Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum"

Transkript

1 Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under Utgångspunkt för RUC:s arbete är de prioriterade områden som beskrivs i handlingsplanen. På grund av fusionen under 2010 beslutades handlingsplanen av RUC-styrelsen Handlingsplanen baseras på RUC:s verksamhetsplan som utarbetades under våren 2010 och som beslutades av Nämnden för utbildningsvetenskap, NUV Under 2010 har även stadgar för RUC beslutats av NUV. Verksamhetsberättelsen avslutas med en ekonomisk redovisning och foton från verksamheten RUC:s verksamhet kopplad till Linnéuniversitetets strategidokument Ett av Linnéuniversitets fyra strategiska områden är samhällelig drivkraft: Text nedan är hämtad från Linnéuniversitets strategidokument. (sid 11) Samhällelig drivkraft Linnéuniversitet ska uppvisa en mångfald av former för utbildnings- och forskningssamverkan med samhället vara en drivkraft för regionen RUC ser den samhälleliga drivkraften som en mycket viktig uppgift och har formulerat följande inledande text i stadgarna: (sid 1) 1 Syfte Regionalt utvecklingscentrum (RUC) ska erbjuda en mötesplats för kommuner och universitet att samverka kring regional skolutveckling från förskola till vuxenutbildning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. RUC:s organisation Under våren 2010 valdes en ny styrelse för RUC. Styrelsen består av ledamöter från regionen och från Linnéuniversitetet. Ledamöterna från regionen utsågs av regionförbunden eller kommunsammanslutningar och ledamöterna från Linnéuniversitetet utsågs av NUV:s valberedning. I nuläget har inte friskolorna någon ledamot i styrelsen. Ordförande i styrelsen ska representera regionen och under våren 2010 valdes Yngve Rehnström, förvaltningschef i Tingsryds kommun, till ordförande.

2 Sida 2 (9) RUC-styrelsen har genomfört 4 sammanträden under RUC-styrelsen har ett AU som planerar och förbereder sammanträden för RUC-styrelsen. Under våren träffades det nya RUC-rådet för första gången. Under 2010 har rådet genomfört 4 sammanträden. Råd och styrelse hade ett gemensamt sammanträde den 1 december. Rådet består främst av kommunernas utvecklingsledare, men även några rektorer och ansvariga från friskolor finns representerade i rådet. Under våren 2010 initierades RUC:s skolutvecklingsgrupp. Gruppen består av representanter från universitets institutioner. Under 2010 genomfördes 5 sammanträden med skolutvecklingsgruppen. Diskussionerna i denna grupp är mycket värdefulla eftersom RUC arbetar med innehåll som berör flera institutioner. I den utredning om RUC som gjordes inför fusionen, var just det interna arbetet en svag punkt och samarbetet med skolutvecklingsgruppen är mycket värdefullt för RUC:s verksamhet. RUC:s personal Personalstyrkan för RUC 2010 har bestått av: - Utvecklingsledare 50 % placeringsort Kalmar - Utvecklingsledare 70 % placeringsort Växjö - Administratör/sekreterare 100 % som samarbetar med båda utvecklingsledarna. Under 2010 har RUC:s utvecklingsledare inlett samtal med presidierna vid institutionerna. Även detta arbete är i linje med RUC:s strävan efter ökad samverkan för att skapa en samlad resurs för regionens skolutveckling. RUC:s utvecklingsledare respresenterar RUC och Linnéuniversitetet vid sammankomster på nationell nivå exempelvis gällande Skolforum, inbjudningar från Skolinspektionen och från Skolverket. RUC:s utvecklingsledare har även regelbunden kontakt med regionförbunden för att samverka gällande aktuella frågor inom utbildningsområdet. Under 2010 har RUC:s webbplats utvecklats till en samlingsplats både gällande kommande händelser och arkivering av exempelvis protokoll och minnesanteckningar. Uppföljning och utvärdering RUC arbetar löpande med utvärderingar av de aktiviteter som arrangeras. Generellt framförs uppskattning gällande att verksamma personer inom utbildningsområdet får kontakt med universitetet och dess verksamhet. Flertalet kommuner som har deltagit vid olika aktiviteter utvecklar sedan sin kontakt med RUC och inleder samarbete/uppdragsutbildningar med universitetet. Under 2010 har skriftliga utvärderingar bland annat utförts gällande:

3 Sida 3 (9) Specialpedagogiska seminarier 3 seminarier ägde rum den 28 september på campus Växjö. Rubriker och föreläsare: Att leda och genomföra pedagogisk utredning, Roger Åkerman Både specialpedagogen och specialläraren behövs!, Margrethe Brynolf Att lyckas lära läsa, Katarina Herrlin 150 personer från regionen deltog. Merparten av deltagarna var specialpedagoger i grundskolan. 98 % av deltagarna anmäler önskemål om att liknande seminarier anordnas i framtiden Citat från utvärderingen: Vi kommer att försöka få föreläsaren till vår kommun under detta läsår. Fler behöver få höra honom. Bra om ni fortsätter på temat och följer upp tidigare seminarier med seminarier där vi utbyter erfarenheter inom området specialpedagogik. Mycket inspirerande föreläsning som gav mycket att tänka på även för en speciallärare på gymnasiet! Borgholmskonferensen, oktober Borgholmskonferensen är en årligen återkommande tvådagarskonferens riktad till samtliga skolledare i Kalmar län med ca 200 deltagare. Konferensen anordnas av kommunernas skolchefer i samarbete med regionalt utvecklingscentrum (RUC). Syftet med konferensen är dels att aktualisera ledarskapsutbildning, dels att komma samman för att utbyta idéer genom att träffas över kommungränserna. Fredrik Svensson från rektorsakademien föreläste om Skolans roll i den globaliserande världen och Thomas Lingfjärd föreläste om Teknikutvecklingen, vad är på G? Konferensen fick mycket goda utvärderingar med starka plus för de båda föreläsarna som verkligen engagerade åhörarna. Utvärderingen finns i sin helhet på RUC:s webbplats: Lärarnas dag, 1 november både på campus Kalmar och campus Växjö Lärarnas dag ger våra forskare och lärare en möjlighet att kommunicera sin forskning med det omgivande samhället. Gymnasielärare i Kalmar och Växjöregionen bjöds in till ett stort antal (ca 50 totalt) seminarier den 1 november 2010 på de båda campusområdena. I Kalmar samverkar universitet med Kalmarsunds gymnasieförbund sedan ett antal år tillbaka. Sammanlagt deltog ca 450 lärare. Lärarnas dag är mycket uppskattat vilket synliggörs i utvärderingarna. Utvärderingen finns i sin helhet på RUC:s webbplats:

4 Sida 4 (9) Framöver kommer RUC-rådet att involveras i arbetet med uppföljningar och utvärderingar. På grund av fusionen ses 2010 som ett år för utveckling av nya rutiner och arbetsformer. Framöver är förhoppningarna att hitta strukturer anpassade till regionens behov och önskemål. Aktiviteter enligt Handlingsplan Regionalt utvecklingscentrum, RUC Handlingsplanen baseras på mål i verksamhetsplanen för Under dessa tre år arbetar RUC för att erbjuda en mötesplats för kommuner och universitet att samverka kring regional skolutveckling på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. RUC-styrelsen har beslutat att handlingsplanen ska löpa läsårsvis medan verksamhetsplan och verksamhetsberättelse löper enligt kalenderår. Omvärldsbevakning RUC har arrangerat och medverkat vid tillfällen då omvärldsförändringar uppmärksammas och diskuteras. Exempel på detta är möten med skolmyndigheter, skolchefer och rektorer, utvecklingsledare i regionens kommuner (RUC-rådet), träffar med VFU-ansvariga samt andra aktörer inom skolområdet. Implementering av skolreformer Vid sammanträdet med RUC-råd och RUC-styrelse den 1 december 2010 diskuterades regionens behov av insatser för att underlätta implementeringen av nya skolreformer. Arbetet kommer att utvecklas under 2011 och RUC verkar för att kontakter etableras mellan kommuner, skolor och Linnéuniversitetet där implementeringen av skolreformerna sätts i fokus. Forskningskommunikation På uppdrag av Skolverket har RUC anordnat seminarium för skolhuvudmän, utvecklingsledare och rektorer i grundskolan och den obligatoriska särskolan. Seminariets syfte var att belysa samband mellan forskning och skolutveckling. Utgångspunkten var kunskapsöversikten Vad påverkar resultaten i svensk grundskola. Syftet var att ge verktyg för det fortsatta arbetet på skolan med att

5 Sida 5 (9) organisera, leda och kommande reformarbete. Seminariet ägde rum med samma innehåll på två platser vid två olika tidpunkter: torsdagen den 11 november, campus Kalmar, 50 personer och tisdagen den 16 november, campus Växjö, 60 personer. Lärarnas Dag genomfördes både i Kalmar och i Växjö måndagen den 1 november. Forskare inom olika ämnesområden berättade om sin forskning för gymnasielärare. Samverkansavdelningen på Linnéuniversitetet har arrangerat Öppna föreläsningar för intresserade i regionen. RUC spred också information om ForskarFredag som ägde rum den 24 september 2010, där skolor bland annat kunde låna en forskare. I Kalmar var det 13 forskare som besökte skolor och i Växjö var det 9 skolbesök. Besöken uppmärksammandes lokalt både i radio och TV. Specialpedagogik I september arrangerades en seminarieserie på tre orter (Växjö, Malmö och Kristianstad) med följande teman: Att leda och genomföra pedagogisk utredning, Både specialpedagogen och specialläraren behövs och Att lyckas lära läsa. Ledarskap och ledningsfrågor inom skolan Individuell handledning för rektorer har utförts vid enstaka tillfällen. Under 2010 har planering skett inför arbetslagsledarutbildning. RUC verkar för att anordna arbetslagsledarutbildning för de kommuner/ skolor som visar behov och intresse för denna utbildning. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om gruppledarskap och grupputveckling och planeras starta under hösten Under 2010 har planering skett inför starten av rekryteringsutbildning. En utbildning som riktar sig till de som är intresserade av att få insikt och kunskap om vad det innebär att vara skolledare. Kursstart äger rum under våren Vid nyår var cirka 30 deltagare från 7 kommuner anmälda. På uppdrag av Skolverket gavs kursen Hedersrelaterad problematik under personer deltog vid två kurstillfällen. Syftet med kursen var att skolledare ökar sin kännedom om de skilda perspektiv som kunskapsområdet rymmer.

6 Sida 6 (9) Skapa och underhålla nätverk Matematikutvecklarna i regionen ingår i ett nätverk som består av minst en matematikutvecklare från 25 kommuner i regionen. Deltagarna representerar förskola upp till gymnasiet. Det är två träffar per termin och ibland är det cirka 40 deltagare vid träffarna ägde träffarna rum den 11 mars, 19 maj, 16 september och 27 oktober. Nätverket deltog även i den nationella nätverkskonferensen i november Stockholm. RUC har under 2010 inlett ett inventeringsarbete gällande aktiva regionala nätverk som finns inom skolområdet samt framtida behov av regionala nätverk inom skolområdet. Under hösten 2010 hade språknätverket sin första träff. RUC verkar för att fler nätverk utvecklas och ges stöd på olika sätt, exempelvis genom kunskapsspridning om nätverksmetodik. Kompetensutveckling till stöd för skolutveckling Inom ramen för Lärarlyftet har följande kurser genomförts: Språk-, läs- och skrivutveckling i ett didaktiskt perspektiv, 15 hp. Våren 2010: 6 studenter påbörjade kursen och alla blev godkända. Hösten 2010: 15 studenter påbörjade kursen och 14 blev godkända. Svenska som andraspråksundervisning, 30 hp. Våren 2010: 18 studenter påbörjade kursen och 14 blev godkända. Hösten 2010: 23 studenter påbörjade kursen och alla blev godkända. Kunskap, kunskapsbedömning och särskola, 15 hp. Hösten 2010: 8 studenter påbörjade kursen och alla blev godkända. Specialpedagogik - att möta elever och stödja lärande i en skola för alla, 30 hp. Hösten 2010: 20 studenter påbörjade kursen och 18 blev godkända. Inom ramen för Förskolelyftet har följande kurser genomförts: Språk- och matematikutveckling via barnlitteratur, 7,5 hp. Hösten 2010: 19 studenter påbörjade kursen och 18 studenter blev godkända.

7 Sida 7 (9) Små barns matematik- och språkutveckling (grundkurs), 15 hp. Våren 2010: 47 studenter påbörjade kursen och 46 studenter blev godkända. Hösten 2010: 39 studenter påbörjade kursen och 20 blev godkända före nyår. Resterande studenter gör omtentamen i februari Små barns matematik- och språkutveckling (fördjupningskurs), 15 hp. Ansökan gjordes under 2010 och kursen startar våren Ekonomisk redovisning Under 2010 har RUC skrivit flertalet ansökningar gällande extern finansiering från Skolverket. Det är RUC som samordnar och inlämnar ansökningar, men det är institutionerna som genomför skolutvecklingsinsatserna. RUC:s arbete medför att institutionerna får externa medel för arbetstimmar, resor, material etc. Nedan presenteras de ansökningar som godkänts under 2010: kr Forskning och skolutveckling kr Förstärkning av insatserna inom forskning och skolutveckling med fokus på utvecklingsinsatser kr Inventering av implementeringsinsatser gällande skolreformerna kr Matematiksatsningen kr Fördjupad utvärdering inom ramen för Matematiksatsningen (Medel ska även fördelas till BTH som är part i denna ansökan.) Arbetet med samtliga insatser ovan kommer att pågå även under Vissa endast under våren 2011, medan vissa löper även över Utöver ovan nämnda ansökningar har även ansökningarna inom Lärarlyftet och Förskolelyftet genererat medel till institutionerna via RUC. Under december 2010 inlämnades en skrivelse till universitetets ledning gällande RUC:s önskan att ta del av universitets strategiska medel. Beslut i ärendet meddelas under början av 2011.

8 Sida 8 (9) Fotografier från 2010 Fotograf: Helén Persson, Torslunda skola Solrosor i undervisningen Torslunda skola och försöksstationen har i samarbete med Linnéuniversitetet genomfört ett vetenskapligt försök, som de kallade "Sannolikheten i en fröpåse". Kontaktperson på Linnéuniversitet är Karin Sällström, DFM Fotograf: Hans-Erik Karlsson, Linnéuniversitetet Nationell RUC-konferens arrangerad av Linnéuniversitetet Det nationella nätverket för RUC inbjuder företrädare för Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Utbildningsdepartementet, Forskning.se och Nationella Resurscentra för att utbyta erfarenheter kring skolutveckling och kompetensutveckling och för att diskutera hur man på bästa sätt kan samverka.

9 Sida 9 (9) Fotograf: Ulrika Johansson, Linnéuniversitetet Lärarnas dag En mötesplats där forskare och utbildare inom olika ämnesområden berättar om sin verksamhet för gymnasielärare. Cirka 300 gymnasielärare deltog i Kalmar och cirka 150 i Växjö. Cirka 50 forskare och utbildare stod för presentationerna. På bilden syns Magnus Söderström som pratade om att förstå skolan som organisation. Fotograf: Ulrika Johansson, Linnéuniversitetet Forskning och skolutveckling RUC vid Linnéuniversitetet anordnade seminarium för skolhuvudmän, utvecklingsledare och rektorer den 11 och 16 november. Seminariets syfte var att belysa samband mellan forskning och skolutveckling. Syftet var också att ge verktyg för det fortsatta arbetet på skolan med att organisera och leda kommande reformarbete.

10 Sida 1 (2) Ekonomisk bilaga till verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum RUCs utbildningsledartjänster motsvarande totalt 1,5 tjänster och administrativt stöd motsvarande 1,0 tjänst samt tillhörande driftsbudget på 200 tkr finansieras via gemensam faktura. Inom en utav utbildningsledartjänsterna regleras timmar motsvarande ca 20-30% omfattning till berörda institutioner där uppdrag genomförts, avser främst insatser inom rektorsutbildningen. De aktiviteter som framgår i RUCs verksamhetsberättelse för 2010 har finansierats enligt följande. Specialpedagogiska seminarier samarbete med Högskolan Kristianstad och Malmö Högskola Avgift har fakturerats samtliga deltagare. Borgholmskonferensen Avgift har fakturerats samtliga deltagare. Nationell RUC-konferens Avgift har fakturerats samtliga deltagare. Lärarnas Dag Del av kostnader för evenemang i Kalmar har fakturerats Kalmarsunds Gymnasieförbund. I Växjö har kostnaderna belastat driften. Skolverksfinansierade uppdrag, total omsättning ca 5,6 mkr Poängkurser Jämställdhet i skolan, 7,5hp ( :-) Mobbing - Skolpraktik och FO-perspektiv campus, 10hp ( :-) Mobbning- Skolpraktik och FO-perspektiv Hultsfred, 10hp ( :-) Språk- läs och skrivutveckling i ett didaktiskt perspektiv, 15hp ( :-) Svenska som andraspråksundervisning, 30hp ( :-) Mobbing, kränkande behandling och diskriminering, 10hp ( :-) Heléne Hansson Ekonom Kansliet för lärarutbildning och utbildningsvetenskap helene.hansson@lnu.se Lnu.se Adress Linnéuniversitetet, , Kalmar Besöksadress Stagneliusgatan 14, Kalmar

11 Sida 2 (2) Lärarfortbildningen (lärarlyftet) Kunskap, bedömning och särskola, 15hp ( :-) Specialpedagogik - att möta elever och stödja, 30hp ( :-) Språk- läs och skrivutveckling i ett didaktiskt perspektiv, 15hp ( :-) Svenska som andraspråksvisning, 30hp ( :-) Förskolelyftet Små barns matematik- och språkutveckling 15hp ( :-) Språk- och matematikutveckling via barnlitteratur, 7,5hp ( :-) Övriga uppdrag Kunskapsöversikt FO-spridning Vad påverkar resultaten i svensk grundskola ( :-) Matematiksatsningen ( :-) Fördjupad utvärdering inom ramen för Matematiksatsningen, samarbetsprojekt med BTH ( :-) Skolverkets implementeringsbehov ( :-) Heléne Hansson Ekonom

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Dnr: FAK 2012/480 Beslutad genom ordförandebeslut 2012-12-17 Verksamhetsberättelse 2012, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola Skolverkets uppdrag och roll Riksdag och regering anger mål och riktlinjer för förskolan och skolan genom bl a skollagen och läroplaner.

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista.

Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Datum: onsdagen den 28/11 2012 Tid: kl. 09.30-15.00 Plats: Emmaboda Folkets Hus Minnesanteckningar RUC:s temadag 28/11 Efter minnesanteckningarna finns en deltagarlista. Yngve Rehnström hälsar alla välkomna

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att främja jämställdhet i skolväsendet Dnr U2011/4050/S

Redovisning av uppdrag om att främja jämställdhet i skolväsendet Dnr U2011/4050/S Utbildningsdepartementet 1 (6) Redovisning av uppdrag om att främja jämställdhet i skolväsendet Dnr U2011/4050/S Härmed redovisas uppdraget med syfte att främja jämställdhet i skolväsendet givet i särskild

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

RUC-råd. Kosta 11 maj

RUC-råd. Kosta 11 maj RUC-råd Kosta 11 maj Annan samverkan: RUC-råd Regionförbund Nationella/regionala RUC Omvärldsbevakning Skolmyndigheter Linnéuniversitete t Fakulteter Institutioner Uppdrag RUC Exempel: Nationella skolutvecklingsprogram

Läs mer

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet

Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212. Regionalt utvecklingsnätverk, RUN. Mittuniversitetet Verksamhetsrapport för tiden 201201-201212 Regionalt utvecklingsnätverk, RUN Mittuniversitetet Monika Karlsson, Marina Nord-Öberg och Ingrid Burlin 2 av (8) Innehållsförteckning RUN:s ledningsgrupp och

Läs mer

Matematikutvecklare.

Matematikutvecklare. Matematikutvecklare Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutbildning ncm.gu.se

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013

Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Datum: onsdagen den 15/5 2013 Tid: kl. 09.30-15.15 Plats: Linnéuniversitetet, campus Växjö Minnesanteckningar RUC:s temadag 15 maj 2013 Aktuellt vid LNU inför ht13 Information finns även på lnu.se/ruc

Läs mer

Matematikutvecklare. resurs för utveckling i matematik

Matematikutvecklare. resurs för utveckling i matematik Matematikutvecklare resurs för utveckling i matematik Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutveckling

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Örebro 14 februari 2007 Presentation: 1. Sammanfattning av planeringsmöte med regionala matematikutvecklare, 31/1 HDa 2. Redovisning av ansökan

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR VETENSKAPENS HUS, 2013-2016 Bakgrund Vetenskapens Hus startades år 2002 som ett samarbetsprojekt mellan KTH och Stockholms universitet. En av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt Margareta Bergknut margareta.bergknut@spsm.se 010-4735066 Tre Skolmyndigheter Vem gör vad? 3 Skolmyndigheter Skolverket styrande, stödjande

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola.

Kompetensutveckling på dina villkor. Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Kompetensutveckling på dina villkor Linnéuniversitetets kompetensutveckling för skolledare och lärare i förskola och skola. Innehåll Ett nytt, modernt, internationellt universitet i Småland 3 Kompetensutveckling

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 1 (1) Redovisning av uppdrag om Kunskapsbedömning i särskola och särvux Dnr U2008/1230/S Härmed redovisas uppdraget Kunskapsbedömning i särskola och särvux givet i särskild ordning

Läs mer

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd OH-mallen Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd Skolverket visar vägen Skolverket ska genom sin verksamhet främja att

Läs mer

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Karin Stacksteg Katarina Håkansson Datum 2016-10-17 Diarienummer UBN-2016-4120 Utbildningsnämnden Avtal 2017-2018 med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS.

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING Läs- och skrivnätverk Samordnare nyanlända Digitalisering Praktiknära SYSTEMATISKT skolforskning KVALITETSARBETE Lärarlyftet RUN-riksdag

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom.

Samrådet hälsade Thomas Svenningsson välkommen och Thomas presenterade sig kortfattat. Förra samrådsmötets protokoll gicks igenom. PROTOKOLL SAMRÅD 2012-03-23 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 23 mars Tid Kl. 09.00-15.00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Lokal: Sälen Närvarande 1. Ann-Mari Mäkikangas Halmstad kommun

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Innehåll av presentation Kommunens förutsättningar Implementering av Lgr 11

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursens syfte är att fördjupa deltagarnas kunskaper inom området värdegrund med speciellt fokus på diskriminering, kränkning och mobbning

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

Peter Östlund undervisningsråd

Peter Östlund undervisningsråd Peter Östlund undervisningsråd Ett omfattande paket med flera inslag Fortbildning för att utveckla undervisningen mer katederundervisning, 800 Mkr Lärarlyftet II (ma-delen), 400 Mkr Vidareutbildning av

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar Ämnesnätverk Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2019/20 2019-04-25 Askersunds Kommun Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund... 3 2. Organisation... 3 2.1 Nätverk gymnasieskola och grundskola...

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt inför utvidgningen Samverkansgruppen 14 oktober 2015 Cecilia Netje, projektledare Bakgrund 2010 Fältskoleprojektet, rektorssatsning 2012 Övningsskoleprojektet,

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

Emma Wimmerstedt undervisningsråd

Emma Wimmerstedt undervisningsråd Emma Wimmerstedt undervisningsråd Vad är Mattelyftet? Matematiklyftet fortbildning av matematiklärare i matematikdidaktik och utbildning av matematikhandledare och rektorer 2012-2016 Ett omfattande paket

Läs mer

Matematikutveckling. Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet. Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig

Matematikutveckling. Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet. Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig Matematikutveckling Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig RUC och matematikdidaktik Ma. Did. är prioriterat område

Läs mer

HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT?

HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT? HUR KAN FORSKNING OCH BEPRÖVAD ERFARENHET BIDRA TILL SKOLUTVECKLING, PÅ RIKTIGT? www.ruc.gu.se 2015-01-27 MONICA SANDORF, REGIONALT UTVECKLINGSCENTRUM, LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN, GÖTEBORGS UNIVERSITET Hur

Läs mer

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-08 Urban Haglind, RUC-samordnare Under perioden 2015-01-01 till 2015-06-31 omfördelades samordnartjänsten på 50% mellan 40% projektledning för Försöksverksamheten med

Läs mer

Monica Johansson huvudutbildningsledaren på LTU (HUL) presenterar sig.

Monica Johansson huvudutbildningsledaren på LTU (HUL) presenterar sig. VFU-samordnarmöte den 11 september 2012 Minnesanteckningar Monica Johansson huvudutbildningsledaren på LTU (HUL) presenterar sig. Monica har ansvar för grundutbildningen och fungerar också som ställföreträdande

Läs mer

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå

Projektplan: Matematikutveckling Kalmar kommun lå Syfte: Efter larmrapporter från bland annat TIMSS, PISA, NU 03 kom regeringsbeslut om att satsa på matematikämnet. Matematikdelegationens utvärderingar och betänkande mynnade ut i ett antal mål. Ett mål

Läs mer

Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp

Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Skoljuridik och myndighetsutövning i Rektorsprogrammet, Uppdragsutbildning, 10 hp Educational Sciences, MA, School Law and the Exercise of Public Authority, 10 Credits

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210hp

Förskollärarprogrammet 210hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Lärarutbildningsnämnden Förskollärarprogrammet 210hp Preschool Teacher Education Programme 210cr

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Småbarnspedagogik syfte, föreläsare och innehåll

Småbarnspedagogik syfte, föreläsare och innehåll Småbarnspedagogik 2008-2016 syfte, föreläsare och innehåll Under de åtta år som projektet pågick så var det många föreläsare som medverkade under de seminariedagar som anordnades på. Vid varje projektstart

Läs mer

Matematiksatsningen 2010-2011

Matematiksatsningen 2010-2011 Matematiksatsningen 2010-2011 8 maj 2012 Malmö Högskola Kristianstad Högskola 1 Matematiksatsningen Regionalt stöd utifrån de lokala projektens behov Kompetensutveckling Nätverksskapande Insatser under

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58 1(15) Plats och tid KU-kontorets konferensrum 15.00 Beslutande Kristine Hästmark (M), ordförande Annie Fredriksen (S), 1:vice ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C)

Läs mer

Specialpedagogiska seminarier

Specialpedagogiska seminarier Specialpedagogiska seminarier Uppföljning av konferensen Rektor med vetande En seminarieserie för speciallärare, specialpedagoger och skolledare 23 september i Malmö 4 oktober i Växjö 10 oktober i Kristianstad

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT GRUNDLäRARPROGRAmmET 2012 180 240 HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT GRUNDLäRARPROGRAmmET 2012 180 240 HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för GRUNDLärarprogrammet 180 240 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning Allmänt... 2 1. Huvudområde för utbildningen... 2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Avdelningen för matematik och fysik Utvärderingsakademin MEA (Tidsperiod: 20101101 20130630) Konferens för Matematikutvecklare City Conference Centre, Stockholm

Läs mer

Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015

Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015 2014-01-02 Årlig rapport år 1 från pilotomgången som deltar i SKL:s Matematiksatsning PISA 2015 1. Sammanfattning Glädjeämnena är många och i satsningen upplevs det som givande att träffa de olika professionerna

Läs mer

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35

Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 1 (15) Plats och tid: Kommunkontorets sammanträdesrum, kl 9 12.35 Beslutande: Tomas Johansson (s), ordförande Cariné Ahlfeldt (s) Margareta Gustavsson (s), ersättare för Andreas Bylund (s) Liza Jonsson

Läs mer

SKL:s arbete med skolan

SKL:s arbete med skolan Från 80 till 100 SKL:s arbete med skolan SKL leder flera projekt för lokalt utvecklingsarbete inom skolan. De grönmarkerade kommunerna (nära hälften av Sveriges kommuner) deltar i ett eller flera av följande

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Matematiksatsningen 2011

Matematiksatsningen 2011 OH-mallen Matematiksatsningen 2011 Stöd till lokalt utvecklingsarbete i grundskolan Anders Palm, projektledare anders.palm@skolverket.se 08 527 331 12 Matematiksatsningen 2011 Matematiksatsningen 2011

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2010 Uppgifter om skolhuvudmannen Kommunens namn (om huvudmannen är en kommun) Borgholms kommun Den

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Projektledare Annelie Bodén Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagdutbildning (VFU).

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE I REGIONEN. Eva Westergren Holgén, Regionalt utvecklingscentrum (RUC), Umeå universitet

UTVECKLINGSARBETE I REGIONEN. Eva Westergren Holgén, Regionalt utvecklingscentrum (RUC), Umeå universitet UTVECKLINGSARBETE I REGIONEN Eva Westergren Holgén, Regionalt utvecklingscentrum (RUC), Umeå universitet Samverkan Seminarieserie Kartläggningsunderlag Kommungemensammariktlinjer Utvecklingsarbete i regionen

Läs mer

Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S

Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S Regeringskansliet 1 (5) Dnr 6.1.1-2015:00868 Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S Härmed redovisas uppdraget om kunskapskrav

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II

Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Tilläggsuppdrag om speciallärarutbildning inom Lärarlyftet II Monica Sandorf Regionalt utvecklingscentrum, RUC Marianne Fridlund Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Göteborgs universitet 2012-05-24

Läs mer

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2017/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar

Ämnesnätverk. Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2017/ Askersunds Kommun Anneli Jöesaar Ämnesnätverk Struktur för arbete i Askersunds Kommun 2017/18 2017-05-15 Askersunds Kommun Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund... 3 2. Organisation... 3 2.1 Nätverk gymnasieskola och grundskola...

Läs mer

RUN-Riksdag 2016. 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall. Skolutveckling för likvärdighet

RUN-Riksdag 2016. 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall. Skolutveckling för likvärdighet RUN-Riksdag 2016 18 19 februari, Hotell Södra Berget, Sundsvall Skolutveckling för likvärdighet Förord Precis som Mittuniversitetet firar 10 års jubileum så är det 10 års jubileum för RUN-riksdagen. Den

Läs mer

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Rektorer och matematikutbildning Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Anders Palm Undervisningsråd och projektledare Tel: 08 527 331 12 E-post: anders.palm@skolverket.se Charlotta Blomqvist

Läs mer