ARBETSPLAN FÖR DAGHEMMET I LUMPARLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSPLAN FÖR DAGHEMMET I LUMPARLAND"

Transkript

1 ARBETSPLAN FÖR DAGHEMMET I LUMPARLAND Arbetsplanen innehåller målen för daghemsverksamheten och en övergripande planering för genomförandet. Syftet med arbetsplanen är att informera om vad barnomsorgen i Lumparland erbjuder samt förtydliga på vilket sätt daghemmet förverkligar barnomsorgens målsättningar och hur förundervisningsprogrammet genomförs. På daghemmet finns två avdelningar; Videungen och Myrstacken. Barnen delas in på respektive avdelning enligt ålder beroende på antalet barn i varje åldersgrupp. På Myrstacken finns de yngre barnen 1-3 åringar. Och på Videungen de äldre barnen 4-6 åringar samt eftisbarn. Det händer ibland att vi delar på barngrupperna bland de yngre barnen. Och då får vissa barn bo lite längre kvar på Myrstacken och andra flyttar upp till Videungen med de äldre barnen. För att undvika att vi har allt för liten grupp på Myrstacken och en allt för stor grupp på Videungen. Vi brukar fördela personalen med minst en barnträdgårdslärare och en närvårdare som ordinarie personal på samtliga avdelningar.

2 MÅL FÖR VERKSAMHETEN Tema inriktat arbete: Vi har temainriktat arbete för hela daghemmet. Tanken är att tema arbetet skall genomsyrar all verksamhet både för små och stora barn. Olika teman kommer att sträcka sig över såväl hösttreminen som vårterminen. Med hjälp av barnens associationer om sin omvärld och omgivning och intressen kommer temans innehåll att successivt byggas upp. Genom att ha brain storm med barnen får vi många tema-bubblor. Nyckelordet för temat är " Vi rör oss tillsammans" God omvårdnad: Genom dagliga återkommande rutiner i våra aktivititeter skapar vi en trivsam och trygg miljö för barnen att vistas i. Vi ger barnen tid för eget övande i viktiga vardagsrutiner såsom av- och påklädning, gott bordsskick. Och vi vuxna finns till hands i den direkta närvården. Genom att visa intresse för varandra och behandla varandra såsom man själv vill bli behandlad, såväl vuxna som barn, bidrar vi till en sund uppväxt för barnen. Pedagogisk verksamhet lärandet på daghem: Genom att arbeta temainriktat tas de intressen som finns i barngruppen till vara. Genom olika upplevelser i vår närmiljö får barnen upptäcka och utforska. De får erfarenhet och kunskap och de får reflektera och tänka. Rörelsestunder: Under året kommer vi att regelbundet gå till skolans gymnastiksal för att ha rörelsestunder. Vi kommer att gå till skogen. Där vi har en liten samling och lär oss om djur och natur på en nivå som är anpassad

3 efter barnens ålder. Uppdelade i grupper alla grupper har sina egna samlings platser. Miljöfostran ger barnen hopp och framtidstro och positiva upplevelser från naturen. Daghemmet har ett aktivt miljötänkande, barnen deltar i sopsortering, kompostering m.m Vi besöker Folkhälsans Allaktivitetshus för lite sim&lek. Språklig medvetenhet: Den språkliga medvetenheten stimuleras genom planerade språklekar samt genom sagor, rim och ramsor. På samlingarna övar vi dagligen de sociala färdigheterna som att lyssna, göra sig hörd och förstådd. Vi använder oss av vardags matematiken och lär barnen att upptäcka och reflektera kring antal. Vi sjunger och dramatiserar rörelsesånger. Vi samlas alla fredagar för gemensam promenad, utelek eller sångsamling. Vi turas om i personalen avdelningsvis att leda/övervaka uteleken. Under tiden planerar respektive avdelningar. Skapande verksamhet: Planerade pyssel- stunder varje vecka. Vi har inrett en målarateljé där vi har möjlighet att utöva allt skapande. Barnen får prova på att jobba med olika material, utveckla sin fantasi, kreativitet och initiativ förmågan. Och lära sig att uttrycka tankar och känslor i bild och form. Allsidigutveckling: Vi ser barnen ur ett helhetsperspektiv. Personalen tar hänsyn till barnens olika utvecklingsfaser. Barnet befinner sig alltid i ett sammanhang och alla delar påverkar på ett eller annat sätt. Vi uppmuntrar till allsidig rörelseträning, en sund problemlösning, konflikthantering samt den sociala kompetensen. Att fungera i grupp övas dagligen. Med dagligen återkommande rutiner vid av -på klädning, matsituationen och gemensamma tema samlingar osv.

4 Daghemmet strävar efter att alla barn ska få utveckla sin identitet och känna trygghet i den. Barnet skall känna en glädje i att vara en kreativ skapande individ med en stark och positiv självkänsla. Vi jobbar tillsammans och alla behövs i olika arbetsuppdrag. Som matdukare, fiskmatare, bagare, handla mat, hämta maten från skolans kök, sortera sopor etc. Var och en gör på sitt sätt när vi pysslar och grejar. I tur och ordning. Goda lekmöjligheter: Vi har en vision om att vidare- utveckla även utemiljön på daghemmet. Detta för att kunna stärka barnen att bli starka, friska och skapa mera glädje, mod och kamratskap. Frilek: Under den fria leken ges barnen möjligheter att utveckla sin förmåga till koncentration och uthållighet, konflikt hantering, problemlösning och flexibilitet samt kommunikation. Vi har möblerat rummen med olika material med varierande sinnesintryck. Leksaksrum med dockor, rollspels kläder, handdockor, bilar, lego etc. Samarbete med hemmet: Vi hoppas fortsätta ha en öppen dialog med föräldrarna om barnets närvård, barnens behov och intressen. Tillsammans med föräldrarna bär vi ansvaret över att vara goda förebilder för barnen. Föräldrarna har alltid huvudansvaret för barnens fostran. Föräldrarnas grundvärderingar bär barnet med sig livet ut. Daghemmet kompletterar och stöder denna fostran. Föräldrarna är de verkliga förebilderna. Daghemmet erbjuder föräldramöten och utvecklingssamtal samt skriftlig information om terminens verksamhet. I hallen hittar föräldrarna veckans planering. Daghemmet har även barnens häften

5 som ska fungera som en länk mellan daghemmet och föräldrana. I Lumparland finns en föräldraförening. Utvärdering av barnens utveckling sker i 3 steg: 1 kontinuerliga allmänna barnobservationer. I den allmänna observation som görs av personalen på daghemmet upptäcker man om barnen har svårigheter med något Vi använder Axet modellen samt i förundervisnings gruppen O.A.S. modellen för språkobservationer och KTI test för kontrollerad tecknings iaktagelse görs av personalen och samtal med föräldrarna. Med hjälp av Axet-modellen tittar man på jag själv, självständighet, dagliga aktiviteter, sociala färdigheter och känslouttryck, språkutveckling, matematik och logiskt tänkande, grovmotorik, finmotorik, teckningsutveckling (så här ritar jag mig själv 3 år, 4 år, 5 år 6 år), 2 samtal med andra vuxna med specialkompetens i barnets närhet. 3 Skolpsykologen samt specialbarnträdgårdslärare kommer på besök. Främst för att observera 5-6 åringar. Handleder personalen med sin specialkompetens. Samt gör vidare observationer i samråd med personalen och föräldrarna. Jobbar individuellt med barn som behöver extra stöd i sin utveckling. Gör skolmognadstest och deltar ibland på utvecklingssamtal, nätverksmöten etc. Barn i behov av stöd: Barn som har svårigheter i utvecklingen och lärandet på grund av medfödda eller senare uppkommen fysisk, psykisk, social eller emotionell skada har rätt till särskilt stöd. Det särskilda stödet kan vara varaktigt eller kan ges under en begränsad tidsperiod beroende på problemets karaktär. Det är personalens uppgift att i samråd med föräldrarna och barnrådgivningen uppmärksamma barn med särskilda behov av olika slag. Specialkompetensen sitter hos specialbarnträdgårdslärare, talpedagog, skolpsykolog, lekotek m.m som kan göra den pedagogiska bedömning av behovet av stödet.

6 Varje barn behöver stöd i att utvecklas enligt sina förutsättningar. Vid behov arbetar vi individuellt med de barn som behöver extra pedagogiskt stöd. De barn med annat modersmål än svenska ska ges extra uppmärksamhet. Förundervisningen: - Förundervisningen sker mellan klockan 9:00-13:00 måndagfredag fr.o.m. den 1: sta september till 31:sta maj. I övrigt följer förundervisningen skolans lovdagar som höstlov och sportlov etc.. Utveckling och lärandet Vi strävar efter att varje barn: - Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. - Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. - Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Lek och socialt samspel är hörn stenar i all verksamhet - Social kompetens, bl.a. att fungera i grupp. - Normer och värden, öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. - Förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt viljan att hjälpa andra. Språkutveckling - Vi strävar efter att varje barn:

7 - Utvecklar förmågan att uttrycka sig, ordföråd, begrepp och uttal. Den språkliga medvetenheten tränas genom att vi dagligen samtalar med och läser saga för förundervisningsbarnen, men också genom Bornholms modellen. Denna modell innebär att man leker med språket genom rim, ramsor, lyssnande- och uppmärksamhetsövningar, meningar, ord, stavelser och ljud. Bornholmsmodellen ger en god förberedelse inför läsinlärningen. Matematiska begrepp Matematiska begrepp används i vardagliga situationer t.ex vid samling och måltid där det ges tillfälle att prata matte, men ämnet tas även upp mer fördjupat tillsammans med förskoleundervisnings barnen. I förundervisningen fördjupar vi oss i följande: - Antalsuppfattning, enklare räkne operationer. - Tidsbegrepp, abstrakta begrepp så som idag, imorgon, hur länge osv. - Geometriska former, vi ser geometriska former överallt, i trafikmärken, i hus osv. - Utför mätningar och experiment. - Klassificera, ordna i serier, jämföra storlek, antal m.m. Goda förutsättningar för barnens skolstart Daghemmet strävar efter en naturlig och avspänd kontakt med skolan, både för barnet, föräldrar och personalen på daghemmet.

8 Tillsammans med skolpsykologen erbjuds en kompetent och professionell uppföljning med föräldrarna för att säkerställa att barnet är moget att börja skolan. Eller om skoluppskov vore ett alternativ. Föräldrarna får redan på hösten träffa barnets lärare för ett gemensamt samtal kring skolfrågor. Barnets lärare kommer på besök till daghemmet. Och barnet får besöka skolan för att bekanta sig med dess miljö. I mån av möjlighet när det finns utrymme och tillräckligt med personal jobbar daghemspersonalen individuellt med barn som har extra behov av stöd. I samråd med föräldrar, specialbarnträdgårdslärare och skolpsykolog. Pedagogiska stödet kan sättas in i verksamheten med hela barngruppen och på så sätt stimulera dem barn med svårigheter med litet extra. Aktiviteter utanför daghemmet: Daghemmet gör regelbundet utflykter i närmiljön, t.ex. till biblioteket, butiken, skolan m.fl. Mobbingsberedskap Daghemmets policy är att ta itu med konflikter genast när dom uppstår. Vi lär barnen de kompisregler som gäller på daghemmet samt etiska frågor. Vid behov pratar personalen också med föräldrarna. Personalen har fått delta i Finlandssvenska

9 antimobbings projektet, Vi mobbar int. Projektet vill stödja personal, föräldrar och elever i deras strävan att motverka otrygghet och utanförskap. Läs mera om projektet på adressen Jämställt barnomsorg: Personalen har deltagit i landskapets fortbildning för ett jämställt barnomsorg. Lika bemötande av flickor och pojkar. Vi diskuterar kring genus frågor på personalmöten. Vi pratar kring hur vi ska inreda lekrummen etc. Utvärdering av verksamheten: Daghemsverksamheten diskuteras kontinuerligt på personalmöten och föräldramöten. Varje vår skickas en enkät till föräldrar och personal. I enkäten har alla möjlighet att anonymt föra fram åsikter om verksamheten. Fortbildningsplan för personalen Det är viktigt att personalen får tillräckligt med fortbildning, så att motivationen till att arbeta och inspiration till att vidareutveckla barnomsorgen hålls levande. Principen är att alla ordinarie i personalgruppen får gå på kurs varje år. Långsiktiga mål och visioner för verksamheten Alla ska trivas och känna glädje över att komma till daghemmet. En trivsam miljö för barnen att vistas i. och ge många sinnes intryck. Att vi tillsammans med Lumparlands skola bygger upp en trygg grund för barnen. Genom gemensamma rutiner, samarbete och individarbete. Det ska inte spela någon roll om vi vuxna byter arbetsplats eller barnen byter hus. Grunden för den goda stämningen ska alltid finnas inom oss. Vi har en vision

10 om att få en mera sinnes stimulerande utemiljö. En grovplanering för utemiljön har gjorts av föreståndaren och en närvårdare. Planen har presenterats för alla i personalen, socialnämnden och representant från tekniska nämnden. Även plan för renovering för Videungens kök har gjorts av föreståndare och städare. Även den skissen har blivit representerat för samtliga. Pilot projekt giftfri daghem med Ålands Natur & Miljö Daghemmet har gått med i ett pilot projekt med att få daghemmet giftfritt. En provinventering har gjorts Man tittade på leksaker, elektronik, hygien, städning etc. Innehållsförteckning: Mål för verksamheten - Årets tema - God omvårdnad - Pedagogisk verksamhet lärandet på daghem - Rörelsestunder - Språklig medvetenhet - Skapande verksamhet - Allsidig utveckling - Goda lekmöjligheter - Samarbete med hemmet - Utvärdering av barnens utveckling - Barn i behov av stöd - Förundervisningen - Goda förutsättningar för barnens skolstart

11 - Aktiviteter utanför daghemmet - Mobbingsberedskap - Jämställt barnomsorg - Långsiktiga mål och visioner för verksamheten - Verksamhets idé Socialnämndens målsättning med daghemsverksamheten är att: Erbjuda samtliga barn barnomsorg och upprätthålla en välfungerande verksamhet inom daghemmet och fritidshemmet Videungen tack vare välutbildad personal och gott samarbete med utomstående. Barnomsorgen ska genom omvårdnad, pedagogisk verksamhet och lekmöjligheter bidra till att barnen får goda uppväxtvillkor.

12

13

14 Det här är ett led i en större process. En slutlig officiell rapport från inventeringen är fortfarande oskriven. Feedback från besöket av Ålands Natur & Miljö finns att läsas. Personal kommer att gå utbildning "Giftfritt daghem". Empati är bron som överbygger den klyfta som skiljer oss från varandra. - Arthur P Ciaramicofi

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

Överby daghems. arbetsplan

Överby daghems. arbetsplan Överby daghems arbetsplan 2017-2018 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

ÖVERBY DAGHEM ARBETSPLAN

ÖVERBY DAGHEM  ARBETSPLAN ÖVERBY DAGHEM ARBETSPLAN 2018-2019 Innehållsförteckning Kontaktinformation...s 2 Inledning...s 3 Målsättning på Överby Daghem...s 3 Samarbete med hemmet...s 4 Goda lekmöjligheter...s 5 Jämställdhet och

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

SAMARBETE MED HEMMET OCH GOD OMVÅRDNAD

SAMARBETE MED HEMMET OCH GOD OMVÅRDNAD ARB BETSPLAN FÖR DAGHEMMET VIDEUNGENN 2018-2019 Godkänd av socialnämnden i Lumparland Bilaga A Scn 92 Daghemmet Videungen Lumpovägen 33 22630 Lumparland Telefon: 359045 Mobil: 045738385377 1 ARBETSPLANENS

Läs mer

Arbetsplan Daghemmens plan för verksamhetsåret 1.8.2015-31.7.2016

Arbetsplan Daghemmens plan för verksamhetsåret 1.8.2015-31.7.2016 Arbetsplan Daghemmens plan för verksamhetsåret 1.8.2015-31.7.2016 Inledning Enligt barnomsorgslag för landskapet Åland 15 har varje daghem och gruppfamiljedaghem skyldighet att ha en arbetsplan som beskriver

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

Arbetsplan Österkulla daghem

Arbetsplan Österkulla daghem Arbetsplan Österkulla daghem 2018-2019. Daghemmet Österkulla Österkullag. 1 22140 Mariehamn Tel: 50460 E-mail: osterkulla@jomala.ax Personal 1 administrativ föreståndare tel:50460 Lilkulla, tel: 50463,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan

Arbetsplan 1 Arbetsplan 2019-2020 Arbetsplan för daghemmet Trollsländan Godbyvägen 450 22150 Jomala Tel: 329150 E-post: trollslandan@jomala.ax 2019-2020 Öppet: 7.30-17.00 (övriga tider enligt överenskommelse) Föreståndare:

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Opalens måldokument 2010/2011

Opalens måldokument 2010/2011 Opalen har en hösttermin som är förlagd utomhus till den allra största delen av tiden. Vi pedagoger är medvetna om att vi måste arbeta på ett annorlunda sätt än vi är vana vid och att det kräver en annan

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Avdelning Svanen Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Avdelning Svanen Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad: Orrvikens förskola Solen/Månen Förskolechef Thomas Edström Upprättad:180914 Utvärderad: 1. NORMER OCH VÄRDEN 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar - Öppenhet, respekt,

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Överby daghems arbetsplan 2015-2016

Överby daghems arbetsplan 2015-2016 Överby daghems arbetsplan 2015-2016 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Arbetsplan. Daghemmens och gruppfamiljedaghemmens arbetsplan för verksamhetsåret Godkänd av socialnämnden

Arbetsplan. Daghemmens och gruppfamiljedaghemmens arbetsplan för verksamhetsåret Godkänd av socialnämnden Arbetsplan Daghemmens och gruppfamiljedaghemmens arbetsplan för verksamhetsåret 1.8.2017-31.7.2018 Godkänd av socialnämnden 13.06.2017, 45 Inledning Mariehamns stad följer den mall till arbetsplan som

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2016-2017 Dessi Kerstin Irina Mattias Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

Arbetsplan för daghemmet Trollsländan

Arbetsplan för daghemmet Trollsländan Arbetsplan för daghemmet Trollsländan 2016-17 Arbetsplan för daghemmet Trollsländan 2016-2017 Godbyvägen 450 Avdelningen Myran 22150 Jomala Brandskyddsvägen 2 Tel: 329150 Tel: 31802 E-post: trollslandan@jomala.ax

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken

Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken Personalen ska arbeta efter: läroplanens värdegrund mål och riktlinjer för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Mål för I Ur och Skur Personalen ska se

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun

Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun FAMILJEDAGHEM/ FAMILJEFRITIDSHEM Arbetsplan för Pedagogisk omsorg i Tranås kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. och riktlinjer... 4 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 5 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Trollsländan 2015-2016

Trollsländan 2015-2016 Arbetsplan för daghemmet Trollsländan 2015-2016 Arbetsplan för daghemmet Trollsländan 2015-2016 Godbyvägen 450 Avdelningen Myran 22150 Jomala Brandskyddsvägen 2 Tel: 329150 Tel: 31802 E-post: trollslandan@jomala.ax

Läs mer

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem Arbetsplan Södersunda Fritidshem 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Målsättning 1.1. Pedagogik....3 1.2. Omvårdnad.3 1.3. Värdegrund...3 1.4. Miljötänkande.4 2. Samarbete med hemmet 2.1. Information till

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

Kvalitetsberättelse

Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelse 180921 Vår förskola Klintforsens fsk, Kräftan Pedagogisk lärmiljö Omsorg och rutiner: Vi pedagoger börjar läsåret med att göra en grovplanering utifrån barnens vistelsetider, intressen

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Arbetsplan för daghem och gruppfamiljedaghem VERKSAMHETSÅRET

Arbetsplan för daghem och gruppfamiljedaghem VERKSAMHETSÅRET Arbetsplan för daghem och gruppfamiljedaghem VERKSAMHETSÅRET 1.8.2018-31.7.2019 Innehåll Inledning... 2 1. Barnomsorgens målsättningar enligt barnomsorgslagen och grunderna för förundervisningen för landskapet

Läs mer

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola Pedagogisk planering Jordgubbens förskola År 2016-2017 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1 Birgitta

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN

INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN På Ekebyhovskolan har vi förskoleklassverksamhet varje dag. Vi startar dagen 8.15 med samling och avslutar skoldagen ca 13.00, därefter är det fritidstid. Vi arbetar efter

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer