Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) Uppdrag Ekonomiavdelningen är en del av högskolans förvaltning och har till uppgift att samordna högskolans administrativa verksamhet inom områdena ekonomi, upphandling och inköpssamordning, lokalförsörjning samt miljö. Detta omfattar: bokslut och finansiella dokument i årsredovisning rapportering till statsredovisning extern rapportering (t ex till HSV, Skatteverket, Riksgälden) löpande redovisning (kundreskontra, leverantörsreskontra, anläggningsredovisning mm) utveckling och underhåll av ekonomiadministrativa rutiner utveckling och underhåll av högskolans redovisningsmodell (kontoplan, objektplaner mm) utveckling och underhåll av högskolans ekonomisystem (Agresso och Agresso EFH) budget, prognos- och uppföljningsstöd för högskolegemensam verksamhet stöd i kalkyl- och redovisningsfrågor för externfinansierad verksamhet upphandlings- och inköpsstöd lokalförsörjning inkl lokalplanering, ombyggnationer och fysisk säkerhet lokalvård planering och inköp av inredning och utrustning, budgetering av standardinredning och gemensam utrustning samordning av högskolans risk- och säkerhetsarbete samordning av GFs miljöarbete och HBs arbete med energieffektivisering intern utbildning, rådgivning och information rörande avdelningens ansvarsområden leda/delta i högskoleövergripande utredningar och utvecklingsprojekt Nyckeltal för att beskriva verksamheten Antal aktiva externfinansierade projekt Antal utbetalningar Antal inbetalningar Antal upphandlingar Det förutses inte någon större förändring i nyckeltalen de närmsta åren.

2 2 (8) Mål Övergripande mål/vision Det övergripande målet för ekonomiavdelningen är en samordnad, utvecklad och kvalitetssäkrad administration för hela högskolan inom områdena ekonomi, upphandling och inköp, lokalförsörjning samt miljö. Dessutom ska avdelningen kännetecknas av en god arbetsmiljö. Mål för 2012 Mål Samordnad, kvalitetssäkrad och effektiv inköpsprocess för hela högskolan samt höjd kompetens hos inköparna. Tillhandahålla ändamålsenliga och moderna lokaler för högskolans verksamhet. Samordnat risk- och säkerhetsarbete för hela högskolan. Samordnat miljöarbete på GF samt ökad medvetenhet om miljöpåverkan. e-handelsmodulen till Agresso är inköpt och implementeras under hösten Översyn och utveckling av högskolans inköpsorganisation sker under Ny policy och utbildning under Hittills under 2012 har A5 och A6 i Balder byggts om. En arbetsgrupp arbetar med att fram ett ramverk i form av riktlinjer och rutiner. Gemensam tidplan och arbetssätt för genomförande av riskanalyser kommer att tas fram under året. Utbildningsinsatser planeras till början av Klart. Miljöarbetet samordnas på GF genom Miljögruppen som träffas regelbundet. Arbetet utgår ifrån GF:s handlingsplan för miljömålsarbetet och HB:s åtgärdsplan för energianvändning. Uppfylla de krav och förväntningar som a. Ren revisionsberättelse 2011 finns på högskolans ekonomiadministratio b. Ingen rapport 2011 genom goda externa omdömen avseende c. Inga väsentliga iakttagelser.. ekonomiavdelningens verksamhet i: d. Iakttagelser i PM 2011: a. revisionsberättelse - inköps- och upphandlingsrutiner b. revisionsrapport (ingen rapport) - efterkalkyler av projekt c. iakttagelser i PM från Riksrevisionen e. 31/32 i relativ poäng (inga väsentliga iakttagelser) d. iakttagelser i PM från internrevision (inga väsentliga iakttagelser) e. EA-värde från Ekonomistyrningsverket (max på relativ poäng). Ständig förbättring genom att bedriva utvecklingsprojekt, kvalitetsarbete och arbetsmiljöarbete. redovisas under rubriken verksamhetsutveckling.

3 3 (8) Verksamhetsutveckling Ekonomiavdelningen bedriver verksamhetsutveckling genom utvecklingsprojekt, fokusområden inom kvalitetsarbetet och arbetsmiljöarbetet samt kompetensutveckling. Utvecklingsarbete En stor del av avdelningens utvecklingsarbete bedrivs i projektform. Projekten har uppdragsbeskrivning, projektledare, arbetsgrupp och för större projekt styrgrupp och referensgrupp. För mindre projekt ersätter ekonomichefen styrgrupp. i pågående utvecklingsprojekt 2012 Projekt Syfte Projektledare Kommentar Förbindelse Balder- Sandgärdet Betalningstjänster Inläsning av THSkundfakturor i Agresso Byte av anläggningsmodul Ombyggnationer och omflyttningar utifrån inplaceringstest 2008 Simonslandsprojektet Projektering av bro LM mellan kvarteren Balder och Sandgärdet. Uppförande av bro om beslut om detta fattas. Teckna nya avtal för och AED 10 Klart. implementera nya betalningstjänster utifrån nytt ramavtal. Ta fram en teknisk JET 10 Klart. lösning så att kundfakturor till studenter på THS kan läsas in via fil i Agresso. Byte av MAN 10 Klart. anläggningsmodul i Agresso. Leverantören utvecklar inte längre den nuvarande modulen. Genomföra LM ombyggnationer och omflyttningar utifrån genomfört inplaceringstest I samband med ombyggnationer sker utbyggnad av säkerhetssystem och anpassningar för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Nya och ändamålsenliga LM 7 lokaler för THS i Simonsland. 10 Projektering är klar. 8 Ombyggnation av B5 återstår.

4 4 (8) Projekt Syfte Projektledare Översyn av lokalbehov e-handel Metod- och systemstöd för budget- och prognosarbete Policy och riktlinjer för inköp/upphandling Dokumentation av frågor i Agresso Hantering av kundfordringar/kundförluster Ombyggnationer och omflyttningar utifrån inplaceringstest 2012 Genomföra översyn av lokalbehov. Genomföra inplaceringstest där behov av förändring finns. Uppfylla kommande lagkrav och införa ett systemstöd för e- beställningar (inköpssystem) inklusive nytt e- fakturahanteringssystem. Uppdraget innebär att utveckla en gemensam metod för högskolans budget- och prognosarbete och att införa ett systemstöd för detta Skapa policy och riktlinjer för upphandling och inköp av såväl varor och tjänster. Dokumentera de frågor som finns tillgängliga i Agresso. Ta fram rutinbeskrivningar över hur kundfordringar och kundförluster ska hanteras. Genomföra ombyggnationer och omflyttningar utifrån genomfört inplaceringstest I samband med ombyggnationer sker utbyggnad av säkerhetssystem och anpassningar för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. LM APOS 5 AKS APOS 3 JET 3 AED 0 LM 0 Kommentar 6 Lokalprogrammet är klart. Inplaceringstest under hösten. 4 Vilande.

5 5 (8) Kvalitetsarbete Ekonomiavdelningen bedriver sitt kvalitetsarbete med GFs plan för kvalitetsarbete och identifierade behov som utgångspunkt. planerade åtgärder 2012 Planerad åtgärd Fortsätta arbetet med att dokumentera rutiner och identifiera behov av nya rutiner. Undersöka möjligheten att presentera en del rutiner i en ekonomihandbok på högskolans webb. Utveckla samordning, struktur och organisation för högskolans risk- och säkerhetsarbete. Utveckla samordning, struktur och organisation för GFs miljöarbete. Diskutera hur ekonomiavdelningen kan bidra till högskolans arbete med en ökad samordning och gemensam prioritering av stödverksamheten. Arbete pågår med att dokumentera rutiner. Rutinerna kommer sedan att anpassas efter den mall för rutiner som GF ska ta fram och kommer att publiceras på det sätt som bestäms på GF (vilket ev. ersätter en ekonomihandbok på webben). En arbetsgrupp arbetar med att fram ett ramverk i form av riktlinjer och rutiner. Gemensam tidplan och arbetssätt för genomförande av riskanalyser kommer att tas fram under året. Utbildningsinsatser planeras till början av Klart. Miljöarbetet samordnas på GF genom Miljögruppen som träffas regelbundet. Arbetet utgår ifrån GF:s handlingsplan för miljömålsarbetet och HB:s åtgärdsplan för energianvändning. Ej påbörjat. Avdelningen informeras löpande om det arbete som pågår med en gemensam verksamhetsplan för verksamhetsstödet. Arbetsmiljöarbete Ekonomiavdelningen bedriver sitt arbetsmiljöarbete med GFs plan för systematiskt arbetsmiljöarbete som utgångspunkt. Hänsyn tas även till resultatet av genomförda medarbetarenkäter. planerade åtgärder 2012 Planerad åtgärd Fortsätta arbetet med former för informationsspridning inom avdelningen, med särskilt fokus på struktur för avdelningsmötena. Klart. Ny struktur för avdelningsmöten har arbetats fram och används from december 2011.

6 6 (8) Planerad åtgärd Införa gemensam avdelningsfika på måndagar för att diskutera/informera varandra om vad som är aktuellt i veckan som kommer. Klart. Gemensamt avdelningsfika genomförs sedan årsskiftet. Hållbar utveckling, jämställdhet och mångfald planerade åtgärder 2012 Planerad åtgärd Diskutera hur ekonomiavdelningen kan arbeta för att minska sin miljöpåverkan. Klart. På avdelningens utvecklingsdagar i augusti fick avdelningen en föreläsning i miljöpåverkan. Kompetensutveckling Ekonomiavdelningen definierar kompetensutveckling enligt följande: Utbildning/kurser Samverkan/nätverk Deltagande i projekt Nya/förändrade arbetsuppgifter Lärande i vardagen Backup för varandra Kompetensutvecklingen planeras och följs upp i dialog mellan medarbetare och chef, huvudsakligen i samband med utvecklings- och uppföljningssamtal. Ekonomiavdelningen deltar i en rad nätverk av nationellt, regionalt och internt slag. Nätverken har årligen återkommande konferenser samt leder till informella kontakter och direkta arbetsgrupper. Nätverk: HfR-konferens anordnad av SUHF 2ggr årligen (LIS och controller) Nätverk ekonomichefer vid små och medelstora högskolor årligen (LIS) Nätverk fastighetschefer vid små och medelstora högskolor årligen (LM) Forum för lokalförsörjning (LM) Årlig säkerhetskonferens (CHLI, LM) EUFOU nätverk för EU-handläggare mfl. årligen (LIS) SUSU-konferens (upphandling och inköp) årligen (APOS) Nätverk GU upphandling (APOS) Nätverk interna miljörevisorer (CHLI) Månatliga ekonomimöten mellan ekonomiavdelningen, institutionsekonomer och controllerfunktionen.

7 7 (8) Genomförda kompetensutvecklingsinsatser Upphandlingsdagarna (APOS) Möbelmässan (CHA, LM) Utbildning i Excel (CHA) Konferens om miljöfrågor vid upphandling (APOS) Utbildning i bättre arbetsmiljö (CHLI) Projekt i praktiken (AED, CHA, JET, MAN) Utbildning i systematiskt brandskyddsarbete (CHLI) Utbildning i e-handel (APOS) Agresso användarförening (AED, AKS, INO, JET, MAN) Utbildning i MBL (LIS) Miljöutbildning (hela avdelningen) Utbildning i personlig effektivitet (hela avdelningen) Resurser Ekonomiavdelningen består under 2012 av 11 tillsvidareanställda medarbetare och en timanställd, enligt prognos motsvarande 9,60 årspersoner. Årspersoner: budget 2012 prognos 7,11 7,07 6,32 9,01 9,85 9,60 Fr.o.m tillhör lokalförsörjningsfrågor, inkl. Simonslandsprojektet, avdelningen. De rekryteringar som genomfördes under 2011, upphandlingsjurist och fastighetsekonom, får helårseffekt fr.o.m Avdelningen köper varje år in upphandlingsstöd som en tjänst från Göteborgs universitet. Uppföljning och beskrivning av nyckeltal Ekonomiområdets kvalitet utvärderas årligen av externa bedömare, dels genom Riksrevisionen och internrevisorer, dels genom Ekonomistyrningsverkets EAvärde. För att komplettera dessa övergripande nyckeltal tar ekonomiavdelningen fram interna nyckeltal. Nyckeltal Goda omdömen i revisionsberättelse (ren revisionsberättelse) avseende ekonomiavdelningens verksamhet. Ja Ja Ja Goda omdömen i revisionsrapport (ingen rapport) avseende ekonomiavdelningens verksamhet. Ingen rapport Ingen rapport Ingen rapport

8

9 Budget och ekonomisk utveckling Bilaga 1 Utfall tom juli Res EA (tkr) Anslag ,3% ,3% Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,3% ,3% Lön och lönepålägg ,1% Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,1% Lokalhyra ,3% Utbildning, resor, representation ,5% Programvara, licencavgifter etc ,5% 609 Utrustning ,7% Övrigt ,1% ,8% 65 Avskrivningar ,8% 115 Summa övrigt ,0% ,7% 790 Årets kapitalförändring Årets anskaffning Snurra Summa EA Res EA (tkr) Anslag ,3% ,3% Externa intäkter ,1% ,9% -470 Interna intäkter ,8% ,8% Summa intäkter ,9% ,9% Lön och lönepålägg ,1% Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,1% Lokalhyra ,8% ,8% Utbildning, resor, representation ,1% 191 Programvara, licencavgifter etc ,6% ,3% 689 Utrustning ,8% ,4% Övrigt ,9% ,1% Avskrivningar ,6% ,7% Summa övrigt ,7% ,7% Årets kapitalförändring Årets anskaffning Simonsland-projektering Simonsland vision och innehåll Res EA (tkr) Anslag ,0% ,0% -332 Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% ,0% -332 Lön och lönepålägg ,3% ,8% 112 Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,3% ,1% 112 Lokalhyra ,0% Utbildning, resor, representation ,0% 10 Programvara, licencavgifter etc Utrustning Övrigt ,4% ,0% 210 Avskrivningar Summa övrigt ,8% ,0% 220 Årets kapitalförändring Res EA (tkr) Utfall 2011 Budg Summa Simonsland Utfall 2012 Utfall i % av budget Anslag ,0% Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% Lön och lönepålägg ,7% 775 Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,6% 775 Lokalhyra ,0% 0 Utbildning, resor, representation ,1% 10 Programvara, licencavgifter etc Utrustning Övrigt ,8% Avskrivningar Summa övrigt ,6% Total för EA Årets kapitalförändring

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING -05-22 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef VERKSAMHETSPLAN -12-14 GEA 65 1 (6) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per april

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Högskolan i Borås VERKSAMHETSPLAN 1(6) Förvaltningschef Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på Högskoleservice och utgår ifrån GF: s verksamhetsplan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2016

Systematiskt kvalitetsarbete 2016 SKRIVELSE Anders Karlsson 151102 Vårt Dnr: nummer Ert Dnr: nummer Systematiskt kvalitetsarbete 2016 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett reglemente för internkontroll syftande till att

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-09-20 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010. Revisionsrapport Gymnastik- och idrottshögskolan Box 5626 114 86 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0728 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Verksamhets- och budgetplan 2015

Verksamhets- och budgetplan 2015 Verksamhets- och budgetplan 2015 Antagen av förbundsstyrelsen 2014-12-05 INNEHÅLL sida 1. Verksamhet 3 1.1 Ändamål 3 1.2 Medlemmar 3 1.3 Övergripande uppdrag 3 1.4 Årscykel för styrprocess 4 2 Arbetsorganisation

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2010-12-30 HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2011 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med Högskolekansliets

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Informationsavdelningen år 2011

Informationsavdelningen år 2011 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN sida 1 (8) Enhetschefen för Gemensamma förvaltningen Informationsavdelningen år 2011 Denna verksamhetsplan har utarbetats tillsammans med medarbetarna vid avdelningen.

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-05-24 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav.

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav. KVALITETSPLAN IDÉ: Vi ska vara ett kundfokuserat företag som hela tiden arbetar med förbättringar på ett målmedvetet och offensivt sätt för att skapa nöjda kunder och medarbetare. Organisation: Från och

Läs mer

Marino Wallsten (S) Åsa Eriksson (S) Stefan Granqvist, vik. ekonomichef Sandra Lindholm, kommunsekreterare. Kommunkansliet den 29 maj 2015

Marino Wallsten (S) Åsa Eriksson (S) Stefan Granqvist, vik. ekonomichef Sandra Lindholm, kommunsekreterare. Kommunkansliet den 29 maj 2015 Sammanträdesprotokoll 2015-05-20 1 (6) Plats och tid Norbergs kommunhus, klockan 9.30-10.30 Beslutande Marino Wallsten (S) Åsa Eriksson (S) Övriga deltagande Stefan Granqvist, vik. ekonomichef Sandra Lindholm,

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola

Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Delårsrapport jan-mars 2007 Lunnevads folkhögskola Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -01-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING TERTIAL 1 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2012-07-02 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun Revisionsrapport 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson Arvika kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning/bakgrund...3 2.1 Metod/genomförande...3

Läs mer

Kungörelse 2016-02-15. Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder. Tid: Tisdagen den 23 februari 2016, klockan 13.15 Plats: Kommunhuset, Fagersta

Kungörelse 2016-02-15. Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder. Tid: Tisdagen den 23 februari 2016, klockan 13.15 Plats: Kommunhuset, Fagersta Kungörelse 2016-02-15 Norra Västmanlands ekonominämnd sammanträder Tid: Tisdagen den 23 februari 2016, klockan 13.15 Plats: Kommunhuset, Fagersta Ärenden 1. Protokollsjustering 2. Firmateckning 3. Internkontrollplan

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för systematiskt kvalitetsarbete Äldreomsorg Funktionshinderverksamhet Individ- och familjeomsorg Socialpsykiatri Systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun Projektplan Strängnäs 150702 Projektnamn RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Projektägare LSG Individ- och familjeomsorgen Datum 150702 Bakgrund Målgruppen för detta projekt är de klienter som söker ekonomiskt

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Sidan 1 av 7 Strategienheten Datum Dnr Sid 2016-02-03 2015 KS 895 1 (3) Gräsöfondens styrelse Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Bakgrund Gräsöfonden har sedan bildandet

Läs mer

Revisorernas arbetsordning

Revisorernas arbetsordning 1 PM 2011-03-08 1 (9) Avdelningen för ekonomi och styrning Revisorernas arbetsordning Denna PM belyser vad revisorernas arbetsordning är och ger underlag för att arbeta fram eller revidera en sådan. Vad

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena?

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena? UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING SUHF seminarium 6 november 2015 UPPSALA Inblick vad gör lärosätena? MALMÖ HÖGSKOLAS RAMVERK FÖR KVALITET I UTBILDNING Cecilia Christersson, prorektor VISION

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS -01-09 Åsa Dryselius, avdelningschef HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med s medarbetare och utgår ifrån verksamhetsplan för (GF), GF:s plan

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (4) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef 2011-12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/754 2012-09-24 Kommunstyrelsen Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare

Vision. Övergripande mål. Kund / medborgare Vision Övergripande mål Kund / medborgare Ekonomi Medarbetare Verksamhet Miljö Omsorgsnämndens vision Omsorgsförvaltningen ska ge det bästa individuella stödet för att skapa den största tryggheten för

Läs mer

Styrsystem för Växjö kommun

Styrsystem för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-09 Styrsystem för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Uvecklingschefen Dokumentnamn Styrsystem för Växjö kommun - antaget 2011-04-19 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

1 0 0 DEMOKRATI OCH LEDNING

1 0 0 DEMOKRATI OCH LEDNING Nässjö kommun Örnen i Nässjö AB Dokumenthanteringsplan, version 1.0 Antagen 2015-10-13 Gäller från och med 2016-01-01 Processnr Process Handlingstyp/handlingsslag Registrering Förvaringsplats Gallring

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor

En skola på vetenskaplig grund. Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor En skola på vetenskaplig grund Samverkan inom Kommunförbundet Skåne, mellan kommuner, gymnasieförbund och högskolor Bakgrund Diskussioner mellan ett antal kommuner och Malmö högskola om s.k. verksamhetsnära

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsen År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 58 45 8 7 Kommunbidrag

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 15-287.026 Styrelseärende 4 2015-12-11 Till förbundsstyrelsen Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 De förtroendevalda respektive auktoriserade revisorernas

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten

Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gunilla Svensson 2014-11-26 SFN 2014/0901 0480-450513 Servicenämnden Förstudie förekomsten ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA) Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Ändamålet med bolagets verksamhet är med iakttagande av kommunala självkostnads- och likställighetsprinciper fullgöra det ansvar som till

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Strategi EU-kontor Skåne Nordost

Strategi EU-kontor Skåne Nordost Strategi EU-kontor Skåne Nordost 1 Innehållsförteckning 1. Syfte sid. 3 2.1 Mål/inriktning sid. 3 2.2 EU 2020 sid. 4 3.1 Verksamhetsutveckling sid. 4 3.2 Metod och genomförande sid.5 4.1 Strategisk påverkan/samverkan

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 BUDGETPROGNOS 2011-2013.

Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 BUDGETPROGNOS 2011-2013. Förslag till Kommunals kongress i Stockholm 7 11 juni 2010 BUDGETPROGNOS 2011-2013. Inledning om planeringsmodellen Förbundets verksamhetsplanerings- och budgetprocess är ett viktigt verktyg för att hålla

Läs mer

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2014 Dnr 3.1.2-44/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015

Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015 Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland 2015 Befattningsutveckling Vårdadministratör Region Östergötland Vision: Möjlighet att växla över till fler vårdadministratörer med huvuduppgift

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Fastställd av regionstyrelsen 2013-05-02 Dnr 13-91

DELEGATIONSORDNING. Fastställd av regionstyrelsen 2013-05-02 Dnr 13-91 DELEGATIONSORDNING Fastställd av regionstyrelsen 2013-05-02 Dnr 13-91 Allmänna principer Vid Regionförbundet Örebro län ska beslutsprocessen på alla nivåer vara genomskinlig och lättillgänglig. Beslutsordningen

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Handlingsplan för barn och unga

Handlingsplan för barn och unga Handlingsplan för barn och unga Barnkonventionen I Jönköpings län 2013 Innehållsförteckning Landstingsdirektörens ord... 3 Barnkonventionen i Landstinget i Jönköpings län... 4 Begrepp... 5 Kunskap om barnkonventionen...

Läs mer

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Tjänsteutlåtande 2015-04-23 Diarienummer:0008/15 Förbundschef: Veronica Strömsten tel:031 366 46 57 Postadress: Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum 1. Inledning Samordningsförbundet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Handläggare Datum Katarina Johansson Storm 2010-03-01 0480-45 06 27 Mål och handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kultur- och fritidsförvaltningen Kalmar kommun 2010-2012 Version 2010 Administrativa

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (7) Ekonomiavdelningen Bilaga 3 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen: 2011-11-25 1 INLEDNING Samverkande parter i förbundet är Vänersborgs och Melleruds kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta

Läs mer

Revisionsrapport. Banverkets årsredovisning 2003. 1 Sammanfattning 2004-04-02 32-2003-0371. Banverket 781 85 Borlänge. Datum Dnr

Revisionsrapport. Banverkets årsredovisning 2003. 1 Sammanfattning 2004-04-02 32-2003-0371. Banverket 781 85 Borlänge. Datum Dnr Revisionsrapport Banverket 781 85 Borlänge Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0371 Banverkets årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Banverkets (BV) årsredovisning, daterad 2004-02-20. Syftet har varit

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer