Esbo stad Protokoll 146. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 146. Fullmäktige 05.12.2012 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / / /2012 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Godkännande av budgeten 2013 och ekonomiplanen Beredning och upplysningar: Heikkinen Pekka, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige 1 godkänner den bifogade budgeten och ekonomiplanen 2013 med bilagor 2 godkänner de bifogade förslagen till beslut om finansmotionerna och konstaterar att motionerna är slutbehandlade 3 bemyndigar stadsdirektören att ersätta budgeterade 40 miljoner euro ur utvecklingsfonden för basservicen med motsvarande upplåning om upplåning är fördelaktigare än överföring ur fonden 4 bemyndigar affärsverket Lokalcentralens direktion och tekniska nämnden att fortsätta de i budgeten för år 2012 särskilt uppräknade, oavslutade husbyggnadsprojekten och byggandet av fasta konstruktioner och anläggningar inom ramen för tidigare anvisade totalanslag, samt konstaterar att inverkan på budgeten 2012 av att projekt har fördröjts och anslag inte utnyttjats 2013 behandlas separat som budgetändringar 5 bemyndigar koncernstaben att införa ändringar och preciseringar i budgeten och ekonomiplanen som föranleds av fullmäktigebehandlingen eller förbättrar riktigheten, informationen eller språkdräkten och som inte avviker från innehållet i den godkända budgeten och ekonomiplanen och inte väsentligt ändrar räkenskapsperiodens resultat eller finansieringsdelen. Behandling Ordföranden föreslog att ärendet behandlas enligt det förslag till behandlingsordning som delats ut på bordet. Ordföranden frågade om förslaget till behandlingsordning kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts enhälligt. Värmälä understödd av Byman gjorde följande förslag till tillägg: (nr: 1): Sektor 2, uppgiftsområde 42: euro. Med anslaget tryggas långtidsvård för dem som behöver sådan och bättre integritetsskydd för dem som är i långtidsvård. Värmälä understödd av Byman gjorde följande förslag till tillägg: (nr: 5): Sektor 2, uppgiftsområde 247 Hemvård: euro för en ökning av personalen med 20 anställda, d.v.s. det som behövs för att man ska nå kvalitetsrekommendationen för äldreomsorg. Värmälä understödd av Byman gjorde följande förslag till tillägg: (nr: 6): Sektor 2, uppgiftsområde 251 Hälsovård: euro för en förbättring av hälsostationstjänsterna. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande ändringsförslag: (nr: 10): Sektor 2, uppgiftsområde 41: euros tillägg till stödet för närståendevård för att höja stödet och för att öka tjänsterna för närståendevårdare. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande ändringsförslag: (nr: 11): Sektor 2, uppgiftsområde 42: euro för att öka antalet vårdplatser inom långvården. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande ändringsförslag: (nr: 12): Sektor 2, uppgiftsområde 47: euro för att utveckla hemvårdsstödet för äldre. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande ändringsförslag: (nr: 13): Sektor 2, uppgiftsområde 25: Hälsocentralernas besöksavgift slopas. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande ändringsförslag: (nr: 14): Sektor 2, uppgiftsområde 72: för att utveckla öppna tjänster för barn och barnfamiljer. Savola understödd av Byman gjorde följande förslag till tillägg (nr: 16): Sektor 2, uppgiftsområde 24 Äldreomsorg: År euro, år euro för att åldringar ska få vistas utomhus och erbjudas rekreationsverksamhet. Savola understödd av Byman gjorde följande förslag till tillägg (nr: 17):

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 Sektor 2, uppgiftsområde 25 Hälsovård: År euro, år euro till rusmedelsupplysning för barn och unga i skolorna. Juvonen understödd av Klar gjorde följande ändringsförslag (nr: 20): Sektor 2, uppgiftsområde 25 Äldreomsorg, 242 Långvård: 150 För en äldreobudsman/kontrollant av äldreomsorgen. Huhta understödd av Byman gjorde följande ändringsförslag: (nr: 31): Sektor 2, uppgiftsområde 25 Hälsovård: Hälsocentralernas besöksavgift slopas. Byman understödd av Savola gjorde följande ändringsförslag: (nr: 33): Sektor 1, uppgiftsområde 21: Det anslag på euro som har föreslagits reserveras för att stöda fullmäktigegrupperna avlägsnas från budgeten. Värmälä understödd av Byman gjorde följande förslag till hemställan (nr: 2): Fullmäktige hemställer att Stensviks bibliotek fortsätter verksamheten. Värmälä understödd av Byman gjorde följande förslag till hemställan: (nr 3): Fullmäktige hemställer att staden anställer en äldreombudsman. Värmälä understödd av Kivistö gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 4): Fullmäktige hemställer att staden inför ett "aktivitetspass" som gör det möjligt för invånare med små inkomster att använda kollektivtrafik, simhallar, gym och kulturtjänster. Mikkola understödd av Hertell gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 7): Fullmäktige hemställer att följderna av utlokaliseringen av stadens indrivningsverksamhet särskilt för social- och hälsovårdssektorns kunder utvärderas som en del av utredningen om hälsocentralsavgifter som görs åt stadsstyrelsen. Samtidigt utreds möjligheten att indrivningen av avgifter helt eller delvis blir en egen verksamhet inom kommunen. De utgifter som privata indrivningsbolag tar ut är orimliga i förhållande till avgifterna som indrivs och det blir invånarna som har det sämst som är tvungna att betala dem. Mikkola understödd av Hertell gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 8): Fullmäktige hemställer att upphandlingsanvisningarna för stadens offentliga upphandlingar vidareutvecklas så, att det i kriterierna för

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 anbudsförfarandet mer än i dagens läge betonas samhällsansvaret hos de företag som erbjuder varor eller tjänster. Att ha en transparent ekonomi och att betala samfundsskatt är viktiga måttstockar för en hållbar ekonomi. Genom att utveckla kriterier som minskar skatteflykt kan Esbo stärka sin ställning som föregångare för etiska upphandlingar. Mikkola understödd av Hertelli gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 9): Fullmäktige hemställer att det särskilt då Esbo skyddshem stängs skulle ordnas ersättande verksamhet, som erbjuder omedelbar hjälp åt offer för närståendevåld. Uotila understödd av Kivistö gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 15): Fullmäktige hemställer att då dataadministrationens ledningsgrupp riktar centraladministrerade IKT-anslag och stadsstyrelsen beslutar om dem, ska man sträva efter att rikta anslagen så att skolorna i Esbo får utrustning enligt de uppställda målsättningarna. Niemi understödd av Viljakainen gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 18): Lekplatserna i Nöykis är ganska föråldrade. I det barnfamiljsdominerade bostadsområdet behövs en modern park. Fullmäktige hemställer att planeringen av en ny lekplats startar så fort som möjligt. Niemi understödd av Viljakainen gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 19): Fullmäktige hemställer att finska undervisningsväsendet sörjer för att studiehandledningen i gymnasierna och i högstadieskolorna utvecklas. Studiehandledarna ska känna till möjligheterna till fortsättningsstudier tillräckligt väl för att kunna handleda unga att göra rätt val i fråga om studieplats Juvonen understödd av Klar gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 21): Fullmäktige hemställer att staden grundar en tjänst för en äldreombudsman / kontrollant av äldreomsorgen. Juvonen understödd av Klar gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 22): Fullmäktige hemställer att staden inför ett sportkort för närståendevårdare under 68 år. Lumme understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 24): Fullmäktige hemställer att det utreds att användningen av indrivningsbolag avslutas då det gäller indrivning av hälsocentrals- och sjukhusavgifter.

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 Lumme understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 25): Fullmäktige har upprepade gånger fäst uppmärksamheten vid barnfamiljernas svåra situationer och utslagning av ungdomar. Familjer behöver hjälp med låg tröskel och när problemen fortfarande är små. Sådan hjälp ges familjearbetet för barnfamiljer, som hela tiden får mera kunder. Fullmäktige hemställer att staden utreder om antalet anställda inom familjearbetet för barnfamiljer (tidigare hemvårdare) är tillräckligt i förhållande till det växande behovet. Lumme understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 26): Fullmäktige hemställer att förenhetligande av rabatter för äldre inom kultur, motion och kollektivtrafik utreds. Lumme understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 27): Fullmäktige hemställer att det utreds möjligheter att under skolornas lovtider erbjuda skolgångsbiträden annat med skolgångsbiträdets uppgifter nära förknippat arbete i närheten av den skola där skolgångsbiträdet arbetar, så att barnen har möjlighet till trygga dagar under sommarlovet, att man uppmuntrar skolgångsbiträdet till att utvecklas i sitt arbete och till långvariga anställningsförhållanden, att man undviker oavlönade perioder och är en god arbetsgivare. Hertell understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 28): Fullmäktige hemställer att staden utreder möjligheterna till samarbete med Helsingfors djurskyddsförening HESY. HESY tar också hand om hittedjur från Esbo och om djur som ägarna inte förmår ta hand om, t.ex. på grund av sjukdom. Klar understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 30): Fullmäktige hemställer att alla över 65-åriga Esbobor avgiftsfritt får använda Esbos interna bussar mellan kl Karimäki understödd av Värmälä gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 32): Fullmäktige hemställer att man för att påskynda mögelreparationerna skaffar flyttbara baracker som tillfälliga utrymmen för skolor, så att barn och vuxna snabbare fås till trygga utrymmen.

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 Savola understödd av Byman gjorde följande förslag till hemställan: (nr: 34): Fullmäktige hemställer att de euro som var tänkta för att stöda fullmäktigegrupperna används till 10 fattiga barnfamiljers behov, en summa på 7000 motsvarar ungefär grundskyddets storlek. Efter avslutad diskussion gav ordföranden en redogörelse över de förslag som hade lämnats under diskussionen. Redogörelsen godkändes enhälligt. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsens förslag i övrigt hade godkänts. Ordföranden föreslog först omröstning om ändringsförslagen och om tilläggen enligt nummerordning, förutom att ändringsförslagen nr 13 och 31 slås samman och behandlas tillsammans, eftersom de är lika till innehållet. Dessutom konstaterade ordföranden att förslagen till hemställningar bordläggs till sammanträdet i enlighet med det under sammanträdet godkända förslaget till behandlingsordning. Fullmäktige godkände ordförandens förslag till behandlingsordning. Omröstning om Värmäläs förslag till tillägg (1. /Långvård) Ordföranden föreslog att de som stöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som stöder Värmäläs förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Värmäläs förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Värmäläs förslag till tillägg (5. Hemvård Ordföranden föreslog att de som stöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som stöder Värmäläs förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Värmäläs förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Värmäläs förslag till tillägg (6. / Hälsovårdstjänster) Ordföranden föreslog att de som stöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som stöder Värmäläs förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Värmäläs förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Uotilas ändringsförslag (10. / Närståendevård)

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Uotilas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Uotilas förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Uotilas ändringsförslag (11. / Vårdplatser inom långvården) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Uotilas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Uotilas förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Uotilas ändringsförslag (12. / hemvårdsstödet för äldre) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Uotilas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Uotilas förslag förkastades med 46 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Uotilas och Huhtas likalydande, sammanslagna ändringsförslag mot stadsstyrelsens förslag (13 och 31. / hälsocentralsavgiften slopas) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Uotilas och Huhtas likalydande förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Uotilas och Huhtas förslag förkastades med 45 röster mot 20. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Uotilas förslag till tillägg (14. / Öppna tjänster för barnfamiljer) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Uotilas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Uotilas förslag förkastades med 45 röster mot 19. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Savolas förslag till tillägg (16. / åldringar ska få vistas utomhus) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Savolas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag.

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 Fullmäktige förkastade Savolas förslag med 48 röster mot 13 och 3 blanka. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Savolas förslag till tillägg (17. / Rusmedelsupplysning) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Savolas förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige förkastade Savolas förslag med 58 röster mot 5 och 1 blanka. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Juvonens förslag till tillägg (20. / Äldreobudsman osv.) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Juvonens förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Juvonens förslag förkastades med 46 röster mot 18. Röstningslistan bifogas till protokollet. Omröstning om Bymans ändringsförslag (33. Slopande av fullmäktigegruppernas stöd) Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Bymans förslag röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Bymans förslag förkastades med 56 röster mot 9. Röstningslistan bifogas till protokollet. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsens förslag är godkänt och att de hemställningar som lämnats in under sammanträdet bordläggs i enlighet med det godkända förslaget till behandlingsordning till fullmäktiges sammanträde Beslut Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes. De hemställningar som lämnats in under sammanträdet bordlades i enlighet med det godkända förslaget till behandlingsordning till fullmäktiges sammanträde Bilaga 1 Budgeten för 2013 och ekonomiplanen 2 Raha-asia-aloitteet 3 Neuvottelusopimus Neuvottelutulos 5 Pöytäkirjamerkinnät 6 TA Tulos ja rahoituslaskelmat

9 Fullmäktige Sida 9 / 9 Tilläggsmaterial Redogörelse - Palvelukustannusten kehitys valtuuston toivomus - Selvitys palveluverkon kehittämiseen liittyvistä toimenpiteistä Förslaget till budget för 2013 och ekonomiplan följer ramen för ekonomiplanen, som fullmäktige utarbetade i september. Fullmäktige godkände stadens gemensamma resultatmål för 2012 i Esbostrategin för detaljerad beredning av budgeten och ekonomiplanen samt resultaträkning och finansieringskalkyl för ramen samt de sektorvisa helhetsutgifterna och helhetsinkomsterna i driftsekonomidelen. I den allmänna ekonomiska utvecklingen ingår dock en mängd osäkerhet och hotet om en kris av rentav större dimensioner har ökat. Under det kommande verksamhetsåret måste vi kunna reagera snabbt om den ekonomiska situationen försvagas ytterligare. Helhetsekonomiska utsikter i Helsingforsregionen och Esbo Produktionen ökade 2011 i Helsingforsregionen med knappa 2 procent och i hela landet med 2,7 procent. Nedtrappningen under senare halvan av fjolåret fortgick i början av innevarande år: enligt förhandsberäkningarna ökade produktionen i januari juni inom Helsingforsregionen ca 1 procent jämfört med föregående år, dvs. i samma takt som i hela landet. Produktionsnivån har inte nått 2008 års nivå i Helsingforsregionen och inte heller i hela landet. Den ekonomiska utvecklingen i Helsingforsregionen är tudelad: industrins omsättning minskade föregående år och i början av i år på grund av problem inom datakommunikationsbranschen, men inom byggnationen och inom de flesta servicebranscher fortgick tillväxten stark till mitten av innevarande år. Den europeiska finanskrisen och den långsamma återhämtningen i USA:s ekonomi har ökat den ekonomiska osäkerheten. Färska ekonomiprognoser (FM, ETLA, Löntagarnas forskningsinstitut, PTT i september 2012) uppskattar ändringen i Finlands bruttonationalprodukt till -0,5 1 procent 2012 och 1 2 procent Konjunkturutsikterna försvagades i somras för företag inom såväl industrin som servicebranscherna. De bedömningar som företagen i Helsingforsregionen gör om sina konjunkturutsikter avviker inte väsentligt från bedömningarna hos företagen i hela landet. Vi kan beräkna att tillväxtutsikterna för 2013 är de samma i Helsingforsregionen som på riksnivå. I Helsingforsregionen ökade sysselsättningen från 2010 till början av innevarande år. Sysselsättningen har ökat något snabbare i Helsingforsregionen än i hela landet efter 2009 års recession. Sysselsättningsökningen i fråga om tjänster inom affärslivet och andra servicebranscher har kompenserat för sysselsättningsminskningen inom datakommunikationsbranschen. Under innevarande års andra kvartal började regionens sysselsättning dock uppvisa en sjunkande trend. Hur sysselsättningen utvecklas inom Helsingforsregionen inom den närmaste

10 Fullmäktige Sida 10 / 10 framtiden beror på den allmänna konjunkturutvecklingen, men i synnerhet i huvudstadsregionen på strukturomvandlingen inom IT-branschen och dess verkningar på sysselsättningen. Jämfört med hela regionen ligger fokus i Esbos näringslivsstruktur på ITbranschen (datakommunikationsutrustning, program- och datatjänster), teknisk partihandel, forskning och utveckling, affärslivstjänster, läkemedelsframställning samt energi- och bränslebranscherna. Ekonomiplanens struktur Budgeten och ekonomiplanen består av driftsekonomi-, resultaträknings-, investerings- och finansieringsdelarna för baskommunen samt av planerna för affärsverk och separata balansenheter. Lokalcentralens och balansenheternas verksamhets- och ekonomiplaner finns i samband med teknik- och miljösektorns budget i planrapporten. De övriga affärsverkens verksamhets- och ekonomiplaner finns i samband med affärsverkssektorn. Staden investerar under de närmast följande åren betydligt i dotterbolagens balansräkning och koncernbolagens roll och inflytande i stadens verksamhet ökar. Därför har det i slutet av de allmänna motiveringarna tillfogats en beskrivning av stadens och koncernsamfundens planerade investeringar och finansieringen av dem samt av utvecklingen för Esbokoncernens ekonomiska ansvar. Uppföljningen av verksamheten och ekonomin ska också utvidgas till att gälla koncernen som helhet. Bilagorna till budgeten och ekonomiplanen innehåller stadsfullmäktiges beslut om budgeten, bestämmelser om budgetens bindande verkan och uppföljning, stadsstyrelsens anvisningar för tillämpning av budgeten och investeringsprogrammet för baskommunen och affärsverket Lokalcentralen Med baskommunen avses Esbo stad exklusive affärsverken och de övriga separata balansenheterna. I baskommunen ingår allmän förvaltning, social- och hälsovårdsektorn, bildningssektorn, teknik- och miljösektorn och i fråga om affärsverkssektorn, som inledde verksamheten år 2011, sektorns stab samt de delar av koncerntjänster som fungerar som nettobudgeterade enheter. Baskommunens budget upptar externa utgifter och inkomster och stadens interna utgifter och inkomster. I baskommunens resultat och finansieringskalkyl ingår amorteringarna av och räntorna för lånen för grundande av affärsverken samt avkastningen av grundkapitalet. Affärsverken är affärsverket Lokalcentralen, affärsverket Esbo fastighetstjänster, affärsverket Esbo catering, affärsverket Esbo logistik, affärsverket Västra Nylands räddningsverk och affärsverket Esbo stadsteknik. I början av 2013 startar de nya affärsverken Esbo ekonomitjänster och Esbo personaltjänster. Grundandet av flera nya affärsverk under de senaste åren försvårar jämförelsen mellan sektorernas ekonomiska nyckeltal under tidigare år. I början av 2013 faktureras

11 Fullmäktige Sida 11 / 11 kostnaderna för samtliga interna tjänster inklusive allmänna kostnader hos användarna. Produktifieringen, prissättningen och faktureringen i fråga om affärsverkssektorns enheter har beretts fram till oktober 2012 och det har ännu inte funnits tid att fullt ut testa hur systemet fungerar. Därför bedöms faktureringen enligt utfallet för januari mars och i april görs behövliga justeringar i inledningsskedet för beredningen av nästa ekonomiplaneringsomgång. Också grunderna för bestämningen av lokalcentralens hyror och fakturering justeras enligt samma tidsschema. Storåkerns och Hagalunds balansenheter har egna från den övriga staden separata ekonomiplaner med investeringar och finansiering. En central motivering för särlösningen är att projekten planeras, genomförs och finansieras genom markanvändnings- och planläggningsavtal med markägarna och att inkomster och utgifter inflyter delvis vid olika tidpunkter. Största delen av balansenheternas investeringar genomförs av teknik- och miljösektorn. Med hela staden avses en helhet som består av baskommunen, affärsverken och de separata balansenheterna samt fonderna. Budgetarna och ekonomiplanerna med investeringsdelar för affärsverken, balansenheterna och fonderna behandlas som en del av stadens budget och ekonomiplan. Budgeten och ekonomiplanen följs upp med rapporter om utvecklingen av hela stadens ekonomi och separata rapporter om sektorernas, affärsverkens och balansenheternas utveckling. Ekonomiska grunder för budgeten och ekonomiplanen Den kalkylerade skattefinansieringen för 2012 utföll ganska väl i den ursprungliga budgeten. Utfallet av skatteintäkterna inbegriper en mindre risk, men de beräknade statsandelarna överskrids i stället. Genom stark styrning kunde ökningen av utgifterna inom driftshushållningen bromsas upp märkbart åren 2009 och Ökningen i fråga om utgifter inom driftsekonomin har accelererat åren 2011 och Uppgifterna om 2011 års utfall ger inte en riktig och jämförbar bild av utgiftsökningen; av det som förr bokfördes direkt som investeringsutgift bokförs en betydande del från början av 2011 enligt rekommendationerna i driftsekonomin och allokeras för projekt genom kontot tillverkning för eget bruk. Den ändrade hanteringen ökade driftsutgifterna med drygt 2 procentenheter. Efter att de skillnader som beror på ändringarna i bokföringspraxis har borträknats, är utgiftsökningen fortfarande klart snabbare än de föregående åren. Fullmäktige tvingades göra betydande tillägg i 2012 års budget i samband med behandlingen av uppföljningsrapport 1. På grund av det ständigt ökande behovet av tjänster måste utgiftsramen på längre sikt utökas något. Enligt bokslutsprognosen för situationen i slutet av september är stadens årsbidrag och resultat ca 5 miljoner euro svagare än den ursprungliga budgeten. Årsbidraget beräknas uppgå till ca 119 miljoner euro vilket är 60 milj. euro för lite med avseende på en sund finansieringsbalans.

12 Fullmäktige Sida 12 / 12 Planeringsarbetet i anslutning till tjänsteförsörjningen och målbilden för servicenätet, och omorganiseringen av interna stödtjänster har fortsatt utifrån det produktivitetsprogram som godkändes år I början av den kommande fullmäktigeperioden måste finansieringsbasen och finansieringsgrunderna omvärderas i grunden för att tjänsterna ska kunna anordnas och finansieras med en skälig beskattningsnivå. Ekonomiplan Skatteinkomsten under planperioden har kalkylerats utifrån de skatteprocenter som fullmäktige beslutade om Den kalkylerade skattefinansieringen justerades i sin helhet i början av oktober när staden hade fått kompletterande uppgifter om beskattningen 2011 och ändringarna i statsbudgetens skattegrunder Den totala skattefinansieringen sänks jämfört med rambeslutet med ca 12 miljoner euro 2013, med över 27 miljoner euro 2014 och med 15 miljoner euro I ekonomiplanen beräknas Esbos skatteinkomster öka med 2,1 procent år 2012 jämfört med inkomsterna från året innan. År 2013 beräknas skatteinkomsterna uppgå till miljoner euro, dvs. 3,6 procent mer än år Den beräknade ökningen av skatteinkomsterna är den samma som medelvärdet av den beräknade ökningen för Finlands fem största städer. Utfallet av skatteinkomstberäkningen inbegriper på grundval av den allmänna ekonomiska utvecklingen en risk som är större än genomsnittet. Driftsekonomin för budgetåret 2013 har beretts som en helhet enligt den ram som fullmäktige godkände i september med undantag för ett tillägg om 6,1 miljoner euro i bildningssektorns anslag för alla planeringsår. Personal I september 2012 hade staden ca anställda. Före ökningen i början av hösten hade personalmängden minskat och det har inte förekommit någon ökning under de senast åren trots att stadens folkmängd har ökat markant varje år. Personalmängden ökar något 2013 trots att den ekonomiska osäkerheten framkallar ett tryck på förhöjd produktivitet. Behovet av mer personal beror på en ökning av stadens befolkning och särskilt den äldre befolkningen och på investeringar relaterade till detta. Det föreslås något över 190 nya tjänster och befattningar, främst inom social- och hälsovårdssektorns och bildningssektorns basservice. En del av de nya tjänsterna och befattningarna handlar om att permanenta jobb som hittills skötts på visstid. I fråga om den nuvarande personalen förutsätter ökningen av pensionsavgångar och övrig omsättning av personalen att staden identifierar de kompetensrisker som omsättningen medför, att tillgången på behövlig kompetens tryggas och att arbetssätt och processer fortlöpande utvecklas. Dessutom säkerställs tillgången på arbetskraft i framtiden genom att staden samarbetar med läroanstalter, erbjuder praktikplatser samt stöder möjligheterna för unga att få sommarjobb. Mångfalden på

13 Fullmäktige Sida 13 / 13 arbetsplatserna främjas genom anställning av invandrare i uppgifter inom staden. Inhyrd arbetskraft används huvudsakligen vid hastigt påkommet behov av vikarier samt inom vissa yrkesgrupper för att hantera visstidsanställning. Utvecklingen av Esbos modell för ledarskap fortgår i samverkan med Aalto-universitetet. Hörnstenarna för ledarskapet i Esbo fastställdes 2012, och 2013 skapas mätare för utvärderingen av ledarskapet. Dessutom utförs den första mätningen i anslutning till utveckling av ledarskap. Resultaten av undersökningen Kommun 10, som mäter personalens välmående, står till förfogande i början av året. Resultaträknings- och finansieringsdelen Ökningen av hela stadens verksamhetsutgifter i förhållande till bokslutsprognosen 2012 är ca 4,1 procent budgetåret Målet är att kostnadsutvecklingen ska dämpas 2014 och 2015: utgifterna måste öka långsammare än inkomsterna för att stadens finansieringssituation ska kunna höjas till en hållbar nivå. Staden får under de närmast följande åren för servicebruk nya lokaler som byggs i dotterbolagens balansräkning. De medför betydande nya driftskostnader (Lärobacken, Esbo sjukhus, skolor som repareras genom offentligt-privat partnerskap, Leva och Boprojekten). Också deras finansieringskostnader och tjänster måste gå att finansiera. Stadens prövningsrätt i fråga om avgiftsgrunder för lagstadgade tjänster är tämligen bunden. Social- och hälsovårdssektorns avgifter är huvudsakligen nära avgiftsförordningens övre gräns. I fråga om vissa andra avgifter kunde staden ha potential att samla in mer inkomster än för närvarande. Grunderna ska kontrolleras för alla tjänster där det är möjligt. Esbo tvingas under de närmast följande åren omvärdera alla sina inkomstgrunder. Sättet att anordna och producera tjänster ska fortlöpande värderas kritiskt, och staden ska systematiskt finna bättre produktivitet. Det har inte hittills funnits förutsättningar för en lindring av kommunernas betjäningsskyldighet, snarare har den utökats under hela 2000-talet. Den offentliga sektorn kommer under de närmast följande åren att skuldsättas ytterligare och en lindring av betjäningsskyldigheten bör underställas seriös diskussion som ett sätt att lösa hållbarhetsunderskottet. Lånekostnaderna är beräknade utifrån antagandet att räntenivån förblir skäligen låg under de närmaste åren. Räntekostnaderna beräknas år 2015 uppgå till 13,2 miljoner euro, dvs. mer än dubbelt så mycket som år Räkenskapsperiodens resultat uppvisar enligt bokslutsprognosen ett överskott på ca 16 miljoner euro Resultatet för budgetåret 2013 beräknas ligga nära noll och 2014 uppvisar stadens resultat ett underskott om 12 miljoner euro. Koncernens investeringar jämte finansiering

14 Fullmäktige Sida 14 / 14 I ekonomiplanens investeringsdel presenteras de investeringsplaner om vilka fullmäktige beslutar i samband med ekonomiplanen. I ekonomiplanens allmänna motiveringar presenteras investeringsplaner jämte finansiering för Esbokoncernen i sin helhet, eftersom byggandet av lokaler och infrastruktur till en mycket betydande del genomförs i dotterbolagens och regionsamfundens balansräkning. Koncernens investeringsprogram planperioden är i likhet med tidigare år omfattande och allmänt taget av historiska dimensioner. Koncernen gör under perioden investeringar om sammanlagt ca 2,5 miljarder euro. År 2013 ökar investeringsnivån kraftigt jämfört med föregående år och uppgår totalt till ca 500 euro. Finansieringen av planperiodens investeringar har justerats i fråga om staden samt de dotterbolag vilkas investeringar finansieras genom lån till 100 procent. Kostnaderna för ny kommunalteknik i balansenheterna Storåkern och Hagalund och i detaljplaneområdet Södrikängen i Finno och Esbo centrum täcks huvudsakligen med ersättningar enligt markanvändningsavtal och med tomtförsäljning. Av stadens och dottersamfundens investeringar 2013 finansieras ca en tredjedel genom stadens inkomstfinansiering. När årsbidraget åren kan höjas ungefär till nivån 180 miljoner euro, är inkomstfinansieringens andel under planperioden i medeltal 50 procent. Investeringar finansieras med ett uttag ur fonderna om 40 miljoner euro 2013 och 2014 samt 30 miljoner euro år Koncernens lånestock ökade 2013 med totalt 236 miljoner euro och under hela planperioden med 915 miljoner euro. I slutet av planperioden uppgår koncernens lån till 2,4 miljarder euro vilket är euro per invånare. Andelen av inkomstfinansieringen, dvs. stadens årsbidrag, i finansieringen av investeringarna är på lång sikt ohållbart låg. Stadens årsbidrag bör inom de närmast följande åren uppgå till minst 180 miljoner euro för att inkomstfinansieringens andel ska vara tillräcklig och skuldsättningen skälig. I investeringsbilagan i slutet av ekonomiplanerapporten presenteras schemaläggningen för betydande investeringar som ska genomföras genom staden, Lokalcentralen samt dotterbolagen. I slutet av bilagan finns en förteckning över utredningsobjekt. Den upptar projekt för vilka det inte finns tillräckligt mycket information för att de ska kunna ingå i investeringsprogrammet i fråga om närmare innehåll, placering, schemaläggning, genomförandesätt, kostnader eller finansiering. Stadsstyrelsen bordlade ärendet Under bordläggningen behandlade fullmäktiges förhandlingskommitté stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan på fyra sammanträden och kom fram till det bifogade avtalet och förhandlingsresultatet Avtalet undertecknades av Samlingspartiet, De gröna, SFP, Centern och Kristdemokraterna. I förhandlingsavtalet ingår 23 protokollsanteckningar, vilka förhandlingskommittén förutsätter ska iakttas under 2013.

15 Fullmäktige Sida 15 / 15 Stadsdirektören föreslår att förslaget till ekonomiplan ändras enligt förhandlingsresultatet. Nettoökningen av lånebehovet till följd av förhandlingsändringarna är under planperioden årligen följande: BU 2013 EP 2014 EP ,335 miljoner euro 5,085 miljoner euro 7,085 miljoner euro De enligt förhandlingsresultatet justerade resultaträkningarna och finansieringskalkylerna bifogas. Lånestocken ökar från 2012 till slutet av 2015 med 215 miljoner euro. Lånemängden i slutet av planperioden uppgår till 374,3 miljoner euro, dvs euro per invånare. Utlåtande av personalkommittén har begärts om förslaget till budget och ekonomiplan. Personalkommittén som har underrättats om beredningen av ekonomiplanen i processens olika skeden behandlade avgivandet av utlåtandet den 7 november 2012 och antecknade förslaget för kännedom. Till presentationsmaterialet har fogats som bilaga förhandlingsavtalet med bilagor (förhandlingsresultatet och protokollsanteckningar) samt denuppdaterade resultaträkningen och finansieringskalkylen. Beslutshistoria Stadsstyrelsen Förslag Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen godkänner anvisningarna om tillämpning av budgeten i bilaga 2 i budgetboken och föreslår att fullmäktige 1 godkänner den bifogade budgeten och ekonomiplanen 2013 med bilagor 2 godkänner de bifogade förslagen till beslut om finansmotionerna och konstaterar att motionerna är slutbehandlade 3 bemyndigar stadsdirektören att ersätta budgeterade 40 miljoner euro ur utvecklingsfonden för basservicen med motsvarande upplåning om upplåning är fördelaktigare än överföring ur fonden 4 bemyndigar affärsverket Lokalcentralens direktion och tekniska nämnden att fortsätta de i budgeten för år 2012 särskilt uppräknade, oavslutade husbyggnadsprojekten och byggandet av fasta konstruktioner och anläggningar inom ramen för tidigare anvisade totalanslag, samt konstaterar att inverkan på budgeten 2012 av att projekt har fördröjts och anslag inte utnyttjats 2013 behandlas separat som budgetändringar 5

16 Fullmäktige Sida 16 / 16 bemyndigar koncernstaben att införa ändringar och preciseringar i budgeten och ekonomiplanen som föranleds av fullmäktigebehandlingen eller förbättrar riktigheten, informationen eller språkdräkten och som inte avviker från innehållet i den godkända budgeten och ekonomiplanen och inte väsentligt ändrar räkenskapsperiodens resultat eller finansieringsdelen. Behandling Ordföranden föreslog understödd av Sistonen att stadsstyrelsen bordlägger budgeten 2013 och ekonomiplanen och begär utlåtande av fullmäktiges förhandlingskommitté så att ärendet kan behandlas av stadsstyrelsen Ordföranden frågade om förslaget om bordläggning kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget om bordläggning, konstaterade ordföranden att det hade godkänts enhälligt. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen bordlade enhälligt budgeten 2013 och ekonomiplanen och begär utlåtande i ärendet av fullmäktiges förhandlingskommitté så att ärendet kan behandlas av stadsstyrelsen Stadsstyrelsen Förslag Stadsdirektör Jukka Mäkelä Stadsstyrelsen godkänner anvisningarna om tillämpning av budgeten i bilaga 2 i budgetboken och föreslår att fullmäktige 1 godkänner den bifogade budgeten och ekonomiplanen 2013 med bilagor 2 godkänner de bifogade förslagen till beslut om finansmotionerna och konstaterar att motionerna är slutbehandlade 3 bemyndigar stadsdirektören att ersätta budgeterade 40 miljoner euro ur utvecklingsfonden för basservicen med motsvarande upplåning om upplåning är fördelaktigare än överföring ur fonden 4 bemyndigar affärsverket Lokalcentralens direktion och tekniska nämnden att fortsätta de i budgeten för år 2012 särskilt uppräknade, oavslutade husbyggnadsprojekten och byggandet av fasta konstruktioner och anläggningar inom ramen för tidigare anvisade totalanslag, samt konstaterar att inverkan på budgeten 2012 av att projekt har fördröjts och anslag inte utnyttjats 2013 behandlas separat som budgetändringar

17 Fullmäktige Sida 17 / 17 5 bemyndigar koncernstaben att införa ändringar och preciseringar i budgeten och ekonomiplanen som föranleds av fullmäktigebehandlingen eller förbättrar riktigheten, informationen eller språkdräkten och som inte avviker från innehållet i den godkända budgeten och ekonomiplanen och inte väsentligt ändrar räkenskapsperiodens resultat eller finansieringsdelen. Behandling Leppäkorpi understödd av Sistonen föreslog följande ändring: Förslag till ändring av punkt 1: förslaget godkänns med den ändringen att hälsocentralsavgiften stryks. Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att det hade lämnats ett understött förslag som avvek från föredragningen, vilket föranledde omröstning. Ordförande konstaterade att stadsstyrelsens förkastat Leppäkorpis ändringsförslag med 12 röster mot 3. Röstningslistan bifogas till protokollet. Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes.

18 Fullmäktige Sida 18 / 18

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018

Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018 Stadsfullmäktige 90 11.11.2013 Förslag till budget 2014 och ekonomiplan 2014-2016 samt investeringsplan 2014-2018 159/331/2013 STF 90 Fullmäktige ska före utgången av året godkänna en budget för staden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

De ekonomiska målen i strategin konkretiseras genom den budgetram som styr budgetberedningen och genom nämndernas budgetförslag.

De ekonomiska målen i strategin konkretiseras genom den budgetram som styr budgetberedningen och genom nämndernas budgetförslag. ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAGET TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2012-2014 Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Borgå stads strategi 2010 2013... 3 3. Det allmänna ekonomiska läget... 3 4. Stadgar och anvisningar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.05.2016 Sida 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 Stadsstyrelsen 99 21.3.2016 69 Bokslutet för 2015 och behandling av resultatet Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Katariina

Läs mer

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1006/08.00.00/2015 Stadsstyrelsen 105 16.3.2015 Fullmäktige 62 13.4.2015 Stadsstyrelsen 160 27.4.2015 76 Fråga om byggande och automatisering av Västmetron Beredning och

Läs mer

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01.

Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016. Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016. Nämnden för serviceproduktion 28.01. Nämnden för serviceproduktion 5 28.01.2016 Nämnden för serviceproduktions dispositionsplan år 2016 Nämnden för serviceproduktion 28.01.2016 5 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning 245 FONDERNA 2011 2014 Fonddelen omfattar de fonder som i bokföringen differentierats som separata balansenheter. Fonderna är Vanda stads bostadslånefond, Marja-Vandafonden, Fonden för social kreditgivning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 65. Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5049/02.08.00/2013 Stadsstyrelsen 114 7.4.2014 65 Motion om främjande av närproducerad och ekologisk mat Beredning och upplysningar: Minna Ahola, tfn 050 525 2779 Regina

Läs mer

Budget och ekonomiplan för kommuner och samkommuner. Rekommendation

Budget och ekonomiplan för kommuner och samkommuner. Rekommendation Budget och ekonomiplan för kommuner och samkommuner Rekommendation SAMMANSTÄLLT AV Oiva Myllyntaus ARBETSGRUPP Oiva Myllyntaus Anneli Heinonen Tero Tyni Annika Suorto Jan Björkwall ÖVERSÄTTNING Karl-Johan

Läs mer

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd (januari 2016) 5.486.000 Förväntad BNP-utveckling + 1,2 % Inflation 2015 (prognos) - 0,2 % Arbetslöshet

Läs mer

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande Samhällstekniska nämnden 53 20.08.2015 Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden Samhällstekniska nämnden 53 Kommunfullmäktige har vid sitt sammanträde

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

RP 35/2015 rd. I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras.

RP 35/2015 rd. I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i avfallsskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras.

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 151/2002 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 11 a lagen om barndagvård och 4 och 28 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 2006. MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om Propositionen hänför sig till

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2014:1 21.1.2014 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2014 Oförändrade intäkter och kostnader Inför 2014 förväntar

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring av inkomstskattelagen. Det föreslås

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 6128/05.03.00/2011 Social- och hälsovårdsnämnden 133 15.12.2011 Stadsstyrelsen 11 9.1.2012 11 Fråga om fattigdom bland barnfamiljer Beredning och upplysningar:

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) 7 Uppföljningsrapport 2015 om genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) HEL 2015-003886 T 10 01 00 Beslutsförslag

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 2795/2015 00.03.00.00 74 Utredning över revisionsnämndens utvärderingsberättelse 2015 och avgivande av utlåtande Beredning och upplysningar: Annika Latva-Äijö,

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering

Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering I publikationen finns den viktigaste aktuella baskunskapen om den kommunala ekonomin i komprimerad form. Handboken behandlar den kommunala ekonomins strukturer

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 24. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 4468/06.00.00/2012 Social- och hälsovårdsnämnden 116 22.11.2012 Stadsstyrelsen 375 17.12.2012 24 Fråga om att trygga vården av reumapatienter Beredning och upplysningar:

Läs mer

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice RP 78/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 1031/02.02.02/2013 Stadsstyrelsen 345 25.11.2013 176 Månadsrapport för oktober 2013 jämte åtgärder Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Pekka Heikkinen,

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2011 2014

FINANSIERINGSDEL 2011 2014 279 FINANSIERINGSDEL 2011 2014 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård

RP 177/2004 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård RP 177/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

0 01 01.1. Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen har 15 ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 0 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADSSTYRELSE Godkänd av stadsfullmäktige den 18 september 1996 1 Verksamhetsområde 2 Stadsstyrelsen Helsingfors stadsstyrelse leder stadens förvaltning. Stadsstyrelsen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 165/2014 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 165/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 i barnbidragslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att 7 i barnbidragslagen

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

År 2015 ordinarie År 2016 Förändring 2015 2016. År 2014. Kod Avdelning mn mn mn mn %

År 2015 ordinarie År 2016 Förändring 2015 2016. År 2014. Kod Avdelning mn mn mn mn % 4. Budgetspropositionens inkomstposter År 2016 uppskattas den statliga budgetekonomins inkomster utan nettoupplåning till 49,1 miljarder euro. Av inkomsterna är 40,8 miljarder euro (83 %) skatter och inkomster

Läs mer

AVTAL MELLAN UNDERVSNINGSMINISTERIET OCH AB YRKESHÖGSKOLAN VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN NOVIA FÖR AVTALSPERIODEN 2010-2012

AVTAL MELLAN UNDERVSNINGSMINISTERIET OCH AB YRKESHÖGSKOLAN VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN NOVIA FÖR AVTALSPERIODEN 2010-2012 UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIET 12.11.2010 AVTAL MELLAN UNDERVSNINGSMINISTERIET OCH AB YRKESHÖGSKOLAN VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN NOVIA FÖR AVTALSPERIODEN 2010-2012 GEMENSAMMA MÅLSÄTTNINGAR

Läs mer

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020

VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 Sidan 1 / 7 Bilaga 2/34 Gem. kfm. 29.9.2015 VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS VERKSAMHETSSTRATEGI FRAM TILL 2020 1 INLEDNING Gemensamma kyrkorådet vid Vasa kyrkliga samfällighet beslutade inleda planeringsarbetet

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

RP 28/2010 rd. Universitetslagens 75 har samma innehåll som motsvarande särskilda bestämmelser som gäller Helsingfors universitetets rättigheter

RP 28/2010 rd. Universitetslagens 75 har samma innehåll som motsvarande särskilda bestämmelser som gäller Helsingfors universitetets rättigheter RP 28/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av universitetslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att universitetslagen ändras så att

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) Stadsfullmäktige Kj/8 9.9.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 13/2015 1 (11) 8 Plan i enlighet med äldreomsorgslagen över stadens åtgärder för att stödja den äldre befolkningens funktionsförmåga och social- och hälsovårdstjänster

Läs mer

Kuntaliitto Kommunförbundet

Kuntaliitto Kommunförbundet Kuntaliitto Kommunförbundet Kommunerna ansvarar för basservicen och sörjer för invånarnas välfärd www.kommunerna.net Kommunens organisation FULLMÄKTIGE Revisionsnämnden KOMMUNSTYRELSEN NÄMNDERNA Huvudsakliga

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 21 sysselsättningslagen, 9 lönegarantilagen, 8 lagen om lönegaranti för sjömän och lagen om kollektivavtal PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 140/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav11och43 lagenomfinansieringav undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN Den ekonomiska utvecklingen är inne i en av de allra svagaste faserna i Finlands ekonomiska historia. Vid utgången

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 49

Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 49 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 08.12.2014 Sida 1 / 49 Sammanträde Tid 08.12.2014 måndag kl. 17.30 Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Anmälan om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1402/02.02.02/2015 Stadsstyrelsen 112 30.3.2015 70 Behandling av 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

RP 151/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier

RP 151/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 och 7 i lagen om bostadssparpremier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om bostadssparpremier

Läs mer

Separat utredning i budgeten 2016: Finansieringskartläggning av investeringsprogrammet (långsiktig plan)

Separat utredning i budgeten 2016: Finansieringskartläggning av investeringsprogrammet (långsiktig plan) Kommunstyrelsen 144 09.05.2016 Kommunstyrelsen 165 30.05.2016 Kommunstyrelsen 214 27.06.2016 Kommunstyrelsen 233 08.08.2016 Separat utredning i budgeten 2016: Finansieringskartläggning av investeringsprogrammet

Läs mer

Preliminära statsandelskalkyler för kommunerna 2014

Preliminära statsandelskalkyler för kommunerna 2014 Preliminära statsandelskalkyler för kommunerna 2014 Publicerade Uppdaterade 19.6.2013 (följande uppdatering 9/2013) Sanna Lehtonen utvecklingschef Statsbidrag till kommunerna 2014: 8,67 + 0,98 + 09,5 (md

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015

Lemland-Lumparlands församling Kyrkofullmäktige 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 5/2015 Sammanträdesprotokoll 15.12.2015 1 / 10 Sammanträdestid: Tisdagen den 15.12.2015 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Församlingshemmet, Söderby Ärendets nr 1. 52 Sammanträdets öppnande 2. 53 Sammanträdets

Läs mer

Marknadsdomstolens arbetsordning

Marknadsdomstolens arbetsordning Marknadsdomstolens arbetsordning INNEHÅLL 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 1 Tillämpningsområde... 4 2. LEDNING AV VERKSAMHETEN... 4 2 Ledning... 4 3 Grundläggande ledningsprinciper... 4 4 Uppställandet av

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 Stadsfullmäktige 43 04.06.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget

Läs mer

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten.

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten. RP 172/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om utjämning av räntan för offentligt understödda export- och fartygskrediter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Avgiften till. Europeiska unionen

Avgiften till. Europeiska unionen Avgiften till 27 Europeiska unionen Förslag till statens budget för 2013 Avgiften till Europeiska unionen Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 5 2 Utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska

Läs mer

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36

ÄmbetsEdu, Ämbetshuset. 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34. 26 Val av protokolljusterare 35. 27 Godkännande av föredragningslistan 36 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2015 1 Köks- och städsektionen Tid 10.06.2015 kl. 13.00 Plats ÄmbetsEdu, Ämbetshuset Ärenden som skall behandlas Sida 25 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 34 26 Val av

Läs mer

Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 77

Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 77 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 77 Sammanträde Tid 14.03.2016 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 15.2.2012 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING FM/305/00.00.00/2012 avdelningen Statens arbetsmarknadsverk BESLUT Innehåll Ledning av omställningar Omställningsskydd

Läs mer

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 60. (33.06, delvis, 32 och 33, delvis) Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Utgifterna under momentet föranleds huvudsakligen av statsandelen för driftskostnaderna för socialoch

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten

TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Till tekniska centralen hör följande huvudansvarsområden: Tyngdpunkter för verksamheten TEKNISKA CENTRALEN Principer för verksamheten Tekniska centralens uppgift är att främja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom att styra och övervaka byggandet

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Avgiften till. 27 Europeiska unionen

Avgiften till. 27 Europeiska unionen Avgiften till 27 Europeiska unionen Förslag till statens budget för 2012 Avgiften till Europeiska unionen Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 5 2 Utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska

Läs mer

Bilaga. Försäkringsersättningar och vissa bidrag inom Socialdepartementets område översikt av utgifter och finansiering

Bilaga. Försäkringsersättningar och vissa bidrag inom Socialdepartementets område översikt av utgifter och finansiering Bilaga Försäkringsersättningar och vissa bidrag inom Socialdepartementets område översikt av utgifter och finansiering Bilaga Försäkringsersättningar och vissa bidrag inom Socialdepartementets område

Läs mer

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen De viktigaste ändringarna Jämställdhetsplan och lönekartläggning Jämställdhetsplanen utarbetas av arbetsgivaren

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen

TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen TEKNISKA CENTRALEN Ansvarsperson: Teknisk direktör Marko Luukkonen Verksamhetsidé Tekniska centralens uppgift är att befrämja och upprätthålla stadsmiljöns funktionsduglighet, trivsamhet och säkerhet genom

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING RP 203/2000 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till godkännande av rådets beslut av den 29 september 2000 om systemet rör Europeiska gemenskapernas egna medel (2000/597/EG) PROPOSITIONENS

Läs mer

Ungdomsnämnden 9 28.01.2015. Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015. Ungdomsnämnden 9

Ungdomsnämnden 9 28.01.2015. Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015. Ungdomsnämnden 9 Ungdomsnämnden 9 28.01.2015 Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015 Ungdomsnämnden 9 Kommunfullmäktige godkände 29.11.2014 budgeten för år 2015 och ekonomiplanen för åren 2016-2017. Enligt 65 i

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla HRT erbjuder mångsidiga möjligheter att åka kollektivt och skapar förutsättningar för en livskraftig och trivsam Helsingforsregion.

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE AV BOKSLUT FÖR FÖRSAMLING OCH KYRKLIG SAMFÄLLIGHET

1. UPPRÄTTANDE AV BOKSLUT FÖR FÖRSAMLING OCH KYRKLIG SAMFÄLLIGHET 5.6.2003 Nr 17/2003 1 (6) Innehåll: 1. Upprättande av bokslut för församling och kyrklig samfällighet 2. Nya kursdagar om fördelningen av kostnader 3. Utgångspunkter för upprättande av budgeten för år

Läs mer

Fullmäktige 07.09.2015 Sida 1 / 97

Fullmäktige 07.09.2015 Sida 1 / 97 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 07.09.2015 Sida 1 / 97 Sammanträde Tid 07.09.2015 måndag kl. 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

HELSINGFORS STAD B O K S L U T 2 0 0 4

HELSINGFORS STAD B O K S L U T 2 0 0 4 HELSINGFORS STAD B O K S L U T 2 0 0 4 S N S S S S Ö INNEHÅLL 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 1.1 Den allmänna ekonomiska utvecklingen i Finland 1 1.2 Den ekonomiska utvecklingen i Helsingforsregionen 2 1.3

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014

Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 05 2014 PROTOKOLL 14.08.2014 Styrelsen 14.08.2014 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 05/2014 Tid: 14.08.2014 kl. 16.00 Plats: Inveon, Lundagatan 8 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS Styrelsen 07 2013 PROTOKOLL 10..09.2013 Styrelsen 10.09.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2013 Tid: 10.09.2013 kl. 15.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2005

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2005 ALLMÄN MOTIVERING Ekonomiska utsikter Inkomstposterna Balans och statsskulden Till riksdagen avlåts regeringens proposition om en andra tilläggsbudget för 2005. Den uppfattning av den ekonomiska utvecklingen

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.2017 1 Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren

Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren Budget för år 2017 och ekonomiplan för åren 2017 2019 5.10.2016 Stadsdirektör Jussi Pajunen Aktuella ärenden Vård- och landskapsreformen Helsingfors ledarskapssystem Utgångspunkter för budgetförslaget

Läs mer

Fullmäktige 19.5.2014 Sida 1 / 48

Fullmäktige 19.5.2014 Sida 1 / 48 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 19.5.2014 Sida 1 / 48 Sammanträde Tid 19.05.2014 måndag kl. 17.30 Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11.10.2007 KOM(2007) 600 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av medel ur Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer