REVISIONSRAPPORT. Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården. Landstinget Halland. November 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården. Landstinget Halland. November 2002"

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Läkare från bemanningsföretag och läkare med egna bolag - inom primärvården Landstinget Halland November 2002 Leif Jacobsson Anita Andersson

2 Sammanfattning Revisorerna i Landstinget Halland har uppdragit åt Komrev att genomföra en granskning av förekomsten av bemanningsföretag och läkare med egna bolag inom landstingets primärvårdsområden med anledning på bristen av egna läkare. Syftet med granskningen är att undersöka om landstinget har en tillfredsställande intern kontroll vid anlitande av läkarbemanningsföretag och läkare med egna bolag samt dess omfattning. Samtliga primärvårdsnämnder undertecknade avtal med bemanningsföretagen Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB Dessa bolag undertecknade sedan avtalen resp Avtalen gällde tiden med möjlighet till max. 12 månaders förlängning. Förlängning av avtalen har skett. Primärvårdsnämnden i Kungsbacka och Mefaco KB, Kullavik har även undertecknat ramavtal för avrop av läkartjänster för skötseln av Jourcentralen i Kungsbacka. Avtalet är undertecknat resp och avtalstiden är Avtalet kan komma att förlängas ett år. Förutom ovanstående upphandlade tjänster har köp gjorts från läkare med egna bolag. Omfattningen av levererande tjänster från några av läkarna med egna bolag är av betydande storlek. Upphandling av dessa läkartjänster har ej skett liksom att skriftliga avtal saknas. Ledstjärnorna inom lagen för offentlig upphandling LOU är affärsmässighet, utnyttjande av konkurrens och objektivitet mot leverantör. Direktupphandling: Upphandling utan infordrande av skriftligt anbud, får tillämpas om upphandlingens värde är lågt eller om det finns synnerliga skäl såsom synnerlig brådska orsakad av omständigheter som inte kunnat förutses och inte heller beror på den upphandlade enheten. Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har uttalat att direktupphandling får användas om upphandlingens värde understiger två basbelopp vid köp av tjänster av kvalificerad natur (intellektuella tjänster). Basbeloppet är f.n kr. Vi anser att den interna kontrollen bör ses över avseende på efterlevnad av tillämpliga lagar och förordningar. Då LOU inte alltid är så lätt att tillämpa på rätt sätt bör rutinbeskrivningar upprättas för köp av tjänster/upphandlingar. Av dessa bör det konkret även framgå hur man hanterar och registrerar handlingar samt hur besluten hanteras ur sekretess- och delegationssynpunkt. (2)

3 Upphandling av läkartjänster som krävs enligt LOU bör skötas i samråd med MA-service. Vi anser även att primärvårdsnämnderna i möjligaste mån bör utnyttja de avtal som är tecknade med Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB. I avtalen med bemanningsföretagen finns dock inskrivet att landstiget förebehåller sig rätten att anlita annan leverantör om så anses nödvändigt. I de upprättade avtalen med bemanningsföretagen finns även inskrivet att landstinget äger rätt att avbryta avropat tjänstgöringsuppdrag med omedelbar verkan om läkare ej har den kompetens och kvalitet som landstinget kan förvänta i enlighet med överenskommet avtal. När klagomål uppstår gällande kompetens och kvalitet anser vi att rutiner bör finnas så att den upphandlande enheten, i detta fall MA-service, får vetskap om bristerna. Innan anlitande av läkare med egna bolag sker anser vi att krav skall ställas på; F-skattsedel, registreringsbevis, försäkringar, patientansvar, arbetsgivaruppgifter och kvalitet på tjänsten. Kontroll bör även ske att bolagen endast anlitar leg. läkare. (3)

4 1. UPPDRAG SYFTE METOD OCH OMFATTNING FAKTA FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG - UPPHANDLING ANBUD WESAM ANBUD RENT A DOCTOR LANDSTINGETS GRANSKNING AV ANBUDEN AVTAL MED WESAM OCH RENT A DOCTOR Förlängning av avtal AVTAL MEFACO KB OMFATTNING BEMANNINGSFÖRETAG Wesam läkarleasing AB Rent a doctor AB Mefaco LÄKARE MED EGNA BOLAG Norla Assyst Bureau Ltd G.P. Derm, läkare primärvården Praktikertjänst AB (paraplyorg.) Övriga läkare med egna bolag IAKTTAGELSER ALLMÄNNA SYNPUNKTER Primärvården Halmstad Primärvården Hylte Primärvården Laholm Primärvården Falkenberg Primärvården Varberg Primärvården Kungsbacka SLUTSATSER...13 (4)

5 1. Uppdrag Revisorerna i Landstinget Halland har uppdragit åt Komrev att genomföra en granskning av förekomsten av bemanningsföretag och läkare med egna bolag inom landstingets primärvårdsområden med anledning på bristen av egna läkare. 2. Syfte Syftet med granskningen är att undersöka om landstinget har en tillfredsställande intern kontroll vid anlitande av läkarbemanningsföretag och läkare med egna bolag samt dess omfattning. Frågeställningar; - Följer landstinget LOU vad gäller anlitande av läkartjänster? - Har upphandling skett av bemanningsföretag eller läkare med egna bolag? - Vilka avtal är tecknade? - Följsamhet av ingångna avtal? - Hur sker granskningen från Landstinget avseende formaliter för företagen och läkarna med egna bolag? - Hur sker utvärderingen av tillgänglighet och kvalitet från de anlitade företagen och läkarna med egna bolag? - Omfattning av köpta tjänster? 3. Metod och omfattning Granskningen omfattar dels inhämtade av statistik och redovisningen för år 2001 samt per Anbudsunderlag och undertecknade avtal har studerats. Vidare har intervjuer skett med MA-service samt tjänstemän inom primärvårdsförvaltningarna. (5)

6 4. Fakta 4.1 Förfrågningsunderlag - upphandling Landstinget Halland gick ut med ett frågningsunderlag daterat om infordrade av anbud på läkartjänster inom primärvården. Bemanningsföretagen Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB lämnade anbud resp på förfrågningsunderlaget daterat Komplettering/förtydligande till anbudet från Rent a doctor AB är daterat Primärvårdsnämnden i Kungsbacka gick ut med ett förfrågningsunderlag angående skötseln av jourcentralen i Kungsbacka. Läkarbolaget Mefaco KB, Kullavik lämnade anbud på dessa tjänster. Ledstjärnorna inom lagen för offentlig upphandling LOU är affärsmässighet, utnyttjande av konkurrens och objektivitet mot leverantör. Företeckning över upphandlingsformer se bil 1. Direktupphandling: Upphandling utan infordrande av skriftligt anbud. Får tillämpas om upphandlingens värde är lågt eller om det finns synnerliga skäl såsom synnerlig brådska orsakad av omständigheter som inte kunnat förutses och inte heller beror på den upphandlade enheten. Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har uttalat att direktupphandling får användas om upphandlingens värde understiger två basbelopp vid köp av tjänster av kvalificerad natur (intellektuella tjänster) Basbeloppet är f.n kr 4.2 Anbud WESAM Ägarförhållande: Wesam Sverige AB (moderbolag) samt produktionsbolagen Wesam läkarleasing Ab och Wesam Care AB (sjuksköterskebemanning) ägs i sin helhet av Thomas och Margareta Wenkel, Uppsala. Information om läkare: Namnlistor på aktuella läkare med angivande av erforderlig information översänds senast en vecka före tjänstgöringsvecka. Formulär sänds till aktuella vårdcentraler för utvärdering av läkarnas prestationer återsänds snarast till Wesam läkarleasing AB. Kvalitetskontroll: Genom kontinuerligt utvärdering av läkarrapporter, vårdenheternas utvärdering av läkarna samt nära samarbete med resp. vårdenhetschef erhåller Wesam läkarleasing AB ett bra informationsunderlag för kvalitetsuppföljning. (6)

7 Försäkringar: Wesam läkarleasing AB kontrollerar att anlitade läkare har gällande ansvarsförsäkringar. Företaget har dessutom en kollektiv ansvarsförsäkring gällande de fall någon läkare, trots kontroll, skulle vara i avsaknad av gällande försäkring. Företaget har sedvanlig företagsförsäkring och gällande AMF för våra anställda läkare. Läkartillgång: Vi genomför våra uppdrag genom att tillfälligt (eller fast) anställa läkare ur en kader på, i dagsläget (juni 2000) ca 1500 läkare. Tillgänglighet/leveranstid: Normal minitid för leverans av en läkare är 7 dagar önskas två läkare är leveranstiden 14 dagar etc. Lokalkännedom: Wesam läkarleasing AB hänvisar i anbudet som referenser Primärvården i Varberg. 4.3 Anbud RENT A DOCTOR Ägarförhållande: Rent a doctor AB ägs av Carema Vård & Omsorg AB. Information om läkare: Vi gör inför varje läkare en noggrann kontroll av formell kompetens, referenser och meriter innan de anlitas. Därför kan vi stoltsera med en närmst 100%-ig kundnöjdhet, vilket våra referenser kan intyga. Kvalitetskontroll: Vår leveranssäkerhet är omvittnad och är resultatet av kontrollsystem samt att vi förfogar över läkarregister av betydande storlek. Kombinationen av småskalighet i kund- och läkarrelationer, våra kvalitetsambitioner samt att vi sannolikt är den största aktören på läkarsidan i Sverige borgar för Er trygghet som kund. Försäkringar: Alla doktorer som arbetar för Rent a doctor avkrävs tecknade av ansvarsförsäkring i Salus Ansvar. Vid ev. underlåtenhet hos läkare att göra detta finns i vår företagsförsäkring skydd för sådan skada, som kan orsakas tredje part som ej täck av patientförsäkring. Lokalkännedom: Rent a doctor har inom landstinget Halland sedan länge uppdrag inom primärvården i Falkenberg, Halmstad, Laholm och Hylte. Tillgänglighet/leveranstid: Framförhållning på ca 5 veckor. Läkartillgång: Rent a doctor har f.n. ca läkare (juni 2000) varav ca 400 med specialistkompetens i allmänmedicin. (7)

8 4.4 Landstingets granskning av anbuden Bemanningsföretagen Wesam Läkarleasing AB och Rent a doctor AB är granskade av landstinget med avseende på bl.a; F-skattsedel Registreringsbevis Försäkringar, patientansvar mm Arbetsgivaruppgifter Kvalitet på tjänsten. Att bolagen endast anlitar leg. läkare 4.5 Avtal med Wesam och Rent a doctor Samtliga primärvårdsnämnder undertecknade avtal med bemanningsföretagen Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB Dessa bolag undertecknade avtalen resp Avtalen gällde tiden med möjlighet till max. 12 månaders förlängning. Pris per vecka under perioden har enligt avtalen varit; Wesam Rent a doctor Specialist allm. medicin; Annan specialist Leg. läkare Leg. läkare under utbildn Förlängning av avtal Landstinget Hallands avtal rörande Läkartjänster för kompletterande bemanning inom Landstingets Primärvårdsområden har förlängts till att gälla för tidsperioden för Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB. (8)

9 4.6 Avtal Mefaco KB Primärvården i Kungsbacka och Mefaco KB, Kullavik har undertecknat ramavtal för avrop av läkartjänster för skötseln av Jourcentralen i Kungsbacka. Avtalet är undertecknat resp och avtalstiden är Avtalet kan komma att förlängas ett år. Entreprenören ansvarar för att bemanna Jourcentralen i Kungsbacka med läkare som är specialister i allmänmedicin eller som har kompetens som prövas likvärdig. Jourcentralen ska bemannas vardagar från klockan till morgonen därpå, lör-, sön- och helgdagar hela dygnet. Vid sjukdom eller annan frånvaro på entreprenörens arbetspass, så är det dennes ansvar att bemanna Jourcentralen. Landstinget förbehåller sig rätten att godkänna anbudsgivarens läkare. Den läkare som under arbetets gång förlorar Landstingets förtroende skall bytas ut. 5. Omfattning Sammanställningen nedan visar omfattningen av köpta tjänster från bemanningsföretag och läkare med egna bolag. Redovisningen avser perioden januari- september Se bil Bemanningsföretag Wesam läkarleasing AB Pv Laholm Pv Falkenberg Pv Kungsbacka Summa: Rent a doctor AB Pv Halmstad Pv Falkenberg Pv Kungsbacka Summa: (9)

10 5.1.3 Mefaco Pv Kungsbacka Summa: Läkare med egna bolag Norla Assyst Bureau Ltd Pv Laholm Pv Hylte Summa: G.P. Derm, läkare primärvården Pv Laholm Pv Varberg Summa: Praktikertjänst AB (paraplyorg.) Pv Laholm Pv Hylte Pv Falkenberg Summa: Övriga läkare med egna bolag Pv Halmstad Pv Hylte Pv Laholm Pv Falkenberg Pv Varberg Pv Kungsbacka Summa: (10)

11 6. Iakttagelser 6.1 Allmänna synpunkter Primärvården Halmstad Primärvården i Halmstad har under 2002 anlitat Rent a doctor enligt avtal men har under sommaren 2002 även anlitat läkarbolaget DiDoc AB Primärvården Hylte Primärvården i Hylte anlitar Norla Assyst Buerau för uppdrag i Torup och Unnaryd sedan augusti Redovisningen per visar att primärvården köpt tjänster från ovan nämnda bolag för ca 1,8 mkr. Någon upphandling har ej skett. Skriftligt avtal saknas.. Orsaken till att primärvården i Hylte anlitar Norla är att det inte fungerade tillfredsställande med det bemanningsföretag som hade anlitats. Primärvården fick läkare som inte hade specialistkompetens inom allmänmedicin och det fungerade dåligt enligt verksamhetschefen. Sommaren 2001 uppstod återigen att rekrytera allmänläkare. Efter rekommendationer började läkare från Norla Assyst Bureua som semestervikarie på Torups vårdcentral. När denne doktor kunde fortsätta hos oss såg vi mycket positivt på det, eftersom befolkningen var mycket nöjd. Hade vi fortsatt med olika hyrdoktorer och ingen ordinarie doktor på plats hade den medicinska säkerheten varit i fara enligt verksamhetschefen. Förlängning; Norla Assyst Bureau har översänt bekräftelse angående tillhandahållande av primärvårdsläkare vid Vc i Torup som även muntligt har bekräftats av primärvården. Fr.o.m tillhandhålles primärvårdsläkare motsvarande 1,5 tjänst av Norla Assyst Bureau. Förutom läkarbolaget Norla har läkartjänster köpts under år 2002 från ytterligare sex leverantörer för att i första hand upprätthålla jourverksamheten i Hylte Primärvården Laholm Primärvården i Laholm har under 2002 anlitat Wesam läkarleasing AB som sin huvudleverantör av läkartjänster till vårdcentralerna i Centrum och Glänninge. Vad avser vårdcentralen i Knäred har Norla Assyst Bureua varit den största leverantören. Redovisningen per visar att primärvården köpt tjänster från ovan nämnda bolag för ca 0,6 mkr. Någon upphandling har ej skett. Skriftligt avtal saknas. Vårdcentralen i Knäred kommer fr.o.m att drivas av personalägt bolag. (11)

12 Förutom dessa bolag har ytterligare sju läkarbolag levererat tjänster till primärvårdens ordinarie verksamhet. För att bemanna jourcentralen har 16 läkarbolag anlitats Primärvården Falkenberg Primärvården i Falkenberg har under 2002 anlitat Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor som sin huvudsakliga leverantörer av läkartjänster. Ett läkarbolag Axonem har anlitats för läkartjänster inom psykiatrin när ovanstående upphandlade bolag inte kunnat leverera läkare. I Praktikertjänst AB - Laurentius läkarmottagning vårdavtal ingår åtagande i jourtjänstgöring inom primärvården samt Laurentius tjänst på vårdcentralen Ullared. Övriga tjänsteköp avser tjänster till FOU-enheten i Falkenberg Primärvården Varberg Primärvården i Varberg har under 2002 anlitat G.P.Derm som leverantör av läkartjänster till jourcentralen och för att korta av köerna i primärvården. Finansieringen av tjänsteköp för att korta köerna sker genom de extra medel (statsbidrag) som erhållits för att förstärka primärvården. Redovisningen per visar att primärvården köpt tjänster från bolaget G.P. Derm för ca 0,8 mkr. Någon upphandling har ej skett. Skriftligt avtal saknas. Under år 2001 var Wesam läkarleasing AB en av leverantörerna av läkartjänster till primärvården i Varberg. Primärvårdens kommentarer är att det är svårt att få besked från de upphandlade bemanningsföretagen om och vilka läkare som kommer. Oftast kan de inte erbjuda specialister i allmänmedicin och har vi möjlighet till en specialist föredrar vi det. Vidare menar primärvården att det är enklare att anlita samma person om vi från början vet att det är ett visst antal veckor. För att upprätthålla jourverksamheten har även läkarbolaget Medorid AB anlitats. Läkarbolaget Anxiolysis AB har under 2002 utfört tjänster till den psykiatriska vården Primärvården Kungsbacka Primärvården i Kungsbacka har under 2002 i största utsträckning anlitat Rent a doctor och i mindre utsträckning Wesam läkarleasing AB som sina leverantörer av läkartjänster till vårdcentralerna. Ytterligare sju läkarbolag har anlitats i olika omfattning. För att upprätthålla jourverksamheten i Kungsbacka ombesörjs detta av Mefaco AB enligt särskilt avtal. I nämndes avtal med Husläkarna AB i Kungsbacka finns även reglerat om tjänstgöring vid jourcentralen. I kommentarerna från primärvården framkommer att det har varit veckor som legat på beställning hos de upphandlade bolagen (Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor) där de inte kunnat klara av den beställda bemanningen utan att primärvården fått anlita annat företag. (12)

13 7. Slutsatser - Den interna kontrollen bör ses över avseende på efterlevnad av tillämpliga lagar och förordningar. Då LOU inte alltid är så lätt att tillämpa på rätt sätt bör rutinbeskrivningar upprättas för köp av tjänster/upphandlingar. Av dessa bör det konkret även framgå hur man hanterar och registrerar handlingar samt hur besluten hanteras ur sekretess- och delegationssynpunkt. - Upphandling av läkartjänster som krävs enligt LOU bör skötas i samråd med MA-service. - Vi anser även att primärvårdsnämnderna i möjligaste mån bör utnyttja de avtal som är tecknade med Wesam läkarleasing AB och Rent a doctor AB. I avtalen med bemanningsföretagen finns inskrivet att landstinget förebehåller sig rätten att anlita annan leverantör om så anses nödvändigt. - I de upprättade avtalen med bemanningsföretagen finns även inskrivet att landstinget äger rätt att avbryta avropat tjänstgöringsuppdrag med omedelbar verkan om läkare ej har den kompetens och kvalitet som landstinget kan förvänta i enlighet med överenskommet avtal. När klagomål uppstår gällande kompetens och kvalitet anser vi att rutiner bör finnas så att den upphandlande enheten, i detta fall MA-service, får vetskap om bristerna. - Innan anlitande av läkare med egna bolag sker anser vi att krav skall ställas på; F-skattsedel, registreringsbevis, försäkringar, patientansvar, arbetsgivaruppgifter och kvalitet på tjänsten. Kontroll bör även ske att bolagen endast anlitar leg. läkare. (13)

Revisionsrapport* Bemanningsföretag. Landstinget Halland. 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson. *connectedthinking

Revisionsrapport* Bemanningsföretag. Landstinget Halland. 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson. *connectedthinking Revisionsrapport* Bemanningsföretag Landstinget Halland 2007-12-03 Anita Andersson Leif Jacobsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 2 Syfte/revisionsfråga...1 3 Metod och omfattning...1

Läs mer

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården

Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Revisionsrapport Uppföljning av granskning av användning av bemanningsföretag i Närsjukvården Landstinget Halland Februari 2009 Anita Andersson Margareta Bertin Christel Eriksson certifierad kommunal revisor

Läs mer

Granskning av ersättning till privata vårdgivare

Granskning av ersättning till privata vårdgivare Granskning av ersättning till privata vårdgivare Landstinget Halland FÖRSTUDIE 2002-02-27 Leif Johansson Komrev AB Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035-15 17 43 Fax 035-15 17 36 E-post: leif.johansson@komrev.se

Läs mer

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation

Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Revisionsrapport Granskning av konsultanvändningen inom kommunstyrelsen organisation Kalmar kommun Maj 2009 Pär Sturesson Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Inledning...1 2 Tillvägagångssätt...1 3 Iakttagelser...2

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-22 31. Inköpspolicy. Bjurholms kommun

Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-22 31. Inköpspolicy. Bjurholms kommun Inköpspolicy Bjurholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 1 2 MÅL OCH INRIKTNING 1 3 GRUNDERNA I LAGEN OM OFFENTLIG UPPHANDLING 2 4 OLIKA FORMER FÖR UPPHANDLING 2 4.1 Direktupphandling 2 4.2 Förenklad

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun.

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun. ÄNGELHOLMS ANBUDSFÖRFRÅGAN Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun." Köpare Ängelholms kommun, org.nr 212000-0977 Sista

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut och prognos 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2003-03-31 och prognos 2003 Primärvårdsnämnden i Halmstad Leif Johansson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Frågor och svar : Bemanningstjänster läkare till Hälsocentraler 2016 Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga:

Frågor och svar : Bemanningstjänster läkare till Hälsocentraler 2016 Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga: 1 Fråga: 09:47:19 Hej! Vilka priser/leverantörer gäller för nuvarande avtal? Svar: Priserna för läkare inom allmänmedicin ligger mellan 1070-1433 kronor/timme. Idag har NLL avtal med: Transmedica A/S,

Läs mer

Dals-Eds Kommun - Upphandling Evenemangstjänster. Inbjudan

Dals-Eds Kommun - Upphandling Evenemangstjänster. Inbjudan 11-14 1. Allmän Information Inbjudan Dals-Eds kommun kommunstyrelsen upphandlar under förutsättning av nödvändiga beslut fattas anordnande av evenemang för att öka kommunens attraktionskraft. Upphandlande

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Inledning: Kommunen är totalt sett en mycket stor köpare av varor och tjänster. Denna upphandlingspolicy syftar till att kommunens medel används effektivt

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Upphandlingspolicy för RUM

Upphandlingspolicy för RUM Upphandlingspolicy för RUM Slupskjulsvägen 34, 111 49 Stockholm Inledning Detta dokument beskriver riktlinjer och rutiner för genomförande av upphandlingar inom RUM. Dokumentet beskriver en komplett upphandlingsprocess.

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 1 ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 2015-07-16 Växjöbostäder AB Vidingehem AB 2 Anbudsförfrågan Växjöbostäder och Vidingehem infordrar härmed anbud på Kommunikationsoperatör (KO),

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

Inhyrd personal via bemanningsföretag

Inhyrd personal via bemanningsföretag Revisionsrapport Inhyrd personal via bemanningsföretag Landstinget i Östergötland 2010-08-26 Anders Larsson, certifierad kommunal revisor Lotta Ricklander Stefan Knutsson Eva Andlert, certifierad kommunal

Läs mer

Avtal. Bilaga 1. Förlaga till. avseende. Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan. Kungl. biblioteket. och. Leverantören

Avtal. Bilaga 1. Förlaga till. avseende. Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan. Kungl. biblioteket. och. Leverantören 1(6) Bilaga 1. Förlaga till Avtal avseende Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan Kungl. biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun 2007-09-03 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 106. 1. Mål och inriktning Denna policy innehåller riktlinjer,

Läs mer

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29 Revisionsrapport Kommunal momskompensation Lars Edgren Henrik Bergh Landstinget Halland 2003-01-29 1 1 SAMMANFATTNING Komrev har granskat hanteringen av kommunal momskompensation inom två (sjukhuset i

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Revisionsrapport Varbergs kommun KPMG AB 2017-09-06 Varbergs kommun Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Syfte och revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av upphandlingar inom bolagen

Granskning av upphandlingar inom bolagen 2007-02-07 Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av upphandlingar inom bolagen Öhrlings PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av Lunds kommuns revisorer granskat genomförda upphandlingar

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2015 07-31 UPPHANDLING AV LEDNINGSVISNING FÖR UNNARYD FIBER EK. FÖRENINGS FIBERNÄT Unnaryd fiber, Ekonomisk förening Datum 2015-07-31 Syftet med detta dokument är att ge leverantörer

Läs mer

Granskning av interna kontrollen

Granskning av interna kontrollen Revisionsrapport* Granskning av interna kontrollen Landstinget Halland Datum 2006-11-29 Författare Leif Johansson Anita Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-27 69 Dnr 2014/149.050 POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN 1 Allmänt Kommunens inköp/upphandlingar

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

BESLUTSFÖRSLAG. 2. Godkännande av föredragningslista samt närvarorätt för personalföreträdarna. närvarorätt vid behandlingen av samtliga ärenden.

BESLUTSFÖRSLAG. 2. Godkännande av föredragningslista samt närvarorätt för personalföreträdarna. närvarorätt vid behandlingen av samtliga ärenden. LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD Tid: 2003-08-26 kl. 14:00 Plats: Primärvårdsförvaltningens kansli, Torsgatan 1 1. Val av protokolljusterare att utse

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland

REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland REVISIONSRAPPORT Akut- och jourverksamhet i primärvård Landstinget Halland Juni 2002 Margareta Bertin Christel Eriksson Jean Johansson Christer Mörlin Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Bakgrund...5

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Nacka kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Diarie TN 2014/175 Upphandlare Kenneth Lindrooth Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-12-19 Upphandlande organisation Upphandling Västmanlands läns landsting Program för primärvården i Västmanland - LOV - 2017 Anette Öhrn DU-UPP16-0363 Symbolförklaring:

Läs mer

AVTAL AVSEENDE TRYCK OCH DISTRIBUTION AV INFORMATIONSTIDNING ( Avtal )

AVTAL AVSEENDE TRYCK OCH DISTRIBUTION AV INFORMATIONSTIDNING ( Avtal ) Bilaga 2 1 Mellan Hallandstrafiken AB, org. nr 556225-2998, Box 269, 311 23 Falkenberg ( Hallandstrafiken ) och [ ], org. nr [ ], [adress] ( Leverantören ) har denna dag ingåtts nedanstående AVTAL AVSEENDE

Läs mer

Härmed inbjuds ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar.

Härmed inbjuds ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar. KKV1000, v1.1, 2010-05-05 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2011-11-28 Dnr 755/2011 1 (6) Förfrågningsunderlag, upphandling av elleverans till Konkurrensverkets lokaler på Torsgatan 11 i Stockholm 1. Inledning Härmed

Läs mer

Mobil: Anbud lämnas på del A (Floragården) Ja Nej. Anbud lämnas på del B (Hjortsberg) Ja Nej. Anbud lämnas på del C (Björkhaga) Ja Nej

Mobil: Anbud lämnas på del A (Floragården) Ja Nej. Anbud lämnas på del B (Hjortsberg) Ja Nej. Anbud lämnas på del C (Björkhaga) Ja Nej Entreprenad särskild boende mm sida 1 (8) Anbud särskilda boende mm Anbudsformulär Uppgifter om anbudsgivaren Anbudsgivare: Företagsform: Kontaktperson: E-post: Organisationsnummer: Behörig företrädare:

Läs mer

AVTAL REKLAMBYRÅTJÄNSTER

AVTAL REKLAMBYRÅTJÄNSTER 1(7) AVTAL REKLAMBYRÅTJÄNSTER AVTALSNR: LTS 2011/0132 AVTALSPARTER Kunden Leverantören Landstinget Blekinge 371 81 KARLSKRONA Org nr: 232100-0081 Hemsida: www.ltblekinge.se Org nr: Hemsida: KONTAKTPERSONER

Läs mer

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Härmed ingår SKL Kommentus Inköpscentral AB, nedan SKI och Kommunförbundet Skåne, nedan KFSK, avtal gällande projektledning av upphandling av:

Härmed ingår SKL Kommentus Inköpscentral AB, nedan SKI och Kommunförbundet Skåne, nedan KFSK, avtal gällande projektledning av upphandling av: Avtal gällande projektledning av upphandling av vård-, omsorgs- och behandlingsplatser m.m. mellan SKL Kommentus Inköpscentral, SKI och Kommunförbundet Skåne, KFSK. Härmed ingår SKL Kommentus Inköpscentral

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2014 Söderhamns kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum

FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträdesdatum 2003-11-27 PSYKIATRINÄMNDEN Tid: Klockan 15.00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhuset i Varberg Direktionsrummet och grupprummet, sjukhusledningen, är bokat från klockan

Läs mer

Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011

Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011 Revisionsrapport 10/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Uppföljning av upphandlingsgranskning från 2011 Upplands Väsby kommun Innehåll 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...2 1.3 Metod...2

Läs mer

PM UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG

PM UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG PM 2016-04 UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG 1 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett stödmaterial för processen att upphandla lagstadgad revision i kommunala bolag,

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare. Primärvårdsnämnden i Halmstad. REVISIONSRAPPORT Granskning av den ekonomiska uppföljning och avtalen med privata vårdgivare Primärvårdsnämnden i Halmstad Augusti 2003 Leif Johansson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se 1. INLEDNING...3

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Sista anbudsdag Upphandlingens namn Besiktningar - Tryckkärl, kokgrytor och säkerhetsventiler UH Inlämnat

Sista anbudsdag Upphandlingens namn Besiktningar - Tryckkärl, kokgrytor och säkerhetsventiler UH Inlämnat Inköpssamverkan Motala 1.0 Allmänna förutsättningar Krav 1.1 Förutsättningarna enligt dokumentet Förfrågningsunderlag accepteras/uppfylls. 2.0 Krav på leverantören Krav 2.1 Anbudsgivaren ska vara registrerad

Läs mer

Syfte och mål med Inköpssamverkan

Syfte och mål med Inköpssamverkan RIKTLINJER Innehållsförteckning Syfte och mål med Inköpssamverkan... 3 Ansvarfrågor organisation... 4 Riktlinjer för direktupphandling... 5 Riktlinjer för miljö... 5 Upphandlingsetik... 6 Definitioner...

Läs mer

Upphandlingsprocessen enligt LOU - lagen om offentlig upphandling, är enkel:

Upphandlingsprocessen enligt LOU - lagen om offentlig upphandling, är enkel: April 2014 Rapport: Kommunens upphandling stor möjlighet och/eller stort krångel? Bakgrund Företag i Samverkan har upphandling som ett av fem fokusområden. Syftet är att fler affärer ska hamna hos företagen

Läs mer

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG PM 2018-05 UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG 1 1 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett stödmaterial för processen att upphandla finansiell revision i kommunala

Läs mer

Frågor och svar : Läkarkonsulter specialistläkare sjukhus Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga:

Frågor och svar : Läkarkonsulter specialistläkare sjukhus Id Fråga/Svar Publicerad 1 Fråga: 1 Fråga: 2016-03-03 09:52:22 Hej! I punkt 3.1 Anbudsinbjudan skriver ni att om det inte av årsredovisningen framgår att vi omsatt 5 milj kronor avseende läkarbemanning, så ska vi lämna annat betvis på

Läs mer

Avropsförfrågan. Upphandlingsspecialist it-drift

Avropsförfrågan. Upphandlingsspecialist it-drift AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (8) Avropsförfrågan Upphandlingsspecialist it-drift Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Administrativa krav... 2 Information om anbudsgivare... 3 Konsulttjänsten... 3 Redovisning

Läs mer

Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar kring avtalstrohet inom bolagen.

Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar kring avtalstrohet inom bolagen. Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-03-31 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Finspångs Tekniska Verk AB Vallonbygden AB Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar

Läs mer

Wivan Henricson, Vårdförbundet Marianne Höjman, Kommunal Anneli Rosenberg, SSR, 67-76

Wivan Henricson, Vårdförbundet Marianne Höjman, Kommunal Anneli Rosenberg, SSR, 67-76 LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 67-80 Tid: 2003-08-26 kl. 14:00 16:50 Plats: Primärvårdsförvaltningens kansli, Torsgatan 1 Närvarande: Ledamöter Stefan Bengtsson, ordf. (c)

Läs mer

Policy och riktlinjer för upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2005-mm-dd Ersätter upphandlingspolicy antagen 2003-09-22

Policy och riktlinjer för upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2005-mm-dd Ersätter upphandlingspolicy antagen 2003-09-22 Policy och riktlinjer för upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2005-mm-dd Ersätter upphandlingspolicy antagen 2003-09-22 Upphandlingspolicy Vallentuna 2005.doc 1/6 Policy Vallentuna kommuns och kommunala

Läs mer

Avtal för specialistvård

Avtal för specialistvård Avtal för specialistvård Landstinget Halland Mars 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Sammanfattning Revisorerna i Landstinget Halland 1 har gett i uppdrag till Komrev inom PwC att granska avtal

Läs mer

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende PM 2015:5 RVIII (125-604/2014) Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 Frågeformuläret syftar till att besvara hur nämnder/bolag arbetat med upphandling

Läs mer

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Service på hissar och rulltrappor -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Örnsköldsvik Kommun upphandlar - Service på hissar och rulltrappor -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Allmänna uppgifter upphandlar - -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1.1 Upphandlande myndighet och enheter Örnsköldsviks kommun, 212000-2445 Nygatan 16 891 88 Örnsköldsvik Handläggare:

Läs mer

Upphandling av ramavtal för tillhandahållande av information om offentliga upphandlingar ur databaser

Upphandling av ramavtal för tillhandahållande av information om offentliga upphandlingar ur databaser KKV1000, v1.1, 2010-05-05 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2011-11-08 Dnr 576/2011 1 (8) Upphandling av ramavtal för tillhandahållande av information om offentliga upphandlingar ur databaser Härmed inbjuds ni att

Läs mer

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? 1 2016-05-04 Sveriges företagsklimat Sammanfattande omdöme Allmänhetens attityder Skolans attityder Konkurrens från kommunverksamheter Företagens egna initiativ

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning

Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning Revisionsrapport Granskning av inhyrd personal via bemanningsföretag, uppföljning och fördjupning Landstinget Halland Mars 2010 Leif Johansson Anita Andersson Margareta Bertin Bo Thörn (1) 1. Sammanfattning...3

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH Administrativa föreskrifter UH-2014-376 Stöd för dig som vill bli leverantör till Sundsvalls kommun hittar du på sundsvall.se. Klicka på länken: http://www.sundsvall.se/anbud Sida 1 (5) Innehåll 1 Administrativa

Läs mer

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010:

Storumans kommun. Upphandling Familjerådgivning. Dnr: ON/2010: Storumans kommun Upphandling ANBUDSBEGÄRAN - FAMILJERÅDGIVNING Upphandlande enhet STORUMANS KOMMUN Omsorgsnämnden 923 81 Storuman Telefon: 0951-140 00 vx Telefax: 0951-140 09 Upphandlande enhets ombud

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING 1. INKÖP / UPPHANDLING ÖVER TRÖSKELVÄRDENA Inköp över tröskelvärdena innebär att upphandlingen uppgår till ett belopp som enligt lagstiftningen tvingar den att

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Mall för ramavtal T3 Korttidsförhyrning av bilar

Mall för ramavtal T3 Korttidsförhyrning av bilar 1 (7) Mall för ramavtal T3 Korttidsförhyrning av bilar Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSOMFATTNING 2 2 AVTALSFORM 2 3 AVTALSPARTER 2 4 AVTALSTID 2 5 UTFÖRANDE AV AVTALADE TJÄNSTER 3 6 UPPHANDLINGSVOLYM

Läs mer

Upphandling i kommunala bolag

Upphandling i kommunala bolag Revisionsrapport Upphandling i kommunala bolag Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 KOMMUNENS RIKTLINJER 1 HALMSTADS FASTIGHETS AB

Läs mer

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Inköpspolicy för Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2001-11-27, 114, med ändring Gäller från 2004-12-08, 132, 2006-09-13, 121 2002-01-01 Inköpspolicy för Svedala kommun

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson

Revisionsrapport. Granskning av Bisysslor Landstinget Halland Anita Andersson. Leif Jacobsson Revisionsrapport Granskning av Bisysslor Landstinget Halland 2004-12-10 Anita Andersson Leif Jacobsson 1. Uppdrag...2 2. Revisionsfrågor...2 3. Metod...2 4. Allmänt om bisyssla...3 4.1 Förtroendeskadliga

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Upphandlings- och inköpspolicy Denna policy gäller för samtliga styrelser och nämnder i kommunerna Köping, Arboga och Kungsör samt för Västra Mälardalens Kommunalförbund. Med utgångspunkt från denna policy

Läs mer

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen ut ett leverantörsperspektiv Analys, planering & förfrågan När en upphandling startar görs flera

Läs mer

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Rapport nr 29/2014 Mars 2015 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 64:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

1. Upphandlingsföreskrifter

1. Upphandlingsföreskrifter Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-02-29 Upphandlande organisation Sundbybergs kommun Ewa Johansson Upphandling Behandlingshem, boende och öppenvård till vuxna missbrukare SAN-0171/2015, Symbolförklaring:

Läs mer

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10)

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10) Upphandlingspolicy MA Upphandlingsenheten Upphandlingspolicy 1(10) Innehållsförteckning Upphandlingspolicy... 3 Upphandlingsrutiner... 3 Inledning... 3 Grunderna för offentlig upphandling... 3 Omfattning...

Läs mer

HVO-tankstation i Eslövs kommun

HVO-tankstation i Eslövs kommun Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i södra Skåne HVO-tankstation i Eslövs kommun Exempel på direktupphandling av HVOpumpstation för kommunala fordon

Läs mer

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas.

De i upphandlingen angivna kvantiteterna är beställarens ungefärliga behov kan variera och således över- eller underskridas. 1 Parter Mellan nedanstående parter, leverantör och beställare, har följande avtal träffats. Leverantör: Företagsnamn, Organisationsnummer Leverantörens kontaktperson Avtalsfrågor: Beställaren: Örnsköldsviks

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-29 Meddelad i Linköping Mål nr 7590-15 1 SÖKANDE Läkarteamet Bemanning i Jönköping AB, 556735-3007 Valhallavägen 40 554 47 Jönköping MOTPARTER 1. Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping 2. Landstinget

Läs mer

Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting. Bilaga Upphandlingsmatris

Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting. Bilaga Upphandlingsmatris Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting Bilaga Upphandlingsmatris Antagen av Landstingsstyrelsen 2006 1(4) Landstingets olika verksamheter köpte varor och tjänster för ca 18 miljarder kr under år

Läs mer

3. Kvalificeringskrav på leverantör

3. Kvalificeringskrav på leverantör Förfrågningsunderlag 2016-01-28 Upphandlande organisation Kungsbacka kommun Upphandling Webbaserade psykometriska tester Jennifer Johansson 16/2 Symbolförklaring: Sista anbudsdag: 2016-02-25 Texten/frågan

Läs mer

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende Antagen av Kommunstyrelsen 2007-05-21, KS 117 Inledning För att verksamheten i kommunen skall fungera och servicenivån till

Läs mer

Avropsförfrågan. Projektledare

Avropsförfrågan. Projektledare AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (7) Avropsförfrågan Projektledare Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Elektronisk anbudsgivning och informationshantering i upphandlingen... 2 Administrativa krav... 3 Information

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Anbudssökande: Underteckning behörig firmatecknare/vd: Bevis, alternativt fullmakt skall bifogas anbudet.

Anbudssökande: Underteckning behörig firmatecknare/vd: Bevis, alternativt fullmakt skall bifogas anbudet. Bilaga 8 ANSÖKNINGSFORMULÄR avseende Hyresvärd gällande nya lokaler för Mittuniversitetet i Sundsvall Dnr MIUN 2013/1615 Anbudssökande: Underteckning behörig firmatecknare/vd: Bevis, alternativt fullmakt

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinjer för direktupphandling för Ystads kommun med helägda bolag Inklusive blankett för dokumentation av direktupphandlingar Tillämpningsanvisningar till inköps- och upphandlingspolicyn antagen i Kommunfullmäktige

Läs mer

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare

Avropsförfrågan. Verksamhetsutvecklare AVROPSFÖRFRÅGAN 1 (7) Avropsförfrågan Verksamhetsutvecklare Innehåll Avropsförfrågan... 2 Inledning... 2 Administrativa krav... 2 Information om anbudsgivare... 3 Konsulttjänsten... 3 Redovisning hur erbjuden

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 12272-15 1 SÖKANDE Rossing Åkeri och Logistik AB, 556716-8579 Svarvaregatan 20 302 50 Halmstad MOTPART Helsingborgs stad 251 89 Helsingborg SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

POLICY GULLSPÅNGS KOMMUN

POLICY GULLSPÅNGS KOMMUN POLICY FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN VID UPPHANDLING OCH INKÖP Antagen av kommunfullmäktige 2001-03-06, 18 2000-12-04 POLICY FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN VID UPPHANDLING OCH INKÖP Allmänna principer För all upphandling

Läs mer

AVTAL Bilaga 1. Leverantörens prislista. 1 Parter Beställare: Katrineholms kommun Katrineholm

AVTAL Bilaga 1. Leverantörens prislista. 1 Parter Beställare: Katrineholms kommun Katrineholm AVTAL Bilaga 1. Leverantörens prislista. 1 Parter Beställare: 641 80 Katrineholm Katrineholms Fastighets AB, KFAB OCH Katrineholms Industrihus AB, KIAB Box 7 641 21 KATRINEHOLM Västra Sörmlands Räddningstjänst

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare ANBUDSFÖRFRÅGAN ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1. Recipientkontrollprogram för Lagans Vattenråd 1.1 Allmänt Lagans Vattenråd inbjuder er härmed att inkomma med anbud på avseende recipientkontrollundersökningar

Läs mer

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING Mellan Post- och telestyrelsen organisationsnummer 202100-4359 (nedan kallad PTS) och XXXX organisationsnummer xxxxxx-xxxx (nedan kallad Företaget) har träffats följande AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING

Läs mer