Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut"

Transkript

1 Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut Denna uppgift gäller en investeringsbedömning inför ett köp av en fastighet i Lund. Arbetet skall presenteras i en rapport enligt inlämningsnivå II (se v- programmets hemsida), lämnas in som pdf med e-post till kursansvarig, bifoga beräkningar som bilagor i form av excel filer. Tänk på att i rapporten tydligt hänvisa till bilagor. Arbetet redovisas även muntligt (se kursschema). Denna övning har till syfte att ge inblick i de tekniska och ekonomiska bedömningar som måste göras i samband med en fastighetsaffär. Underlaget för uppgiften är anpassat så att det på bästa sätt motsvarar det underlag som ges vid en verklig fastighetsaffär. Detta ger antagligen upphov till ett antal frågetecken. Dessa frågetecken rätas i en verklig analys ut genom att man tar reda på fakta från fastighetsägaren, myndigheter, banker och andra intressenter, i detta fall får ni i första hand vända er till kursledningen för att få direktiv om var informationen går att finna. Slutrapporten skall innehålla och bedöms på följande punkter: Affärsplan och mål (0-1p) Objektsbeskrivning med kommentarer (0-4p) Beskrivning och motivering av en ombyggnadslösning (0-3p) Beräkning av ombyggnadens produktionskostnad (0-1p) Bedömning av fastighetens ekonomiska data efter ombyggnad (0-4p) Cash Flow beräkning med motiveringar (0-4p) Avkastningsvärdering (0-3p) Investeringsbedömning med hjälp av lönsamhetsnyckeltal (0-3p) Bestämning och motivering av bud (0-2p) Alla delar måste ingå i rapporten för att den skall vara godkänd. Varje del poängbedöms enligt ovan och utöver detta kan 0-5p uppnås genom en kvalitativ bedömning av rapporten med fokus på den röda tråden mellan de olika delarna. Förutsättningar: Ni har, som ett mindre fastighetsbolag, blivit erbjudna att lägga ett bud en fastighet i Lund (Värpinge Centrum), med beteckningen Statsministern 4, som innehåller både lokaler och bostäder. Tidigare ägare har varit Lucrisia Fastigheter, avknoppat från en större bank i samband med fastighetskraschen (Detta är en övningsteknisk förutsättning och överensstämmer inte med verkligheten). Lucrisia har nu beslutat att koncentrera sitt bestånd till Stockholmsregionen och vill därför sälja sin enda fastighet i Lund.

2 Fastighetsaffären genomförs som en budgivning och som underlag till ert bud har ni begärt att få del av den ekonomiska redovisningen för objektet, samt en förteckning över hyresgästerna med aktuella kontrakterade hyresnivåer. Med detta som grund beslutar ni er för att genomföra en genomgående investerings- och känslighetsanalys av affären. Arbetet läggs upp enligt följande. A. Scenario Grundförutsättningarna är att er grupp är ett mindre fastighetsföretag, som sedan tidigare äger 2 fastigheter. (kalkylunderlag för dessa kommer att delas ut av kursledningen) Ni måste själva spela upp och redovisa ett scenario över hur ert företag ser ut. Börja med att göra en affärsplan (affärsidé, mål, strategi etc). Redovisa sedan hur detta fastighetsköp passar in i er verksamhet och vilka eventuella planer ni har för reinvesteringar och förädling av köpeobjektet. Ett viktigt mål i detta sammanhang är era avkastningskrav vid bedömningen av investeringens lönsamhet. B. Teknisk undersökning Undersökningen skall ge en beskrivning av fastighetens skick och tekniska lösningar (använd Så byggdes husen som kompletterande underlag, låneexemplar finns på avdelningen) med hjälp av objektsbeskrivningen i AFF. Undersökningen skall ligga till grund för en bedömning av byggnadernas status vad avser eventuellt eftersatt underhåll, tekniska brister, behov av reinvesteringar samt om det finns några möjligheter till ytterligare ekonomiskt utbyte att beakta inför köpet. Då affären ännu är i sin inledning kan det endast bli tal om en okulär besiktning från utsidan samt en genomgång av erhållna ritningar, säljaren planerar dock en inledande visning för intresserade spekulanter. Eventuella brister som upptäcks kostnadsuppskattas och tas med i den fortsatta beräkningen. Som komplement skall en miljöinventering göras. Detta avseende på eventuella farliga och miljöstörande avfall som kan uppkomma antingen i samband med rivningsarbeten eller i samband om befintliga tekniska system behöver bytas ut. Det kan även förekomma farliga eller miljöstörande ämnen i mark beroende på tidigare verksamhet. Resultatet av undersökningen skall ligga till grund för ombyggnadsförslag. C. Ombyggnad - Arkitektlösning Ni skall föreslå en reinvestering för objektet i form av en ombyggnad av fastigheten. Ombyggnadslösningen skall vara motiverad utifrån den tekniska undersökningen och miljöbedömningen samt redovisas i form av skisser och en övergripande beskrivning av ombyggnadslösningen i ord. En kostnadsberäkning av ombyggnadsinsatsen skall genomföras, och denna skall utgöra en del av det ekonomiska beslutsunderlaget. Utgå från följande schablonvärden: - Nytt hus med bibehållen grundläggning kr/kvm BTA - Bibehållet skal men med ny planlösning kr/kvm BTA - Renovering med bibehållen planlösning kr/kvm BTA - Rivning, deponering och återvinning kr/kvm BTA - Arbete under mark kr/kvm BTA

3 D. Genomgång av fastighetens ekonomiska data För att bilda er en uppfattning om fastighetens ekonomiska ställning analyserar ni de ekonomiska data som ni har tillgång till. Analysen skall ligga till grund för antaganden om ingångsnivåer i cash-flow-analysen. Redogör speciellt noga för: Hyror Vilka hyresnivåer föreligger efter ombyggnad? Känns de marknadsmässiga? Vilken indexutveckling kan förväntas under kalkylperioden? Drift Vilka kostnadsnivåer gäller för driften? Ingångsnivåer och indexutveckling i cash-flow analysen. Underhåll Hur är den tekniska standarden på fastigheten (objektsbeskrivningen)? Detta ger ingångsnivåer och indexutveckling i cash-flow analysen. Skatt Dela upp fastigheten i lokaler och bostäder och uppskatta fastighetsskatten (utgå från beräkningsverktyg på skatteverkets hemsida Tänk på hur er ombyggnadslösning påverkar värdeåret och därmed eventuell skattebefrielse. Bruksvärdesbedömning Bedöm framtida bruksvärde med avseende på inflation, framtida kostnadsökningar och förbrukning (avskrivning). Bruksvärdet används sedan för att bedöma den totala kapitalbindningen (totalt kapital) för fastigheten. Finansiering Samtliga nu befintliga lån i fastigheten löses i samband med ett eventuellt köp. Egen insats är maximalt kr + eventuellt överskott från ert övriga bestånd. Övrigt erforderligt kapital måste anskaffas på kapitalmarknaden eller genom försäljning av befintliga fastigheter eller genom att ta upp nya lån för befintligt fastighetsbestånd. (eventuell försäljning skall motiveras utifrån er affärsidé, köpeskilling förhandlas fram i samråd med kursledning).

4 Ni skall själva "förhandla" fram en finansiering bestående av en eller flera låneformer. De begränsningar som ni måste följa är de som "marknaden" har i form av: Låneränta Serieränta Låneformer (rakt lån, annuitetslån, serielån) Gör med de i kursen erhållna kunskaperna en så realistisk finansiering som möjligt. Motivera ert val noga. E. Analyser Med den framtagna grunddatan gör ni en cash-flow-analys med tillhörande känslighetsanalyser av investeringen för minst åren 1-10 (tänk på eventuella förändringar av värdeåret när kalkylperioden fastställs). a) Genomför cash-flow för följande alternativ; alt 1 Nollalternativet Gör en grundberäkning med era antagna nivåer, index osv. Denna normalkalkyl kan ni kalla för "nollalternativet". alt 2 Minusalternativet Det alternativ som inom rimlighetens gränser ger det sämsta utfallet alt 3 Plusalternativet Det alternativ som inom rimlighetens gränser ger det bästa utfallet Illustrera med lämpligt antal diagram. (Inga överdrifter tack!) b) Gör en noggrann avkastningsvärdering (diskonteringsmetoden) av fastigheten för att bedöma till vilket pris ni har möjlighet att genomföra köpet. Detta är alltså grunden för ert eventuella bud. Här måste olika buds konsekvenser testas genom att de analyseras i framtagna nyckeltal i cash-flow, och bedöms utifrån företagets mål. c) Gör ett lämpligt antal kompletterande känslighetsanalyser. Motivera era val. d) Gör, med hjälp av utdelat diagnosmaterial för ert övriga fastighetsbestånd, en analys av hela företagets ekonomi genom att; ställa samman företagets totala betalningsnetto Beräkna därefter vilka effekter på företagets ekonomi ett eventuellt köp av fastigheten skulle medföra, samt redogör för hur detta påverkar ert beslut. e) Finner ni att ni vill göra ytterligare analyser för att kunna bedöma om detta är en bra affär, så gör det. F. Beslut Redogör om och i så fall under vilka förutsättningar affären är möjlig att genomföra. Motivera utförligt. Ett bud skall läggas på fastigheten adresserat till Lucrisia vid redovisningen kommer det genomföras en budöppning för att se vilket företag som får köpa fastigheten.

5 Uppgiften skall vara noga genomförd med väl underbyggda kommentarer och slutsatser samt presenterad på ett professionellt sätt. G. Kompletterande information Övningstekniskt så kan ni inte ringa till verkliga fastighetsägaren utan ni får ta reda på nödvändiga kompletterande fakta ifrån kursledningen. Vid eventuellt behov förmedlar vi kontakten vidare. Alla gjorda antaganden skall motiveras och användas med konsekvens, samt tydligt redovisas i rapporten.

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut Denna uppgift gäller en investeringsbedömning inför ett fastighetsköp av en centralt belägen fastighet i Lund. Arbetet skall presenteras

Läs mer

Fastighetsförvaltning

Fastighetsförvaltning Välkomna till Fastighetsförvaltning Dagens agenda 1. Välkomna 2. Kursintroduktion Personal Litteratur Kursprogram 3. Introduktion fastighetsföretagande 4. Gruppindelning 5. Introduktion till övningsprojektet

Läs mer

Fastighetsekonomi Cash Flow-analys

Fastighetsekonomi Cash Flow-analys Fastighetsekonomi Cash Flow-analys Fastigheter Viktig produktionsfaktor Landets största enskilda fysiska tillgångar Mycket kapitalkrävande och kapitalintensiv marknad Lägesfixerade Långlivade Genomgår

Läs mer

Föreläsning. Fastighetsvärdering

Föreläsning. Fastighetsvärdering Föreläsning Fastighetsvärdering Varför måste vi värdera fastigheter Köp eller försäljning Underlag för kreditgivning Ekonomisk styrning Effektivitetsanalyser Samhällsintressen Redovisning Värdering Värden

Läs mer

Fastighetsförvaltning!

Fastighetsförvaltning! Välkomna till kursen VBEF10 Fastighetsförvaltning! Agenda 1. Välkomna 2. Kursintroduktion Personal CEQ Litteratur Kursprogram 3. Introduktion fastighetsföretagande 4. Gruppindelning 5. Genomgång av projektuppgiften

Läs mer

Föreläsning. Fastighetsekonomiska grundbegrepp och finansiering. Byggnadsekonomi

Föreläsning. Fastighetsekonomiska grundbegrepp och finansiering. Byggnadsekonomi Föreläsning Fastighetsekonomiska grundbegrepp och finansiering Byggnadsekonomi Fastighetsmarknaden Trög marknad Varje komponent har lång livslängd Litet tillskott varje år

Läs mer

Investeringsbedömning av Fastigheter

Investeringsbedömning av Fastigheter Investeringsbedömning av Fastigheter Flerperiodsmått Investeringsbedömning Flerperiodsmått - Enperiodsmått Traditionella bedömningsmetoder Ett värde - lätt att avgöra om en investering är lönsam Enperiodsmått

Läs mer

Huvuddel. Personnummer:

Huvuddel. Personnummer: 1(4) Tentamen 031215 Fastighetsförvaltning VBE 030 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen är indelad i följande huvuddelar: Huvuddel Maximalt möjlig poäng Fastighetsföretagande 4 Fastighetsekonomisk bedömningsmodell

Läs mer

Cash-Flow och nyckeltal. Byggproduktion

Cash-Flow och nyckeltal. Byggproduktion Cash-Flow och nyckeltal Betalning Fastighetens in- och utbetalningar In Engångs Upptagande av lån Försäljning Periodisk Hyra Finansiella inbetalningar Ut Fastighetsköp Reinvestering Slutbetalning av lån

Läs mer

I4 övning. praktikfallsövning. I5 datorlabb. I8 övning. Investeringsbedömning: I1 F (OS) Grundmodeller och begrepp I2 F (OS)

I4 övning. praktikfallsövning. I5 datorlabb. I8 övning. Investeringsbedömning: I1 F (OS) Grundmodeller och begrepp I2 F (OS) Investeringsbedömning: I1 F (OS) I2 F (OS) I3 F (OS) Grundmodeller och begrepp Prisförändringar och inflation Skatt I4 övning I5 datorlabb praktikfallsövning I6 F (OS) I7 F (OS) Uppföljning och tolkning

Läs mer

Villkor för upprustning av rekordårens bostäder. Sophia Mattsson-Linnala

Villkor för upprustning av rekordårens bostäder. Sophia Mattsson-Linnala Villkor för upprustning av rekordårens bostäder Sophia Mattsson-Linnala Statsstöd enligt Fastighetsägarna Underavskrivningar fastigheter: 592 mkr Stöd som reducerar lånekostnaden: 2 148 mkr Kostnad för

Läs mer

Värdefull information för Dig som skall köpa bostad.

Värdefull information för Dig som skall köpa bostad. Värdefull information för Dig som skall köpa bostad. I detta häftet finner Du information som kan vara bra att känna till när det är dags att köpa bostad. BUDGIVNING Den allmänna utgångspunkten för budgivning

Läs mer

Fastighetsförvaltning

Fastighetsförvaltning Fastighetsförvaltning Att förvalta fastigheter innebär att tillhandahålla en funktion utrymme med service!!! Construction Management Fastighetsförvaltning Viktig produktionsfaktor Landets största enskilda

Läs mer

FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT FASTIGHETER I BÅTSKÄRSNÄS

FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT FASTIGHETER I BÅTSKÄRSNÄS FÖRSÄLJNINGSPROSPEKT FASTIGHETER I BÅTSKÄRSNÄS BAKGRUND Försäljningsprocess Intressenter välkomnas att lämna bud baserade på detta prospekt. Buden skall vara skriftliga och eventuella villkor för buden

Läs mer

Fastighetsbeskrivning, December Rydaholms Plåtslageri och Mekaniska Verkstad AB

Fastighetsbeskrivning, December Rydaholms Plåtslageri och Mekaniska Verkstad AB Fastighetsbeskrivning, December 2016 Rydaholms Plåtslageri och Mekaniska Verkstad AB INLEDANDE INFORMATION Rydaholms Plåtslageri och Mekaniska Verkstad AB Avsikten med denna Fastighetsbeskrivning är att

Läs mer

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs Fördjupningskurs Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs På den här kursen får du grundläggande kunskaper om momsredovisning inom fastighetsbranschen. Vi reder

Läs mer

Preliminär kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Luthagen 18:15, org.nr 769627-3049

Preliminär kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Luthagen 18:15, org.nr 769627-3049 Preliminär kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Luthagen 18:15, org.nr 769627-3049 1 Innehållsförteckning Preliminär Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Luthagen 18:15, org.nr 769627-3049 1

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 Blad 1 RIKTLINJER FÖR INTERNHYRA Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 INNEHÅLL Sid. 1. Inledning 2 2. Driftkostnad 2 3. Planerat

Läs mer

Preliminär Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Hotellviken, org.nr 769627-8683

Preliminär Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Hotellviken, org.nr 769627-8683 Preliminär Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Hotellviken, org.nr 769627-8683 1 Innehållsförteckning Preliminär Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Hotellviken, org.nr 769627-8683...1 1. Allmänna

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION

Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION Livscykelekonomiska bedömningar av byggnadsreinvesteringar STEFAN OLANDER, BYGGPRODUKTION Byggnadens nytta Långsiktigt byggnadsvärde = Samhällsekonomiskt intressant Långsiktigt effektiva byggnader är sådana

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 428 Gläntan i Vallentuna Nuvarande årsavgift 722 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 722 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 3 489 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget

Läs mer

Investeringsbedömning

Investeringsbedömning Investeringsbedömning Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringar TILLVÄXT Dagens välfärd beror på resultatet av tidigare investeringar, morgondagens välfärd beror på dagens investeringar Varför

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Ullna Allé, org.nr

Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Ullna Allé, org.nr Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Ullna Allé, org.nr 769628-9862 1 Innehållsförteckning Ekonomisk Plan för Bostadsrättsföreningen Ullna Allé, org.nr 769628-9862... 1 1. Allmänna förutsättningar...

Läs mer

Fastighetsbeskrivning. Magasinet i Gislaved AB med fastigheten Henja 10:7 Gislaveds kommun

Fastighetsbeskrivning. Magasinet i Gislaved AB med fastigheten Henja 10:7 Gislaveds kommun Fastighetsbeskrivning Magasinet i Gislaved AB med fastigheten Henja 10:7 Gislaveds kommun 1 Innehåll Inledande information 3 Förvärvserbjudande 4 Förutsättningar för bud 5 Fakta om fastigheten 6-7 Bilder

Läs mer

Förvaltningsekonomiska grundbegrepp. Construction Management

Förvaltningsekonomiska grundbegrepp. Construction Management Förvaltningsekonomiska grundbegrepp Construction Management Fastighetsmarknaden Trög marknad Varje komponent har lång livslängd Litet tillskott varje år

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande

Kortfattat värdeutlåtande Kortfattat värdeutlåtande Lavetten 38, Foto från maj 2016 Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Fastighetstyp Värderingsobjekt Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets

Läs mer

RETAIL/OFFICE/ RESIDENTIAL/ LOGISTICS&INDUSTRIAL

RETAIL/OFFICE/ RESIDENTIAL/ LOGISTICS&INDUSTRIAL RETAIL/OFFICE/ RESIDENTIAL/ LOGISTICS&INDUSTRIAL PROPERTY SALES/PROPERTY ACQUISITION/ASSET MANAGEMENT/ TENANT REPRESANTATION/ DEVELOPMENT&LEASING /VALUATION Rödjans väg 7 Nödinge Kontor/lager, Nol Rödjans

Läs mer

Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringsbedömning

Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringsbedömning Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringsbedömning Investeringar TILLVÄXT Dagens välfärd beror på resultatet av tidigare investeringar, morgondagens välfärd beror på dagens investeringar Varför

Läs mer

rosengren kommersiella fastigheter Norrtälje edsbro

rosengren kommersiella fastigheter Norrtälje edsbro Rosengren kommersiella fastigheter november 2013 1 rosengren kommersiella fastigheter Norrtälje edsbro Kontorsfastigheter Industrifastigheter Bostadsfastigheter Byggrätter Fastighetsbolag Bostadsrättsombildning

Läs mer

Fastighetsekonomi. Årskostnader

Fastighetsekonomi. Årskostnader Fastighetsekonomi Årskostnader Fastigheter Viktig produktionsfaktor Landets största enskilda fysiska tillgångar Mycket kapitalkrävande och kapitalintensiv marknad Lägesfixerade Långlivade Genomgår en ständig

Läs mer

Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6

Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6 Sida 1 av 8 Förvärvet Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6 Ägaren av bolaget Rörsjöborg AB har erbjudit Brf Sankta Thora att förvärva bolaget Rörsjöborg AB, vars enda tillgång är

Läs mer

» Industriell ekonomi FÖ5 Investeringskalkylering. Linköping 2012-11-08 Magnus Moberg

» Industriell ekonomi FÖ5 Investeringskalkylering. Linköping 2012-11-08 Magnus Moberg » Industriell ekonomi FÖ5 Investeringskalkylering Linköping 2012-11-08 Magnus Moberg FÖ4 Investeringskalkylering» Välkommen, syfte och tidsplan» Repetition» Frågor? » Definition Vad är en investering?

Läs mer

Ränte- och borgensvillkor för kommunala bolag vid upplåning via internbanksfunktion respektive Kommuninvest i Sverige AB under 2015

Ränte- och borgensvillkor för kommunala bolag vid upplåning via internbanksfunktion respektive Kommuninvest i Sverige AB under 2015 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Malmberg Jan Datum 2015-04-23 Diarienummer KSN-2015-0390 Kommunstyrelsen Ränte- och borgensvillkor för kommunala bolag vid upplåning via internbanksfunktion respektive Kommuninvest

Läs mer

Fastighetsekonomi för offentlig sektor. Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder

Fastighetsekonomi för offentlig sektor. Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder Fastighetsekonomi för offentlig sektor Fördjupad fastighetsförvaltning Kalkyler, begrepp, metoder Bakgrund Pluggade 2005-2008 Kalkylator Projektledare EPC Byggprojektledare UK Byggprojektledare, Projekteringsledare

Läs mer

Guldsmedsbutiken AB. Väletablerad butiks- och näthandel av guld- och silversmycken. Prisidé: kr Omsättning: kr

Guldsmedsbutiken AB. Väletablerad butiks- och näthandel av guld- och silversmycken. Prisidé: kr Omsättning: kr Företag till salu [DEMOPROSPEKT] Guldsmedsbutiken AB Väletablerad butiks- och näthandel av guld- och silversmycken Prisidé: 1 500 000 kr Omsättning: 3 000 000 kr! Butik på central adress! Produkter från

Läs mer

Investeringsbeslut Heden 24:12

Investeringsbeslut Heden 24:12 STYRELSEHANDLING nr 12 Investeringsbeslut Heden 24:12 Beslut Denna handling kan innehålla sekretessbelagd information. Den kan lämnas ut på begäran efter sekretessprövning. Begäran om investeringsram om-

Läs mer

Reflektioner från föregående vecka

Reflektioner från föregående vecka Reflektioner från föregående vecka Investeringsbedömning (forts) Resultat- och balansräkning Finansieringsanalys av ett bostadsköp Jämförelse mellan bostadsrätt och villa Boendekostnadskalkyl Hur ska köpet

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Arbetsmaterialet är gjort för att användas i Värmlandskooperativens Utbildning för utveckling

Läs mer

960 (hyra) x 9,5 (H-nivå) x 0,91 (kap.faktor) = kkr kkr (hyra) x 7,0 (H-nviå) x 0,88 (kap.faktor) = 6 622kkr 6 600kkr

960 (hyra) x 9,5 (H-nivå) x 0,91 (kap.faktor) = kkr kkr (hyra) x 7,0 (H-nviå) x 0,88 (kap.faktor) = 6 622kkr 6 600kkr Lösningar till övningsexempel - Fastighetstaxering och fastighetsbeskattning (Alla riktvärden är beräknade med hänsyn till tillämpliga avrundningsregler) 1. TAXERINGSVÄRDE 2010 2010 skedde senast förenklade

Läs mer

Företagsbeskrivning. Bo Bra i Mullsjö AB

Företagsbeskrivning. Bo Bra i Mullsjö AB Företagsbeskrivning Bo Bra i Mullsjö AB 1 Innehåll Inledande information 3 Förvärvserbjudande 4 Förutsättningar för bud 5 Sammanfattning 6-7 Generell bolagsinformation 8 Mullsjö Sjöryd 1:319 och 1:409

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Spara tid och pengar genom planerat underhåll Det är ett välkänt faktum att planerat och förebyggande underhåll är avsevärt billigare än akut och eftersatt underhåll. Trots att de

Läs mer

Känsliga indata i lönsamhetskalkyler

Känsliga indata i lönsamhetskalkyler Känsliga indata i lönsamhetskalkyler Sara Espert, Energikonsult WSP 2018-01-10 Bakgrund Osäkerhet råder vid skattning av indata Kunskapsnivån om sambandet mellan indata och investeringskonsekvenser är

Läs mer

Utredning om en effektivare förvaltning av

Utredning om en effektivare förvaltning av Stefan Båmstedt Fastighetsavdelningen 08-508 279 08 stefan.bamstedt@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2011-05-19 Utredning om en effektivare förvaltning av statens fastigheter. Betänkande (SOU 2010:92).

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

Region Fastigheter tror inte att kalkylunderlaget Nyréns tagit fram håller utan kommer att bli dyrare. Evakueringskostnader var inte med i kalkylen.

Region Fastigheter tror inte att kalkylunderlaget Nyréns tagit fram håller utan kommer att bli dyrare. Evakueringskostnader var inte med i kalkylen. Hugh Connell From: Anna Lilljebjörn Sent: den 8 april 2013 15:04 To: Hugh Connell; Mattias Brattström Cc: Ingemar Carlstedt; Jessica Åhs Subject: Påbyggnad våningsplan CRC Attachments: Hyresberäkning.pdf

Läs mer

VÄLKOMNA. Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15

VÄLKOMNA. Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15 VÄLKOMNA Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15 Dagordning Genomgång av Ekonomisk plan för registrering hos Boverket Att amortera eller inte Köpestämma regler och förfarande Inkomna frågor Hur är intresset?

Läs mer

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 30 april 2014 Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 1 30 april 2014 Processen Avsikten med detta informationsmemorandum och tillhörande bilagor är att intresserade

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Kommittédirektiv Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner Dir. 2018:98 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och föreslå nya alternativa

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om handel med fastigheter. Prövning av om fastighetsmäklarens köp och försäljning av en fastighet inneburit otillåten

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018

Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018 Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018 Agenda Verksamheten Sophia Mattsson-Linnala, vd Resultat Anders Lilja, CFO Finansiering Jacob Bruzelius, finanschef Verksamheten Sophia Mattsson-Linnala, vd Första

Läs mer

Norrtälje merkurius 1

Norrtälje merkurius 1 Rosengren kommersiella fastigheter AUGUSTI 2014 1 r Norrtälje merkurius 1 Rosengren kommersiella fastigheter AUGUSTI 2014 2 Norrtälje merkurius 1 innehåll sammanfattning... 3 ekonomisk information...4

Läs mer

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Växjö januari 2012 Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Information till dig som hyresgäst I budget för 2012 har kommunfullmäktige beslutat följande - Hyresgästerna hos Växjöhem och Vidingehem ska

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering)

Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering) Kortfattat värdeutlåtande (Förhandsvärdering) Trävaran 12, Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde och att utgöra

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Mallen skall ses som ett arbetsmaterial, vilket betyder att andra kompletterande delar

Läs mer

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15 Byggledning VBEN15 HT-2014 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden, samt ge kunskaper om det arbete som utförs av en byggledare.

Läs mer

BRF HÄGERN 1 I LULEÅ 2013-03-12. Informationsträff Kulturens Hus

BRF HÄGERN 1 I LULEÅ 2013-03-12. Informationsträff Kulturens Hus I LULEÅ 2013-03-12 Informationsträff Kulturens Hus ÄNTLIGEN! SÄPO tystnadsplikt Steg 2 - omröstningen Idag Information Processen Marknadsvärdet Ekonomi Mål och resultat Inga frågor idag styrelsen på plats

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Västerås Stockholm Provinsfastigheter I AB (publ) Obligationslån 8,5 % Allokton I 2015 Januari 2012 Kvartalet oktober - 2012 Nettoomsättning för perioden uppgick till 126,2 (146,9) MSEK Bruttoresultat

Läs mer

FF1 Drift- och Underhållsplanering

FF1 Drift- och Underhållsplanering FF1 Drift- och Underhållsplanering Drift- och underhållsplaner utgör en viktig del av den fastighetsekonomiska analysen. Denna uppgift syftar till att göra en detaljerad plan för drift- och underhåll för

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSPLAN

AVFALLSHANTERINGSPLAN AVFALLSHANTERINGSPLAN Entreprenören ska upprätta en avfallshanteringsplan enligt denna mall. Om entreprenören har en egen mall så är den godkänd att använda om den motsvarar den information som efterfrågas

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Fastighetsbeskrivning, augusti 2017 OSBY VERKSTADEN 1

Fastighetsbeskrivning, augusti 2017 OSBY VERKSTADEN 1 Fastighetsbeskrivning, augusti 2017 OSBY VERKSTADEN 1 INLEDANDE INFORMATION OSBY VERKSTADEN 1 Avsikten med denna Fastighetsbeskrivning är att intresserade parter ska beredas möjlighet att genomföra en

Läs mer

Delårsrapport för perioden 1 januari 2013 30 juni 2013

Delårsrapport för perioden 1 januari 2013 30 juni 2013 Ockelbogårdar Aktiebolag Org nr 556528-6068 Delårsrapport för perioden 1 januari 2013 30 juni 2013 Innehåll Förvaltningsberättelse... 5 Resultaträkning... 7 Balansräkning... 8 Noter... 10 4 Förvaltningsberättelse

Läs mer

Kortfattat värdeutlåtande

Kortfattat värdeutlåtande Kortfattat värdeutlåtande Trävaran 3, Uppdragsgivare Syfte Förutsättningar Fastighetstyp Värderingsobjekt Malmöhus Invest AB genom Mattias Bertilsson. Att bedöma värderingsobjektets marknadsvärde och att

Läs mer

En juridisk person ska i följande situationer ansöka om ägarprövning genom att lämna Finansinspektionen uppgifter enligt denna bilaga:

En juridisk person ska i följande situationer ansöka om ägarprövning genom att lämna Finansinspektionen uppgifter enligt denna bilaga: FFFS 2009:3 Bilaga 1 b Ansökan ägarprövning juridisk person En juridisk person ska i följande situationer ansöka om ägarprövning genom att lämna Finansinspektionen uppgifter enligt denna bilaga: Finansinspektionen

Läs mer

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11 Rosengren kommersiella fastigheter november 2013 1 rosengren kommersiella fastigheter Oxelösund Humlen 11 Kontorsfastigheter Industrifastigheter Bostadsfastigheter Byggrätter Fastighetsbolag Bostadsrättsombildning

Läs mer

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna Orhem 1:1 och Orhem 1:3. Inriktningsbeslut

Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna Orhem 1:1 och Orhem 1:3. Inriktningsbeslut Jennifer von Hofsten Utvecklingsavdelningen 08-508 267 34 jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-03-05 Planutredning, fastighetsbildning och försäljning av delar av fastigheterna

Läs mer

Fastighet med rymligt bergrum Samstorp, Karlstad

Fastighet med rymligt bergrum Samstorp, Karlstad 12052634 3672/2013 Fastighet med rymligt bergrum Samstorp, Karlstad E-bud Fastigheten säljs genom e-bud. Fri prövningsrätt förbehålles säljaren. Budgivningen startar 2013-11-25 och är öppen minst till

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning Sida 1 / 6 Adress: Förening: Organisationsnr: Värderingsdatum: Kärrhöksgatan 9B HSB Brf Kranskötaren i 757200-9194 Kommun: Bostadsyta: Andelstal: 63,5 m² 1,26% Räkenskapsår: 2008 Sammanfattning Sid Marknadsvärde

Läs mer

Kostnadsfria seminarier

Kostnadsfria seminarier Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 12 Mars 2009 Kostnadsfria seminarier Starter Diplom, stänger den 24 april Minikurser Tullverket: TullNytt nr 4 SEB: Det går visst att låna

Läs mer

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN SICKLA STRAND NO. 1719 Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN 1 Revidering av EKONOMISK PLAN för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA

Läs mer

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den 10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Föremål för bolagets

Läs mer

Agnsjödalsvägen. Län Halland Gatuadress Agnsjödalsvägen Kommun Kungsbacka Storlek 1900 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse.

Agnsjödalsvägen. Län Halland Gatuadress Agnsjödalsvägen Kommun Kungsbacka Storlek 1900 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse. Län Halland Gatuadress Kommun Kungsbacka Storlek 1900 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Villa Kobbskär www.hemverket.se - Sida 2 av 10 Tomten www.hemverket.se

Läs mer

Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på:

Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på: ATT GÖRA EN DCF VÄRDERING STEG FÖR STEG 1. Omsättning och tillväxt Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på: - Tidigare års utfall - Ledningens prognos - Baserat på

Läs mer

AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads Kommunföretag AB som i sin tur är ett helägt bolag till Kristianstads kommun.

AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads Kommunföretag AB som i sin tur är ett helägt bolag till Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har organiserat sina helägda bolag i en aktiebolagsrättslig koncern där Kristianstads Kommunföretag AB (KKF) är moderbolag. AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads

Läs mer

Tematisk tillsyn om objektsbeskrivningar

Tematisk tillsyn om objektsbeskrivningar PM 1(6) Lotta Westerberg 08-580 069 00 Tematisk tillsyn om objektsbeskrivningar Tillsynsprojektet I september 2014 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen att inleda en tematisk tillsyn om objektsbeskrivningar.

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 577 Älvsjö i Centrum Nuvarande årsavgift 798 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 814 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 6 159 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget 2012

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Grunduppgifter... 3 2 Föreningens anskaffningskostnad... 3 3 Finansiering... 4 4 Föreningens utgifter... 5 4.1 Drifts-

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sika KOSTNADSKALKYL NORRTÄLJE KOMMUN. OrgNr 7696XX-XXXX. A. Allmänna förutsättningar Sid 2

Bostadsrättsföreningen Sika KOSTNADSKALKYL NORRTÄLJE KOMMUN. OrgNr 7696XX-XXXX. A. Allmänna förutsättningar Sid 2 Bostadsrättsföreningen Sika NORRTÄLJE KOMMUN OrgNr 7696XX-XXXX KOSTNADSKALKYL 2017-01-02 A. Allmänna förutsättningar Sid 2 B. Beräknade kostnader för föreningens förvärv Sid 2 C. Preliminär finansieringsplan,

Läs mer

Rosengren kommersiella fastigheter augusti 2014 1. Norrtälje Görla 9:20

Rosengren kommersiella fastigheter augusti 2014 1. Norrtälje Görla 9:20 Rosengren kommersiella fastigheter augusti 2014 1 r Norrtälje Görla 9:20 Rosengren kommersiella fastigheter augusti 2014 2 Norrtälje Görla 9:20 innehåll sammanfattning... 3 ekonomisk information...4 hyresgästlista...5

Läs mer

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern ABs

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr Kostnadskalkyl för Brf Lilla Nysjön 2 Org.nr. 769633-3603 1 Kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Lilla Nysjön 2 Organisationsnummer 769633-3603 Kalkylen avser fastigheten Södertälje Glasberga 1:400-1:401

Läs mer

Nya möjligheter att bygga bostäder utanför storstäderna ULF NORDWALL PEAB REGION BYGG NORD

Nya möjligheter att bygga bostäder utanför storstäderna ULF NORDWALL PEAB REGION BYGG NORD Nya möjligheter att bygga bostäder utanför storstäderna ULF NORDWALL PEAB REGION BYGG NORD REGION NORD Entreprenörskap Den fjärde upplåtelseformen Notholmen Hur vill du bo? ENTREPRENÖRSKAP Arbetsprocess

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, boendekostnadskalkyl och information om köparens undersökningsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Arbeta för en bättre värd

Arbeta för en bättre värd Arbeta för en bättre värd Långsiktig lönsamhet och tillväxt skapas genom nöjda kunder och engagerade medarbetare. Som arbetsgivare ska Vasakronan erbjuda branschens bästa utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö.

Läs mer

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 UPPDRAGSNUMMER: 10164564 Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 Tommy Sandberg WSP Management Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSSTÖD Ansökan avser:

ANSÖKAN OM FÖRETAGSSTÖD Ansökan avser: ANSÖKAN OM FÖRETAGSSTÖD Ansökan avser: (SFS 2015-211) Konsulttjänst (SFS 2015-210) SÖKANDE (företag) Namn Utdelningsadress Person-/organisationsnummer Ortadress (postnummer och ort) Tfn Mobil E-post F-skattebevis

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att i objektsbeskrivningen avseende en bostadsrätt

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Detta försäljningsprospekts syfte är att presentera fastigheten för potentiella köpare och tjäna som underlag för mottagarens bedömning.

Detta försäljningsprospekts syfte är att presentera fastigheten för potentiella köpare och tjäna som underlag för mottagarens bedömning. Alstad Fastighetsbyrå Landsvägen 17 231 95 Trelleborg Tel 040-485012 Fax: 040-485697 www.alstadf.se INLEDNING Detta försäljningsprospekts syfte är att presentera fastigheten för potentiella köpare och

Läs mer

Fastigheten Klippan Åby 2

Fastigheten Klippan Åby 2 Fastigheten Klippan Åby 2 Järnvägsgatan 31/Storgatan 31 m fl Copyright Detta dokument är till idé, text & layoutskyddat enligt lagen om upphovsrätt Vitec Mäklarsystem AB 4 st hyresfastigheter i Klippans

Läs mer

Nya planer för gården?

Nya planer för gården? Nya planer för gården? Tio steg för att lyckas med ett generationsskifte För ett rikare liv på landet Gör en smidig växling till nästa generation Att genomgå en generationsväxling innebär mycket att tänka

Läs mer