Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet"

Transkript

1 Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

2 I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor

3 Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut som inverkar på pensionsfrågor, på hur stora din kommuns pensionsavgifter är och hur många anställda i din kommun som går i förtida pension eller fortsätter i arbete fram till pensionsåldern. Samtidigt inverkar du också på hur framgångsrik din kommun är, på servicens kvalitet, kundnöjdheten och din kommuns förmåga att rekrytera ny arbetskraft. När en kommun stöder sina anställdas arbetshälsa, sparar den i själva verket pengar. Det är inte fråga om några små summor. Exempelvis uppgår utgifterna för arbetsoförmåga på hela kommunsektorn till ca två miljarder euro per år. I din egenskap av fullmäktigeledamot fattar du också beslut om bolagisering eller utläggning av tjänster. Dessa beslut påverkar de kommunala arbetstagarnas pensionsskydd och pensionsavgifterna som din kommun betalar. När kommunen stöder sina anställdas arbetshälsa, sparar den i själva verket pengar.

4 Var fjärde kommunal arbetstagare är nära pensionsåldern

5 Fram till år 2020 når ca 25 procent av de nuvarande kommunala arbetstagarna sin ålder för ålderspension. Av dem fortsätter alla inte fram till ålderspensionen, eftersom risken för arbetsoförmåga växer med åldern. Tyvärr är det också många unga som går i invalidpension. Man har uppskattat att fram till år 2020 ända upp till en tredjedel av de anställda på kommunsektorn går i pension. Årligen går i snitt över kommunala arbetstagare i pension. Pensionsavgången är störst i Lappland och Kajanaland, där de kommunala arbetstagarna är äldst. På Åland och i Nyland är pensionsavgången mindre. Det råder stora skillnader mellan de olika yrkesgrupperna. Fram till år 2030 går procent av avdelningsskötarna, hemvårdarna och städarna i pension, då åter t.ex. under 50 procent av allmänläkarna, brandmännen och klasslärarna går i pension. Det är viktigt att du som politisk beslutsfattare är medveten om hurudana effekter pensioneringen har på tjänsteproduktionen, hur många arbetstagare i din kommun som går i pension de närmaste åren och i vilka uppgifter de verkar. Från Keva får du arbetsgivarvisa statistikuppgifter och prognoser över pensioneringen. Varje år går över kommunala arbetstagare i pension.

6 I din egenskap av fullmäktigeledamot kan du påverka arbetstagarnas önskan om att gå i pension

7 N är de anställda hos din kommun har möjlighet att utföra meningsfullt arbete som motsvarar deras kunnande och arbetsförmåga, på en arbetsplats med gott ledarskap, visar undersökningar att de önskar stanna kvar i arbete fram till sin ålder för ålderspension eller längre, i stället för att gå i pension i förtid. Kommunerna blir också tvungna att konkurrera om kunnig arbetskraft, när många arbetstagare går i pension de närmaste åren från såväl kommuner som företag. Som fullmäktigeledamot kan du inverka på din kommuns arbetsgivarrenommé, eftersom du beslutar om verksamheten och resurserna, alltså i sista hand om hur din kommun ser ut som arbetsgivare betraktat. Ju bättre rykte din kommun har som arbetsgivare, desto lättare blir det att rekrytera kunnig och bra arbetskraft. I din egenskap av fullmäktigeledamot beslutar du om hur din kommun ser ut som arbetsgivare.

8 En fullmäktigeledamot behöver inte förstå sig på pensionsavgifter

9 Pensionerna finansieras med avgifter som tas ut hos arbetsgivarna och arbetstagarna. År 2011 uppgick pensionsavgifterna på kommunsektorn till ca 4,4 miljarder euro. Pensionsavgifterna utgör därför en viktig del av kommunalekonomin. Keva har som mål att hålla avgiftsnivån för pensionerna konkurrenskraftig med hänsyn till arbetspensionsavgifterna på den privata sektorn. Pensionsavgifterna bestäms på basis av de utbetalda lönerna och pensionsutgifterna. Det är Kevas delegation som beslutar om avgiftsnivån. Som ledamot är du med om att fatta strategiska beslut i din kommun, beslut som också påverkar pensionsavgifterna i kommunen. Sådana strategiska beslut är bl.a. huruvida kommunen ordnar servicen som eget arbete eller på annat sätt, huruvida din kommun medvetet stöder också partiellt arbetsföras fortsättning i arbete och om kommunen främjar sina anställdas arbetshälsa genom att utveckla ledarskap, kunnande och meningsfulla arbetsprocesser. I din egenskap av ledamot kan du också inverka på huruvida de kommunala bolagen väljer Keva till sin arbetspensionsförsäkrare. Pensionsavgifterna påverkas av längden av de anställdas arbetskarriärer och i hur stor utsträckning pensionsskyddet för de anställda som producerar kommunal service har ordnats hos Keva. Man kan spara på pensionsavgifterna i fall kommunen önskar hålla kvar sina arbetstagare i arbete fram till åldern för ålderspension eller längre. Största delen av pensionsavgifterna används genast för att betala de nuvarande pensionerna. De medel som inte omedelbart används för pensionsutbetalning fonderas för att täcka kommande pensionsutgifter. I detta nu uppgår värdet av förmånerna som insamlats inom det kommunala pensionssystemet till ca 100 miljarder euro, av vilka Keva har fonderat drygt 30 miljarder. Pensionsavgifterna påverkas av arbetskarriärernas längd och i hur stor utsträckning pensionsskyddet för de anställda som producerar kommunal service har ordnats hos Keva.

10 När de anställda mår bra sparar man in kostnader

11 När kommunen stöder sina arbetstagares arbetshälsa, sparar den i själva verket pengar. På så sätt uppstår det också mindre kostnader för sjukfrånvaro och förtida pensionering. Det är inte fråga om några små summor. Enligt Kevas beräkningar uppgår utgifterna för t.ex. arbetsoförmåga på hela kommunsektorn till ca två miljarder euro per år. Det lönar sig att investera i arbetshälsa. De totala kostnaderna som orsakas av arbetsoförmåga i kommunerna utgör över 10 % av lönerna. De årliga direkta kostnaderna är ungefär en miljard, varav sjukfrånvaron utgör en betydande kostnadsfaktor, därtill kommer kostnaderna för företagshälsovård, olycksfall och pensioner. Uppskattningsvis en ytterligare miljard uppkommer av indirekta kostnader, såsom administrering av frånvaro, löner för vikarier och övertidsarbete, sänkt produktivitet och försvagad serviceproduktion. Av kommunernas pensionsutgifter uppkommer 12,5 % av invalidpensioner. Arbetsoförmåga syns hos arbetsgivaren i form av högre pensionsavgifter. Redan en enda avstyrd invalidpension innebär en besparing om euro för kommunen. De totala kostnaderna för arbetsoförmåga utgör över 10 % av lönerna i kommunen.

12 En fullmäktigeledamot kan inte påverka kostnaderna för arbetsoförmåga

13 Kommunen kan stävja kostnaderna för arbetsoförmåga genom att utveckla arbetet och sin verksamhet så att denna samtidigt främjar de anställdas arbetshälsa. När kommunen har ett gemensamt överenskommet verksamhetssätt för att så tidigt som möjligt ingripa i situationer som skapar arbetsohälsa och utdragen sjukfrånvaro, kan man hålla kostnaderna för sjukfrånvaron i styr. Man har uppskattat att ända upp till en tredjedel av sjukfrånvarona förorsakas av organisationens egna åtgärder, såsom dålig organiseringen av arbetet, ledarskapet och atmosfären på arbetsplatsen. Det är ekonomiskt lönsamt för kommunen att stöda sina anställdas arbete också vid nedsatt arbetsförmåga och att utnyttja den yrkesinriktade rehabilitering och de delinvalidpensionslösningar som Keva erbjuder. Dessa orsakar inga förhöjda pensionsavgifter för kommunen, och kommunen kan hålla kvar kunniga arbetstagare i arbete. Av dem som genomgått Kevas Som fullmäktigeledamot kan du inverka på huruvida personalens arbetshälsa innefattas i kommunens strategiska mål. yrkesinriktade rehabilitering återvänder 80 % till arbetet. I din egenskap av ledamot inverkar du på hur många av arbetstagarna i din kommun som går i invalidpension eller fortsätter i arbete. Du kan inverka på huruvida de anställdas arbetshälsa innefattas i kommunens strategiska mål. Du kan också påverka resurserna som beviljas för främjande av de anställdas arbetshälsa och för stödande av verksamheten för fortsättning i arbete. Samtidigt inverkar du också på kommunens resultat, servicens kvalitet, kundnöjdheten och arbetsgivarrenomméen, med andra ord på din kommuns förmåga att rekrytera ny arbetskraft. En del av nyttan av de satsningar som gjorts på arbetshälsan ser man genast, en del först med tiden.

14 Ändringar i kommun- och servicestrukturen påverkar inte pensionssystemets finansieringsunderlag

15 Det kommunala pensionssystemet är i betydande mån beroende av den kommunala lönesummans utveckling. Tills vidare har lönesumman vuxit, trots förändringar i servicestrukturen, såsom ett ökat anlitande av köpta tjänster och bolagisering av kommunal service. Om antalet försäkrade minskar så att lönesumman vänds i en nedgång, står man förr eller senare inför en höjning av avgiftsnivån. Detta för sin del inverkar på det kommunala arbetets pris och på dess konkurrensförmåga, i fall avgiftsgrunderna inte ändras. Kommunarbetsgivarna är gemensamt ansvariga för finansieringen av de kommunala pensionerna. Kostnaderna för pensionssystemet delas årligen mellan samtliga kommunarbetsgivare, den huvudsakliga fördelningsgrunden är lönerna som kommunerna betalat ut. Ju färre personer som producerar kommunal service och omfattas av det kommunala pensionssystemet, desto mindre blir den kommunala lönesumman och i motsvarande mån desto större blir kommunarbetsgivarnas pensionsavgiftsprocent, eftersom det krympande antalet personal minskar pensionsutgifterna mycket långsamt. Med tanke på finansieringen av det kommunala pensionsskyddet lönar det sig att ordna pensionsskyddet hos Keva för de samfund som ägs av kommuner. På detta sätt kan man förhindra att pensionsavgifterna och den vägen kostnaderna som uppstår för kommunerna ökar. Kommunen kan genom en koncernanvisning styra ordnandet av pensionsskyddet för bolagen som den äger, på det sätt som Kommunförbundet har rekommenderat. I din egenskap av fullmäktigeledamot är du med om att besluta om hur servicen ordnas i din kommun. Varje beslut antingen stärker eller försvagar det kommunala pensionssystemet. Därför lönar det sig att noggrant utreda de olika alternativen. Kommunarbetsgivarna ansvarar gemensamt för finansieringen av de kommunala pensionerna.

16 Bolagisering påverkar inte pensionsavgifterna

17 Kommunerna bolagiserar många av sina funktioner. Dessutom förutspår man att kommande lagstiftning förutsätter bolagisering av vissa kommunala affärsverk. Aktiebolagen kan välja pensionsförsäkrare, varför det lönar sig för kommunägaren att utreda samtliga kostnader som uppstår vid detta val. Valet av pensionsförsäkrare påverkar både de pensionsavgifter som kommunen betalar och de kommunala arbetstagarnas pensionsskydd. Pensionsavgiften har delats upp i olika delar och genom att reglera relationerna dessa emellan kan Keva t.ex. hålla de kommunala aktiebolagens pensionsavgifter jämförbara med de privata bolagens. Huvuddelen av de kommunala bolagen betalar endast löne- och förtidspensionsutgiftsbaserade avgifter, vilka allt sedan år 2010 till storleken har varit överensstämmande med motsvarande avgifter hos de privata bolagen. Pensionsavgifterna sporrar alltså inte längre till att överföra pensionsskyddet för aktiebolagens personal från ett system till ett annat. Vid jämförelse av pensionskostnaderna ska du använda sinsemellan jämförbara tal. En eventuell tilläggsförmån som tillkommit arbetstagare inom det kommunala pensionssystemet förfaller om pensionsskyddet överförs till ett arbetspensionsbolag som verkar på den privata sektorn. För att trygga tilläggsförmånerna som uppkommit för personalen som övergår, måste man då teckna en tilläggspensionsförsäkring hos ett livförsäkringsbolag. Det lönar sig alltså att jämföra pensionskostnaderna. När man jämför kostnaderna inom de olika pensionssystemen måste man dock hålla i minnet att systemen till strukturen avviker något från varandra. Därför är det viktigt att man i sina kalkyler jämför sinsemellan korrekta och jämförbara uppgifter. Som fullmäktigeledamot medverkar du till att pensionsavgifterna som din kommun betalar hålls under kontroll och kan behärskas också på sikt.

18 Vid utläggning av tjänster behöver man inte reda ut utläggningens effekter på pensionerna

19 utläggningssituationer kan kommunen köpa tjänster I av utomstående företag eller personer eller grunda ett aktiebolag, en förening eller en stiftelse för att producera tjänsten. De pensions- och förtidspensionsutgiftsbaserade avgifterna för arbetstagare som har varit i anställning hos kommunen kvarstår ändå att betalas av kommunen en lång tid framöver: för personer som i framtiden går i pension från en utlagd funktion betalar kommunen pensionsutgiftsbaserad avgift i tiotals år och också länge för personer som ännu flera år efter utläggningen gått i förtida pension. När tjänster som produceras av kommunen läggs ut, kan förändringen inverka på personalens pensionsskydd. Det kommunala pensionsskyddet gäller endast personer i anställning hos Kevas medlemssamfund. Övergången från ett pensionssystem till ett annat kan försämra arbetstagarnas pensionsförmåner om man inte tryggar dessa genom separata arrangemang. Som fullmäktigeledamot är det värt för dig att hålla i minnet att när kommunen överväger att lägga ut tjänster eller genomföra andra ändringar i serviceproduktionen, är det skäl att göra en grundlig bedömning av effekterna. Då lönar det sig att i god tid stå i kontakt med Keva. Experterna inom det kommunala pensionssystemet kan berätta hurudana verkningar de planerade åtgärderna har ur kommunens synvinkel, på såväl kort som på lång sikt. I utläggningssituationer lönar det sig alltid att stå i kontakt med Keva.

20 Keva sköter endast pensionsansökningar

21 Keva har hand om pensionsärendena för kommunsektorn, staten, kyrkan och FPA:s personal, vi sköter arbetspensionsservicen för ca 1,3 miljoner arbetstagare och pensionstagare på den offentliga sektorn. Genom Kaaritjänsterna stöder Keva arbetshälsa och fortsättning i arbete på kommunsektorn. Keva ger råd i pensionsfrågor, handlägger pensionsansökningar, fattar pensionsbeslut, betalar ut pensioner och rehabiliteringsförmåner samt erbjuder tjänster inom den yrkesinriktade rehabiliteringen. Dessutom registrerar Keva anställningar och tar ut pensionsavgifter också för statens och kyrkans del, även om dessa själva ansvarar för finansieringen av sina pensionssystem. Keva ansvarar för finansieringen av pensionerna för personalen på kommunsektorn och för placeringen av pensionsmedlen. Pensionerna finansieras med avgifter som tas ut hos arbetsgivarna och arbetstagarna på kommunsektorn. Största delen av dessa avgifter används genast för att betala ut de nuvarande pensionerna. De medel som inte omedelbart används för att betala ut pensioner överförs till pensionsansvarsfonden. Genom detta eftersträvar Keva en placeringsavkastning, med vars hjälp man kan finansiera en del av betalningen av de framtida pensionerna, utan att man tvingas höja pensionsavgifterna till en oskälig nivå ens då de stora åldersklasserna är pensionerade. Våra placeringstillgångar är ca 31,5 miljarder euro. Genom Kaari-tjänsterna stöder Keva arbetshälsan och fortsättningen i arbete på kommunsektorn. Kaari-tjänsterna erbjuder arbetsgivarna tjänster som främjar de anställdas arbetshälsa och ger de anställda lösningar som stöd vid nedgång i arbetsförmågan. Utöver dessa innehåller Kaaritjänsterna praktiska arbetsredskap, information och utbildning för hela organisationens bruk. Keva erbjuder också ett brett urval olika slags rådgivnings- och e-tjänster för arbetsgivarna. På våra webbsidor kan kommunarbetsgivarna sköta sina ärenden i anslutning till pensioner och pensionsavgifter samt få information om exempelvis pensionsavgiftsprognoser och pensionsstatistik.

22 Keva jobba i dag för en tryggad morgondag

23 Keva sköter pensionsärendena för personalen på kommunsektorn, hos staten, kyrkan och FPA. Keva svarar för finansieringen av pensionerna för de anställda på kommunsektorn och för placeringen av pensionsmedlen. Keva är ett självständigt offentligrättsligt samfund vars verksamhet bygger på lagen om kommunala pensioner (KomPL). Tillsynen över Kevas verksamhet utövas av finansministeriet och Finansinspektionen. Keva högsta beslutande organ är delegationen, som består av 30 medlemmar. Finansministeriet förordnar medlemmarna för en kommunalvalsperiod i sänder, vid valet av delegationens medlemmar beaktas resultatet av kommunalvalet. Delegationen väljer Kevas styrelse, som består av 9 medlemmar. Vid ingången av år 2012 hade Keva 927 medlemssamfund som arbetsgivarkunder. Våra medlemssamfund är Finlands alla städer, kommuner och samkommuner samt en del av de kommunala föreningarna och aktiebolagen. Namnet Keva tog vi i bruk vid ingången av år 2011, vårt tidigare namn var Kommunernas pensionsförsäkring. Vid valet av medlemmarna i Kevas delegation beaktas resultatet av kommunalvalet.

24 Keva PB Helsingfors Keva 9154/12/1500

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Kommunfullmäktigeledamoten fattar också beslut i pensionsfrågor En fullmäktigeledamot är med och fattar strategiska beslut som inverkar

Läs mer

Kommunerna lägger ut sina tjänster. Vad händer med pensionsavgifterna och pensionerna?

Kommunerna lägger ut sina tjänster. Vad händer med pensionsavgifterna och pensionerna? 1 Kommunerna lägger ut sina tjänster Vad händer med pensionsavgifterna och pensionerna? 2 Vilka tjänster är det skäl att hålla i minnet vid omorganisering? En enskild kommunarbetsgivare befrias inte helt

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner

RP 203/2009 rd. I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner ändras så att för militärpensioner Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 98 i lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att 98 i lagen om statens pensioner

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017

Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017 Välkommen till informationsmöte om pensionsreformen 2017 Syftet med pensionsreformen förlänga yrkeskarriärerna och senarelägga pensioneringen det lönar sig att arbeta fram till den målsatta pensionsåldern

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 197/2002 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till komplettering av regeringens proposition med förslag till lag om kommunala pensioner och lag om införande av lagen om kommunala pensioner

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om statens pensioner och 9 lagen om statens familjepensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Lag. om Keva. 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund. Tillämpningsområde

Lag. om Keva. 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om Keva 1 kap. Tillämpningsområde och Kevas medlemssamfund 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser om pensionsanstalten Keva. Keva är en

Läs mer

Kommunernas pensionsguide

Kommunernas pensionsguide Kommunernas pensionsguide 2010 Kommunernas pensionsförsäkring Postadress PB 425, 00101 Helsingfors Besöksadress Unionsgatan 43 Telefon Växel 020 614 21 Fax 020 614 2589 E-post förnamn.efternamn@keva.fi

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av arbetspensionslagarna och av vissa lagar som har samband med dem PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 19 21, 60, 61, 64 och 66 samt 74 3 mom., av dem 19 sådan den lyder

Läs mer

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer?

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Överläkare Nordiskt arbetsmiljöforum 5.9.2014 Faktorer vi diskuterar under denna session allmänt om pensionsystemet i Finland och om pensionsreformen 2017 lite statistiska

Läs mer

före pensioneringen pågått minst fyra år (ändrades 1990 (FördrS 37/1990), enligt den ursprungliga överenskommelsen krävdes tio år).

före pensioneringen pågått minst fyra år (ändrades 1990 (FördrS 37/1990), enligt den ursprungliga överenskommelsen krävdes tio år). 5HJHULQJHQVSURSRVLWLRQWLOO5LNVGDJHQPHGI UVODJRP JRGNlQQDQGH DY GHQ QRUGLVND YHUHQVNRPPHOVHQ RP VDPRUGQLQJ DY SHQVLRQVUlWW HQOLJW VWDWOLJD SHQVLRQVRUG QLQJDURFKWLOOODJRPLNUDIWWUlGDQGHDYGHEHVWlPPHOVHUL YHUHQVNRPPHOVHQVRPK

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:62 1 (4) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:8 av Lena-Maj Anding m fl (mp) om äldre personal inom landstinget Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen De viktigaste ändringarna Jämställdhetsplan och lönekartläggning Jämställdhetsplanen utarbetas av arbetsgivaren

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

RP 173/2006 rd. som är besvärsinstans inom den privata sektorn, och kommunernas pensionsnämnd. med besvärsnämnden för arbetspensionsärenden,

RP 173/2006 rd. som är besvärsinstans inom den privata sektorn, och kommunernas pensionsnämnd. med besvärsnämnden för arbetspensionsärenden, RP 173/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om statens pensioner och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av bestämmelser om deltidspension och individuell förtidspension PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa)

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Med influensapandemin avses i denna anvisning en epidemi förorsakad av

Läs mer

Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring

Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring Ansvarsfull arbetspensionsförsäkring 2018 Vård- och landskapsreformen ska enligt plan träda i kraft 1.1.2020 Arbetsgruppens förslag till överföringsavgift Grundlagsutskottet: Lagförslagen om kundens valfrihet

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring av inkomstskattelagen. Det föreslås

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

Finsk pensionsreform för längre arbetsliv. Mikko Kautto, direktör Nordiskt socialförsäkringsmöte i Oslo den 12 juni 2016

Finsk pensionsreform för längre arbetsliv. Mikko Kautto, direktör Nordiskt socialförsäkringsmöte i Oslo den 12 juni 2016 Finsk pensionsreform för längre arbetsliv Mikko Kautto, direktör Nordiskt socialförsäkringsmöte i Oslo den 12 juni 2016 Utgångsläge: Till följd av flera reformer sedan 1990-talet har prognoserna om pensionsutgiftens

Läs mer

Lag. om införande av lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare. Ikraftträdande

Lag. om införande av lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare. Ikraftträdande Lag om införande av lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Ikraftträdande Lagen om ändring av lagen om pension för arbetstagare ( / ) träder

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 1 Program 18.00 Inledning Presentation av Keva och aktuella tjänster Pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Flexibelt i pension Ålderspension, förtida ålderspension

Läs mer

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna

Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Det finns mycket mer än socialförsäkringarna Debatten om ersättning vid inkomstbortfall är nästan helt koncentrerad till socialförsäkringarna. Men det finns många och omfattande kompletterande ersättningssystem.

Läs mer

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när

En tjänsteinnehavare/arbetstagare som omfattats av den förmån som avses i detta avtal omfattas inte längre av förmånen när 1 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM EKONOMISK FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM SKA BETALAS DÅ EN ANSTÄLLD VID EN KOMMUN ELLER SAMKOMMUN AVLIDIT 1 Avtalets tillämpningsområde Den i detta

Läs mer

478130 9 103 52 047686 524120 978134 F I C K S T A T I S T I K

478130 9 103 52 047686 524120 978134 F I C K S T A T I S T I K 10 3 5 4 7 8 1 3 0 9 2 0 4 7 6 8 6 5 2 4 1 2 0 9 7 8 1 3 4 FICKSTATISTIK 2009 2009 PENSIONSSKYDDSCENTRALENS FICKSTATISTIK INNEHÅLL Den sociala tryggheten 2 Pensionsutgiften 4 Arbetspensionsavgifter 5 Befolkningen

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER PROMEMORIA 1 (8) PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER Beredningen av kommun- och servicestrukturreformen är i full gång, men vad reformen kommer att få för

Läs mer

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020 1 (7) Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 2019 och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020 Allmänt Sammandrag av ändringarna i avgiftsstrukturen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 185/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av arbetsavtalslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Arbetspensionslagstiftningen revideras vid ingången

Läs mer

Lag. om ändring av folkpensionslagen

Lag. om ändring av folkpensionslagen Lag om ändring av folkpensionslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i folkpensionslagen (568/2007) 105, och ändras 6, 10 och 11, 12 1 mom., 15 4 mom., 22 3 och 4 mom., 23, 33 2 mom., 35 1 mom.

Läs mer

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28)

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/åsa Forsell 2012-10-01 Direkttel: 08-782 91 74 E-post: åsa.forsell@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOL LÄNGRE LIV, LÄNGRE

Läs mer

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna BUDGETERINGSANVISNING 1(5) Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2018 och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning

Läs mer

OP-pensionsförsäkring

OP-pensionsförsäkring OP-pensionsförsäkring Produktfakta för OP-pensionsförsäkring INNEHÅLL Det lönar sig att spara för en tilläggspension 3 Lagstadgad arbetspension 3 En OP-pensionsförsäkring som planerats just för dig 4 Avkastning

Läs mer

Ett stöd i livets alla skeden

Ett stöd i livets alla skeden Ett stöd i livets alla skeden Trygghet för alla Folkpensionsanstalten (FPA) sköter om grundtryggheten för dem som bor i Finland. Alla som bor i Finland är kunder hos FPA i något skede av livet. Även personer

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av semesterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det ändringar i semesterlagen. Reglerna för beräkning

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning 1 Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning Om du har problem med pengar, kan den ekonomiska rådgivningen och skuldrådgivningen hjälpa dig. Du kanske har problem med att betala dina räkningar,

Läs mer

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice

RP 78/2007 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice RP 78/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 kap. 5 och 11 i lagen om offentlig arbetskraftsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Arbetspension för arbete!

Arbetspension för arbete! Arbetspension för arbete! Informationspaket till läraren DIA 1. Den sociala tryggheten i Finland I Finland består den sociala tryggheten av allmänna hälso- och sjukvårdstjänster, socialförsäkringen och

Läs mer

Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst?

Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst? Hurdan är Andelsbankens bostadstjänst? 1 Vad består vår bostadstjänst av? Vare sig du vill köpa ditt första egna hem eller byta ut ditt nuvarande, har vi ett lämpligt bolån just för dig. Vi sköter också

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004 Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? All data avser år 2004 Innehållsförteckning Sid 2 - Grundkurs Sid 3 - Fördelning medborgare Sid 4 - Fördelning företag Sid 5 - Fördelning anställda Hur ser

Läs mer

SVERIGE 1 HUVUDDRAGEN I PENSIONSSYSTEMET

SVERIGE 1 HUVUDDRAGEN I PENSIONSSYSTEMET SVERIGE 1 HUVUDDRAGEN I PENSIONSSYSTEMET Det lagstadgade pensionssystemet är inkomstrelaterat och finansieras helt med avgifter (åtskilt från statsbudgeten), vilka ska ligga konstant på 18,5 % av den pensionsgrundande

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Vår verksamhets utveckling

Vår verksamhets utveckling Vår verksamhets utveckling Folkhälsans vision att vara två steg före har alltid varit och är fortfarande en stor utmaning för vår organisation. I vår 90-åriga historia finns det många goda och uppmuntrande

Läs mer

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34

Kommittédirektiv. Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner. Dir. 2008:34 Kommittédirektiv Tjänstepensioner vid vissa statsunderstödda teater-, dans- och musikinstitutioner Dir. 2008:34 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare

Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Jättebra Vasa en sporrande arbetsgivare Vasa stads löne- och belöningsstrategi Löne- och belöningsstrategin Vasa stad genomför en rättvis och målinriktad belöningspolicy i enlighet med strategin. Vid belönandet

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Fennia-Livskydd. skyddar dig, dina närstående och ditt företag. Gäller från 1.4.2016

Fennia-Livskydd. skyddar dig, dina närstående och ditt företag. Gäller från 1.4.2016 Fennia-Livskydd skyddar dig, dina närstående och ditt företag Gäller från 1.4.2016 1 Fennia-Livskydd skyddar dig, dina närstående och ditt företag Innehåll Kort om Fennia-Livskydd 3 Innehållet i Fennia-Livskydd

Läs mer

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN Den ekonomiska utvecklingen är inne i en av de allra svagaste faserna i Finlands ekonomiska historia. Vid utgången

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Vårdförbundets Medlemsförsäkringar

Vårdförbundets Medlemsförsäkringar 1 januari 2016 Vårdförbundets Medlemsförsäkringar i samarbete med Folksam 1 Vårdförbundet väljer förmånliga försäkringar I den här broschyren från Folksam kan du läsa mer om försäkringarna för dig som

Läs mer

1 Utgångspunkter... 1

1 Utgångspunkter... 1 INNEHÅLL 1 Utgångspunkter... 1 2 Forskningens riktlinjer... 4 Faktorer som påverkar fortsatt medverkan i arbetslivet och övergången till pension... 4 Arbetsförmåga och arbetspensionsrehabilitering... 5

Läs mer

RP 331/2010 rd. samt om avtalets giltighetstid.

RP 331/2010 rd. samt om avtalets giltighetstid. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 50 i barnskyddslagen, familjevårdarlagen och lagen om stöd för närståendevård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Arbetspension för arbete

Arbetspension för arbete Arbetspension för arbete! Om pensioner i ett nötskal Åk 9 i grundskolan Illustrationer: Anssi Keränen Socialförsäkringen i Finland Arbetspensionen är en viktig del av den sociala tryggheten i Finland.

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om statens pensioner och av 5 och 6 i lagen om statens pensionsfond PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

ARPL-FÖRSÄKRING HANDBOK FÖR ARBETSGIVARE 2016

ARPL-FÖRSÄKRING HANDBOK FÖR ARBETSGIVARE 2016 ARPL-FÖRSÄKRING HANDBOK FÖR ARBETSGIVARE 2016 INNEHÅLL Arbetstagare inom den privata sektorn ska försäkras med en ArPL-försäkring... 3 Pensionsförsäkring för förtroendeuppdrag... 3 Försäkring av utlandsarbete...

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 217/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om upphävande av lagen om arvode och pension för den som valts till företrädare för Finland i Europaparlamentet och om ändring

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 1 Program 18.00 Inledning Offentliga sektorns pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Pensionsåldern och pensionsbelopp Pensionsförmåner Ålderspension, förtida

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Socialt företagande Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom satsningen på socialt företagande i KAK, Köping - Arboga - Kungsör.

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Bengt Eriksson 2010-01-18

Bengt Eriksson 2010-01-18 BERIKON AB Promemoria Bengt Eriksson 2010-01-18 Kommunförbundet Skånes engagemang i studentbostadsfrågan Styrelsen för Kommunförbundet Skåne har väckt frågan om förbundets engagemang i studentbostadsfrågan,

Läs mer

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet

RP 51/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om alterneringsledighet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om alterneringsledighet

Läs mer

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Inledning Tillväxt och välfärd är kommunicerande kärl. Tillväxt skapar förutsättningar för en utbyggd välfärd och en möjlighet

Läs mer

Anvisningar för anmälningstrafiken till anställningsregistret

Anvisningar för anmälningstrafiken till anställningsregistret ANVISNINGAR 1 (17) Anvisningar för anmälningstrafiken till anställningsregistret ANVISNINGAR 2 (17) Innehåll 1 Anmälningstrafiken till anställningsregistret... 3 1.1 Anmälan av uppgifter om anställningar

Läs mer

Lönerna och personalen i kommunsektorn

Lönerna och personalen i kommunsektorn Lönerna och personalen i kommunsektorn Statistikfolder september 2015 www.kommunarbetsgivarna.fi Personalutgifterna 21 miljarder euro År 2015 kommer kommunernas och samkommunernas personalutgifter att

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

l. Nuläge RP 203/1995 rd

l. Nuläge RP 203/1995 rd RP 203/1995 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 38 och 42 lagen om arbetsavtal samt 41 och 45 sjömanslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020

Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020 Budgeteringsanvisning för pensionsavgifter för Kevas medlemssamfund 2019 2021 och information om ändringar i pensionsavgifterna 2019 och 2020 Ändringar i tidigare planer Allmän bakgrund till uppskattningen

Läs mer

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012

Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Kimitoöns personalstrategi 2010-2012 Innehåll: 1. Utgångspunkter och värdegrund 2. Rekrytering 3. Ledar- och medarbetarskap 4. Arbetshälsa 5. Avlöning och belöning 6. Kunnande 7. Utvärdering och utveckling

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM STATSFÖRVALTNINGENS CHEFSPOLICY. 1.1 En bra ledning är en garant för resultat, välbefinnande och förändring

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM STATSFÖRVALTNINGENS CHEFSPOLICY. 1.1 En bra ledning är en garant för resultat, välbefinnande och förändring Bilaga 3 STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM STATSFÖRVALTNINGENS CHEFSPOLICY En bra ledning av statsförvaltningen är en nationell framgångsfaktor. En ledning för statsförvaltningen som betjänar både regeringen

Läs mer

Vad blev det för pension?

Vad blev det för pension? Håkan Svärdman 08-772 71 62 0708-31 53 62 hakan.svardman@folksam.se Datum Sid 1(7) Välfärdsrapport: Vad blev det för pension? En jämförelse mellan pension och slutlön Sid 2(8) Facit på prognos Nyligen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ersättningsbestämmelser för förtroendevalda med flera för mandatperioden 2007-2010 Antagna av fullmäktige 2006-12-18, 1 Tillämpningsområde 1.1 Dessa bestämmelser gäller för a. Ledamöter och ersättare

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

Pensioner från början till slut

Pensioner från början till slut Pensioner från början till slut Privat sparande Tjänstepension Allmän pension (inkomst- och premiepension) 2 2015 AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR. FOTO SID 1: COLOURBOX. TRYCK: KST INFOSERVICE, KALMAR, DECEMBER

Läs mer

Motverka missbruksproblem!

Motverka missbruksproblem! Akava Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC Finlands Näringsliv EK KT Kommunarbetsgivarna Kyrkans arbetsmarknadsverk Statens arbetsmarknadsverk SAMV Tjänstemannacentralorganisationen FTFC Motverka

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014

Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 2014 Rapportserie 2015:3 Arbetsgivarverket Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000

Läs mer

Vad händer efter avslutad högre utbildning?

Vad händer efter avslutad högre utbildning? Vad händer efter avslutad högre utbildning? Hur stor andel får jobb och vilken typ av anställning får de? C uppsats HT 2010 Författare: Nina Hrelja Handledare: Inga Persson Nationalekonomiska institutionen

Läs mer

Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner

Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner Avtalsvillkor för tjänsten Pålitlig Partner Tjänsten Pålitlig Partner är en del av Suomen Tilaajavastuu Oy:s ( ST ) tilaajavastuu.fi tjänst. Tjänsten Pålitlig Partner är ett verktyg för riskhantering,

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011

Kommunala arbetsmarknadsverket Huvudavtalsorganisationerna. Promemoria 1 (5) 8.3.2011 Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen inom kommunsektorn Introduktion I det kommunala arbetet betjänar man kunder,

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA

SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA SAMLAD KUNSKAP OM ARBETSPENSIONERNA Sakkunniga människor som det är trevligt att arbeta med. Statistiken är i särklass i Finland. En tillförlitlig och sakkunnig samarbetspartner. Enkät om kundnöjdhet 2011

Läs mer

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2003 2012, statistik

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2003 2012, statistik olycksfallsförsäkring 23 212, statistik 2.9.213 1 (12) Innehållsförteckning Statistik över lagstadgad olycksfallsförsäkring 1 Premieinkomst 1 Kreditförluster 3 Utbetalda ersättningar 3 Driftskostnader

Läs mer