely to be for the good. We think the new structure will add value consistently over time. The debt level will come down Amec Foster Wheeler plc Amec Foster Wheeler plc ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Energy Equipment & Services Market Value (mill.) Price 4,7 Price currency GBP Net debt (mill.) 1 74 Reporting currency GBP Enterprise Value (mill.) 2 97 FX rate (NOK) 1,64 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 15,1 % 19,6 % 16,7 % 5,5 % -15,8 % -4, % 8,6 % EPS,6,6,6,3 -,7,5,5 Book value per share 4,1 3,6 3,8 5,1 4,1 2,6 2,6 DPS -,4,4,4,3,2,2 Price/Earnings - 15,6 17,8 25,5-6,4 9,3 9,9 Price/Book Value - 2,8 2,9 1,7 1, 1,8 1,8 EV/EBIT - 11,8 11,7 13,9 12,7 - - Dividend Yield (%) - 3,6 % 3,9 % 5,1 % 6,8 % 4,6 % 4,6 %

33 Anadarko Petroleum Company description: Anadarko is an independent exploration and production company operating both off- and offshore. The company has large reserves and production from unconventional basins in the US and deepwater Gulf of Mexico in addition to East and West Africa Why invested? Anadarko is among the leading global E&P players with a long term track record. The company has a very solid US liquids asset base driven by its Niobara asset, in addition to exciting projects in GOM, Mozambique and West Africa. 2 Anadarko Petroleum Corporation Anadarko Petroleum Corporation ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 69,73 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 5 87 FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) -14,6 % 11,5 % 3,6 % -8,9 % -52,2 % -18,2 %,4 % EPS -5,3 4,7 1,6-3,5-13,2-3,1,1 Book value per share 36,3 41,2 43,4 38,9 25,2 24,8 23,2 DPS -,4,5 1, 1,1,2,2 Price/Earnings - 15,7 5,4-23,8-3,7-697,3 Price/Book Value - 1,8 1,8 2,1 1,9 2,8 3, EV/EBIT - 14,7 1,8 11, Dividend Yield (%) -,5 %,7 % 1,2 % 2,2 %,3 %,3 %

34 Apache Company description: Apache Corp. explores, develops and produces natural gas, crude oil and natural gas liquids. The company has exploration and production interests in the U.S., Canada, Egypt, the UK North Sea and Argentina Why invested Apache is among the leading global E&P players with a long term track record. The company has a strong balance sheet and a cash flow neutral budget that at $35 WTI funds capex, interest and dividends. APA has strong leverage to higher oil price through unhedged oil and gas positions, ability to put rigs back to work quickly in core Permian position and upside in the North Sea(lower taxes) and Egypt(cost recovery mechanism). Apache has a strong management team focusing on fully loaded return(roce) and capex discipline. 4 2 Apache Corporation Apache Corporation ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 63,47 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 15,8 % 6,4 % 6,7 % -18,8 % -87,9 % -15, % 5,6 % EPS 11,5 4,9 5,5-14,1-61,2-1, 1,3 Book value per share 72,3 76,9 84,4 68,9 6,8 17,1 17,4 DPS -,7,8 1, 1, 1, 1, Price/Earnings - 16, 15,6-4,5 -,7-48,5 Price/Book Value - 1, 1,,9 6,6 3,7 3,6 EV/EBIT - 6,7 7,5 8, Dividend Yield (%) -,9 %,9 % 1,6 % 2,2 % 1,6 % 1,6 %

35 Awilco LNG Company description: Awilco LNG is a LNG transportation provider, owning and operating LNG vessels Why invested? The Company owns two 156, cbm TFDE membrane LNG vessels; WilForce and WilPride. The LNG transportation market is looking challenging in the short term due to oversupply of vessels and delayed start up of new liquefaction plants. However, huge export volumes from the US and Australia on steam from 216 is estimated to firm up the market. Awilco has a strong balance sheet, no further capex and low day rate break even to weather the storm into a firmer market. The company`s shares are attractively priced on implied vessel values compared to peers and current newbuilding prices Awilco LNG ASA Awilco LNG ASA ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) 464 Price 6,85 Price currency NOK Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 1, Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) -1,9 % 11,2 %,6 % -1,4 % -23,3 % -18, % -13,1 % EPS -,3 1,9,1 -,3-4,4-2,1-1,9 Book value per share 15,1 15,9 17,4 21,2 2,3 16,6 14,7 DPS #N/A - - Price/Earnings - 1,5 158,2-39,7 -,9 - - Price/Book Value - 1,2 1,1,5,2,4,5 EV/EBIT - 1,5 78,6 19, Dividend Yield (%) -, %, %, % #N/A, %, %

36 BP Company description: BP is one of the leading integrated oil majors operating upstream and downstream on a global basis Why invested? BP has a balanced and diversified portfolio of both upstream, midstream and downstream assets which stabilizes the company s free cash flow. FCF yield for 216 is among the highest within the oil majors and support the dividend payment. BP has also a solid and stable project backlog which will maintain the production growth until beyond 22. The company s ability to cut costs has also shown to be impressive which is of most importance in the current oil price environment. There has been more clarity around the settlements size after the Macondo disaster in 21. This should reduce the discount to peers that has characterized BP the last five years. BP p.l.c BP p.l.c. ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 5,1 Price currency GBP Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 1,64 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 23,1 % 9,8 % 18,1 % 3,4 % -6,7 % 1,1 % 7,9 % EPS,8,4,8,1 -,2,2,3 Book value per share 3,8 3,8 4,2 3,9 3,6 3,9 3,9 DPS -,2,2,2,3,3,3 Price/Earnings - 11,6 6,2 32,9-15,3 33,4 15,5 Price/Book Value - 1,1 1,2 1, 1, 1,3 1,3 EV/EBIT - 1,7 8,1 11, Dividend Yield (%) - 5,1 % 4,7 % 6, % 7,5 % 6,4 % 6,4 %

37 Calpine Company description: Calpine Corp. is an American power producer company, which develops, constructs, owns and operates a modern and flexible fleet of low-carbon, natural gas-fired and renewable geothermal power plants Why invested? Calpine is a pure play on the coal-to-gas conversion trend we see in the energy market. The company s efficient gas fleet is believed to make Calpine a structural winner in the shift to low gas prices and cleaner generation. The companys value is depressed by the current stand in legal activities for a cleaner power production in the US. There will allways be disputes, but the underlying trend of cleaner energy production will benefit Calpine in the long term. 4 2 Calpine Corporation Calpine Corporation ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Utilities ent Power and Renewable Electricity Producers Market Value (mill.) 4 14 Price 11,43 Price currency USD Net debt (mill.) 1 9 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) -4,4 % 5, %,4 % 28, % 7,6 % 1,9 % 5, % EPS -,4,4, 2,3,6,3,5 Book value per share 8,9 8,7 8,2 8,8 8,7 8,8 9,4 DPS - #N/A #N/A Price/Earnings - 43,2 65,3 9,6 22,6 34,6 22,2 Price/Book Value - 2,1 2,4 2,5 1,7 1,3 1,2 EV/EBIT - 33,7 23,4 13,1 29,6 - - Dividend Yield (%) - #N/A #N/A, %, %, %, %

38 ConocoPhillips Company description: Conoco is an independent exploration and production company operating both off- and offshore. The company has large reserves and production from unconventional basins in the US and deepwater Gulf of Mexico Why invested? Conoco offers one of the better risk-reward tradeoffs among the mega cap majors, trading at a substantial discount to its peers. Its North America unconventional oil portfolio, which spans across the Eagle Ford, Bakken, and Permian plays, is unmatched among the Super Majors. COP believes it has around 16 billion barrels of resource producible at below $6/bl Brent (> 1% IRR) and another 8 billion boe could be produced between $6-$75 Brent. The company s portfolio will become less capital intensive as it completes 216 projects and exits deepwater exploration. 4 2 ConocoPhillips ConocoPhillips ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 5,14 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 19,1 % 15,4 % 15,3 % 11,1 % -11,1 % -11,4 % 1,4 % EPS 9, 6,7 7,4 5,5-3,6-2,8,3 Book value per share 5,7 39,3 42,5 42,2 32,2 28,4 27,4 DPS - 19,7 2,7 2,8 2,9 1, 1, Price/Earnings - 8,6 9,6 12,5-13,1-185, Price/Book Value - 1,5 1,7 1,6 1,5 1,8 1,8 EV/EBIT - 6,8 8,5 11, Dividend Yield (%) - 33,9 % 3,8 % 4,1 % 6,3 % 2, % 2, %

39 Core Laboratories Company description: Core Labs is a service company providing proprietary and patented reservoir description, production enhancement and reservoir management services to the oil and gas industry. Why invested? A asset light and high return company with low financial gearing. Core Labs is a leading technology company that works in reservoir description and management, and production enhancement to increase the overall oil and gas recovery. Its complex production enhancement technology is needed to cope with increasing decline rates. This is specially in focus during an oil price trough as oil producers are pursuing to cover dividend by allocating sparse capex in the best way to increase cash flow. Core labs is also covered by network moats due to its leading technology and global presence. They cooperate with most of the major players and is therefore more likely to maintain income relatively Core Laboratories NV Core Laboratories NV ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Energy Equipment & Services Market Value (mill.) Price 12,4 Price currency USD Net debt (mill.) 189 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 13,8 % 118,6 % 148,7 % 294, % -395,2 % 41,8 % 54,1 % EPS 4, 4,6 5,3 5,8 2,7 1,5 2,2 Book value per share 3,7 3,9 3,6 2, -,7 3,6 4, DPS - 1,1 1,3 2, 2,2 2,2 2,2 Price/Earnings - 23,9 36, 2,7 4,4 79,5 54,9 Price/Book Value - 27,8 52,7 6, -158,5 33,4 3,1 EV/EBIT - 18,5 27,1 16,4 27,1 - - Dividend Yield (%) - 1, %,7 % 1,7 % 2, % 1,8 % 1,8 %

40 EOG Resources Company description: EOG is an independent exploration and production company operating onshore. The company has large reserves and production from unconventional basins in the US Why invested? EOG has a fantastic track record of being first mover with leading technology and best in class assets. It was one of the pioneers in fracking and directional drilling and therefore conventionalize unconventional shale oil. With the best assets, almost debt free, good track record and a history of achieving leading technology, we are convinced that EOG is one of the best investments among shale oil E&P companies. EOG Resources, Inc. EOG Resources, Inc. ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 11,1 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 8,6 % 4,3 % 14,2 % 16,5 % -35, % -8,9 % 1,7 % EPS 2,1 1,1 4, 5,3-8,3-1,8,6 Book value per share 23,5 24,5 28,2 32,3 23,5 21,1 2,7 DPS -,3,4,6,7,7,7 Price/Earnings - 57,2 2,9 17,3-8,5-183,8 Price/Book Value - 2,5 3, 2,9 3, 4,8 4,9 EV/EBIT - 17,5 12,8 11, Dividend Yield (%) -,6 %,4 %,6 %,9 %,7 %,7 %

41 Exxon Mobil Company description: Exxon is one of the leading integrated oil majors operating upstream and downstream on a global basis Why invested? Exxon has remained consistent in its corporate operations model to deliver strong ROCE and return capital to shareholders via common stock dividends, and stock buybacks when there is sufficient free cash flow. Management has a strong shareholder commitment, in terms of dividend distribution and growth. Exxon s investments spending is more stable over time than that of most of its peers and stands out with consistently being in the high among peers when it comes to ROCE. XOM has Debt/Book Capitalization of 17%, about ½ IOC peers and 1/3 of US Large Cap E&Ps and remains a clear beneficiary from its IOC model. Exxon is geographic diversified with 75 of upstream output outside of the US, and 61% of R&M throughput and chemicals sales Exxon Mobil Corporation Exxon Mobil Corporation ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 9,26 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 26,6 % 27,1 % 18,7 % 18,6 % 9,5 % 5,4 % 9,3 % EPS 8,4 9,7 7,4 7,6 3,9 2,2 4,1 Book value per share 32,6 36,8 4,1 41,5 41,1 41, 41,7 DPS - 2,2 2,5 2,7 2,9 3, 3,1 Price/Earnings - 8,9 13,7 12,2 2,2 41,5 21,9 Price/Book Value - 2,3 2,5 2,2 1,9 2,2 2,2 EV/EBIT - 8,2 11,7 12,5 28,6 - - Dividend Yield (%) - 2,5 % 2,4 % 2,9 % 3,7 % 3,3 % 3,4 %

42 First Solar Company description: A solar energy solutions company that operates in two business segments; (1) Components, that develops and manufactures thin film panels sold to individual developers, and (2) Systems, which provides a complete solar power system solution including development, engineering, procurement and service for utility usage Why invested? First solar has a leading solar technology and the best balance sheet in the business. It s thin film technology has an advantage in most areas and the technology should be cheaper to mass produce. In general, solar power is gaining market share of electricity production and will continue to grow going forward. First Solar s balance sheet makes it a safer bet on solar power than the competitors which are becoming default one by one in a stressed market with too many panel providers. First Solar, Inc. First Solar, Inc. ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Information Technology /Semiconductors & Semiconductor Equipment Market Value (mill.) Price 32,9 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) -1,1 % -2,7 % 7,8 % 7,9 % 9,8 % -5,4 %,7 % EPS -,5-1,1 3,7 3,9 5,4 4,7,4 Book value per share 42,1 41,4 45,3 5,1 54,5 51,6 5,7 DPS Price/Earnings - -27,8 14,8 11,4 12,3 6,8 82,3 Price/Book Value -,7 1,2,9 1,2,6,6 EV/EBIT - 5,1 8,3 6,5 1,3 - - Dividend Yield (%) -, %, %, %, %, %, %

43 FMC Technologies Company description: FMC is a provider of sophisticated technology solutions for energy and industrial markets Why invested? FMC Technologies is amidst a period of reduced subsea equipment orders and substantially lower demand for surface wellheads and fluid control systems in North America on back of the collapse in oil prices. The company, however, has good backlog visibility and one of the best management teams in the business taking the appropriate steps to right-size the business and encourage customer adoption of newer technologies and equipment standardization. Following the merger with Technip, FMC should get closer to its clients, getting in earlier on projects, increase scope and gain further market share. FMC has strong free cash flow, low net debt and has shown a consistent track record of reducing its share count over time FMC Technologies, Inc. FMC Technologies, Inc. ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Energy Equipment & Services Market Value (mill.) 8 19 Price 35,53 Price currency USD Net debt (mill.) 62 Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 8 81 FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 28,1 % 23,4 % 21,6 % 28,5 % 15,7 % 4,5 % 7,5 % EPS 1,6 1,8 2,1 3, 1,7 1,1 1, Book value per share 6, 7,7 9,8 1,6 11,1 12, 12,8 DPS Price/Earnings - 24,1 24,9 15,9 17,1 33,8 36,4 Price/Book Value - 5,5 5,3 4,4 2,6 3, 2,8 EV/EBIT - 2,8 18,6 11,2 8,4 - - Dividend Yield (%) -, %, %, %, %, %, %

44 General Electric Company description: General Electric Co. is a technology and financial services company that develops and manufactures products for the generation, transmission, distribution, control and utilization of electricity. Why invested? GE s has a diversified portfolio with a high FCF covered dividend and an impressive guided earnings growth the next three years of <1% CAGR. GE has been paying a dividend since This supports GE s higher valuation than its peers. The company is defensive against an industrial economic downturn due to its highly diversified portfolio, and management has had success with divesting domestic GE Capital businesses. The company is targeted to pay out $26bn in dividends and buybacks and generate around $3bn in free cash flow. This is expected to be led by Power, Renewables, Energy Management, Aviation and Healthcare. Part of the Oil & Gas division is in the process of being merged with Baker Hughes General Electric Company General Electric Company ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Industrials /Industrial Conglomerates Market Value (mill.) Price 31,6 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 12,1 % 11,9 % 11,6 % 12, % 1,7 % 15, % 18, % EPS 1,2 1,3 1,4 1,5,1 1,5 1,7 Book value per share 11, 11,8 13, 12,7 1,5 9,1 8,4 DPS -,7,8,9,9,9 1, Price/Earnings - 15,6 19,5 16,8 214,2 21,2 19, Price/Book Value - 1,8 2,2 2, 3, 3,5 3,7 EV/EBIT - 2,3 23,3 2,3 39,1 - - Dividend Yield (%) - 3,3 % 2,8 % 3,5 % 3, % 2,9 % 3, %

45 Golar LNG Company description: Golar LNG Limited is a midstream liquefied natural gas (LNG) company, engaged in the transportation, regasification and liquefaction, and trading of LNG. The company operates in two segments, Vessel Operations and Commodity Trading. It is involved in acquisition, ownership, operation, and chartering of LNG carriers and floating storage regasification units (FSRU); and the development of floating LNG projects(flng). Why invested? Golar is in the process of transforming from an LNG shipping company to a midstream player with FLNG focus. The company is currently converting two vessels to FLNG units offering the lowest cost of liquefaction in the industry. Compared to land based plants FLNG units are by far cheaper and more flexible. The first FLNG project is due to start up 1H 17 contracted with Perenco/SNH in Cameroon based on a tolling fee. Based on vessel market values on Golars existing fleet of LNG carriers and FRSUs, very limited value is priced in on FLNG units Golar LNG Limited Golar LNG Limited ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Oil Gas & Consumable Fuels Market Value (mill.) Price 22,94 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) 3 98 FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 6,9 % 55,1 % 7,5 % -1,9 % -1,6 % -12,6 % -2,9 % EPS,6 12,1 1,7 -,5-2,1-1,9 -,7 Book value per share 8,4 21,9 22,4 24,4 2,1 18,3 18,3 DPS - 1,9 1,4 1,8 1,8,2,2 Price/Earnings - 3, 21,5-72,9-7,4 - - Price/Book Value - 1,7 1,6 1,5,8 1,3 1,3 EV/EBIT - 15, Dividend Yield (%) - 5,2 % 3,7 % 4,9 % 11,4 %,9 %,9 %

46 Halliburton Company description: Halliburton is one of the major integrated American oil service companies - big3 operating on a global basis. The company is the market leader on fracking in North America. Why invested? Halliburton has highest in class leverage to the North American(NAM) oilfield market. Among its large cap service peers; it derives ~5% of revenue from NAM. Since 212, HAL has generated the second highest NAM margins within its peer group behind SLB, while it has produced the second highest international margins historically. The company is targeting 2 25% mid to late cycle NAM margins (Q2 16 = 8%). After the recent dissolution of the attempted BHI transaction, following a prolonged, multi year attempt to acquire the company, % of management focus is now on operational execution and balance sheet normalization, rather than strategic, large scale M&A. Halliburton Company Halliburton Company ODIN Energi Benchmark 6/25/15 Energy /Energy Equipment & Services Market Value (mill.) Price 54,9 Price currency USD Net debt (mill.) Reporting currency USD Enterprise Value (mill.) FX rate (NOK) 8,61 Year end (December) E 217E Sales (mill.) EBIT (Operating Income - mill.) Net Income (reported - mill.) Equity Return on Equity (%) 22,8 % 16,3 % 15,5 % 21,1 % -4,3 % -58,7 % 8,5 % EPS 3,1 2,8 2,4 4,1 -,8 -,1 1, Book value per share 14,3 17, 16, 19,2 18,1 11,1 11,2 DPS -,4,5,6,7,7,7 Price/Earnings - 12,2 21,5 9,6-43,1-56,9 Price/Book Value - 2, 3,2 2,1 1,9 4,9 4,8 EV/EBIT - 7,7 12,1 7,7 18,7 - - Dividend Yield (%) - 1, % 1, % 1,6 % 2,1 % 1,3 % 1,3 %

ODIN Maritim. Fondkommentar oktober 2015

ODIN Maritim. Fondkommentar oktober 2015 ODIN Maritim Fondkommentar oktober 2015 Fondens portfölj ODIN Maritim oktober 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,9 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Fastighet I. Fondkommentar september 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar september 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar september 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I september 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,0 procent under den senaste

Läs mer

ODIN Maritim. Fondkommentar juni 2015

ODIN Maritim. Fondkommentar juni 2015 ODIN Maritim Fondkommentar juni 2015 Fondens portfölj ODIN Maritim juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,2 procent den senaste månaden. Avkastningen för

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar juni 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar juni 2015 ODIN Sverige Fondkommentar juni 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -6,4 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Offshore. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Offshore. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Offshore Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Offshore augusti Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens värde sjönk med 9,2 procent under den senaste månaden. Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Energi. Årskommentar december 2018

ODIN Energi. Årskommentar december 2018 ODIN Energi Årskommentar december 218 Fondens portfölj ODIN Energi C december 218 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -1,5 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Fastighet I. Fondkommentar mars 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar mars 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar mars 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I mars 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,8 procent under den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015

ODIN Energi. Fondkommentar november 2015 ODIN Energi Fondkommentar november 2015 ODIN Offshore blir ODIN Energi Den 30 november 2015 fusionerades ODIN Maritim in i ODIN Offshore och ODIN Offshore bytte samtidigt namn till ODIN Energi. ODIN Energi

Läs mer

ODIN Norge. Fondkommentar juli 2015

ODIN Norge. Fondkommentar juli 2015 ODIN Norge Fondkommentar juli 2015 Fondens portfölj ODIN Norge juli Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden sjönk med 2,0 procent under den senaste månaden. Fondens referensindex sjönk under

Läs mer

ODIN Fastighet. Fondkommentar november 2015

ODIN Fastighet. Fondkommentar november 2015 ODIN Fastighet Fondkommentar november 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,4 procent under den senaste månaden.

Läs mer

ODIN Energi. Årskommentar 2015

ODIN Energi. Årskommentar 2015 ODIN Energi Årskommentar 215 Fondens portfölj ODIN Energi december 215 Avkastning senaste månaden Fonden gav en avkastning på -1,3 procent under den senaste månaden. Avkastningen för fondens referensindex

Läs mer

ODIN Fastighet B. Fondkommentar mars 2018

ODIN Fastighet B. Fondkommentar mars 2018 ODIN Fastighet B Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Fastighet B - mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -0,5 procent under den senaste månaden Fondens

Läs mer

ODIN Global C. Fondkommentar mars 2018

ODIN Global C. Fondkommentar mars 2018 ODIN Global C Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Global C mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -1,8 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar oktober 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar oktober 2015 ODIN Sverige Fondkommentar oktober 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige oktober 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på 7,8 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Fastighet I. Fondkommentar juni 2015

ODIN Fastighet I. Fondkommentar juni 2015 ODIN Fastighet I Fondkommentar juni 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I juni 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -7,8 procent under den senaste månaden.

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 5-2013 En god start på året för aktiemarknaderna Januari månad har varit en period med stark kursutveckling på aktiemarknaderna och flera andra tecken visar på att

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 33-2013 Är det värsta över? Den ekonomiska tillväxten i västvärlden är tillbaka om vi ska tro färsk statistik från det andra kvartalet. Avkastning respektive börs,

Läs mer

ODIN Norge. Fondkommentar maj 2017

ODIN Norge. Fondkommentar maj 2017 ODIN Norge Fondkommentar maj 2017 Fondens portfölj ODIN Norge C maj 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0,2 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Fastighet. Fondkommentar februari 2018

ODIN Fastighet. Fondkommentar februari 2018 ODIN Fastighet Fondkommentar februari 2018 Fondens portfölj ODIN Fastighet C - februari 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -0,6 procent under den senaste månaden

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar november 2016

ODIN Finland. Fondkommentar november 2016 ODIN Finland Fondkommentar november 2016 Fondens portefölj ODIN Finland november 2016 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 0 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Europa. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Europa Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Europa augusti 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -7,2 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Global. Fondkommentar november 2015

ODIN Global. Fondkommentar november 2015 ODIN Global Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Global november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 3,3 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar september 2015

ODIN Finland. Fondkommentar september 2015 ODIN Finland Fondkommentar september 2015 Fondens portfölj ODIN Finland september Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens värde sjönk med 3,1 procent den senaste månaden. Referensindex föll

Läs mer

ODIN Maritim Fondkommentar Januari 2011. Lars Mohagen

ODIN Maritim Fondkommentar Januari 2011. Lars Mohagen ODIN Maritim Fondkommentar Januari 2011 Lars Mohagen 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 28,4 procent för ODIN Maritim. Fondens referensindex steg under motsvarande period med

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar februari 2018

ODIN Sverige C. Fondkommentar februari 2018 ODIN Sverige C Fondkommentar februari 2018 Fondens portfölj ODIN Sverige C februari 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -1,2 procent under den gångna månaden Fondens

Läs mer

ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011. Jarl Ulvin

ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011. Jarl Ulvin ODIN Norge Fondkommentar Januari 2011 Jarl Ulvin 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 14,9 procent för ODIN Norge. Fondens referensindex steg under motsvarande period med 12,8

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar mars 2018

ODIN Sverige C. Fondkommentar mars 2018 ODIN Sverige C Fondkommentar mars 2018 Fondens portfölj ODIN Sverige C mars 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -4,0 procent under den gångna månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar augusti 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar augusti 2015 ODIN Sverige Fondkommentar augusti 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige augusti 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på -3,2 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar november 2017

ODIN Sverige C. Fondkommentar november 2017 ODIN Sverige C Fondkommentar november 2017 Fondens portfölj ODIN Sverige C november 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -2,5 procent under den gångna månaden Fondens

Läs mer

ODIN Norden. Fondkommentar november 2015

ODIN Norden. Fondkommentar november 2015 ODIN Norden Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Norden november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden levererade en avkastning på 4,9 procent den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Sverige. Fondkommentar november 2015

ODIN Sverige. Fondkommentar november 2015 ODIN Sverige Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Sverige november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden gav en avkastning på 7,7 procent under den gångna månaden. Avkastningen

Läs mer

BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016

BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016 BTS Group AB (publ) Annual General Meeting 2016 Stockholm, May 10, 2016 Copyright 2016 BTS Copyright 2016 BTS www.pwc.se Revisionen 2015 BTS Group AB (publ) årsstämma 10 maj 2016 Revisionens syfte och

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 41-2013 Makronyheter Den amerikanska skuldnivå präglade finansmarknaderna under förra veckan: Kommer amerikanska politiker verkligen riskera att USA åsidosätter sina

Läs mer

ODIN USA. Fondkommentar oktober 2017

ODIN USA. Fondkommentar oktober 2017 ODIN USA Fondkommentar oktober 2017 Fondens portfölj Avkastning ODIN USA C oktober 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 6,2 procent under den senaste månaden Fondens

Läs mer

Accessing & Allocating Alternatives

Accessing & Allocating Alternatives Accessing & Allocating Alternatives MODERATOR Keith Gregg President Aequitas Capital Partners PANELISTS Robert Worthington President Hatteras Funds William Miller Chief Investment Officer Brinker Capital

Läs mer

Olof Sand CEO & President

Olof Sand CEO & President Olof Sand CEO & President Proact in brief Pro forma Proact is a specialist company within services and solutions for storage and archiving Goal is to be established in Northern Europe within the next few

Läs mer

ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011. Alexandra Morris

ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011. Alexandra Morris ODIN Europa Fondkommentar Januari 2011 Alexandra Morris 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 5,1 procent för ODIN Europa. Fondens referensindex sjönk under motsvarande period

Läs mer

ODIN Sverige C. Fondkommentar maj 2017

ODIN Sverige C. Fondkommentar maj 2017 ODIN Sverige C Fondkommentar maj 2017 Fondens portfölj ODIN Sverige C maj 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var 2,7 procent under den gångna månaden. Fondens referensindex

Läs mer

ODINs veckokommentar 21-2014

ODINs veckokommentar 21-2014 ODINs veckokommentar 21-2014 Veckan som gick Aktiemarknadsutvecklingen senaste veckan* Aktiemarknaderna reagerade positivt i slutet av veckan tack vare bra produktionssiffror i Kina och tro på en fortsatt

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar april 2017

ODIN Europa. Fondkommentar april 2017 ODIN Europa Fondkommentar april 2017 Fondens portfölj ODIN Europa C april 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 6,1 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

ODIN Norden Fondkommentar Januari 2011. Nils Petter Hollekim

ODIN Norden Fondkommentar Januari 2011. Nils Petter Hollekim ODIN Norden Fondkommentar Januari 2011 Nils Petter Hollekim 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 10,3 procent för ODIN Norden. Fondens referensindex steg under motsvarande period

Läs mer

ODIN Emerging Markets. Fondkommentar november 2015

ODIN Emerging Markets. Fondkommentar november 2015 ODIN Emerging Markets Fondkommentar november 2015 Fondens portfölj ODIN Emerging Markets november 2015 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,2 procent den senaste

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2017

Makrokommentar. Januari 2017 Makrokommentar Januari 2017 Lugn start på aktieåret Det hände inte mycket på finansmarknaderna i januari, men aktierna utvecklades i huvudsak positivt. Marknadsvolatiliteten, här mätt mot det amerikanska

Läs mer

Signatursida följer/signature page follows

Signatursida följer/signature page follows Styrelsens i Flexenclosure AB (publ) redogörelse enligt 13 kap. 6 och 14 kap. 8 aktiebolagslagen över förslaget till beslut om ökning av aktiekapitalet genom emission av aktier och emission av teckningsoptioner

Läs mer

A VIEW FROM A GAS SYSTEM OPERATOR. Hans Kreisel, Weum/Swedegas Gasdagarna, 16 May 2019

A VIEW FROM A GAS SYSTEM OPERATOR. Hans Kreisel, Weum/Swedegas Gasdagarna, 16 May 2019 A VIEW FROM A GAS SYSTEM OPERATOR Hans Kreisel, Weum/Swedegas Gasdagarna, 16 May 2019 Gas powers Sweden s energy transition. Creating a new energy company to the benefit of our customers and the society

Läs mer

Acquisition of two Shoppingcenters: Hamm

Acquisition of two Shoppingcenters: Hamm Annual General Meeting June 18, 2003 Jürgen Wundrack 1 Location Hamburg 2 Highlights Acquisition of two shoppingcenters in Germany (Hamm) and Hungary (Pècs) Opening of City-Point Kassel, Altmarkt-Galerie

Läs mer

NASDAQ GLOBAL INDEXES

NASDAQ GLOBAL INDEXES NASDAQ GLOBAL INDEXES Presented by: Peter Tengzelius Product Lead Manager NASDAQ Global Information Services AGENDA Nasdaq Index overview Selected Index launches 2010-2013 Index Offering Smart Beta Nasdaq

Läs mer

The road to Recovery in a difficult Environment

The road to Recovery in a difficult Environment Presentation 2010-09-30 The road to Recovery in a difficult Environment - a presentation at the Workability International Conference Social Enterprises Leading Recovery in Local and Global Markets in Dublin

Läs mer

Globala energitrender, klimat - och lite vatten

Globala energitrender, klimat - och lite vatten , klimat - och lite vatten Markus Wråke International Water Day 2014 Stockholm March 21 Källor när inget annat anges är IEA Global energitillförsel - en tråkig historia Världens energitillförsel är lika

Läs mer

Makrokommentar. Februari 2017

Makrokommentar. Februari 2017 Makrokommentar Februari 2017 Positiva marknader i februari Aktier utvecklades över lag bra under den gångna månaden med en uppgång för både utvecklade ekonomier och tillväxtekonomier. Oslobörsen utgjorde

Läs mer

Den Danske Bank in Sweden

Den Danske Bank in Sweden Capital Market Day, Copenhagen, 29 June 2000 Den Danske Bank in Sweden Ulf Lundahl Senior Executive Vice President of Östgöta Enskilda Bank Östgöta Enskilda Bank Founded 1837 in Linköping Regional bank

Läs mer

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3%

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3% US Balanserad 2 1 1 allmän global konjunkturosäkerhet. Den makroekonomiska statistiken har åter varit en aning svagare för samtliga större regioner och pekat mot en global avmattning. Marknadens focus

Läs mer

ODIN Maritim. Årskommentar 2014

ODIN Maritim. Årskommentar 2014 ODIN Maritim Årskommentar 2014 Fondens portfölj ODIN Maritim december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 2,0 procent den senaste månaden. Avkastningen för fondens

Läs mer

Klimatanpassning bland stora företag

Klimatanpassning bland stora företag Klimatanpassning bland stora företag Introduktion till CDP CDP Cities programme Anpassningsstudien Key findings Kostnader Anpassningsstrategier Emma Henningsson, Project manager, CDP Nordic Office Inget

Läs mer

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB

Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 1 Senaste trenderna inom redovisning, rapportering och bolagsstyrning Lars-Olle Larsson, Swedfund International AB 2 PwC undersökning av börsföretag & statligt ägda företag Årlig undersökning av års- &

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

Presentation of the Inwido Group

Presentation of the Inwido Group Presentation of the Inwido Group Sven-Gunnar Schough, CEO February, 2007 Vision & Mission Letting in the light - the one-stop-shop for closing the building Being the preferred partner - as the number one

Läs mer

Företagsvärdering ME2030

Företagsvärdering ME2030 Företagsvärdering ME2030 24/3 Principer för värdering Jens Lusua DCF-valuation Frameworks LAN-ZWB887-20050620-13749-ZWB Model Measure Discount factor Assessment Enterprise DCF Free cash flow Weighted average

Läs mer

Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri. HLG on Business Services 2014

Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri. HLG on Business Services 2014 Kunskapsintensiva företagstjänster en förutsättning för en konkurrenskraftig industri HLG on Business Services 2014 Patrik Ström Centrum för Regional Analys (CRA), Handelshögskolan, Göteborgs universitet

Läs mer

ODIN Fastighet I (Eiendom I)

ODIN Fastighet I (Eiendom I) ODIN Fastighet I (Eiendom I) Fondkommentar april 2014 Stabila resultat hittills i år Låga räntor och god ekonomi Kursuppgång följer kapitaluppbyggnad Låga räntor och god ekonomi ger uppsving ODIN Eiendom

Läs mer

Varför ett nytt energisystem?

Varför ett nytt energisystem? Varför ett nytt energisystem? Bo Diczfalusy, Departementsråd F.d. Director of Sustainable Energy Technology and Policy, International Energy Agency, Paris Näringsdepartementet OECD/IEA 2012 ETP 2012 Choice

Läs mer

Kvartalsrapport Q1 2016

Kvartalsrapport Q1 2016 Kvartalsrapport 2016 1 januari till 31 mars 2016 Official report is the English and in Euro. This is a partly translated version to Swedish and SEK, for convenience purposes only. Exchange rate used as

Läs mer

ODIN Offshore. Årskommentar 2014

ODIN Offshore. Årskommentar 2014 ODIN Offshore Årskommentar 2014 Fondens portfölj ODIN Offshore december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens värde sjönk med 1,4 procent under den senaste månaden. Fondens referensindex

Läs mer

Making electricity clean

Making electricity clean Making electricity clean - Vattenfallkoncernen - Forskning och utveckling - Smart Grids Stockholm 2010-01-21 1 Program, möte Gröna liberaler 1. Introduktion och mötesdeltagare 2. Vattenfall nyckelfakta

Läs mer

ODIN Fastighet. Årskommentar 2015

ODIN Fastighet. Årskommentar 2015 ODIN Fastighet Årskommentar 2015 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet december 2015 Avkastning senaste månaden och i år Fonden hade en avkastning på 1,1 procent under den senaste månaden. Avkastningen för

Läs mer

Eternal Employment Financial Feasibility Study

Eternal Employment Financial Feasibility Study Eternal Employment Financial Feasibility Study 2017-08-14 Assumptions Available amount: 6 MSEK Time until first payment: 7 years Current wage: 21 600 SEK/month (corresponding to labour costs of 350 500

Läs mer

ODIN Finland. Fondkommentar mars 2017

ODIN Finland. Fondkommentar mars 2017 ODIN Finland Fondkommentar mars 2017 Fondens portfölj ODIN Finland C mars 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 2,0 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

Investeringsbedömning

Investeringsbedömning Investeringsbedömning 27/2 2013 Martin Abrahamson Doktorand UU Föreläsningen avhandlar Genomgång av Grundläggande begrepp och metoder NPV och jämförbara tekniker Payback Internränta/Internal Rate of Return

Läs mer

Peter Malmqvist. Börstrender, räntor och konjunktur

Peter Malmqvist. Börstrender, räntor och konjunktur Peter Malmqvist Börstrender, räntor och konjunktur Livbolagens placeringar 45% 40% Livförsäkringsbolagens tillgångar 1994-2008 Aktier 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Obligationer Fastighet, realränteobligationer

Läs mer

ODIN Europa. Fondkommentar juni 2017

ODIN Europa. Fondkommentar juni 2017 ODIN Europa Fondkommentar juni 2017 Fondens portfölj ODIN Europa C juni 2017 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -4,7 procent under den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer

Makrokommentar. December 2016

Makrokommentar. December 2016 Makrokommentar December 2016 Bra månad på aktiemarknaden December blev en bra månad på de flesta aktiemarknader och i Europa gick flera av de breda aktieindexen upp med mellan sju och åtta procent. Även

Läs mer

Fossilförbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se. Pathways to Sustainable European Energy Systems

Fossilförbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se. Pathways to Sustainable European Energy Systems förbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se Pathways to Sustainable European Energy Systems Fuel and Cement Emissions Global fossil fuel and cement emissions:

Läs mer

Gävle. CCIC, Innovative Cities Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring. (Swedish Municipality Insurance Co Ltd)

Gävle. CCIC, Innovative Cities Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring. (Swedish Municipality Insurance Co Ltd) CCIC, Innovative Cities 2012-10-03 Gävle Svenska Kommun Försäkrings AB Nidaros Forsikring (Swedish Municipality Insurance Co Ltd) We insure your municipality www.skfab.se www.nidarosforsikring.no Nordic

Läs mer

ODIN Fastighet I. Årskommentar 2014

ODIN Fastighet I. Årskommentar 2014 ODIN Fastighet I Årskommentar 2014 2 Fondens portfölj ODIN Fastighet I december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på 1,8 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

ODIN Europa SMB Fondkommentar Januari 2010. Truls Haugen

ODIN Europa SMB Fondkommentar Januari 2010. Truls Haugen ODIN Europa SMB Fondkommentar Januari 2010 Truls Haugen 2010 och framtidsutsikter t ikt 2010 slutade med en uppgång på 10,00 procent för ODIN Europa SMB. Fondens referensindex steg under motsvarande period

Läs mer

Carlson Investment Management

Carlson Investment Management Carlson Investment Management - DnB NOR Renewable Energy - Investerar i miljövänlig energi Augusti 2009 Fortsatt mycket god avkastning, såväl i absoluta som relativa tal Om DnB NOR Renewable Energy En

Läs mer

under oktober med 0,7 procent medan S&P 500 och Stockholmsbörsen föll med 2 procent. 260

under oktober med 0,7 procent medan S&P 500 och Stockholmsbörsen föll med 2 procent. 260 US Balanserad 2 1 1 sep-03 sep-04 sep-05 sep-06 sep-07 sep-08 sep-09 sep-10 sep-11 sep-12 US Balanserad 0, 5, 6,5% 3,5% 41,4% 0, 6, 8, 9, 61,6% Skillnad 0, -0,6% -1,6% -5,6% -20, Aktier 55% 5 5% 3 7 varav

Läs mer

The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms

The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms The current state of the VC industry in relation to other financing sources for startup firms Ekon Dr Anna Söderblom Handelshögskolan i Stockholm Definition Venture Capital Definition riskkapital Riskkapital

Läs mer

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants

COPENHAGEN Environmentally Committed Accountants THERE ARE SO MANY REASONS FOR WORKING WITH THE ENVIRONMENT! It s obviously important that all industries do what they can to contribute to environmental efforts. The MER project provides us with a unique

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

ODIN Europa SMB. Fondkommentar februari Rapportsäsongen präglar aktiekurserna. Återhämtning i Europa

ODIN Europa SMB. Fondkommentar februari Rapportsäsongen präglar aktiekurserna. Återhämtning i Europa ODIN Europa SMB Fondkommentar februari 2014 Rapportsäsongen präglar aktiekurserna Återhämtning i Europa Veckan som gick Fonden gav under årets andra månad en avkastning på procent, vilket är procent under

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 34-2013 Oro på tillväxtmarknader Bolag med stor exponering mot tillväxtländer har haft en svag utveckling de senaste veckorna dels för att man är rädd för en svagare

Läs mer

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty

CUSTOMER READERSHIP HARRODS MAGAZINE CUSTOMER OVERVIEW. 63% of Harrods Magazine readers are mostly interested in reading about beauty 79% of the division trade is generated by Harrods Rewards customers 30% of our Beauty clients are millennials 42% of our trade comes from tax-free customers 73% of the department base is female Source:

Läs mer

MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE

MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE MAY 11, 2017 PRESENTATION CARNEGIE AGENDA PART 1 BUSINESS RATIONALE PART 2 STENDÖRREN THE COMPANY PART 3 GROWTH 2 PART 1 BUSINESS RATIONALE BUSINESS RATIONALE BUSINESS IDEA AND OBJECTIVES BUSINESS IDEA

Läs mer

Why Steam Engine again??

Why Steam Engine again?? Småskalig ångteknik för värmeåtervinning inom Stålindustrin med modern ångmotor 1 Why Steam Engine again?? Rankine power cycles is more fuel flexible than any other power cycles but in the small scale

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 16-2013 Kurserna ska ned det är vår I skrivande stund kan vi se tillbaka på en rad svaga börsdagar på de finansiella marknaderna. Priserna på flera viktiga råvaror

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM

MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM MAY 9, 2018 PRESENTATION REMIUM AGENDA PART 1 COMPANY PRESENTATION & BUSINESS RATIONALE PART 2 FINANCIAL REPORT JAN - MAR 2017 PART 3 GROWTH CONTINUE 2 PART 1 COMPANY PRESENTATION & BUSINESS RATIONALE

Läs mer

VÄRLDENS MÖJLIGHETER

VÄRLDENS MÖJLIGHETER VÄRLDENS MÖJLIGHETER Hjälp till små och medelstora företag med att utveckla möjligheterna och överkomma hindren på krångliga marknader En presentation av Exportrådet Vi gör det enklare för svenska företag

Läs mer

Purchasing Managers Index Services

Purchasing Managers Index Services Purchasing Managers Index Services 4 October 2017 Services PMI rose to 63.8 in September: Highest level this year The purchasing managers index for the service sector (Services PMI) rose to 63.8 in September

Läs mer

WAVES4POWER Fosnavåg 24 oktober 2016

WAVES4POWER Fosnavåg 24 oktober 2016 WAVES4POWER Fosnavåg 24 oktober 2016 LIVET FÖR ETT UTVECKLINGSBOLAG Planera konstruera Bygga Testa Sjösätta Koppla in klar 1 LIVET FÖR ETT UTVECKLINGSBOLAG BÖLGEKRAFT SYSTEM Mål Inga skador på personal

Läs mer

Startdatum Jämförelseindex -3,1% Rådgivare 52,8%

Startdatum Jämförelseindex -3,1% Rådgivare 52,8% US Balanserad Index 2 Index visas med återinvesterad utdelning. ens avkastning visas exklusive avgifter. fallet under årets två inledande månader. Amerikanska S&P500 klättrade till sin högsta nivå sedan

Läs mer

Hugin & Munin. information från odin fonder september 2005. Goda resultat ger en ökad optimism

Hugin & Munin. information från odin fonder september 2005. Goda resultat ger en ökad optimism Hugin & Munin information från odin fonder september 25 Goda resultat ger en ökad optimism Företagen på Oslo Børs redovisade riktigt bra siffror för andra kvartalet, och högre resultatförväntningar motiverar

Läs mer

Regional Carbon Budgets

Regional Carbon Budgets Regional Carbon Budgets Rapid Pathways to Decarbonized Futures X-CAC Workshop 13 April 2018 web: www.cemus.uu.se Foto: Tina Rohdin Kevin Anderson Isak Stoddard Jesse Schrage Zennström Professor in Climate

Läs mer

Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen

Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen Indikatorer för utvecklingen av de Europeiska energisystemen Filip Johnsson NEPP:s vinterkonferens 2018 Stockholm, 2018 Division of Energy Technology Department of Space, Earth and Environment Chalmers

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 47-2013 Veckan som gick Flera av de stora marknaderna nådde nya toppnoteringar under föregående vecka. Dow Jones passerade för första gången 16.000 poäng. Utvecklingen

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 7-2013 ODIN Europa Bud på Heinz visar värden i Unilever Berkshire Hathaway (den berömda investeraren Warren Buffetts investmentbolag) och 3G Capital meddelade i veckan

Läs mer

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 43-2013

Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 43-2013 Hugin & Munin - Weekly Market Briefing 43-2013 Makro Veckan som gick Rapportsäsongen är i full gång med ganska blandade resultat. Aktiemarknaden är fortfarande mer intresserad av centralbankens agerande

Läs mer

SOLAR LIGHT SOLUTION. Giving you the advantages of sunshine. Ningbo Green Light Energy Technology Co., Ltd.

SOLAR LIGHT SOLUTION. Giving you the advantages of sunshine. Ningbo Green Light Energy Technology Co., Ltd. 2017 SOLAR LIGHT SOLUTION Address:No.5,XingYeMiddleRoad,NingboFreeTradeZone,China Tel:+86-574-86812925 Fax:+86-574-86812905 Giving you the advantages of sunshine SalesServiceE-mail:sales@glenergy.cn Tech.ServiceE-mail:service@glenergy.cn

Läs mer

ODIN Global C. Årsrapport december 2018

ODIN Global C. Årsrapport december 2018 ODIN Global C Årsrapport december 2018 Fondens portfölj ODIN Global C december 2018 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fondens avkastning var -6,9 procent den senaste månaden Fondens referensindex

Läs mer