Redovisning av vidtagna åtgärder med anledning av Arbetsmiljöverkets föreläggande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av vidtagna åtgärder med anledning av Arbetsmiljöverkets föreläggande"

Transkript

1 Dnr GN Dpl 16 sid 1 (16) KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIEFÖRVALTNING Staben Tjänsteyttrande Laila Nyqvist, laila.nyqvist@karlstad.se Redovisning av vidtagna åtgärder med anledning av Arbetsmiljöverkets föreläggande Dnr GN Dpl 16 Bakgrund Arbetsmiljöverket har förelagt Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning inom Karlstads kommun, att vidta åtgärder angående lärares arbetsmiljö. Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket enligt sin uppfattning bedömer att det finns risk för att lärare vid kommunens gymnasieskolor kan drabbas av ohälsa till följd av för hög arbetsbelastning. Föreläggandet är förenat med ett vite på kronor om inte gymnasieförvaltningen vidtar de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver. Förvaltningen ska senast den 25 september (datum har ändrats via telefonsamtal med Arbetsmiljöverket) skriftligt redovisa åtgärderna för Arbetsmiljöverket (AV:s beslut , diarienr IMÖ 2013/15048). Arbetsmiljöverkets beslut innehåller 6 kravpunkter. Första kravpunkten Ni ska se till att det skriftligen blir klarlagt för samtliga lärare och skolledare vilka arbetsuppgifter som det åligger lärare och skolledare att utföra inom ramen för respektive arbetstagares reglerade arbetstid. Andra kravpunkten: Ni ska också se till att det skriftligen blir klarlagt för dem i vilken ordning lärarna ska prioritera sina arbetsuppgifter om den reglerade arbetstiden inte räcker till för alla uppgifter. Tredje kravpunkten: Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 Webb: karlstad.se Tel: E-post: gymnasieforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: upphört Bankgiro:

2 Dnr GN Dpl 16 sid 2 (16) Ni ska tydliggöra vilket stöd med prioritering som enskilda lärare kan erbjudas i sitt prioriteringsarbete. Fjärde kravpunkten: Ni ska undersöka omfattningen av de arbetsuppgifter som idag åligger lärare att utföra och bedöma riskerna för att de kan drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet till följd av hög arbetsbelastning. Därvid ska omfattningen av de administrativa arbetsuppgifterna särskilt beaktas. Av riskbedömningen, som ska dokumenteras skriftligt, ska det framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte. Femte kravpunkten: Ni ska därefter, utifrån resultat av undersökningen och riskbedömningen, ange vilka arbetsuppgifter som, om det visar sig nödvändigt, kan tas bort från eller förenklas för lärarna. Resultatet av undersökningen och riskbedömningen samt vilka arbetsuppgifter som kan komma att tas bort från eller förenklas för lärarna, ska skriftligen redovisas till Arbetsmiljöverket. Sjätte kravpunkten: Ni ska se till att berörda arbetstagare och skyddsombud ges möjlighet att medverka vid genomförandet av kravpunkterna 1 och 5. Om gymnasieförvaltningen Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning ansvarar för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning, svenska för invandrare, yrkeshögskola, uppdragsutbildning och feriearbeten. Förvaltningens verksamhet är fördelad på fem gymnasieskolor; Hammarö-, Nobel-, Sundsta-, Tingvalla- och Älvkullegymnasiet. Varje skola leds av en verksamhetschef och rektorer. I slutet av 2010 beslutade gymnasienämnden om den nu gällande ledningsorganisationen inom gymnasieförvaltningen. Organisationen bygger de styrdokument som gäller inom skolans värld och på kommunens ledar- och medarbetarpolicy. Organisationen har utgångspunkt i ett pedagogiskt ledarskap. Det pedagogiska ledarskapet bygger på att kommunicera, samtala och skapa förutsättningar för bra dialog och möten med medarbetare och kollegor. Arbetsformer och arbetssätt utvecklas så att arbetslag blir delaktiga. Rektors främsta uppgift är att leda och utveckla det pedagogiska arbetet. Rektors roll som chef och pedagogisk ledare betonas.

3 Dnr GN Dpl 16 sid 3 (16) För närvarande går drygt elever i kommunens gymnasieskolor och 180 i gymnasiesärskolan. Utöver detta studerar ett stort antal vuxna inom ramen för vuxenutbildningen och svenska för invandrare. I september har gymnasieförvaltningen knappt 700 anställda varav 450 är lärare. Under våren lade förvaltningen ett varsel till Arbetsförmedlingen 85 tjänstemän (75 av dessa avsåg lärare). Varslet gjordes både utifrån minskade elevkullar och det ekonomiska läget på förvaltningen. Efter förhandlingar slutförts har 19 lärare sagts upp på grund av arbetsbrist och 13 lärare har valt någon form av pensionslösning i förtid. Gymnasieförvaltningens åtgärd enligt kravpunkt 1-3 Skolans styrning Skollagen och gällande kollektivavtal (Allmänna bestämmelser (AB) respektive Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor (HÖK)) är de till innehållet viktigaste styrdokumenten avseende lärares arbetsuppgifter och arbetstid. Åtgärder som gymnasieförvaltningen genomför måste utformas i enlighet med skollag och kollektivavtal. Skollagen reglerar rättigheter och skyldigheter för studerande och vårdnadshavare. I lagen framgår också de krav som ställs på lärare, rektorer och huvudmän. Som kommunal arbetsgivare följer gymnasieförvaltningen de centrala kollektivavtal som sluts mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och de fackliga organisationerna. Ett stöd i detta arbete är de riktlinjer som SKL tar fram, som bygger på de kollektivavtal som parterna har förhandlat fram. Skollagen I Skollagens kap 2 finns ett avsnitt om Ledningen av utbildningen. I 9 står det att läsa Det pedagogiska arbetet vid en skolenhet ska ledas och samordnas av en rektor. och i 10 Rektorn.beslutar om sin enhets inre organisation och fattar i övrigt de beslut och har det ansvar som framgår av särskilda föreskrifter i denna lag eller andra författningar.. Skollagen anger således ett mycket tydligt utpekat ledningsansvar för rektor. Gymnasieförordningen (Lgy 11) förstärker rektors ansvar som ledare. Enligt kapitel 2.6: Rektorn ansvarar för att planera, följa upp, utvärdera och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen. Som pedagogisk ledare för skolan och som chef för lärarna. Det är rektor lärarens chef som avgör vilka arbetsuppgifter som sammantaget ska utgöra resp lärares uppdrag inom ramen för de kollektivavtal som arbetsmarknadens parter slutit avtal om (se nedanstående avsnitt).

4 Dnr GN Dpl 16 sid 4 (16) Kollektivavtal SKL och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd har tecknat det centrala kollektivavtalet HÖK 12 (Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m.). Avtalet gäller för perioden I Bilaga M till Allmänna Bestämmelser (AB) som är en del av HÖK 12 återfinns arbetstidsbestämmelser för lärare. I HÖK 12, bilaga 4 (centrala protokollsanteckningar) har de centrala parterna kommit överens om ett partsgemensamt arbete kring lärares arbetssituation och arbetstid. De centrala parterna kommer, enligt bilagan, att inventera lärares arbetssituation i syfte att skapa en gemensam bild som underlag för bedömning av behov av insatser på såväl nationell som lokal nivå. I detta ska centrala parter även inventera hur lärares arbetstid och arbetsuppgifter kan hanteras i olika skolformer. Arbetet ska vara sammanställt senast årsskiftet 2013/14. Förvaltningen emotser resultatet att detta arbete med intresse. Lärares arbetstid För lärarkollektivet är årsarbetstiden, exklusive semester, timmar för heltid. Lärare har sammantaget samma årsarbetstid som andra heltidsanställda inom den kommunala sektorn. I och med att lärarna har en årsarbetstid kan arbetstiden variera mellan olika perioder. Planeringen av varje lärares huvudsakliga arbetsområden sker i fyra perioder under verksamhetsåret. Planeringen bör ske utifrån att arbetsbelastningen ska vara jämt fördelad över året. Bilaga M till AB är den arbetstidsbestämmelse som gäller för lärare vars huvuduppgift är undervisning, förlagd till läsår. Bilaga M reglerar förutsättningarna för att planeringen av lärares arbetsuppgifter ska kunna ske i ett helhetsperspektiv utifrån lärares uppdrag. I princip samtliga lärare inom gymnasieförvaltningen har ferieanställning. SFIlärarna (Svenska för Invandrare) har semesteranställning då den verksamheten inte är terminsindelad. Lärare med ferieanställning har som tidigare nämnts årsarbetstid. Den består av reglerad arbetstid och förtroendearbetstid. Den reglerade arbetstiden för heltidsanställd är timmar per läsår och ska förläggas till 194 arbetsdagar. Det ger en genomsnittlig veckoarbetstid om 35 timmar. Resterande tid, 407 timmar, utgör förtroendearbetstid. Det betyder att årsarbetstiden innehåller mer än 20 % förtroendearbetstid. Definition av förtroendearbetstid, enligt arbetstidslagen, är sådan arbetstid över vilken läraren har förtroende att själv disponera. Vid en omräkning av lärares årsarbetstid till veckoarbetstid brukar man säga att lärares arbetsvecka i genomsnitt är 45,5 timmar. Detta förutsatt att läraren utför sitt årsarbete under arbetsperioden (höst- och vårterminen). Det är rimligt att anta att

5 Dnr GN Dpl 16 sid 5 (16) läraren utför både den reglerade arbetstiden och förtroendearbetstiden under arbetsperioden för att ferieperioden ska ge möjlighet för vila och återhämtning. Under de senaste årens diskussion om lärares arbetstid/arbetsbelastning har förtroendearbetstiden spelat en viktig roll. Parterna är överens om att rätten för arbetsgivaren att leda och fördela arbetet i traditionell bemärkelse inte finns för förtroendearbetstiden. I dokument från SKL resp de lärarfackliga organisationerna kan utläsas att förtroendearbetstiden kan vara föremål för diskussion mellan lärare och rektor, till exempel i samtal om lärares totala arbetssituation. I SKL:s skrift om lärares arbetstid står följande: Därutöver har arbetsgivaren, som ansvarar för de anställdas arbetsmiljö, behov av att hålla sig informerad om hur hela arbetstiden används. Bl.a. för att kunna vidta åtgärder om arbetstagare av någon anledning har svårt att hinna med arbetsuppgifterna inom ramen för sin anställning.. Lärares arbetsuppgifter Det finns ingen exakt definition i kollektivavtalet av vilka arbetsuppgifter som ingår i den reglerade arbetstiden eller i förtroendearbetstiden. SKL ger i sin skrift Lärares arbetstid exempel på arbetsuppgifter som kan ingå. Gymnasieförvaltningen använder sig av dessa exempel för att beskriva vilka arbetsuppgifter som kan ingå i ett läraruppdrag. Inom den reglerade arbetstiden nämner SKL främst undervisning vilket definieras som arbete som planeras av lärare och elever tillsammans och som eleverna genomför under lärares ledning. Andra arbetsuppgifter som nämns är tillsyn, medverkan i utvecklings- och läroplansarbete, kompetensutveckling, planering, samverkan (i arbetslag, med skolledning, myndigheter, annan personal, föräldrar, näringsliv mm), utvärdering, dokumentation, information, marknadsföring, administration (schemaläggning, beställning, inköp, elevuppgifter, betygsadministration m.m.), deltagande i den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen, samordning (ämnes- och institutionsarbete). Denna uppräkning visar bredden på läraruppgifter men är samtidigt inte en heltäckande beskrivning. Hur mycket lärare gör av olika arbetsuppgifter varierar utifrån enskild lärares uppdrag, ansvar och individuella förutsättningar. SKL betonar också att lärararbete kräver som många andra yrken en omfattande planering men att det också måste finnas utrymme för flexibilitet och omprioriteringar. Förtroendearbetstiden är enligt SKL i första hand avsedd för för- och efterarbete. Inom förtroendearbetstiden kan även rymmas spontana elev- och föräldrakontakter samt tid för egen utveckling. Det föreligger naturligtvis ett samband mellan den reglerade arbetstiden och förtroendearbetstiden. I kollektivavtal eller i SKL:s texter anges inte hur mycket tid respektive arbetsuppgift tar. Det enda undantaget är tiden för kompetensutveckling där riktmärket har satts till 104 timmar per heltidsanställd och verksamhetsår. SKL

6 Dnr GN Dpl 16 sid 6 (16) skriver vidare att utifrån skolans och den enskildes behov rymmer kompetensutveckling såväl ämnesbreddning resp. fördjupning, didaktik/metodutveckling, forsknings- och utvecklingsarbete, arbetslagsutveckling, läroplans/programarbete, introduktion av ny teknik samt utveckling av den sociala kompetensen. I tidigare kollektivavtal fanns en reglering av antal timmar för undervisning, olika antal timmar för olika typer av lärare. Denna reglering togs bort den 1 januari Det framgår också av en dom från Arbetsdomstolen (AD dom 2011 nr 58) där också rektors ansvar poängterades i rätten att leda och fördela arbetet. Kommentar kring skolans styrning Det kan konstateras att både stat och kommun reglerar och anger riktlinjer för lärares arbete. Alla har ett ansvar för att lärarnas tid används på ett sätt som stärker förutsättningarna för skolan att bedriva en utbildning av god kvalitet. Staten som fastställer normer och riktlinjer för hur lärare ska arbeta genom skollag och nationella styrdokument. Kommunen (huvudman) och rektorer har en viktig funktion när det gäller att skapa förutsättningar för lärarens arbete. Även lärarna har ett ansvar och handlingsutrymme att inom ramen för de förutsättningarna som stat, huvudman och rektor ger använda sin tid på ett effektivt sätt. Mot bakgrund av det som redovisats är det gymnasieförvaltningens bedömning att det inte är förenligt med skollag, förordningar och kollektivavtal att på förvaltningsövergripande nivå ta fram en beskrivning/lista på arbetsuppgifter som det åligger alla lärare på förvaltningens fem gymnasieskolor och i alla skolformer att utföra. Samma bedömning gäller också möjligheten att ta fram en detaljerad prioriteringsordning av arbetsuppgifter på en övergripande nivå. Individuella hänsyn måste tas när lärare och skolledare planerar arbetet. SKL ger exempel på uppgifter som kan ingå i lärares arbetsuppgifter. SKL poängterar att sammansättningen av ett läraruppdrag varierar. En fast beskrivning av arbetsuppgifter och en prioriteringsordning vore missvisande eftersom alla cirka 450 lärare inom gymnasieförvaltningen inte utför samtliga eller samma uppgifter. Innehållet kan och ska skilja sig åt beroende på bl.a. ämne och skolformer. I vilken ordning lärare utför uppgifterna måste anpassas till olika situationer vilket ytterligare försvårar en detaljstyrning från förvaltningsövergripande nivå. Enligt bilaga M till kollektivavtalet ska planeringen av arbetet, med utgångspunkt från verksamhetens behov, ske på ett så sätt att arbetsinnehållet anpassas till lärares olika förutsättningar.

7 Dnr GN Dpl 16 sid 7 (16) Åtgärder enligt kravpunkt 1 Första kravpunkten från Arbetsmiljöverket lyder: Ni ska se till att det skriftligen blir klarlagt för samtliga lärare och skolledare vilka arbetsuppgifter som det åligger lärare och skolledare att utföra inom ramen för respektive arbetstagares reglerade arbetstid. Det som sagt ovan om skollag, förordningar och kollektivavtal är utgångspunkten för den rutin som gymnasieförvaltningen utgår ifrån i samband med läsårsplaneringen. Grundbulten i rutinen/handläggningen är att det är rektor som, i egenskap av chef, beslutar om innehållet i varje lärares uppdrag. Rektor är också arbetsmiljöansvarig. Processen kring tjänstefördelningsarbetet sker i följande steg: (detta arbetssätt har samverkats med representanter från Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet) 1) principerna för tjänstefördelningen samverkas 2) uppdragsdialogen genomförs 3) tjänstefördelningsdokumentation skickas till de fackliga företrädarna 4) om enskild lärare vänder sig till sin fackliga organisation med frågor/önskan om stöd ges den fackliga organisationen tillfälle till dialog med respektive rektor Planeringen av respektive lärares läsårsuppdrag dokumenteras på ett likartat sätt inom gymnasieförvaltningen. Blanketten (bilaga 1) har samverkats med de fackliga organisationerna. Läsårsuppdraget delas upp i två delar: undervisningsuppdraget respektive arbetslagsuppdrag. Undervisningsuppdraget har en timangivelse. Gymnasieförvaltningen förtydligar också att lärarens uppdrag ska rymmas inom årsarbetstiden. Utifrån planeringen av läsårsuppdraget genomför rektor en uppdragsdialog med respektive lärare. I dialogen går rektor igenom vilka arbetsuppgifter som respektive lärare förväntas utföra. Åtgärder enligt kravpunkt 2 Andra kravpunkten från Arbetsmiljöverket lyder: Ni ska också se till att det skriftligen blir klarlagt för dem i vilken ordning lärarna ska prioritera sina arbetsuppgifter om den reglerade arbetstiden inte räcker till för alla uppgifter. Den rutin och dokumentation som beskrivs under kravpunkt 1 är grunden för resp lärares uppdrag. I första hand ska läraren själv göra en bedömning av hur arbetsuppgifter, som enligt rektors beslut ingår i uppdraget, ska utföras för att alla uppgifter ska hinnas med. Gymnasieförvaltningen konstaterar att lärarkåren är en

8 Dnr GN Dpl 16 sid 8 (16) välutbildad och kvalificerad yrkesgrupp och har därför stor tilltro till lärares förmåga att fördela sin arbetstid över sina uppdrag. Beroende på vilka uppdrag det handlar om kan det också i vissa fall vara lämpligt att läraren i första hand gör en bedömning tillsammans med arbetslaget/ämneslaget. Om läraren inte anser sig hinna med sina arbetsuppgifter ska läraren vända sig till rektor. (Denna situation kan uppstå under hela läsåret.) I samband med en genomgång av arbetsuppgifterna blir det naturligt att diskutera omfattningen av uppgifterna, hur tiden disponeras, hur arbetsuppgifterna kan utföras för att hinnas med, om vissa arbetsuppgifter kan utföras mer eller mindre under en viss period, om och i så fall vilket stöd läraren behöver i sitt arbete etc. Det är naturligtvis också lämpligt att diskutera hur hela lärarens arbetssituation ser ut, inom den reglerade arbetstiden och förtroendearbetstiden. Om det visar sig att alla uppgifter inte ryms inom lärarens uppdrag kan uppdraget behöva revideras av rektor i dialog med läraren. Revideringen kan gälla på kort och/eller lång sikt. Åtgärder enligt kravpunkt 3 Tredje kravpunkten från Arbetsmiljöverket lyder: Ni ska tydliggöra vilket stöd med prioritering som enskilda lärare kan erbjudas i sitt prioriteringsarbete. Lärare och rektorer är tillika medarbetare respektive ledare inom Karlstads kommun. Kommunen har en vision Livskvalitet Karlstad som talar om riktningen för kommunens (inkl gymnasieförvaltningen) utveckling framåt och uppåt. För att nå dit är ett utvecklingsorienterat och ansvarstagande ledar- och medarbetarskap en av förutsättningarna. Kommunens värdegrund och kommunens ledar- och medarbetarpolicy är ett stöd hur arbetet ska utföras. Policyn är ett förtydligande av vad värdegrunden innebär avseende både medarbetar- och ledarskapet (således för både lärare och rektorer). Kommunens policy Med gemensam kraft konstaterar att medarbetarskap och ledarskap är två sidor av samma mynt. Grundsynen är att alla medarbetare (lärare) vill göra sig delaktiga, engagerade och komptenta. I ledarskapets (rektors) ansvar ligger att skapa förutsättningar för detta. Ledaruppdraget ska kännetecknas av ett tydligt kommunikativt ledarskap med ett konsultativt förhållningssätt. Det handlar om att coacha mot mål mer än att detaljstyra, att vara tydlig med uppdrag och roll samt stödja, följa upp och stimulera medarbetare och arbetslag. Detta innebär att rektors roll enligt skollagen förstärks ytterligare av kommunens ledar- och medarbetarpolicy. Det är rektor (närmaste chef) som är stödet i de situationer som en lärare behöver hjälp i sitt arbete. Det är en viktig del i rektors pedagogiska ledarskap. Se beskrivning under punkten om gymnasieförvaltningen sidan 2.

9 Dnr GN Dpl 16 sid 9 (16) Om läraren behöver stöd i sitt prioriteringsarbete är rektor den självklara samtalspartnern. Statliga styrdokument klargör rektorsrollen på ett mycket tydligt sätt. Det är rektor lärarens chef som avgör vilka arbetsuppgifter som sammantaget ska utgöra respektive lärares uppdrag inom ramen för de kollektivavtal som arbetsmarknadens parter slutit avtal om. Se också förvaltningens kommentarer gällande kravpunkt 2. Gymnasieförvaltningens åtgärd enligt kravpunkt 4-5 Fjärde och femte kravpunkterna från Arbetsmiljöverket lyder: Ni ska undersöka omfattningen av de arbetsuppgifter som idag åligger lärare att utföra och bedöma riskerna för att de kan drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet till följd av hög arbetsbelastning. Därvid ska omfattningen av de administrativa arbetsuppgifterna särskilt beaktas. Av riskbedömningen, som ska dokumenteras skriftligt, ska det framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte. Ni ska därefter, utifrån resultat av undersökningen och riskbedömningen, ange vilka arbetsuppgifter som, om det visar sig nödvändigt, kan tas bort från eller förenklas för lärarna. Resultatet av undersökningen och riskbedömningen samt vilka arbetsuppgifter som kan komma att tas bort från eller förenklas för lärarna, ska skriftligen redovisas till Arbetsmiljöverket. Genomförd risk- och konsekvensanalys Inför planeringen av läsåret 2013/2014 (liksom vid planering av alla läsår) måste många faktorer finnas med. Den viktigaste faktorn är antal elever/studerande (på de olika skolformerna) och de resurser förvaltningen har för att kunna genomföra en kvalitativ utbildning för dessa. I samband med detta togs beslutet att undervisningsuppdraget för lärare skulle gås igenom. För att givna ramar (ekonomiska) inte skulle överskridas såg förvaltningen inga andra möjligheter än att undervisningsuppdraget för lärare ökade. Beslutet var inte på individnivå utan på en generell nivå. En omfattande arbete företogs inom rektorsgruppen hur detta skulle kunna genomföras utan att arbetsmiljön riskerades. Under vårterminen 2013 genomfördes därför ett omfattande riskbedömningsarbete på gymnasieförvaltningen. I arbetet deltog huvudskyddsombud på förvaltningsövergripande nivå och skyddsombud på gymnasieskolorna. Arbetet genomfördes i två steg, dels att definiera vilka risker som förelåg och dels vilka åtgärder som ska vidtas och vem/vilka som är ansvariga för åtgärderna samt avstämningstidpunkter. På samtliga skolor konstaterades att det förelåg en risk för ohälsa inför läsåret 13/14. (se bilaga 2-6). Parterna var överens om att arbetet skulle fortsätta under höstterminen 2013 när ferieperioden var till ända. Arbetet har fortsatt direkt när läsåret 13/14 startade. Det

10 Dnr GN Dpl 16 sid 10 (16) förebyggande och pågående arbetsmiljöarbetet och är en prioriterad arbetsuppgift på förvaltningen och på skolorna. Skolornas åtgärder Respektive skola har nu fortsatt sitt arbete, utifrån den inre organisationen, med att ta fram åtgärder som underlättar arbetsbelastningen för den pedagogiska personalen utifrån den risk- och konsekvensanalys som genomfördes under vårterminen 2013 (se föregående punkt). Arbetet genomförs inom ramen för förvaltningens samverkanssystem (se kravpunkt 6). I detta arbete tas hänsyn till omfattningen av lärarnas arbetsuppgifter inklusive de administrativa arbetsuppgifterna. Enligt en rapport från Skolverket (Lärares yrkesvardag, 2013) är administration och dokumentation de arbetsuppgifter som flest lärare anser tar för mycket tid. Undersökningen gällde visserligen grundskollärarna som till viss del har andra dokumentationskrav än lärare inom gymnasieskolan. Skolornas arbete visar att hänsyn tas till lärares samtliga arbetsuppgifter men särskild hänsyn tas till det arbete som kan hänföras till området administration men även dokumentation. Nedan ges exempel på åtgärder från respektive skola. Under läsåret ska åtgärderna följas upp inom ramen för samverkanssystemet. Hammarögymnasiet Exempel på arbetsmiljöåtgärder på Hammarögymnasiet: tid för konferenser, ämnes- och intressegrupper gås igenom. Information från skolledningen görs via nätet (It s learning) i stället för möten. den reglerade arbetstiden - meddela ansvarig rektor vid avvikelse från planerad reglerad arbetstid - undervisningsfria perioder i schemat när nationella prov ska rättas individuella läsårsuppdragen - fördela gemensamma arbetsuppgifter inom arbetslaget i samråd med rektor - alla uppgifter ska specificeras - inte utöka läraruppdraget under året utan samtal med rektor fortbildning/pedagogiskt forum - tid för att planera flytt (skolan ska läggas med inför läsår 14/15) - ökat inflytande från lärarna över studiedagars innehåll - önskemål om fortbildning vägs mot verksamhetens behov (tillsammans med rektor) mentorsuppdrag - elevhälsoteamets stöd för mentor synliggörs - förtydliga rutiner och fördelning av uppgifter mellan mentor, rektor och elevhälsa

11 Dnr GN Dpl 16 sid 11 (16) Nobelgymnasiet Nobelgymnasiet har förändrat sin inre organisation bl.a. för att kunna genomföra föreslagna arbetsmiljöåtgärder: Exempel på arbetsmiljöåtgärder på Nobelgymnasiet: den utökade undervisningstiden används som schemalagd resurstid vilket innebär att lärarna inte fått fler kurser utan det är mötestiden med eleven som ökat två av fyra rektorer har ansvar för lärare i de gymnasiegemensamma kurserna vilket ger ett tydligare fokus på deras situation lärarna i de gymnasiegemensamma ämnena sitter tillsammans i arbetslag för att kunna stötta och hjälpa varandra i vardagen. Arbetsplatserna ligger i samma korridor som specialpedagog, speciallärare och kurator vilket innebär att det finns en närhet till specialkompetens som underlättar vardagen. i den nya organisationen är målsättningen att beslut kring elevers stöd hanteras snabbare och närmare verksamheten ett digitalt hjälpmedel ska utformas, introduceras och utvärderas under höstterminen som förenklar kommunikationen mellan undervisande lärare och mentor samt mellan mentor och rektor lärare i de gymnasiegemensamma ämnena har inget mentorskap pedagogisk dialog förs med lärare kring de nationella prov som inte är obligatoriska skolledningen gör en översyn av vilka arbetsgrupper som ska prioriteras under läsåret skolledningen tittar över hur studiedagarna ska disponeras Tingvallagymnasiet Arbetet inleddes under vårterminen med arbete på individ- och arbetslagsnivå. Exempel på arbetsmiljöåtgärder på Tingvallagymnasiet: parallelläggning av kurser för att möjliggöra samarbete mellan lärare läsning av kurser i B-form för att minska antalet timmar och grupper för lärarna blockläsning av flera kurser på samma schemaposition för att möjliggöra samarbete schemaläggning av gemensamma raster för att skapa fler mötestillfällen för personal utöka antalet ämnesgruppsmöten för att möjliggöra en delningskultur för att stötta lärarna i klassrumssituationer skapande av en skolutvecklingsgrupp med representanter från alla arbetslag med syfte att ta upp frågor kring organisation, fortbildning, ledarskap i klassrummet mm

12 Dnr GN Dpl 16 sid 12 (16) roterande schema för bemanning av den veckovisa återkommande handledningstiden (för elever) som innebär att respektive ämneslärare inte behöver handleda varje vecka Sundstagymnasiet Exempel på arbetsmiljöåtgärder på Sundstagymnasiet: avsätta tid för gemensam planering av sk mallkurser, där ett gemensamt innehåll för olika kurser skjuts ut automatiskt vid kursstart, så att läraren inte behöver stå för all planering själv, ej heller för struktur i mappen översyn av arbetsbelastningen vid nationella prov göra en översyn av tidsutlägg för kurser modul för genomförandet av utvecklingssamtal med elever tid utlagt i schemat för utvecklingssamtal med elever huvudtemat för medarbetarsamtal läsår 13/14 är arbetsbelastning öka involvering av ämnes- och arbetslag i tjänstefördelningsprocessen studiedagar används mer för samarbete mellan lärare förbättrad internkommunikation (använda 1-1 dator; alla lärare och elever har egen dator) ökat antal ämneskonferenser (personalönskemål) minskar öviga konferenser undersöka möjligheten att organisera prövningar i ett förvaltningsperspektiv gymnasiearbetet ingår i undervisningsuppdraget utökad organisation med en klass i årskurs 1 respektive 2 för att minska elevgrupperna en satsning på inköp av nya läromedel ta hänsyn till de nationella proven i schemaläggningen för att ge förutsättningar för rättandet av dessa kan ske snarast efter provets genomförande Älvkullegymnasiet Exempel på arbetsmiljöåtgärder på Älvkullegymnasiet: se över det totala arbetsinnehållet i tjänsterna uppmärksamhet beträffande negativ stress ge mer tid till eget arbete tisdagar mellan och mer tid till ämneslagsarbete onsdagar fler studiedagar används till att utveckla sin egen undervisning resurstimme läggs in i schemat; stöd, eventuell tid för föreläsningar i större grupp tid för handledning av gymnasiearbetet läggs ut i undervisningsuppdraget ökad flexibilitet beträffande den reglerade arbetstiden partgemensam information om arbetstidsavtalet

13 Dnr GN Dpl 16 sid 13 (16) Sammanfattning Som synes av ovanstående redovisning pågår ett mycket omfattande arbete på skolorna utifrån den risk- och konsekvensanalys som gjordes i våras. Arbetet diskuteras också inom förvaltningens chefsgrupp där rektorer ger varandra idéer och synpunkter. Uppdrag från nämnden Utöver det arbete som görs på skolorna har gymnasienämnden beslutat om ett uppdrag till förvaltningen. Bakgrunden till uppdraget är de diskussioner som förs och de rapporter som kommer angående lärares stress och hur denna stress upplevs härröra från uppgifter administrativ art. Målsättningen från gymnasienämnden är att lärarna ska ägna så stor del som möjligt av sin arbetstid till att undervisa till att möta elever. Uppdraget från nämnden lyder: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning får i uppdrag att genomföra en grundläggande och väl genomgående kartläggning över hur stor del av lärarnas arbetstid som går åt till administrativt arbete och att sedan redovisa detta tillbaka till nämnden senast i januari Arbetet ska påbörjas omgående med skoldirektören som ansvarig för arbetet. LMU (ledar- och medarbetarundersökning) LMU (ledar- och medarbetarundersökning) har genomförts i Karstads kommun ett flertal gånger. Den senaste undersökningen genomfördes i månadsskiftet november-december Svarsfrekvensen inom gymnasieförvaltningen var 95 % och besvarades av 675 medarbetare på förvaltningen och av dessa var 451 lärare. En mycket stor andel av lärarna besvarade enkäten. Enkätens frågor speglar kommunens värdegrund och bygger på den ledarskaps- och medarbetarpolicy som tidigare beskrivits. Ett antal frågor sammanvägs till ett medarbetarindex (11 frågor) och ett engagemangsindex (9 frågor). Medarbetarindexet mäter det goda medarbetarskapet enligt kommunens policy. Engagemangsindexet är ett index som är framtaget av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och gemensamt för många kommuners undersökningar. Förvaltningen har tagit fram det samlade resultatet för lärarna. Båda indexen visar höga resultat även om resultatet ligger något lägre för lärarna vid en jämförelse totalt för förvaltningen och kommunen som helhet. I 2012 års undersökning ställdes en fråga om upplevd negativ stress. Alla medarbetare fick göra en bedömning. 74 % av lärarna bedömde att de upplevde negativ stress (fördelning 27 % varje dag respektive 47 % varje vecka). Motsvarande siffra för kommunen var 57 % (fördelning 23 % varje dag respektive 39 % varje vecka).

14 Dnr GN Dpl 16 sid 14 (16) Resultaten är ett processverktyg som tillsammans med andra underlag ska användas för ett kontinuerligt förbättringsarbete. Respektive rektor/chef äger resultatet tillsammans med sina arbetslag och tar förbättringsområden men går också igenom de områden som man är bra på. Kommunen planerar för närvarande nästa undersökning som ska genomföras i början av En utveckling av frågebatteriet kring stressfrågor planeras vilket förvaltningen välkomnar. Det är bra att frågorna är desamma så jämförelser kan göras mellan olika verksamheter och yrkesgrupper. Hälsoundersökning av lärare Karlstads kommunfullmäktige har beslutat i den strategiska planen att erbjuda alla medarbetare hälsoundersökning vid ett tillfälle under en fyraårsperiod. Utifrån resultatet på LMU (stressfrågan) och risk- och konsekvensanalys som genomförts under våren så har kommunen beslutat att erbjuda alla lärare inom gymnasieförvaltningen hälsoundersökningar med start under hösten Detta arbete har påbörjats. Hälsoundersökningen genomförs av kommunens företagshälsovård PREVIA. Hälsoundersökningen består av en Friskprofil och en Auditbedömning. Friskprofilen innehåller ca 55 frågor om allt från motion till psykosocial arbetsmiljö och medicinsk provtagning (blodtryck, BMI, blodsocker och kolesterolprov) samt ett kort motionsprov. Auditen är en självuppskattning av alkoholanvändning. Resultatet ägs av respektive medarbetare men ett samlat resultat ställs samman för varje skola. Gymnasieförvaltningens åtgärd enligt kravpunkt 6 Sjätte kravpunkten lyder: Ni ska se till att berörda arbetstagare och skyddsombud ges möjlighet att medverka vid genomförandet av kravpunkterna 1 och 5. Samverkanssystem Medarbetares och skyddsombuds intressen och medverkan tillgodoses inom ramen för förvaltningens samverkanssystem. Under våren 2013 undertecknades ett kollektivavtal gällande samverkansformer inom gymnasieförvaltningen. Avtalet syftar till att ge förutsättningar och ramar för ett väl fungerande samverkanssystem. Parterna är överens om att avtalet ger förutsättningar för en bra dialog mellan arbetsgivaren, medarbetaren och de fackliga företrädarna kring verksamhet, arbetsmiljö och resurser. Samverkan omfattar ett antal byggstenar: utvecklingssamtalet (lärare/rektor), arbetsplatsträff (arbetslag/rektor) och samverkansgrupp (fackliga företrädare/arbetsgivare). Samverkansgrupp är tillika skyddskommitté som ska träffas minst 2 gånger/termin eller vid behov.

15 Dnr GN Dpl 16 sid 15 (16) Utöver det utvecklingssamtal som genomförs mellan rektor och respektive lärare genomförs också den uppdragsdialog som refererats till tidigare. Utvecklingssamtalet mellan lärare och rektor innehåller områdena arbetsmiljö och arbetssituation. Implementeringsarbete Enligt samverkansavtalet ska det på varje område/enhet (skola) träffas överenskommelse angående: organisation av arbetsplatsträffar samverkansgruppens sammansättning elevskyddsombuds respektive studerandeskyddsombuds deltagande hur minnesanteckningar från arbetsplatsträff respektive samverkansgrupp ska hanteras Detta arbete har inte kommit igång ännu men implementering av avtalet ska inledas under innevarande hösttermin. Skyddskommitté Arbetet i den centrala skyddskommittén ska intensifieras fr.o.m. höstterminen Syftet med arbetet är att förändra arbetsformerna så att det systematiska arbetsmiljöarbetet vid förvaltningen intensifieras och förbättras. Respektive samverkansgrupp på respektive skola är skyddskommitté enligt arbetsmiljölagens regler. Samverkansgruppen planerar och följer upp hälso- och arbetsmiljöförhållanden, det systematiska arbetsmiljöarbetet, företagshälsovårdsverksamhet samt anpassnings- och rehabiliteringsverksamheten. Samverkansgrupp ska även hantera information och utbildning om hälsa och arbetsmiljö. Ett förbättringsområde i det systematiska arbetsmiljöarbetet är ett förtydligat ansvar för den förvaltningsövergripande samverkansgruppen tillika den centrala skyddskommittén. Det innebär att det systematiska arbetsmiljöarbetet nu organiseras så att information samlas upp från varje skola och förs vidare till den centrala samverkansgrupp och förvaltningsledningen. Det systematiska arbetsmiljöarbetet organiseras således på följande sätt: uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet görs av varje skolas samverkansgrupp sammanställning till den förvaltningsövergripande samverkansgruppen som utgör skyddskommitté i förvaltningsövergripande arbetsmiljöfrågor. Materialet ligger till grund för utvecklingsarbete inom förvaltningen.

16 Dnr GN Dpl 16 sid 16 (16) Vid skyddskommitténs sammanträden redovisas sjukstatistik från PREVIAS sjukoch frisksystem. Vid möte redovisades hälsoindex för första halvåret (samma period för år 2012 inom parantes): 430 sjukfrånvarotillfället (457) 0,57 sjukfrånvarotillfällen/anställd (0,58) 4,88 sjukdagar/anställd (4,08) 2,69 % total sjukfrånvaro i procent (2,24 %) (PREVIAS branschjämförelse 4,16 % respektive 3,16 %) 4 medarbetare har uppgett att sjukfrånvaron varit arbetsrelaterad (3) Sammanfattande slutsatser Gymnasieförvaltningen konstaterar, som många utredningar och undersökningar visar, att lärares arbetsuppgifter har ökat övertid, till stor del på grund av ändrade krav i lagar och förordningar. Ökningen handlar bland annat om fler uppgifter kopplade till dokumentation samt uppföljning och utvärdering av eleverna kunskapsutveckling. Lärarna själva upplever också att arbetsbördan har ökat. Gymnasieförvaltningen tar frågan om lärares arbetsmiljö på största allvar. Detta visar de risk- och konsekvensanalyser som genomfördes på alla skolor under vårterminen Utifrån risk- och konsekvensanalyser och föreläggandet från Arbetsmiljöverket har ett antal åtgärder genomförts. Ytterligare åtgärder är under genomförande och planering. Nedan listas de viktigaste åtgärderna: pedagogiska/tekniska/administrativa förändringar som härrör från respektive skolas inre organisation uppdragsdialog med samtliga lärare med tillhörande uppdragsdokumentation utvecklingssamtalen innehåller området arbetsmiljö och arbetssituation ledar- och medarbetarundersökning genomförs våren 2014 uppdrag från gymnasienämnden om lärares administrativa uppgifter hälsoundersökning av samtliga lärare följa upp sjuktal/frisktal och övertidsuttag förbättra arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet inom ramen för samverkanssystemet Irene Lennemyr Winkler tf skoldirektör, gymnasiet Laila Nyqvist personalchef

Förslag till yttrande med anledning av föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Förslag till yttrande med anledning av föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen Sidan 1 av 8 FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR o FRITID 2013-11-17 Er referens: ISM 2013/10254 Vår referens: Eva Albihn Direkttel: 040-641 13 06 Direktfax: E-postadress: eva.albihn@lomma.se Diarienr:

Läs mer

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB

Lärares arbetstid. En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor. anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är anställda med ferie enligt Bilaga M till AB Lärares arbetstid En skrift kring ett antal arbetstidsfrågor för lärare som är

Läs mer

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan

Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan 1 Föräldraorganisationen BARNverkets yttrande över Betänkande SOU 2015:22 Betänkande- Rektorn och styrkedjan Dnr U2015 1888 S A. Sammanfattning av BARNverkets synpunkter Varför rektorernas arbetssituation

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

efter tillsyn i Älvkullegymnasiet Karlstads kommun och Hammarö kommun

efter tillsyn i Älvkullegymnasiet Karlstads kommun och Hammarö kommun Skolinspekti ;ionen Beslut 2014-04-30 Karlstads kommun karlstadskommun@karlstad.se Hammarö kommun hammaro@hammaro.se Karlstads-Hammarö gynmasienämnd Rektor vid Älvkullegymnasiet daniel.skalerud@karlstad.se

Läs mer

Yttrande över revisionsrapporten Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider.

Yttrande över revisionsrapporten Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider. M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G BARN OCH UNGDOM TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-30 SDN 2005-06-16 DNR 104-170/2005 Handläggare: Yvonne Alenius SID 1(5) Till Stadsdelsnämnden

Läs mer

Karriärvägar för lärare, svar på motion (S)

Karriärvägar för lärare, svar på motion (S) 2013-06-05 1 (7) Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-376 Lars Rehnberg Dnr BIN 2012-208 Leo Gustafson Dnr KS 2012-551 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Karriärvägar för lärare, svar på motion (S)

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Elevhälsa UTDRAG UR 2 KAP. 25 SKOLLAGEN (2010:800) För elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete STORUMANS KOMMUNS SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden Läsåret 2013/14 Enligt 4 kap. 3-8 skollagen ska varje huvudman och varje förskole-

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Global Bridge i Sverige AB Rålambsvägen 22 112 59 Stockholm 1 (9) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Revisionsrapport. Lärarnas arbetstider. Stadsrevisionen Örebro kommun. 2009-03-18 Hans-Lennart Stenqvist

Revisionsrapport. Lärarnas arbetstider. Stadsrevisionen Örebro kommun. 2009-03-18 Hans-Lennart Stenqvist Revisionsrapport Lärarnas arbetstider Stadsrevisionen Örebro kommun 2009-03-18 Hans-Lennart Stenqvist Innehållsförteckning 1 Uppdraget...1 2 Bakgrund och revisionsfråga...1 3 Metod och genomförande...1

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun

Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Utbildningsförvaltningen Riktlinjer barn- och elevhälsa i Växjö kommun Vad är en riktlinje? Riktlinjen slår fast vad som gäller för Växjö kommun vid sidan av vad som följer av lagar och förordningar. Dess

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Täby Enskilda Gymnasium AB Org.nr. 556568-0112 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Täby Enskilda gymnasium belägen i Täby kommun 2 (6) Tillsyn i Täby Enskilda gymnasium har genomfört tillsyn av Täby

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Uppdragshandling för boendestödjare

Uppdragshandling för boendestödjare 2013-02-21 Nf 506/2011 Uppdragshandling för boendestödjare Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Antagen av förvaltningschef och samverkad med fackliga representanter, Förvaltningen för funktionshindrade

Läs mer

Grundskolans arbete med elever som riskerar att inte uppnå målen - en uppföljning Nr 9, 2015. Projektrapport från Stadsrevisionen

Grundskolans arbete med elever som riskerar att inte uppnå målen - en uppföljning Nr 9, 2015. Projektrapport från Stadsrevisionen Grundskolans arbete med elever som riskerar att inte uppnå målen - en Nr 9, 2015 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.3-177/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4261 Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Org.nr. 742000-2045 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i LinMaskolan belägen i Höörs kommun

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Lärarnas förutsättningar att genomföra sitt uppdrag

Lärarnas förutsättningar att genomföra sitt uppdrag Revisionsrapport Lärarnas förutsättningar att genomföra sitt uppdrag med utgångspunkt i lärarnas arbetstidsavtal Gällivare kommun Mars 2010 Lars-Börje Sehlberg Andreas Jönsson 2010-03-18 Lars-Börje Sehlberg

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER

ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER ELEVHÄLSA PÅ NORDISKA MUSIKGYMNASIET RUTINER 1 I N N E H Å L L Helhetsperspektivet 3 Rektors ansvar 4 Så skapar vi en god lärandemiljö 5 Ett elevärendes gång 6 Varför åtgärdsprogram? 8 Kartläggning - utredningsskyldighet

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Likabehandlingsplan SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2015 CAMPUS LIDKÖPING

Likabehandlingsplan SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2015 CAMPUS LIDKÖPING Likabehandlingsplan SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA 2015 CAMPUS LIDKÖPING Innehållsförteckning Introduktion... 1 Vision... 1 Bakgrund... 1 Definitioner... 2 Kartläggning av risker... 3 Metod för kartläggningen...

Läs mer

Deloitte. GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan. lönköpings kommun -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN

Deloitte. GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan. lönköpings kommun -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN Deloitte. -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan lönköpings kommun Maj 2014 Innehåll 1. Sammanfattning 1 Revisionsfrågor 1 Svar på revisionsfrågan Iakttagelser

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun 2015-12-18 Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Ann-Catrin Göthlin Sektorchef Barn och utbildning Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så

Läs mer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer Utvärderingsrapport heltidsmentorer Kungstensgymnasiet Lena Lindgren Katarina Willstedt 2015-02-27 stockholm.se Utgivningsdatum: 2015-02-27 Utbildningsförvaltningen, Uppföljningsenheten Kontaktperson:

Läs mer

Att sätta lön vid lönerevision

Att sätta lön vid lönerevision 1 (7) BESLUT 2012-05-16 Dnr SU 609-1594-12 Personalchefen Att sätta lön vid lönerevision Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A 106 91 Stockholm 2 (7) Innehåll Inledning...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Postadress: Nobelgymnasiet, 651 84 Karlstad Besöksadress: Nokiagatan 20. Webb: karlstad.se/nobelgymnasiet Tel: 054-540 15 00 E-post: nobelgymnasiet@karlstad.se 1

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Den individuella utvecklingsplanen

Den individuella utvecklingsplanen SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD 2005 Allmänna råd och kommentarer Den individuella utvecklingsplanen Beställningsadress: Fritzes kundservice, 106 47 Stockholm. Tel: 08-690 95 76, Fax: 08-690 95 50, e-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Beslut Tingsryds kommun 2014-11 -07 Ynqve.Rehnstrom@tingsrvd.se Beslut efter riktad tillsyn av utbildning i Tingsryds kommun för asylsökande barn och barn som vistas i landet utan tillstånd Skolinspektionen,

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

e-strategi i utbildningen 2013-2016

e-strategi i utbildningen 2013-2016 19 februari 2013 1 (5) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08

KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 KVALITETSRAPPORT Vux lä sä ret 2014-2015 Rektor Hildä Vidmärk Enhet SFI 2015-09-08 REKTORS KVALITETSRAPPORT 1 FÖRBÄTTRINGAR Vilka förbättringar har genomförts under året och vilka resultat ha de gett?

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en% Now Beslut Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Nygårdsskolans gymnasiesärskola belägen i Köpings kommun 2 (5) Tillsyn i Nygårdsskolan gymnasiesär har genomfört tillsyn av Köpings

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2015/16 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Så här arbetar barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun med systematiskt kvalitetsarbete på olika nivåer Mars 2012 1 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 En

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-01 GN-2012/133.619 1 (5) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-535 36082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden Granskning av anpassnings- och förändringsarbete

Läs mer

1(9) Lönepolicy. Styrdokument

1(9) Lönepolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-01-12 11 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Mål...4 1.2 Allmänt...4

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram Cybergymnasiet Nacka AB Org.nr. 556554-7964 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Cybergymnasiet Odenplan belägen i Stockholm kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Överkalix kommun Skolförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Dokumentation Överkalix gymnasieskola/komvux Fastställt 2014-09-30 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 METOD... 3 Metod gymnasieskolan...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad.

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. 130916 odell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. Syfte: Dialogen ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom den reglerade arbetstiden för lärare inom grundskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

Till statsrådet Jan Björklund

Till statsrådet Jan Björklund Till statsrådet Jan Björklund Den 23 oktober 2012 uppdrog statsrådet Jan Björklund åt utbildningsdirektören Thomas Persson (U2012/5725/SAM) att biträda Utbildningsdepartementet med att utarbeta förslag

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Helsingborg belägen i Helsingborg

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 10

Kommunstyrelsen. Ärende 10 Kommunstyrelsen Ärende 10 Kommunledningsstaben, Personalavdelningen Jessica Nilsson jessica.nilsson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-11-26 1(1) Beredning Centrala ledningsgruppen 151126 Beredning Allmänna

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet)

Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremiss Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 13 februari 2014 Jan Björklund Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet)

Läs mer