Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2016"

Transkript

1 Lokal kvalitetsplan för förskolan i 2016 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef

2 enheten består av förskola, skola och fritidshem i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande samt förståelse för olikheter är honnörsorden i enhetens värdegrund. Vi visar det genom att låta barnen ta ansvar och vara delaktiga i sitt lärande. Vi skapar trygghet genom tillit, fasta rutiner och mentorskap. Arbetet med KRAFT och Stegvis ger genomslag vad gäller empati och respekt för varje enskild individ. Inom vår förskola klarar vi att möta föräldrarnas behov av omsorg. Det sker ett bra arbete i förskolan, skolan och skolbarnsomsorgen. Därför känns det bra när vi får enkätresultat som visar att barnen i stor utsträckning anser att de får den hjälp de behöver samt att de tycker att deras förskola, skola och fritidshem är bra. Det finns ingenting som inte kan bli ännu bättre och därför har vi i vår kvalitetsplan satt upp nya för utveckling. Vi utvecklar våra för att våra barn och elever ska erhålla god kvalité på undervisningen i förskola/skola och därmed få bra lärandemiljö för att alla elever ska nå kunskapskraven. har skolråd där elever, föräldrar och personal ingår. Området har även ett aktivt föräldraråd som har regelbundna möten. Lövestad förskola Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Förskolans läroplan LpFö98:10, samt Familjenämndens mål, resultat från barn- och föräldraenkäter, FOKUS 2020 och utvärdering. Under det gångna året har förskolan arbetet med pedagogisk dokumentation som utvecklingsområde. Barnenkäternas resultat visar att vi behöver utveckla barninflytandet. Lövestad förskolas största satsning under året är deltagande i Högskolan Kristianstads forskningscirklar med rubrikerna Naturvetenskapernas didaktik, Språk och kommunikation och Förskolans yngre barn. För att möta föräldrarnas önskemål om barnens deltagande i uteverksamheten, har vi ändrat inriktning på Kastanjens uteverksamhet att gälla alla äldre barn samt utökat antal dagar. har en arbetsgrupp inför ombyggnationen. Gruppen träffas kontinuerligt och ombyggnationen är nu avslutad. Skolan flyttade in i sina nya lokaler i februari 2015, förskolan flyttade in i augusti 2015, expeditonen januari Den 4 mars 2016 har vi stor invigningsfest av förskola, skola,, fritidshem, bibiliotek och idrottshall. Lövestad förskola har totalt 70 barn inskrivna.

3 Politiskt mål Sjöbo kommuns Förskolor, skolor, fritidshem Förskolespårets Ett gott liv och en aktiv fritid Sjöbos invånare erbjuds ett gott liv i livets alla skeenden. Här finns ett rikt och varierat kulturliv. Det är nära till god vård och omsorg för alla i kommunen. Sjöbo erbjuder en aktiv fritid. Naturen och tystnaden finns nära för alla. Idrott i en god idrottsmiljö finns för barn, unga och vuxna. Folkhälsan blir allt bättre. Kultur för alla barn Alla barn i förskolan skall årligen erbjudas kulturutbud från professionell yrkesutövare. Vi kommer att följa Sjöbo kommuns Kulturplan, för att barnen ska ta del av planen genom professionella yrkesutövare. Nyckelpersonerna från Tidig insats gruppen ska stötta i arbetslaget när det gäller arbetet kring barn i behov av särskilt stöd. Visa på aktiviteter på vad familjer kan göra på tu man hand. Exponera broschyrer etc. som visar på vad som finns runt i vår närmiljö att göra. Utveckla utevistelsen på gården. Arbeta med avslappning i barngrupperna. Politiskt mål Sjöbo kommuns Förskolor, skolor, fritidshem Förskolespårets Tillgänglighet och delaktighet Alla kommuninvånare känner sig delaktiga i samhället och i samhällets utveckling. Alla har möjlighet att ta del av det som bjuds och kan påverka utbudet. I Sjöbo är det nära till beslutsfattare och korta beslutsvägar. Det är lätt att hitta rätt i samhället och i livet. Indikator Nöjd inflytande-index ska förbättras Ungdomsrådet Ungdomsrådet skall vara remissinstans gällande frågor som berör verksamhetsförändringar inom våra skolor och fritidsverksamheten. Ungdomsrådet kommer att bjudas in till FÖRE-gruppen där förskolechef från deltar. Ungdomsrådet bjuds in för att vara med och planera invigningen av Lövestad förskola den 4 mars Skolrådet består av representanter från elever, elevhälsa, föräldrar från förskola/skola samt rektor/förskolechef. Skolrådet träffas två gånger per termin. För att få högre svarsfrekvens och fler synpunkter ska brukarenkäten (Föräldraenkäten) erbjudas att genomföras i samband med utvecklingssamtal och föräldramöten. Använda SMS-tjänsten för information till föräldrarna så att alla får det lättillgängligt. Hjälpa föräldrarna att prenumerera på blogginlägg så att de lätt kan ta del av vår verksamhet. Personalen ska bjuda in IKT att leda workshops kring Itverktyg så det blir lättare att använda i vardagen.

4 Politiskt mål Sjöbo kommuns Förskolor, skolor, fritidshem Föreskolspårets Förskolespårets Förskolespårets Arbeta fram syfte och rutin kring bloggen i samband med dokumentationen av verksamheten. Barnens förutsättningar står i centrum Alla barns och ungas unika egenskaper och förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap och färdigheter är ständigt i fokus i skolarbetet. Barnen har stor delaktighet och stort inflytande. Barn gör rätt om de kan Synsättet att "barn gör rätt om de kan" skall prägla våra verksamheter. Tidig insats i samverkan Synsättet ska prägla våra verksamheter. FOKUS 2020 Inkludering Vi ska använda oss utav Bra strategier för barn i behov av särskilt stöd, sammanställning av metoder/bemötande mm Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för FOKUS 2020 Inkludering. Målsättningen är att utifrån våra möte med barnhälsan färdigställa vårt häfte om Lyckosamma strategier och använda detta i vår verksamhet. FOKUS 2020 Lärprocesser Vi ska arbeta enligt Lyckosamma strategier för, sammanställning av goda erfarenheter. Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för FOKUS 2020 Lärprocesser. Vi har pedagoger som deltar i forskarcirklar kring språk, naturkunskap och de yngre barnen. Dessa fortsätter under våren. Under hösten 2016 utgå från idéer från våra forskare när vi skapar våra lärmiljöer/processer Barninflytande Med hjälp av bilder/foto reflektera tillsammans med barnen kring vad vi gjort, vad de tyckte och vad de har lärt sig. Planera in en aktivitet eller del av dag då och då barnen har bestämt vad som ska göras. Efter aktiviteten reflekterar man hur det gick, hur det kändes och vad de har lärt sig. Prata med barnen om vad det innebär att bestämma, ta ansvar för det som är bestämt.

5 Politiskt mål Sjöbo kommuns Förskolor, skolor, fritidshem Förskolspårets Hög Kvalité på den pedagogiska verksamheten Sjöbos pedagogiska verksamhet utvecklas ständigt. Nya pedagogiska rön fångas upp och appliceras i förskolarbetet. Detta ger hög kvalitet på utbildningen och kontinuerlig förnyelse inom hela förskolområdet i Sjöbo. Indikatorer Andelen barn/elever som anger att det känns bra att gå till förskolan/skolan ska öka. Andelen elever som når kunskapskraven i alla ämnen ska öka. Kollegialt lärande Kollegialt lärande ska genomsyra allt pedagogiskt utvecklingsarbete FOKUS 2020 Värdegrund PRIO; utvecklingsområdet för 2016 blir Värdegrund Vi har tillsammans, genom Lärande samtal, tagit fram fem underrubriker för vår gemensamma värdegrund. Dessa fem underrubriker kommer att förankras/bearbetas på APT för personalen. Att förankra värdegrunden hos barnen genom samtal kring underrubrikerna vid Stegvissamlingar etc. Synliggöra avvikelser från vår värdegrund genom att skriva avvikelserapporter. Detta kommer vi att göra mellan personalbarn under våren och mellan personal/barn/barn/ föräldrar under hösten. Vi kommer att presentera detta på höstens föräldramöte. Lärande samtal har en Processgrupp som planerar de lärande samtal som ska genomföras. Filmning Vi ska filma oss själva i undervisningen

6 Politiskt mål Sjöbo kommuns Förskolor, skolor, fritidshem Förskolspåret IKT Alla barn/elever och pedagoger ska aktivt använda digitala verktyg som en naturlig del i sin dagliga verksamhet/undervisning. Under kommer inspirationstillfällen att erbjudas all personal: det kan vara föreläsning, workshop eller liknande. pedagoger med spetskompetens inom aktuella ämnen att erbjuda kurser/ handledning utifrån aktuella önskemål från individ eller arbetsgrupp. Vi ska: Ordna tangentbord till våra Ipads Lära oss att ladda ner appar enligt det nya systemet Vi ska ta mer hjälp IKT:ket Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för IKT. Vi ska skapa en god rutin, vem, vad och när, för vad som läggs ut i bloggar respektive edwise Vi ska erbjuda hjälp till alla föräldrar på föräldramöten, samtal, vid hämtning och lämning, så att nyttjandet av edwise blir bättre På förskolebloggen ska det läggas nya inlägg minst en gång i veckan.

7 Typ av dokument Arbetsplan Rubrik Upprättad av Ledningsgrupp och arbetslag Fastställd/godkänd av Rektor Förskolechef Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Mångfald och valfrihet Nivå Reviderad av Birte Nilsson, barn- och elevstödsamordnare Utgåva/datum Giltig fr o m Det finns två lagar som har som gemensamt syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om detta dels i 14 a kap. Skollagen (1985:1100), dels i de delar av Diskrimineringslagen (2008:567) som rör utbildningsområdet. Det finns också en Förordning (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling. Diskrimineringsombudsmannen (DO) övervakar att diskrimineringslagen följs. Diskrimineringsombudsmannen, Box 3686, Stockholm Telefon: Texttelefon: E-post: Barn och elevombudet (BEO) ska ta tillvara barns och elevers rättigheter. De utreder bland annat anmälningar om kränkande behandling. Barn och Elevombudet, Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm Telefon: E-post: beo@skolinspektionen.se; Den som är elev, förälder eller arbetar inom skolan och vill få råd kan kontakta BEO:s jurister direkt, läs mer om det på BEO:s hemsida Tillsammans förbjuder diskrimineringslagen och skollagen diskriminering och kränkande behandling. De kräver att varje verksamhet: arbetar målinriktat för att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter arbetar målinriktat för att förebygga diskriminering, kränkande behandling och trakasserier av barn/elever utreder diskriminering, trakasserier eller andra kränkningar som äger rum (vid återkommande kränkande behandling räknas det som mobbning) och åtgärdar det som har hänt varje år upprättas en plan, med deltagande av barn/elever, med översikt över de som behövs för att förebygga och förhindra diskriminering, kränkande behandling och trakasserier av barn/elever oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning och ålder Mål: Alla barn och elever skall med tillförsikt och glad förväntan kunna gå till en skola som kännetecknas av trygghet, respekt och ansvarstagande. Gällande lagar ska vara kända av alla Gällande normer och regler ska vara kända av alla och arbetas fram gemensamt mellan pedagoger och barn Gällande konsekvenser ska vara kända av alla

8 Aktiviteter för Barn- och elevhälsa ska vara en stående punkt på samordningsmötets dagordning Förskolechef/Rektor har en nyckelroll när det gäller att forma den atmosfär och de normer som ska gälla på arbetsstället. Förskolechef/Rektor ansvarar för att organisera och att rutiner utarbetas. Upptäcka För att tidigt upptäcka diskriminering och kränkningar skall all personal ha fokus på elevernas språkbruk och beteendemönster samt uppmärksamma miljöer som "inbjuder" till missförhållanden. Utreda och åtgärda 1. Barn/elever och mentor försöker lösa problemet 2. Eventuell anmälan om Kränkande behandling. Se blankett 3. Föräldrarna informeras 4. Arbetslag/elevstödsamordnare konsulteras och eventuellt åtgärdsprogram upprättas. Vid mobbning följer vi Olweus arbete mot mobbning Rutin finns för vid kränkande behandling. 5. Skolledningen informeras 6. Anmälan till socialtjänst/polis Ansvar Förskolechef/ Rektor All personal Mentor/ arbetslag/ Barn- och elevstödsamordnare/ rektor Kartläggningsmetoder Enkät, Olweus Tillbudsrapporter Enkäter, kvalitetsarbete Kartläggning av inne- och utemiljö Loggbok Egenkontroll Regelbundna planerade samtal Frånvarorapportering Gemensamma aktiviteter för förskola, skola och skolbarnsomsorg All personal skall regelbundet arbeta med etik och etiska förhållningsregler utifrån barn/elevers stigande ålder och mognad. All personal Litteratur, läromedel och material granskas utifrån diskrimineringsgrunderna. Arbetslag Arbete i tjej- eller killgrupper skall ske vid behov och kan initieras av elever eller personal Kartläggningar och observationer skall genomföras på skolan för att upptäcka enskilda problemsituationer samt brister i arbetsmiljön som kan påverka förekomst och omfattning av kränkningar Arbetslag/ Elevhälsan All personal Aktivitet Förskola Regelbundna samtal med hjälp av STEGVIS och START Mentor Aktivitet Skola Vid läsårsstart skall genomgång av och diskussion kring Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling ske i mentorsgrupperna och på föräldramöten. Inför varje nytt läsår skall de skriftliga ordningsreglerna och skolans förhållningssätt diskuteras och eventuellt revideras. Barn/elever/m entorer Elevråd Rektor Mentorer

9 Rastvärdar ska schemaläggas för särskild tillsyn i och runt skolans område. Mentor KRAFT-möten skall hållas regelbundet. Mentor Ta hänsyn till elever som av religiösa skäl inte har möjlighet att delta i undervisningen på religiösa helgdagar. Elevrådet skall ha möte minst en gång per månad där likabehandling och antimobbning finns med som fasta punkter på dagordningen. Aktivitet Skolbarnsomsorg Inför varje nytt läsår skall de skriftliga ordningsreglerna och skolans förhållningssätt diskuteras och eventuellt revideras. Mentor Elevstödsamordnare Rektor Mentor Vid skolans läsårsstart skall genomgång av och diskussion kring Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling ske i fritidshemmet och på föräldramöten Barn/elever/m entor Elevråd KRAFT-stund skall hållas regelbundet Mentor Åtgärder 2016 Förskola Förskolornas gemensamma för utveckling och prioriterade områden 2016: Förskolans arbetslag Följa ovanstående gemensamma aktiviteter samt aktiviteter för förskolan. Vi ska använda oss av observation/kartläggning som synliggör vilka barn som får mycket/lite uppmärksamhet av oss pedagoger. Vi ska sedan diskutera resultaten på våra reflektionsmöten, för att kunna ta fram nya för likabehandling i sin helhet. Trivselenkätens kommentarer ska analyseras för nya Läsa Genuspedagogik av Kajsa Svaleryd Åtgärder 2016 Skola skolbarnsomsorg Skolornas och skolbarnsomsorgernas gemensamma för utveckling och prioriterade områden 2016: Vi ska följa ovanstående gemensamma aktiviteter, skolans och fritidshemmets aktiviter. Levandegöra likabehandlingsplanen genom att t ex läsa böcker, tidningar och se nyheter som handlar om olika etniciteter, funktionshinder, utanförskap, mobbning mm Likabehandlingsplanens innehåll ska diskuteras på ett elevrådsmöte. Vi är fler vuxna ute på rasterna för att kunna mota konfliker och lösa konfliker snabbt. Vi kommer ha rastaktiviteter två dagar i veckan där syftet är att alla ska ha en meningsfull rast. Människan genom tiderna- tillsammans är vi starka blir rubriken på läsårstemat under våren och KRAFT-galan i juni månad. En dag i veckan har hela skolan gemensam rast där åk 6 håller i en rastaktivitet. Vi ska lära ut enkel konflikthantering. Vi har tillsammans tagit fram fem underrubriker för vår gemensamma värdegrund. Underrubrikerna är; trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande samt förståelse för olikheter. Dessa fem underrubriker kommer att bearbetas på KRAFT-lektionerna. Skolans arbetslag

10 Enkäter: Under oktober månad genomförs den kommungemensamma enkäten för förskolans 4-5 åringar och elever i åk 2 och åk 5. Under november månad genomförs Olweusenkäten. Uppföljning Arbetsplanen revideras tillsammans med barn/elever i november/januari Barn- och elevstödsamordnare Vad betyder orden och begreppen? Med begreppet likabehandling menas att alla barn eller elever ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter. Det innebär dock inte alltid att alla barn och elever ska behandlas lika, se indirekt diskriminering Diskriminering är att ett barn eller en elev, eller en särskild grupp, behandlas sämre än andra utifrån skäl som har samband med diskrimineringsgrunderna. I förskolan/skolan är det bara huvudmannen (familjenämnden) eller personalen som kan diskriminera eftersom det krävs någon form av makt för att kunna missgynna någon på det sättet att det blir diskriminering. Det finns direkt och indirekt diskriminering. Direkt diskriminering är orättvis behandling eller missgynnande av ett barn eller en elev som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. En skola får till exempel inte neka att ta emot en elev på grund av dennes sexuella läggning. Indirekt diskriminering är att diskriminera genom att behandla alla lika. Det kan finnas regler som verkar neutrala men som utifrån diskrimineringsgrunderna får en diskriminerande effekt. Om exempelvis alla elever serveras samma mat diskrimineras i praktiken de elever som av religiösa skäl behöver annan mat. De sju diskrimineringsgrunderna som diskrimineringslagen anger är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker en elevs värdighet. Både personal och elever kan göra sig skyldiga till detta. Kränkande behandling kan vara: Fysisk (slag knuffar) Verbal (hot, svordomar, öknamn) Psykosocial (utfrysning, grimaser, alla går när man kommer) Texter och bilder (teckningar, lappar, sms, mms, fotografier, bilder/meddelanden på olika sociala medier) Kränkande behandling kan ske vid enstaka tillfällen eller vara återkommande. Mobbning är en form av kränkande behandling. Trakasserier är kränkande behandling som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier är ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Hbtq = homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer

11 Queer är ett svårdefinierbart begrepp för ett sätt att se på samhället genom att ifrågasätta normer, framför allt könsnormer och sexuella normer. Det kan även vara en identitet där personen försöker eftersträva att inga normer ska begränsa ens liv. Ordet används framför allt som centralt begrepp inom queerteori. Queer är ett förhållningsätt som kritiserar heteronormen. Queer kan användas som ett sätt att beskriva sin sexuella läggning och kan då betyda att man inte bryr sig om vilket kön man blir kär i/attraherad av, eller att man inte kan/vill definiera sin sexuella läggning inom de traditionella begreppen.

Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och fritidshem

Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och fritidshem Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och 2016 Elisabet Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskola, skola och i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande

Läs mer

Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2015

Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2015 Lokal kvalitetsplan för förskolan i 2015 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar, empati och respekt är honnörsorden

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014

Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014 Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef Östra Färs enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar, empati

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs

Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs Östra Färs Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs 2014 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef Östra Färs enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN I MÖLLTORP Trygghet Omtanke Delaktighet 2015/2016 I Lpfö 98 (reviderad 2010) står att: En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2016-04-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och fritidshem

Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och fritidshem Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och 2018 Elisabet Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskola, skola och i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande samt

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-06-30 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) Rev 2016-05-18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Bullerbyns förskola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Innehållsförteckning sid Vad säger lagen?

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 24 januari 2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling förskolan Fågelbo och fritidshemmet

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (8) 2015-02-18 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 INLEDNING Fyrklövern En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16 Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/16 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogiska ombud. Vår vision Alla barn ska känna sig trygga och bemötas

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16 Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2015/16 Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund:

Läs mer

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Påarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen: Förskolechef Vår vision: På vår förskola

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170407 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) Rev 2018-03-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Bullerbyns förskola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN 1 ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN Syftet med Ullvigymnasiets trygghetsplan är att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genom att vi inhämtar kunskap om

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola 2010 1 Innehållsförteckning Bakgrund Vision Nulägesanalys/kartläggning - Förebyggande arbete Mål och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015 Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017. Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 2(5) 1. Vision På förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället strävar vi efter

Läs mer

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder...

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder... Förskolan Smultronställets Trygghetsplan 2015 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning.4 Lagarna 4-5 Definitioner - Vad betyder orden...6 Kartläggning 7 Kön..8 Etnisk tillhörighet 9 Religion eller annan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2013-2014 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 6 kap.

Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 6 kap. Datum BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolorna Nord Guldregnet 2014-06-26 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Bitte Larsson 1 (10) Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vision och värdegrund: Våga språnget vinn världen Om jag blir sedd och hörd blir jag trygg Om jag är trygg, vågar och kan jag se

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter (förskola och pedagogisk

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Linneans förskola skolområde Östersund södra Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Områdets

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjöstadsskolans Förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjöstadsskolans Förskola 2014/2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Sida 1 (10) 2014-09-29 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjöstadsskolans Förskola 2014/2015 INLEDNING Sjöstadsskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Detta är en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som vänder sig till alla barn och vuxna som vistas i förskolan.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandhorvan LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-02-01 2018-09-30 Böda förskola 387 73 Löttorp Tel 0485-881 51 www.borgholm.se/akerboenhetens-forskola/ Förskolechefen

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Juvelens förskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solvändan LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-02-01 2018-09-30 Åkerboskolan 387 04 Löttorp Tel 0485-881 51 www.borgholm.se/akerboenhetens-forskola/ Förskolechefen

Läs mer

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering,

Läs mer

Grimstofta Förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola

Grimstofta Förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola Grimstofta Förskoleenhet Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola Upprättad september 2012 Revideras oktober 2013 1 Innehållsförteckning Vad säger lagen? 3 Definitioner av ord

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Barnens Hus Fastställd 2015-09-11 Gäller läsåret 2015-2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete

Läs mer

Brage förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Brage förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Brage förskola rev 2016-08-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Planens omfattning Planen är aktuell för förskola och förskoleklass. Planens giltighetstid September 2016-augusti

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Förskolan Solrosen/Vitsippan

Förskolan Solrosen/Vitsippan Förskolan Solrosen/Vitsippan Likabehandlingsplan 2017-2018 Likabehandlingsplan för förskolan Vitsippan/Solrosen Likabehandlingsplanen utgår från: Skollagen 6 kap, Diskrimineringslagen 1 kap 1, 2 kap 5-7,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING I enlighet med diskrimineringslagen (SFS 2008:567 t.o.m. SFS 2017:1128) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Chris Hansen-Sonestam Datum då planen

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsår Förskolan Bergabacken

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsår Förskolan Bergabacken Augusti 2018 PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsår 2018-2019 Förskolan Bergabacken Ansvarig förskolechef Lena Löwbäck, Filipstads kommun 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dorotea kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Strandenskolan Åk F-9 Fastställd av KUN 2016-09-22 47 Inledning 2 Alla elever och all personal har rätt att vistas i vår

Läs mer

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Torsviks förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1 Innehåll Grunduppgifter... 3 Vår vision:... 3 Barnens delaktighet:... 3 Vårdnadshavarnas delaktighet... 4 Personalens delaktighet...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Juno 2013-2014

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Juno 2013-2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Förskolan Juno 2013-2014 Trygghet, omtanke, öppenhet, respekt och glädje. Om barns lika rättigheter i förskolan Reviderad vårterminen 2014 Kristina

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170411 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Åkerlyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Bildningsförvaltningen Kvidinge rektorsområde Box Kvidinge Rektor Bitr. rektor

Bildningsförvaltningen Kvidinge rektorsområde Box Kvidinge Rektor Bitr. rektor Rev. 13-01-05 ts plan för att främja likabehandling och att förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ( planen gäller för elever/ barn och vuxna inom skola, skolbarnsomsorg, förskola,

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2016/2017 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kråkbacken LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-02-01 2018-09-30 Södviks förskola 387 04 Löttorp Tel 0485-881 51 www.borgholm.se/akerboenhetens-forskola/ Förskolechefen

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer