FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet"

Transkript

1 FÖRSTUDIE Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet Projektledare: Olof Hammar Beslutad av revisorskollegiet RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING KRITIK/FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN PROJEKTBESKRIVNING MM Bakgrund till revisionens granskningsprojekt Syfte Avgränsning Metod Resurser ÖVERSIKT Rättsläget och övergripande beslut Organisatorisk inplacering Statistiska uppgifter Stadsdelarnas kvalitetsarbete Bakgrund Kommungemensamt ledningssystem s kommentarer Kontinuitet i hemtjänsten Bakgrund Kontinuitet Kontinuitetsmätning i Malmö stad s kommentarer KÄLLOR OCH REFERENSLITTERATUR...11 RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 2 (11)

3 1 Sammanfattning har kartlagt kvalitets- och kontinuitetsarbetet inom hemtjänsten i syfte att undersöka om fördjupad granskning bör ske från revisionens sida framöver. Efter revisionskontorets granskning av kvalitetsutveckling och uppföljning inom vård och omsorg 2011 har nya föreskrifter från socialstyrelsen börjat gälla. Stadskontoret har tagit fram ett kommunövergripande ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet. Kommunstyrelsen antog den 5 september 2012 förslaget om ett övergripande ledningssystem för kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö. s genomförda granskning 2011 har varit en utgångspunkt i arbetet. ser det som positivt att stadskontoret utarbetat kommungemensamt dokument för systematiskt kvalitetsarbete och som är anpassat till de nya föreskrifter som gäller från och med Att implementera detta ledningssystem i kvalitetsarbetet på respektive stadsdel kommer att ske framöver och en mer fördjupad granskning från revisionskontorets sida av kvalitetsarbetet och hur det centrala ledningssystemet implementerats i det lokala kvalitetsarbetet bör ske tidigast Under 2013 kommer dessutom vård och omsorg att beröras av den stadsdelsomorganisation som kommer att ske. En kommunövergripande kontinuitetsmätning av hemtjänsten ska för första gången genomföras i Malmö stad. Stadskontoret ansvarar för genomförandet som kommer att ske under oktober månad. ser det som positivt dels att ett datoriserat planeringsverktyg (Laps Care) har införts och dels att en omfattande kontinuitetsmätning nu ska ske. Någon kommunövergripande kontinuitetsmätning har tidigare ej skett även om socialstyrelsens riksomfattande brukarundersökningar till viss del berör området. Resultatet av mätningen kommer dock endast omfatta 6 av 10 stadsdelar vilket inte är tillfredsställande. Malmö stad har köpt in ett datoriserat planeringsverktyg och ett omfattande arbete genomfördes i samband med implementeringen ( ) av det i de olika stadsdelarna. Det är därför inte tillfredsställande att fyra stadsdelsförvaltningar ej använder verktyget i tillräcklig omfattning för att komma ingå i den omfattande kontinuitetsmätning som genomförs i oktober månad. 2 Kritik/Förbättringsområden Stadsdelsfullmäktige: Planeringsverktyget Laps Care används sedan 2011 av samtliga stadsdelsförvaltningar som ett datoriserat hjälpmedel vid planering av hemtjänstinsatserna. Stadskontorets nyligen genomförda inventering inför den kommunövergripande RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 3 (11)

4 kontinuitetsmätning som ska genomföras visar att verktyget i många fall inte används fullt ut eller i begränsad omfattning i hemtjänstgrupperna. Förvaltningarna bör tillse att verktyget implementeras på ett bättre sätt i planeringsarbetet i de delar av organisationen där det inte används fullt ut. 3 Projektbeskrivning mm 3.1 Bakgrund till revisionens granskningsprojekt Från revisionsplan 2012: Det är viktigt att kvaliteten och servicen till de personer som erhåller hemtjänstinsatser uppnår en god kvalitet. Det förekommer ibland kritik på bristande kontinuitet och att organiseringen av omvårdnads- och serviceinsatserna bör förbättras. Det finns flera stadsdelsfullmäktige som inte infört ett ledningssystem för kvalitet inom vård och omsorg vilket inte är tillfredsställande. De förbättringar som genomförs sker oftast utifrån brukarundersökningar. 3.2 Syfte Kartlägga kvalitets- och kontinuitetsarbetet inom hemtjänsten i syfte att undersöka om mer fördjupad granskning bör ske från revisionens sida. 3.3 Avgränsning Granskningen är beslutad att genomföras som en förstudie, vilket innebär att granskningen begränsas tidsmässigt. Förstudien ska i första hand leda till en slutsats om kvaliteten och kontinuiteten inom hemtjänsten framöver bör granskas mer omfattande och som fördjupat granskningsprojekt. 3.4 Metod Intervju med vård och omsorgschef, planeringssekreterare, medicinskt ansvarig sjuksköterska mfl på SDF södra innerstaden och samt ett flertal tjänstemän på stadskontorets avdelning för vård och omsorg om vad socialstyrelsens nya föreskrifter per 1 jan 2012 inneburit för kvalitetsarbetet samt vad det nya planeringsverktyget inneburit när det gäller kontinuiteten inom hemtjänsten. 3.5 Resurser Styrgruppen ur Revisorskollegiet: SDF-1. Per Lilja, Claes Carlsson, Gösta Larsson, Robabeh Taeri Projektledare från : Olof Hammar RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 4 (11)

5 4 Översikt 4.1 Rättsläget och övergripande beslut Under 2011 gav Socialstyrelsen ut nya föreskrifter (SOSFS 2011:9), att ska gälla från och med och som ersatte de båda föreskrifter om ledningssystem som hittills funnits för hälso- och sjukvård respektive socialtjänst och LSS-verksamhet. I den nya föreskriften finns tydligare krav på bland annat riskanalys, egenkontroll och dokumentation. Föreskriften fokuserar på ansvar och användning, ledningssystemets uppbyggnad, hur det systematiska förbättringsarbetet ska bedrivas, vilka skyldigheter personalen har och att kvalitetsarbetet ska dokumenteras och är inte lika detaljerad med kvalitetskrav inom olika områden som de två tidigare föreskrifterna. Kommunstyrelsen antog den 5 september 2012 förslaget om ett övergripande ledningssystem för kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad. 4.2 Organisatorisk inplacering Vård och omsorgsverksamheten omfattar både äldre och funktionshindrade och det är de 10 stadsdelarna som ansvarar för verksamheten. 4.3 Statistiska uppgifter Enligt Malmö stads verksamhetsmått uppgick antal vårdtagare i ordinärt boende i augusti 2012 till Kostnaden per vårdtagare och år uppgick till 156 tkr. 4.4 Stadsdelarnas kvalitetsarbete Bakgrund granskade 2011 stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. I granskningen konstateras bland annat: Två av stadsdelarna, Södra Innerstaden och Fosie har inte infört något kvalitetsledningssystem. Oxie och Husie har arbetat ett par år med sina ledningssystem, men för övriga stadsdelar är 2011 det första året. Endast en stadsdel, Husie, har ett integrerat kvalitets- och ledningssystem. Enligt SOSFS 2006:11 ska nämnden besluta om ett ledningssystem. Det har endast skett i fem av stadsdelarna. Ett fungerande ledningssystem för kvalitet ger nämnden ett verktyg för att säkerställa att rutiner finns, att de följs och att verksamhetens kvalitet säkras och utvecklas systematiskt. Det är otillfredsställande att vissa av stadsdelarnas arbete med ledningssystem för kvalitet inte har kommit längre. Vår bedömning var dock att det, även om vi hade synpunkter på att ledningssystem inte har införts eller på själva systematiken, pågick arbete för att utveckla och förbättra kva- RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 5 (11)

6 liteten inom äldreomsorgen i stadsdelarna. Kvalitetsarbetet utgår i de flesta av stadsdelarna från resultatet av brukarundersökningen (NKI-mätningen), genom att handlingsplaner tas fram för att förbättra resultaten. 1 januari 2012 började nya föreskrifter gälla (SOSFS 2011:9) De nya föreskrifterna och allmänna råden fokuserar på hur ett systematiskt kvalitetsarbete ska bedrivas och anger att det är vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS som ska ansvara för att det finns ett ledningssystem för verksamheten. De viktigaste förändringarna i SOSFS 2011:9 De nya föreskrifterna och allmänna råden är gemensamma för hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och LSS. En definition av kvalitet införs: Den som bedriver verksamhet ska säkerställa att verksamheten uppfyller de krav och mål som gäller för verksamheten enligt lagar och andra föreskrifter samt beslut som meddelats med stöd av sådana föreskrifter. De nya föreskrifterna och allmänna råden ställer krav på att vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS, systematiskt och fortlöpande utvecklar och säkrar kvaliteten i verksamheten. Den information som verksamheten får genom riskanalyser, egenkontroller och utredning av klagomål, synpunkter och rapporter ska ligga till grund för förbättringar av ledningssystemets processer och rutiner Kommungemensamt ledningssystem I november 2011 initierade samtliga vård- och omsorgschefer ett uppdrag att ta fram ett övergripande ledningssystem för samtliga förvaltningar att förhålla sig till. Stadskontoret har under 2012 arbetat fram ett sådant dokument antog kommunstyrelsen dokumentet Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg i Malmö stad. Ett ledningssystem är ledningens stöd för att systematiskt och fortlöpande säkerställa och utveckla verksamhetens kvalitet. Med ledning menas både politisk och tjänstemannaledning. Syftet med ett övergripande ledningssystem är att beskriva Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete, samt vad som ska gälla för Malmö stad i ett övergripande perspektiv. Dokumentet ska vara ett stöd i stadsdelsförvaltningens/sociala resursförvaltningens arbete med ett fortlöpande systematiskt kvalitetsarbete och uppbyggnad av ledningssystem. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete fokuserar på hur ett systematiskt kvalitetsarbete ska bedrivas och anger att det är vårdgivaren (HSL) eller den som bedriver socialtjänst (SoL) eller verksamhet enligt lagen om stöd RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 6 (11)

7 och service till vissa funktionshindrade (LSS) som ska ansvara för att det finns ett ledningssystem för verksamheten. Syftet med dokumentet är att beskriva Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete, samt vad som ska gälla för Malmö stad i ett övergripande perspektiv. Dokumentet ska vara ett stöd till stadsdelsförvaltningarna och sociala resursförvaltningen i sitt arbete med systematiskt kvalitetsarbete och uppbyggnad av ledningssystem enligt de nya föreskrifter som gäller från s granskningsrapport 2011 har varit en utgångspunkt i framtagandet av ett övergripande ledningssystem. Stadsdelarna anmodas att följa dokumentet och att därmed implementera det centralt framtagna ledningssystemet i sitt lokala kvalitetsarbete s kommentarer Efter revisionskontorets granskning 2011 har nya föreskrifter från socialstyrelsen börjat gälla. Stadskontoret har tagit fram ett kommunövergripande ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet som nyligen antogs av kommunstyrelsen. s genomförda granskning 2011 har varit en utgångspunkt i arbetet. ser det som positivt att stadskontoret utarbetat kommungemensamt dokument för systematiskt kvalitetsarbete och som är anpassat till de nya föreskrifter som gäller från och med Att implementera detta ledningssystem i kvalitetsarbetet på respektive stadsdel kommer att ske framöver och en mer fördjupad granskning från revisionskontorets sida av kvalitetsarbetet och hur det centrala ledningssystemet implementerats i det lokala kvalitetsarbetet bör ske tidigast Under 2013 kommer dessutom vård och omsorg att beröras av den stadsdelsomorganisation som kommer att ske. 4.5 Kontinuitet i hemtjänsten Bakgrund Stadskontoret konstaterar i ett tjänsteutlåtande (KS ärende ) avseende stadsdelarnas vidtagna åtgärder med anledning av resultatet i brukarundersökning 2010 att stadsdelarnas arbetar med åtgärder i syfte att öka kontinuiteten genom olika sätt att organisera service- och omvårdnadsinsatser. En ny brukarundersökning genomfördes av socialstyrelsen Det är faktorn trygghet i undersökningen som handlar om kontinuiteten. RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 7 (11)

8 Det datoriserade planeringsstödet Laps Care infördes i stadsdelarna med början I Hyllie som var sist av stadsdelarna infördes det under hösten Laps Care är ett planeringsstöd som hjälper till att få struktur på alla uppdrag som ska utföras. Beslutade insatser som vårdtagaren fått beviljat läggs in som besök i Laps-Care enligt den genomförandeplan som är upprättad tillsammans med vårdtagaren. Laps Care syr sedan ihop besöken efter mottot "rätt person med rätt kompetens utför rätt insats vid rätt tidpunkt". Med sig ut på arbetspasset får personalen sedan en plan som beskriver vad som ska göras. Massmedia har i olika artiklar uppmärksammat att det förekommer att vårdtagare med omfattande vårdbehov besöks av ett stort antal olika personer Kontinuitet I samband med intervjuerna har diskussioner förts kring vad som egentligen menas med god eller bristfällig kontinuitet. Det är inte så enkelt att det bara handlar om att mäta hur många olika personer som besökt en vårdtagare under en viss period utan det handlar t ex om Att vårdtagaren få hjälp av samma personer i så stor utsträckning som möjligt. Att hjälpen kommer vid samma tidpunkt varje gång Att hjälpen utförs på samma sätt varje gång. Att vårdtagaren har en ordinarie vårdare som kommer så ofta som möjligt och som vårdtagaren känner förtroende för Kontinuitetsmätning i Malmö stad Någon kommunövergripande kontinuitetsmätning har inte skett i Malmö stad efter att det nya planeringsverktyget Laps Care infördes. Samtliga stadsdelar använder nu sedan knappt ett år verktyget och en omfattande kontinuitetsmätning kommer att ske under de två första veckorna i oktober. Mätningen kommer bl a att innefatta hur många olika personer som besökt en vårdtagare under 14 dagar, hur många besök vårdtagaren haft och vilken total tid som vården omfattat. Det är vårdtagare som är 65 år eller äldre och som har minst två insatser per dag under samtliga veckans dagar som kommer att ingå i undersökningen. 150 vårdtagare per stadsdel kommer att ingå. Fyra stadsdelar (Hyllie, Kirseberg, Centrum och Rosengård) kommer inte att ingå i mätningen då en av stadskontoret genomförd inventering visat att stora delar av hemtjänsten i dessa stadsdelar inte använder planeringsverktyget på ett sådant sätt att dom kan ingå i mätningen s kommentarer har blivit förevisade det nya planeringsverktyget Laps Care. Verktyget är om det används på rätt sätt ett stort hjälpmedel för att planering av hemtjänstinsatserna ska kunna ske på ett bättre och mer effektivt sätt jämfört med tidigare när pla- RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 8 (11)

9 neringen skedde manuellt. En förutsättning är dock att den personal som arbetar med planeringen har god kunskap om såväl verksamheten som om hur man använder verktyget på ett optimalt sätt. Om så inte är fallet blir det många fel och brister som måste justeras manuellt. Omfattande utbildningsinsatser har skett i samband med att verktyget implementerats i planeringsarbetet på respektive stadsdel. Stadskontorets inventering inför den kontinuitetsmätning som ska ske i oktober visar att Laps Care inte används på ett sådant sätt i stadsdelarna Kirseberg, Rosengård, Hyllie och Centrum att man kan ingå i kontinuitetsmätningen. Det finns hemtjänstgrupper i stadsdelarna som inte använder Laps Care alls eller inte fullt ut. har frågat vård och omsorgscheferna i dessa 4 stadsdelar om anledningen till detta samt om man har eller kommer att genomföra någon egen kontinuitetsmätning då man inte kan ingå i den kommunövergripande mätningen i oktober. De fyra stadsdelarna har lämnat följande svar Kirseberg: Samtliga hemtjänstteam dagtid använder sig idag av Laps Care exklusive kvälls-natt teamet. Man har vid ett par tillfällen gjort försök att även få detta team att använda planeringsverktyget, men har inte lyckats pga svårigheter att få in alla beviljade insatser, Stadsdelen hade förhoppning om att samtliga team skulle använda verktyget i oktober när kontinuitetsmätningen genomförs men lyckades inte med det. Stadsdelen planerar inte att genomföra någon egen mätning, utan har gått efter stadskontorets riktlinjer kring kontinuitetsmätningen, dvs att man inte kommer att ingå. Rosengård: Målet är att samtliga hemtjänstgrupper ska arbeta med Laps Care fullt ut. Sammanlagt finns 4 hemtjänstgrupper. 3 grupper arbetar med Laps Care fullt ut och en grupp ska påbörja införandet av Laps Care. Innan man går vidare med införandet ska man göra en översyn av arbetet med Laps Care inom Social Hemtjänst i syfte att om möjligt finna effektivare arbetssätt så som t ex samplanering/central planering. Beslut är taget om att man avvaktar kontinuitetsmätningen som ska ske i oktober månad för att kunna ta del av mätningens resultat. Man har svarat revisionskontoret att man gärna ingår i nästa kontinuitetsmätning som ska genomföras. Centrum: SDF Centrum har inte infört Laps Care för sina kvällspatruller och nattpatrullen. Laps Care används alla dagar utom söndagar, då det i hemtjänsten används samma schema som på lördagar såvitt inget akut har inträffat. Detta kommer att åtgärdas under hösten, dvs. Laps Care ska användas alla dagar i veckan. Kontinuitetsmätning mäts inför DR 1 och årsrapport. Slumpässigt utvalda vårdtagare ingår i denna mätning som innebär att samtliga personal som rör sig runt vårdtagaren anges som "pinn"statistik. Detta rapporteras till stadsdelsfullmäktige i samband med målavstämningar. RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 9 (11)

10 Kontinuerligt arbete genomförs för att minska antalet personal kring vårdtagare i omvårdnadsnivå 4. Stadsdelen har sedan 1½ år startat en ny personalgrupp som kallas förstärkt hemtjänst. Gruppen består av 12 undersköterskor, som arbetar med helhetssyn kring sina vårdtagare, dvs. med hela situationen kring vårdtagaren, även socialt och psykiskt. Varje undersköterska har ansvar för en till två vårdtagare i omvårdnadsnivå 4 Kontinuiteten och nöjdheten hos vårdtagarna är mycket hög i förstärkt hemtjänst. Förstärkt hemtjänst kommer att utvärderas med hjälp av Malmö stads FoU-avdelning. Hyllie: Hyllie SDF har 18 st hemtjänstgrupper som arbetar dagtid. I dagsläge använder dessa grupper Laps Care som fullt ut. Under hela 2011 har utbildning i Laps Care användning pågått. Kvällspatruller använder i dagsläget inte Laps Care. Anledningen till det har varit att det har tagit långt tid för alla daggrupper att använda Laps Care fullt ut utan att förlora personkontinuiteten brukarna. Man har beslutat att inkörningsperiod för Laps Care användning får ta den tid den tar för att både personalen och brukaren ska känna sig trygga. Våren 2012 startade en kvällspatrull med användning av Laps Care. Beslut är taget att alla kvällspatruller ska använda planeringsverktiget Laps Care. Inkörningsperiod är oktober-november Två kvällspatruller använder det i nuläget och det återstår sju kvällspatruller som ska starta. Någon egen kontinuitetsmätning är inget som är inplanerat i nuläget. Hyllie SDF kommer att kontakta ansvariga på stadshuset för att få information om hur en sådan kontinuitetsmätning skulle kunna genomföras. ser det som positivt dels att ett datoriserat planeringsverktyg (Laps Care) införts och dels att en omfattande kontinuitetsmätning nu ska ske. Någon kommunövergripande kontinuitetsmätning har tidigare ej skett även om socialstyrelsens riksomfattande brukarundersökningar till viss del berör området. Resultatet av mätningen kommer dock endast omfatta 6 av 10 stadsdelar vilket inte är tillfredsställande. Malmö stad har köpt in ett datoriserat planeringsverktyg och ett omfattande arbete genomfördes i samband med implementeringen ( ) av det i de olika stadsdelarna. Det är därför inte tillfredsställande att fyra stadsdelsförvaltningar ej använder verktyget i tillräcklig omfattning för att komma ingå i den omfattande kontinuitetsmätning som genomförs i oktober månad. Resultatet av mätningen för de stadsdelar som ingår kommer att beaktas när revisionskontorets årsrapporter för respektive stadsdel presenteras i mars Respektive nämndsrevisor bör bevaka att Laps Care framöver kommer användas i större omfattning i stadsdelarna Kirseberg, Rosengård, Centrum och Hyllie. RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 10 (11)

11 5 Källor och referenslitteratur Skriftliga källor Beslutsorgan Stadskontoret Kommunstyrelsen SDF Södra Innerstaden Revisorskollegiet Avser Diverse underlag till kontinuitetsmätning Övergripande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Diverse dokumentation som mottagits i samband med intervjuer Granskningsrapport 2011 avseende stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen Uppgiftslämnare Organisation/enhet Stadskontoret/Avdelningen för vård och omsorg SDF Södra Innerstaden/vård och omsorg SDF Centrum SDF Hyllie SDF Kirseberg SDF Rosengård Namn Lars Åke Borgström, kvalitetscontroller Yvonne Johansson, systemförvaltare Laps Care Bertil Sjöström, Utrednings- och utvecklingssekreterare Vård och omsorgschef m fl Vård och omsorgschef Vård och omsorgschef Vård och omsorgschef Vård och omsorgschef RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet 11 (11)

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012

Socialstyrelsens föreskrifter f allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete. Träder i kraft 1 januari 2012 Socialstyrelsens föreskrifter f och allmänna råd r d (SOFS 2011:9) om ledningssystem för f r systematiskt kvalitetsarbete Träder i kraft 1 januari 2012 SOSFS 2011:9 ersätter Socialstyrelsens ledningssystem

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair GRANSKNINGS Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen Projektledare: Åsa le Clair Beslutad av revisorskollegiet 2011-10-19 RAPP Kvalitet i äldreomsorgen.doc Postadress:

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för systematiskt kvalitetsarbete Bakgrund I SOSFS 2011:9, för systematiskt kvalitetsarbete, finns föreskrifter och allmänna råd som reglerar hur socialtjänstens kvalitetsarbete ska ledas. Författningen

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd

Nya föreskrifter och allmänna råd Nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet beslutade och publicerade träder i kraft den 1 januari 2012 Bakgrund Varför behövde de nuvarande föreskrifterna

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET VAD ÄR ETT LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET? Ett ledningssystem består av en organisatorisk struktur, processer, rutiner, och resurser som är nödvändiga för ledning, styrning och

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Vård och Omsorg Stadsområdesnämnd Innerstaden Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Avdelning: 2015-03-24 1.0 Avdelningschef Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

System för systematiskt kvalitetsarbete

System för systematiskt kvalitetsarbete Ansvarig Bengt Gustafson, Tf verksamhetschef Dokumentnamn Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad Förstärkt rehabilitering Upprättad stärkt rehabilitering20071126.doc Ansvarig: Krister Nerman Förvaltning: Södra Innerstaden stadsdelsförvaltning Enhet: Vård och omsorg för Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Sektor Omsorg Fastställt av: Ledning Sektor Omsorg 2013-12-02 Senast reviderad: 2016-03-08 Giltighetstid: Tillsvidare Omprövning: Vid behov och minst

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete -grundstruktur/ramverk enligt SOSFS 2011:9 Socialförvaltningen Alingsås kommun Dokumenttyp: Styrande dokument Fastställt av: Fastställelsedatum: 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje.

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna lag på riktlinje. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-07 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00754-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Individ- och familjenämnden Riktlinje

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:10) om förebyggande av och behandling vid undernäring

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:10) om förebyggande av och behandling vid undernäring Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), huvudmän i enskild verksamhet med ansvar för vård

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur)

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015-03-23 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) INLEDNING BAKGRUND Socialtjänstlagen 1 (SoL), lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade 2 (LSS) och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg Hjo kommun Styrdokument Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg 1. Dokumenttyp Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 2. Fastställande/upprättad 2012-01-18

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvård, socialtjänst samt verksamhet enligt LSS Antaget av: Barn- och skolnämnden 170214 22 Kommunstyrelsen 170125 6 Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Socialförvaltningen, Karlsborg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Socialförvaltningen, Karlsborg Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Socialförvaltningen, Karlsborg Dokumenttyp: Riktlinje Diarienummer: 26/2015 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2015-03-04 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Arbete och socialtjänst

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Arbete och socialtjänst Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Arbete och socialtjänst Dokumenttyp Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2012-01-18, 8 Senast reviderad

Läs mer

L f} Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I<arlsborg KARLSBORGS KOMMUN

L f} Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I<arlsborg KARLSBORGS KOMMUN Bilaga 7, socialnämnden 2018-06-05 77 Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för socialförvaltningen i I

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen

Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen Revisionsrapport Granskning av kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen Mjölby kommun December 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 3 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida. sida 1 (7) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Riktlinje för riskanalys

Riktlinje för riskanalys Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2015-08-25 Therese Lindén, Ulrika Ström, Ingrid Olausson Förvaltningens ledningsgrupp Riktlinje för riskanalys KUB1001, v2.0, 2013-02-26 Kungsbacka kommun Vård & Omsorg

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvård, socialtjänst samt verksamhet enligt LSS Antaget av: Barn- och utbildningsnämnden 2019-02-19 28 Hälsa- och välfärdsnämnden 2019-02-21

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Fredrik Ottosson September 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Bakgrund...2 2.1. Revisionsfråga...2

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Kvalitetsledningsarbetet

Kvalitetsledningsarbetet www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson, cert. kommunal revisor Erik Jansen Kvalitetsledningsarbetet Övertorneå kommun Kvalitetsledningsarbete Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen

Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2013 Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Revisionsfråga och revisionskriterier...2

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2010-02-02 Närvarande Kl Kl 16.00 17.40 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 1-16 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten Nationella bedömningskriterier för tillsyn av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten från den 1 januari 2012 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Projektorganisation... 3

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET

LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET LEDNINGSYSTEM FÖR KVALITET i Socialtjänsten och den kommunala hälso-och sjukvården Versionshistorik Version Beskrivning Författare Datum 1 Upprättad Ingela Lundberg 2013-03-08 2 Revidering Ingela Lundberg

Läs mer

4.1.1. Iakttagelser... 6. 4.2. Roll och ansvarsfördelning... 8. 4.2.1. Iakttagelser... 8. 4.3. Styrning, uppföljning och kontroll...

4.1.1. Iakttagelser... 6. 4.2. Roll och ansvarsfördelning... 8. 4.2.1. Iakttagelser... 8. 4.3. Styrning, uppföljning och kontroll... Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfråga... 3 2.3. Revisionskriterier... 3 2.4. Metod och avgränsning... 4 3. Organisation... 5 4. Granskningsresultat...

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst Ledningssystem för kvalitet i Vindelns kommun 2017 Fastställd av socialnämnden 2017-12-13 Ledningssystem för kvalitet i Sida 2(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Ledningssystem för kvalitet

Läs mer

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-12-15 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 139-157 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 Handläggare 0480-450000 Datum 2017-05-29 Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 1. Bakgrund: Vikten av personkontinuitet

Läs mer

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140328 Macorena AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med VC, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

Uppföljning av enheten för personligt stöd

Uppföljning av enheten för personligt stöd Älvsjö stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1-4 2015-10-13 Uppföljning av enheten för personligt stöd Enhetens namn: Enheten för personligt stöd Enhetschef: Veronica Dahllöf Svensson Veronica.dahllöf@stockholm.se

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområdet äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 7.281-2015 Sida 1 (6) 2015-07-21 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Ständigt förbättringsarbete i vård- och omsorgsnämndens verksamheter

Ständigt förbättringsarbete i vård- och omsorgsnämndens verksamheter Ledningssystem Ledning för kvalitet! Ständigt förbättringsarbete i vård- och omsorgsnämndens verksamheter Diarienummer: VON 2014/0469 Vård- och omsorgsnämnden antog dokumentet den 17 september 2014 Dokumentet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dnr 2015/331.709 Id 22621 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Styrdokument för Socialnämndens verksamhetsområden Antaget av Socialnämnden 2015-10-22 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun 2010-07-13 Vv 150/2010 Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun Innehållsförteckning Avvikelsehantering...3 Patientsäkerhetsterminolog...3 Hälso- och sjukvårdslagen...3 Lag om yrkesverksamhet på

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH Norrmalms stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH STÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2002-01-07 DNR 530-751/01 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 08 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Granskning

Läs mer