Ref. Område Kontroll Identifierad brist Rekommendation Prio

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ref. Område Kontroll Identifierad brist Rekommendation Prio"

Transkript

1 4.1 Övervakande kontroller Övervakande kontroll för uppföljning av lönekostnader Uppföljning av lönekostnader sker på olika nivåer inom organisationen som en del av uppföljning av utfall mot budget. Respektive verksamhetsansvarig har ett löpande budgetansvar. Uppföljning av lönekostnader ingår som en del i budgetuppföljningen. Det görs dock ingen formellt dokumenterad uppföljning av att månadens lönekostnader är rimliga i förhållande till föregående period och jämfört mot budget. Vi rekommenderar att en kontroll för månadsvis uppföljning av lönekostnader för kommunen formaliseras. Kontrollen bör inkludera en bedömning av att månadens lönekostnader är rimliga i förhållande till föregående period och jämfört mot budget. Detta för att identifiera eventuella orimliga/oriktiga kostnader som felaktigt belastar respektive verksamhet. Kontrollen bör utföras av person som inte har åtkomst till lönesystemet (exempelvis respektive verksamhetsansvarig) och bör dokumenteras för att det i efterhand skall vara möjligt att kunna verifiera att kontrollen utförts. 2 Vi kommer att se över möjligheten att inrymma utökad internkontroll för löner inom kommunens systematiska internkontrollarbete. 5.1a Behörigheter Upplägg, ändring eller borttag av behörigheter Ansvarig chef meddelar via , telefon eller ärendehanteringssystemet Nilex (i vilket det finns elektronisk blankett) att en ny medarbetare skall ha behörighet till Personec P (avser arbetsledare, assistent, löneadministratör eller dylikt). Godkännande Det finns ingen formaliserad rutin för upplägg, ändring eller borttag av behörigheter. Vi rekommenderar att rutinen för behörighetsadministration (upplägg, ändring eller borttag) förtydligas och formaliseras. 2 Vi kommer att se över hanteringen i samband med byte av sekretesssystem. 1 (11)

2 från behörig chef måste ske innan behörighet ges till medarbetare. Rutinen är inte formaliserad och det är inte tydligt vilka underlag som krävs för upplägg och hur ett godkännande verifieras. Det finns heller inga formella rutiner för borttag/ändring av behörigheter sker i samband med att personer slutar eller byter arbetsuppgifter. 5.1b Behörigheter Begränsad åtkomst Åtkomst till kritisk data/funktioner är begränsad till behöriga användare. Dock noterades att löneadministratören på Hulebäcksgymnasiet liksom systemförvaltarna har full behörighet. Behörigheter bör vara kopplade till arbetsuppgifter. Vid granskningen noterades att löneadministratören på Hulebäcksgymnasiet liksom systemförvaltarna har full behörighet. Behörigheter bör vara kopplade till arbetsuppgifter för att minimera risken för att ändringar/åtgärder i lönesystemet utförs. Vi rekommenderar att kommunen går igenom de anställdas behörigheter och säkerställer att deras behörigheter är i enlighet med deras ansvarsområden och arbetsuppgifter. Eventuella inaktuella användare bör rensas bort. Detta bör sedan införas som en återkommande kontroll, se vidare rekommendation 5.1c nedan. 1 Avslutningsdatum sätts och behörigheten upphör. Rensning av avslutade behörigheter sker två gånger om året. Se även 5.1a. 5.1c Behörigheter Behörighetsuppföljning Det görs ingen formell kontinuerlig (exempelvis årlig) genomgång av användarna i lönesystemet. Systemförvaltaren gör dock genomgångar och tar bort behörigheter när det Periodvis (exempelvis årlig) uppföljning av användare, inkluderande att rätt personer har rätt behörighet, sker ej i dagsläget. Detta medför en Vi informerades vid möte den 20 april 2011 att löneadministratören på Hulebäcksgymnasiets behörighet begränsats. Vi rekommenderar att kommunen implementerar en formaliserad rutin för kontinuerlig (exempelvis årlig) genomgång av användare. 2 Se 5.1a och 5.1b. 2 (11)

3 anses nödvändigt. Enligt uppgift låses dock alltid kontot när en anställd slutar (se kontroll 5.1a). 5.2 Lösenord lösenordspolicy följs Löneavdelningen har kommunicerat till de anställda att kommunens lösenordspolicy följs. Denna kräver att lösenordet skall vara 8 tecken långt och innehålla en versal och en siffra. Lösenordet kan inte återanvändas inom ett år och måste bytas var 60:e dag. Om byte av lösenord inte sker inom 30 dagar efter att det skulle bytts spärras kontot. Uppsättningen i systemet är dock uppsatt så att 6 tecken krävs. 6.2 Tidrapportering Fullständighet och godkännande av tidrapportering i Självservice I självservice rapporterar den anställde in sin frånvaro, extratid eller de andra avvikelser som skiljer sig från schemat inlagt i Personec P. Det tillstyrks sedan och beviljas av två olika personer. I samband med lönekörning säkerställer löneadministratörerna i största möjliga mån att det ej finns oattesterade poster. ökad risk att inaktuella användarid används för obehöriga åtgärder i lönesystemet. Lösenordsuppsättningen i systemet är ej i enlighet med kommunens lösenordspolicy. Det finns verksamheter där Självservice ej ännu används (exempelvis lärare och lokalvårdare). Då normaltid inte tidrapporteras är det svårt för löneavdelningen att säkerställa fullständighet i tidrapporteringen. En lista bör tas ut över användare som finns upplagda i systemet med syfte att säkerställa att endast godkända användare finns upplagda och att användare som slutat eller bytt arbetsuppgifter tas bort. Lösenordsuppsättningen i systemet bör ses över då den ej överensstämmer med kommunens lösenordspolicy. Vi rekommenderar kommunen att fortsätta implementera Självservice i fler verksamheter och upprätta en tidsplan när detta skall ske. Vidare rekommenderar vi kommunen att utvärdera möjligheten att nyttja Självservice till att säkerställa fullständighet i tidrapporteringen. Är det 3 I nuvarande sekretesssystem går det inte att sätta samma regler som i nätverket. Planerat datum för driftstart av det nya sekretess-systemet, som är under uppbyggnad, är 6-7 september Då kommer vi att använda reglerna i nätverksinloggningen fullt ut. 3 Planering för detta har startat. 4 Sådan funktion finns inte i systemet idag. 3 (11)

4 exempelvis möjligt att införa krav på att arbetsledare/ansvarig för arbetsgruppen skall lämna in ett godkännande för medarbetare veckovis/månadsvis via Självservice? 6.3 Tidrapportering Fullständighet och godkännande av manuell tidrapportering Underlag för tidrapportering inkommer på blanketter från verksamheterna och är signerade av arbetsledaren. Underlagen skickas brevledes till löneavdelningen. Varje underlag tas om hand av respektive ansvarig löneadministratör för verksamheten. Signerade underlag registreras i Personec P av respektive löneadministratör. Löneavdelningen upplever vissa problem med att få in placeringsscheman i rätt tid. Dock används schemaläggningssystemet TimeCare i större utsträckning vilket förenklat rutinen något. Vi rekommenderar kommunen att prioritera att anställda kommer in i Självservice så snart som möjligt. Vi har informerats om att detta är ett prioriterat område. 3 Se Kostnadsersättningar Löneavdelningen har dock svårt att säkerställa fullständighet i tidrapporteringen då detta kräver att de i tid får in korrekta tidrapporter och placeringsscheman. Kontroll av korrekt godkännande av kostnadsersättningar Ansökan av ersättning för reserelaterade utlägg görs antingen i Självservice eller på manuell blankett. Ersättning för övriga utlägg och icke momsberättigade utlägg görs på manuell blankett. Utläggen skall attesteras av aktuell Rutinen i Självservice bedöms fungera tillfredsställande. Det finns dock verksamheter där Självservice ej ännu används (exempelvis lärare och lokalvårdare). Vi rekommenderar kommunen att fortsätta implementera Självservice i fler verksamheter och att upprätta en tidsplan när detta skall ske, d.v.s. att prioritera att alla får tillgång till Självservice för att undvika manuell hantering av kostnadsersättningar. 3 Se (11)

5 verksamhetschef innan utbetalning. Vad gäller Självservice sker attest direkt i Självservice och vad gäller manuella blanketter sker attest på blankett. Ansvarig chef godkänner och attesterar utläggen som sedan läggs in i Personec P av en löneadministratör som kontrollerar rimligheten. Alla underlag för momsgrundande utlägg arkiveras årsvis i pärm per personnummer och sparas i tio år. Övriga underlag arkiveras innevarande plus två år. 8.1 Arvoden Rimlighetsbedömning av förtroendevaldas ersättning Innan utbetalning gör lönechefen en genomgång av lönelistan för alla förtroendevalda och gör en rimlighetsbedömning på individnivå. Kontroll sker mot underlag vid behov. Kontrollen dokumenteras ej. Automatisk kontroll finns inlagt i Personec P för maxbelopp per dag. 8.2 Arvoden Kontroll av korrekt godkännande av arvoden till föreläsare, artister etc. Särskild blankett (arvodesbeslut) används för utbetalning av arvode, utlägg och milersättning till god man. Blanketten skall vara attesteras anställd på Den kontroll avseende rimlighet i de förtroendevaldas ersättningar som lönechefen utför dokumenteras ej. Slutlig kontroll görs på samma sätt som för övriga löneutbetalningar (d.v.s. en rimlighetskontroll per lönespec och person). Dock dokumenteras inte kontrollen. Vi rekommenderar att kommunen formaliserar en kontroll som säkerställer att ersättningar till förtroendevalda är rimlig och i enlighet med godkända underlag. Kommunen bör säkerställa att uppföljning görs av utfall av förtroendevaldas kostnader mot budget. Vi rekommenderar att kommunen formaliserar en kontroll som säkerställer att arvodesersättningar är rimliga och i enlighet med godkända underlag. 2 Vi bedömer att nuvarande kontroll av varje enskild lönespec är tillräcklig. Kontroll av utfall görs av kanslichefen. 2 Vi bedömer att nuvarande kontroll av varje enskild lönespec är tillräcklig. Kontroll av utfall görs 5 (11)

6 överförmyndarnämndens kansli. Gode män läggs upp som arvodister i Personec P utifrån arvodesbeslutet. Föreläsare och artister erhåller ersättning utifrån faktura som skall vara konterad och attesterad av ansvarig chef. Föreläsare och dylikt läggs upp som arvodister i Personec P baserat på information i fakturan. Kommunen bör säkerställa att uppföljning görs av utfall av utbetalda arvoden mot budget. mot underlag av löneadministratör. 9.1 Förändringar i fasta data personalregistret 9.3 Förändringar i fasta data konterings- Innan utbetalning sker en rimlighetsbedömning av respektive anställs lönespec. Kontrollen dokumenteras ej. Kontroll att ändringar i personalregistret är godkända och riktiga Ändringar i personalregistret utförs av löneavdelningen baserat på godkända underlag (signerade anställningsbevis). Ändringar i anställningsinformation loggas till viss del (det framgår vem som gjort den senaste ändringen och när men inte vad som ändrats). Händelselogg som loggar kritiska händelser har aktiverats men följs ej upp systematiskt. Loggen innehåller information om vem som gjort senaste ändringen och när samt vad som ändrats. Kontroll att ändringar i konteringsstyrning/orsakskoder är godkända och riktiga Kommunen har aktiverat händelseloggen vilken är viktig för att i efterhand kunna följa vilka som påverkat olika lönetransaktioner och när. Dock sker i dagsläget ingen systematisk uppföljning av innehållet i loggen för att säkerställa att ändringarna är godkända och riktiga. Vi rekommenderar kommunen att undersöka möjligheten att följa upp kritiska ändringar enligt händelseloggen på kontinuerlig basis. Ändringar bör gås igenom för att säkerställa att de är godkända och riktiga. Kontrollen bör utföras av annan person än den som utfört ändringen. Det är viktigt att händelseloggen är hanterbar och att endast relevanta fält loggas. 2 Vi kommer att se över hanteringen i samband med byte av sekretesssystem. 6 (11)

7 styrning/orsakskoder 10.1 Förändringar i ackumulatorer 11.1 Förändringar i styrtabeller Ändringar i konteringsstyrning och upplägg av orsakskoder sker sällan men när det sker administreras det av en av systemförvaltarna. Kontroll att ändringar i ackumulatorer är godkända och riktiga Ändringar i ackumulatorer (som sparade semesterdagar, komptid, ack. bruttolön, ack. nettolön etc.) görs endast i undantagsfall. Systemförvaltarna och löneadministratörerna har behörighet att ändra dessa. Kontroll att ändringar i styrtabeller baserat på fil från systemleverantören uppdateras korrekt Information om förändringar i styrtabeller till följd av ändringar avtal eller lagkrav erhålls från Aditro. Uppdateringarna sker kontinuerligt genom att filer hämtas från Aditros hemsida och läses in. En kopia sparas alltid innan uppdatering sker om något skulle gå fel. Två av systemförvaltarna gör alltid dessa inläsningar tillsammans och vanligen tas några stickprov för att säkerställa att förändringen får önskad effekt och att eventuella egna anpassningar ej skrivs över. Uppföljning av loggar innehållande ändringar i ackumulatorer sker ej. Det uppges endast vara ett begränsat antal personer som utför denna typ av ändringar, vilket kan ses som en kompenserande kontroll. Dock tycks fler personer ha behörighet att utföra ändringar. Vi rekommenderar kommunen att undersöka möjligheten att följa upp loggar innehållande ändringar i ackumulatorer. Ändringar bör gås igenom för att säkerställa att de är godkända och riktiga. Kontrollen bör utföras av annan person än den som utfört ändringen. Vidare bör säkerställas att endast ett fåtal personer har behörighet att ändra i ackumulatorerna. 2 Ackumulatorändringar sker i två steg. Initieras av löneadministratör, verkställs av systemförvaltare och kontrolleras av löneadministratör. Vi kommer att se över hanteringen i samband med byte av sekretesssystem Lönerevision Riktighet i lönerevision Det görs ingen Vi rekommenderar kommunen 3 Det finns ingen funktion 7 (11)

8 När förhandlingsresultaten är klara registreras de nya lönerna manuellt i PS Förhandling och exporteras sedan till filer fördelat per facktillhörlighet och importeras i Personec P av en systemförvaltare tillsammans med person från personalavdelningen (avtalsspecialist). Ett antal stickprov för respektive facktillhörighet tas för att säkerställa att de nya lönerna lästs in korrekt. Stickproven dokumenteras dock ej. Vidare görs ingen totalavstämning att summan av samtliga ändringar enligt underlag överensstämmer med samtliga ändringar som registrerats Lönebearbetning Övergripande uppföljning av fellistor Vid den definitiva körningen gör lönechefen en sista kontroll att det inte ligger några fel eller varningar kvar. Total fellista skrivs ut, 14.1a Utdata semesterlöneskuld signeras och arkiveras i pärm i ett år. Rimlighet semesterlöneskuld Under september/oktober varje år görs sammanställningar över antal kvarvarande semesterdagar per anställd vilka skickas till verksamhetscheferna för uppföljning av efterlevnad mot internt regelverk. Listorna skickas i pappersform och en kopia arkiveras på löneavdelningen i två år. Ekonomi bokar upp förändringen av semesterlöneskulden i samband med delårs- totalavstämning att summan av samtliga ändringar enligt underlag överensstämmer med samtliga ändringar som registrerats. Med tanke på det stora antal ändringar som hanteras ökar risken för felaktiga registreringar. att undersöka möjligheten att få ut en lista ur Personec P som visar inmatade värden. Denna lista kan användas för avstämning mot ändringslistan på totalnivå, detta för att säkerställa att samtliga ändringar förts över till ett korrekt värde. Avstämningen bör göras av annan person än den som utfört ändringen. för detta i systemet idag. 8 (11)

9 14.1b Utdata - Kompskuld och årsbokslut. Övriga månader bokas automatiskt en schablonskuldsförändring. I samband med bokningen görs en rimlighetsbedömning. Rimlighet kompskuldslista Ansvaret för att följa upp upparbetad komptid och övertid är verksamhetschefernas som använder QlikView för detta. Ekonomi bokar upp förändringen av kompskulden i samband med delårs- och årsbokslut och det görs en rimlighetsbedömning i samband med bokningen. 15.1a Utbetalning Begränsad åtkomst till bankfil Löneutbetalningsfilen lagras i en folder som endast systemförvaltarna har behörighet till. Filen är inte krypterad men endast ett fåtal personer har åtkomst till den folder där filen sparas innan den förs över till Nordea via Girolink, vilket får ses som en kompenserande kontroll. 15.1b Utbetalning Godkännande av bankfil När bankfilen skapas genereras en loggfil innehållande information om totalbeloppet. Systemförvaltaren verifierar att summan enligt filen överensstämmer med summan enligt lönesystemet. Underlag arkiveras i särskild pärm. Loggfiler och bankfiler arkiveras årsvis. 15.1c Utbetalning Riktighet och fullständighet av utbetalning Annan systemförvaltare skapar utanordning 9 (11)

10 16.1 Uppdatering av huvudbok 17.1 Avstämning av lönerelaterade balanskonton baserat på underlag från lönesystemet. Denna överlämnas till ansvarig för kassan som kontrollerar att det belopp som automatiskt dragits från kommunens konto överensstämmer med erhållet underlag. Slutligen stämmer systemförvaltaren av att bokföringsfilen överensstämmer med bankfilen. Fullständighet och riktighet avseende uppdatering av huvudbok Det är inte möjligt att läsa in filen i huvudboken om någon transaktion saknar konteringsstyrning. Alla sambandskontroller måste gå igenom för att uppdateringen skall fungera. En av systemförvaltarna hanterar denna rutin. Avstämning av lönerelaterade balanskonton En av systemförvaltarna ansvarar för avstämning av vissa lönekonton och ekonomiavdelningen ansvarar för avstämning av bl.a. schabloner, löneskatt (deklaration), pensioner, semesterlöneskuld och övertidsskuld. Samtliga kontoavstämningar dokumenteras vid delårs- och årsbokslut. Då upprättas en avstämningsblankett (balanskontospecifikation) där saldo enligt huvudbok och saldo enligt underlag framgår. Blanketterna förvaras i en pärm för arkivering. Eventuella differenser förklaras och 10 (11)

11 avstämningen signeras av den som är ansvarig för kontot. 11 (11)

Härryda kommun. Genomgång av rutiner och kontroller i löneprocessen. Våren 2011

Härryda kommun. Genomgång av rutiner och kontroller i löneprocessen. Våren 2011 Härryda kommun Genomgång av rutiner och kontroller i löneprocessen Våren 2011 Innehållsförteckning 1 SLUTSATSER... 3 2 INLEDNING... 4 2.1 UPPDRAGSBESKRIVNING... 4 2.2 METOD OCH AVGRÄNSNING... 4 3 ÖVERSIKTLIG

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Marks kommun. Granskning av intern kontroll i lönehanteringen. 2011-10-12 Sara Wåhlin Emily Jönsson

Marks kommun. Granskning av intern kontroll i lönehanteringen. 2011-10-12 Sara Wåhlin Emily Jönsson Marks kommun Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 2011-10-12 Sara Wåhlin Emily Jönsson Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 UPPDRAGSBESKRIVNING... 3 1.2 METOD OCH AVGRÄNSNING... 3 2 SLUTSATSER...

Läs mer

Granskning av intern kontroll i löneprocessen

Granskning av intern kontroll i löneprocessen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i löneprocessen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Elin Jangvik Erik Sellergren Vilhelm Kokko Marks kommun 2018-09-06 2018-09-06 Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner Katrineholms kommun Granskning av den interna kontrollen avseende

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess Amanda Elg Fredrik Jilmstad Joakim Rydberg Januari 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Introduktion... 2

Läs mer

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats Bollebygds kommun Revisorerna Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige - för kännedom Granskning av intern kontroll i löneprocessen Revisorerna i Bollebygds kommun har gett i uppdrag att genomföra en granskning

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson REVISIONSRAPPORT Landstinget Halland Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet Övergripande granskning av rutiner, ansvar m.m. Mars 2005 Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson (1) Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av löner och arvoden

Granskning av löner och arvoden www.pwc.se Granskning av löner och arvoden Lars Dahlin (Certifierad kommunal revisor) Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Elin Jangvik Daniel Brandt Landstinget i Värmland Juni 2018 Juni

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Båstads kommun 1. Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Bakgrund Enligt kommunallagen har förtroendevalda rätt till skälig ersättning

Läs mer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer 9 oktober 2015 Innehåll 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun Revisionsrapport Sandra Feiff Jenny Nyholm Mars 2016 Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen Nynäshamns kommun Intern kontroll - Granskning av lönehanteringen Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P

Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P Antagen av: Dokumentansvarig: Yvonne Stolt Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Allmän beskrivning av Personec P... 3 Ansvar... 4 Behörighetsroller i Personec

Läs mer

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Revisionsrapport* Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Landstinget Halland 2006-12-13 Rolf Aronsson 1 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av

Läs mer

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja,

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, www.pwc.se Revisionsrapport Lönerutiner Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, September 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Lysekils kommun. Intern kontroll lönerutiner

Lysekils kommun. Intern kontroll lönerutiner Intern kontroll lönerutiner år 2014 Revisionsrapport Lysekils kommun Henrik Bergh April 2015 Intern kontroll lönerutiner Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...2 1.1. Förslag till åtgärd...3 2. Inledning...5

Läs mer

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2016-02-08 Admnämnd/2016:1 047 Intern kontroll Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2016

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Uppsala kommun Fredrik Hellström Nicklas Samuelsson Klara Tengstrand Innehållsförteckning 1. Sammanfande revisionell bedömning...

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Petersson Revisionskonsult 3 november 2016

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

..Z.pfuYve.w- GiiSta Svensson

..Z.pfuYve.w- GiiSta Svensson Revisorerna Datum zo15-o6-25 Kommunst,'relsen Kommunfullmiktige - fiir kdnnedom Intern kontroll i den centrala liineprocessen Revisorerna i har gett PwC i uppdrag att genomftira en granskning av kommunsvrelsens

Läs mer

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter Granskning av löner Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011 Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER... 2 2 INLEDNING... 3

Läs mer

Lönegranskning Eskilstuna Kommun

Lönegranskning Eskilstuna Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Eskilstuna Kommun Peter Söderman Ellinor Wallin Carl Bergstrand Februari 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport 3/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Maj Juni 2013 Revisionsrapport Magnus Nilsson Nicklas Samuelsson Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Läs mer

Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga till revisionsrapporten

Läs mer

Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess

Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess Fredrik Jilmstad Mia Nordblom Erik Sellergren Mars-maj 2015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Introduktion...

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

Granskning av intern kontroll i huvudboksprocessen

Granskning av intern kontroll i huvudboksprocessen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i huvudboksprocessen Elin Jangvik Vilhelm Kokko Bollebygds kommun September 2018 September 2018 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Inledning 3. Resultat av granskningen

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager Granskning av lönehanteringen Borgholms kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Stadsgemensam tillämpningsanvisning

Stadsgemensam tillämpningsanvisning Stadsgemensam tillämpningsanvisning Innehåll Agresso... 2 Försystem till Agresso... 2 Leverantörsfakturor... 3 Agressos elektroniska flöde... 3 Periodiska fakturor - Avtal och objekt... 3 Reversering av

Läs mer

Rutiner för manuell schemaläggning

Rutiner för manuell schemaläggning Intern kontroll Rutiner för manuell schemaläggning Orust kommun Revisionsrapport Mars 2014 Henrik Bergh Håkan Olsson Innehåll Uppdrag...3 Metod och genomförande...3 Sammanfattande bedömning...3 Granskningsiakttagelser...4

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013 Växjö Kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1 SYFTE OCH METOD... 2 2. ALLMÄNNA REVISIONSÅTGÄRDER...

Läs mer

Granskning av leverantörsreskontran

Granskning av leverantörsreskontran www.pwc.se Revisionsrapport Linda Yacoub Granskning av leverantörsreskontran Botkyrka kommun 2013-12-04 Linda Yacoub Projektledare Janne Nilsson Uppdragsledare Botkyrka kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Marks kommun Andreas Crusell Erik Sellergren Augusti 2015 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 163 PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess Region Halland

Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess Region Halland www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i regionens centrala löneprocess Region Halland Jonas Wendt Emilia Petersson November 2018 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Introduktion 4 Bakgrund

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016 www.pwc.se Granskning av lönehantering Anette Fagerholm Forshaga kommun Januari/2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål...3 1.3. Metod...3

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2017 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 1.1 Engagerade medarbetare med tydliga roller, förväntningar och ansvarsområden... 3 1.2 Verksamheterna ska ha effektiva

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager november 2014 Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning...

Läs mer

Tidplan för Bokslut 2014

Tidplan för Bokslut 2014 Anläggningstillgångar / Anläggning - Aktivering av investeringar Försäljningar Anläggning - Avskrivningar och kapitaltjänst Anläggning - Sista dag för registerering av tid i Agresso (Tid & Projekt) Sista

Läs mer

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved.

Region Skåne. Inköps- och attestrutinen. Insert Picture. November 2005. 2005 Deloitte All rights reserved. Region Skåne s- och attestrutinen Insert Picture November 00 00 Deloitte All rights reserved. Kostnader Beskrivning av inköpsrutin Huvudbok Processing Accounts Payable Utbetalning Kassa bank Kostnader

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering Revisionsrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system - lönehantering Johan Bokinge Karin Norrman Elgh Landstinget i Jönköpings län 2011-10-04 Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Landstinget

Läs mer

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun e Växjö Kommun Intern kontroll 2008 Löner Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING...5 1.1 REVISIONENS OMFATTNING OCH INRIKTNING...5

Läs mer

Individ. Adress: OBS! Ej www. Länk till BeSched Individ finns på hemsidans startsida Tidrapportering BeSched

Individ. Adress:  OBS! Ej www. Länk till BeSched Individ finns på hemsidans startsida Tidrapportering BeSched Individ Adress: http://beschedheby.sala.se OBS! Ej www Länk till BeSched Individ finns på hemsidans startsida Tidrapportering BeSched AnvändarID Lösenord ditt personnummer, de NIO första siffrorna utan

Läs mer

Region Skåne Granskning av IT-kontroller

Region Skåne Granskning av IT-kontroller Region Skåne Granskning av IT-kontroller Per Stomberg Niklas Westerlund Deloitte AB Januari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner

Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner www.pwc.se Revisionsrapport Richard Vahul, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Jenny Nyholm Januari 2018 Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner Ekerö kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Medarbetarens ansvar i Visma självservice

Medarbetarens ansvar i Visma självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i Visma självservice Registrera dina avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) så snart som möjligt Logga in på självservice och välj rapportera. Lägg till dina avvikelser

Läs mer

Självservice Personec P

Självservice Personec P 2013-08-19 Självservice Personec P Manualen finns även att hämta på http://www.mtgskaraborg.se under Löneadministration ALLMÄNT... 2 Vad är Personec självservice... 3 INLOGGNING... 4 INSTÄLLNINGAR... 5

Läs mer

Landstinget Blekinge. Revision av PA-system. Göteborg, 2010-09-23

Landstinget Blekinge. Revision av PA-system. Göteborg, 2010-09-23 Landstinget Blekinge Revision av PA-system Göteborg, 2010-09-23 Sammanfattning Bakgrund Våren 2010 fick Ernst & Young i uppdrag av Landstinget Blekinges revisorer att granska landstingets hantering av

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Medarbetarens ansvar i självservice

Medarbetarens ansvar i självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i självservice Avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) skall vara registrerade senast den 10:e varje månad. Registrera dina avvikelser så snart som möjligt Logga in

Läs mer

Revisionsrapport av granskning av kommunens centrala löneprocess. KS 2015-241

Revisionsrapport av granskning av kommunens centrala löneprocess. KS 2015-241 Beslutsförslag 2015-11-04 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Revisionsrapport av granskning av kommunens centrala löneprocess. KS 2015-241 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar 1 Överlämna

Läs mer

Lönehanteringen. Klippans kommun. December 2010. Författare

Lönehanteringen. Klippans kommun. December 2010. Författare Lönehanteringen Klippans kommun December 2010 Författare Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Lathund för Attesterare Egenrapportering

Lathund för Attesterare Egenrapportering Lathund för Attesterare Egenrapportering Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina Bouvin 060-148871 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av Lönehanteringen

Granskning av Lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar, Revisionskonsult Caroline Liljebjörn, Certifierad kommunal revisor Granskning av Lönehanteringen Hultsfreds kommun Ola Holstein, Risk Manager 15 januari 2015

Läs mer

Ekonomiska rapporter som tas fram i Heroma

Ekonomiska rapporter som tas fram i Heroma Ekonomiska rapporter som tas fram i Heroma Rapporterna används för avstämning, uppföljning och kontroll. Utanordningslista Utanordningslistan används för att kontrollera att rätt personer finns med och

Läs mer

Attestinstruktion för servicenämnden

Attestinstruktion för servicenämnden Malmö stad Serviceförvaltningen STYRDOKUMENT Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Attestinstruktion för servicenämnden Diarienummer SN-2017-618 Organisation (förv./ avdelning/ enhet) Servicenämnden

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Personec Genomgång HR specialister

Personec Genomgång HR specialister Personec Genomgång HR specialister Datum: 2018-10-05 Skapad: Lönekonsulterna Innehåll 1. SOLTAK AB HEMSIDA...3 2. ORGANISATIONSTRÄDET I WEBBEN...4 3. PERSONUPPGIFTER...5 4. ANSTÄLLNINGSUPPGIFTER...7 5.

Läs mer

Granskning av lönekostnader

Granskning av lönekostnader KPMG Antal sidor: 16 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Vårt uppdrag 1 1.2 Avgränsning 1 1.3 Granskningens genomförande 1 2. Sammanfattning 2 3. Bedömning av den interna kontrollen 3 3.1 Uppgifter i basregistret

Läs mer

Lathund för Personec Självservice

Lathund för Personec Självservice Lathund för Personec Självservice Hur loggar jag in? Via intranätet: Öppna upp kommunens intranätsida, där hittar du Personec Självservice på höger sida. Via Internet: Adressen ska vara http://pss.falkenberg.se

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Oskarshamns kommun Caroline Liljebjörn Malin Kronmar

Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Oskarshamns kommun Caroline Liljebjörn Malin Kronmar www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Augusti 2015 Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Personec Självservice

Personec Självservice Personec Självservice Inloggning: Via intranätet: Öppna upp kommunens intranätsida, där hittar du Personec Självservice på höger sida. Via Internet: Adress: http://pss.falkenberg.se First Class (BUF):

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Intern kontrollplan 2015

Intern kontrollplan 2015 Intern kontrollplan 2015 2015-04-02 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av arbetet med internkontroll... 3 2 Förslag till beslut... 3 3 Fokusområden för det kommande året... 3 4 Riskanalys... 4 5 Sammanställning

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3. 1 INLEDNING... 4 1.1 Utgångspunkt... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Metod... 5 1.4 Avgränsning... 5

SAMMANFATTNING... 3. 1 INLEDNING... 4 1.1 Utgångspunkt... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Metod... 5 1.4 Avgränsning... 5 Region Skåne Granskning av den interna kontrollen i Regionstyrelsens* löneprocess Ola Larsmon, Ernst & Young AB Genomförd på uppdrag av Region Skånes revisorer Februari 2010 * Förvaltningen Regionstyrelsen

Läs mer

SSC - Lönetjänster 2017

SSC - Lönetjänster 2017 SSC - Lönetjänster 2017 Agenda Kort presentation av projektet (projektstatus och tidplan) Genomgång av processer, systemstöd och flöde i systemet. Roller i Primula och vad dessa kan utföra Kommande arbete

Läs mer

Personec Självservice

Personec Självservice Personec Självservice Inloggning: Via intranätet: Öppna upp kommunens intranätsida, där hittar du Personec Självservice som du lägger till under dina program. Via Internet: Adress: http://pss.falkenberg.se

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer